ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

10 Φεβρουαρίου 2022

Θέμα κυριαρχίας των ελληνικών νησιών του Αιγαίου έθεσε σήμερα το πρωί επίσημα - ΕΠΙΣΗΜΑ - ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας στο ΤRT. «Θα αμφισβητήσουμε την κυριαρχία νησιών», λέει ο Μ.Τσαβούσογλου. «Ή θα πάρετε τον Στρατό από τα νησιά ή θα σας τα πάρουμε - Θα μας ζητάτε άδεια για τα πάντα». Αναμένονται οι σκληρές απαντήσεις Δένδια - Μητσοτάκη και προδότη.

 

 

 

O ΤΟΥΡΚΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΦΟΥΑΤ ΟΚΤΑΪ: «ΕΛΛΗΝΕΣ, ΦΥΓΕΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ. ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑ ΜΑΣ». Η σημαδιακή απάντηση του Μητσοτάκη: πήρε τηλέφωνο τον Ερντογάν για να του ευχηθεί περαστικά...Λέτε;



 ΕΡΝΤΟΓΑΝ: "ΘΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΦΙΛΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΜΠΕΝΕΤ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ ΑΕΡΙΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ". Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον Bennett.

 

ΚΙΝΗΤΗΡΑ RAMJET ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΑΝ ΟΤΙ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2022 ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ

 

 ΤΟ ΠΙΟ ΚΟΝΤΙΝΟ ΜΑΣ ΑΣΤΡΟ, ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ 4,2 ΕΤΩΝ ΦΩΤΟΣ, Ο ΕΓΓΥΤΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΑΥΡΟΥ, ΕΧΕΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ. ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΟΥΝ ΠΟΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΑ ΑΣΤΡΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΑΥΡΟΥ Ή Η ΡΑΤΣΑ ΜΑΣ, ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΠΑΜΕ, ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ ΑΝΑΜΝΗΣΗ;

 

 Θέμα κυριαρχίας των ελληνικών νησιών του Αιγαίου έθεσε σήμερα το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας στο ΤRT.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, υποστήριξε ότι αν Ελλάδα δεν παραιτηθεί από τη στρατικοποίηση των νησιών, τότε θα αμφισβητηθεί η κυριαρχία τους. Η Άγκυρα δηλαδή θα ανοίξει επίσημη συζήτηση προκειμένου να δηλώσει ότι τα νησιά δεν είναι ελληνικά! 

«Καθορίσαμε τα δυτικά σύνορα της υφαλοκρηπίδας μας και τα καταχωρήσαμε στον ΟΗΕ», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο.

  


«Δεν μπορούμε να κάνουμε συμβιβασμούς εδώ. Τον τελευταίο χρόνο, η Ε/Κ πλευρά και η Ελλάδα προσπάθησαν να παραβιάσουν την υφαλοκρηπίδα μας 9 φορές. Κάποιες φορές τους μπλοκάραμε διπλωματικά. Κάποιες από αυτές τις πρωτοβουλίες μπλοκαρίστηκαν διπλωματικά και κάποιες από το ναυτικό μας στο πεδίο. Κάνοντας τις απαραίτητες προειδοποιήσεις, δεν αφήσαμε αυτά τα πλοία στην υφαλοκρηπίδα μας τόσο στα νότια όσο και στα δυτικά. Η αποφασιστικότητά μας είναι ξεκάθαρη. Μόνο εάν συνεργαστείτε με την Τουρκία μπορεί να γίνει το ο,τιδήποτε εδώ. Πρόκειται για επιστημονική έρευνα; Μόνο αν πάρεις άδεια από την Τουρκία. Η στάση μας σε αυτό το θέμα δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ. Είμαστε δυνατοί και αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την υφαλοκρηπίδα μας».

«Θα αμφισβητήσουμε την κυριαρχία νησιών»

«Στείλαμε δύο επιστολές στον ΟΗΕ. Τις στείλαμε, γιατί η Ελλάδα παραβίασε το καθεστώς αυτών των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών. Τα νησιά αυτά δόθηκαν στην Ελλάδα με τη Συνθήκη της Λωζάνης και των Παρισίων με τον όρο του αφοπλισμού. Στις επιστολές μας προς τον ΟΗΕ, η Ελλάδα παραβιάζει τις εδώ συμφωνίες. Εάν η Ελλάδα δεν το σταματήσει αυτό, τότε τίθεται θέμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας αυτών των νησιών. Επειδή παραβιάζετε τον όρο. Εάν χρειαστεί, θα κάνουμε τις τελευταίες μας προειδοποιήσεις κι έπειτα θα ξεκινήσει η αμφισβήτηση. Η Ελλάδα ουσιαστικά δέχεται… Τί λένε; Ότι αισθάνονται απειλή από την Τουρκία και άρα γι’ αυτό τον παραβιάζουν τον όρο. Θα αποτρέψετε την απειλή με λίγους στρατιώτες και λίγα όπλα που τοποθετείτε στο νησί; Δεν λένε την αλήθεια. Πάντα λένε ψέματα σε ανθρωπιστικά θέματα. Αν υπάρχει απειλή είναι από εκείνους. Δεν πρόκειται αυτό να το αφήσουμε έτσι. Υπάρχουν πλευρές σε αυτές τις συμφωνίες, τη Συμφωνία της Λωζάνης, του Παρισιού. Φυσικά, θα ξεκινήσουμε συζήτηση σε διεθνές επίπεδο».

Για το Κυπριακό ο Τσαβούσογλου είπε ότι ο ελληνοκυπριακός τομέας τα «άλλαξε όλα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Ο Τσαβούσογλου αντέδρασε και στη δημοσιογράφο του HALK TV, Αϊσενούρ Αρσλάν, η οποία πρόσβαλε την Τουρκική Οργάνωση Αντίστασης. «Η Οργάνωση Αντίστασης Τούρκων Κύπρου ήταν μια παράνομη, ημιεπίσημη οργάνωση γνωστή για τις δολοφονίες στο νησί και στην κοντινή ενδοχώρα». Το τουρκικό ΕΣΡ ξεκίνησε έρευνα για τις δηλώσεις της Αρσλάν.

 

ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ 




 

 

15 σχόλια:

  1. ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΟΝ ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ ΕΝΑΣ ΡΩΜΙΟΣ: «Αυτά είναι υπερβολές. Εγώ είμαι ειρηνιστής και δεν θα λερώσω τα χέρια μου με αίμα. Όταν έρθουν οι Τούρκοι θα τους εξηγήσω και θα με καταλάβουν. Αλλά και να μην με καταλάβουν, οι πολιτικοί μας που βλέπουν μπροστά, μας έχουν προετοιμάσει κατάλληλα με τις παρελάσεις gay-pride και δεν θα πονέσουμε».
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο κ. Θανάσης Ζαφειρόπουλος, αιχμάλωτος πολέμου το ’74, μιλώνας σε τηλεοπτική εκπομπή μίλησε για τα απερίγραπτα μαρτύρια που υπέστη από την θηριωδία των Tούρκων.
      https://youtu.be/PkvUS2gSMfE
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
    2. Και τι θέλετε; Να πολεμήσει η ..Ντόρα ...η Τασία, η ..Κουτσίκου, η Κεραμέως...η Ρεπούση...και όλο το κομμωτήριο; Είστε καλά;
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
    3. Ο Μηταράκης την ώρα που παρέδιδε την Ελλάδα στο Πακιστάν είχε μπροστά του ανάποδα την Ελληνική Σημαία;
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
    4. Θα στείλει Πακιστανούς και στο αγαπημένο Ισραήλ ο Μηταράκης η τους διαθέτει μόνο για την Ελλάδα;
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
  2. 11η Φεβρουαρίου 641 μ.Χ. Πέθανε στην Κωνσταντινούπολη σε ηλικία 66 ετών ο αυτοκράτορας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας Φλάβιος Ηράκλειος κατά τη βασιλεία του οποίου η ελληνική γλώσσα έγινε η επίσημη γλώσσα του βυζαντινού κράτους. Τον διαδέχτηκε ο Κωνσταντίνος Γ΄.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 11η Φεβρουαρίου 1776. Γεννήθηκε στην Κέρκυρα ο εθνάρχης Ιωάννης Καποδίστριας.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΘΑ ΕΙΧΕ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΘΥΜΑΤΑ. ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕ ΤΡΟΧΑΙΑ, ΜΕ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ, ΜΕ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ, ΜΕ ΚΑΤΑΧΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΝΟΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΣΑΓΟΥΝ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ.


    Τραγωδία στην Φλώρινα: 22χρονη σκοτώθηκε σε τροχαίο τα ξημερώματα.
    Θλίψη έχει σκορπίσει στην τοπική κοινωνία ο θάνατος μιας 22χρονης κοπέλας σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε τα ξημερώματα σε κεντρική οδό της Φλώρινας.
    Το αυτοκίνητο που οδηγούσε η νεαρή κοπέλα, ένα ημιφορτηγάκι, εξετράπη της πορείας του και ανατράπηκε, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό της 22χρονης οδηγού και το σοβαρό τραυματισμό της φίλης της που ήταν συνοδηγός.
    Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, το όχημα -για λόγους που μέχρι τώρα ερευνώνται από την Τροχαία Φλώρινας- εξετράπη της πορείας του στην οδό Μοναστηρίου με αποτέλεσμα να ανατραπεί και να χτυπήσει σε δύο δέντρα.
    Τις δύο κοπέλες απεγκλώβισαν μέλη της πυροσβεστικής υπηρεσίας που κλήθηκαν στο σημείο.

    Ιδιοκτήτης εστιατορίου στην Πλάκα ο 34χρονος που αυτοκτόνησε με περίστροφο.
    Ο 34χρονος άνδρας, χθες στις 11 το βράδυ βρέθηκε νεκρός με μια σφαίρα στο κεφάλι σε διαμέρισμα ημιορόφου στην Καλλιθέα από ένα 38αρι περίστροφο που βρέθηκε δίπλα του.
    Το σκηνικό, είχε στηθεί μέσα στο υπνοδωμάτιο πάνω στο κρεβάτι, ενώ τον άτυχο άνδρα βρήκε νεκρό η μητέρα του που τον αναζητούσε από το πρωί.
    Το γεγονός ότι είχε αυτοπυροβοληθεί στην πίσω δεξιά πλευρά ενώ το περίστροφο βρέθηκε στην αριστερή και το κινητό του έξω από το υπνοδωμάτιο, αποδίδονται από την Αστυνομία στο γεγονός ότι ο χώρος της αυτοκτονίας δεν έμεινε ανέπαφος καθώς οι άνθρωποι που μπήκαν μέσα και τον βρήκαν νεκρό τα μετακίνησαν στην προσπάθεια τους να δουν τι συμβαίνει.
    Στον χώρο βρέθηκαν άλλα τρία περίστροφα με σβησμένο τον σειριακό αριθμό.


    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γ.Πλακιωτάκης: «Πέρα από κάθε λογική οι δηλώσεις της Τουρκίας».
    «Τις τελευταίες ημέρες οι δηλώσεις και αιτιάσεις της Τουρκίας, δεν είναι μόνο πέρα και έξω από κάθε έννοια διεθνούς δικαίου, είναι πέρα και έξω από κάθε λογική».

    Τα παραπάνω δήλωσε από το νησί της Σαμοθράκης ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης. «Ας αντιληφθεί επιτέλους η Τουρκία ότι δεν μπορεί να συμπεριφέρεται σαν κράτος-πειρατής. Ο σεβασμός των κανόνων του διεθνούς δικαίου είναι προϋπόθεση για σχέσεις καλής γειτονίας, τις οποίες η Ελλάδα επιδιώκει, προστατεύοντας την ίδια στιγμή αποφασιστικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», πρόσθεσε.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ν.Δένδιας: «Το 2022 θα αποτελέσει ένα σημαντικό έτος στη συνεργασία Ελλάδας και Ιαπωνίας».
    «Στην Ελλάδα είναι εμφανής ο θαυμασμός για τον ιαπωνικό πολιτισμό και τον σεβασμό που οι Ιάπωνες επιδεικνύουν προς τις παραδόσεις τους», ανέφερε.
    Την ελπίδα ότι, με την πύκνωση των επαφών Ελλάδος και Ιαπωνίας, το 2022 θα αποτελέσει ένα σημαντικό έτος στη συνεργασία των δύο χωρών, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε μήνυμά του προς την πρεσβεία της Ιαπωνίας επ' αφορμή της εθνικής εορτής της χώρας.

    «Έχετε κάθε λόγο να νιώθετε υπερήφανοι για τον ρόλο που διαδραματίζει η πατρίδα σας διεθνώς και τις προοπτικές της για το μέλλον», ανέφερε ο κ. Δένδιας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

    «Στην Ελλάδα είναι εμφανής ο θαυμασμός για τον ιαπωνικό πολιτισμό και τον σεβασμό που οι Ιάπωνες επιδεικνύουν προς τις παραδόσεις τους».

    «Αν και γεωγραφικά απομακρυσμένοι, οι λαοί μας ομονοούν στην αγάπη τους για τη θάλασσα και στη ναυτοσύνη τους, στο εμπορικό τους δαιμόνιο και στην ενασχόλησή τους με τις τέχνες και τον πολιτισμό. Και βέβαια, όσο οι σχέσεις μας ενισχύονται, η ελληνο-ιαπωνική φιλία θα διευρύνεται», σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στα εγκαίνια του «Ιαπωνικού Κήπου», τον Νοέμβριο του περασμένου έτους στο Παγκράτι, στην Αθήνα που αποτελεί, πλέον, ένα κόσμημα για την πόλη.

    «Φέτος, συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή», επεσήμανε. «Στην ανάμνηση των θλιβερών εκείνων γεγονότων, μας έρχεται στη μνήμη η αυτοθυσία του άγνωστου ακόμη στην ιστορία πλοιάρχου και πληρώματος του ιαπωνικού πλοίου "Tokei Maru". Eν μέσω ανείπωτου πόνου και άμεσου κινδύνου, το "Tokei Maru" διέσωσε εκατοντάδες Έλληνες της Σμύρνης από βέβαιο θάνατο. Η ανιδιοτελής αυτή πράξη πρέπει να αναδειχθεί φέτος. Να λάβει τη θέση που της αρμόζει στην ιστορία της μακραίωνης φιλίας μεταξύ των λαών μας».

    «Σας εύχομαι θερμά συγχαρητήρια για την Εθνική σας Εορτή και ελπίζω ότι, με την πύκνωση των επαφών μας, το 2022 θα αποτελέσει ένα σημαντικό έτος στη συνεργασία Ελλάδος και Ιαπωνίας», κατέληξε ο κ. Δένδιας.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΙΑΠΩΝΑΣ ΠΡΕΣΒΗΣ: "Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΚΛΗΡΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΚΑΙ ΠΕΙΘΑΡΧΗΜΕΝΗ".

      ΑΡΑΓΕ ΤΙ ΘΑ ΕΛΕΓΕ ΑΝ ΕΙΧΕ ΓΝΩΡΙΣΕΙ ΤΗΝ (ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΤΟΥ ΑΡΠΑ ΚΟΛΛΑ, ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΟΛΗΨΙΑΣ, ΤΗΣ ΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΙΛΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΡΧΙΛΑΣ, ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΕΡΓΙΑΣ, ΤΟΥ "ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ", ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΖΑΚ, ΤΟΥ ΠΡΟΔΟΤΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΥΛΗ, ΤΩΝ ΑΙΩΝΙΩΝ 40ΝΤΑΡΗΔΩΝ ΤΕΜΠΕΛΟΣΚΥΛΩΝ "ΦΟΙΤΗΤΩΝ" ΠΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ ΑΕΡΓΟΙ ΚΑΙ ΑΝΥΠΑΝΤΡΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΑΪΖΕΙ Η ΓΙΑΓΙΑ;
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
    2. ΙΑΠΩΝΑΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΗΣ: «ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΙΑΠΩΝΙΑ, ΔΥΟ ΧΩΡΕΣ, ΜΙΑ ΚΑΡΔΙΑ. Η ΙΑΠΩΝΙΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΑΥΤΗ, ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΚΛΗΡΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΚΑΙ ΠΕΙΘΑΡΧΗΜΕΝΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΤΗΣ. Η ΙΑΠΩΝΙΑ, ΕΠΙΣΗΣ, ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΖΩΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ».

      http://zenonpapazaxos.blogspot.com/2021/07/blog-post_3.html

      Οι Ιάπωνες βλέπουν την Τουρκία σε διμερές πλαίσιο. Αλλά η Τουρκία αναπτύσσεται σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο. Πρόκειται για ένα είδος παγκοσμίου κόμβου και αυτό σημαίνει δύναμη για την Τουρκία.

      Η Ιαπωνία χρειάζεται τη χώρα αυτή, τις εταιρείες της και τη σκληρά εργαζόμενη και πειθαρχημένη νεολαία της. Η Ιαπωνία, επίσης, χρειάζεται τη ζωτικότητα και την ενέργεια της Τουρκίας αλλά και η Τουρκία χρειάζεται την Ιαπωνία σε ότι αφορά τον σχεδιασμό, τη χρηματοδότηση και την τεχνολογία.

      Έχω πει πολλές φορές πως αν και η Τουρκία και η Ιαπωνία βρίσκονται γεωγραφικά αρκετά μακριά η μία από την άλλη, οι καρδιές μας βρίσκονται πολύ κοντά. Είμαστε δύο χώρες, μία καρδιά. Πραγματικά το νιώθω αυτό.
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
  7. Το 1990 ο David Irving έφερε στο φως μία δήλωση του Winston Churchill:

    «Δεν θέλω καμία υπόδειξη για το πώς μπορεί να καταστραφούν σημαντικοί στρατιωτικοί στόχοι κοντά στην Δρέσδη. Θέλω συμβουλές για το πώς μπορούμε να ψήσουμε ζωντανούς τους 600.000 πρόσφυγες που κατέφυγαν από το Βρότσλαβ στην Δρέσδη!»

    Ανθρωποι σαν τον Τσώρτσιλ και τον Μπάιντεν θα ψήσουν ζωντανούς εκατομμύρια Ευρωπαίους και θα καμαρώνουν γι αυτό.

    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΘΑ ΜΑΣ ΤΑΪΖΕΙ ΤΩΡΑ ΜΕ ΕΝΤΟΜΑ;

    Κομισιόν: Ενέκρινε τον γρύλο ως τρόφιμο για την αγορά της ΕΕ.

    Ο οικιακός γρύλος εγκρίθηκε από την Κομισιόν ως τρόφιμο για την αγορά της Ευρωπαϊκής Ενωσης και πλέον θα μπορεί να πωλείται ολόκληρος, κατεψυγμένος, αποξηραμένος ή σε σκόνη.
    Την εμπορία του οικιακού γρύλου (φωτογραφία, επάνω, από jrunique.com) ως συστατικού τροφίμων στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενέκρινε η Κομισιόν, σύμφωνα με ανακοίνωση.

    Το τρίτο έντομο
    Με την απόφαση αυτή ο οικιακός γρύλος (Acheta domesticus) γίνεται το τρίτο έντομο που εγκρίνεται για κατανάλωση ως τρόφιμο στην Ευρωπαϊκή Ενωση μετά την έγκριση τον περασμένο Ιούλιο για τον αποξηραμένο κίτρινο αλευρώδη και τον Νοέμβριο για τη μεταναστευτική ακρίδα.

    Ο οικιακός γρύλος θα μπορεί να πωλείται ολόκληρος, είτε κατεψυγμένος, είτε αποξηραμένος είτε σε σκόνη.

    Μετά από ενδελεχή αξιολόγηση, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων είχε καταλήξει πως η κατανάλωση του εν λόγω εντόμου είναι ασφαλής όσον αφορά τις χρήσεις για τις οποίες ζήτησε έγκριση η αιτούσα εταιρεία. Τα κράτη μέλη έδωσαν την έγκρισή τους με απόφαση στις 8 Δεκεμβρίου 2021.

    Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν, τα προϊόντα που θα περιέχουν το νέο αυτό τρόφιμο θα φέρουν την κατάλληλη σήμανση, για πρόληψη τυχόν αλλεργικών αντιδράσεων.

    Θρεπτικό και υγιεινό τρόφιμο
    Η Διεθνής Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) έχει διαπιστώσει τα τελευταία χρόνια πως τα έντομα αποτελούν θρεπτικό και υγιεινό τρόφιμο, με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, πρωτεΐνες, βιταμίνες, φυτικές ίνες και ανόργανα άλατα.

    Επίσης, προσθέτει η Κομισιόν, τα έντομα αποτελούν σημαντικό μέρος της καθημερινής διατροφής εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, και αναγνωρίζονται στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ «Από τη Φάρμα στο Πιάτο της ΕΕ» ως εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης που μπορεί να συνεισφέρει στη μετάβαση προς ένα πιο βιώσιμο σύστημα διατροφής.

    Πηγή: sigmalive.com
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ορμπάν :«ΘΑ ΦΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ. Η Ουγγαρία δεν θα γίνει μπουρδέλο σαν την δυτική Ευρώπη».

    Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν αναφέρθηκε σήμερα για πρώτη φορά στο ενδεχόμενο εξόδου της χώρας του από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία κατηγόρησε για μισαλλοδοξία, υποστηρίζοντας ότι διεξάγει «έναν ιερό πόλεμο, έναν τζιχάντ».


    Μιλώντας νωρίτερα απόψε σε υποστηρικτές του κόμματός του στη Βουδαπέστη, ο κ. Όρμπαν άφησε να εννοηθεί η πιθανότητα η Ουγγαρία να αποχωρήσει από την ΕΕ. «Υπό το σύνθημα του κράτους δικαίου, η ΕΕ διεξάγει έναν ιερό πόλεμο, έναν τζιχάντ», δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός και ζήτησε «ανοχή» για τη χώρα του από την ΕΕ. «Διαφορετικά δεν θα είναι δυνατό να συνεχίσουμε σε κοινό δρόμο», είπε χαρακτηριστικά.

    Ο Βίκτορ Όρμπαν επιτέθηκε στην ΕΕ λίγες ημέρες πριν από την έκδοση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στο Λουξεμβούργο σχετικά με τον νέο μηχανισμό κράτους δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κανονισμός προβλέπει ότι οι χώρες που παραβιάζουν τις αρχές του κράτους δικαίου μπορούν να δουν τους πόρους τους από τον προϋπολογισμό της ΕΕ να περικόπτονται. Η Ουγγαρία και η Πολωνία έχουν προσφύγει κατά του μηχανισμού, ο οποίος αποφασίστηκε τον Δεκέμβριο του 2020 και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει ανακοινώσει ότι θα εκδώσει την απόφασή του την ερχόμενη Τετάρτη.


    Εδώ και καιρό τα αρμόδια όργανα της ΕΕ και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν τον Βίκτορ Όρμπαν ότι καταλύει τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου. «Για αυτούς, το κράτος δικαίου είναι μόνο το μέσο με το οποίο θέλουν να μας ζυμώσουν σε κάτι που θα τους μοιάζει», δήλωσε σχετικά ο κ. Όρμπαν και πρόσθεσε ότι η Ουγγαρία δεν επιθυμεί να γίνει σαν την δυτική Ευρώπη, όπως δεν περιμένει από τη Δύση να υιοθετήσει και την ουγγρική πολιτική ασύλου ή οικογένειας. «Η Ουγγαρία θέλει να διατηρήσει την ΕΕ ενωμένη παρά την αυξανόμενη πολιτισμική αποξένωση. Για αυτό και η Βουδαπέστη έχει επανειλημμένα κάνει προσφορές ανοχής στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο. Δεν υπάρχει άλλη λύση, μόνο η ανοχή. Μόνο έτσι μπορούμε να βρούμε κοινό δρόμο», δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός στην έναρξη απόψε της προεκλογικής του εκστρατείας, για τις εκλογές της 3ης Απριλίου, στις οποίες για πρώτη φορά αντιμετωπίζει υπολογίσιμο ανταγωνισμό, καθώς απέναντί του είναι ενωμένη η αντιπολίτευση, από όλο το πολιτικό φάσμα.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...