ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

22 Φεβρουαρίου 2022

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΗΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΕΡΓΚΕΪ ΣΟΪΓΚΟΥ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ ΟΤΙ Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΕΙ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ. (Για σύγκριση: το Α.Ε.Π. της Ελλάδος ήταν το 2020 165,830 δις ΕΥΡΩ και το Α.Ε.Π. της Ουκρανίας μόνο 155,600 δις ΔΟΛΛΑΡΙΑ).

 


ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΙΧΝΕΥΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΜΕΛΑΝΕΣ ΟΠΕΣ (ΜΑΥΡΕΣ ΤΡΥΠΕΣ) ΠΟΥ ΠΕΦΤΟΥΝ ΣΕ ΣΚΟΥΛΗΛΟΤΡΥΠΕΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΚΥΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟΧΡΟΝΟ;







Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σόιγκου, υποστήριξε ότι η Ουκρανία θέλει και μπορεί να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, σύμφωνα με όσα αναφέρει η ιστοσελίδα της Ουκρανίας RBC.

Την εκτίμησή του αυτή κατέθεσε ο Σεργκέι Σόιγκου στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

«Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή στη δήλωση (του προέδρου της Ουκρανίας) Ζελένσκι ότι θα ήθελαν να επιστρέψουν στο καθεστώς μιας πυρηνικής χώρας. Αυτό είναι επικίνδυνο για διάφορους λόγους. Πρώτον, κατά τη διάρκεια των μακρών ετών στην ΕΣΣΔ, δημιουργήθηκαν ευκαιρίες εκεί για την κατασκευή τέτοιων όπλων και των φορέων τους… Υπάρχει εξοπλισμός, υπάρχουν ειδικοί και υπάρχουν ευκαιρίες, πολύ περισσότερες από το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα», τόνισε ο Σόιγκου.

 

Στην πρόσφατη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι η Ουκρανία έλαβε εγγυήσεις ασφαλείας από το Μνημόνιο της Βουδαπέστης για την παραίτηση από το πυρηνικό δυναμικό της, σημειώνει η RBC.

Αυτό το έγγραφο εγγυάται την ασφάλεια της Ουκρανίας με αντάλλαγμα την εγκατάλειψη του πυρηνικού δυναμικού της, ανέφερε ο ουκρανός πρόεδρος.

«Για την εγκατάλειψη του τρίτου μεγαλύτερου πυρηνικού δυναμικού στον κόσμο, η Ουκρανία έλαβε εγγυήσεις ασφαλείας. Δεν έχουμε αυτά τα όπλα, δεν υπάρχει ούτε ασφάλεια», είπε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους.

Τίθενται υπό αμφισβήτηση

Σημείωσε, επίσης, ότι η χώρα του θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να απαιτήσει τη μετάβαση από μια πολιτική κατευνασμού στην παροχή εγγυήσεων ασφάλειας και ειρήνης στην Ουκρανία.

«Από το 2014, η Ουκρανία προσπάθησε τρεις φορές να προχωρήσει σε διαβουλεύσεις με τις εγγυήτριες χώρες του Μνημονίου της Βουδαπέστης. Τρεις φορές και ανεπιτυχώς. Σήμερα η Ουκρανία θα το κάνει για τέταρτη φορά. Θα το κάνω για τελευταία φορά. Θα ξεκινήσω διαβουλεύσεις εντός το πλαισίου του Μνημονίου της Βουδαπέστης», δήλωσε.

Εάν οι διαβουλεύσεις για το Μνημόνιο της Βουδαπέστης δεν πραγματοποιηθούν ή δεν φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, τότε, όπως είπε ο κ. Ζελένσκι, η Ουκρανία θα θεωρήσει πως δεν λειτουργεί και ότι όλες οι δέσμες αποφάσεων του 1994 τίθενται υπό αμφισβήτηση.

Το Μνημόνιο της Βουδαπέστης υπογράφηκε από την Ουκρανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και τη Ρωσία στις 5 Δεκεμβρίου 1994. Η Ουκρανία εκπροσωπήθηκε από τον τότε πρόεδρό της Λεονίντ Κούτσμα.

Η πρεσβευτής της Γερμανίας στην Ουκρανία Ανκα Φέλντχουζεν σημείωσε, ωστόσο, ότι το Μνημόνιο της Βουδαπέστης δεν περιέχει νομικές υποχρεώσεις.

Δεν έχει νομικές υποχρεώσεις

Το Μνημόνιο της Βουδαπέστης, σύμφωνα με το οποίο οι πυρηνικές δυνάμεις ενεργούν ως εγγυητές της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, δεν έχει νομικές υποχρεώσεις, επισήμανε η Γερμανίδα πρεσβευτής, προσθέτοντας, όμως, ότι οι δυτικοί εταίροι πρέπει να κάνουν τα πάντα για να αποφύγουν τον πόλεμο.

«Το Μνημόνιο της Βουδαπέστης είναι πράγματι μια μορφή χωρίς νομικές υποχρεώσεις στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Αλλά νομίζω ότι τώρα πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε τον πόλεμο», υπογράμμισε.

Τι είναι το Μνημόνιο της Βουδαπέστης

Αυτό το μνημόνιο του 1994 είναι διακρατικό έγγραφο σχετικό με τις εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία με αντάλλαγμα την προσχώρηση στη Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

Σύμφωνα με τις υποχρεώσεις του, το Κίεβο μετέφερε τα πυρηνικά του όπλα στη Ρωσία, καταλήγει η ουκρανική ιστοσελίδα RBC.

ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...