ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΑΡΤΖΕΤΑΚΗΣ: Τὰ ἐθνολογικὰ ὅρια τοῦ Ἑλληνισμοῦ
Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ
ΙΑΤΡΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ: ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΧΟΥΝ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΡΚΙΝΟΥ.
Η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου (UICC), που εκπροσωπεί 800 οργανώσεις σε 155 χώρες του κόσμου. Σε όλο τον κόσμο, περίπου 1 στους 6 θανάτους οφείλεται στον καρκίνο. Το 2020, χάσαμε 1,3 εκατομμύρια Ευρωπαίους από αυτήν την ασθένεια. Το 2040 οι διαγνώσεις καρκίνου προβλέπεται να αυξηθούν κατά 63% και οι θάνατοι κατά 71% παγκόσμια. Σήμερα η πιθανότητα που έχει κάποιος να διαγνωστεί με καρκίνο κατά τη διάρκεια της ζωής του είναι 20% και να πεθάνει από την ασθένεια είναι 10%.
Με τη λέξη «καρκίνος» χαρακτηρίζουμε ένα σύμπλεγμα νόσων που σχετίζονται με τον
ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό και την ανοργάνωτη ανάπτυξη των προσβεβλημένων
κυττάρων. Το 2018 σημειώθηκαν περισσότερες από 18 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις
καρκίνου παγκοσμίως, από τις οποίες σχεδόν 5 εκατομμύρια αφορούσαν τον μαστό,
τον τράχηλο της μήτρας, το παχύ έντερο και τη στοματική κοιλότητα, δηλ.
καρκίνους οι οποίοι θα μπορούσαν να είχαν ανακαλυφθεί πρώιμα και να
αντιμετωπιστούν πιο αποτελεσματικά, βελτιώνοντας την επιβίωση των ασθενών και
την ποιότητα ζωής τους. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας
Χειρουργικής Ογκολογίας, στη χώρα μας, εκτιμάται ότι διαγνώστηκαν το 2018
περίπου 67.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου, ενώ οι θάνατοι εξαιτίας της νόσου
ήταν 32.000.
Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ανέφερε ότι «το 2020, ενώ όλοι
πολεμούσαμε ενάντια στην πανδημία COVID-19, πολλοί από εμάς πολεμούσαμε μια
σιωπηλή μάχη. Τη μάχη κατά του καρκίνου. Το 2020, χάσαμε 1,3 εκατομμύρια
Ευρωπαίους από αυτήν την ασθένεια. Και δυστυχώς, ο αριθμός των περιπτώσεων
αυξάνεται.
Γ. Παυλάκης: Η ανάπτυξη της γενετικής φέρνει νέες θεραπείες κατά του
καρκίνου
Νέα στοχευμένα φάρμακα, βασισμένα στη γνώση των γενετικών σφαλμάτων που οδηγούν σε καρκίνο, καταδεικνύουν την εκρηκτική ανάπτυξη της τεχνολογίας, που δίνει στους επιστήμονες καινούργια εργαλεία, για την αντιμετώπιση του. Σε λίγο όλοι οι όγκοι θα αναλύονται γενετικά και θα κατατάσσονται με βάση τις γενετικές βλάβες και όχι τη μορφολογία τους ή το όργανο στο οποίο εμφανίζονται, δηλώνει στο ΑΠΕ -ΜΠΕ, με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, ο προϊστάμενος του Τμήματος Ανθρωπίνων Ρετροϊών στο Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών για τον Καρκίνο στις ΗΠΑ, δρ. Γιώργος Παυλάκης.
Οι προβλέψεις για την επόμενη 20ετία δεν είναι πάντως ευοίωνες, αφού σύμφωνα με τον διεθνώς αναγνωρισμένο Έλληνα ερευνητή, έως το 2040 οι διαγνώσεις καρκίνου προβλέπεται να αυξηθούν κατά 63% και οι θάνατοι κατά 71% παγκόσμια, λόγω αύξησης πληθυσμού και μεγαλύτερου προσδόκιμου ζωής. Σήμερα όπως λέει η πιθανότητα που έχει κάποιος να διαγνωστεί με καρκίνο κατά τη διάρκεια της ζωής του είναι 20% και να πεθάνει από την ασθένεια είναι 10%. «Εύχομαι ότι θα βρούμε και θα εφαρμόσουμε νέες τεχνολογίες με τέτοια δύναμη και ταχύτητα, ώστε οι προβλέψεις αυτές να μην γίνουν πραγματικότητα. Για να συμβεί αυτό εκτός από νέες τεχνολογίες για διάγνωση, πρόληψη και θεραπεία, πρέπει να κάνουμε και τη δίκαιη κατανομή τους σε όλο τον πληθυσμό».
O καρκίνος αποτελεί την δεύτερη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, σύμφωνα με τον
ΠΟΥ.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο καρκίνος αποτελεί την δεύτερη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως και εκτιμάται ότι ευθύνεται για 9,6 εκατομμύρια θανάτους το 2018. Σε όλο τον κόσμο, περίπου 1 στους 6 θανάτους οφείλεται στον καρκίνο.
Το 1/3 περίπου των θανάτων από καρκίνο, οφείλονται στους 5 κυριότερους συμπεριφορικούς και διατροφικούς κινδύνους: τον υψηλό δείκτη μάζας σώματος, τη χαμηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, τη χρήση καπνού και τη χρήση οινοπνεύματος.
Η επίσκεψη στο γιατρό στο τελικό στάδιο και η έλλειψη πρόσβασης στη διάγνωση και τη θεραπεία αποτελούν συχνό φαινόμενο. Το 2017, μόνο το 26% των χωρών χαμηλού εισοδήματος ανέφεραν ότι στον δημόσιο τομέα διατίθενται γενικά παθολογοανατομικές υπηρεσίες. Πάνω από 90% των χωρών υψηλού εισοδήματος ανέφεραν ότι οι υπηρεσίες θεραπείας είναι διαθέσιμες σε σύγκριση με λιγότερο από 30% των χωρών χαμηλού εισοδήματος.
Το 70% περίπου των θανάτων από καρκίνο αφορά χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
Η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική στην πλειονότητα των καρκίνων. Μη έγκαιρη διάγνωση σημαίνει ότι οι ασθενείς διαγιγνώσκονται σε όψιμα στάδια της νόσου, όταν η θεραπεία ίασης μπορεί να μην αποτελεί πλέον επιλογή. Ορισμένοι από τους πιο συχνούς τύπους καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο καρκίνος του στόματος και ο καρκίνος του παχέος εντέρου έχουν υψηλά ποσοστά ίασης όταν ανιχνεύονται έγκαιρα και αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές.
Ογκολογία και νεότερες εξελίξεις – Παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου
Η Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022 είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου.
Στο πλαίσιο αυτό, το ΕΚΠΑ διοργανώνει το 4o Webinar, από την σειρά Webinars-Επίκαιρα Θέματα Δημόσιας Υγείας, στο οποίο καταξιωμένοι συνάδελφοι θα μας ενημερώσουν για τα νεότερα δεδομένα στα νεοπλασματικά νοσήματα με τα οποία ασχολούνται ιδιαίτερα.
Το Webinar θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στις 4.2.2022, ώρα 4.00 μμ – 8.30 μμ. με το παρακάτω πρόγραμμα:
Webinar 4: Ογκολογία και νεότερες εξελίξεις – Παγκόσμια ήμερα κατά του καρκίνου
Χαιρετισμός από τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη
16.00-18.00 Συμπαγή νεοπλάσματα και νεότερες εξελίξεις
Προεδρείο: Μ.Α. Δημόπουλος, Φ. Ζαγουρή
Καρκίνος κεφαλής τραχήλου – Α. Ψυρρή
Μελάνωμα – Ε. Γκόγκα
Καρκίνος ουροποιητικού – Α. Μπάμιας
Καρκίνος πνεύμονα – Κ. Συρίγος
Καρκίνος μαστού – Η. Κοττέας
Γυναικολογικός καρκίνος – Χ. Παπαδημητρίου
Καρκίνος γαστρεντερικού – Μ. Καραμούζης
18.00-18.30 Διαλέξεις-Ειδικά Θέματα
Προεδρείο: Μ.Α. Δημόπουλος
Ηθικά διλήμματα σε ογκολογικούς ασθενείς – Ε. Πρωτοπαπαδάκης
Αστική ευθύνη σε ογκολογικούς ασθενείς – Θ. Λύτρας
18.30-20.30 Αιματολογικές κακοήθειες και νεότερες εξελίξεις
Προεδρείο: Ε. Τέρπος, Μ.Χ. Κυρτσώνη
Non Hodgkin λεμφώματα από Β-κύτταρα – Μ. Αγγελοπούλου
Non Hodgkin λεμφώματα από Τ-κύτταρα – Σ. Γιαννούλη
Δερματικά Λεμφώματα – Μ. Σιακαντάρη
Λέμφωμα Hodgkin – Θ. Βασιλακόπουλος
Χρόνια Μυελογενής Λευχαιμία – Π. Παναγιωτίδης
Οξείες Λευχαιμίες – Φ. Κοντοπίδου
Χρόνια Μυελοϋπερπλαστικά Νεοπλάσματα εκτός ΧΜΛ – Μ. Βουλγαρέλης
Μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα – Β. Παππά
Πλασματοκυτταρικές δυσκρασίες – Ε. Καστρίτης
CAR-T Cells στην Αιματολογία – Π. Τσιριγώτης
Σας προσκαλούμε να παρακολουθήσετε το webinar μέσω του παρακάτω συνδέσμου:
https://projector-web.gr/CongressWorld/gr/ekpa04022022/welcome
Θάνος Δημόπουλος
Πρύτανης ΕΚΠΑ
ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ
Οι νέες περιπτώσεις καρκίνου στην Ελλάδα ανέρχονται ετησίως σε 68.000.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορεί η πανδημία από τον ιό SARS-CoV-2 να απασχόλησε το ενδιαφέρον Πολιτείας, ΜΜΕ και πολιτών και να αποτέλεσε αναγκαστικά υγειονομική προτεραιότητα, όμως ο καρκίνος συνέχισε και συνεχίζει να αποτελεί ακόμα πιο συχνή και επικίνδυνη νόσο, γι' αυτό δεν πρέπει να αποσυρθεί από το προσκήνιο του δημόσιου ενδιαφέροντος, αναφέρει η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία, με αφορμή την 4η Φεβρουαρίου, παγκόσμια ημέρα για την καταπολέμηση του καρκίνου.
Προσθέτει ότι παρατηρήθηκε διεθνώς μία υστέρηση σ' ό,τι αφορά τον αριθμό των πολιτών που προσήλθαν για εξετάσεις έγκαιρης διάγνωσης, ενώ επιστημονικές μελέτες επισήμαναν πως και η καθυστέρηση που καταγράφηκε στην προσέλευση για εξέταση συμπτωματικών ασθενών θα έχει ως αποτέλεσμα στο επόμενο χρονικό διάστημα την αύξηση του ποσοστού διαγνώσεων πιο προχωρημένων καρκίνων.
Κάθε χρόνο οι νέες περιπτώσεις καρκίνου στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, ανέρχονται σε 68.000, ενώ οι θάνατοι στους 33.000. Παράλληλα, εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι ασθενείς που επιζούν μετά την εμφάνιση της νόσου για αρκετά, έως πάρα πολλά, χρόνια.
Οι αριθμοί είναι ανησυχητικοί και οι πιο αποτελεσματικές μέθοδοι για τη μείωση τους και την ελάφρυνση της επιβάρυνσης που προκαλεί ο καρκίνος σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο, είναι η αποφυγή των καρκινογόνων παραγόντων (πρωτογενής πρόληψη) και η πρόωρη (έγκαιρη) διάγνωση (δευτερογενής πρόληψη). Με αυτές μπορούν να μειωθούν κατά περίπου 30% οι νέες περιπτώσεις και να βελτιωθεί σημαντικά η θνησιμότητα.
Παράλληλα, οι σύγχρονες θεραπευτικές αγωγές, τις οποίες κατέχουν και εφαρμόζουν οι Έλληνες υγειονομικοί, έχουν βελτιώσει αισθητά την ποιότητα και ποσότητα της ζωής των ασθενών, δημιουργώντας ένα κλίμα αισιοδοξίας για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον.
«Όμως, πέρα από την πρόοδο της επιστήμης και την επάρκεια γνώσεων και ικανοτήτων των υγειονομικών μας, εξακολουθεί να είναι ζητούμενο στη χώρα μας, η βελτίωση της παρεχόμενης φροντίδας, για να μπορούν όλοι οι πολίτες, ανεξάρτητα του τόπου κατοικίας, της κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης, ή των πεποιθήσεων τους, να έχουν ίσες δυνατότητες πρόσβασης σε έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση καθώς και θεραπεία, σε αξιοπρεπείς συνθήκες», σημειώνει η ΕΑΕ.
Υπογραμμίζει τέλος ότι «ο καρκίνος δεν είναι μόνο ιατρικό, αλλά και κοινωνικό πρόβλημα. Χρειάζεται επομένως, την ενεργή συμμετοχή των πολιτών στον αντικαρκινικό αγώνα και τη χάραξη και πιστή εφαρμογή των κατάλληλων πολιτικών από το κράτος. Ο καρκίνος είναι ατομική, κοινωνική και κρατική ευθύνη».
Ζ.Π.
Μνήμη Θεόδωρου Κολοκοτρώνη: Στις 4 Φεβρουαρίου 1843 αφήνει την τελευταία του πνοή ο Γέρος του Μοριά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Θ. Κολοκοτρώνης είναι η σημαντικότερη στρατιωτική και πολιτική φυσιογνωμία της Επανάστασης του 1821. Για την ευφυΐα, την τόλμη, τη σύνεσή του, αλλά και για τη βαρύτητα του λόγου του, που από νέο τον χαρακτήριζαν, επονομάσθηκε "Γέρος του Μοριά".
https://www.argolikeseidhseis.gr/2022/02/4-1843.html
Ζ.Π.