ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

02 Φεβρουαρίου 2022

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ: «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΗ Η ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ». ΟΛΕΣ ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ (ΚΑΙ Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ) ΘΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΣΕ ΛΙΓΟ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ. ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ. Ερντογάν: «Θα φτιάξουμε και δεύτερο πυρηνικό σταθμό».

 

 

Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ 15 ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Η ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΒΟΗΘΗΣΕ ΣΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ ΚΑΤΑ 74 ΓΙΓΑΤΟΝΟΥΣ. ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ Η ΓΚΡΕΤΑ ΤΟΥΝΜΠΕΡΓΚ ΑΠΟΔΕΧΘΗΚΕ ΤΗΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΟΤΙ Η ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ.

 

Ιουδαίος Elad Nehorai: «ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΕΠΙΚΡΙΝΕΙΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΘΕΟ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΕΠΙΚΡΙΝΕΙΣ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ».

 

 

ΓΙΑΤΙ ΕΧΑΣΕ ΤΗΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ Ο ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΟΥ CNN ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΣ ΚΑΙ ΓΝΗΣΙΟΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΤΕΝΤ ΤΕΡΝΕΡ;

 

 

ΗΠΑ: Παραιτήθηκε ο ιουδαίος πρόεδρος του CNN Τζεφ Ζάκερ λόγω σεξουαλικού σκανδάλου.

 

Να χαρακτηρίσει τις επενδύσεις στο φυσικό αέριο και στην πυρηνική ενέργεια ως «πράσινες» επενδύσεις, υπό αυστηρές προϋποθέσεις, αποφάσισε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ειδικότερα, η Κομισιόν παρουσίασε την τελική μορφή της συμπληρωματικής πράξης κατ’ εξουσιοδότηση για την ταξινομία της ΕΕ (Taxonomy Complementary Climate Delegated Act) για τη χρηματοδότηση περιβαλλοντολογικά βιώσιμων επενδύσεων που έχουν στόχο την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας.

Όπως τονίζει η Επιτροπή, για να καταστεί η ΕΕ κλιματικά ουδέτερη έως το 2050 απαιτούνται σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις. Λαμβάνοντας υπόψη τις επιστημονικές συμβουλές και την τρέχουσα τεχνολογική πρόοδο, θεωρεί ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις σε δραστηριότητες φυσικού αερίου και πυρηνικής ενέργειας μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στη μετάβαση.

 

«Οι επιλεγείσες δραστηριότητες φυσικού αερίου και πυρηνικής ενέργειας συνάδουν με τους κλιματικούς και περιβαλλοντικούς στόχους της ΕΕ και θα μας επιτρέψουν να επιταχύνουμε τη μετάβαση από πιο ρυπογόνες δραστηριότητες, όπως η παραγωγή άνθρακα, προς ένα κλιματικά ουδέτερο μέλλον, βασισμένο κυρίως σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», σημειώνει η Επιτροπή.

Συγκεκριμένα, εισάγονται «σαφείς και αυστηρές προϋποθέσεις», σύμφωνα με το άρθρο 10 παράγραφος 2 του κανονισμού ταξινομίας, υπό τους οποίους ορισμένες πυρηνικές δραστηριότητες και δραστηριότητες αερίου μπορούν να προστεθούν, ως μεταβατικές δραστηριότητες, σε εκείνες που ήδη καλύπτονται από την πρώτη κατ’ εξουσιοδότηση πράξη για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή σε αυτήν, η οποία εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Η πυρηνική ενέργεια θα πρέπει να πληροί τις απαιτήσεις της πυρηνικής και περιβαλλοντικής ασφάλειας, το δε αέριο θα πρέπει να συμβάλλει στη μετάβαση από τον άνθρακα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Παράλληλα, ισχύουν ειδικότεροι πρόσθετοι όροι που προσδιορίζονται στη σημερινή συμπληρωματική κατ’εξουσιοδότηση πράξη, μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Επιπλέον, εισάγονται απαιτήσεις γνωστοποίησης για τις επιχειρήσεις που σχετίζονται με τις δραστηριότητες στους τομείς του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας. Για να διασφαλίσει τη διαφάνεια, η Επιτροπή τροποποίησε τον νόμο περί γνωστοποιήσεων ταξινομίας, ώστε οι επενδυτές να μπορούν να προσδιορίζουν ποιες επενδυτικές ευκαιρίες περιλαμβάνουν δραστηριότητες αερίου ή πυρηνικής ενέργειας και να κάνουν συνειδητές επιλογές.

«Θέτουμε αυστηρούς όρους για να βοηθήσουμε στην κινητοποίηση της χρηματοδότησης»

Η Επίτροπος αρμόδια για τις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες Μάιρεντ Μακ Γκίνες δήλωσε σχετικά: «Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να φτάσουμε στην κλιματική ουδετερότητα ως το 2050. Η ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων στη μετάβαση είναι το κλειδί για την επίτευξη των στόχων μας για το κλίμα. Σήμερα θέτουμε αυστηρούς όρους για να βοηθήσουμε στην κινητοποίηση της χρηματοδότησης για τη στήριξη αυτής της μετάβασης, μακριά από πιο επιβλαβείς πηγές ενέργειας όπως ο άνθρακας.

Παράλληλα ενισχύουμε τη διαφάνεια της αγοράς, ώστε οι επενδυτές να μπορούν να εντοπίζουν εύκολα τις δραστηριότητες φυσικού αερίου και πυρηνικής ενέργειας σε οποιεσδήποτε επενδυτικές αποφάσεις».

Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, τόνισε ότι «η σημερινή κατ’ εξουσιοδότηση πράξη θα επιταχύνει τις ιδιωτικές επενδύσεις που χρειάζεται η ΕΕ αυτή τη δεκαετία για την ενεργειακή μετάβαση προς ένα σύστημα πράσινης ενέργειας που θα βασίζεται σε ανανεώσιμες πηγές».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο θα έχουν στη διάθεσή τους τέσσερις μήνες (μπορεί να παραταθεί κατά δύο μήνες) για να εξετάσουν το έγγραφο. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να απορρίψει το έγγραφο με απλή πλειοψηφία. Το Συμβούλιο έχει επίσης το δικαίωμα να αντιταχθεί στην πρόταση της Επιτροπής, με ενισχυμένη ειδική πλειοψηφία (δηλαδή τουλάχιστον 20 κράτη-μέλη). Μόλις λήξει η περίοδος εξέτασης και κανένας από τους συννομοθέτες δεν αντιταχθεί, ο Συμπληρωματικός κατ’ εξουσιοδότηση νόμος θα τεθεί σε ισχύ και θα ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2023.

 

 

 

Ερντογάν: «Θα φτιάξουμε και δεύτερο πυρηνικό σταθμό».

Στα σκαριά βρίσκεται και το δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Τουρκίας, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ένωση Νέων Επιχειρηματιών, χωρίς να προσδιορίσει ωστόσο τον τόπο, ενώ απευθυνόμενος στον αρχηγό της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου , είπε ότι εκείνος ζούσε κάποτε με κεριά και λάμπες υγραερίου, αλλά τώρα η Τουρκία φτιάχνει πυρηνικούς σταθμούς.

«Εμείς δεν σταματάμε, δουλεύουμε. Ένας δεύτερος πυρηνικός σταθμός είναι στα σκαριά σύντομα. Έχουμε δουλειά. Αν θέλεις, μπορείς να πας στο Άκουγιου.

Το Άκουγιου δεν είναι μακριά. Και θα δεις πώς είναι επί τόπου το πυρηνικό μας εργοστάσιο. Κοίτα, κύριε Κεμάλ. Το δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο έρχεται σύντομα. Εσείς στην εποχή σας είχατε κεριά και λάμπες υγραερίου.

Κι εμείς να που φτάσαμε. Ηλιακά εργοστάσια, πυρηνικούς σταθμούς… είμαστε εμείς που τα κατασκευάζουμε. Ό,τι δεν μπορούσατε να φανταστείτε, εμείς το κάναμε πραγματικότητα», δήλωσε.

 

 

ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

 

9 σχόλια:

  1. Ένα νέο υλικό ελαφρύ σαν πλαστικό και πιο ανθεκτικό από τον χάλυβα δημιούργησαν ερευνητές του ΜΙΤ.
    Επιστήμονες του Πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ δημιούργησαν ένα νέο υλικό, που είναι πιο ισχυρό από τον χάλυβα (ατσάλι), αλλά ελαφρύ σαν πλαστικό.
    Το επίτευγμα κατέστη εφικτό χάρη σε κάτι που θεωρείτο αδύνατο έως τώρα: Μία νέα διαδικασία πολυμερισμού σε δύο διαστάσεις. Το νέο υλικό μπορεί, μάλιστα, να παραχθεί εύκολα σε μεγάλες ποσότητες.
    Πώς θα μπορούσε να αξιοποιηθεί το νέο υλικό
    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μάικλ Στράνο του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΜΙΤ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», δημιούργησαν ένα δισδιάστατο πολυμερές που αυτο-συναρμολογείται σε αλλεπάλληλα φύλλα, αντίθετα με τα άλλα πολυμερή που σχηματίζουν μονοδιάστατες αλυσίδες τύπου «σπαγγέτι». Έως τώρα οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι ήταν αδύνατο να «αναγκάσουν» τα πολυμερή να σχηματίσουν φύλλα δύο διαστάσεων.
    Το νέο υλικό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ελαφριά αλλά ανθεκτική επικάλυψη σε ανταλλακτικά αυτοκινήτων, ως οικοδομικό υλικό για γέφυρες ή άλλες κατασκευές, καθώς και σε άλλες εφαρμογές (π.χ. στρατιωτικές). Όπως δήλωσε ο Στράνο, «συνήθως δεν θεωρούμε τα πλαστικά ως κάτι που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να υποστηρίξουμε ένα κτίριο, αλλά με το νέο υλικό μπορεί να κάνει κανείς καινούρια πράγματα χάρη στις πολύ ασυνήθιστες ιδιότητές του».
    Τα πολυμερή, που περιλαμβάνουν όλα τα πλαστικά, αποτελούνται από αλυσίδες μονομερών, οι οποίες μπορούν να μεγαλώσουν με την προσθήκη νέων μορίων στις άκρες τους. Μετά τη δημιουργία τους, τα πολυμερή μπορούν να διαμορφωθούν σε τρισδιάστατα αντικείμενα (π.χ. μπουκάλια νερού).
    Οι ειδικοί στα πολυμερή, εδώ και καιρό, θεωρούσαν ότι αν αυτά ήταν δυνατό να σχηματίσουν φύλλα δύο διαστάσεων, θα δημιουργούσαν ελαφριά αλλά ισχυρά υλικά, κάτι που τώρα -για πρώτη φορά- έγινε πραγματικότητα, μετά από άκαρπες δεκαετίες ερευνών, οι οποίες είχαν απογοητεύσει τους ερευνητές και τους είχαν οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο.
    Χάρη στη νέα διαδικασία πολυμερισμού που ανακαλύφθηκε στο ΜΙΤ, είναι πια δυνατό τα μονομερή να σχηματίσουν πολυμερή δύο διαστάσεων με μορφή δίσκων που ο ένας «στοιβάζεται» πάνω στον άλλο, με δεσμούς υδρογόνου να συγκρατούν τους δίσκους μεταξύ τους και να προσδίδουν σταθερότητα και αντοχή στην όλη δομή. Δημιουργούνται, έτσι, λεπτά φιλμ που μπορούν να παραχθούν μαζικά.
    Όπως έδειξαν οι δοκιμές του, το νέο υλικό έχει μόνο το 1/16ο της πυκνότητας του χάλυβα, αλλά για να το σπάσει κανείς πρέπει να του ασκήσει διπλάσια δύναμη από ό,τι πάνω στον χάλυβα για να σπάσει ο τελευταίος. Επίσης, είναι αδιαπέραστο από τα αέρια ή από το νερό, κάτι που δεν συμβαίνει με τα άλλα πολυμερή. Οι ερευνητές έχουν ήδη καταθέσει δύο πατέντες νέας τεχνολογίας για την κατοχύρωση της εφεύρεσής τους.
    Ζ.Π.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έξαλλοι οι Αμερικανοί με τους Γερμανούς επειδή δεν θέλουν να έρθουν σε σύγκρουση με την Ρωσία.
    Οι Αμερικανοί είναι εκνευρισμένοι με τους Γερμανούς που δεν στέλνουν όπλα στην Ουκρανία.
    Αυτό αναφέρει ο αναλυτής Bradley Bowman σε άρθρο που δημοσίευσε το Defense News, λέγοντας ότι παρά το γεγονός ότι η Γερμανίδα Υπουργός Άμυνας Κριστίν Λάμπρεχτ προσπάθησε να δικαιολογήσει την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να μην στείλει όπλα στην Ουκρανία για να μην κλιμακωθούν οι εντάσεις, εντούτοις το Βερολίνο κατέχει «ρεκόρ» στις πωλήσεις στρατιωτικού εξοπλισμού και όπλων σε δημοκρατικές χώρες που απειλούνται.
    Η αλήθεια είναι ότι στην ψυχοσύνθεση των Αμερικανών όλοι πρέπει να ζουν και να εργάζονται για τα αμερικανικά συμφέροντα και όχι για τα δικά τους.
    Τους είναι αδιανόητο ότι οι Γερμανοί δεν θέλουν να συγκρουστούν με την Ρωσία επειδή θέλουν να έχουν φθηνό ρωσικό αέριο και να μην «ψωνίζουν» το πανάκριβο δικό τους αμερικανικό LNG.
    Για τους Αμερικανούς όλοι στον πλανήτη έπρεπε να θέλουν να είναι... Αμερικανοί.
    Ο ίδιος αναλυτής αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η Γερμανία «βοηθάει τη Ρωσία» με τη συμπεριφορά της και δεν λειτουργεί όπως πολλές σύμμαχες χώρες του NATO, οι οποίες έσπευσαν να υποστηρίξουν την Ουκρανία με αντιαρματικούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους, τυφέκια, χειροβομβίδες και συναφή υλικοτεχνικό εξοπλισμό, απέναντι στη ρωσική προκλητικότητα και επιθετικότητα.
    Πράγματι, η στρατιωτική αυτή βοήθεια δεν πρόκειται να ανατρέψει τις ισορροπίες ισχύος στην περιοχή ούτε θα αποτρέψει πλήρως μια δυνητική ρωσική εισβολή, κάτι που το αναγνωρίζουν όλοι, ακόμα και ο Πρόεδρος Πούτιν.
    Όμως, η υποκρισία της Γερμανίας έγκειται στο γεγονός ότι η απόφαση της τωρινής κυβέρνηση να μειώσει περαιτέρω τις πωλήσεις όπλων και μάλιστα σε περιοχές όπου υπάρχει κρίση, έρχεται σε αντίθεση ακόμα και με την δική της προηγούμενη πολιτική που ήταν η υποστήριξη και η ενίσχυση δημοκρατικών χωρών που απειλούνται, με τον αναλυτή να φέρνει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Νότια Κορέα.
    Η γερμανική κυβέρνηση πούλησε τεράστιες ποσότητες οπλικών και πυραυλικών συστημάτων στη Νότια Κορέα την περασμένη δεκαετία, λόγω της επιθετικότητας της Βόρειας Κορέας, με τα στοιχεία του SIPRI να αποκαλύπτουν ότι η Σεούλ ήταν ο κορυφαίος εισαγωγέας γερμανικών όπλων από το 2013 έως το 2017. Η σημαντική αυτή στρατηγική σχέση των δύο χωρών και η απόκτηση γερμανικών πυραύλων cruise και εξαρτημάτων σε αυτοκινούμενα πυροβόλα δεν οδήγησε σε πολεμική σύγκρουση Βόρειας και Νότιας Κορέας, κάτι που αναιρεί το επιχείρημα της Γερμανίδας Υπουργού Άμυνας.
    Αν το παράδειγμα της Νότιας Κορέας δεν είναι πειστικό για αρκετούς, διότι θεωρούν τη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα ως διαφορετικούς «παίκτες» του διεθνούς συστήματος με διαφορετικά «modus operandi», άλλα παραδείγματα είναι οι χώρες της Βαλτικής, που έχουν προμηθευτεί και αυτές μεγάλο αριθμό γερμανικών οπλικών και πυραυλικών συστημάτων τα τελευταία χρόνια, με στόχο την αποτροπή της Ρωσίας. Ούτε σε αυτή την περίπτωση προέκυψε κρίση και ενδεχόμενη ένοπλης σύγκρουσης.
    Συνεπώς, ο λόγος που έχει αναγκάσει τη Γερμανία να μην υποστηρίξει την Ουκρανία απέναντι στη Ρωσία είναι, σύμφωνα με ειδικούς αναλυτές, η οικονομική πίεση που ασκεί η Μόσχα στο Βερολίνο, με σημείο αναφοράς τα ενεργειακή εξάρτηση, κάτι όμως που πρέπει να δείξει στην γερμανική κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να ασκεί εξωτερική πολιτική, με εκβιασμούς από το Κρεμλίνο.
    Προφανώς κανείς δεν εξήγησε στους Αμερικανούς ότι η Γερμανία προτιμάει να πληρώνει λιγότερα για ρωσικό αέριο παρά πολύ περισσότερα για αμερικανικό, όπως και ότι προτιμούν να μην έχουν καμία ενεργειακή εξάρτηση από τις ΗΠΑ.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Τουρκία αποκάλυψε υποθαλάσσιο πύραυλο cruise ακτίνας 2.000 χλμ για να χτυπήσει μέσα στην Αθήνα.

    Σε μία εξέλιξη που δείχνει ότι η Άγκυρα έχει ως κεντρική πολιτική της τον στρατηγικό εκβιασμό της Ελλάδας με την απειλή ενός ολοκληρωτικού πολέμου, η τουρκική τηλεόραση μετέδωσε ότι αναπτύσσεται και θα είναι επιχειρησιακά έτοιμο το τέλος του 2023 ένα υποθαλάσσιο βλήμα cruise ακτίνας 2.000 χλμ., δηλαδή θα μπορεί να εκτοξευθεί από οποιοδήποτε σημείο της Κεντρικής (π.χ. έξω από τις ακτές της υπό τουρκικό έλεγχο δυτικής Λιβύης) ή της Ανατολικής Μεσογείου και να πλήξει το σύνολο της ελληνικής επικράτειας!
    Το βλήμα αποκαλύφθηκε ότι αναπτύσσεται από το 2017 στο τουρκικό κέντρο ναυτικών όπλων στην Σινώπη, από το ινστιτούτο TÜBİTAK SAGE, αλλά το μεγάλο άλμα στην εξέλιξή του έγινε όταν επιλύθηκε το πρόβλημα του κινητήρα του (το οποίο με μαζί με το σύστημα TerCom -ακολουθίας αναγλύφου) είναι το πιο σημαντικό σε ένα βλήμα cruise, καθώς πρέπει να λειτουργεί απρόσκοπτα σε ύψη μερικών μέτρων πάνω από το έδαφος (κάτω από 10 μέτρα) στην μεγαλύτερη διάρκεια της πτήσης προς τον στόχο.
    Aρχικά είχε διαρρεύσει ότι θα είχε ακτίνα δράσης 800-1200 χλμ., αλλά όλες οι πηγές δίνουν στον κινητήρα δυνατότητες να «στείλει» το βλήμα σε απόσταση πάνω από 2.000 χλμ!.
    Σύμφωνα με το TRT, «Το ζήτημα του κινητήρα το 2020, το ινστιτούτο TÜBİTAK SAGE το έλυσε όταν αγόρασε από την ουκρανική εταιρεία κινητήρων Icvhenko-Progress την τεχνολογία των κινητήρων cruise AI-35, εξελιγμένων προωθητήριων συστημάτων των πρώτων σοβιετικών πυραύλων cruise που κατασκευάζονταν στην Ουκρανία. Έτσι ο πύραυλος "Gezgin", κατέστη δυνατόν να ολοκληρώσει την ανάπτυξή του και να αποτελεί το βασικό οπλικό σύστημα των νέων υποβρυχίων T-214, των υπό σχεδίαση MILDEN, αλλά και των υπό εκσυγχρονισμό Τype 209-1400»!
    Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ελληνικού ΓΕΕΘΑ το κάθε υποβρύχιο θα μεταφέρει έξι πυραύλους cruise. Στα δύο πρώτα T-214 θα έχει εγκατασταθεί μέχρι το τέλος του 2023, όπως και στα τέσσερα εκσυγχρονισμένα Type 209-1400.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και φαίνεται ότι μία υποβαθμισμένη έκδοση του πυραύλου θα προσφερθεί και για... εξαγωγές στο γνωστό ισλαμικό μπλοκ που αγοράζει μανιωδώς όπλα από την Τουρκία (Πακιστάν, Αζερμπαϊτζάν, Κατάρ κλπ.). ενώ θα σχεδιάζεται και η έκδοση που θα εξοπλίσει με 24 βλήματα το αντιτορπιλικό TF-2000, η πρώτη μονάδα του οποίου θα είναι είναι επιχειρησιακή το 2028-2030
      «Μια τέτοια συνεργασία, χρησιμοποιώντας αξιόπιστους ουκρανικούς κινητήρες και προηγμένη τουρκική τεχνολογία, επιτρέπει στην Τουρκία να εξάγει το δικό της στρατιωτικό υλικό χωρίς να ανησυχεί για την εξασφάλιση αδειών εξαγωγής από τις Ηνωμένες Πολιτείες ή την Ευρώπη.
      Η Τουρκία έχει πλέον πρόσβαση σε προηγμένη τεχνολογική στρατιωτική τεχνογνωσία και είναι ένας νέος εταίρος για συνεργασία με το Κίεβο, το οποίο έχει αποκοπεί από τη ρωσική αμυντική αγορά» αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων.
      Η Τουρκία αργά αλλά σταθερά «καταπίνει» την Ουκρανία, οικονομικά, χωρίς καν να έρχεται σε απ'ευθείας αντιπαράθεση με την Ρωσία: Το 2021 ήταν ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Ουκρανία, συνολικού ύψους σχεδόν 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με περισσότερες από 700 τουρκικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ουκρανία.
      Είναι εύκολα αντιληπτός ο στρατηγικός εκβιασμός που θα μπορούσε να ασκηθεί στην Ελλάδα από μία έτοιμη για εκτόξευση υποβρύχια δύναμη 60 τέτοιων βλημάτων cruise. Και αυτό «πονάει» περισσότερο καθώς έρχεται την ίδια στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση απαρνήθηκε την εγκατάσταση πυραύλων cruise SCALP Naval στις φρεγάτες Belharra, αγοράζοντας την συμβατική έκδοση FDI, που προορίζεται για το γαλλικό Ναυτικό...
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
    2. Η τουρκική ΤΑΙ αγόρασε τον εκτυπωτή μετάλλου EBAM 300 - Θα «εκτυπώσει» το TF-X μέχρι το 2023!
      Η ΤΑΙ θα κατασκευάζει όλα τα εξαρτήματα του νέου μαχητικού.
      https://www.defencenet.gr/amyna/toyrkia/915388_i-toyrkiki-tai-agorase-ton-ektypoti-metalloy-ebam-300-tha-ektyposei-tf-x-mehri
      Η Turkish Aerospace Industries (TAI) αγόρασε τον μεγαλύτερο τρισδιάστατο εκτυπωτή μετάλλου δέσμης ηλεκτρονίων στον κόσμο, την σειρά EBAM 300 από τη Sciaky, Inc. για να εκτυπώσει εξαρτήματα για το μελλοντικό εγχώριο μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς TF-X!
      Η Sciaky, Inc., θυγατρική της Phillips Service Industries, Inc. και κορυφαίος πάροχος λύσεων βιομηχανικής τρισδιάστατης εκτύπωσης μετάλλων, ανακοίνωσε στις 25 Ιανουαρίου ότι θα παραδώσει στην TAI τον μεγαλύτερο στον κόσμο 3D εκτυπωτή κατευθυνόμενης ενέργειας από δέσμη ηλεκτρονίων (DED).
      Η σύμβαση μεταξύ της TAI και της εταιρείας – προμηθευτή Sciaky Inc., προβλέπει επίσης και τη συνεργασία των δύο πλευρών σε μια σειρά προγραμμάτων και έργων που στοχεύουν στη μεταφορά τεχνογνωσίας και στην εκπαίδευση για την καλύτερη δυνατή χρήση και λειτουργία του 3D εκτυπωτή «EBAM 300».
      Η μηχανή EBAM θα προορίζεται για το εργοστάσιο της TAI στην Άγκυρα της Τουρκίας, όπου θα εκτυπώσει μερικές από τις μεγαλύτερες αεροδομές τιτανίου στη βιομηχανία.
      Το μηχάνημα θα μπορεί να εκτυπώνει δομές μήκους έως 6 μέτρων, πλάτους 2 μέτρων και ύψους 1,8 μέτρων, με τους ρυθμούς εναπόθεσης να υπερβαίνουν τα 20 κιλά μετάλλου την ώρα.
      Εκτός από τις εντυπωσιακές τεχνικές προδιαγραφές, αυτός ο μοναδικός 3D εκτυπωτής μπορεί γρήγορα να μετατραπεί σε συγκολλητή δέσμης ηλεκτρονίων (EBW) για εφαρμογές συγκόλλησης μεγάλης κλίμακας.
      Η TAI θα έχει επίσης το πλεονέκτημα του συνδυασμού λειτουργιών συγκόλλησης με δέσμη ηλεκτρονίων και τρισδιάστατης εκτύπωσης για εφαρμογές που απαιτούν και τις δύο τεχνολογίες
      Σημειώνεται ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Turkish Aerospace IndustriesTemel Kotilπου δήλωσε ότι τα αποκαλυπτήρια του τουρκικού αεροσκάφους TF-X θα γίνουν τον Μάρτιο του 2023 με προοπτική να πετάξει το 2026.

      Ο Temel Kotil είπε χαρακτηριστικά ότι: «Το TF-X θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στις 18 Μαρτίου του 2023 και θα πραγματοποιήσει την παρθενική του πτήση το 2026», ενώ πρόσθεσε ακόμα ότι για να θεωρείται πράγματι ως εθνικό μαχητικό πρέπει τα πάντα κατασκευαστούν στην Τουρκία, διότι «δεν έχει νόημα να αγοράζουμε μέρη του αεροσκάφους από το εξωτερικό, όπως το σύστημα προσγείωσης ή τον κινητήρα».
      Εννοεί δηλαδή πως η Τουρκία δεν θα πρέπει να έχει καμία εξάρτηση από άλλη χώρα για την παραγωγή του αεροσκάφους.
      Και συνέχισε λέγοντας: «Αντιθέτως, αυτά πρέπει να κατασκευαστούν στην Τουρκία. Πρέπει επίσης να δημιουργήσουμε μια εγκατάσταση για να εξετάζουμε αν το αεροσκάφος είναι ορατό από τα ραντάρ [εννοώντας τις stealth ιδιότητές του μαχητικού]. Στο πλαίσιο αυτό, η επένδυση πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερη για το TF-X».
      Με βάση την εμπειρία από άλλα αναπτυξιακά προγράμματα αεροσκαφών και ειδικότερα πέμπτης γενιάς, χρειάστηκε τουλάχιστον μια δεκαετία για να ολοκληρωθούν, με αρκετά προβλήματα στην πορεία και με εισαγωγές εξαρτημάτων από τρίτες χώρες.
      Τώρα όμως η Turkish Aerospace Industries αγόρασε τον πασίγνωστο 3D εκτυπωτή μετάλλου τύπου «EBAM 300», που χρησιμοποιεί την τήξη δέσμης ηλεκτρονίων, προκειμένου να κατασκευάσει τα εξαρτήματα του TF-X.
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
  4. Πέθανε ο Μώρις Μαγρίζος, ΕΠΙ ΣΕΙΡΑ ΕΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ.
    Σε ηλικία 73 ετών απεβίωσε σήμερα το πρωί ο Μώρις Μαγρίζος. Αφήνει πίσω του τη σύζυγό του Ρόζα και δύο παιδιά. Διετέλεσε επί σειρά ετών πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας και αντιπρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος.
    Η κηδεία του θα γίνει αύριο Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου και ώρα 2.15 μ.μ. στο Εβραϊκό νεκροταφείο Λάρισας.
    Ποιος ήταν ο Μώρις Μαγρίζος
    Ο Μώρις Μαγρίζος γεννήθηκε το 1949 στην πόλη της Λάρισας από Έλληνες Εβραίους γονείς. Ήταν ο πρωτότοκος γιος μιας μικροαστικής οικογένειας, που ασχολούνταν με την κατασκευή επίπλων και διατηρούσαν ένα μικρό εμπορικό κατάστημα στο κέντρο της πόλης.
    Έζησε τα πρώτα παιδικά του χρόνια στη γειτονιά των Έξι Δρόμων. Όντας ακόμα έφηβος και παράλληλα με τη φοίτησή του στο σχολείο, βοηθά τον πατέρα του στην οικογενειακή τους επιχείρηση.
    Στην ηλικία των 21 χρόνων και έχοντας εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, παντρεύεται τη σύντροφο της ζωής του, Ρόζα. Παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες της εποχής, μαζί αποφασίζουν να ρισκάρουν ανοίγοντας ένα κατάστημα με έπιπλα.
    Στηριζόμενος στη σκληρή εργασία και μένοντας πιστός στην πεποίθηση της ατομικής ευθύνης του κάθε ανθρώπου για την επίτευξή των στόχων του, καταφέρνει να γίνει γνωστός στον τομέα του.
    Η κυριότερη όμως χρονολογική τομή ως προς την επαγγελματική του εξέλιξη, θα έρθει λίγο αργότερα, στην ηλικία των 40. Το έτος 1988, λοιπόν, προχωρά στο άνοιγμα του εκθεσιακού χώρου «Επιπλοδομή», ενός πολυώροφου ιδιόκτητου κτιρίου. Με σπουδαίες συνεργασίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, συνεχίζει έως και σήμερα να αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις επίπλου της χώρας. Σήμερα, βέβαια, έχει περάσει στην επόμενη γενιά, αφού πλέον τη διευθύνουν η κόρη του, Τζουλιάνα και ο γιός του, Νίνο.
    Σε ότι αφορά την εθελοντική του δράση, ο Μώρις Μαγρίζος επιτέλεσε, για πολλά χρόνια, μέλος του Δ.Σ. της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας και εξελέγη πρόεδρός της το 2002, θέση που κατέχει μέχρι το 2018. Ταυτόχρονα διατελεί Αντιπρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και είναι μέλος των διαχειριστικών επιτροπών των εν αδρανεία Κοινοτήτων Χανίων, Καβάλας και Ρόδου.
    Στα «Πρόσωπα» είχε δηλώσει: «Οι καιροί είναι επικίνδυνοι. Οι έχθρες, δυστυχώς, ελλοχεύουν εκεί που δεν το περιμένει κανείς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα ρεύματα του αντισημιτισμού, του ρατσισμού και του ακραίου εθνικισμού, που ανδρώνεται σε όλη την υφήλιο. Δείγμα ημιμάθειας, απαιδευσίας και νωθρότητας των συνειδήσεων».
    Ήταν αισιόδοξος και οραματιστής θετικών εξελίξεων και πίστευε ότι ο κόσμος θα συνεχίσει να αγωνίζεται διατηρώντας τις ανθρωπιστικές του αξίες και συνειδητοποιώντας την αναγκαιότητα της συναδέλφωσης προς το κοινό όφελος.
    https://www.larissanet.gr/2022/02/02/pethane-o-moris-magrizos/
    Η Ισραηλιτική κοινότητα σε ανακοίνωσή της για το θάνατό του αναφέρει:
    “Εφυγε σήμερα από τη ζωή, σε ηλικία 72 ετών, ο Μωυσής (Μώρις) Μαγρίζος, τέως Πρόεδρος της Κοινότητάς μας, γεγονός που σκόρπισε θλίψη.
    Αφήνει πίσω του τη σύζυγό του Ρόζα, τα παιδιά του Τζουλιάνα & Θανάση, Νίνο & Σαρίτα, τις λατρεμένες του εγγονούλες Ρόζα, Λίζη, Άννυ και Γκέρση και τους αδερφούς του Τζέκη και Ερρίκο. Αφήνει πίσω του ολόκληρη την Κοινότητά μας, που την αγάπησε σαν δεύτερη οικογένειά του και την υπηρέτησε επί δεκαετίες από διάφορες θέσεις και 18 χρόνια ως Πρόεδρος.
    Η κηδεία του θα γίνει αύριο Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου και ώρα 2.15 μ.μ. στο Εβραϊκό νεκροταφείο Λάρισας, με τήρηση των επιβεβλημένων μέτρων προστασίας.
    Επιθυμία της οικογένειάς του είναι, αντί στεφάνων, να γίνουν στη μνήμη του δωρεές για το έργο αναστήλωσης της Συναγωγής Λάρισας, που ο ίδιος ο Μώρις Μαγρίζος οραματίστηκε και ξεκίνησε.
    Ζιχρονό λι βραχά – Ας είναι η μνήμη του ευλογία”.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΣ ΒΟΡΙΔΗΣ ΔΙΝΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ «ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ» ΣΕ ΜΙΣΕΛΛΗΝΕΣ ΙΟΥΔΑΙΟΥΣ «ΙΣΤΟΡΙΚΟΥΣ» ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ.
    Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης όρκισε Έλληνα πολίτη τον παγκοσμίως αναγνωρισμένο ιστορικό, Μαρκ Μαζάουερ για την εξαιρετική προσφορά του στην πατρίδα μας.
    Είναι η τρίτη πράξη τιμητικής πολιτογράφησης που βλέπει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα. Η αρχή είχε γίνει με την πολιτογράφηση του Κύπριου Χρήστου Στυλιανίδη, προκειμένου να μπορεί να ορκιστεί υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ενώ ακολούθησε η πράξη πολιτογράφησης της Βερόνικας και του Αλεξ Αντετοκούνμπο, μητέρας και μικρού αδελφού του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Remaining Time-0:00 Fullscreen Mute Ακολουθήστε το Protagon στο Google News text Ο πατέρας του Αλκη πρότεινε να γίνει φιλικό παιχνίδι ΠΑΟΚ-Αρη. Να γελάς πικρά… Πηγή: Protagon.gr
    Ο Μαρκ Μαζάουερ είναι διεθνώς καταξιωμένος ιστορικός και συγγραφέας, με ειδίκευση στη σύγχρονη Ελλάδα, την Ευρώπη του 20ου αιώνα και τη διεθνή ιστορία. Σπούδασε κλασική φιλολογία και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης, απ' όπου αποφοίτησε το 1981 και το 1983 αντίστοιχα. Το 1988 ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης πάνω στη σύγχρονη ιστορία. Διετέλεσε Καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Μπίρκμπεκ του Λονδίνου, στο Πανεπιστήμιο του Σάσσεξ και στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον. Σήμερα είναι καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης.
    Ειδικός στη μελέτη και ανάδειξη της ιστορίας του Ελληνικού Έθνους, έχει γράψει και επιμεληθεί πολλά βιβλία με θέμα την ελληνική και βαλκανική ιστορία
    Από την πλούσια συγγραφική του δράση ξεχωρίζουν τα βιβλία: "Στην Ελλάδα του Χίτλερ: Η Εμπειρία της Κατοχής, 1941 - 44" (Inside Hitler's Greece: The Experience of Occupation, 1941- 44), "Μετά το τέλος του Πολέμου: Ανοικοδομώντας την Οικογένεια, το Έθνος και το το Κράτος στην Ελλάδα, 1943 - 1960 (After the War was Over: Reconstructing the Family, Nation and State in Greece, 1943-1960), "Η Ελλάδα και η οικονομική κρίση του Μεσοπολέμου" (Greece and the Inter-War Economic Crisis) "Σκοτεινή Ήπειρος: Ο 20ος αιώνας της Ευρώπης" (Dark Continent: Europe's 20th Century), "Τα Βαλκάνια" καθώς και το πλέον πρόσφατο έργο του "Η Ελληνική Επανάσταση" που παρουσιάστηκε πρόσφατα σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πολεμικό Μουσείο.
    Για το μνημειώδες βιβλίο του "Θεσσαλονίκη πόλη των Φαντασμάτων: Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι και Εβραίοι, 1430 - 1950 (Salonica City of Ghosts: Christians, Muslims and Jews, 1430-1950) τιμήθηκε με το βραβείο Duff Cooper. Το 2008 δημοσίευσε το έργο του "Η Αυτοκρατορία του Χίτλερ: Η ναζιστική κυριαρχία στην κατεχόμενη Ευρώπη" (Hitler’s Empire: Nazi Rule in Occupied Europe) το οποίο κέρδισε το Βραβείο Βιβλίου στην κατηγορία "Ιστορία" της εφημερίδας Los Angeles Times.
    Έχει αναλάβει την επίβλεψη πλήθους διδακτορικών διατριβών και έχει αναθερμάνει το ενδιαφέρον για τις ελληνικές σπουδές στο εξωτερικό, ενώ τα άρθρα γνώμης του με τα οποία σχολιάζει ιστορικά θέματα αλλά και ζητήματα της επικαιρότητας φιλοξενούνται τακτικά σε διεθνή ειδησεογραφικά μέσα αλλά και στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο της πατρίδας μας.
    Τέλος, συμμετείχε στην Επιτροπή "Ελλάδα 2021" η οποία συντόνισε τις εκδηλώσεις εορτασμού της επετείου των 200 χρόνων από την Εθνική Παλιγγενεσία.
    Στην τελετή ορκωμοσίας που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου παρέστη και ο Γενικός Γραμματέας Ιθαγένειας Αθανάσιος Μπαλέρμπας.
    ΣΗΜΕΙΩΣΗ: όπως απέδειξαν με πλήθος στοιχείων και άρθρων ο Μέρτζος, ο Χατζηγώγος και άλλοι.
    Απερίγραπτος ο ανθελληνισμός του πολυδιαφημισμένου Μάρκ Μαζάουερ. https://panusis.blogspot.com/2022/01/blog-post_5.html?view=magazine

    Ο ιστορικός Μαρκ Μαζαουερ. Του χαρίστηκε η ελληνική υπηκοότητα ως βραβείο ανθελληνισμού! http://panusis.blogspot.com/2021/09/blog-post_37.html
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μητσοτάκης: Το βιβλίο του Μαζάουερ «Η Ελληνική Επανάσταση» είναι τομή στην προσπάθεια για εθνική αυτογνωσία.
      Ο «Βρετανός ιστορικός» του πανεπιστημίου Columbia, Μαρκ Μαζάουερ, που το 2021 πολιτογραφήθηκε τιμητικά Έλληνας, επισκέφθηκε εχθές, Παρασκευή 28/01, τη χώρα μας για τις ανάγκες της παρουσίασης του βιβλίου του στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου. Η εκδήλωση, την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας, είχε τρεις βασικούς ομιλητές: την ιστορικό, πρύτανη του Παντείου πανεπιστημίου, Χριστίνα Κουλούρη, τον Καθηγητή Οικονομικής & Κοινωνικής Ιστορίας στο ΕΚΠΑ, Κώστα Κωστή και την Διευθύντρια ΙΜΣ/ΙΤΕ και καθηγήτρια Ναυτιλιακής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Τζελίνα Χαρλαύτη. Στην πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση του βιβλίου, η οποία έγινε παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, απηύθυνε μήνυμα μέσω ενός ολιγόλεπτου βίντεο και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καταθέτοντας ως αναγνώστης τη δική του εμπειρία από την ανάγνωση του βιβλίου του Μαρκ Μαζάουερ.
      Χαιρετισμό στην παρουσίαση του βιβλίου του ιστορικού Μαρκ Μαζάουερ, «Η Ελληνική Επανάσταση», απηύθυνε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

      Το βιβλίο του Μαρκ Μαζάουερ «θα αποτελέσει και μία τομή στην επίπονη προσπάθειά μας για εθνική αυτογνωσία», σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος στάθηκε και στο γεγονός ότι ο κορυφαίος Βρετανός ιστορικός εδώ και κάποιο διάστημα είναι και Έλληνας πολίτης.

      Το πολυαναμενόμενο νέο βιβλίο του κ. Μαζάουερ κυκλοφόρησε στις 20 Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους και αναπλάθει ένα από τα πιο συναρπαστικά, απρόσμενα και σημαίνοντα γεγονότα της νεότερης ελληνικής και ευρωπαϊκής Ιστορίας, όταν οι άνθρωποι των χωριών, των κάμπων στις ελληνικές περιοχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ξεσηκώθηκαν το 1821 ενάντια στον σουλτάνο και αναμετρήθηκαν με τις πανίσχυρες ένοπλες δυνάμεις του, Τούρκους ιππείς, Αλβανούς πεζικάριους, αιγυπτιακές στρατιές.
      Αναλυτικά ο χαιρετισμός του πρωθυπουργού:
      Έργο της Ιστορίας είναι να φωτίσει την ιστορική κατάσταση. Και, παραδόξως, να βοηθήσει στον σχηματισμό οραμάτων ενός καινούριου μέλλοντος, ζωντανεύοντας μερικές από τις υπόγειες δυνάμεις οι οποίες παραμένουν λειτουργικές κάτω από την επιφάνεια των πραγμάτων».
      Είναι τα λόγια με τα οποία ο Mark Mazower αποδεχόταν την αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών, το 2015. Και ακριβώς αυτό είναι και το πρόταγμα που υπηρετεί και η νέα του μελέτη για την Ελληνική Επανάσταση.
      Είχα τη χαρά να διαβάσω την αγγλική έκδοση και να διατρέξω την άψογη ελληνική της μετάφραση. Θαύμασα, έτσι, την άριστη γνώση των πρωτογενών πηγών και της δευτερογενούς βιβλιογραφίας. Αλλά κυρίως ταξίδεψα στη συναρπαστική αφήγηση, που συνδυάζει γεγονότα και προσωπικές ιστορίες. Την μεγάλη εικόνα, δηλαδή, και τους άπειρους μικρόκοσμους του Αγώνα.
      Και βέβαια διαπίστωσα ξανά τα δύο καίρια χαρακτηριστικά του συγγραφέα: τη μεθοδολογική αυστηρότητα από τη μία πλευρά, και απ’ την άλλη την αρετή να ανασυνθέτει με τρόπο απλό αλλά ταυτόχρονα βαθύ το παρελθόν.
      Επισκοπώντας τις καταβολές και την προετοιμασία της Επανάστασης, την εξέλιξη και την τελική της ευόδωση, ο Mazower υπηρετεί κάτι γνώριμο για τον ίδιο όμως εν πολλοίς ακόμη ζητούμενο για την ιστοριογραφία μας: την επανατοποθέτηση της Παλιγγενεσίας στο διεθνές της περιβάλλον, από το οποίο επηρεάζεται και στο οποίο επιδρά. Γι’ αυτό και αποδίδει βαρύτητα, εκτός από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, και στις πολιτικές διεργασίες. Στη διπλωματική κινητοποίηση των Επαναστατών, όπως και στη διαρκή τους μέριμνα να οικοδομήσουν βιώσιμους θεσμούς.
      Αυτήν τη γραμμή, άλλωστε, ακολουθεί ήδη από τις πρώτες του εργασίες για την πατρίδα μας, στις αρχές της δεκαετίας του 1990: τη θέαση, δηλαδή, της Ελληνικής Ιστορίας μέσα από το πρίσμα μιας ευρύτερης συνθετικής αντίληψης για την Ιστορία της Ευρώπης. Η «Ελληνική Επανάσταση», όπως δηλώνει και ο αγγλικός υπότιτλος του έργου, δεν μπορεί λοιπόν να προσεγγιστεί αποκομμένη από το σύγχρονο πλαίσιό της. Και σε μία τέτοια επιστημονική επιλογή δεν χωρούν, ασφαλώς, ούτε καταπραϋντικά στερεότυπα ούτε βολικοί μύθοι.
      Ζ.Π.


      Διαγραφή
    2. Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ, Ο ΜΙΣΕΛΛΗΝΑΣ ΙΟΥΔΑΙΟΣ ΜΑΖΑΟΥΕΡ ΚΑΙ Ο «ΞΕΝΟΣ ΔΑΚΤΥΛΟΣ».Ι
      Με τον κίνδυνο να αδικήσω το εντυπωσιακό σε όγκο και βάθος βιβλίο, επιτρέψτε μου να απομονώσω από αυτό δύο σταθερές που διατρέχουν -νομίζω- το σύνολο των σελίδων του, με πρώτη την αποστασιοποίηση από τον μύθο του «κακού και επίβουλου ξένου», ο οποίος μας κατατρύχει ακόμη και σήμερα. Όπως, μάλιστα, έχει τονίσει και παλαιότερα ο Mark, ανέκαθεν τον ενδιέφερε να ερευνήσει πόσο καλά έκαναν τη δουλειά τους οι Έλληνες πολιτικοί, όταν δεν μπορούσαν να κρύβονται πίσω από το άλλοθι του «ξένου δάκτυλου».
      Αντιστρέφοντας τον εύκολο και καθησυχαστικό αυτόν μύθο, στο νέο του πόνημα αναδεικνύει την επιτυχημένη διαχείριση των αντιθέσεων των Μεγάλων Δυνάμεων από τους ένοπλους Έλληνες, προκειμένου αυτοί να συγκροτήσουν ελεύθερο κράτος. Ήταν το θεμέλιο για την οικοδόμηση μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής η οποία εφαρμόστηκε και αργότερα, στους αιώνες που ακολούθησαν. Όταν η Ελλάδα εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο, με λόγο πατριωτικό αλλά και ισότιμο, τις δυνατότητες που διαμόρφωνε το διεθνές σύστημα. Και πάντοτε όταν το έκανε έβγαινε κερδισμένη.
      Και η δεύτερη παρατήρηση, η κοινωνική δυναμική που είχε εξαρχής ο Αγώνας, με τον πόθο της εθνικής χειραφέτησης να συμβαδίζει με την επιθυμία για διαρκή πρόοδο. Γιατί όσο ετερόκλητες καταβολές και αν είχαν οι μαχητές του ‘21, όλοι μοιράζονταν τελίκά την αντίληψη ότι το νεογέννητο έθνος-κράτος έπρεπε να είναι βιώσιμο. Και για να συμβεί αυτό όφειλε να είναι σύγχρονο, δίκαιο και παραγωγικό. Με άλλα λόγια, μια Ελλάδα με ακμαία κοινωνία και με οικονομική και γεωπολιτική ισχύ. Ακριβώς, στον δρόμο που και σήμερα θέλει να βαδίζει η χώρα, δύο αιώνες μετά.
      Κλείνω επισημαίνοντας τη σθεναρή άρνηση του Mazower να υποτάξει την οπτική του σε πολιτικές σκοπιμότητες. «Υπερβολική δόση Ιστορίας στη χειρότερη μορφή της δημιουργεί σύγχυση», όπως έχει πει και ο ίδιος. Πράγματι, ενώ τα βιβλία του είναι βαθύτατα πολιτικά δεν είναι πολιτικά χρωματισμένα. Αυτό πιστεύω και εγώ: ότι τα ιστορικά γεγονότα μετατρέπονται σε γνώση και διαχρονικά συμπεράσματα μόνο όταν μένουν μακριά από σκοτεινές στοχεύσεις της συγκυρίας. Γι’ αυτό και τον ευχαριστώ για τα καλά λόγια που μου απηύθυνε προσωπικά στον πρόλογό του.
      Φίλες και φίλοι,
      Ο Mark Mazower είναι ένας ιστορικός με παγκόσμιο ακροατήριο και με απόλυτα διακριτό στίγμα. Εδώ και μερικούς μήνες, ωστόσο, είναι και συμπολίτης μας, χάρη στην τιμητική του πολιτογράφηση. Με την «Ελληνική Επανάσταση» προσφέρει ακόμη ένα δείγμα του επιστημονικού του ζήλου αλλά και της ανυπόκριτης αγάπης του προς τη δεύτερη πατρίδα του.

      Είμαι σίγουρος, λοιπόν, ότι και το νέο του βιβλίο, συμβάλλοντας στην ιστοριογραφία μας, θα αποτελέσει και μία τομή στην επίπονη προσπάθειά μας για εθνική αυτογνωσία. Εύχομαι ειλικρινά να είναι καλοτάξιδο.
      Ζ.Π.

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...