ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

10 Φεβρουαρίου 2022

Βρέθηκε αρχαιοελληνικός τάφος πολεμιστή στην Κροατία - Ήταν θαμμένος με το ξίφος του. ΕΥΡΩΠΗ, ΜΙΑ ΑΠΕΡΑΝΤΗ ΕΛΛΑΔΑ.

 

 

Αμερικανικά στρατηγικά (δηλαδή φορτωμένα με ατομικές βόμβες) βομβαρδιστικά Β-52 έρχονται στην κατεχόμενη Ευρώπη. Ο Πειραιάς, η Θεσσαλονίκη, η Δρέσδη, η Χιροσίμα και το Ναγκασάκι θα είναι μικροδοκιμές μπροστά σ’αυτά που θα πάθουν οι ευρωπαϊκές πόλεις από τους νέους Τσώρτσιλ, Ρούσβελτ και Τρούμαν.

 

 

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν κράνος αρχαίου Ελληνα πολεμιστή σε τάφο στην Κροατία.

 

 Το ξίφος του Έλληνα πολεμιστή


Κεραμικά και άλλα αντικείμενα που βρέθηκαν στον τάφο

 

Ο αρχαιοελληνικός τάφος που βρέθηκε στην Κροατία συνιστά μια σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη, καθώς είναι ο πρώτος και προς το παρόν ο μοναδικός τάφος του «αρχαίου Φάρου» που έχει ερευνηθεί από τους ειδικούς.

Τα αποτεφρωμένα λείψανα του νεκρού βρέθηκαν στον τάφο, μαζί με όπλα, σιδερένιο ξίφος και δόρυ, καθώς και μερικά νομίσματα, κεραμικά θραύσματα και υπολείμματα ρούχων, όπως γυάλινες χάντρες και κουμπιά.

«Όταν πρόκειται για τον Φάρο, ελπίζαμε να βρούμε τη νεκρόπολη του, επομένως η αρχαιολογική έρευνα στην Παλιά Πόλη κατευθύνθηκε σε μεγάλο βαθμό με αυτόν τον στόχο», λέει η Μαρίνα Ουγκάρκοβιτς, ερευνήτρια του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας που ηγείται του έργου. «Σημαντική καθοδήγηση σε αυτό έδωσαν δεδομένα από προηγούμενη έρευνα, η οποία διεξήχθη από τους συναδέλφους Sara Popovic και Andrea Devlahovic, συνεργάτες στο έργο AdriaCos», εξηγεί η αρχαιολόγος.

  


«Όπως συμβαίνει συχνά, λίγο πριν το τέλος της επιτόπιας έρευνας, βρήκαμε το πιο ενδιαφέρον εύρημα, έναν ελληνικό τάφο σε ένα μικρό λάκκο κοντά στα αρχαία τείχη, προφανώς του 4ου αιώνα π.Χ., που υποδηλώνει την πιθανότητα ύπαρξης νεκρόπολης στη νότια πλευρά του τείχους της πόλης».

 

«Με την πρώτη ματιά τράβηξαν την προσοχή μας τα εξαιρετικά καλοδιατηρημένα όπλα, καθώς και η τελετή της κηδείας της καύσης του νεκρού. Στο πλαίσιο της έρευνάς μας, η καύση του νεκρού είναι άκρως ενδιαφέρουσα και μάλλον απροσδόκητη, δεδομένου ότι είναι μια πρακτική που δεν ήταν συνηθισμένη για εκείνη την περίοδο και τον τόπο».

 

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΔΑΛΜΑΤΙΑΣ

«Οι Έλληνες της Δαλματίας, όπως αποδεικνύεται από την καλοδιατηρημένη και καλοδιακοσμημένη νεκρόπολη της Ise στη Βις, ασκούσαν το συγκεκριμένο τελετουργικό  ταφής, την τοποθέτηση του νεκρού, για συγκεκριμένες τελετουργίες, σε τάφο ή κρύπτη, όπως έκαναν και οι κάτοικοι του κυκλαδίτικου νησιού. της Πάρου, που ίδρυσε τον οικισμό Φάρος».

«Βρήκαμε επίσης ένα δόρυ και ένα ξίφος στον τάφο, το οποίο είναι το καλύτερα διατηρημένο αντικείμενο στον τάφο. Το ξίφος βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε διαδικασία συντήρησης, η οποία διεξάγεται από τον ανώτερο συντηρητή-αποκαταστάτη Borko Vjesnica μέσω ενός έργου με την Αρχαιολογικό Μουσείο στο Σπλιτ και το οποίο θα μας παρέχει ολοκληρωμένα στοιχεία για τη διατήρηση, την τεχνολογία κατασκευής, την ακριβή χρονολόγηση και τυπολογία και την προέλευσή του. κόπης, που χρησιμοποιούνταν και στην ελληνική υποπεριφέρεια».

 

«Επιπλέον, αξίζει να τονιστεί η σημασία του ίδιου του ευρήματος ως το μόνο παράδειγμα τέτοιου ξίφους από το κροατικό τμήμα της Αδριατικής, το οποίο, μαζί με το δόρυ, είναι το μοναδικό παράδειγμα όπλων από τον Φάρο και το νησί Χβαρ.»

«Η τοποθέτησή του στον τάφο υποδηλώνει ότι τουλάχιστον ένας από τους νεκρούς ήταν πολεμιστής. Λαμβάνοντας υπόψη ότι μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε σχεδόν τίποτα για τις τελετές κηδείας του αρχαίου Φάρου, δεδομένου ότι πολλοί τάφοι καταστράφηκαν τον 19ο αιώνα σε διάφορες τοποθεσίες γύρω από τον πόλη κατά τη διάρκεια εργασιών καλλιέργειας και κατασκευής, αυτή η ανακάλυψη ανοίγει μια εντελώς νέα διάσταση στη μελέτη του ελληνικού οικισμού».

 

Αποδεικνύεται περίτρανα για ακόμα μια φορά ότι οι αρχαίοι Έλληνες από το 2.000 π.Χ. κυριαρχούσαν σε όλη  την Μεσόγειο, στην Ευρώπη και στην Ασία. 

Οι σημερινοί Έλληνες, οι ρωμιοί, έχουν απίθανους ηγέτες σαν τον Κούλη, την Κατίνα και τον προδότη.



Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν κράνος αρχαίου Ελληνα πολεμιστή σε τάφο στην Κροατία.


 To αρχαιοελληνικό κράνος του 7ου π.Χ. αιώνα βρέθηκε σε τάφο πολεμιστή / Φωτογραφία: dubrovnik museums

https://www.iefimerida.gr/kosmos/kranos-arhaioy-ellina-polemisti-tafo-kroatia

Ένα αρχαίο ελληνικό κράνος του 7ου π.Χ. αι. έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη μετά από έρευνες σε τάφο πολεμιστή, σκαμμένο σε βράχο στην Κροατία.

Στο ίδιο σημείο, όπου είχε ταφεί ο πολεμιστής κάπου τον 4ο π.Χ. αι, σε ορεινή περιοχή στο Ζακόταρατς της νότιας Δαλματίας στην Κροατία εντοπίστηκαν και όπλα, κοσμήματα, αγγεία, αλλά και το λείψανο μιας γυναίκας. Οι αρχαιολόγοι του Πανεπιστημίου του Ζάγκρεμπ, σε συνεργασία με το Μουσείο του Ντουμπρόβνικ, είχαν πάει εκεί για να αποκαταστήσουν κατεστραμμένους τάφους, όταν έκαναν τη σημαντική ανακάλυψη. 

 

 Το «ιλλυρικό κράνος» - όρος που περιγράφει έναν τύπο μπρούτζινης περικεφαλαίας, που χρησιμοποιείτο τον 8ο και τον 7ο π.Χ. αι, ειδικά στην Πελοπόννησο-, πιστεύεται ότι ανήκε σε υψηλόβαθμο αρχαίο Έλληνα πολεμιστή, ο οποίος τάφηκε με την περικεφαλαία στο κεφάλι του. / Φωτογραφία: dubrovnik museums

 

 Οι αρχαιολόγοι έκαναν την ανακάλυψη στην πλαγιά ενός βουνού στη Δαλματία / Φωτογραφία: dubrovnik museums

 Το εντυπωσιακό «ιλλυρικό κράνος» - όρος που περιγράφει έναν τύπο μπρούτζινης περικεφαλαίας, που χρησιμοποιείτο τον 8ο και τον 7ο π.Χ. αι, ειδικά στην Πελοπόννησο, πιστεύεται ότι ανήκε σε υψηλόβαθμο αρχαίο Έλληνα πολεμιστή, ο οποίος τάφηκε με την περικεφαλαία στο κεφάλι του, η οποία είναι και το μόνο που απέμεινε από εκείνον.

Το κράνος χαρακτηρίστηκε εσφαλμένο «Ιλλυρικό» επειδή από εκεί προέρχονταν πολλά τέτοια ευρήματα, όταν άρχισαν να τα μελετούν οι αρχαιολόγοι. Μεταξύ των ευρημάτων περιλαμβάνονται και ορειχάλκινα αγαλματίδια, κεχριμπαρένιες χάντρες, αγγεία και ένα μπρούτζινο βραχιόλι γύρω από τον καρπό του σκελετού της γυναίκας, που βρέθηκε εκεί κοντά. «Μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί περισσότερα από τριάντα διαφορετικά αγγεία, υρίως ελληνικής προέλευσης, πιθανώς από τα εργαστήρια της Αττικής και της Ιταλίας. Σημειωτέον ότι ήταν τα πιο ακριβά είδη αγγείων της εποχής, τα οποία ο τοπικός πληθυσμός τοποθετούσε μαζί με τον νεκρό για τη μεταθανάτια ζωή», είπε σύμφωνα με τη Daily Mail ο δρ Domagoj Perkić του μουσείου του Ντουμπρόβνικ.

 


ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...