ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

17 Φεβρουαρίου 2022

ΝΕΟΙ ΚΟΡΩΝΟΪΟΙ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΕ ΝΥΧΤΕΡΙΔΕΣ ΣΤΟ ΛΑΟΣ

 

 

 

Ο ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΪΟΝ ΦΥΣΙΚΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ. ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΚΕ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΟΠΛΟ.

 

 

ΔΕΗ: Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΡΩΤΑ ΠΗΡΕ ΔΑΝΕΙΟ 1,6 ΔΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΟΥΔΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ GOLDMAN SACHS ΜΕ ΥΠΟΘΗΚΗ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΛΙΓΝΙΤΗ. ΜΕΤΑ ΤΑ ΕΚΛΕΙΣΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΑ ΠΟΥΛΗΣΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΞΕΡΟΚOΜΜΑΤΟ. Ο ΛΑΟΣ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΡΩΜΙΩΝ, ΜΕ ΤΟΝ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΔΕΙΚΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ, ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΜΕ ΑΠΑΘΕΙΑ.

 







Οι  κατευθύνσεις  της   σημερινής αφανούς  νεοταξικής  λογοκρισίας  (που αυτοαποκαλείται πλουραλιστική)  είναι να εξαφανίζει τις αληθινές και ουσιαστικές πληροφορίες,  μέσα  σε  έναν κυκεώνα  ασήμαντων, παραποιημένων  ή ψευδών πληροφοριών, που διαχέονται μέσα από ένα ελεγχόμενο  ευρύτατο δίκτυο Μέσων Ενημέρωσης και κατευθυνόμενων ομάδων μέσα στα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης.

 

 «Σε πολύ λίγα χρόνια η πλειονότητα των ειδήσεων θα είναι παραποιημένες ειδήσεις».

 

Γάλλοι επιστήμονες ανακάλυψαν στο βόρειο Λάος στη Νοτιοανατολική Ασία κορονοϊούς που είναι γενετικά παρόμοιοι με τον κορονοϊό SARS-CoV-2, ο οποίος έχει προκαλέσει την πανδημία Covid-19!

  


Δεν απέκλεισαν μάλιστα ότι οι εν λόγω ιοί έχουν τη δυνατότητα να μολύνουν τους ανθρώπους με τρόπο παρόμοιο με τα πρώτα στελέχη του κορονοϊού.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Μαρκ Ελουά του Ινστιτούτου Παστέρ του Παρισιού, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», εξέτασαν δειγματοληπτικά 645 νυχτερίδες, οι οποίες ανήκαν σε έξι οικογένειες και 46 είδη νυχτερίδων και ζούσαν σε ασβεστολιθικά σπήλαια στο βόρειο Λάος.
Βρέθηκαν έτσι τρεις άγνωστοι έως τώρα ιοί που έχουν στενή γενετική συγγένεια με τον SARS-CoV-2.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το τμήμα του γονιδιώματος αυτών των ιών, το οποίο κωδικοποιεί και ρυθμίζει τις περιοχές πρόσδεσης στην πρωτεΐνη ACE2 (τον ανθρώπινο κυτταρικό υποδοχέα που αποτελεί την πύλη εισόδου του κορονοϊού στο σώμα) είναι ακριβώς παρόμοιο με εκείνο του SARS-CoV-2.
Μάλιστα οι ιοί αυτών των νυχτερίδων είναι ικανοί να προσδεθούν στους ανθρώπινους υποδοχείς ACE2 ακόμη πιο αποτελεσματικά από ό,τι το αρχικό στέλεχος του SARS-CoV-2 που είχε απομονωθεί σε ανθρώπους στη Γουχάν της Κίνας, κάτι που δεν μπορεί παρά να αποτελεί πηγή ανησυχίας για το μέλλον.
Ένας από τους τρεις νέους κορονοϊούς των νυχτερίδων διαπιστώθηκε και εργαστηριακά ότι μπορεί να αναπαράγεται μέσα στα ανθρώπινα κύτταρα, αν και φάνηκε να «φρενάρεται» από τα αντισώματα που εξουδετερώνουν τον SARS-CoV-2.
Οι ερευνητές πρόσθεσαν ότι τα ευρήματα υποστηρίζουν την υπόθεση ότι ο κορονοϊός της Covid-19 πιθανώς προήλθε από νυχτερίδες, οι οποίες ζουν σε σπήλαια στη Νοτιοανατολική Ασία και στη Νότια Κίνα.

Η προέλευση των κορονοϊών


Ο πιο πρόσφατος κοινός πρόγονος όλων των κορονοϊών εκτιμάται ότι υπήρχε από το 8000 π.Χ., αν και ορισμένα μοντέλα τον εκτιμούν από 55 εκατομμύρια έτη ή περισσότερα, πράγμα που συνεπάγεται μακροχρόνια παράλληλη εξέλιξη με είδη νυχτερίδων και πτηνών.
Ο πιο πρόσφατος κοινός πρόγονος του γένους των αλφα-κορονοϊών εκτιμάτε το 2400 π.Χ., του γένους των βήτα-κορονοϊών το 3300 π.Χ., του γένους του γάμμα-κορονοϊού το 2800 π.Χ. και του γένους των δέλτα-κορονοϊών περίπου το 3000 π.Χ.
Οι νυχτερίδες και τα πουλιά, ως θερμόαιμα σπονδυλωτά είναι ιδανικοί φορείς των γονιδίων των κορονοϊών (Οι νυχτερίδες ως φορείς των άλφα και βήτα κορονοϊών και τα πτηνά ως φορείς των γάμμα και δέλτα κορονοϊών).
Ο μεγάλος αριθμός ειδών νυχτερίδων και πτηνών ως φορείς είχαν σαν αποτέλεσμα την εκτεταμένη εξέλιξη και η παγκόσμια γεωγραφική κάλυψη των ειδών την διάδοση των κορονοϊών.
Πολλοί ανθρώπινοι κορονοϊοί έχουν σαν προέλευσή τους τις νυχτερίδες. Ο ανθρώπινος κορονοϊός NL63 μοιράζεται κοινό πρόγονο με έναν κορονοϊό νυχτερίδας (ARCov.2) μεταξύ 1190 μ.X. και 1449 μ.X. Ο ανθρώπινος κορονοϊός 229Ε μοιράζεται κοινό πρόγονο με έναν κορονοϊό νυχτερίδας (GhanaGrp1 Bt Cov) μεταξύ 1686 μ.Χ. και 1800 μ.Χ.
Σε αντίθεση με άλλους ιούς βήτα-κορονοϊών, ο βοοειδής κορονοϊός θεωρείται ότι προέρχεται από τα τρωκτικά και όχι από νυχτερίδες.
Φυλογενετικά, ο ιός της ηπατίτιδας των ποντικιών (κορονοϊός ποντικών), ο οποίος μολύνει το συκώτι και το κεντρικό νευρικό σύστημα του ποντικού, σχετίζεται με τον ανθρώπινο κορονοϊό OC43 και τον κορονοϊό των βοοειδών. Ο ανθρώπινος κορονοϊός HKU1, όπως και ο προηγούμενος ιός, έχει επίσης ρίζες στα τρωκτικά.


Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση ΕΔΩ




ΜΙΑ ΨΥΧΡΑΙΜΗ ΚΑΙ ΣΩΦΡΟΝΑ ΑΠΟΨΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΪΚΗ ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΤΑΚΛΥΖΕΙ. ΕΝΑΣ ΔΙΑΣΗΜΟΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ, Ο ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΑΝΤΩΝΑΡΑΚΗΣ, ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΕ ΤΟ ΓΕΝΩΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΝΤΑΟΥΝ: «Ο ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΕΧΝΗΤΟΣ. ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΪΟΝ ΦΥΣΙΚΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ. ΕΧΕΙ ΕΝΤΟΝΗ ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΤΟΥ ΥΛΙΚΟ ΚΑΙ ΤΑΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΩΝ. ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΠΑΝΙΚΟΥΣ. ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΕΣ ΠΑΝΔΗΜΙΕΣ».

 

 

 

Η ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΩΔΕΚΑ ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΩΝ ΓΚΟΪΜ

 

 

ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

14 σχόλια:

  1. Η ΖΩΪΚΗ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ.
    Ο Michael Ryan, εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος έκτακτης ανάγκης υγείας του ΠΟΥ, δήλωσε: «Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε τη ζωική προέλευση αυτής της ασθένειας. Είναι σαφές ότι εάν ένα ζωικό-ανθρώπινο φράγμα έχει παραβιαστεί μία φορά, μπορεί να παραβιαστεί ξανά. Πρέπει να καταλάβουμε από πού προήλθε, ποιοι είναι οι παράγοντες που το οδήγησαν σε αυτό και πώς μπορούν να προληφθούν στο μέλλον».
    «Προσφέραμε σίγουρα αυτή τη βοήθεια στην κυβέρνηση της Κίνας, αλλά συνεργαζόμαστε επίσης πολύ στενά με τους συναδέλφους μας στο FAO [Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας] και στο OIE [Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων]»..
    «Έχουμε μια ομάδα που εργάζεται ειδικά σε αυτά τα ζητήματα πολύ στενά με το OIE και το FAO, και θα χαρούμε να συνεργαστούμε με διεθνείς εταίρους, προκειμένου να πραγματοποιήσουμε μια πολύ χρήσιμη έρευνα σχετικά με την προέλευση του κορωνοϊού από ζώα, καθώς και να κατανοήσουμε πραγματικά όλα τους παράγοντες που σχετίζονται με αυτό».
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προκειμένου να αποφανθούμε αν ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 ήταν αποτέλεσμα έρευνας για την ανάπτυξη βιολογικών όπλων, θα πρέπει προηγουμένως να εξετάσουμε αν ήταν κατάλληλος ως βιολογικός παράγοντας (Biological Agent) για τη διεξαγωγή βιολογικού πολέμου.
    Βιολογικός πόλεμος (Biological Warfare - BW) είναι η χρήση των βιολογικών παραγόντων (στην προκειμένη περίπτωση του SARS-CoV-2) ή/και των τοξινών (δηλητηριώδεις ουσίες, που παράγονται ή προέρχονται από ζώα, φυτά ή μικροοργανισμούς), για την πρόκληση απωλειών στον άνθρωπο, στα ζώα και στα φυτά ή τη φθορά (εκφυλισμό) υλικών.
    Παρότι η νόσος Covid-19 συνιστά μείζονα παγκόσμια βιολογική ασύμμετρη απειλή κατά της ανθρωπότητας και προξενεί υλικές και ανθρώπινες απώλειες, όπως ακριβώς προξενούν τα όπλα μαζικής καταστροφής (Weapons of Mass Destruction - WMD), εν τούτοις είναι σχεδόν απίθανο ο νέος κορωνοϊός SARS-Cov-2 να αναπτύχθηκε ως βιολογικός παράγοντας (Biological Agent) για την κατασκευή βιολογικού όπλου.
    Αν και έχει σχετικά υψηλή μεταδοτικότητα (Transmissibility), το ποσοστό θνητότητάς του (Lethality) είναι ιδιαίτερα χαμηλό σε σχέση με άλλους γνωστούς βιολογικούς παράγοντες ιών, όπως για παράδειγμα η ευλογιά (Smallpox ή Variola) με θνητότητα περίπου 30%, ο ιός Ebola με θνητότητα 80% - 90%, η εγκεφαλίτιδα της Βενεζουέλας (Venezuelan Equine Encephalitis - VEE), οι ιογενείς αιμορραγικοί πυρετοί (Viral Hemorrhagic Fevers) κ.λπ. [12].
    Επομένως η πιθανότητα να κατασκευάστηκε ο SARS-Cov-2 σε εργαστήρια, με σκοπό να προκαλέσει όσο το δυνατόν περισσότερες ανθρώπινες απώλειες, είναι σχεδόν μηδενική.
    Ωστόσο ο SARS-Cov-2 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένας βιολογικός παράγοντας, ο οποίος προκαλεί αφενός μια σχετικά ελεγχόμενη νόσο (Covid-19) με περιορισμένη θνητότητα της τάξης του 1,5% έως 2%, για χρονική διάρκεια περίπου ενός έτους (δηλαδή όσο χρονικό διάστημα αναμένεται για την παρασκευή και τη μαζική διάθεση ενός εμβολίου), αφετέρου μια τεράστια οικονομική καταστροφή σε παγκόσμιο επίπεδο, την οποία θα μπορούσαν να επωφεληθούν όσοι και όποιοι κρατικοί δρώντες ήταν προετοιμασμένοι.
    SARS-CoV-2, συνωμοσιολογία και πραγματικότητα
    Ο Βασίλης Γιαννακόπουλος είναι γεωστρατηγικός αναλυτής. (geostrategical@yahoo.gr)
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι ημερομηνίες-σταθμοί της πανδημίας του κορωνοϊού το 2020.

    Το 2020 ξεκίνησε με έναν άγνωστο ιό και τελείωσε με παραπάνω από ένα εμβόλιο γι' αυτόν. Συμπτωματικά, μέσα σε ακριβώς ένα έτος, η ανθρωπότητα ολοκλήρωσε μία τροχιά από τη σοβαρή απειλή έως τη μεγάλη ελπίδα.
    Ακολουθεί ένα αναλυτικό «ημερολόγιο» των εξελίξεων, με βάση κυρίως την καταγραφή τους από το κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό «Science», το οποίο ανακήρυξε σημαντικότερο επιστημονικό επίτευγμα της φετινής χρονιάς την τόσο γρήγορη ανάπτυξη αποτελεσματικών εμβολίων για την Covid-19.
    31 Δεκεμβρίου 2019: Οι υγειονομικές αρχές στη Γουχάν της Κίνας αναφέρουν για πρώτη φορά μυστηριώδεις περιπτώσεις πνευμονίας.
    8 Ιανουαρίου: Ένας νέος κορωνοϊός αναγνωρίζεται δημοσίως ως η αιτία γι' αυτά τα περιστατικά.
    10 Ιανουαρίου: Κινέζοι επιστήμονες, με μεγάλη ταχύτητα, δημοσιοποιούν το γονιδίωμα του κορωνοϊού στο virological.org.
    20 Ιανουαρίου: Επιβεβαιώνεται η μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο.
    23 Ιανουαρίου: Γίνεται γνωστό ότι ο νέος κορωνοϊός έχει γενετική ομοιότητα 96,2% με έναν κορωνοϊό στις νυχτερίδες.
    24 Ιανουαρίου: Αρχίζει το lockdown στη Γουχάν.
    30 Ιανουαρίου: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κηρύσσει το επιδημικό ξέσπασμα στην Κίνα ως επείγουσα κατάσταση διεθνούς ανησυχίας για τη δημόσια υγεία.
    5 Φεβρουαρίου: Αρχίζει η καραντίνα δύο εβδομάδων στο κρουαζερόπλοιο «Diamond Princess» όπου βρέθηκαν κρούσματα του νέου ιού. Παράλληλα, οι επιστήμονες ανακοινώνουν ότι η προχωρημένη ηλικία, η υπέρταση, ο διαβήτης, η καρδιοπάθεια και το ανδρικό φύλο αποτελούν παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσο από τον κορωνοϊό.
    11 Φεβρουαρίου: Ο ιός «βαφτίζεται» SARS-CoV-2.
    17 Φεβρουαρίου: Γίνεται αντιληπτό ότι πολλές μη καταγεγραμμένες περιπτώσεις λοίμωξης έχουν οδηγήσει σε ταχεία εξάπλωση της Covid-19.
    19 Φεβρουαρίου: Οι επιστήμονες έχουν την πρώτη εικόνα σε ατομικό επίπεδο της δομής της προεξέχουσας πρωτεΐνης-ακίδας (spike) του κορωνοϊού, με την οποία μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα.
    23 Φεβρουαρίου: Η Ιταλία γίνεται η πρώτη χώρα που «χτυπά» η επιδημία σε ευρωπαϊκό έδαφος.
    11 Μαρτίου: Ο ΠΟΥ κηρύσσει πανδημία.
    16 Μαρτίου: Ξεκινούν οι δοκιμές των εμβολίων της αμερικανικής Moderna και της κινεζικής CanSino. Παράλληλα, ένα επιδημιολογικό μοντέλο του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου θορυβεί την επιστημονική κοινότητα και την έως τότε χαλαρή βρετανική κυβέρνηση, προβλέποντας ανυπόφορη πίεση στα συστήματα υγείας εάν δεν ληφθούν άμεσα περιοριστικά μέτρα.
    26 Μαρτίου: Η ανακάλυψη εκτεταμένης παρουσίας του γενετικού υλικού (RNA) του κορωνοϊού στα νοσοκομεία δείχνει ότι αυτός μεταδίδεται αερογενώς. Παράλληλα, η Νέα Υόρκη γίνεται το επίκεντρο της επιδημίας στις ΗΠΑ.
    30 Μαρτίου: Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δίνει επείγουσα έγκριση κυκλοφορίας για την υδροξυχλωροκίνη ως φάρμακο κατά του ιού.
    3 Απριλίου: Γίνεται αντιληπτό ότι η Covid-19 μπορεί να κάνει ζημιά στην καρδιά, στα αιμοφόρα αγγεία, στα νεφρά και στον εγκέφαλο.
    19 Απριλίου: Πρώτες ενδείξεις ότι ένα εμβόλιο μπόρεσε να προστατεύσει τα πειραματόζωα (μαϊμούδες) από τον κορωνοϊό.
    24 Απριλίου: Ανακοινώνεται ότι οι ασυμπτωματικοί φορείς παίζουν μεγάλο ρόλο στη μετάδοση της Covid-19.
    27 Απριλίου: Γίνεται γνωστό ότι το φάρμακο ρεμδεσιβίρη μπορεί να μειώσει τη διάρκεια νοσηλείας των σοβαρά νοσούντων.
    1η Μαΐου: Η FDA εγκρίνει επειγόντως τη ρεμδεσιβίρη.
    4 Ιουνίου: Μεγάλα ιατρικά περιοδικά αναγκάζονται -λόγω λαθών- να ανακαλέσουν επιστημονικές μελέτες που δημοσιεύθηκαν σε αυτά.
    5 Ιουνίου: Ανακοινώνεται ότι η υδροξυχλωροκίνη δεν μειώνει την πιθανότητα θανάτου σε ασθενείς με σοβαρή Covid-19.
    6 Ιουνίου: Ο ΠΟΥ συνιστά την ευρεία χρήση μάσκας στους δημόσιους χώρους από όλους και όχι μόνο από το υγειονομικό προσωπικό και τις ευπαθείς ομάδες, όπως συμβούλευε έως τότε.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 15 Ιουνίου: Η FDA ανακαλεί την επείγουσα έγκριση για την υδροξυχλωροκίνη.
      16 Ιουνίου: Ανακοινώνεται ότι το φάρμακο δεξαμεθαζόνη μειώνει τη θνητότητα στους νοσηλευόμενους ασθενείς με κορωνοϊό.
      7 Ιουλίου: Οι ΗΠΑ ενημερώνουν ότι αποσύρονται από τον ΠΟΥ διαμαρτυρόμενες για τον χειρισμό της πανδημίας εκ μέρους του.
      9 Ιουλίου: Οι πρώτες μελέτες που δείχνουν ότι τα συμπτώματα του κορωνοϊού μπορεί να διαρκέσουν για καιρό («μακρά Covid-19»).
      25 Αυγούστου: Πρώτη επιβεβαιωμένη περίπτωση επαναλοίμωξης του ίδιου ατόμου με τον κορωνοϊό.
      24 Σεπτεμβρίου: Ανακοινώνεται ότι ένα ποσοστό (έως 14%) των σοβαρών λοιμώξεων Covid-19 συνδέονται με γενετικούς παράγοντες.
      Οκτώβριος: Ευρώπη και ΗΠΑ βιώνουν το δεύτερο κύμα της πανδημίας.
      9 Νοεμβρίου: Οι Pfizer/BioNTech ανακοινώνουν αποτελεσματικότητα περίπου 95% των δοκιμών του εμβολίου τους.
      11 Νοεμβρίου: Η Ρωσία ανακοινώνει αποτελεσματικότητα περίπου 92% στο εμβόλιό της «Σπούτνικ-5».
      16 Νοεμβρίου: Αποτελεσματικότητα περίπου 95% για το εμβόλιό της ανακοινώνει και η Moderna.
      2 Δεκεμβρίου: Η Βρετανία εγκρίνει πρώτη το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech.
      5 Δεκεμβρίου: Η Ρωσία πρώτη στον κόσμο ξεκινά μαζικούς εμβολιασμούς με το δικό της εμβόλιο «Σπούτνικ-5».
      8 Δεκεμβρίου: Η Βρετανία ξεκινά τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech.
      14 Δεκεμβρίου: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί και στις ΗΠΑ με το ίδιο εμβόλιο.
      21 Δεκεμβρίου: Θα συνεδριάσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) για να εγκρίνει την κυκλοφορία του εμβολίου των Pfizer/BioNTech.
      Τέλος Δεκεμβρίου: Αναμένονται οι πρώτοι εμβολιασμοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
  4. Κορωνοϊός: «Πιθανός ανασυνδυασμός από δύο διαφορετικά είδη» - Τι υποστηρίζει νέα μελέτη;
    Μια νέα μελέτη για τον κορωνοϊό που δημοσιεύτηκε πρόσφατα από ερευνητές του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Μοριακής Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ, υποστηρίζει ότι είναι πιθανός ο ανασυνδυασμός από δύο είδη.
    Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση: «Η τρέχουσα πανδημία Coronavirus 2019 (COVID-19) προκαλείται από τον ιό SARS-CoV-2, και εξακολουθεί να εξαπλώνεται ραγδαία σε όλον τον κόσμο. Η υπολογιστική ανάλυση του DNA 1.800 δειγμάτων SARS-CoV-2, επιτρέπει να κατανοήσουμε με ακρίβεια την πρόσφατη εξελικτική του πορεία και τους μηχανισμούς προσαρμοστικότητάς του, καθώς δεν υπάρχει ακόμη αποτελεσματική θεραπευτική ούτε και προληπτική στρατηγική. Αυτή η μελέτη αποσκοπεί στην κατανόηση φαινομένων όπως ο γενετικός ανασυνδυασμός, ο ρυθμός μετάλλαξης και γεγονότα προσαρμογής στο γονιδίωμα του SARS-CoV-2 που μπορεί να συνέβαλαν στην εξέλιξή του. Τα αποτελέσματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι το RNA του κορονοϊού του παγκολίνου μπορεί να έχει ανασυνδυαστεί με αυτό του κορονοϊού της νυχτερίδας, ή το RNA του σκαντζόχοιρου με αυτό του σπουργιτιού, φαινόμενα που είναι πιθανό να έχουν συμβεί στο παρελθόν και να έχουν επηρεάσει την εξέλιξη του SARS-CoV-2. Εντοπίστηκαν επίσης τμήματα του γονδιώματος που ενδεχομένως έχουν συμβάλει στη μεγαλύτερη ικανότητα επιβίωσης και διάδοσης του ιού. Παρόμοια φαινόμενα ανασυνδυασμών ενδέχεται να έχουν συμβεί πρόσφατα και σε ανθρώπους, παρά το ότι αυτό δεν είναι εύκολο να διαπιστωθεί άμεσα».
    Οι ερευνητές στη μελέτη τους εκτίμησαν και τις παραμέτρους ενός δημογραφικού σεναρίου, όπως αναφέρεται, κατά το οποίο λαμβάνει χώρα υποθετική εκθετική αύξηση των πληθυσμών SARS-CoV-2 που έχουν μολύνει ευρωπαϊκές, ασιατικές και βόρειες αμερικανικές ομάδες, και αποδείχθηκε ότι μια ταχεία εκθετική αύξηση του μεγέθους του πληθυσμού SARS-CoV-2 μπορεί να δικαιολογήσει τον παρατηρούμενο πολυμορφισμό στα γονιδιώματά του.
    «Η μελέτη αυτή, πέρα από τα καινούρια ευρήματα που παρουσιάζει, μπορεί να συνεισφέρει και στην ορθότερη κατανόηση των συσχετίσεων των ιικών γονιδιαμάτων με τη σοβαρότητα της νόσου και την αλληλεπίδραση με το DNA του ανθρώπου» καταλήγει η ανακοίνωση.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αμερικανός διατροφολόγος: «Οι ασθένειες που έχουν τα κοτέτσια μπορούν να αφανίσουν τον μισό πληθυσμό του πλανήτη!»
    Την ώρα που όλος ο κόσμος μαστίζεται από τον νέο κορωνοϊό, ο Αμερικανός διατροφολόγος, Dr Michael Greger, στο βιβλίο του «How To Survive A Pandemic», αναφέρει πως οι ασθένειες που υπάρχουν στα κοτέτσια μπορούν να αφανίσουν τον μισό πληθυσμό του πλανήτη.
    «Με τις πανδημίες να εξαπλώνονται ραγδαία από άνθρωπο σε άνθρωπο, το ερώτημα δεν πλέον στο επίπεδο του 'αν', αλλά στο 'πότε'», αναφέρει στο βιβλίο του.
    Το 1997, είχε ξεσπάσει το Χονγκ Κονγκ η γρίπη Η5Ν1, με αποτέλεσμα την θανάτωση 1,3 εκατομμυρίων κοτόπουλων, ωστόσο το στέλεχος που προκάλεσε τον ιό δεν εξαλείφθηκε.
    «Όσο περισσότερα ζώα συνωστίζονται μαζί, τόσο περισσότερος είναι ο κίνδυνος μιας νέας πανδημίας και ειδικά οι ιοί που κρύβονται στους πνεύμονες των κοτόπουλων», σχολιάζει ο Greger.
    Αυτό, το αιτιολογεί με το γεγονός πως ο συνωστισμός δεν επιτρέπει στα κοτόπουλα να κινηθούν, μένοντας ακίνητα για ώρες στο ίδιο σημείο εισπνέοντας όλα όσα υπάρχουν στα κόπρανά τους.
    Όμως ο Greger, τονίζει πως ακόμη και αν αφήσουμε τα πουλερικά ελεύθερα, ο κίνδυνος μιας σοβαρής πανδημίας που να προέρχεται από τα κοτόπουλα, δεν μπορεί ποτέ να περιοριστεί: «Όσο υπάρχουν πουλερικά, θα υπάρχουν και πανδημίες».
    Αξίζει να σημειωθεί πως ο Greger είναι δηλωμένος vegan και υπέρμαχος της διατροφής εξολοκλήρου με λαχανικά.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η κλιματική αλλαγή «απελευθερώνει» ιούς που κρύβονται στους παγετώνες που λιώνουν.
    Επιστήμονες από την Κίνα και τις ΗΠΑ ταξίδεψαν στο Θιβέτ το 2015 για να συλλέξουν δείγματα από τον αρχαιότερο παγετώνα της γης.
    Τον Ιανουάριο του 2020, δημοσίευσαν μια εργασία στην βάση δεδομένων bioRxiv. Σε αυτήν αναφέρουν πως ανακάλυψαν 28 νέες ομάδες ιών μέσα στον πάγο με ηλικία 15.000 ετών και προειδοποιούν πως η κλιματική αλλαγή που προκαλεί τον λιώσιμο των παγετώνων, μπορεί να απελευθερώσει αυτούς τους άγνωστους ιούς στο περιβάλλον μας.
    Η ομάδα έσκαψε με προσοχή σε 50 μέτρα βάθος του παγετώνα για να συλλέξει δυο πυρήνες πάγου, οι οποίοι αργότερα υποβλήθηκαν σε ένα πρωτόκολλο απολύμανσης τριών βημάτων. Από εκεί και πέρα, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν γνωστές τεχνικές της μικροβιολογίας για να μελετήσουν και να ταυτοποιήσουν τα μικρόβια που ανακάλυψαν μέσα στα δείγματα.
    Οι τεχνικές αυτές έφεραν στο φως 33 ομάδες ιών, συμπεριλαμβανομένων 28 αρχαίων ιών που οι επιστήμονες δεν είχαν ξαναδεί ποτέ και δεν γνώριζαν τίποτα για αυτούς.
    Όπως αναφέρει η ερευνητική ομάδα στην εργασία της, η κλιματική αλλαγή απειλεί τόσο την ικανότητα μας να καταγράψουμε και να αρχειοθετήσουμε αυτές τις μικροσκοπικές μορφές ζωής, όσο και την ικανότητα μας να παραμείνουμε ασφαλείς από εκείνες που είναι επικίνδυνες.
    «Με το λιώσιμο των πάγων το λιγότερο που μπορεί να συμβεί, είναι να οδηγηθούμε σε απώλεια των μικροβιακών και ιικών αρχείων, από τα οποία θα μπορούσαμε να αντλήσουμε πληροφορίες για τα παλιότερα κλιματικά καθεστώτα της Γης», αναφέρουν στην εργασία.
    «Ωστόσο, στο χειρότερο σενάριο, το λιώσιμο των πάγων μπορεί να απελευθερώσει παθογόνους μικροοργανισμούς στο περιβάλλον μας».
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο ΙΟΣ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ ΤΟΥ 1918

    Αναφέρεται ότι o ιός της γρίπης του 1918 πρωτοεμφανίστηκε σε μία φάρμα χοίρων στο Κάνσας των ΗΠΑ, γι αυτό και ονομάστηκε και γρίπη των χοίρων. Έφτασε στην Ευρώπη μέσω των αμερικανικών στρατευμάτων. Ωστόσο, η εμπόλεμη κατάσταση της εποχής και η πολεμική λογοκρισία ήταν οι κύριοι λόγοι που δεν έβλεπαν το φως της δημοσιότητας σχετικές πληροφορίες. Σχεδόν μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε η Ισπανία, της οποίας οι εφημερίδες με πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα έδιναν τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος, αφού η χώρα αυτή δεν συμμετείχε στον πόλεμο. Έτσι πήρε το όνομα Ισπανική Γρίπη.

    Ο ιός εξαπλώθηκε σε τρία κύματα, (το πρώτο ήταν ήπιο, σαν το σημερινό του Κορωνοϊού και τα δύο επόμενα φονικότατα), και ήταν μία από τις αιτίες που σταμάτησαν οι πολεμικές επιχειρήσεις, καθώς τα στρατεύματα και των δύο αντιπάλων είχαν αποδεκατιστεί.

    Στελέχη του ιού της Ισπανικής Γρίπης του 1918 βρέθηκαν σε κατεψυγμένα πτώματα στον Βόρειο Πόλο.

    Ο ιός αναστήθηκε, καλλιεργήθηκε και δοκιμάστηκε σε πειραματόζωα. Είναι τόσο φονικός ώστε σε λίγες ώρες τα πειραματόζωα κατέληγαν. Η νεκροτομή των πειραματόζωων έδειχνε μαζική αιμορραγία στους πνεύμονες. Και οι δύο πνεύμονες μετατρέπονταν σε σάκοι γεμάτοι αίμα και πύον.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ


    O COVID-19 είναι ζωονόσος – δηλαδή ένας ιός ο οποίος μεταφέρεται από τα ζώα στον άνθρωπο. Προηγούμενοι κορωνοϊοί, όπως o SARS και ο MERS, οι οποίοι προκάλεσαν επιδημίες το 2002 και το 2012 αντίστοιχα, ήταν και αυτοί ζωονόσοι, προερχόμενοι από νυχτερίδες.
    Ωστόσο, για να γίνουν αυτοί οι κορωνοϊοί μολυσματικοί στον άνθρωπο, έπρεπε να περάσουν από έναν ενδιάμεσο ξενιστή, δηλαδή ένα άλλο είδος ζώου. Με αυτόν τον τρόπο, απέκτησαν τις απαραίτητες μεταλλάξεις, οι οποίες τους επέτρεψαν να “προσκολληθούν” στα ανθρώπινα κύτταρα. Όσον αφορά τον COVID-19, η πιο πρόσφατη έρευνα πάνω στο γονιδίωμα του ιού, επιβεβαίωσε πως ο πιο πιθανός αρχικός φορέας του ιού ήταν ένα είδος νυχτερίδας. Αυτό που μένει να προσδιοριστεί είναι εάν ο ιός πέρασε απευθείας από το αρχικό ζώο-ξενιστή στον άνθρωπο, ή μέσω ενδιάμεσου ζώου-ξενιστή (όπως ο SARS και ο MERS).
    Αυτό που είναι σίγουρο πάντως, είναι ότι ο COVID-19 είναι προϊόν φυσικής εξέλιξης και όχι εργαστηρίου υψηλής ασφαλείας.
    Από το 2007 είχε προειδοποιηθεί η Κυβέρνηση της Κίνας ότι υπήρχε κίνδυνος πανδημίας από την «ωρολογιακή βόμβα» που έκρυβε η αγορά εξωτικών ζώων.


    https://science.sciencemag.org/content/368/6489/356

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το 27% των εντόμων ξηράς έχει εξαφανιστεί τα τελευταία 30 χρόνια.
    Σύμφωνα με μία νέα διεθνή μελέτη, την πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα, διαπιστώθηκε πως ο αριθμός των εντόμων της ξηράς μειώνεται σταδιακά σε όλον τον κόσμο, με μέσο ρυθμό 0,92% ετησίως ή 9% ανά δεκαετία, γεγονός που «μεταφράζεται» σε απώλεια περίπου του 27% των εντόμων, δηλαδή τουλάχιστον ενός στα τέσσερα, κατά τα τελευταία 30 χρόνια.
    Από την άλλη, η έρευνα δείχνει ότι τα έντομα του γλυκού νερού, που ζουν σε λίμνες και ποτάμια, τα πάνε μια χαρά, καθώς ο αριθμός τους αυξάνεται διεθνώς με μέσο ετήσιο ρυθμό 1,08% ή σχεδόν 11% ανά δεκαετία.
    Η μελέτη, με επικεφαλής Γερμανούς επιστήμονες, η οποία έλαβε υπόψη στοιχεία ερευνών από 1.676 περιοχές ανά τον κόσμο για την περίοδο 1925-2018 και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Science», δείχνει μεγάλες διαφορές στους πληθυσμούς των εντόμων από περιοχή σε περιοχή, καθώς αλλού υπάρχει διαχρονική μείωση των εντόμων αλλού σταθερότητα και αλλού αύξησή τους.
    Οι ερευνητές επισήμαναν ότι είναι υπερβολικές οι εκτιμήσεις για «Αποκάλυψη εντόμων» που είχαν γίνει τελευταία, με αφορμή μία έρευνα στη Γερμανία, η οποία το 2017 είχε εκτιμήσει πως κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες έχει χαθεί πάνω από το 75% των ιπτάμενων εντόμων.
    Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα έντομα της ξηράς (πεταλούδες, ακρίδες, μυρμήγκια κ.ά.) έχουν μειωθεί κατά 50% τα τελευταία 75 χρόνια. Ειδικά στην Ευρώπη, η πτωτική τάση των πληθυσμών τους είναι πιο αισθητή μετά το 2005. Η μείωση λαμβάνει χώρα «σιωπηλά» και συνήθως χωρίς να γίνεται αντιληπτή από τους ανθρώπους. Μερικοί άνθρωποι το αντιλαμβάνονται όταν συνειδητοποιούν ότι όσο περνάνε τα χρόνια ολοένα λιγότερα έντομα σκοτώνονται στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου τους.
    Όμως, η συρρίκνωση των εντόμων δεν αφορά μόνο τα ιπτάμενα, αλλά και αυτά που είναι τον περισσότερο χρόνο αόρατα, καθώς ζουν στο χώμα ή μέσα στα δέντρα.
    Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι λιγότερα τέτοια έντομα ζουν σήμερα από ό,τι στο παρελθόν, όπως συμβαίνει και με τα ιπτάμενα έντομα. Η κύρια εξήγηση για τη σταδιακή εξαφάνισή τους είναι η καταστροφή των ενδιαιτημάτων τους από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.
    Από την άλλη πλευρά, έντομα που περνάνε ένα μέρος της ζωής τους στο νερό, όπως εφημερόπτερα και σκνίπες, εκτιμάται ότι έχουν αυξηθεί κατά 38% μετά το 1990. Η πιθανότερη αιτία γι' αυτήν την εξέλιξη είναι ότι οι υδάτινες περιοχές τους προστατεύονται καλύτερα.
    Όμως, η αύξηση του πληθυσμού τους, που είναι πιο αισθητή στη Βόρεια Ευρώπη, στις δυτικές ΗΠΑ και στη Ρωσία, δεν μπορεί να αντισταθμίσει την πτώση των εντόμων στην ξηρά, καθώς τα έντομα του γλυκού νερού δεν ξεπερνούν το 10% του συνόλου.
    Τα έντομα, παρόλο που μερικές φορές γίνονται ενοχλητικά, είναι από τα πολυπληθέστερα ζώα στη Γη και παίζουν ζωτικούς ρόλους για τα οικοσυστήματα (επικονίαση, ανακύκλωση θρεπτικών συστατικών, ανανέωση χώματος κ.ά.), καθώς και στην τροφική αλυσίδα.
    Σε μεγάλο βαθμό δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς από τους επιστήμονες, με μερικές εξαιρέσεις (π.χ. μυρμήγκια).
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΕΞΙ ΝΕΟΙ ΚΟΡΩΝΟΪΟΙ ΣΕ ΝΥΧΤΕΡΙΔΕΣ ΣΤΗΝ ΒΙΡΜΑΝΙΑ.
    Ερευνητές στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα Υγείας του Smithsonian ανακάλυψαν έξι νέους κορωνοϊούς σε νυχτερίδες στην Μιανμάρ (Βιρμανία).

    ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ;

    Αποκαλύψεις από τον Γάλλο νομπελίστα ιατρό Luc Montagnier: «Ο Covid-19 είναι προϊόν εργαστηρίου - Τελεία».
    Ρ.Μακρή: «Ο κορωνοϊός κατασκευάστηκε σε εργαστήριο στην Γιουχάν».




    Σύμφωνα με τους συγγραφείς, ο κορωνοϊός SARS-CoV-2, που προκαλεί τη νόσο COVID-19, δεν σχετίζεται στενά με αυτούς τους έξι νέους κορωνοϊούς.
    Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό PLOS ONE, θα βοηθήσουν στην κατανόηση της ποικιλομορφίας των κορωνοϊών στις νυχτερίδες και θα προσθέσουν σημαντικές πληροφορίες στην παγκόσμια προσπάθεια για τον εντοπισμό, την πρόληψη και την ανταπόκριση σε μολυσματικές ασθένειες που μπορεί να απειλήσουν τη δημόσια υγεία, ιδίως ενόψει της συνεχιζόμενης πανδημίας COVID-19.
    Κορωνοϊός: Η μελέτη της άγριας φύσης κλειδί για την πρόληψη μελλοντικών επιδημιών
    “Οι ιογενείς πανδημίες μας υπενθυμίζουν πόσο στενά συνδέεται η ανθρώπινη υγεία με την υγεία της άγριας πανίδας και του περιβάλλοντος”, δήλωσε ο Marc Valitutto, πρώην κτηνίατρος αγρίων ζώων στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα Υγείας του Smithsonian και επικεφαλής συγγραφέας της νέας μελέτης. "Σε όλο τον κόσμο, οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με την άγρια φύση με αυξανόμενη συχνότητα, έτσι όσα περισσότερα μαθαίνουμε γι’ αυτούς τους ιούς στα ζώα (τι τους επιτρέπει να μεταλλάσσονται και πώς εξαπλώνονται σε άλλα είδη) τόσο καλύτερα μπορούμε να μειώσουμε το πανδημικό τους δυναμικό".
    Οι ερευνητές εντόπισαν αυτούς τους νέους ιούς στο πλαίσιο βιο-παρακολούθησης ζώων και ανθρώπων για να κατανοήσουν καλύτερα τις συνθήκες μετάδοσης ασθενειών για το πρότζεκτ PREDICT. Το PREDICT, μια πρωτοβουλία που χρηματοδοτείται από τον Οργανισμό Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID), υποστηρίζει την παγκόσμια ανακάλυψη και επιτήρηση παθογόνων που έχουν τη δυνατότητα να εξαπλωθούν από ζώα σε ανθρώπους. Η ομάδα PREDICT στη Μιανμάρ αποτελείται από επιστήμονες από το Smithsonian, από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Ντέιβις, από το Υπουργείο Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Άρδευσης της Μιανμάρ, από το Υπουργείο Υγείας και Αθλητισμού της Μιανμάρ και από το Υπουργείο Φυσικών Πόρων και Προστασίας του Περιβάλλοντος της Μιανμάρ.
    Η ομάδα εστίασε την έρευνά της σε τοποθεσίες στη Μιανμάρ όπου οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να έρθουν σε στενή επαφή με την τοπική άγρια φύση, λόγω αλλαγών στη χρήση γης και την ανάπτυξη. Από τον Μάιο του 2016 έως τον Αύγουστο του 2018, συνέλεξαν περισσότερα από 750 δείγματα σιέλου και κοπράνων από νυχτερίδες σε αυτές τις περιοχές.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι χιλιάδες κορωνοϊοί (πολλοί εκ των οποίων δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί) υπάρχουν σε νυχτερίδες.
      Οι ερευνητές εξέτασαν και συνέκριναν τα δείγματα με γνωστούς κορωνοϊούς και εντόπισαν για πρώτη φορά έξι νέους κορωνοϊούς.
      Η ομάδα εντόπισε επίσης έναν κορωνοϊό που είχε βρεθεί αλλού στη Νοτιοανατολική Ασία, αλλά ποτέ πριν στην Μιανμάρ.
      Οι κορωνοϊοί έχουν προκαλέσει επανειλημμένως επιδημίες στους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των SARS CoV-1, MERS και πιο πρόσφατα την πανδημία COVID-19. Σύμφωνα με τους συγγραφείς, οι έξι νέοι κορωνοϊοί δεν σχετίζονται στενά με τους SARS CoV-1, MERS ή SARS-CoV-2. Απαιτούνται μελλοντικές μελέτες για την αξιολόγηση της δυνατότητάς τους για μεταπήδηση σε άλλα είδη για την καλύτερη κατανόηση των κινδύνων για την ανθρώπινη υγεία.
      Οι συγγραφείς λένε ότι αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της επιτήρησης για ζωονοσολογικές ασθένειες, όπως αυτές εμφανίζονται στην άγρια ​​φύση. Τα αποτελέσματα θα καθοδηγήσουν τη μελλοντική παρακολούθηση των πληθυσμών νυχτερίδων για την καλύτερη ανίχνευση πιθανών ιογενών απειλών για τη ανθρώπινη δημόσια υγεία.
      "Πολλοί κορωνοϊοί μπορεί να μην αποτελούν άμεσο κίνδυνο για τους ανθρώπους, αλλά όταν εντοπίζουμε αυτές τις ασθένειες νωρίς σε ζώα, δηλαδή στην πηγή, έχουμε μια πολύτιμη ευκαιρία να διερευνήσουμε την πιθανή μελλοντική απειλή", δήλωσε η Suzan Murray, διευθύντρια του Παγκόσμιου Προγράμματος Υγείας του Smithsonian και συν-συγγραφέας της μελέτης. "Η επαγρύπνηση, η έρευνα και η εκπαίδευση είναι τα καλύτερα εργαλεία για να αποτρέψουμε τις πανδημίες πριν εμφανιστούν".

      Ζ.Π.

      Διαγραφή
  11. Ο κορωνοϊός βλάπτει την αναπαραγωγική λειτουργία των ανδρών.

    Σύμφωνα με δοκιμές σε ζώα που πραγματοποιήθηκαν στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, διαπιστώθηκε πως η μόλυνση από κορωνοϊό θα μπορούσε να πλήξει σημαντικά την αναπαραγωγική λειτουργία των ανδρών.
    Ειδικότερα, οι όρχεις των χάμστερ συρρικνώνονται μετά τη μόλυνση από την COVID-19, διαπιστώνει νέα μελέτη. Ο ιός χορηγήθηκε ενδορινικά στα τρωκτικά, με τους ερευνητές να διαπιστώνουν οξεία μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων και της τεστοστερόνης.
    Η νέα μελέτη υποδηλώνει ότι ο κορωνοϊός θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στην αναπαραγωγική υγεία των ανδρών. Διαφορετικές δόσεις του SARS-CoV-2, του ιού που ευθύνεται για την COVID-19, χορηγήθηκαν ενδορινικά σε χάμστερ—μόνο μερικά από τα οποία είχαν εμβολιαστεί κατά του ιού.
    Οι ερευνητές διαπίστωσαν «οξεία μείωση» στον αριθμό των σπερματοζωαρίων και στα επίπεδα τεστοστερόνης τέσσερις έως επτά ημέρες μετά τη μόλυνση σε μη εμβολιασμένα χάμστερ. Εν τω μεταξύ, «βλάβη» στον ιστό των όρχεων— φλεγμονή, εκφυλισμός, ακόμη και νέκρωση—παρατηρήθηκε ήδη μια εβδομάδα μετά τη μόλυνση και παρέμεινε στο δείγμα που συλλέχθηκε την ημέρα 120. Το μέγεθος και το βάρος των όρχεων βρέθηκαν επίσης να μειώνονται μετά τη μόλυνση.
    Τα χάμστερ που εμβολιάστηκαν κατά του ιού δεν παρουσίασαν βλάβη στους όρχεις. «Ο SARS-CoV-2 μπορεί να προκαλέσει οξεία και χρόνια βλάβη στους όρχεις σε χάμστερ και είναι συνεπής με τις ανέκδοτες αναφορές κλινικής ορχίτιδας και υπογοναδισμού», κατέληξαν οι συγγραφείς της μελέτης, η οποία έγινε αποδεκτή για δημοσίευση από το περιοδικό Clinical Infectious Diseases.
    Τα χάμστερ χρησιμοποιούνται συνήθως σε μελέτες COVID-19 καθώς οι αντιδράσεις του σώματός τους στους ιούς του αναπνευστικού είναι παρόμοιες με εκείνες των ανθρώπων Ο Richard J. Sugrue, αναπληρωτής καθηγητής ιολογίας στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Nanyang της Σιγκαπούρης, είπε ότι τα πειράματα σε χάμστερ είναι σε θέση να «παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την εξέλιξη της παθογένειας του ιού».
    Πρόσθεσε βέβαια ότι ενώ τα χάμστερ είναι χρήσιμα στη μελέτη των λοιμώξεων από ιούς, παραμένουν βιολογικά διαφορετικά από τους ανθρώπους με σημαντικούς τρόπους. «Τα αποτελέσματα που λαμβάνονται με το μοντέλο των χάμστερ θα πρέπει επομένως να αντιμετωπίζονται με προσοχή όταν εφαρμόζονται σε ανθρώπινες ασθένειες», είπε.
    Η σχέση μεταξύ του κορωνοϊού και της στυτικής δυσλειτουργίας διερευνάται επίσης σε μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 100 άνδρες στην Ιταλία - εκ των οποίων οι 25 ήταν θετικοί στην COVID-19 και οι 75 αρνητικοί. Τα πρώτα αποτελέσματα βρήκαν συσχέτιση.
    Προηγούμενες μελέτες έχουν αναφέρει πόνο στους όρχεις σε ασθενείς με Covid-19. «Τα πορίσματα μας κάνουν να αναρωτηθούμε εάν αυτό θα μπορούσε να έχει μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στη γονιμότητα σε άνδρες και γυναίκες», δήλωσε ο Δρ Brian McNeil, αντιπρόεδρος του Τμήματος Ουρολογίας στο Πανεπιστήμιο Επιστημών Υγείας του SUNY Downstate.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανακάλυψαν νευρώνες στον ανθρώπινο εγκέφαλο που ασχολούνται με την επεξεργασία του τραγουδιού.
    Σε μια σπουδαία ανακάλυψη προχώρησαν επιστήμονες στις ΗΠΑ, καθώς εντόπισαν στον ανθρώπινο εγκέφαλο νευρώνες που φαίνεται να ασχολούνται αποκλειστικά με την επεξεργασία του τραγουδιού.
    Στο παρελθόν είχαν βρεθεί νευρώνες εξειδικευμένοι για την ομιλία και τη μουσική, ενώ τώρα ήλθαν στο φως και νευρώνες ειδικά για το τραγούδι.
    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον νευροεπιστήμονα δρα Sam Norman-Haignere του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Βιολογίας «Current Biology», σύμφωνα με το New Scientist και τη βρετανική «Γκάρντιαν», κατέγραψαν την ηλεκτρική δραστηριότητα στον ακουστικό φλοιό του εγκεφάλου 15 ανθρώπων που άκουγαν 165 διαφορετικούς ήχους (τραγούδια, μουσική, ομιλία, φωνές ζώων, καζανάκι τουαλέτας, γαύγισμα σκύλου κ.ά.).
    Οι συμμετέχοντες είχαν ήδη ηλεκτρόδια στο κεφάλι τους, επειδή έκαναν στο νοσοκομείο θεραπεία για επιληψία.
    Με αυτόν τον τρόπο, με τη βοήθεια ενός ειδικού υπολογιστικού αλγόριθμου, οι επιστήμονες εντόπισαν εγκεφαλικά κύτταρα που ανταποκρίνονται σχεδόν αποκλειστικά στο τραγούδι. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι νευρώνες του τραγουδιού έχουν, επίσης, μία πολύ μικρή απόκριση στην ομιλία και τη μουσική.
    Προηγουμένως, οι επιστήμονες είχαν μελετήσει με λειτουργική μαγνητική απεικόνιση (fMRI) τους εγκεφάλους 30 άλλων ανθρώπων που άκουγαν επίσης διάφορους ήχους, κάτι που τους βοήθησε στη «χαρτογράφηση» των νευρώνων του τραγουδιού στον ακουστικό φλοιό, σε μία περιοχή περίπου ανάμεσα στους νευρώνες που ανταποκρίνονται στην ομιλία και σε εκείνους της μουσικής.
    Δεν είναι σαφές γιατί εξελίχθηκαν στον άνθρωπο νευρώνες ειδικά για το τραγούδι. Μία πιθανή εξήγηση είναι ότι το τραγούδι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της μουσικής. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι πιθανότατα σχεδόν όλοι οι άνθρωποι έχουν τέτοιους νευρώνες του τραγουδιού και όχι μόνο όσοι εκτίθενται συχνά λόγω εκπαίδευσης στη μουσική και τα τραγούδια.
    Ζ.Π.



    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...