ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

04 Φεβρουαρίου 2021

Αναβλήθηκαν οι εμβολιασμοί στο ΚΥ Ιωαννίνων - Πιθανή αλλοίωση της παρτίδας 120 δόσεων. Μητσοτάκης: «Είμαστε μία μικρή χώρα που δεν μπορεί να διαπραγματευτεί μόνη της με τις φαρμακοβιομηχανίες». ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ ΕΛΑΣΥΝ: ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΕΚΤΟΣ ΨΥΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙΩΝΟΝΤΑΙ.

 

  Έτσι  μεταφέρονται  τα  εμβόλια στην Ελλάδα.

Αναβλήθηκαν οι εμβολιασμοί στο ΚΥ Ιωαννίνων - Πιθανή αλλοίωση της παρτίδας 120 δόσεων. 

Αναβλήθηκαν σήμερα Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου οι ημερήσιοι εμβολιασμοί των δικαιούχων στο Κέντρο Υγείας Ιωαννίνων, λόγω πιθανής αλλοίωσης παρτίδας περίπου 120 δόσεων, που προήλθε από βλάβη στις συσκευές ψύξης.

Το περιστατικό ανέφερε στην ΕΡΤ Ιωαννίνων, ο Γ.Γ. της ΠΕΟΔΥΝ, Γιώργος Πρέντζας τονίζοντας ότι οι εμβολιασμοί του υγειονομικού προσωπικού στα Νοσοκομεία της Ηπείρου βρίσκονται σε υψηλό ποσοστό, καθώς στα 2 νοσηλευτικά ιδρύματα των Ιωαννίνων φτάνουν το 80%.

Από την πλευρά του ο Διευθυντής του Κ.Υ Ιωαννίνων ανέφερε, ότι υπήρξε κάποιο πρόβλημα ψύξης και με βάση το πρωτόκολλο διαχείρισης διακόπηκε για μερικές ώρες ο εμβολιασμός, ωστόσο η συγκεκριμένη παρτίδα εμβολίων παραμένει στις συσκευές ψύξης.

 

 

Μητσοτάκης: «Είμαστε μία μικρή χώρα που δεν μπορεί να διαπραγματευτεί μόνη της με τις φαρμακοβιομηχανίες»

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτήρισε την Ελλάδα ως... μία «μικρή χώρα», προσθέτοντας παράλληλα πως δεν «θέλει να διαπραγματεύεται μόνος του με τις φαρμακοβιομηχανίες». 

Μάλλον σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη το Ισραήλ και η Ουγγαρία είναι μεγαλύτερες χώρες από την Ελλάδα, αν και έχουν μικρότερο πληθυσμό και μικρότερη έκταση, παρόλα αυτά μπόρεσαν και διαπραγματεύτηκαν μόνες τους και προμηθεύτηκαν εμβόλια. 

Την ώρα που η χώρα μας περιμένει από την ΕΕ πότε θα δεήσει, καθώς μετά το φιάσκο με την AstraZeneca έχει μείνει χωρίς εμβόλια και μάλιστα οι τελευταίες πληροφορίες την θέλουν να τρέχει πανικόβλητη να προμηθευτεί το ρωσικό Sputnik V. 

«Μπορώ να σας πω, ως μια μικρή χώρα, δεν θέλω να διαπραγματεύομαι μόνος μου με τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μητσοτάκης στο Reuters, ο οποίος αφήνει τους Ευρωπαίους να αποφασίζου για το μέλλον της Ελλάδας. 

«Είμαι χαρούμενος που η Ευρώπη διαπραγματεύτηκε συνολικά. Ναι, υπήρξαν επιπλοκές, ναι, υπήρξαν ζητήματα, αλλά ας μην ξεχνάμε τη μεγάλη εικόνα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. 

Ενώ στη συνέχεια δήλωσε ότι αμφιβάλλει κατά πόσον η Ελλάδα θα ήταν σε θέση να αποκομίσει τον αριθμό των εμβολίων που τώρα έχει εξασφαλίσει αν δεν υφίστατο η κεντρική αγορά και διανομή με βάση τον πληθυσμό κάθε χώρας-μέλους, και το ίδιο πιθανότατα ισχύει και για τα μικρότερα κράτη της ΕΕ, από την Πορτογαλία έως την Εσθονία, αλλά ακόμη και για μεγαλύτερα μέλη, όπως η Ιταλία.

«Μπορεί κανείς να συζητήσει σχετικά με την παράδοση και εάν έγινε ο σωστός χειρισμός όχι όμως να αμφισβητήσει την κύρια απόφαση», είπε ο πρωθυπουργός.

 

 

 

ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΛΑΣΥΝ

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ  ΤΟΥ  ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ ΕΛΑΣΥΝ:  ΤΑ  ΕΜΒΟΛΙΑ  ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ  ΕΚΤΟΣ  ΨΥΓΕΙΩΝ.

 

 

Κορονοϊός: Αυτά είναι τα ψυγεία αποθήκευσης των εμβολίων Pfizer – BioNTech στην Αττική

  • Γιάννα Σουλάκη
ψυγεία
 
Σε περιοχή της Αττικής -η οποία δεν θα ανακοινωθεί επίσημα για λόγους ασφαλείας- βρίσκεται η φαρμακαποθήκη, η οποία φιλοξενεί τα ψυγεία αποθήκευσης των εμβολίων της Pfizer - BioNTech. Οι εμβολιασμοί στη χώρα μας θα αρχίσουν στις 27 Δεκεμβρίου. 
 
Πρώτη μεγάλη πρόκληση της επιχείρησης “Ελευθερία” αποτελεί η μεταφορά του πολύτιμου και ευαίσθητου φορτίου με τα εμβόλια, που θα φτάσει στην Ελλάδα με πτήση από το Βέλγιο και το εργοστάσιο παρασκευής της Pfizer στην Ευρώπη.


Από το αεροδρόμιο, το φορτίο με τις 37 παλέτες και τις 300.000 δόσεις εμβολίων, θα μεταφερθεί κάτω από άκρα μυστικότητα -ακριβώς όπως συνέβη και στη Μεγάλη Βρετανία- για να τοποθετηθεί με ασφάλεια σε αυτά τα ειδικά ψυγεία βαθιάς ψύξης (μέχρι -80 βαθμούς Κελσίου). Συνολικά η χώρα διαθέτει 14 παρόμοια ψυγεία.

Δείτε τις φωτογραφίες που εξασφάλισε το iatropedia.gr:

 

Να σημειωθεί ότι τα εμβόλια θα βρίσκονται σε ειδική συσκευασία (cool box) που περιέχει ξηρό πάγο (στερεό διοξείδιο του άνθρακα) και θερμοκρασία στους -70 βαθμούς Κελσίου. Στα cool boxes βρίσκονται προσαρμοσμένοι ειδικοί ηλεκτρονικοί μηχανισμοί παρακολούθησης της ψύξης, οι οποίοι έχουν σχεδιαστεί από την Pfizer για να μεταφέρουν και να συντηρούν με ασφάλεια, από 1.000 έως 5.000 δόσεις του εμβολίου. Τα cool boxes έχουν αυτονομία 15 ημερών.


Τα συστήματα ασφαλείας στις συσκευασίες των εμβολίων

Εκτός από τους θερμοανιχνευτές, όμως, κάθε κουτί περιέχει και σύστημα GPS, το οποίο εκπέμπει πληροφορίες σε έναν κεντρικό πίνακα ελέγχου της εταιρείας, μέσω του οποίου παρακολουθείται όλο το δίκτυο διανομής του εμβολίου.

Έτσι, οι άνθρωποι της εταιρείας είναι σε θέση να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τις συντεταγμένες της τοποθεσίας του κάθε κιβωτίου με τα εμβόλια και -μέσω του θερμοαισθητήρα- εάν αυτά συντηρούνται στη σωστή θερμοκρασία.

Το σύστημα αυτό, έγινε πριν από λίγο καιρό στόχος οργανωμένης επίθεση χάκερ, οι οποίοι ωστόσο, δεν κατάφεραν να το παραβιάσουν.


Μυστικές οι τοποθεσίες φύλαξης των εμβολίων

Τα ακριβή σημεία φύλαξης των εμβολίων δεν θα ανακοινωθούν, ωστόσο, για λόγους ασφαλείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα 14 ψυγεία βρίσκονται στους αποθηκευτικούς χώρους τεσσάρων φαρμακευτικών συνεταιρισμών και μίας μεγάλης φαρμακευτικής εταιρείας. Οι Περιφερειακές Ενότητες στις οποίες θα μοιραστούν βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, την Κρήτη και την Πελοπόννησο.

Στην φάση αυτή θα εμπλακούν οι ένοπλες δυνάμεις και η ΕΛΑΣ, που βρίσκονται ήδη σε επιχειρησιακή ετοιμότητα για να διασφαλίσουν την ασφαλή μεταφορά και φύλαξη σε 24ωρη βάση του ευαίσθητου φορτίου στις μυστικές αποθήκες. Στο σχέδιο, με την κωδική ονομασία “Ιπποκράτης” θα συμμετάσχουν 3.000 αστυνομικοί, αλλά και ελικόπτερα και drones.

Για την μεταφορά των εμβολίων στα νησιά και τις απομακρυσμένες ηπειρωτικές περιοχές της χώρας συζητείται η εμπλοκή εξειδικευμένης ιδιωτικής εταιρείας.





ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΛΑΣΥΝ

Η εξαιρετική αποκάλυψη που κάνουμε σήμερα- που αποτελεί ταυτόχρονα  για την Ελλάδα και μεγάλη αποκλειστικότητα- αφορά τον τρόπο μεταφοράς των εμβολίων της PfizerΤα εμβόλια αυτά, όπως βλέπετε και από τις ειδικές εγκαταστάσεις στα οποία αποθηκεύονται, έχουν μια μοναδική ιδιότητα. Να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα και γι’ αυτό να είναι απαραίτητο να αποθηκευτούν σε συνθήκες ψύχους από -75 έως -80 βαθμούς Κελσίου. Όπως είναι κατανοητό,  τα 14 ψυγεία που προμηθεύτηκε η Κυβέρνηση για τον σκοπό αυτό (που βλέπετε στις φωτογραφίες (φωτο 1-2)  που έχουν ήδη δημοσιευτεί σε ιατρικό σάιτ (βλ. link) είναι όχι μόνο ειδικής τεχνολογίας, αλλά και πανάκριβα, προκειμένου να μπορούν να διατηρήσουν επί μονίμου βάσεως αυτή τη θερμοκρασία.

ο ερώτημα που τίθεται είναι απλό: Τι γίνεται μετά; Πώς μεταφέρονται αυτά τα εμβόλια στις ίδιες συνθήκες; Η απάντηση έρχεται με την σημερινή συγκλονιστική φωτογραφική αποκάλυψη: Τα κιβώτια μεταφοράς των εμβολίων είναι απλά κουτιά με φελιζόλ (!) (φωτο 3-4) πάνω στα οποία υπάρχει μια άνευ σημασίας μεμβράνη η οποία επ’ ουδενί δεν μπορεί να διατηρήσει επί μακρόν, έστω και με ξηρό πάγο, αυτή τη θερμοκρασία.

Οι συγκεκριμένες φωτογραφίες, μας εστάλησαν από κάποιον/α που είναι επιφορτισμένος/η με την μεταφορά των εμβολίων σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, με αυτήν ακριβώς τη «συσκευασία»! Στην ερώτησή μας πόσες ώρες μπορεί να διαρκέσει η μεταφορά, η απάντηση ήταν εξίσου συγκλονιστική: Τα εμβόλια μπορεί να παραμείνουν όπως τα βλέπετε, εκτός ψυγείων ακόμα και 5 μέρες, μέχρι να χρησιμοποιηθούν!

Οποιοσδήποτε μη ειδήμων αντιλαμβάνεται  από την κοινή πείρα , ότι αρκούν λίγες μόνο ώρες εκτός των ειδικών ψυγείων, προκειμένου η θερμοκρασία των -80C να αρχίσει να αυξάνεται , γεγονός που, με βάση τις προδιαγραφές, καθιστά τα εμβόλια άχρηστα, αν όχι επικίνδυνα.

Προλαβαίνουμε τους καλοθελητές που θα αμφισβητήσουν την πιστότητα των φωτογραφιών και της μαρτυρίας, λέγοντας  ότι έχουμε όλα τα στοιχεία, καθώς και άλλες φωτογραφίες. Περιμένουμε απλώς την απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα, προκειμένου να επανέλθουμε..

https://www.iatropedia.gr/eidiseis/koronoios-afta-einai-ta-psygeia-apothikefsis-ton-emvolion-pfizer-biontech-stin-attiki/138596/?fbclid=IwAR1BUJcE058tCAyBYNhGfsbIjqM8SFaFW6ZLbdgwlvpBr9K0AncE7QW5q8E

 

 

ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

 

 

12 σχόλια:

  1. Σύψας: «Ίσως χρειαστεί και 3η δόση εμβολίου».
    Ξαναγυρνάμε στην εποχή της Ουχάν, με τον καθηγητή Νίκο Σύψα να υποστηρίζει πως πιθανότατα η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού ξεπερνάει την ανοσία, κάτι που σημαίνει πως επιστρέφουμε ξανά στο σημείο «μηδέν».
    Ταυτόχρονα συνεχίζεται το αλαλούμ με τα εμβόλια και τις μεταλλάξεις από τους «ειδικούς» που αποφασίζουν, καθώς ανά ώρα ακούμε και κάποια νέα πρόταση.
    Συγκεκριμένα σήμερα ο Νίκος Σύψας κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης σε πρωινή εκπομπή υποστήριξε πως ίσως χρειάζεται να κάνουμε και 3η δόση του εμβολίου για να μας «πιάσει» απέναντι στις μεταλλάξεις.
    Βέβαια, άγνωστο είναι το που θα βρεθούν τόσες δόσεις του εμβολίου, καθώς ήδη πολλές χώρες της ΕΕ δυσκολεύονται να κάνουν και τη 2η δόση στους πολίτες.
    Ο κ. Σύψας είπε ότι υπάρχει η πιθανότητα ο ιός να ξεπερνάει την ανοσία και αυτό θα σημαίνει ότι ξαναγυρνάμε στην εποχή της Ουχάν σε έναν νέο ιό. «Η μετάλλαξη του κορωνοϊού είναι σε όλη την Ελλάδα, από την Κρήτη έως την Βόρεια Ελλάδα», προσέθεσε. «Εάν επικρατήσει το στέλεχος της Νότιας Αφρικής στην Ελλάδα, ούτε η νόσηση μας καλύπτει, ούτε τα εμβόλια», δήλωσε ο Ν.Σύψας.
    Ενώ για την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, που είναι και αυτή που ανησυχεί περισσότερο τους ειδικούς λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας και ανθεκτικότητάς της, ο κ. Σύψας τόνισε ότι «υπάρχουν ισχυρότατες ενδείξεις ότι τα εμβόλια είναι λιγότερο αποδοτικά».
    Όσον αφορά το εμβόλιο της Pfizer, ο κ. Σύψας ανέφερε ότι «μέχρι σήμερα η εταιρεία επικαλείται δεδομένα εργαστηριακά ότι το εμβόλιο είναι αποδοτικό άρα μάλλον δεν θα πρέπει να ανησυχούμε», ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρειαστεί και τρίτη δόση εμβολίου, εκτός από τις δύο που προβλέπονται σε κάθε περίπτωση, ώστε να καλυφθούν και οι μεταλλάξεις.
    «Υπάρχει κίνδυνος τον Φεβρουάριο να έχουμε επιτάχυνση της επιδημίας εάν ισχύσουν δύο προϋποθέσεις: να φτάσουν το 30% τα κρούσματα μεταλλαγμένων στελεχών στην Ελλάδα και να επιβεβαιωθεί η αύξηση της μεταδοτικότητας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου και συμπλήρωσε ότι «η αύξηση του Ιανουαρίου για την οποία δεν έχουμε τόσες καλές εξηγήσεις μπορεί να οφείλεται στη μετάλλαξη του κορωνοϊού».
    Τέλος ο καθηγητής ανέφερε ότι όλα είναι στο τραπέζι «από το σενάριο του καθολικού lockdown μέχρι το κλείσιμο των σχολείων».
    Τελικά μας «πιάνουν» απέναντι στις μεταλλάξεις ή όχι τα εμβόλια;
    Χθες ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Αχιλλέας Γραβάνης, βγήκε σε τηλεοπτική εκπομπή, όπου και μίλησε για τα εμβόλια για τον κορωνοϊό και τις μεταλλάξεις, τονίζοντας πως πιθανότατα τα εμβόλια δεν μπορούν να φανούν αποτελεσματικά απέναντι στις μεταλλάξεις.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βατόπουλος: «Όσο καθυστερεί ο εμβολιασμός αυξάνονται οι πιθανότητες να εμφανιστούν μεταλλάξεις».
    Συναγερμός έχει σημάνει στο υπουργείο Υγείας και στους επιστημονικούς κύκλους για το στέλεχος της νοτιο-αφρικάνικης μετάλλαξης κορονοϊού που εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη.
    «Οι μεταλλάξεις μεταδίδονται εύκολα και μοιραία θα παρακολουθήσουμε την εξάπλωσή τους σε όλο τον κόσμο» δήλωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Σχολής Δημόσιας Διοίκησης του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στο Μega, ενώ σχολιάζοντας το πώς μπορεί να βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη η αφρικανική μετάλλαξη του κορονοϊού, έκανε λόγο για «κορυφή του παγόβουνου που συνήθως υπάρχει και δεν βλέπουμε».
    «Το σημαντικό μήνυμα είναι όσο περισσότερο κυκλοφορεί ο ιός, όσο τα μέτρα πρόληψης παραμένουν ατελή και όσο καθυστερεί ο εμβολιασμός, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να εμφανιστούν μεταλλάξεις οι οποίες και ανθεκτικές είναι και διασπείρονται πιο γρήγορα», σημείωσε ο κ. Βατόπουλος.
    «Πρόκειται για μία μάχη του ιού απέναντι στον άνθρωπο» τόνισε ο κ. Βατόπουλος δηλώνοντας πως ακόμα δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για τη συγκεκριμένη μετάλλαξη του κορονοϊού.
    Ως προς το αν αναμένεται να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα για την αναχαίτιση του κορoνοϊού, ο κ. Βατόπουλος υπογράμμισε πως πρόκειται για μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην αντικειμενική ανάγκη να λειτουργήσει η κοινωνία και στο υγειονομικά ασφαλές. «Είναι σαφές ότι όσο αυξάνεται η κινητικότητα τόσο θα αυξάνονται τα κρούσματα» είπε χαρακτηριστικά.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΟΕΔΗΝ : «Ο μεταλλαγμένος ιός χτυπά τους υγειονομικούς».
    Μεγάλη είναι η ανησυχία των υγειονομικών, καθώς τους «χτυπά» ο μεταλλαγμένος κορωνοϊός, όπως επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ.
    Η Ομοσπονδία, μέσω του προέδρου της, Μιχάλη Γιαννακού, υπενθυμίζει τη διασπορά του κορωνοϊού στην παθολογική κλινική του νοσοκομείου Άγιος Ανδρέας Πατρών και σημειώνει ότι 11 εργαζόμενοι τελικά βρέθηκαν να νοσούν με τη βρετανική μετάλλαξη του ιού.
    Ο νέος χάρτης του ECDC : Τι άλλαξε στην Ελλάδα
    Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, ο εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού είναι σε ποσοστό κάτω του 50%.
    «Ζητάμε δεύτερη ευκαιρία. Μέτρα τώρα. Όποιος εισέρχεται στα νοσοκομεία να κάνει τεστ, ενώ οι εργαζόμενοι χρειάζεται να κάνουν τακτικά προληπτικά τεστ», σημειώνει ο κ. Γιαννάκος.
    Στους 24 οι υγειονομικοί που έχασαν τη μάχη με τον φονικό ιό
    Την ίδια ώρα μακραίνει ο θλιβερός κατάλογος των υγειονομικών που έχασαν τη μάχη με τον κορωνοϊό, καθώς ο κλάδος θρηνεί 24 νεκρούς.
    Ακόμη 12, εξάλλου, νοσηλεύονται σε ΜΕΘ.
    Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, δύο ακόμη υγειονομικοί κατέληξαν, ενώ νοσηλευόταν για πολλές ημέρες στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Κατερίνης.
    Πρόκειται για έναν 60χρονο γυναικολόγο, διευθυντή της κλινικής του νοσοκομείου Κατερίνης και για έναν τραυματιοφορέα 53 ετών του Ψυχιατρικού τομέα του ίδιου νοσοκομείου, πατέρα 4 παιδιών, ο οποίος έδινε μάχη για τη ζωή του επί 45 ημέρες στη ΜΕΘ.
    Η ΠΟΕΔΗΝ επαναφέρει τα αιτήματα : για χαρακτηρισμό των θανάτων των υγειονομικών από κορωνοϊό ως εργατικά ατυχήματα, καθώς και για ένταξη του κλάδου στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η πανδημία που δεν πιστεύαμε... [Του Χ. Καλλιάνου]
    "...Την Κυριακή ξεκίνησε πυρετός με ρίγος. Τη Δευτέρα το πρωί πήγα στη δουλειά, έκανα rapid test, βγήκε θετικό. Μπήκα σε καραντίνα έγινε και το PCR. Το δύσκολο είναι ότι είναι και η σύζυγος έγκυος και περιμένουμε τρίτο παιδάκι, οπότε μπήκαμε σε μία κινητοποίηση γιατί τα παιδιά άρχισαν και είχαν και αυτά συμπτώματα....
    Κάποια στιγμή κατάλαβα ότι δεν πάω καλά. Ανασκεύασα τα πάντα στη ζωή μου. Ένιωσα μεγάλο φόβο. Μοναξιά ανείπωτη. Πιστεύω πολύ στον Χριστό και έκανα πολλή προσευχή. Ένιωσα το θάνατο έντονα. Το αδυσώπητο του θανάτου το ένιωσα έντονα. Φοβήθηκα πάρα πολύ. Νόμιζα ότι δεν θα ξαναδώ τα παιδιά μου. Είναι πολύ δύσκολο, πολύ δύσκολο, πολύ δύσκολο. Αυτό δεν θα το ξεχάσω στη ζωή μου, σαν οδηγός για μένα. Ίσως πιο απλός, πιο ταπεινός, να γίνω καλύτερος άνθρωπος...
    Το θέμα ήταν οι μυαλγίες, η αδυναμία, η όσφρηση που εξαφανίστηκε. Αγευσία, ανοσμία, αλλά όχι αυτή η κλασσική που έχουμε όταν είμαστε άρρωστοι και κάνουμε μία γρίπη ας πούμε και κρατάει 2-3 μέρες. Ένα συναίσθημα λες και μου έχουν βάλει ξυλοκαΐνη σε όλους τους βλεννογόνους, στα μάτια, στη μύτη. Σου έκανε μία μεταναστευτική αρθρίτιδα λες και έχεις κάποιο αυτοάνοσο. Μετά είναι η οξεία δύσπνοια, η αδυναμία, δεν μπορείς να εκφέρεις λέξη, δεν μπορείς να συμπληρώσεις ούτε μία πρόταση από τη δύσπνοια, ο αποκορεσμός.
    Αλλά και μετά το εξιτήριο, η αποθεραπεία του ασθενούς που νόσησε βαριά με κορονοϊό είναι ένας «Γολγοθάς».

    Τωρα, είμαι στο σπίτι και κάνω νοσηλεία κανονικά διότι είναι τέτοιες οι επιπλοκές που μπορούν να εμφανιστούν ένα και δύο μήνες και τρεις μετά. Θρομβώσεις, εμβολές εμφράγματα, εγκεφαλικά, ακόμα και αναζωπυρώσεις καρκίνων, αγγειίτιδες, αυτοάνοσα, δεν μπορείτε να φανταστείτε, είναι κάτι το συγκλονιστικό. Το πιο συγκλονιστικό από όλα όμως είναι ότι σε κάποιους ασθενείς που δεν γνωρίζουμε το προφίλ τους και το υπόβαθρό τους, είναι τέτοια ραγδαία η επιδείνωση, που μιλάμε ότι μέσα σε τρεις-τέσσερις ώρες μπορεί να χαθεί ο άρρωστος. Ενώ πριν από τρεις τέσσερις ώρες ήταν καλά, μίλαγε με την οικογένειά του και είχε απλά πυρετό. Μπορεί σε πέντε ώρες μέσα να χαθεί. Ακόμα φανταστείτε παίρνω κορτιζόνη, θεωρούμαι ανοσοκατασταλμένος τώρα...".
    Χρήστος Καλλιάνος
    Γιατρος [καρδιολόγος]
    Αδελφός του γνωστού Γιάννη Καλλιάνου
    Thestival
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κοροναϊός : Ανοσοκατεσταλμένος 45χρονος νοσηλεύτηκε τέσσερις φορές με τον ιό.

    Η μετέπειτα γονιδιωματική ανάλυση έδειξε ότι ο άνδρας δεν είχε μολυνθεί από τον κορονοϊό πολλαπλές φορές, αλλά ο αρχικός ιός είχε εμφανίσει αντοχή και γρήγορη μετάλλαξη στο σώμα του.
    Αμερικανοί επιστήμονες παρουσίασαν την περίπτωση ενός 45χρονου άνδρα, στον οργανισμό του οποίου ο κοροναϊός εμφάνισε ύφεση και επανεμφάνιση τέσσερις φορές, μεταλλάχθηκε γρήγορα στο σώμα του σε αυτό το διάστημα και τελικά τον οδήγησε στο θάνατο. Το περιστατικό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δείχνει ότι ο ιός μπορεί να εμφανίσει όχι μόνο πολύμηνη αντοχή αλλά και ταχεία εξέλιξη μέσα σε έναν άνθρωπο, αν το ανοσοποιητικό σύστημα του τελευταίου δυσλειτουργεί.
    Οι ερευνητές του νοσοκομείου Brigham & Women’s της Βοστώνης και του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», σύμφωνα με το «Nature», ανέφεραν ότι ο ασθενής έπασχε από χρόνια αυτοάνοση διαταραχή και για το λόγο αυτό έκανε θεραπεία με ισχυρά ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.
    Περίπου 40 μέρες μετά την αρχική διάγνωση ότι ο άνδρας ήταν θετικός στον κοροναϊό, οι εξετάσεις έδειξαν ότι ο ιός εμφάνιζε πλέον τάσεις αποδρομής. Όμως επέστρεψε δριμύτερος παρά την αντι-ιική θεραπεία με ρεδμεσιβίρη και κοκτέιλ αντισωμάτων. Η λοίμωξη του ασθενούς εμφάνισε νέα ύφεση, αλλά επανέκαμψε άλλες δύο φορές, προτού τελικά ο άνδρας πεθάνει από σοκ και αναπνευστική ανεπάρκεια, πέντε μήνες μετά την αρχική λοίμωξη.
    Η μετέπειτα γονιδιωματική ανάλυση έδειξε ότι ο άνδρας δεν είχε μολυνθεί από τον κορονοϊό πολλαπλές φορές, αλλά ο αρχικός ιός είχε εμφανίσει αντοχή και γρήγορη μετάλλαξη στο σώμα του.
    Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καθηγητής Φαρμακολογίας Γραβάνης: “Τρία νέα εμβόλια μέχρι τον Μάιο”.

    Για τα νέα εμβόλια κατά του κορονοϊού που θα είναι διαθέσιμα μέχρι τον Μάιο και θα δώσουν λύση στο πρόβλημα που παρατηρείται με τις καθυστερήσεις των ήδη εγκεκριμένων εμβολίων, μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης.
    Όπως είπε στον ΣΚΑΪ στο Ισραήλ σε σύνολο 161.000 εμβολιασμένων και με τις δύο δόσεις, υπήρξαν μόνο 31 κρούσματα, ενώ σε αντίστοιχο πληθυσμό ανεμβολίαστων καταγράφηκαν πάνω από 6.000 κρούσματα.
    Ο καθηγητής επεσήμανε ότι η διαθεσιμότητα των εμβολίων έχει μια χρονικότητα που δεν θα συνεχιστεί μετά τον Απρίλιο-Μάιο, καθώς θα έχουμε πληθώρα εμβολίων. «Υπάρχουν πολύ κοντά τρία εμβόλια, τα οποία θα καταθέσουν αίτηση αδειοδότησης. Πρόκειται για το εμβόλιο της Novavax που τελειώνει την τρίτη φάση, της CureVac, το οποίο είναι ευρωπαϊκό εμβόλιο από γερμανική εταιρεία και είναι και το εμβόλιο του «τέρατος» της φαρμακοβιομηχανίας Johnson&Johnson. Και το λέω τέρας, γιατί είναι μεγαλύτερη και έχει δυνατότητες με τις υποδομές που διαθέτει να αναπτύξει μαζική παραγωγή και απαιτεί μόνο μια δόση», δήλωσε χαρακτηριστικά.
    Μάλιστα, ο κ. Γραβάνης εστίασε στα θετικά νέα που προέρχονται από τα εμβόλια και αφορά στην αποτελεσματικότητά τους.
    «Η αγωνία που είχαμε για το κατά πόσο τα δύο βασικά εμβόλια μας, της Pfizer και της Moderna, θα είχαν προβλήματα με τις καινούρια στελέχη του ιού, δεν ισχύει. Με ανακοινώσεις και των δυο εταιρειών ξέρουμε πλέον ότι και τα δυο εμβόλια είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά με τα παλιά στελέχη. Δεν γνωρίζουμε ακόμα μόνο για το στέλεχος της Βραζιλίας. Κατά πάσα πιθανότητα θα την καλύπτει και αυτή», τόνισε.
    Πρόσθεσε δε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό γεγονός ότι έχουμε ξεφύγει πλέον από την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου της Pfizer από την κλινική δοκιμή φάσης 3.
    Τέλος, σε ό,τι αφορά στην κολχικίνη, ο καθηγητής Φαρμακολογίας υπογράμμισε είναι ένα χρήσιμο φάρμακο, το οποίο θα πρέπει η πολιτεία να το βάλει στη φαρέτρα της, ωστόσο πρέπει να λαμβάνεται με ιατρική συνταγή καθώς υπάρχουν ομάδες του πληθυσμού που δεν πρέπει να το πάρουν.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γώγος: «Υπάρχει πρόβλημα με τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη - Ενδέχεται να μην την ''πιάνουν'' τα εμβόλια».
    Ο Χαράλαμπος Γώγος εξέφρασε ανησυχία για τα δεκάδες «ορφανά» κρούσματα της μετάλλαξης του κορωνοϊού – Τόνισε ότι χρειάζονται αυστηρότερα μέτρα – Τι είπε για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη
    Ανησυχία για τις επιπτώσεις της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης εξέφρασε ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων Χαράλαμπος Γώγος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Υπάρχει πρόβλημα με τη συγκεκριμένη μετάλλαξη».

    Ο κ. Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αναφέρθηκε στο πρώτο κρούσμα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης που εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη. Οι ειδικοί είναι επιφυλακτικοί για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Όπως εξήγησε ο κ. Γώγος, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σαφή δεδομένα για το συγκεκριμένο μεταλλαγμένο στέλεχος.
    Ωστόσο, τα δύο εμβόλια που έρχονται, της Johnson&Johnson και της Novavax, έχουν δοκιμάσει και την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη με πολύ λιγότερη όμως αποτελεσματικότητα. «Το βασικό στέλεχος το καλύπτουν κατά 89%, ενώ το μεταλλαγμένο έως και 55%», είπε και τόνισε πως «υπάρχει πρόβλημα με αυτή τη συγκεκριμένη μετάλλαξη
    ».

    Για τα εμβόλια των εταιρειών Pfizer/BioNTEch και Moderna, ο καθηγητής ανέφερε ότι καλύπτουν τη βρετανική μετάλλαξη, όχι όμως τη νοτιοαφρικανική.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το αντιικό φάρμακο Aplidin (πλιτιδεψίνη) είναι 100 φορές πιο αποτελεσματικό από τη ρεμδεσιβίρη.

    Η Ισπανική εταιρία βιοτεχνολογίας Pharma Mar επεσήμαινε τις μεγάλες δυνατότητες του αντιικού φαρμάκου Aplidin (πλιτιδεψίνης) κατά του κορωνοϊού SARS-CoV-2.
    Άρθρο στο επιστημονικό περιοδικό «Science» επιβεβαιώνει την υπόθεση αυτή των Ισπανών ερευνητών και τονίζει ότι η πλιτιδεψίνη είναι έως και εκατό φορές πιο αποτελεσματική από το γνωστό φάρμακο ρεμδεσιβίρη, το πρώτο φάρμακο που εγκρίθηκε για τη θεραπεία ασθενών με Covid-19 από τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ.
    Τα πειράματα έγιναν σε δύο διαφορετικά πειραματόζωα που είχαν μολυνθεί από τον ιό SARS-CoV-2.
    Το πείραμα έδειξε μείωση της αντιγραφής του κορωνοϊού, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση κατά 99% στα ιικά φορτία στους πνεύμονες των ζώων που υποβλήθηκαν σε αγωγή με πλιτιδεψίνη.
    Συμπερασματικά, η πλιτιδεψίνη δρα μπλοκάροντας την πρωτεΐνη eEF1A, που υπάρχει στα ανθρώπινα κύτταρα, και χρησιμοποιείται από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 για την αναπαραγωγή και την μόλυνση άλλων κυττάρων. ΄
    Ύστερα από αυτά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα η πλιτιδεψίνη θα εξεταστεί σε κλινικές δοκιμές για τη θεραπεία της νόσου COVID-19.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Θαψιγαργίνη: Το νέο φάρμακο που μπαίνει στη «μάχη» κατά του κορωνοϊού.
    Ομάδα ερευνητών από τη Βρετανία, ανακοίνωσαν πως ένα υπάρχον φάρμακο και συγκεκριμένα η θαψιγαργίνη, διαθέτει ισχυρές αντιικές ιδιότητες οι οποίες θα μπορούσαν να την καταστήσουν χρήσιμη στον αγώνα κατά του κορωνοϊού αλλά και μελλοντικών ιογενών επιδημιών.
    Οι έως τώρα εργαστηριακές μελέτες σε κύτταρα και ζώα -οι οποίες θα συνεχιστούν- δείχνουν ότι η θαψιγαργίνη (thapsigargin) είναι ένα πολλά υποσχόμενο αντιικό φάρμακο ευρέος φάσματος, που φαίνεται αποτελεσματικό τόσο εναντίον του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 όσο και άλλων αναπνευστικών ιών, όπως του κοινού κρυολογήματος, της γρίπης Α και του RSV.
    Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ και του βρετανικού Ινστιτούτου Pirbright, σε συνεργασία με συναδέλφους τους από την Κίνα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Ιολογίας «Viruses», βρήκαν ότι η φυτικής προέλευσης θαψιγαργίνη, σε μικρές δόσεις, πυροδοτεί μία πολύ αποτελεσματική αντιική ανοσιακή αντίδραση εναντίον των αναπνευστικών ιών, συμπεριλαμβανομένου του νέου κορωνοϊού.
    Τα έως τώρα ευρήματα δείχνουν ότι η θαψιγαργίνη είναι αποτελεσματική έναντι ιογενούς λοίμωξης, όταν χορηγείται είτε πριν είτε στη διάρκεια της λοίμωξης.
    Μπορεί να εμποδίσει έναν ιό να πολλαπλασιαστεί στα κύτταρα επί τουλάχιστον 48 ώρες μετά από μία έκθεσή τους διάρκειας 30 λεπτών, ενώ μπορεί να ληφθεί από το στόμα και όχι με ένεση.
    Επιπλέον, σύμφωνα με τους ερευνητές, εμφανίζεται να είναι εκατοντάδες φορές πιο αποτελεσματική από τα έως τώρα αντιικά φάρμακα και εξίσου ικανή να μπλοκάρει τη συνδυασμένη λοίμωξη από κορωνοϊό και ιό της γρίπης Α. Τέλος, θεωρείται ασφαλής, καθώς ήδη ένα παράγωγο της θαψιγαργίνης δοκιμάζεται κατά του καρκίνου του προστάτη.
    Οι ερευνητές ανέφεραν ότι «αν και βρισκόμαστε ακόμη στα πρώτα στάδια της έρευνας πάνω σε αυτό το αντιικό φάρμακο και στη θεραπευτική δράση του σε ιούς όπως αυτός της Covid-19, τα έως τώρα ευρήματα είναι άκρως σημαντικά… Μία νέα γενιά αντιικών φαρμάκων, όπως η θαψιγαργίνη, μπορεί μελλοντικά να παίξουν ρόλο-κλειδί στον έλεγχο και στη θεραπεία σημαντικών ιογενών λοιμώξεων τόσο στους ανθρώπους όσο και στα ζώα».
    «Μολονότι χρειάζονται -σαφώς- περισσότερες δοκιμές, τα τρέχοντα ευρήματα δείχνουν ξεκάθαρα ότι η θαψιγαργίνη και τα παράγωγά της είναι υποσχόμενες αντιικές θεραπείες κατά της Covid-19 και του ιού της γρίπης, έχοντας τη δυναόττητα να μας προστατεύσουν, επίσης, από την επόμενη πανδημική νόσο Χ», δήλωσε ο καθηγητής Κιν-Τσάου Τσανγκ του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ισραήλ: Επεκτείνει το πρόγραμμα εμβολιασμού - Χορηγούν δόσεις σε πολίτες άνω των 16 ετών.
    Έντονη ανησυχία έχει προκύψει τις τελευταίες ώρες στο Ισραήλ μετά τις αποκαλύψεις ότι το εμβόλιο της Pfizer δεν μειώνει την μεταδοτικότητα του ιού, κάτι που
    Παρόλα αυτά η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε επέκταση του προγράμματος, ώστε να συμπεριληφθούν όλοι οι πολίτες άνω των 16 ετών, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι, μετά την συνεχόμενη αύξηση των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού.
    Ο πρωθυπουργός είπε πως ευελπιστούσε ότι η γρήγορη διαδικασία του προγράμματος εμβολιασμού της χώρας, σε συνδυασμό με το τρίτο εθνικό lockdown, το οποίο διανύει την έκτη εβδομάδα του, θα καθιστούσαν εφικτό το άνοιγμα εκ νέου της οικονομίας αυτό τον μήνα.
    Αλλά ο αριθμός των σοβαρών κρουσμάτων και των θανάτων αυξήθηκε δραματικά και αποδίδεται κυρίως στην περισσότερο μεταδοτική παραλλαγή του στελέχους του κορωνοϊού.
    Η εξέλιξη αυτή αντισταθμίστηκε με τα οφέλη από τα εμβόλια
    Το lockdown, από την άλλη, έχει παραβιαστεί ευρέως και επικριθεί στους κόλπους του υπουργικού συμβουλίου. Τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας δείχνουν ότι το Ισραήλ έχει καταγράψει 663.665 κρούσματα και 4.888 θανάτους μέχρι σήμερα. Περίπου το 35% των εννέα εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της Pfizer, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.
    Αλλά η ανά ημέρα αύξηση των εμβολιασθέντων κυμάνθηκε στο 2,5% περίπου αυτή την εβδομάδα σε σχέση με 3,05% την περασμένη εβδομάδα και 3,3% πριν από δύο εβδομάδες.
    Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι από αύριο όλοι οι πολίτες άνω των 16 ετών θα εμβολιάζονται. Δικαίωμα εμβολιασμού είχαν μέχρι σήμερα όσοι ήταν άνω των 30 ετών, μεταξύ 16-18, με υποκείμενα νοσήματα ή εργαζόμενοι σε δουλειές υψηλού κινδύνου.
    Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της εταιρείας Kan, το 31% των Ισραηλινών δεν είναι σίγουρο αν θα εμβολιαστεί και το 36% ανησυχεί για την ασφάλεια του εμβολίου.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. GlaxoSmithKline & CureVac θα αναπτύξουν εμβόλιο που θα καλύπτει τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού.
    Η βρετανική φαρμακοβιομηχανία GlaxoSmithKline και η γερμανική εταιρεία CureVac, ανακοίνωσαν πως θα συνεργαστούν προκειμένου να αναπτύξουν εμβόλια νέας γενιάς κατά του κορωνοϊού που θα είναι αποτελεσματικά κατά των νέων παραλλαγών του.
    Σε κοινή τους ανακοίνωση σήμερα οι δύο εταιρείες εξέφρασαν την ελπίδα τα νέα αυτά εμβόλια να είναι έτοιμα το 2022, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.
    Εξάλλου η GSK, η οποία έχει μετοχές στην CureVac, θα στηρίξει την παραγωγή έως και 100 εκατομμυρίων δόσεων του υποψήφιου εμβολίου πρώτης γενιάς της CureVac κατά της covid-19, το οποίο βρίσκεται τώρα στην τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κορωνοϊός - εμβόλια: Mπαίνει από το 2022 και η Bayer στην παραγωγή με το εμβόλιο της CureVac.
    Στη μάχη για τα εμβόλια μπαίνει και η γερμανική φαρμακευτική εταιρεία Bayer, η οποία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα παραγάγει από το 2022 το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που αναπτύσσει η ανταγωνίστριά της CureVac.
    «Διαθέτουμε τις απαραίτητες ικανότητες για να παραγάγουμε το εμβόλιο mRNA της CureVac», δήλωσε ο Στέφαν Έλριχ, διευθυντής του φαρμακευτικού τομέα της Bayer κατά τη διάρκεια online συνέντευξης Τύπου προσθέτοντας ότι στόχος είναι η παραγωγή 160 εκατομμυρίων δόσεων το 2022. «Η διαθεσιμότητα εμβολίων πρέπει να αυξηθεί περαιτέρω», πρόσθεσε.
    «Η παραγωγική ικανότητα της Bayer προστίθεται σε μία υπάρχουσα παραγωγή στο δίκτυο της CureVac ύψους 300 εκατομμυρίων δόσεων αυτόν τον χρόνο και ενός δισεκατομμυρίου δόσεων το 2022», εξήγησε ο Φραντς-Βέρνερ Χάας, διευθυντής της CureVac, η οποία βρίσκεται στην Φάση ΙΙΙ των κλινικών δοκιμών του εμβολίου της.
    Η διασφάλιση της παραγωγής του εμβολίου μακροπρόθεσμα είναι ακόμη περισσότερο σημαντική, απέναντι στην εμφάνιση νέων μεταλλάξεων ή την ανάγκη για επανάληψη του εμβολιασμού έπειτα από ένα ή περισσότερα χρόνια, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν.
    Η Bayer και η εταιρεία βιοτεχνολογίας CureVac με έδρα το Τούμπινγκεν ανακοίνωσαν στις αρχές του Ιανουαρίου την σύμπραξή τους με στόχο την επιτάχυνση της ανάπτυξης του εμβολίου.
    «Η Bayer θα προσφέρει την αναγνωρισμένη τεχνογνωσία και την υποδομή της σε τομείς όπως η οργάνωση κλινικών δοκιμών, ρυθμιστικού πλαισίου, η ασφάλεια φαρμάκων, ιατρικών πληροφοριών, η οργάνωση της αλυσίδας τροφοδοσίας», αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των δύο εταιρειών.
    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υπογράψει συμβόλαιο με την CureVac για την προμήθεια 405 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της που βασίζεται στην τεχνολογία του αγγελιοφόρου RNA (mRNA).
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...