ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

09 Μαΐου 2024

Ο Καμάλ Χαράζι, σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε επίσημα, ότι το Ιράν έχει τη δυνατότητα να κατασκευάσει ατομική βόμβα. «Εάν η ύπαρξή του Ιράν απειληθεί από το Ισραήλ θα κατασκευάσουμε πυρηνικά όπλα».

 

 

 

Σαουδική Αραβία στις ΗΠΑ: «Θα υποστηρίξουμε το Ισραήλ στην επερχόμενη συμφωνία για τη Γάζα, αν οι ΗΠΑ μας δώσουν πυρηνική τεχνολογία». ΟΙ ΡΩΜΙΟΙ ΤΡΕΜΟΥΝ ΤΗΝ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΧΕΔΟΝ ΤΟΣΟ, ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ.

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", ΤΡΙΤΗ 6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1946


Ο Καμάλ Χαράζι σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε πως το Ιράν θα πρέπει να «αλλάξει» το πυρηνικό του δόγμα εάν η ύπαρξή του απειλείται από το Ισραήλ.

«Δεν έχουμε καμία απόφαση να κατασκευάσουμε ατομική βόμβα, αλλά αν απειληθεί η ύπαρξη του Ιράν, δεν θα υπάρξει άλλη επιλογή από το να αλλάξουμε το στρατιωτικό μας δόγμα», είπε χαρακτηριστικά ο Καμάλ Χαράζι, όπως μεταδίδει το ιρανικό Student News Network, προσθέτοντας ότι η Τεχεράνη έχει ήδη σηματοδοτήσει ότι έχει τη δυνατότητα να κατασκευάσει τέτοια όπλα.

«Σε περίπτωση επίθεσης στις πυρηνικές μας εγκαταστάσεις από το σιωνιστικό καθεστώς (εννοεί το Ισραήλ), η αποτροπή μας θα αλλάξει», προσθέτει ο Χαράζι.

Ο Χαμενεΐ απαγόρευσε την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων

Ο Αλί Χαμενεΐ απαγόρευσε την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων με φετφά στις αρχές της δεκαετίας του 2000, επαναλαμβάνοντας τη στάση του το 2019 λέγοντας: «Η κατασκευή και η αποθήκευση πυρηνικών βομβών είναι λάθος και η χρήση τους είναι χαράμ (θρησκευτικά απαγορευμένη)… Αν και διαθέτουμε πυρηνική τεχνολογία, το Ιράν την έχει αποφύγει σταθερά».

Ωστόσο, ο τότε υπουργός Πληροφοριών του Ιράν δήλωσε το 2021 ότι η δυτική πίεση θα μπορούσε να ωθήσει την Τεχεράνη να αναζητήσει πυρηνικά όπλα.

Το Ισραήλ και άλλοι δυτικές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι η Τεχεράνη έχει επικεντρωθεί εδώ και δεκαετίες στην παραγωγή ενός πυρηνικού όπλου ούτως ή άλλως.

Τον Απρίλιο, το Ιράν και το Ισραήλ έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο έντασης, με την Τεχεράνη να εκτοξεύει περίπου 300 πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον του Ισραήλ, στην πρώτη άμεση επίθεση της Τεχεράνης σε ισραηλινό έδαφος ως αντίποινα για ένα ύποπτο θανατηφόρο ισραηλινό χτύπημα στο συγκρότημα της πρεσβείας της στη Δαμασκό.

Σε απάντηση, το Ισραήλ εξαπέλυσε επίθεση κατά ιρανικού εδάφους. Το Ιράν εμπλουτίζει το ουράνιο σε καθαρότητα έως και 60%, ενώ το ουράνιο οπλικού βαθμού εμπλουτίζεται σε περίπου 90%. Εάν το υπάρχον πυρηνικό υλικό εμπλουτιζόταν περαιτέρω, θα αρκούσε για δύο πυρηνικά όπλα.

 

ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

1 σχόλιο:

 1. Το Ιράν έτοιμο να χρησιμοποιήσει εξελιγμένη φυγοκέντριση για τον εμπλουτισμό ουρανίου.
  Το Ιράν κλιμακώνει περαιτέρω την επιχείρηση εμπλουτισμού ουρανίου, καθώς ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει προηγμένες φυγόκεντρους IR-6 στις υπόγειες εγκαταστάσεις της περιοχής Φορντό, οι οποίες μπορούν να καταστήσουν ευκολότερη την εναλλαγή μεταξύ διαφορετικών επιπέδων εμπλουτισμού, σύμφωνα με έγγραφο του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) που περιήλθε εις γνώση του πρακτορείου Reuters.
  Σύμφωνα με αυτό, στη συγκεκριμένη τοποθεσία έχει εγκατασταθεί μια δεύτερη φυγόκεντρος IR-6 που έχει τη δυνατότητα να εμπλουτίζει ουράνιο σε διαφορετικά ποσοστά.
  Στην εμπιστευτική έκθεση προς τα κράτη μέλη του, ο ΙΑΕΑ αναφέρει πως έχει ενημερωθεί από το Ιράν ότι έχει ξεκινήσει τη διαδικασία χωρίς η Τεχεράνη να διευκρινίζει σε ποιο επίπεδο εμπλουτισμού ουρανίου σκοπεύει να προχωρήσει.
  Κατά τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, το Ιράν θα έχει προσεχώς στη διάθεσή του επαρκή ποσότητα ουρανίου εμπλουτισμένου κατά το 60%, κοντά στα επίπεδα που απαιτούνται για την κατασκευή πυρηνικού όπλου.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...