ΤΙΜΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟΥΣ ΠΟΝΤΙΟΥΣ ΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΣΦΑΓΙΑΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ. Στον Εύξεινο Πόντο των Ελλήνων κατά την περίοδο 1915 – 1924 διαδραματίστηκε μια ασύλληπτη ανθρώπινη τραγωδία. Το 50% του συνολικού ελληνικού πληθυσμού σκοτώθηκε, ενώ ένας επιπλέον αριθμός εξισλαμίστηκε. Κάποια μέρα όμως ο Πόντος και όλη η αγαπημένη γη της Μικράς Ασίας θα ξαναγίνουν Ελληνικά.
Η ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΝΙΓΗΡΙΑΣ, ΤΟ ΛΑΓΟΣ.
ΣΗΜΕΡΑ ΕΧΕΙ 8.000.000 ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ. ΤΟ 2100 ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΜΕ 88.000.000 ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ. Η ΚΑΜΠΟΥΛ ΤΟΥ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΘΑ ΕΧΕΙ 50.000.000 ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ...
Μπορεί το Τόκιο να αποτελεί αυτή τη στιγμή την πιο πυκνοκατοικημένη πόλη του πλανήτη, όμως σε μερικά χρόνια από σήμερα δεν θα βρίσκεται ούτε στο top-10 της λίστας.
Ο κόσμος εκεί έξω αλλάζει μέρα με τη μέρα. Τίποτα στον πλανήτη δεν είναι ίδιο με τον προηγούμενο αιώνα και σίγουρα, τίποτα δεν θα είναι ίδιο και στον επόμενο. Καθώς ο πληθυσμός αυξάνεται συνεχώς και ο ανθρώπινος αντίκτυπος στη Γη γίνεται όλο και πιο εμφανής, είναι σημαντικό να εξελίσσονται σωστά οι πόλεις, που κατοικούμε.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε μια αλλαγή στην κατανομή των μεγαλύτερων πόλεων του κόσμου από τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, κυρίως προς την Ασία. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα των Ηνωμένων Εθνών, φαίνεται πως αυτή η τάση θα συνεχιστεί, καθώς οι αγροτικοί πληθυσμοί έλκονται από νέους οικονομικούς κόμβους στις αναδυόμενες οικονομίες.
Τι θα γίνει, όμως, σε περίπου 80 χρόνια από σήμερα, το έτος 2100; Ποια πόλη θα είναι αυτή που θα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με την πολυπληθέστερες του κόσμου; Την απάντηση την έδωσε η μεγάλη έρευνα του Global Cities Institute, ωστόσο πριν φτάσουμε σε αυτή, να πούμε πως το Τόκιο, η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη σήμερα με περίπου 38 εκατομμύρια κατοίκους, δεν θα βρίσκεται καν στο top-10 το 2100.
Παρά τις τεχνολογικές εξελίξεις και την ισχυρή της οικονομία της, η Ιαπωνία υποφέρει από χαμηλό ποσοστό γεννήσεων, γήρανση του πληθυσμού και μια πολιτική που περιορίζει τη μετανάστευση. Όλα αυτά αναμένεται να κρατήσουν σε χαμηλό ποσοστό την αύξηση του πληθυσμού της τα επόμενα χρόνια.
Αντίθετα, η πόλη που πρέπει να περιμένει έκρηξη πληθυσμού μέχρι το 2100 είναι το Λάγος της Νιγηρίας στην Αφρική. Σήμερα, στην πόλη κατοικούν περίπου 8 εκατομμύρια πολίτες, ωστόσο σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου, αυτός ο αριθμός αναμένεται να εντεκαπλασιαστεί και να φτάσει τα 88.000.000 στα επόμενα 80 χρόνια. Ένας αριθμός που ισούνται περίπου με τον πληθυσμό ολόκληρης της Γερμανίας και της Δανίας μαζί.
Ήδη η μεγαλύτερη πόλη της Νιγηρίας προετοιμάζεται για αυτή την έκρηξη πληθυσμού. Είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες περιοχές του πλανήτη, ενώ αποτελεί κέντρο οικονομίας και αγορών της δυτικής Αφρικής. Το Λάγος έχει ξεκινήσει μια σειρά από έργα για να αυξήσει δραστικά το βιοτικό επίπεδο και να βελτιώσει τις υποδομές της.
Ένα από τα μεγαλύτερα πρότζεκτ, το «Eko Atlantic City» μια έκταση 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ήδη προετοιμάζεται και θα περιλαμβάνει νέες σύγχρονες οικιστικές και εμπορικές περιοχές, που θα προστατεύουν την πόλη από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Ίσως το πιο εκπληκτικό μέρος των προβλέψεων του Global Cities Institute είναι η πλήρης απουσία ευρωπαϊκών, βορειοαμερικανικών και κινεζικών πόλεων στην πρώτη δεκάδα της λίστας με της μεγαλύτερες πόλεις του 2100. Η μεγαλύτερη πόλη της Κίνας, η Σαγκάη, θα βρίσκεται στην 37η θέση, ενώ το Πεκίνο ακολουθεί παρόμοια τάση πέφτοντας στην 52η θέση μέχρι το 2100.
Αντίθετα, στη δεκάδα θα βρίσκονται το Νταρ Ες Σαλάμ της Ταζμανίας, το Μουμπάι, το Δελχί και η Καλκούτα της Ινδίας, η Χαρτούμ του Σουδάν, η Νιαμέι του Νίγηρα, η Ντάκα του Μπαγκλαντές και η Καμπούλ του Αφγανιστάν.
ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου