ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΦΩΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑ. ΟΙ ΡΩΜΙΟΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΤΗΣ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΣ ΤΟ ΑΓΙΟ ΦΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΟ ΔΥΤΙΚΟ ΙΣΡΑΗΛ. Σε εννιά προορισμούς της Ελλάδας θα ταξιδέψει με αεροσκάφη της Aegean και της Olympic Air. Tο πρόγραμμα των προγραμματισμένων και έκτακτων πτήσεων της AEGEAN και της Olympic Air, το Μ. Σάββατο, για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός.
Ο Αρίσταρχος είναι ένας εύκολα εντοπιζόμενος κρατήρας στη Σελήνη. Η διάμετρός του είναι 40 χιλιόμετρα και βρίσκεται στο βόρειο ημισφαίριο και στην ορατή από τη Γη πλευρά της Σελήνης, σε σεληνογραφικές συντεταγμένες 23,7° βόρειο πλάτος και 47,4° δυτικό μήκος. Πήρε το όνομά του προς τιμή του αρχαίου Έλληνα αστρονόμου Αριστάρχου.
Ο κρατήρας Αρίσταρχος θεωρείται ο φωτεινότερος από τους εκτεταμένους σχηματισμούς της σεληνιακής επιφάνειας, με άλβεδο σχεδόν διπλάσιο από εκείνο των περισσότερων χαρακτηριστικών. Το βάθος του κρατήρα σε σχέση με το χείλος των τοιχωμάτων του είναι 3,7 χλμ.
Ο κρατήρας βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο μιας υπερυψωμένης περιοχής με ηφαιστειογενή χαρακτηριστικά, γνωστής επίσης ως το «Υψίπεδο του Αριστάρχου», στο μέσο του Ωκεανού των Καταιγίδων (μέγιστο υψόμετρο 2 χλμ. από την επιφάνεια του Ωκεανού). Η περιοχή αυτή είναι γνωστή για τα παροδικά σεληνιακά φαινόμενα που έχουν σημειωθεί εκεί, καθώς και από πρόσφατες εκπομπές ραδονίου που μετρήθηκαν από την αποστολή Lunar Prospector. Ο Αρίσταρχος βρίσκεται ανατολικά και δίπλα από τον κρατήρα Ηρόδοτο. Το φωτεινότερο χαρακτηριστικό του κρατήρα είναι η απόκρημνη κεντρική κορυφή του. Αν κρίνουμε από τις φωτεινές «ακτίνες» συντριμμάτων που απλώνονται προς τα νότια και νοτιοανατολικά του Αριστάρχου, ο κρατήρας θα πρέπει να δημιουργήθηκε από μια πλάγια πρόσκρουση αστεροειδούς από τα βορειοανατολικά. Η ηλικία του, με βάση τη μεγάλη του φωτεινότητα, πρέπει να είναι σχετικώς μικρή, περί τα 450 εκατομμύρια χρόνια.
Το όνομα «Αρίσταρχος» δόθηκε από τα πρώτα, από τον Ιταλό αστρονόμο και πρωτοπόρο σεληνογράφο Τζιοβάνι Ριτσιόλι, στο έργο του Almagestum novum («Νέα Αλμαγέστη», 1651).
Στα βόρεια του κρατήρα υπάρχει ένα σύστημα στενών κυματιστών αυλάκων, που φέρει το όνομα Rimae Aristarchus, εκτεινόμενο για μία απόσταση 121 χλμ.
Μία πολύ μεγάλη ανακάλυψη ανακοίνωσαν Ινδοί επιστήμονες καθώς φαίνεται ότι η Σελήνη διαθέτει πολύ μεγάλα αποθέματα νερού που σημαίνει ότι στο μέλλον θα μπορούν να συντηρηθούν αποικίες με μεγάλους πληθυσμούς.
Το νερό δεν χρησιμεύει μόνο για πόση, που έτσι κι αλλιώς είναι απαραίτητη για την επιβίωση των ανθρώπων, αλλά επιτρέπει και την παραγωγή οξυγόνου.
Η διάσπαση του νερού δημιουργεί και παραγωγή υδρογόνου. Όπως είναι γνωστό το υδρογόνο θα είναι το καύσιμο του μέλλοντος.
Που σημαίνει ότι η Σελήνη θα δίνει τη δυνατότητα και για διαστημικές αποστολές προς τον Άρη κι άλλους πλανήτες.
Η Σελήνη θα παίξει πρωταρχικό ρόλο στα μεγάλα διαστημικά ταξίδια καθώς λόγω της ασθενούς βαρύτητας οι διαστημικές αποστολές από εκεί θα είναι πολύ λιγότερο κοστοβόρες.
Η Σελήνη και ο Άρης θεωρούνται οι πρώτοι διαστημικοί στόχοι της Ανθρωπότητας καθότι μπορούν να προσφέρουν άφθονες πρώτες ύλες.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η ποσότητα του υπόγειου πάγου σε βάθος των πρώτων μέτρων είναι πέντε έως οκτώ φορές μεγαλύτερη από αυτή που καταγράφεται στην επιφάνεια.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μεγάλα αποθέματα πάγου νερού σε κρατήρες στη Σελήνη. Αντίστοιχη δήλωση έκαναν ειδικοί του Ινδικού Οργανισμού Διαστημικής Έρευνας.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η ποσότητα του υπόγειου πάγου σε βάθος των πρώτων μέτρων είναι πέντε έως οκτώ φορές μεγαλύτερη από αυτή που καταγράφεται στην επιφάνεια και στους δύο πόλους.
«Η γεώτρηση στη Σελήνη για τη δειγματοληψία ή την εξόρυξη αυτού του πάγου θα είναι επομένως υψίστης σημασίας για μελλοντικές αποστολές και μακροπρόθεσμη ανθρώπινη παρουσία», ανέφερε η δημοσιευμένη έρευνα.
Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι, σύμφωνα με υποθέσεις, η περιοχή του υδάτινου πάγου στη βόρεια πολική περιοχή της Σελήνης είναι διπλάσια από ό,τι στη νότια!
Οι επιστήμονες είπαν επίσης ότι η μελέτη υποστηρίζει την υπόθεση ότι η κύρια πηγή τέτοιου πάγου είναι η απελευθέρωση αερίου κατά τη διάρκεια του ηφαιστείου κατά την ιμβριακή περίοδο.
ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου