ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

06 Δεκεμβρίου 2022

ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

 

 

 

Η Στήλη του Ηλιόδωρου: Τα μυστήρια μυστικά μιας Ελληνικής κολόνας 2.100 ετών στα βάθη της Ινδίας

 

ΧΑΝΤΑ, ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΣΙΑ – ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ‏

 

ΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΚΙΝΑ.ΝΤΑ ΓΙΟΥΑΝ, «ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΙΩΝΕΣ»

 

 

Κίνα: Η πήλινη στρατιά με την ελληνική υπογραφή

 

Το έγκλημα της εγκατάλειψης των Ελληνορθόδοξων της Συρίας από την Ελλάδα: Αφανίστηκαν σχεδόν 2 εκατομμύρια απόγονοι Ελλήνων.

 

 

Τα αρχαία Ελληνικά βασίλεια της Κίνας

https://arxaia-ellinika.blogspot.com/2022/12/arxaia-ellinika-vasileia-kinas.html

Οι Αρχαίοι Έλληνες της Κίνας. Η Ελληνική θεά Αθηνά ζωγραφισμένη από τον Fred Henry Andrews για τον ιστορικό Aurel Stein με βάση μια σφραγίδα που βρέθηκε από τον ίδιο από την Κίνα. Συντελεστές εικόνας: Fred Henry Andrews μέσω του βιβλίου Ancient Khotan του Aurel Stein.

 

 Οι περισσότεροι αγνοούν ότι υπήρχαν αρχαία Ελληνικά βασίλεια στην Κίνα και ότι ο Ελληνισμός εξαπλώθηκε μέχρι την Ιαπωνία και την Κορέα μέσω Ινδίας. Γεγονός όμως είναι ότι οι Έλληνες βρίσκονταν πράγματι στην Κίνα και, επιπλέον, ο Ελληνισμός εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον Βουδιστικό κόσμο της Ανατολικής Ασίας. Μάλιστα, το πρώτο ανθρωπόμορφο άγαλμα του Βούδα δημιουργήθηκε από τους Έλληνες.

 


Ο περίφημος Δρόμος του Μεταξιού που συνέδεε την Ευρώπη με την Κίνα άνοιξε στην πραγματικότητα εξαιτίας ενός πολέμου μεταξύ Ελλήνων της Αλεξάνδρειας Εσχάτη. Η Αλεξάνδρεια Εσχάτη, που σημαίνει «Αλεξάνδρεια η πιο μακρινή», βρίσκεται στην κοιλάδα Fergana στο σημερινό Τατζικιστάν και ιδρύθηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο ως τη βορειότερη βάση του στην Κεντρική Ασία. Κατά τη διάρκεια της κινεζικής δυναστείας των Χαν, ήταν γνωστή ως «Η μάχη για τα ουράνια άλογα».

Με την πτώση του τελευταίου κλασικού Ελληνικού βασιλείου στον κόσμο, που βρισκόταν στην Ινδία, η δύναμη των Ελλήνων στην Ασία αποδεκατίστηκε. Ωστόσο, ο πολιτισμός, η τέχνη και η φιλοσοφία που μοιράζονταν με τους Ασιάτες εξακολουθούν να υπάρχουν. Ο Βουδισμός Μαχαγιάνα έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τους Έλληνες και έχει βρει πολλούς υποστηρικτές σε πολλά έθνη της Ασίας.

Έλληνες ήταν παντού

Νομίσματα Ανατολικού Χαν με Ελληνικά γράμματα, που ανασκάφηκαν στο Shaanxi της Κίνας. 1ος-2ος αιώνας Κ.Χ. Εικόνα: u/SXZ728/ Reddit


Η παγκοσμιοποίηση δεν είναι ένα νέο φαινόμενο στο οποίο άνθρωποι και υλικά διέσχισαν πολλές περιοχές του πλανήτη για να συνδέσουν πολιτισμούς. Μάλλον, η παγκοσμιοποίηση που βλέπουμε σήμερα είναι, ας πούμε, η παγκοσμιοποίηση 4.0. Υπήρχαν, αποδεικνύεται, τρία κύματα παγκοσμιοποίησης πριν από αυτό το σημερινό.

Τα προηγούμενα κύματα ανάπτυξης του διεθνούς εμπορίου ξεκίνησαν με τους Δρόμους του Μεταξιού τον 1ο αιώνα π.Χ. και διήρκεσαν έως τον 5ο αιώνα μ.Χ. Τον 13ο έως τον 14ο αιώνα μ.Χ., υπήρξε ένα ακόμη κύμα παγκόσμιου εμπορίου. Μετά ήρθαν οι Διαδρομές Μπαχαρικών μεταξύ 7ου και 15ου αιώνα. Η Εποχή της Ανακάλυψης ακολούθησε τον 15ο έως τον 18ο αιώνα.

Το πρώτο κύμα παγκοσμιοποίησης, που ξεκίνησε τον 19ο αιώνα, διήρκεσε μέχρι το 1914 μέχρι περίπου την αρχή του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και, όταν έπεσε το Σιδηρούν Παραπέτασμα το 1989, η παγκοσμιοποίηση έγινε ένα πραγματικά διεθνές φαινόμενο.

Ένα νέο τεχνολογικό κύμα από την Τρίτη Βιομηχανική Επανάσταση δημιούργησε το διαδίκτυο, συνδέοντας ανθρώπους σε όλο τον κόσμο με έναν ακόμη πιο άμεσο τρόπο. Τώρα, βρισκόμαστε στη μέση αυτού που ονομάζεται Παγκοσμιοποίηση 4.0.

Αυτό περιλαμβάνει την ψηφιακή οικονομία που βρισκόταν στα σπάργανα κατά το τρίτο κύμα, αλλά τώρα γίνεται μια δύναμη που πρέπει να υπολογίσουμε.

Οι Έλληνες, ας πούμε, ήταν οι ενεργοί θιασώτες της σύνδεσης διαφορετικών πολιτισμών. Λειτουργούσαν ως ζωντανές γέφυρες μεταξύ τους. Επιπλέον, με τις κατακτήσεις τους και τις ιεραποστολικές δραστηριότητες των Ελλήνων Βουδιστών μοναχών, γνωστών αλλιώς ως Yavana Shramanas, διέδωσαν τον Ελληνισμό στον γνωστό κόσμο μέχρι την Ιαπωνία.

Σύμφωνα με την Inoue Shoichi του Διεθνούς Ερευνητικού Κέντρου Ιαπωνικών Σπουδών στο Κιότο της Ιαπωνίας, λέγεται συχνά ότι ο Höryüji (Ο Hōryū-ji είναι ένας βουδιστικός ναός που κάποτε ήταν ένας από τους ισχυρούς Επτά Μεγάλους Ναούς) στην Ιαπωνία επηρεάστηκε επίσης από την αρχαία Ελληνική αρχιτεκτονική.

Πώς θα μπορούσε να μεταφερθεί ο Ελληνισμός σε έναν βουδιστικό ναό στην Άπω Ανατολή; Αναμφίβολα, για ένα άτομο που το ακούει αυτό για πρώτη φορά, αυτό θα φαινόταν κάπως αμφίβολο. Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι ο Höryuji θεωρείται πολύ Ελληνικός, γράφει ο Inoue Shoichi.

Η Ελληνική Τέχνη παραμένει στην Κίνα

Σύμφωνα με τους συγγραφφείς του βιβλίου The Crossroads of Asia: Transformation in Image and Symbol in the Art of Ancient Afghanistan and Pakistan, μερικά από τα παλαιότερα γνωστά βουδιστικά τεχνουργήματα που βρέθηκαν στην Κίνα είναι μικρά αγάλματα που χρονολογούνται γύρω στο 200 μ.Χ., σε τυπικό ελληνοβακτριανικό (Gandharan) στυλ.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Vinay Kumar του πανεπιστειμίου Benaras Hindu στην Ινδία, ορισμένα αγάλματα του Βόρειου Wei (Κινεζική δυναστεία) μπορεί να θυμίζουν αρκετά τον Ελληνοβακτριανό όρθιο Βούδα, αν και σε λίγο πιο συμβολικό ύφος.

Τα αγάλματα της Βόρειας δυναστείας Qi (Κινεζική δυναστεία) διατηρούν επίσης το γενικό ελληνοβουδιστικό στυλ, αλλά με λιγότερο ρεαλισμό και πιο έντονα συμβολικά στοιχεία. Μερικά αγάλματα του Ανατολικού Wei εμφανίζουν τον Βούδα με περίτεχνη αναδιπλούμενη ρόμπα Ελληνικού στιλ, που ξεπερνιέται από ιπτάμενες φιγούρες που κρατούν ένα στεφάνι.

Σύμφωνα με τον Στράβωνα, όταν μιλάμε για την Ελληνική αυτοκρατορία σε μέρη της Κίνας και του Νεπάλ, αναγνωρίζεται ότι οι Έλληνες «επέκτειναν την αυτοκρατορία τους ακόμη και μέχρι… [Κίνα] και τη Φρύνη [στο Νεπάλ]».

Η επέκταση της Ελλάδας στην ηπειρωτική Κίνα

Έλληνας στρατιώτης, 3ος ή 2ος αιώνας π.Χ., σήμερα στο Μουσείο Xinjiang στο Urumqi. Συντελεστές εικόνας: Ismoon μέσω Wikipedia Commons.


Οι Ελληνο-Βακτριανοί και οι εξελληνισμένοι Σκύθες τους —γνωστοί ως Σάκες— έφτασαν στην Κίνα μέσω της λεκάνης του Ταρίμ και δημιούργησαν αποικίες, ή οικισμούς, στο νότιο τμήμα της κατά μήκος της βόρειας οροσειράς των Ιμαλαΐων.

Οι Έλληνες και τα στρατεύματά τους, που ζούσαν στη Βακτρία, τη Σογδιανή και τη Φεργκάνα στις περιοχές της Κεντρικής Ασίας και της Νότιας Ασίας, έγιναν γνωστοί ως Lixuan, ή Lijian, λαός από τους Κινέζους αμέσως μετά το άνοιγμα του Δρόμου του Μεταξιού προς την Κεντρική Ασία, από τον αυτοκράτορα Han Wudi, ο οποίος βασίλεψε από το 156 έως το 87 π.Χ.

Η «Αλεξάνδρεια» που ήταν πιο κοντά στην Κίνα ήταν η «Αλεξάνδρεια η Πιο Μακρινή» ή Αλεξάνδρεια η Εσχάτη, την οποία ίδρυσε ο Αλέξανδρος το 329 π.Χ. μετά τον γάμο του με τη Ρωξάνη (345–310 π.Χ.), τη Σογδιανή πριγκίπισσα. Βρίσκεται στη νοτιοδυτική Φεργκάνα στα εδάφη της Σογδιανής, η πραγματική της τοποθεσία είναι το Khujand στο Τατζικιστάν—πρώην Λενιναμπάντ.

Η Κίνα, γνωστή από τους Έλληνες ως «Σέρες» (Σῆρες) και «Σινά» (Σίναι) περιγράφεται από τον Στράβωνα ότι κατακτήθηκε σε ορισμένα μέρη από τους Ελληνοβακτριανούς μαζί με το Νεπάλ (Φρυνή). Η πρώτη επαφή μεταξύ των Κινέζων και των Ελλήνων της Μ. Ασίας έγινε την εποχή του ανεξάρτητου ελληνοβακτριανικού βασιλείου. Αυτή η επαφή έγινε μέσω του Xinjiang, επίσης γνωστό ως Dogu (Ανατολικό) Τουρκεστάν και Γκάνσου.

Ο βόρειος δρόμος του μεταξιού μέσω του Ταρίμ ξεκινά από τη Φεργκάνα και συνδέει την Κεντρική Ασία με την Κίνα μέσω των πόλεων Aksu (Gumo), Kucha (Qiuci) και Turfan (Jushi), που βρίσκονται όλες στην Κίνα. Ο Διοδότης και ο Ευθύδημος, που κυβέρνησαν τη Βακτρία, τη Σογδιανή, τη Φεργκάνα και τη Βόρεια Ινδία την εποχή του αυτοκράτορα Τσιν, μπορεί να έστελναν στρατεύματα στη λεκάνη του Ταρίμ.

Στην επαρχία Γκάνσου στην Κίνα, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια Ελληνιστική χρυσή πλάκα που αντιπροσωπεύει τους δώδεκα θεούς μαζί με τον Διόνυσο (ή τον Αλέξανδρο-Διόνυσο) που κάθεται σε έναν πάνθηρα που περιβάλλεται από σταφύλια με μια βακτριανή επιγραφή στο πίσω μέρος. Αναφέρεται ότι οι Ελληνορωμαίοι αιχμάλωτοι στην Κίνα έχτισαν την πόλη Liqian το 26 π.Χ. μετά την υποταγή του Zhizhi.

Αν εξετάσουμε το δρομολόγιο της κατάκτησης της βορειοδυτικής Ινδίας από τον Δημήτριο, καλύπτοντας περίπου τρεις χιλιάδες χιλιόμετρα με τον στρατό του, μια εκστρατεία μέχρι το Gansu-Ningxia δεν είναι αδύνατη.

Khotan στην Κίνα: μια ινδοελληνική αποικία

Ναός Rawak στην έρημο Τάκλα Μακάν (κοντά στο Hotan / Khotan). Συντελεστές εικόνας: Daggel μέσω Wikipedia


Ο Aurel Stein στο On Ancient Central Asian Tracks γράφει ότι:

…τοπική παράδοση, που καταγράφεται από τον Xuan Zang και επίσης σε παλιά θιβετιανά κείμενα, ότι η επικράτεια του Khotan κατακτήθηκε και αποικίστηκε περίπου δύο αιώνες πριν από την εποχή μας από Ινδούς μετανάστες από την Takshasila, την Τάξιλα των Ελλήνων, στην ακραία βορειοδυτική γωνία του Punjab.

Αυτή η επέκταση του Ελληνικού ρόλου μέχρι το Khotan στην Κίνα θα αντιστοιχούσε στην εποχή της κυριαρχίας του βασιλιά Διόδοτου στην Ινδία και μέσω των πορειών προς Ανατολάς του Ευθύδημου και του Δημητρίου.

Ωστόσο, δεν υπήρχαν μόνο Ινδοί μετανάστες που πήγαν στο Khotan. Ένας μικτός στρατός, αποτελούμενος από ετερόκλητες εθνότητες και μισθοφόρους από την Τάξιλα, μια αρχαία πόλη με ερείπια ενός αρχαίου πανεπιστημίου, έφτασε πιθανώς επίσης στο Khotan. Αυτό ήταν ένα από τα πιο διάσημα πανεπιστήμια του αρχαίου κόσμου. Ήταν ένα μέρος όπου δίδασκε ο Τσανάκυα (Chanakya), ένας αρχαίος Ινδός φιλόσοφος. Ο Τσανάκυα ήταν δάσκαλος του Sandracottus, του πρώτου αυτοκράτορα της ενωμένης Ινδίας.

Στην περιοχή αυτή, ένας Ινδο-Έλληνας βασιλιάς έχτισε πιθανώς τειχισμένες πόλεις χρησιμοποιώντας τη διοικητική και κοινωνική οργάνωση των Ελληνοβακτριανών, όπως υποστηρίζεται στα έγγραφα του Niya-Khotan και όπως μαρτυρούν διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα, συμπεριλαμβανομένων των νομισμάτων Σινο-Kharoshthi.

Σχετικά με τα νομίσματα Σινο-Kharoshthi που βρέθηκαν στο Khotan, ο Enoki ανέφερε ότι είναι «τόσο σε μορφή όσο και σε επιγραφή…κοντά στο βασίλειο της Βακτριανής και δεν χρειάζεται να αναζητήσουμε την επιρροή των Saka σε αυτά».

Μετά την ίδρυση του ινδοελληνικού βασιλείου του Khotan, άνοιξε ο εμπορικός και πολιτιστικός δρόμος μεταξύ της Κίνας, του Khotan, της βορειοδυτικής Ινδίας και της Βακτρία. Πιθανότατα ξεκίνησε με το εμπόριο μεταξιού με την Ινδία, τη Βακτρία και την Πτολεμαϊκή Αίγυπτο. Οι Έλληνες άνοιγαν δυνατότητες εμπορίου από τις νέες κατακτήσεις τους στην Κίνα.

Ελληνιστικές αρχαιότητες από την περιοχή

Βρέθηκε στην τοποθεσία Khotan στο Xinjiang της Κίνας. Συλλογή 3ου-4ου αιώνα μ.Χ. του Εθνικού Μουσείου του Τόκιο. Συντελεστές εικόνας: Puchku μέσω Wikipedia


Σύμφωνα με τον Λουκά Χριστόπουλο, αρκετές Ελληνιστικές αρχαιότητες έχουν βρεθεί σε αυτήν την περιοχή της πόλης της Κίνας. Αρχαιολογική σκαπάνη αποκάλυψε νομίσματα του Ερμαίου στην περιοχή Χοτάν. Αυτά μπορεί να υποδηλώνουν μια συνεχή σχέση μεταξύ των ελληνοβακτριανών βασιλιάδων και του βασιλείου των Χοτάν από την εποχή του Ευθύδημου έως τον Ερμαίο.

Στο νεκροταφείο Sampul που βρίσκεται κοντά στο Khotan, ανακαλύφθηκε μια ταπετσαρία που πιθανώς αναπαριστά έναν Ελληνο-Σκύθη βασιλιά. Εμφανίζεται ο βασιλιάς με το δόρυ του και τον κένταυρο Χείρωνα να παίζει τρομπέτα και να φορά, ένα μεγάλο ελληνομακεδονικό καπέλο. Ένα δέρμα λιονταριού τον σκεπάζει.

Επειδή τα δύο σύμβολα του Αχιλλέα (Χείρωνας) και του Ηρακλή (δέρμα λιονταριού της Νεμέας) συνδυάζονται, η ταπετσαρία μπορεί επίσης να είναι μια αναπαράσταση του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αναφερόταν σε αυτούς ως δύο προγόνους του, οι οποίοι συχνά απεικονίζονταν.

Προτομή μποντισάτβα, από την Kucha. Σερινδική τέχνη της Σιντζιάνγκ, 6ος-7ος αιώνας. Ξεραμένη γη και πολυχρωμία. Μουσείο Guimet. Συντελεστές εικόνας: Vasil μέσω Wikipedia


Καταγόμενος από τους βασιλείς του Άργους, ο Αλέξανδρος διεκδίκησε προγονικούς δεσμούς με τον Ηρακλή. Θα ανήκε έτσι στην πρώτη γενιά της γενεαλογίας αυτής της οικογένειας. Η προγονική γραμμή ήταν συνδεδεμένη με τον θρυλικό γιο του Ηρακλή, Τέμενο.

Ο Αλέξανδρος πίστευε ότι ήταν συγγενής του Αχιλλέα και μέσω της μητέρας του. Πρέπει να αναφερθεί ότι ο γαλανομάτης βασιλιάς στην ταπισερί Sampul δεν μοιάζει στην πραγματικότητα με τον Αλέξανδρο. Ωστόσο, η συσχέτιση με τον Χείρωνα και τον Ηρακλή θα πρέπει να υποδηλώνει έναν ορισμένο βαθμό εθνοτικής σύνδεσης, αν όχι καταγωγή.

Η ταινία στο κεφάλι του είναι χαρακτηριστικό των Αντιοχιδών, των Ινδο-Έλληνων ή Ελληνοβακτριανών βασιλιάδων. Αναμφίβολα λέει επίσης για μια σύνδεση μεταξύ του βασιλιά Khotan και της ελληνιστικής βασιλικής παράδοσης.

Οι μεταφράσεις των ονομάτων των πρώτων βασιλιάδων του Khotan στα κινέζικα είναι οι εξής: Yulin (25–55 μ.Χ.), Rongwan (50–51 μ.Χ.), Weishi (50–51 μ.Χ.) και Dumo (60 μ.Χ.· δεν στέφθηκε ). Άλλοι βασιλιάδες του Khotan περιλάμβαναν τους Xiumoba (60 μ.Χ.), Guangde (60–86 μ.Χ.) και Fangqian (129–132 μ.Χ.). Ακολούθησαν αργότερα οι Jian (151–152 μ.Χ.), Anguo (125–175 μ.Χ.) και Shanxi (220–226 μ.Χ.).

Ελληνική Πόλη Niya στην Κίνα

Σύμφωνα με μια ειδησεογραφία της Chicago Tribune, «οι αρχαιολόγοι ξέθαψαν μια αρχαία πόλη (Niya στην Κίνα) που μπορεί να κατοικούνταν από άτομα που εγκατέλειψαν τον στρατό του Μεγάλου Αλεξάνδρου». Η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι η πόλη μπορεί να είναι η απάντηση στο να λύσουν οι ανθρωπολόγοι το παζλ των ξανθομάλλων, πρασίνιων ασιατών της Κεντρικής Ασίας που συνεχίζουν να κατοικούν στην περιοχή. Αν ναι, αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί εξίσου σημαντικό με την ανακάλυψη της Πομπηίας, της ρωμαϊκής πόλης που θάφτηκε από την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ.

Στην πόλη Niya (Jingjue) το 1906, ο Aurel Stein ανακάλυψε μια σειρά από πήλινες σφραγίδες της Παλλάς-Αθηνάς, συμπεριλαμβανομένων των αιγών και του κεραυνού. Υπήρχαν επίσης απεικονίσεις του Έρωτα, του Ηρακλή και πιθανώς μιας διαφορετικής Αθηνάς, της Αθηνάς Αλκιδήμου.

Η Αθηνά Αλκήδημος ήταν η θεά της Πέλλας. Εκπροσωπήθηκε σχεδόν πανομοιότυπα στα νομίσματα τόσο του Μεγάλου Αλεξάνδρου όσο και του Μενάνδρου στην Τάξιλα.

Ο Στάιν επισημαίνει τη στενή ομοιότητα αυτών των κομματιών με την Ελληνιστική τέχνη του πρώτου αιώνα. Η ομοιότητα, ωστόσο, φαίνεται να υποδηλώνει ότι αυτά μπορεί ενδεχομένως να ήταν από παλαιότερη ημερομηνία. Αυτό θα μπορούσε να ισχύει ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε την άμεση σχέση μεταξύ της αναπαράστασης της Αθηνάς Αλκιδήμου και των Ελληνοβακτριανών και Ινδο-Ελλήνων βασιλιάδων.

Βρέθηκε επίσης μια σκαλιστή πολυθρόνα με κάθισμα που παριστάνει όρθια λιοντάρια και υποβραχιόνια που αποτελούνται από τέρατα Ελληνιστικού τύπου. Αρκετά έγγραφα στο Kharoshthi μπορεί να υποδηλώνουν την παρουσία Ελληνο-Σκύθιων βασιλιάδων στην περιοχή στο παρελθόν. Ο Στάιν συνδέει την παρουσία αυτών των εγγράφων με τη μετανάστευση από τα Τάξιλα στα τέλη του τρίτου αιώνα π.Χ.

Σινο-Νιππονέζος-Ελληνισμός

Ο Χερν και η γυναίκα του. Εικόνα: Wikimedia Commons/Δημόσιος Τομέας


Ο Σινο-Νιπονέζος-Ελληνισμός, ή Κινεζο-Ιαπωνο-Ελληνισμός, είναι αποτέλεσμα της κρεολοποίησης του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού που προήλθε από τους Αφγανούς, την Κεντρική Ασία και τους Ινδούς Έλληνες στην Κίνα. Μέρος του αποτελούσαν και οι ντόπιοι Κινέζοι που αφομοίωσαν κάποια στοιχεία του Ελληνισμού. Αντανακλούσαν τον πολιτισμό στην τέχνη, τη θρησκεία και τη γλυπτική τους, η οποία αργότερα εξαπλώθηκε στην Κορέα και στο Nippon της Ιαπωνίας.

Λευκάδιος Χερν το 1889. Εικόνα: Wikimedia Commons/Public Domain


Το Αρχαίο Ελληνικό Πάνθεον ενέπνευσε τη θρησκευτική τέχνη, τη γλυπτική και την αρχιτεκτονική στην Κίνα, την Κορέα και την Ιαπωνία. Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι Αρχαίοι Έλληνες που άφησαν αποτύπωμα στην ιστορία της περιοχής της Άπω Ανατολής του κόσμου. Οι Έλληνες του σύγχρονου κόσμου, ο Έλληνας Λευκάδιος Χερν (γνωστός και ως Koizumi Yakumo), για παράδειγμα, δημιούργησε μια γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης μέσω της δουλειάς του. Ο Λευκάδιος Χερν ήταν θιασώτης τόσο του Ελληνικού όσο και του Ιαπωνικού πολιτισμού.

Στις 26 Σεπτεμβρίου 1904, ο Χερν πέθανε από καρδιακή ανεπάρκεια σε ηλικία πενήντα τεσσάρων ετών. Παραμένει θαμμένος στο νεκροταφείο Zoshigava στην Toshima του Τόκιο.

Μαχαγιάνα Βουδισμός

Ένα άγαλμα του Βούδα που δείχνει τη σαφή επιρροή της αρχαίας Ελλάδας στον Βουδισμό, σε σύγκριση με ένα αρχαίο Ελληνικό άγαλμα. Εικονογράφηση Greek Reporter. (αριστερά) Βούδας Γκαντάρα. Εθνικό Μουσείο του Τόκιο 1ος-2ος αιώνας μ.Χ., δημόσιος τομέας. (δεξιά) Άγαλμα Διονύσου Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών. Γεώργιος Ε. Κορωναίος / wikimedia commons CC BY-SA 4.0


Οι Έλληνες ανέπτυξαν τον Μαχαγιάνα Βουδισμό χρησιμοποιώντας τη φιλοσοφία και την τέχνη τους. Ως αίρεση, ήταν διαφορετικό από τον βουδισμό Theravada, και η Μαχαγιάνα έχει Ελληνική επιρροή. Έτσι, ο λεγόμενος Βουδισμός Hinayana εξελίχθηκε σε δύο διαφορετικές αιρέσεις εντός του Βουδισμού.

Από τον επηρεασμένο από την Ελληνική επιρροή Βουδισμό Μαχαγιάνα προέκυψε ο Βατζραγιάνα Βουδισμός. Αργότερα το υιοθέτησαν και οι Θιβετιανοί, οι Μογγόλοι και οι Ladakhis της Ινδίας. Ο Βουδισμός έγινε η πιο δημοφιλής θρησκεία στην Ανατολική Ασία, παίρνοντας τη θέση του Κομφουκιανισμού, του Ταοϊσμού και του Σιντοϊσμού.

Η απεικόνιση του Βούδα είναι σε ανθρωπόμορφη μορφή που προέρχεται από τους Έλληνες. Οι Ινδοί, οι Κινέζοι, οι Κορεάτες, οι Ιάπωνες, οι Βιρμανοί και οι Ινδο-Κινέζοι συνέχισαν αυτή την παράδοση. Αργότερα επηρέασε επίσης τους Θιβετιανούς, τους Μογγόλους, τους Σρι Λάνκα, τους Ινδονήσιους και τους Σιγκαπούρους μεταξύ πολλών άλλων ομάδων.

Οι αρχαίοι Έλληνες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ της Ανατολής και της Δύσης. Η πιθανότητα εύρεσης άνδρα ή γυναίκας αρχαιοελληνικής καταγωγής στη σύγχρονη βορειοδυτική Κίνα δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.

Ωστόσο, υπάρχει πάντα μεγαλύτερη πιθανότητα να βρεθεί ένας άνδρας αρχαιοελληνικής καταγωγής στη Βόρεια Ινδία, η οποία ήταν τελικά το τεράστιο κέντρο ισχύος των Αρχαίων Ελλήνων στην Ασία.

 

ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

 

21 σχόλια:


  1. H CIA (= Η «ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ» ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ), ΦΥΛΑΚΙΣΕ 25 ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ.
    Μια εκτεταμένη επιχείρηση της γερμανικής αστυνομίας στους κόλπους οργανώσεων της δεξιάς και υποστηρικτών θεωριών συνωμοσίας οδήγησε σήμερα το πρωί στη διάλυση ενός πυρήνα που σχεδίαζε ένοπλες επιθέσεις και είχε στόχο κυρίως την Μπούντεσταγκ, την κάτω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου.
    Οι επιδρομές της αστυνομίας πραγματοποιήθηκαν σε 11 ομοσπονδιακά γερμανικά κρατίδια και συνελήφθησαν 25 άτομα, τα περισσότερα από τα οποία ανήκαν στην οργάνωση «Πολίτες του Ράιχ».
    Οι συλληφθέντες θεωρούνται ύποπτοι ότι «προέβησαν σε συγκεκριμένες προετοιμασίες για να διεισδύσουν βίαια στο Ράιχσταγκ με μια μικρή ένοπλη ομάδα», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι εισαγγελείς.
    Ενας Γερμανός, που αναφέρεται ως πρίγκιπας ονόματι Χάινριχ ΙΓ΄, 71 ετών, φέρεται να ήταν ένας από τους δύο αρχηγούς της ομάδας.
    Η εξτρεμιστική ομάδα Πολίτες του Ράιχ βρίσκεται εδώ και καιρό στο στόχαστρο της γερμανικής αστυνομίας για βίαιες επιθέσεις και ρατσιστικές θεωρίες συνωμοσίας. Τα μέλη της αρνούνται να αναγνωρίσουν το σύγχρονο γερμανικό κράτος.
    Εκτιμάται ότι 50 άνδρες και γυναίκες φέρεται να ήταν μέρος της ομάδας που σχεδίαζε να ανατρέψει το ισχύον καθεστώς και να το αντικαταστήσει με ένα νέο κράτος βασισμένο στο πρότυπο της Γερμανίας του 1871 –μια αυτοκρατορία που ονομάζεται Δεύτερο Ράιχ.
    «Δεν έχουμε ακόμα όνομα για τη συγκεκριμένη οργάνωση», ανέφερε εκπρόσωπος Τύπου της ομοσπονδιακής εισαγγελικής υπηρεσίας.
    Έφοδοι της αστυνομίας σημειώθηκαν την Τετάρτη, σε μεγάλο μέρος της χώρας, από 3.000 αστυνομικούς, ενώ δύο άτομα συνελήφθησαν σε Αυστρία και Ιταλία. Οι συλληφθέντες επρόκειτο να ανακριθούν αργότερα την ίδια ημέρα.
    Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη αντιτρομοκρατική επιχείρηση και ότι σχεδιαζόταν μια «ένοπλη επίθεση κατά των συνταγματικών σωμάτων».
    Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας δήλωσε ότι η οργάνωση σχεδίαζε ένα βίαιο πραξικόπημα από τον Νοέμβριο του 2021.
    Στην ομάδα περιλαμβάνονται πρώην μέλη του στρατού και επίλεκτοι ειδικών μονάδων.
    Οι συνωμότες είχαν ήδη καταρτίσει σχέδια για την διακυβέρνηση της χώρας, δήλωσε η ομοσπονδιακή εισαγγελία. Τα μέλη της ομάδας θεωρούσαν ότι μπορούσαν να πραγματοποιήσουν τους στόχους τους μόνο με «στρατιωτικά μέσα και βία εναντίον εκπροσώπων του κράτους», συμπεριλαμβανομένων δολοφονιών.
    Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας ZDF ανέφερε ότι μέλος της ομάδας ήταν ένα πρώην ακροδεξιό μέλος της Μπούντεσταγκ σύμφωνα με το σχέδιο θα ήταν υπουργός Δικαιοσύνης, με τον πρίγκιπα Χάινριχ στο τιμόνι.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΕΣΦΑΞΑΝ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΙΝΔΙΑΝΟΥΣ. Η σφαγή του Woonded Knee στις 29 Δεκεμβρίου 1890: Τελευταία μάχη των ινδιάνικων πολέμων.
    Το 1888, μία θρησκευτική αίρεση είχε εξαπλωθεί ανάμεσα στους Ινδιάνους Λακότα της Ντακότα, με το όνομα «Χορός των Φαντασμάτων».
    Εμπνευστής της θρησκείας ήταν ο σοφός Γουοβόκα.
    Πίστευε ότι η γη σύντομα θα καταστρεφόταν, για να ξαναγεννηθεί νέα και αμόλυντη. Θα ήταν γεμάτη πράσινα, εύφορα λιβάδια και αμέτρητα κοπάδια βούβαλων, που κόντευαν να εξαφανιστούν απ’ το ασταμάτητο κυνήγι των λευκών.
    Αυτό τον επίγειο παράδεισο θα κληρονομούσαν οι Ινδιάνοι, αν ζούσαν μία ζωή σε αρμονία με τη φύση και έμεναν μακριά απ’ τις ανήθικες συνήθειες των λευκών, κυρίως το αλκοόλ.
    Οι πιστοί του Γουοβόκα δε χρειαζόταν να θρηνούν τους νεκρούς τους, γιατί θα ανασταίνονταν όλοι όταν ξαναγεννιόταν η γη.
    Όλοι μπορούσαν να εξασφαλίσουν μια θέση στην καινούρια γη, αν προσεύχονταν τακτικά. Η προσευχή του Γουοβόκα ήταν ένας χορός, που ονομάστηκε «χορός των φαντασμάτων». Έλεγε ότι όσο χόρευε κανείς, μπορούσε να κλείσει τα μάτια του και να δει τον μελλοντικό παράδεισο.
    Δύο άλλοι σοφοί, η Αρκούδα που Κλωτσάει και το Κοντό Βουβάλι, εμπλούτισαν τη θρησκεία, δίνοντάς της μία πιο επιθετική χροιά. Δημιούργησαν ιερά ενδύματα, που όποιος τα φορούσε ήταν προστατευμένος απ’ τις σφαίρες των λευκών. Θα τα είχαν ανάγκη, όταν θα πολεμούσαν με τους λευκούς, για να καθαρίσουν τη γη απ’ αυτούς.
    Οι αξιωματικοί των «λευκών» ανησύχησαν με τη θρησκευτική μανία των Ινδιάνων και τον Δεκέμβριο του 1890 πήραν μια ακατανόητη απόφαση. Απαγόρευσαν τη λατρεία του χορού των φαντασμάτων.
    Φυσικά, οι Λακότα συνέχισαν να χορεύουν και τότε ανέλαβε το «βαρύ πυροβολικό» των λευκών.
    Ήρθε ο στρατός, με επικεφαλής τον βετεράνο στρατηγό Νέλσον Μάιλς, ο οποίος διέταξε να γίνουν συλλήψεις των αρχηγών της φυλής Λακότα.
    Ο αρχηγός Πιτσιλωτό Ελάφι κατάφερε να ξεφύγει, μαζί με 350 μέλη της φυλής του. Στο κατόπι τους βγήκε το 7ο Τάγμα Ιππικού με τον Ταγματάρχη Γουίτσαϊντ.
    Τους εντόπισαν δίπλα στο Πορκιουπάιν Κρικ της Νότιας Ντακότα. Χωρίς να φέρουν καμία αντίσταση, οι Ινδιάνοι συμφώνησαν
    να ακολουθήσουν τον Γουίτσαϊντ μέχρι το Γούντεντ Νι Κρικ, όπου κατασκήνωσαν. Ο αρχηγός Πιτσιλωτό Ελάφι ακολούθησε με κάρο, γιατί ήταν βαριά άρρωστος με πνευμονία.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις

    1. Μέσα στη μέρα, έφτασαν κι άλλες ενισχύσεις για τους Αμερικάνους και τον Συνταγματάρχη Φόρσαϊθ. Πεντακόσιοι στρατιώτες είχαν περικυκλώσει την κατασκήνωση, που βρίσκονταν 350 Ινδιάνοι, εκ των οποίων οι 120 ήταν γυναίκες και παιδιά.
      Το επόμενο πρωί, στις 29 Δεκεμβρίου, οι στρατιώτες μπήκαν στην κατασκήνωση και διέταξαν όλοι οι Ινδιάνοι να παραδώσουν τα όπλα τους.
      Οι Ινδιάνοι πίστευαν στον χορό των φαντασμάτων και είχαν εφοδιαστεί με τα «ιερά ενδύματα», που θα τους προστάτευαν απ’ τις σφαίρες. Γι’ αυτό δεν υπάκουσαν αμέσως στις εντολές των στρατιωτών.
      Εκνευρισμένος, ένας στρατιώτης άρπαξε το όπλο από έναν Ινδιάνο, το Μαύρο Κογιότ. Δεν ήξερε όμως, ότι ο Ινδιάνος ήταν κουφός και δεν είχε καταλάβει τι γινόταν.
      Το Μαύρο Κογιότ έφερε αντίσταση, γιατί νόμισε ότι του επιτέθηκε ο στρατιώτης και μες στη συμπλοκή, το τουφέκι εκπυρσοκρότησε.
      Όταν οι στρατιώτες άκουσαν τον πυροβολισμό, επιτέθηκαν στους Ινδιάνους. Στην αρχή έγινε κανονική μάχη, αλλά σύντομα οι Ινδιάνοι συνειδητοποίησαν ότι τα «ιερά ενδύματα» δεν τους έσωζαν απ’ τις σφαίρες.
      Άρχισαν να τρέχουν μακριά απ’ την κατασκήνωση για να σωθούν, αλλά οι Αμερικανοί τους σκότωσαν όλους, ακόμα και τα γυναικόπαιδα, που δεν είχαν προβάλει καμία αντίσταση.
      Απ’ τους πρώτους που σκότωσαν, ήταν ο αρχηγός Πιτσιλωτό Ελάφι, που ήταν άρρωστος και δεν μπόρεσε να αμυνθεί.
      Μέσα σε λιγότερο από μία ώρα, σχεδόν 300 Ινδιάνοι είχαν σφαγιαστεί. Οι υπόλοιποι 50 ήταν βαριά τραυματισμένοι.
      Η μαρτυρία του Ινδιάνου Αμερικάνικο Άλογο συγκλονίζει: «Μια γυναίκα που είχε αγκαλιά το μωρό της, σκοτώθηκε τη στιγμή που ακούμπησε τη σημαία της ανακωχής. Το μωρό της, που δεν ήξερε ότι η μητέρα του ήταν νεκρή, συνέχισε να θηλάζει.
      Αφού σκότωσαν σχεδόν όλους όσους είχαν μείνει στην κατασκήνωση, φώναξαν να επιστρέψουν όσοι είχαν φύγει κι ότι δεν θα τους κάνουν κακό. Μερικά αγόρια ξεπρόβαλαν πίσω από κάτι θάμνους και με το που πλησίασαν, τα πυροβόλησαν εν ψυχρώ».
      Ο Στρατηγός Μάιλς κατηγόρησε τον Συνταγματάρχη Φόρσαϊθ ότι είχε σχεδιάσει τη σφαγή των Ινδιάνων. Ο Φόρσαϊθ, όχι μόνο αθωώθηκε, αλλά λίγα χρόνια μετά έγινε και υποστράτηγος.
      Ο Τύπος υποδέχτηκε με μάλλον καλή διάθεση τα νέα της σφαγής. Στις 3 Ιανουαρίου του 1891, μια εφημερίδα έγραφε: «Ο μόνος τρόπος να είμαστε ασφαλείς, είναι να εξολοθρεύσουμε μια και καλή τους Ινδιάνους. Αφού τους έχουμε φερθεί με τον χείριστο τρόπο για τόσους αιώνες, καλύτερα να κάνουμε ένα ακόμα κακό, για να προστατευτούμε και να εξαφανίσουμε από τον κόσμο αυτά τα άγρια και ατίθασα πλάσματα».
      Η σφαγή στο Γούντεντ Νι θεωρείται η τελευταία συμπλοκή μεταξύ Αμερικάνων και Ινδιάνων.
      Μόλις το 1990 μπήκε το Γούντεντ Νι Κρικ στη λίστα των Εθνικών Ιστορικών Μνημείων της Αμερικής. Στα τέλη της δεκαετίας του 2000 η ιστoρία της σφαγής γυρίστηκε σε ταiνία από την γνωστή πλατφόρμα HBO με τίτλο ” Bury my heart at Woonded Knee”.
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
  3. Κορωνοϊός: Μελέτη για την προέλευση της μετάλλαξης Όμικρον.
    Μια μελέτη που αποκαλύπτει ότι οι πρόγονοι της ταχέως διαδεδομένης μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού κυκλοφορούσαν στην Αφρική για μήνες πριν σημάνει συναγερμός, έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις.
    Σύμφωνα με το Nature, η εργασία που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Science, προσδιορίζει αλληλουχίες που οι συγγραφείς λένε ότι προέρχονται από τους προγόνους της Όμικρον, οι οποίοι, όπως λένε, εξαπλώνονταν από τον Αύγουστο του 2021, περίπου τρεις μήνες πριν οι ερευνητές στη Νότια Αφρική και την Μποτσουάνα διαπιστώσουν την άφιξη της παραλλαγής τον Νοέμβριο του ίδιου έτους.
    Ωστόσο, πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι οι αλληλουχίες είναι πιθανότατα αποτέλεσμα μόλυνσης στο εργαστήριο.
    «Είμαι κάπως επιφυλακτικός απέναντι σε αυτή την εργασία», λέει η Angela Rasmussen, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Saskatchewan στο Saskatoon του Καναδά. Η Rasmussen δεν είναι πεπεισμένη ότι η ανάλυση αποκλείει τη μόλυνση κατά την προετοιμασία και την αλληλούχιση των δειγμάτων, η οποία αποτελεί γνωστό πρόβλημα για τους ερευνητές στο πεδίο.
    Τα τρία σενάρια για την Όμικρον
    Οι ερευνητές έχουν προβληματιστεί από την εμφάνιση της Όμικρον. Η παραλλαγή περιέχει μια σειρά από ασυνήθιστες μεταλλάξεις που δεν είχαν παρατηρηθεί στο παρελθόν. Προς το παρόν υπάρχουν τρεις θεωρίες για τις συνθήκες που θα μπορούσαν να έχουν οδηγήσει στην εμφάνιση της Όμικρον: ότι εξελίχθηκε σταδιακά σε ένα μέρος του κόσμου όπου οι δοκιμές και η γονιδιωματική αλληλουχία είναι περιορισμένες- ότι εξαπλώθηκε απαρατήρητο στα ζώα- και ότι οι μεταλλάξεις συσσωρεύτηκαν σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα που μολύνθηκαν για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
    Οι έρευνες του τελευταίου έτους υποστήριξαν την τρίτη θεωρία, αλλά η τελευταία ανάλυση υποδηλώνει ότι η Όμικρον θα μπορούσε να έχει εξελιχθεί απαρατήρητο στη δυτική Αφρική, όπου η αλληλούχιση είναι σπάνια.
    Η Όμικρον αναδύεται
    Στο πλαίσιο της μελέτης, εργαστήρια σε 22 αφρικανικές χώρες ανέλυσαν περισσότερα από 13.000 δείγματα του ιού που ελήφθησαν από άτομα που είχαν νοσήσει από κορονοϊό μεταξύ των μέσων του 2021 και των αρχών του 2022.
    Τα δείγματα αυτά δεν είχαν αλληλουχηθεί κατά τη στιγμή της συλλογής τους. Η ομάδα ανέπτυξε ένα γρήγορο και ειδικό τεστ για τον εντοπισμό της υποπαραλλαγής BA.1 Όμικρον και της παραλλαγής Δέλτα. «Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κάνουμε επιτήρηση συγκεκριμένης παραλλαγής», λέει ο Joshua Levy, ειδικός στα εφαρμοσμένα μαθηματικά στο Scripps Research στη La Jolla της Καλιφόρνια.
    Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 2021, η παραλλαγή Όμικρον είχε αντικαταστήσει τη Δέλτα ως κυρίαρχη παραλλαγή σε όλη την Αφρική, ξεκινώντας από το νότο και ανεβαίνοντας προς τα δυτικά και ανατολικά, πριν κυριαρχήσει στη βόρεια Αφρική.
    Επίσης, αλληλούχισαν πέντε δείγματα του ιού από το Μπενίν της Δυτικής Αφρικής, τα οποία είχαν συλλεχθεί μεταξύ 22 Αυγούστου και 27 Οκτωβρίου 2021, μήνες έως εβδομάδες πριν από την πρώτη ανίχνευση της Όμικρον. Η γονιδιωματική ανάλυση της εξελικτικής σχέσης μεταξύ αυτών των πρώιμων αλληλουχιών και της Όμικρον υποδηλώνει ότι θα μπορούσαν να είναι οι στενοί πρόγονοί του.
    Οι πρώιμες αλληλουχίες περιείχαν ορισμένες από τις μεταλλάξεις που καθιστούν τον BA.1 τόσο μεταδοτικό, λέει ο συν-συγγραφέας της μελέτης Jan Felix Drexler, ιολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Charité στο Βερολίνο. Πρόκειται για «στιγμιότυπα του πώς έμοιαζε ο ιός όταν έφτανε στην Όμικρον». Ο Drexler λέει ότι η Όμικρον πιθανότατα εξελίχθηκε σταδιακά με την εξάπλωση από άτομο σε άτομο, πολλοί από τους οποίους μπορεί να είχαν ήδη αναπτύξει κάποια ανοσία στον ιό.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις

    1. Πιθανή μόλυνση
      Ωστόσο, οι ερευνητές που εξέτασαν τη μελέτη και τις αλληλουχίες του ιού από το Μπενίν, λένε ότι οι αλληλουχίες είναι πιθανότατα ψευδώς θετικές.
      Το μοτίβο της εξέλιξης που παρατηρήθηκε στα δείγματα του ιού δεν ακολουθεί μια διαδοχική σειρά, κάτι που θα αναμενόταν αν ο ιός εξελισσόταν σταδιακά με την πάροδο του χρόνου, λέει ο Joel Wertheim, μοριακός επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο. «Αυτό δεν μοιάζει με εξέλιξη του SARS-CoV-2, μοιάζει με μόλυνση του SARS-CoV-2».
      Ένα άλλο προειδοποιητικό σήμα είναι ότι πολλές από τις αλληλουχίες από το Μπενίν φαίνεται να φέρουν αρκετές μεταλλάξεις που είναι χαρακτηριστικές για τη Δέλτα, λέει ο Levy. «Είναι πολύ απίθανο αυτές οι μεταλλάξεις να είχαν εμφανιστεί σε ένα δείγμα που δεν ανήκει στη Δέλτα».
      Για να εξηγήσουν ορισμένες από αυτές τις παρατηρήσεις, οι ερευνητές λένε ότι είτε ο ιός έπρεπε να περάσει από εκτεταμένο ανασυνδυασμό – κατά τον οποίο οι ιοί ανταλλάσσουν κομμάτια RNA μεταξύ τους – είτε οι αλληλουχίες είναι αποτέλεσμα μόλυνσης στο εργαστήριο. Ο Richard Neher, βιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας στην Ελβετία, πιστεύει ότι ο ανασυνδυασμός είναι απίθανος και δεν συνάδει με όσα έχουν παρατηρηθεί μέχρι στιγμής στην εξέλιξη του SARS-CoV-2.
      Μια εναλλακτική εξήγηση που χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση είναι ότι δείγματα που περιείχαν πολύ μικρές ποσότητες της παραλλαγής Δέλτα μολύνθηκαν με Όμικρον, λέει ο Darren Martin, βιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν στη Νότια Αφρική.
      «Θεωρώ ότι αυτή είναι η πιο πιθανή εξήγηση», λέει ο Neher. «Δεδομένου του πόσο γρήγορα εξαπλώθηκε η Όμικρον μόλις εισήλθε στον γενικό πληθυσμό, είναι απίθανο να είχε κυκλοφορήσει για αρκετούς μήνες απαρατήρητο σε όλη την Αφρική».
      Ο Drexler λέει ότι ο ίδιος και η ομάδα του χρησιμοποίησαν διάφορες τεχνικές για να διασφαλίσουν ότι η αλληλουχία τους ήταν όσο το δυνατόν πιο ισχυρή. Λέει ότι τώρα επανελέγχουν προσεκτικά τα δεδομένα τους. «Σε περίπτωση που υπήρξε κάποιο λάθος παρά τις προφυλάξεις μας, θα το χειριστούμε φυσικά κατάλληλα».
      Αρκετοί ερευνητές έχουν ζητήσει λεπτομερή δεδομένα αλληλούχισης από τους συγγραφείς της δημοσίευσης και πολλοί από αυτούς συγκρατούν την κρίση τους έως ότου εξετάσουν τα ακατέργαστα δεδομένα. Ο Drexler λέει ότι ετοιμάζονται να ανεβάσουν αυτά τα δεδομένα.
      Τελικά, η μελέτη επισημαίνει τη σημασία της γονιδιωματικής αλληλούχισης για την παρακολούθηση των μολυσματικών ασθενειών.
      Οι ερευνητές στη Νότια Αφρική εντόπισαν νωρίς την Όμικρον και αυτή η εργασία αναδεικνύει τη δύναμη της γονιδιωματικής τους επιτήρησης, λέει ένας από αυτούς, ο Tulio de Oliveira, που εργάζεται στο Κέντρο για την Αντιμετώπιση Επιδημιών και την Καινοτομία του Πανεπιστημίου Stellenbosch, ο οποίος βοήθησε να σημάνει συναγερμός για την Όμικρον.
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
  4. ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ.
    Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που έδωσε ο Πρόεδρος της Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α. Νίκος Παπάτσας αναφορικά με τις προοπτικές της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας (ΕΑΒΙ) σε συζήτηση με τον Υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο στο 33ο Ελληνικό Οικονομικό Συνέδριο (Greek Economic Summit) του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητήριου (5-6 Δεκεμβρίου 2022).
    «Οι αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και της ασφάλειας της χώρας βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση» τόνισε κατ’αρχήν, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Αεροδιαστημικής, Ασφάλειας & Άμυνας και Senior Partner του EFA GROUP, στη ομιλία του.
    Όμως αντιπαρέβαλλε ότι αν και οι σχετικές διαδικασίες επιταχύνθηκαν εφόσον επιβάλλονταν από τη γεωστρατηγική κατάσταση για άμεσο χρονικά αμυντικό εκσυγχρονισμό της χώρας, η ΕΑΒΙ δεν έχει «θωρακίσει» ακόμα την συμμετοχή της σε αυτές τις διαδικασίες.

    «Πρέπει να είμαστε από τις λίγες χώρες της ΕΕ που δεν έχουμε κάποια θεσμική πολιτική να στηρίζουμε με τον σωστό τρόπο την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία», τόνισε ο Νίκος Παπάτσας, ο οποίος συμφώνησε με τον Υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο κατά τη συνομιλία τους στο πάνελ με τίτλο «Η αναγέννηση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας» ότι χρειάζεται να ενταθούν οι προσπάθειες για την ανάταξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και στο ότι κάθε διαπραγμάτευση πρέπει να συμπεριλαμβάνει με ουσιαστικό τρόπο την εγχώρια συμμετοχή.
    «Η γενική απαίτηση για 30% ελληνική συμμετοχή σε εξοπλιστικά προγράμματα και πλατφόρμες είναι μεν σημαντική, ωστόσο είναι αποπροσανατολιστική, εφόσον δεν είναι ρεαλιστική», τόνισε ο κ. Παπάτσας.

    Η E.ΕΛ.Ε.Α.Α. πρότεινε τον τρόπο αντί να εστιάζουμε σε συμπαραγωγή, να εστιάζουμε σε συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στα εξοπλιστικά προγράμματα.
    «Όσον αφορά στα ευρωπαϊκά προγράμματα, δυστυχώς δεν έχουμε δει ακόμη κάποια αξιόλογη βιομηχανική συμφωνία και σίγουρα όχι συμβατή με το μέγεθος αυτών των προμηθειών.
    Πολλές υποσχέσεις, αμέτρητα Μνημόνια Κατανόησης-MOU για την ώρα. Ευελπιστούμε να αλλάξει αυτό άμεσα και να μην συνδέονται αυτά με ακόμη καινούργιες προμήθειες», εξήγησε ο κ. Παπάτσας.
    Προτείνοντας π.χ. οι γαλλικές εταιρίες να επιτύχουν μια 30% επιστροφή και όχι αναγκαστικά συμπαραγωγή είτε προσφέροντας προϊόν ή/και υπηρεσία στις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις, είτε ανοίγοντας την πόρτα στην ΕΑΒΙ να εισέλθει στη διεθνή εφοδιαστική αλυσίδα γαλλόφωνων χωρών.
    Στη συζήτηση έγινε σαφές ότι όταν υπάρχει ένα ευέλικτο σχέδιο για υποχρέωση Βιομηχανικής Συνεργασίας, δημιουργούνται θαύματα ενώ δίνεται η ευκαιρία σε κάποιες ελληνικές εταιρίες της ΕΑΒΙ να λάμψουν.
    Ζ.Π.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ.
      Ο κ. Παπάτσας έδωσε μάλιστα για την Ελλάδα δύο αντίθετα πολύ ξεκάθαρα παραδείγματα:
      «Χώρα εκτός Ευρώπης, μέλος του ΝΑΤΟ, έχει πάρει στην Ελλάδα πάνω από $4 δις δολάρια σε συμβάσεις μέσω διακρατικών συμφωνιών και μέσα σε 15-20 χρόνια κατάφερε μέσω Προγραμμάτων Ασφάλειας Εφοδιασμού και ΑΩ να παραχθεί πλούτος μέσω εξαγωγών στην Ελλάδα, συνολικά $2.2 δις.
      Δηλαδή 55% επιστροφή! Άλλη δε εταιρεία από την ίδια χώρα, έκανε βασικό της υποκατασκευαστή την πολύ αξιόλογη ΙΝΤΡΑΚΟΜ στα PATRIOT πέρα και μετά από τα ΑΩ, και σήμερα ακόμη αποτελεί μέρος των εσόδων της συγκεκριμένης αξιόλογης ελληνικής εταιρείας.
      Αντιθέτως, ψάχνοντας κάποια φωτεινά παραδείγματα από Ευρωπαϊκές εταιρίες (που ακόμη πιο εύκολα ξεγλιστράνε από υποχρεώσεις βιομηχανικής συνεργασίας) ειλικρινά δεν μπορεί κανείς να δει παρά κάποια κατακερματισμένα υποκατασκευαστικά έργα προσωρινής διάρκειας. Κανένας εξαγωγικός πρωταθλητής, κανένα διαρκές υποκατασκευαστικό έργο ή μακροχρόνια συμμετοχή στην εφοδιαστική αλυσίδα του προμηθευτή για έργα τεχνολογικού επιπέδου».
      Η συζήτηση εστίασε και στα νέα προγράμματα, το αμερικανικό F-35 και στις μεγάλες συμβάσεις με τη Γαλλία όπως τα RAFALE και τις φρεγάτες FDI.
      Για να επιτευχθεί η μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη συμμετοχή στα προγράμματα αυτά, χρειάζεται μακροχρόνιος προγραμματισμός, σημείωσε ο κ. Παπάτσας.
      Ένα πρόγραμμα από μόνο του δεν αρκεί π.χ. για ένα ναυπηγείο να εξασφαλίσει την βιωσιμότητά του, πόσο δε μάλλον την επιτυχία του στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον.
      Στο πως σήμερα μέσα από τα προγράμματα αυτά μπορούμε να δούμε το μέλλον, ο κ. Παπάτσας ανέλυσε το εξής παράδειγμα:
      «Tο F-35 διεθνώς δεν είναι απλά ένα αεροσκάφος 5ης γενιάς αλλά έχει σχεδιασθεί ειδικότερα για να είναι μια πλατφόρμα βιομηχανικής συνεργασίας με μια απέραντη εφοδιαστική αλυσίδα που συνδέει 15 κράτη. Όλες μα όλες οι χώρες που συμμετέχουν στην εφοδιαστική αλυσίδα έχουν εκ προοιμίου εκτεταμένο βιομηχανικό έργο. Το συγκεκριμένο αεροσκάφος εισάγει και ΔΙΑΧΕΕΙ τις τεχνολογίες του μέλλοντος όπως π.χ. τις δικτυοκεντρικές επιχειρήσεις κλπ».
      Παράλληλα, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει εταιρίες που μπορούν να συμμετέχουν και στον τομέα της ευρωπαϊκής διαστημικής βιομηχανίας κάνοντας συμπράξεις στρατηγικής συμμαχίας. «Ως Ένωση Ελληνικών Εταιριών Αεροδιαστημικής Ασφάλειας & Άμυνας (Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α.) με 44 εταιρίες μέλη, ενεργές και με δραστηριότητες στον χώρο της άμυνας που αποτελούν το 95% της ΕΑΒΙ, προτιθέμεθα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και με την ΕΒΙΔΙΤΕ (Ένωση Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών), για να παρέχουμε μεγαλύτερη γκάμα επιλογών σε προϊόντα και υπηρεσίες στους συναφείς και αλληλένδετους χώρους της άμυνας και της αεροδιαστημικής.
      Τόσο ο κ. Παναγιωτόπουλος, όσο και ο κ. Παπάτσας τόνισαν ότι η Ελλάδα έχει εταιρίες που αποτελούν «μικρά διαμάντια στον παγκόσμιο σκληρό ανταγωνισμό» και «πρωταθλητές εξωστρέφειας» και ότι η ιστορική συγκυρία επιβάλλει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας ώστε οι εταιρίες της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας να αδράξουν την ευκαιρία και να συμμετέχουν άμεσα στις εξελίξεις για νέα κοινή ευρωπαϊκή αμυντική προσέγγιση ενοποιημένων προμηθειών κάτω από την NSPA και OCCAR.
      Προτάθηκε μάλιστα ότι χρειάζεται να συνεργαστούν το Υπουργείο Ανάπτυξης, με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και το Υπουργείο Άμυνας με στόχο την ενίσχυση του ρόλου της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών (ΓΔΑΕΕ), αλλά και τη μεγαλύτερη άντληση ευρωπαϊκών κονδυλίων για την Έρευνα και την Ανάπτυξη.
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
  5. Ο ΚΟΥΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΗ ΚΑΡΑΚΟΥΚΗ:
    «Λυπούμεθα πολύ, αλλά το δικηγορικό μας γραφείο την επόμενη εβδομάδα θα δημοσιοποιήσει δύο υποθέσεις όπου ο «κορυφαίος» Έλληνας ιατροδικαστής, κατά τον κορυφαίο δικαστικό ερευνητή «δημοσιογράφο με τα πράσινα παντοφλέ παπούτσια», κος Καρακούκης, (σύζυγος της δικαστίνας Λεπενιώτη), έστειλε στη φυλακή για πολλά χρόνια έναν αθώο φοιτητή γιατί μόνο αυτός ανακάλυψε ότι είχε δήθεν στραγγαλίσει τη φίλη του, καταστρέφοντάς του οριστικά τη ζωή και μια δεύτερη υπόθεση, στρατιωτικών γιατρών, τους οποίους κατέστρεψε επί σειρά ετών, γνωμοδοτώντας μόνο αυτός ότι είχαν διαπράξει το αδίκημα της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας, προτού και στη μια υπόθεση, του αθώου φοιτητή και στην άλλη, των αθώων στρατιωτικών γιατρών, η τακτική Δικαιοσύνη στην πρώτη περίπτωση και η στρατιωτική Δικαιοσύνη στη δεύτερη, αγνοήσουν εντελώς τις ιατροδικαστικές γνωμοδοτήσεις του και αθωώσουν παμψηφεί τους κατηγορουμένους.
    Αθήνα,7/12/2022, Αλέξιος Κούγιας».
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΘΕΩΡΕΙ ΤΟΥΣ ΡΩΜΙΟΥΣ – ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΟ – ΤΕΛΕΙΩΣ ΒΛΑΚΕΣ.

    1η είδηση: Ακυρώθηκε το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Χειμάρρα λόγω καιρικών συνθηκών. Δεν είναι δυνατή η πτήση ελικοπτέρου.
    Eπειδή λόγω καιρικών συνθηκών δεν είναι δυνατή η πτήση ελικοπτέρου, η προγραμματισμένη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Χειμάρρα, τη Λειβαδιά και τη Δερβιτσάνη, μετατίθεται και θα πραγματοποιηθεί σε επόμενο διάστημα.
    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που θα βρεθεί σήμερα στην Αλβανία για ένα πυκνό διήμερο, ήταν προγραμματισμένο να βρεθεί στη Βόρειο Ήπειρο και συγκεκριμένα στη Χειμάρρα, στη Λιβαδειά (Φοινίκι) και στη Δερβιτσάνη (Δρόπολη).
    Το ταξίδι από τα Τίρανα στη Χειμάρρα θα γινόταν με ελικόπτερο Σινούκ, κάτι που λόγω του καιρού δεν είναι εφικτό.

    2η είδηση: Ράμα: «Η Ελλάδα εξαπάτησε για να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση» – Λίγο πριν συναντήσει τον Κ.Μητσοτάκη!
    Αποκαλεί τους Έλληνες απατεώνες και ο Κ.Μητσοτάκης θέλει να ενταχθεί η Αλβανία στην ΕΕ!

    3η είδηση: Αναπάντητη άφησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την επίθεση που εξαπέλυσε κατά της Ελλάδας μέσω συνέντευξής του στην Euractiv, ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.
    Ο Έλληνας πρωθυπουργός στη δήλωση που έκανε προσερχόμενος στη σύνοδο ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων που γίνεται στα Τίρανα (σ.σ. τον υποδέχθηκε μάλιστα θερμά εκεί ο Ράμα και είχαν ένα πολύ… cozy τετ α τετ), δεν είπε λέξη για να υπερασπιστεί τη χώρα που εκπροσωπεί. Αντίθετα επιδόθηκε σε φαιδρότητες τύπου «φίλη Αλβανία» και «φίλος Ράμα».
    Θυμίζουμε ότι σε ερώτηση για τη διαδικασία ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, ο Ράμα τόνισε ότι είναι ζωτικής σημασίας να υπάρχουν λειτουργικοί θεσμοί και «να μην εξαπατάμε πολύ όπως έκαναν κάποιες γειτονικές χώρες στο παρελθόν». Όταν του ζητήθηκε να τις κατονομάσει, ο Αλβανός είπε, «Ελλάδα».

    4η είδηση: Ο ήλιος στην Χειμάρρα διέψευσε τον πρωθυπουργό Κ.Μητσοτάκη που ανέβαλε την επίσκεψή του λόγω… «κακού καιρού».
    Έμεινε άφωνος στις προσβολές κατά των Ελλήνων του Αλβανού πρωθυπουργού Ε.Ράμα.
    Με ήλιο ξύπνησε η Χειμάρρα αλλά δεν θα υποδεχτεί τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος χρησιμοποίησε την ψευδή όπως αποδείχτηκε δικαιολογία για την αναβολή της επίσκεψης του στον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου, λόγω «κακών καιρικών συνθηκών» στην περιοχή.
    Διαψεύδεται περίτρανα από τις σημερινές φωτογραφίες από τη Χειμάρρα.
    Ήλιος με ελάχιστα σύννεφα που σίγουρα δεν θα ενοχλούσαν την πτήση του ελικοπτέρου.
    Σε ό,τι αφορά την «συγγνώμη» που ζήτησε ο Ράμα από πλειάδα ελληνικών φιλοκυβερνητικών μέσων, μάλλον δεν άκουσαν αυτά που είπε ο Αλβανός Πρωθυπουργός.
    «Λυπάμαι για κάτι που άκουσα, ότι εγώ είπα κάποια περίεργα πράγματα για την Ελλάδα, για το πώς πέτυχε κάποια πράγματα- θα πάμε πίσω στην εποχή της Τροίας…» είπε ο Ράμα, χωρίς φυσικά να διαψεύδει τα όσα είπε στην συνέντευξη του στη Euractiv.
    Ζ.Π.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΡΩΜΙΟΣ ΑΝΤΙΕΜΒΟΛΙΑΣΤΗΣ «ΙΑΤΡΟΣ».
    Έρευνες σε δικαστικό επίπεδο γίνονται στον Βόλο, για τη δράση 73χρονου Βολιώτη αντιεμβολιαστή γιατρού, που έδινε σε ασθενείς του που ήταν θετικοί στον Covid «κοκτέιλ» βιταμινών, αντιβιοτικών και ασπιρίνης, αποτρέποντάς τους, σύμφωνα με καταγγελίες, να πάνε στο Νοσοκομείο γιατί θα πεθάνουν.
    Η έρευνα σε βάρος του γιατρού έχει επεκταθεί, καθώς εκτός από τη μία επώνυμη καταγγελία που είχε γίνει από τους συγγενείς 65χρονης που απεβίωσε, εναντίον του γιατρού έχει υποβληθεί ακόμη μία καταγγελία στον Βόλο, μία στην Κρήτη από συγγενείς ασθενούς που τον «έβλεπε» διαδικτυακά και επίσης πέθανε από κορωνοϊό, μία στη Θεσσαλονίκη για την οποία η Εισαγγελία Βόλου έχει ζητήσει διευκρινιστικά στοιχεία και δύο στο Αγρίνιο, εκ των οποίων η μία αφορά στον μακαριστό Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά και η δεύτερη συγγενικό του πρόσωπο.
    Διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι η έρευνα που είναι σε πλήρη εξέλιξη, αναμένεται να ολοκληρωθεί τους επόμενους τρεις μήνες και στη συνέχεια θα ασκηθούν διώξεις σε βάρος του γιατρού, που είχε Πανελλαδική δράση.
    Είχε αποποιηθεί κάθε ευθύνη
    Ο 73χρονος είπε πει στην κατάθεσή του ότι οι ασθενείς του «με δική τους απόφαση δεν πήγαιναν στο Νοσοκομείο, εγώ τους έδινα φάρμακα».
    Οι στενοί συγγενείς κατέθεσαν πως ο γιατρός τους συμβούλευε να μην μεταφερθούν στο Νοσοκομείο και αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να διαψευστεί καθώς ο γιατρός έδινε «διαλέξεις» σε εκδηλώσεις και δήλωνε πως η μεταφορά ενός ασθενούς στο Νοσοκομείο δεν είναι αναγκαία.
    Στην κατάθεσή του ο γιατρός αποποιήθηκε κάθε ευθύνη και χρέωνε τις αποφάσεις τους νεκρούς και τους συγγενείς τους και όχι στις συμβουλές του.
    «Χωρίς να το περιμένω βρέθηκα και εγώ να νοσηλεύω πολλούς ασθενείς με κορωνοϊό, σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό, με μια κλασική θεραπευτική αγωγή. Η παρακολούθηση και υποστήριξη των ασθενών μου εκτός Βόλου γίνεται μέσω τηλεϊατρικής (δηλ. κινητού τηλεφώνου και υπολογιστή). Τα αποτελέσματα της θεραπευτικής μου είναι πολύ καλά. Οι ασθενείς θεραπεύονται στο σπίτι τους και αποτρέπεται η εισαγωγή τους στα νοσοκομεία», ανέφερε σε ομιλίες του στο διαδίκτυο.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ξεκίνησε τις δοκιμές στη θάλασσα το πρώτο τουρκικό υποβρύχιο Type 214TN.
    Στις 6 Δεκεμβρίου 2022, το πρώτο τουρκικό υποβρύχιο κλάσης Reis (Type 214TN), το μελλοντικό TCG Piri Reis, εντοπίστηκε στη Θάλασσα του Μαρμαρά να διεξάγει τις πρώτες του θαλάσσιες δοκιμές.
    Ένα ρυμουλκό και ένα ελικόπτερο S-70B συνόδευαν το υποβρύχιο κατά τη διάρκεια των δοκιμών. Η Τουρκία δεν εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση σχετικά με την έναρξη των θαλάσσιων δοκιμών.
    Σύμφωνα με το Naval News, το υποβρύχιο ξεκίνησε τις θαλάσσιες δοκιμές, οι οποίες είναι οι τελευταίες δοκιμές πριν από την επίσημη παράδοση στο τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό.
    Στο πλαίσιο του προγράμματος ναυπήγησης υποβρυχίων τύπου 214TN, το πρώτο υποβρύχιο, το TCG Piri Reis, το οποίο κατασκευάζεται στο Ναυπηγείο Golcuk, καθελκύστηκε το 2019 και έπεσε στο νερό τον Μάρτιο του 2021. Το δεύτερο υποβρύχιο Hizir Reis έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε λειτουργία το 2023.
    Ένα υποβρύχιο θα τίθεται σε λειτουργία κάθε χρόνο, από φέτος, και 6 υποβρύχια κλάσης Reis θα παραδίδονται στο τουρκικό ναυτικό έως το 2027.
    Το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει έναν 12 υποβρύχια. Ο τουρκικός στόλος αποτελείται από τέσσερα υποβρύχια κλάσης Ay (Type 209/1200), τέσσερα κλάσης Preveze (Type 209T/1400) και τέσσερα κλάσης Gür (Type 209T2/1400).
    Μέχρι το 2027, η Τουρκία αναμένεται να έχει σε υπηρεσία άλλα έξι υποβρύχια κλάσης Reis.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το χρονικό της… απόπειρας πραξικοπήματος.
    Μια εκτεταμένη επιχείρηση της γερμανικής αστυνομίας στους κόλπους οργανώσεων της δεξιάς οδήγησε χθες το πρωί στη διάλυση ενός πυρήνα που σχεδίαζε ένοπλες επιθέσεις και είχε στόχο κυρίως την Μπούντεσταγκ, την κάτω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου, τουλάχιστον έτσι αναφέρουν οι γερμανικές αρχές.
    Οι επιδρομές της αστυνομίας πραγματοποιήθηκαν σε 11 ομοσπονδιακά γερμανικά κρατίδια και συνελήφθησαν 25 άτομα, τα περισσότερα από τα οποία ανήκαν στην οργάνωση «Πολίτες του Ράιχ».
    Οι συλληφθέντες θεωρούνται ύποπτοι ότι «προέβησαν σε συγκεκριμένες προετοιμασίες για να διεισδύσουν βίαια στο Ράιχσταγκ με μια μικρή ένοπλη ομάδα», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι εισαγγελείς.
    Ένας Γερμανός, που αναφέρεται ως πρίγκιπας ονόματι Χάινριχ ΙΓ΄, 71 ετών, φέρεται να ήταν ένας από τους δύο αρχηγούς της ομάδας.
    Η εξτρεμιστική ομάδα Πολίτες του Ράιχ βρίσκεται εδώ και καιρό στο στόχαστρο της γερμανικής αστυνομίας για βίαιες επιθέσεις και ρατσιστικές θεωρίες συνωμοσίας. Τα μέλη της αρνούνται να αναγνωρίσουν το σύγχρονο γερμανικό κράτος.
    Εκτιμάται ότι 50 άνδρες και γυναίκες φέρεται να ήταν μέρος της ομάδας που σχεδίαζε να ανατρέψει το ισχύον καθεστώς και να το αντικαταστήσει με ένα νέο κράτος βασισμένο στο πρότυπο της Γερμανίας του 1871 –μια αυτοκρατορία που ονομάζεται Δεύτερο Ράιχ.
    «Δεν έχουμε ακόμα όνομα για τη συγκεκριμένη οργάνωση», ανέφερε εκπρόσωπος Τύπου της ομοσπονδιακής εισαγγελικής υπηρεσίας.
    Έφοδοι της αστυνομίας σημειώθηκαν την Τετάρτη, σε μεγάλο μέρος της χώρας, από 3.000 αστυνομικούς, ενώ δύο άτομα συνελήφθησαν σε Αυστρία και Ιταλία. Οι συλληφθέντες επρόκειτο να ανακριθούν αργότερα την ίδια ημέρα.
    Τώρα κατά πόσον αυτοί οι άνθρωποι μπορούσαν να… ανατρέψουν μία γερμανική κυβέρνηση, αυτό είναι στην κρίση των πολιτών.
    Τα μέλη της οργάνωσης «είναι πεπεισμένα ότι η Γερμανία κυβερνάται αυτή τη στιγμή από ένα “βαθύ κράτος” και ότι η επικείμενη επέμβαση της “Συμμαχίας” τους, μιας τεχνικά ανώτερης μυστικής κοινότητας που περιλαμβάνει κυβερνήσεις, υπηρεσίες πληροφοριών και στρατιωτικό προσωπικό από διάφορες χώρες – συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ρωσικής Ομοσπονδίας – , θα φέρει την απελευθέρωση», αναφέρεται στο πόρισμα της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας, όπου επισημαίνεται ακόμη ότι η σύντροφος του «εν αναμονή ηγέτη» πρίγκιπα Ερρίκου 13ου Βιτάλια Μπ. είχε αναλάβει τις επαφές με τη Ρωσία. Σύμφωνα ωστόσο με τις μέχρι τώρα έρευνες, δεν προκύπτει ότι η ρωσική πλευρά είχε ανταποκριθεί, διευκρινίζει η Εισαγγελία.
    Πάντως αυτό επιχείρησαν στην Γερμανία. Να εμφανιστεί η κυβέρνηση Σολτς ως δεχόμενη επίθεση ανατροπής της στο εσωτερικό και ότι φυσικά αυτή η επιχείρηση έχει ρωσική υποστήριξη.
    Πολλοι θεωρούν πως η κυβέρνηση Σολτς θέλει με αυτό τον τρόπο να χτυπήσει το δεξιό κόμμα”Εναλλακτική για τη Γερμανία” (ΑfD).
    Η ηγεσία του κόμματος “Εναλλακτική για τη Γερμανία” (ΑfD) καταδίκασε «τέτοιες φιλοδοξίες», αναφερόμενη στα σχέδια της τρομοκρατικής οργάνωσης «Πολίτες του Ράιχ» (Reichsbürger) για βίαιη κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος, και διαβεβαίωσε ότι δεν γνώριζε οτιδήποτε σχετικά με τη δράση της ομάδας. Μεταξύ των 25 συλληφθέντων είναι και η πρώην βουλευτής του κόμματος και νυν δικαστής στο Βερολίνο Μπίργκιτ Μάλζακ-Βίνκεμαν.
    «Ενημερωθήκαμε για το θέμα σήμερα, όπως και οι περισσότεροι πολίτες, από τα ΜΜΕ. Καταδικάζουμε τέτοιες φιλοδοξίες και τις απορρίπτουμε ρητά. Τώρα πρέπει να περιμένουμε τις έρευνες. Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στους αξιωματούχους που συμμετέχουν και ζητούμε ταχεία και χωρίς κενά διαλεύκανση», έγραψαν πριν από λίγο στο Twitter οι συμπρόεδροι της ΑfD Τίμο Χρουπάλα και Αλίς Βάιντελ.
    Ζ.Π.



    ΑπάντησηΔιαγραφή

  10. Μεντβέντεφ: «Η Γερμανία κυβερνάται από το βαθύ αμερικανικό κράτος». «Ο Όλαφ Σολτς έστησε το πραξικόπημα στην Γερμανία».
    Ο πρώην Πρόεδρος της Ρωσίας, πρώην πρωθυπουργός και νυν Αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ν.Μεντβέτνεφ, έδωσε απάντηση για το… πραξικόπημα που ανακάλυψαν οι Γερμανοί με δήθεν ρωσική βοήθεια για να ανατραπεί η εχθρική προς την Μόσχα κυβέρνηση Σολτς, λέγοντας πως «ο ίδιος ο καγκελάριος οργάνωσε και μαγείρεψε το πραξικόπημα αυτό».
    Μάλιστα αναφέρει πως η Γερμανία δεν έχει πλήρη κυριαρχία στο έδαφός της και οι αποφάσεις για την ενέργεια, την βιομηχανία και την άμυνα της χώρας λαμβάνονται από το «βαθύ αμερικάνικο κράτος» και όχι από τον καγκελάριο.
    «Ούτε καν από τον ηλικιωμένο αρχηγό της Ουάσιγκτον σε κατάσταση αποσπασματικής άνοιας» προσθέτει.
    Ο Ν.Μεντβέντεφ συγκεκριμένα έγραψε:
    «Τα μάθατε;
    Στην Γερμανία, ορισμένοι δεξιοί συνωμότες αποφάσισαν να κάνουν πραξικόπημα. Τι μπορώ να πω;;;
    1. Στους Γερμανούς λείπει σαφώς το λουκάνικο αίματος (Blutwurst). Παντού υπάρχει μόνο πατέ συκωτιού. Και αυτός είναι ένας καλός λόγος για να φρεσκάρουμε το πατέ συκωτιού του σημερινού Καγκελαρίου με ζωντανό αίμα. Ο Scholz επωφελείται σαφώς από αυτή την ανατροπή. Μέσα σε όλα αυτά είναι και ο μάγειρας και ο συμμετέχων στο γεύμα.
    2. Φυσικά, υπονοείται σύνδεση με εμάς τους Ρώσους. Πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά; Όλες οι κακές συνωμοσίες, οι παγκόσμιοι πόλεμοι, οι καταστροφικοί σεισμοί και οι θανατηφόρες επιδημίες προκαλούνται από εμάς. Ας είμαστε περήφανοι για αυτό, ακόμα και αν δεν προέκυψε τίποτα από όλα αυτά. Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να δοκιμάσουμε την Χώρα των Γερμανών (αποκαλεί την Γερμανία με το παλιό όνομα Germania) στο πόσο σταθερή είναι. Τι θα λέγατε να ξαναγίνει μοναρχία;
    3. Αλλά σοβαρά – είναι ένα σαφές σημάδι της κληρονομικής ασθένειας ολόκληρου του μοντέλου διακυβέρνησης στη Γερμανία. Άλλωστε, αυτοί οι συνωμότες έχουν δίκιο: η Γερμανία δεν έχει πλήρη κυριαρχία στο έδαφός της. Οι αποφάσεις για την ενέργεια, την βιομηχανία και την άμυνα της Γερμανίας λαμβάνονται από το «βαθύ αμερικάνικο κράτος» και όχι από ένα μικρό πατέ συκωτιού. Ούτε καν από τον ηλικιωμένο αρχηγό της Ουάσιγκτον σε κατάσταση αποσπασματικής άνοιας.
    Όλα αυτά είναι καθαρή πρόκληση και θεωρία συνωμοσίας. Αγοράστε λοιπόν το ποπ κορν σας, το θρίλερ που αναφέρεται θα είναι πιο ενδιαφέρον από την διαβόητη γερμανική σειρά του Netflix «Dark».
    Ζ.Π..


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΕΝΑ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ «ΜΑΚΕΛΕΙΟΥ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ:
    «ΤΗΝ ΚΟΠΑΝΗΣΕ ΚΙ ΕΦΥΓΕ Ο ΚΟΥΛΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ – ΕΜΑΘΕ ΟΤΙ Η ΜΑΡΕΒΑ ΞΑΝΑΠΗΓΕ ΣΤΗΝ ΑΡΑΠΙΑ ΝΑ ΒΡΕΙ ΤΟΝ ΣΑΟΥΔΑΡΑΒΑ. ΧΑΟΣ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΣΚΥΛΙΩΝ.
    Φαίνεται ότι ο νοσηρός και διαταραγμένος- για πολλά ζητήματα Μητσοτάκης- έχει πάθει παράκρουση με την εφημερίδα ΜΑΚΕΛΕΙΟ για την Εθνική Απελευθέρωση.
    “…Τώρα, γιατί αρνείστε να τραβήξουμε επιτέλους μια κόκκινη γραμμή με χρόνιες αδυναμίες των μυστικών υπηρεσιών; Έχετε μια ευκαιρία ειδικά εσείς κ. Τσίπρα να πάρετε αποστάσεις από τον οχετό και το μακελειό της λάσπης και να λιώσετε τους παγετώνες της διαπλοκής».
    Ποιους παγετώνες της διαπλοκής, ρε αχαίρευτε κοπρίτη; Άεργε, τεμπέλη, ανεπρόκοπε. Μισθοδίαιτε από τον δημόσιο τομέα.
    Ποιες κόκκινες γραμμές, ρε πολιτική αλήτη;
    -Ποιες χρόνιες αδυναμίες της ΕΥΠ, ρε αδίστακτε με οικογενειακές καταβολές, σκληρέ υποκλοπέα; Που έφτασες να παρακολουθείς ακόμα και την ίδια σου τη γυναίκα, για να μην σου φεύγει με τους Άραβες;
    -Στο χουμε ξαναπεί- και θα σου ξαναστείλουμε ανθοδέσμη. Το ΜΑΚΕΛΕΙΟ, δεν κλείνει, όπως προσπάθησες κατ επανάληψη. Το ΜΑΚΕΛΕΙΟ δεν δολοφονείται, όπως προσπάθησε να κάνει ο ανηψιός σου που λέει ότι είναι εγγονός σου, σε δημόσια στέκια του Κολωνακίου. Το ΜΑΚΕΛΕΙΟ δεν δωροδοκείται, όπως έστειλε η γυναικούλα σου, η κατακαημένη, έναν αλήτη δικηγόρο να μας δώσει λεφτά.
    Ξεκαθάρισε τη θέση σου, Μητσοτάκη. Σχεδίασε ή δεν σχεδίασε το ασκέρι του ανηψιού σου, παραβατικοί, χρηματοδότες, μπράβοι, μαφιόζοι την δολοφονία του Στέφανου Χίου;
    Υπέκλεπτες τον μισό πολιτικό κόσμο της χώρας; Τις Ένοπλες Δυνάμεις, τις αρχές ασφαλείας, τους ίδιους τους βουλευτές σου και τα τσιράκια σου;
    Άσε τα σάπια Μητσοτάκη. Εμείς δεν είμαστε σαν αυτούς που τους μύριζες τα αχαμνά, ανώμαλε».
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αντώναρος για Μητσοτάκη: «Κάτι ήξερε ο Κ.Καραμανλής που παρά τις πιέσεις δεν τον έκανε ούτε υφυπουργό».
      «Τραγωδία χωρίς τέλος η σημερινή εμφάνιση Μητσοτάκη στη Βουλή - Δεν κάνει για τη θέση του πρωθυπουργού».
      Ο Ευάγγελος Αντώναρος με ανάρτησή του στο Twitter, εξαπέλυσε «πυρά» κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, με αφορμή την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για το σκάνδαλο των υποκλοπών και το νέο νομοσχέδιο για την ΕΥΠ.
      «Τραγωδία χωρίς τέλος η σημερινή εμφάνιση Μητσοτάκη στη Βουλή» σχολίασε ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος, επί κυβέρνησης Καραμανλή και τόνισε σε ανάρτησή του:
      «Ο άνθρωπος απλά δεν κάνει για τη θέση του πρωθυπουργού. Κάτι ήξερε — από τότε – ο Κώστας Καραμανλής που παρά τις πιέσεις δεν τον έκανε ούτε υφυπουργό. Ούτε μετά τη δεύτερη εκλογή του το 2007».
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
  12. Τέσσερις Παλαιστίνιοι νεκροί από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών.
    Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να σχολιάσει την ανακοίνωση του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας.
    Τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί κατά τη διάρκεια εφόδου του ισραηλινού στρατού στον καταυλισμό προσφύγων της Τζενίν, εστία της κλιμακούμενης έντασης στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.
    «Τρεις μάρτυρες σκοτώθηκαν από σφαίρες των (σ.σ. δυνάμεων) κατοχής (σ.σ. του Ισραήλ) κατά τη διάρκεια επιχείρησης τα ξημερώματα εναντίον του καταυλισμού της Τζενίν», ανέφερε το υπουργείο Υγείας, που δεν δημοσιοποίησε τα ονόματα των θυμάτων ως αυτό το στάδιο. Όταν επικοινώνησε μαζί του το Γαλλικό Πρακτορείο, ο ισραηλινός στρατός περιορίστηκε να αναφέρει πως δεν έχει να κάνει κανένα σχόλιο προς το παρόν.
    Χθες βράδυ, το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκε άλλος ένας Παλαιστίνιος, που θεωρείτο ύποπτος για επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στρατιωτών κοντά σε κοινότητα εβραίων εποίκων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, ο Μουτζάχιντ Μαχμούντ Χάμεντ, 32 ετών, σκοτώθηκε από «πυρά των δυνάμεων κατοχής κοντά στη Σιλουάντ», βόρεια της Ραμάλας, κοντά στον εβραϊκό οικισμό Οφρά.
    Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως ο Παλαιστίνιος σκοτώθηκε όταν σημειώθηκε ανταλλαγή πυρών κατά τη διάρκεια καταδίωξης του. Το κίνημα Φάταχ του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς εξέδωσε δελτίο Τύπου με το οποίο χαρακτήρισε τον Χάμεντ «μάρτυρα». Μέλη της οικογένειάς του είπαν πως είχε περάσει 11 χρόνια στις ισραηλινές φυλακές και αφέθηκε ελεύθερος πριν από περίπου έναν χρόνο.
    Ο ισραηλινός στρατός πολλαπλασίασε τις επιχειρήσεις του στα κατεχόμενα έπειτα από σειρά φονικών αντιισραηλινών επιθέσεων τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Έκτοτε, έχει εξαπολύσει πάνω από 2.000 εφόδους στη Δυτική Όχθη, ειδικά στους τομείς της Τζενίν και της Νάμπλους.
    Τουλάχιστον 150 Παλαιστίνιοι και 26 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί από την αρχή του 2022 στη Δυτική Όχθη, στο Ισραήλ και στην Ιερουσαλήμ. Το Ισραήλ κατέχει τη Δυτική Όχθη και την ανατολική Ιερουσαλήμ από τον Πόλεμο των Έξι Ημερών, το 1967.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τα φάρμακα για την Χοληστερίνη (στατίνες) μειώνουν τον κίνδυνο για το πιο θανατηφόρο είδος εγκεφαλικού.
    Είναι γνωστό ότι οι στατίνες μειώνουν τον κίνδυνο ενός ατόμου για εγκεφαλικό από σχηματισμό θρόμβου αίματος. Αλλά μια νέα μελέτη δείχνει ότι μπορούν επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο ενός πρώτου εγκεφαλικού επεισοδίου από ενδοεγκεφαλική αιμορραγία, το πιο θανατηφόρο είδος εγκεφαλικού.
    Μια ενδοεγκεφαλική αιμορραγία (αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο) είναι όταν το αίμα από μια αρτηρία αρχίζει ξαφνικά να αιμορραγεί στον εγκέφαλο. Είναι η δεύτερη πιο κοινή αιτία εγκεφαλικού μετά τον θρόμβο αίματος (ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο).
    Πολλοί παράγοντες μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής, όπως η υγιεινή διατροφή, η άσκηση και η διακοπή του καπνίσματος μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.
    Οι στατίνες είναι ένα ακόμα ισχυρό εργαλείο για τον ίδιο σκοπό. Λειτουργούν μειώνοντας τις εναποθέσεις λίπους στις αρτηρίες και εμποδίζοντάς τις να συσσωρεύονται για να αποκόψουν τη ροή αίματος στον εγκέφαλο. Παγκοσμίως, εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι τα λαμβάνουν στατίνες για να αποτρέψουν καρδιακά προβλήματα ή εγκεφαλικό επεισόδιο.
    Υπάρχουν αντικρουόμενες έρευνες σχετικά με το εάν οι στατίνες μειώνουν τον κίνδυνο ενός ατόμου για ένα πρώτο αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurology, φαίνεται να θέτει ένα όριο σε ένα βαθμό σε αυτήν τη συζήτηση.

    Πώς έγινε η νέα έρευνα
    Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα συνταγογραφήσεων και τα αρχεία υγείας περισσότερων από 88.000 ανθρώπων στη Δανία που δεν είχαν ιστορικό εγκεφαλικού. Κατά την περίοδο της μελέτης, 989 άτομα (με μέσο όρο ηλικίας τα 76 έτη) υπέστησαν ένα πρώτο αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο στην περιοχή του λοβού του εγκεφάλου και 1.175 (με μέσο όρο ηλικίας τα 75 έτη) είχαν ένα επεισόδιο σε άλλα μέρη του εγκεφάλου.
    Οι ερευνητές έκαναν διάκριση μεταξύ λοβιακών και μη εγκεφαλικών επεισοδίων, ώστε να μπορέσουν να αναζητήσουν διαφορές στα εγκεφαλικά σε διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου. Τα μη λοβιακά εγκεφαλικά προκαλούνται συχνά από υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση).
    Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από το Novo Nordisk Foundation. Η φαρμακευτική εταιρεία Novo Nordisk κατασκευάζει φάρμακα για τη θεραπεία του εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά το ίδρυμα δεν συμμετείχε στον σχεδιασμό της μελέτης ή στην ερμηνεία των δεδομένων, λένε οι ερευνητές.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις

    1. Οι συμμετέχοντες που χρησιμοποίησαν στατίνες για οποιαδήποτε χρονική περίοδο είχαν:
      • 17% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού στις περιοχές του λοβού του εγκεφάλου και
      • 16% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού στις μη λοβώδεις περιοχές του εγκεφάλου
      Όταν χρησιμοποιούσαν στατίνες για περισσότερα από πέντε χρόνια, είχαν:
      33% χαμηλότερο κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου στις περιοχές του λοβού και
      38% χαμηλότερο κίνδυνο σε άλλες περιοχές του εγκεφάλου
      “Είναι καθησυχαστικά νέα για τα άτομα που λαμβάνουν στατίνες. Αυτά τα φάρμακα φαίνεται να μειώνουν τον κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού καθώς και τον κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού”, δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης δρ. David Gaist, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας στην πόλη Οντένσε.
      Ωστόσο, η μελέτη έχει ορισμένους περιορισμούς:
      • Δεν διέθετε δεδομένα για δυνητικά σημαντικές υποκείμενες καταστάσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εγκεφαλικό επεισόδιο.
      • Δεν έλαβε υπόψη άλλες συμπεριφορές που θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο ενός ατόμου, όπως το κάπνισμα ή η κατανάλωση αλκοόλ.
      • Θα χρειαστεί επίσης πρόσθετη έρευνα για να καθοριστεί εάν τα αποτελέσματα θα ήταν τα ίδια σε μη ευρωπαϊκούς πληθυσμούς.
      Άλλη έρευνα εν εξελίξει
      Μια μεγάλη εν εξελίξει δοκιμή που χρηματοδοτείται από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ προσπαθεί να προσδιορίσει εάν τα άτομα που έχουν λάβει στατίνες και έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο με αιμορραγικό εγκεφαλικό θα πρέπει να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το φάρμακο ή να σταματήσουν να το παίρνουν.
      Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα που έχουν ιστορικό ισχαιμικού εγκεφαλικού μπορεί να έχουν υψηλότερο κίνδυνο και για αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο, εάν παίρνουν στατίνες.
      “Υπήρχαν αυτές οι μικρές διερευνητικές μελέτες που υπέδειξαν την πιθανότητα να υπήρχε αυξημένος κίνδυνος αιμορραγικού εγκεφαλικού, εάν υπήρχε ιστορικό ισχαιμικού εγκεφαλικού. Οπότε αυτό μας απομάκρυνε λίγο”, είπε ο δρ. Pooja Khatri, καθηγητής και επικεφαλής του τμήματος νευρολογίας και ιατρικής αποκατάστασης στο Ιατρικό Κολλέγιο του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι. Εργάζεται τακτικά με άτομα που έχουν υποστεί εγκεφαλικά και δεν συμμετείχε στη νέα έρευνα.
      Είπε ότι αυτή η μελέτη δείχνει κάτι που βιολογικά έχει νόημα: Η λήψη στατινών και η αποφυγή συσσώρευσης λιπών στις αρτηρίες καθιστούν τα αιμορραγικά εγκεφαλικά λιγότερο πιθανά.
      “Μελέτες σαν αυτό το τελευταίο είδος τελειώνουν την όποια κουβέντα, επειδή είναι μεγαλύτερες, περιεκτικές και βασίζονται στον πληθυσμό. Αυτή η μελέτη μου λέει ότι εάν ένας ασθενής δεν έχει ποτέ εγκεφαλικό και έχει ενδείξεις, οι στατίνες είναι σίγουρα μια καλή ιδέα. Μας κάνει να πιστεύουμε ότι έχουμε δίκιο να πιστεύουμε ότι συνολικά, οι ασθενείς είναι σε καλύτερη κατάσταση αν παίρνουν στατίνες”.
      Ζ.Π.



      Διαγραφή
  14. Ο ΑΝΤΙΕΒΡΑΪΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ. Νέα Υόρκη: 20χρονοι ετοίμαζαν τρομοκρατική επίθεση στην εβραϊκή κοινότητα.

    Δυο νεαροί ετοίμαζαν τρομοκρατική επίθεση στην εβραϊκή κοινότητα, με τις Αρχές να παρεμβαίνουν εγκαίρως και να τους περνούν χειροπέδες.
    Τα τελευταία χρόνια, στις ΗΠΑ έχουν αποτραπεί αρκετές τρομοκρατικές επιθέσεις, ενώ η στη Νέα Υόρκη ζει η μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα παγκοσμίως εκτός Ισραήλ. Το γεγονός της σύλληψης των δυο νεαρών ανακοίνωσε ο εισαγγελέας της περιφέρειας του Μανχάταν, Άλβιν Μπραγκ.
    Ο Κρίστοφερ Μπράουν και ο Μάθιου Μάρερ, περίπου 20 ετών, συνελήφθησαν τον Νοέμβριο στον σταθμό του μετρό Πεν Στέισον, στο Μανχάταν, να φέρουν ή να έχουν στο σπίτι τους πυροβόλα όπλα, πυρομαχικά, ένα μαχαίρι, ένα περιβραχιόνιο με μια σβάστικα και μια κουκούλα του σκι.
    «Τους πρόδωσε το Twitter»
    Ο Μπράουν κατηγορείται για «τρομοκρατικό έγκλημα» και «τρομοκρατική απειλή» επειδή ανήρτησε στο Twitter απειλητικά μηνύματα, όπως «θα πάω να ρωτήσω έναν ιερέα αν πρέπει να παντρευτώ ή να πυροβολήσω εναντίον μιας συναγωγής και να πεθάνω».
    «Αυτή τη φορά θα το κάνω πραγματικά», είχε επίσης γράψει, σύμφωνα με τους εισαγγελείς της Νέας Υόρκης.
    «Μια φρικτή τραγωδία αποφεύχθηκε χάρη στην επιμέλεια, την εις βάθος εργασία και τον συντονισμό μεταξύ των υπηρεσιών μου και των συνεργατών μας που είναι αρμόδιοι για την εφαρμογή του νόμου σε τοπικό, περιφερειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο», τόνισε ο Μπραγκ.
    Ρεκόρ αντισημιτικών ενεργειών
    Σύμφωνα με την αμερικανική οργάνωση κατά του αντισημιτισμού Anti Defamarion League, στις ΗΠΑ καταγράφηκε το 2021 αριθμός ρεκόρ 2.717 αντισημιτικών ενεργειών (επιθέσεις, φραστικές επιθέσεις, υλικές καταστροφές κ. ά.), αύξηση κατά 34% σε διάστημα ενός έτους.
    Όπως αναφέρει πρόσφατη έρευνα της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής (AJC), μια από τις πιο παλιές αμερικανικές εβραϊκές οργανώσεις, «το 39% των Αμερικανών εβραίων έχουν αλλάξει συμπεριφορά επειδή φοβούνται ότι θα πέσουν θύματα αντισημιτισμού», λαμβάνοντας μεταξύ άλλων «μέτρα για να αποκρύπτουν την εβραϊκή τους ταυτότητα». Επίσης το 24% απάντησε ότι «έχει γίνει στόχος αντισημιτισμού».
    Στη διάρκεια της στρογγυλής τράπεζας στον Λευκό Οίκο ο εκτελεστικός διευθυντής της AJC Τεντ Ντόιτς ζήτησε να συσταθεί ομάδα εργασίας «αρμόδια να καταρτίσει ένα εθνικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση του αντισημιτισμού».
    Οι ειδικοί ανησυχούν ότι η αντισημιτική ρητορική έχει αρχίσει να κανονικοποιείται στις ΗΠΑ, μέσω γνωστών προσωπικοτήτων όπως ο ράπερ Κάνιε Γουέστ, ο οποίος δήλωσε πρόσφατα «Αγαπώ τον Χίτλερ».
    Εξάλλου ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις επειδή διοργάνωσε στην οικία του στη Φλόριντα δείπνο στο οποίο συμμετείχε ο υπέρμαχος της ανωτερότητας της λευκής φυλής Νικ Φουέντες, ο οποίος αμφισβητεί και το Ολοκαύτωμα.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ο αδούλευτος Κουτσούμπας: «Κτήνος με στολή» ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον 16χρονο κλέφτη.
    Στον πυροβολισμό του 16χρονου Ρομά στη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε ο ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος χαρακτήρισε τον αστυνομικό «κτήνος με στολή».
    Σύμφωνα με όσα τόνισε ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και με αφορμή τον πυροβολισμό του 16χρονου Ρομά στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια αστυνομικής καταδίωξης, «φτάσαμε στο σημείο η φτώχεια, η ανέχεια, η κοινωνική περιθωριοποίηση να θεωρούνται εγκλήματα που επισύρουν μάλιστα και ποινή εκτέλεσης από έναν -πως να τον ονομάσεις, “κτήνος”; -που μάλιστα φοράει στολή “προστασίας του πολίτη”».
    «Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα δεν είναι καθόλου, μα καθόλου άσχετο, με τα γεγονότα των τελευταίων ημερών και με τον σοκαριστικό εν ψυχρώ πυροβολισμό στο κεφάλι ενός 16χρονου, επειδή προέβη στο “στυγερό έγκλημα” να μην πληρώσει 20 ευρώ σε ένα βενζινάδικο. Από τον Αλέξη Γρηγορόπουλο και τον Ζακ Κωστόπουλο, μέχρι τα επανειλημμένα περιστατικά με πυροβολισμούς συγκεκριμένης αστυνομικής ομάδας σε βάρος Ρομά.».
    Ζ.Π.



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Η Φινλανδία έτοιμη να δώσει τεχνογνωσία πολεμικού υλικού στην Τουρκία για να λάβει το «οκ» για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
    Μετά την άρση των περιορισμών για πώληση F-16 από τις ΗΠΑ.
    Η Φινλανδία θα εξετάσει το ενδεχόμενο να χορηγεί άδειες εξαγωγής όπλων στην Τουρκία κατά περίπτωση, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της χώρας, ο οποίος επισκέπτεται την Άγκυρα, σε μια προσπάθεια να πείσει τις τουρκικές αρχές να στηρίξουν την ένταξη της χώρας του και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
    Αυτό θα σημάνει την εισδοχή φινλανδικής αμυντικής τεχνολογίας σε τουρκικά προγράμματα πολεμικού υλικού.
    Η Φινλανδία και η Σουηδία ζήτησαν να ενταχθούν στη Συμμαχία τον Μάιο, μετά την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία, όμως το αίτημά τους θα πρέπει να εγκριθεί και από τις 30 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Μόνο η Τουρκία αντιτίθεται, κατηγορώντας τις δύο χώρες ότι φιλοξενούν Κούρδους μαχητές.
    Ο υπουργός Άμυνας Άντι Καϊκόνεν είπε ότι ούτε η Φινλανδία ούτε η Σουηδία εφαρμόζουν κάποιο γενικό εμπάργκο όπλων στην Τουρκία. Το Ελσίνκι όμως πάγωσε τις νέες άδειες εξαγωγής όπλων το 2019, αφού η Τουρκία ξεκίνησε μια χερσαία επιχείρηση στις κουρδικές περιοχές της βόρειας Συρίας.
    «Κατ’ αρχήν, είναι πιθανό να δοθούν κάποιες άδειες στο μέλλον», είπε ο Καϊκόνεν μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ. Πρόσθεσε ότι τα αιτήματα θα εξετάζονται κατά περίπτωση.
    Την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η Φινλανδία θα πρέπει να άρει το εμπάργκο όπλων, ως προϋπόθεση για να εξασφαλίσει τη στήριξη της Άγκυρας στο αίτημά της για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
    Η Ουγγαρία είναι η δεύτερη χώρα που ακόμη δεν έχει επικυρώσει επισήμως την ένταξη.
    Ζ.Π.





    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...