ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

05 Νοεμβρίου 2022

Με τιμές Αρχηγού Κράτους η υποδοχή της Αγίας Ζώνης της Παναγίας στον Πειραιά. ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΝΤΟΦΛΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ ΤΩΡΑ ΠΡΟΣΚΥΝΟΥΝ ΤΗΝ ΖΩΝΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ. Η ΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ. ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΠΡΟΣΚΥΝΟΥΝ ΕΝΑ ΦΤΕΡΟ ΚΟΤΑΣ, ΠΟΥ ΘΕΩΡΟΥΝ ΟΤΙ ΕΠΕΣΕ ΑΠΟ ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ ΓΑΒΡΙΗΛ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ. ΤΙΝΑΖΟΤΑΝΕ Ο ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ...



Κοζάνη: Δεκάδες πιστοί προσκυνούν την παντόφλα του Αγίου Σπυρίδωνα. Το πρωί της Κυριακής (23/10) πραγματοποιήθηκε αρχιερατική Θεία Λειτουργία προς τιμή της παντόφλας.




Ο ΠΟΥΤΙΝ ΘΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΕΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΟΧΙ ΕΝΑ, ΟΥΤΕ ΔΥΟ, ΟΥΤΕ ΤΡΙΑ, ΑΛΛΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ. Ερντογάν-Πούτιν: Συμφώνησαν για άλλους τρεις πυρηνικούς σταθμούς μετά τη Σινώπη. Τι δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος. Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΑΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΥΝ ΓΚΑΡΣΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΜΥΚΟΝΟ.







 Με τιμές αρχηγού κράτους υποδέχθηκε ο Πειραιάς την Αγία Ζώνη από την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου Αγίου Όρους.

Το Θεομητορικό κειμήλιο κόμισε ο Καθηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμανδρίτης Εφραίμ, με τη συνοδεία πατέρων της Μονής.

Η άφιξη της Αγίας Ζώνης στο Λιμάνι του Πειραιά έγινε με ταχύπλοο σκάφος του Λιμενικού Σώματος, παρουσία των Αρχών της πόλης.

 

Την Αγία Ζώνη υποδέχθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, παρουσία κλήρου και λαού.

Ακολούθησε Δοξολογία σε ειδική εξέδρα στην προβλήτα του λιμανιού, παρουσία των πολιτικών και στρατιωτικών, ενώ τον Γέροντα Εφραίμ προσφώνησε ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ.

Αμέσως μετά, συνοδεία όλων των κληρικών της τοπικής Εκκλησίας, φιλαρμονικών και αγημάτων από τα τρία σώματα στρατού και πλήθους πιστών, ακολούθησε η λιτάνευση τγσ Αγίας Ζώνης προς τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, Συμπολιούχου της πόλης του Πειραιά.

Ο Μητροπολίτης Πειραιώς εισερχόμενος στον Ναό του Αγίου Νικολάου, τοποθέτησε την Αγία Ζώνη στο μέσω του Ναού προς προσκύνηση και ευλογία των πιστών.

Να αναφερθεί ότι είναι η πρώτη φορά που η Αγία Ζώνη της Υπεραγίας Θεοτόκου εξέρχεται από το Άγιον Όρος, μετά την πανδημία του κορωνοϊού.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Πειραιώς, θα παραμένει ανοικτός επί 24ώρου βάσεως έως και την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022, ώστε να διευκολυνθεί η προσκύνηση της Αγίας Ζώνης.

Ποιοι έδωσαν το «παρών» στην υποδοχή της Αγίας Ζώνης στον Πειραιά.

Τον πρωθυπουργό εκπροσώπησε ο Υπουργός Ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκης, ενώ παρόντες ήταν ο Διοικητής του Αγίου Όρους και Μέγας Ευεργέτης της Μητρόπολης Πειραιά, της Ορθοδοξίας και του Έθνους Αθανάσιος Μαρτίνος, ο Εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Τσακίρης, η Υφυπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου και ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Οικονόμου, οι βουλευτές Α Πειραιά κ.κ. Μελάς ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, Μανωλάκος, Δούνια, Μπουτσικάκης, η αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Σταυρούλα Αντωνάκου, ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, οι Αντιδήμαρχοι Πειραιά κ.κ. Ζαρακέλη, Καψοκόλης, Καρύδης, Μπουρδάκου και η Αντιπρόεδρος της ΚΟΔΕΠ κ. Λεωτσάκου, ο Γεν. Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Σταμάτης και ο Αν. Διοικητής του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Μεταξά Σαράντος Ευσταθόπουλος.


ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Τιμία Ζώνη ή Τίμια Ζώνη ή Αγία Ζώνη (της Θεοτόκου) είναι ένα πανίερο χριστιανικό προσκύνημα που βρίσκεται στη Μονή Βατοπεδίου στο Άγιο Όρος εντός ασημένιας (μεταγενέστερης) θήκης, αποτελούμενη από τρία τεμάχια.

Αφιερώθηκε στη Μονή αυτή, σύμφωνα με τη παράδοση, το έτος 1101 από το Λάζαρο της Σερβίας. Ο Συναξαριστής αναφέρει συγκεκριμένα πως ο Βασιλεύς Αρκάδιος, γιος του Αυτοκράτορα Θεοδοσίου, που βασίλευσε το έτος 395 έστειλε και έφεραν από τα Ιεροσόλυμα στην Κωνσταντινούπολη την «Τιμία Ζώνη της Υπεραγίας Θεοτόκου». Σε άλλο όμως σημείο αναφέρει ότι: η «Τιμία Ζώνη της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου μετεκομίσθη από της επισκοπής Ζήλας εις την Βασιλίδα των πόλεων, επί Κωνσταντίνου και Ρωμανού του Πορφυρογέννητου το έτος 919, όπου και απετέθη στην Αγία Σορό ή Θεοτόκο των Χαλκοπρατείων στις 31 Αυγούστου». Τέλος ο Συναξαριστής σε άλλο επίσης σημείο, (τρίτο), αναφέρει ότι η «Τιμία Ζώνη της Θεοτόκου ανεκομίσθη από της επισκοπής Ζήλας επί Αυτοκράτορα Ιουστινιανού το έτος 530».

Κατά την ιερή παράδοση την Αγία Ζώνη παρέδωσε η Παναγία στον Απόστολο Θωμά αμέσως μετά την κοίμησή της και στη συνέχεια την ανάληψή της. Θεωρείται πλέον πανίερο προσκύνημα εκ του γεγονότος ότι αποτελεί το μοναδικό προσωπικό αντικείμενο της Παναγίας που έχει διασωθεί.

Η καθιέρωση του εορτασμού της Αγίας Ζώνης στις 31 Αυγούστου οφείλεται στον Αυτοκράτορα Μανουήλ Α' τον Κομνηνό.


ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ







2 σχόλια:

  1. Ναύπακτος: Πέθανε στα 106 ο τελευταίος Εύζωνας που πολέμησε τους Ιταλούς.

    Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 106 ετών, στη Ναύπακτο, ο Γεώργιος Γκίζας, ο τελευταίος εύζωνας του ηρωικού 2/39 Συντάγματος Ευζώνων, που έγραψε χρυσές σελίδες ηρωισμού και αυταπάρνησης στον πόλεμο εναντίον των Ιταλών του Μουσολίνι.

    Ο εύζωνας Γεώργιος Γκίζας από τη Ναύπακτο, ως μέλος του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων, ήταν από τους πρώτους στρατιώτες που πολέμησαν με τους Ιταλούς.

    Το 2021, ο δήμαρχος Ναυπακτίας, Βασίλης Γκίζας, είχε τιμήσει τον ήρωα, κάτι που με συγκίνηση θυμήθηκε το Σάββατο (5/11), ημέρα θανάτου του βετεράνου εύζωνα.

    Η ανάρτηση του δημάρχου Ναυπακτίας
    «Αποχαιρετούμε με συγκίνηση τον 106χρονο Γεώργιο Γκίζα, τον τελευταίο Εύζωνα του ηρωικού 2/39 Σ.Ε. του ελληνοϊταλικού μετώπου.

    »Πριν από ένα χρόνο, ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, σε μία ιδιαίτερη στιγμή για όλους μας, τιμήσαμε στο πρόσωπό του τους Έλληνες αγωνιστές.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  2. Οι επτά μορφές καρκίνου που προκαλούνται άμεσα από την κατανάλωση αλκοόλ.
    Διεθνής ομάδα επιστημόνων, αναφέρει σχετικά με το αλκοόλ, πως όταν το θέμα είναι ο καρκίνος, καμία ποσότητα δεν είναι ασφαλής, διότι ακόμα και η κατανάλωση ενός ποτού την ημέρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο.


    Σε μεγάλη ανάλυση που πραγματοποίησαν, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ετησίως ένα στα 25 νέα κρούσματα καρκίνου οφείλονται στο αλκοόλ.

    Τα περισσότερα παρατηρούνται σε άτομα που πίνουν πολύ. Αρκετά, όμως, καταγράφονται σε ανθρώπους που δεν υπερβαίνουν τις ισχύουσες συστάσεις για διαφύλαξη της υγείας.


    Σύμφωνα με τη μελέτη, επτά μορφές καρκίνου προκαλούνται άμεσα από την κατανάλωση αλκοόλ. Πρόκειται για τους καρκίνους:

    Του οισοφάγου
    Του ήπατος
    Του μαστού
    Του στόματος (χείλη και στοματική κοιλότητα)
    Του φάρυγγα
    Του λάρυγγα
    Του παχέος εντέρου (συμπεριλαμβάνεται ο πρωκτός)
    Τα ευρήματα


    Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν προσφάτως στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet Oncology. Όπως γράφουν οι ερευνητές, υπολόγισαν ότι το 2020 περισσότερα από 741.000 νέα κρούσματα καρκίνου σε όλο τον κόσμο οφείλονταν στο αλκοόλ. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο περίπου 4% όλων των νέων περιστατικών της νόσου.

    Η πλειονότητα των κρουσμάτων αυτών (σχεδόν 569.000) καταγράφηκαν σε άνδρες. Ωστόσο τα περισσότερα κρούσματα αφορούσαν τους καρκίνους:

    Του οισοφάγου (189.700 περιστατικά)
    Του ήπατος (154.700 περιστατικά)
    Του μαστού (98.300 περιστατικά)
    Τα περιστατικά ήταν περισσότερα στους μανιώδεις πότες, δηλαδή στα άτομα που καταναλώνουν πάνω από 60 γραμμάρια αλκοόλ την ημέρα. Στους ανθρώπους αυτούς καταγράφηκε το 46,7% των νέων περιστατικών.


    Ακόμα, όμως, και όσοι καταναλώνουν μέτριες ποσότητες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Η μελέτη υπολόγισε πως σε όσους καταναλώνουν λιγότερα από 20 γρ. αλκοόλ ημερησίως καταγράφονται 103.000 νέα κρούσματα καρκίνου. Αντιστοιχούν στο σχεδόν 14% των περιστατικών που σχετίζονται με το ποτό. Ανάμεσά τους, δε, συμπεριλαμβάνονται 41.300 περιστατικά καρκίνου που αφορούν ανθρώπους οι οποίοι κατανάλωναν έως 10 γρ. αλκοόλ την ημέρα.

    Πόσο αλκοόλ περιέχει ένα ποτό


    Σύμφωνα με την Διεθνή Υπηρεσία Έρευνας του Καρκίνου (IARC), ένα ποτό περιέχει 10-12 γραμμάρια αλκοόλ. Ως 1 ποτό ορίζονται:

    Τα 280-330 ml μπύρας
    Τα 150-180 ml σαμπάνιας
    Τα 30-40 ml ουΐσκι ή άλλο αντίστοιχο ποτό
    Τα 60-80 ml λικέρ
    Τα 100-120 ml κόκκινου κρασιού
    Επομένως, τα 20 γρ. αλκοόλ της νέας μελέτης αντιστοιχούν σε λιγότερα από 2 ποτά την ημέρα και τα 10 γρ. σε λιγότερο από 1 ποτό.

    Προγενέστερη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είχε αποκαλύψει ότι ο αυξημένος κίνδυνος καρκίνου ενδεχομένως σχετίζεται με την ακεταλδεΰδη. Η ουσία αυτή αποτελεί υποπροϊόν του μεταβολισμού της αλκοόλης.
    Οι ερευνητές της Οξφόρδης ανακάλυψαν ότι η ακεταλδεΰδη μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο γενετικό υλικό (DNA) των βλαστοκυττάρων. Τα βλαστικά κύτταρα αποτελούν τους θεμέλιους λίθους όλων των οργάνων και των ιστών του σώματος. Η έρευνα αυτή είχε δημοσιευθεί στην επιστημονική επιθεώρηση Nature.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...