Bankingnews: «Το Εθνικό Κόμμα ΕΛΛΗΝΕΣ μπορεί να φτάσει το 8%-10%. Δημοφιλέστερος απ' όλους τους πολιτικούς ο Ηλίας Κασιδιάρης».
ΤΟ ΠΑΧΟΣ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΥ
ΦΛΟΙΟΥ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΠΕΡΠΑΤΟΥΜΕ.
ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ
ΠΙΟ ΚΙΝΗΤΙΚΟΙ ΖΟΥΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ.
Ο εγκέφαλος και το σώμα των ατόμων που περπατάνε αργά είναι πιο γερασμένοι σε ηλικία 45 ετών, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Η ίδια επίσης προσθέτει ότι είναι εκπληκτικό το γεγονός πως οι επιδόσεις των συμμετεχόντων σε νευροψυχολογικά τεστ στα οποία υποβλήθηκαν κατά την παιδική ηλικία αποτελούσαν καλούς προβλεπτικούς παράγοντες της μελλοντικής ταχύτητας βηματισμού.
Η Τέρι Μόφιτ, επικεφαλής συντάκτρια της μελέτης, εξηγεί ότι προηγούμενες έρευνες έχουν ήδη δείξει ότι οι άνθρωποι ηλικίας 70 έως 80 ετών που περπατάνε πιο αργά τείνουν να πεθαίνουν νωρίτερα συγκριτικά με αυτούς που περπατάνε πιο γρήγορα.
Η ίδια προσθέτει ότι η έρευνα αυτή κάλυψε τη χρονική περίοδο από την παιδική ηλικία έως τη μέση ενήλικη ζωή και βρήκε ότι το αργό βάδισμα είναι σημάδι προβλημάτων και σε αυτές τις ηλικίες.
Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου και διαπιστώθηκε ότι αυτοί που περπατούσαν πιο αργά παρουσίαζαν μειωμένο όγκο εγκεφάλου, χαμηλότερο μέσο πάχος φλοιού, μικρότερη συνολική έκταση του εγκεφαλικού φλοιού και υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης εντάσεων λευκής ουσίας (σ.σ: τραύματα εγκεφάλου που απεικονίζονται στη μαγνητική τομογραφία ως πολύ φωτεινές περιοχές). Συνοπτικά, ο εγκέφαλός τους φαινόταν αρκετά πιο γερασμένος.
"Είναι κρίμα που δεν μετρήσαμε την ταχύτητα βαδίσματος και δεν κάναμε μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου κατά την παιδική ηλικία αυτών των συμμετεχόντων", δήλωσε η Ράσμουσεν.
Παίζουν, φυσικά, ρόλο και οι παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής των συμμετεχόντων, αλλά ήδη από την παιδική ηλικία φάνηκε ποιος θα εμφάνιζε πιο αργό βηματισμό στη μετέπειτα ζωή του.
Στην έρευνα αυτή έλαβαν μέρος 904 άτομα από τη Νέα Ζηλανδία οι οποίοι παρατηρήθηκαν από τον Απρίλιο του 2017 έως τον Απρίλιο του 2019, όταν ήταν 45 ετών.
Το να έχει ο άνθρωπος ένα σταθερό σκοπό στη ζωή του, μπορεί να τον προστατεύσει καλύτερα από την άνοια και το Αλτσχάιμερ όσο περνάνε τα χρόνια, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που δείχνει ότι οι ηλικιωμένοι πρέπει να μην έχουν απάθεια και κατάθλιψη, αλλά, αντίθετα, να αισθάνονται ότι ζουν για κάποιο σκοπό.
Οι ερευνητές, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ψυχιατρικό περιοδικό «Archives of General Psychiatry» του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου, διαπίστωσαν ότι, για κάποιο λόγο, όσοι άνθρωποι αισθάνονται περισσότερο από τους άλλους ότι έχουν ένα σκοπό στη ζωή τους, είναι αυτοί που, ακόμα κι αν έχουν στον εγκέφαλό τους τα φυσικά σημάδια της άνοιας και του Αλτσχάιμερ, τα καταφέρνουν καλύτερα να μην επηρεάζονται αρνητικά από αυτά, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Οι ερευνητές μελέτησαν τα τεστ που είχαν δοθεί σε περίπου 250 ηλικιωμένους, οι οποίοι αργότερα πέθαναν και οι εγκέφαλοί τους ελέγχθηκαν μέσω νεκροψίας για να διαπιστωθεί σε ποιό βαθμό ήταν προχωρημένη η εξάπλωση των σημαδιών της άνοιας. Προτού οι συμμετέχοντες πεθάνουν, οι ερευνητές τους είχαν ζητήσει να προσδιορίσουν κατά πόσο αισθάνονται ότι έχουν ένα σκοπό στη ζωή τους και αν βρίσκουν συγκεκριμένο νόημα σε αυτήν. Η ύπαρξη στόχου θεωρείται από τους ψυχολόγους δείκτης ψυχικής υγείας και ικανοποίησης στην προσωπική ζωή.
Εδωσαν ένα ψυχολογικό τεστ στους ηλικιωμένους από το οποίο αξιολόγησαν σε ποιό βαθμό οι τελευταίοι όντως αισθάνονταν ότι ζουν για κάποιο σκοπό. Η μεταθανάτια μελέτη του εγκεφάλου των ατόμων αυτών επέτρεψε στους επιστήμονες να συσχετίσουν το ψυχικό βίωμα καθενός, όσον αφορά το σκοπό και την αξία της ζωής του, με την μεταθανάτια κατάσταση του εγκεφάλου του.
Όπως διαπιστώθηκε, ακόμα και ανάμεσα σε εκείνους τους ηλικιωμένους που είχαν πολλά σημάδια άνοιας (τις χαρακτηριστικές «πλάκες» που προκαλούν το θάνατο των νευρωνικών εγκεφαλικών κυττάρων), όσοι, όσο ζούσαν, αισθάνονταν ότι είχαν ένα σκοπό, ήσαν αυτοί που επηρεάζονταν λιγότερο αρνητικά από την πρόοδο της νευροεκφυλιστικής νόσου και τη σταδιακή έκπτωση των νοητικών λειτουργιών τους.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι, κατά μέσο όρο, τα άτομα μ’ ένα σκοπό στη ζωή τους είχαν περίπου 30% βραδύτερη επιδείνωση των νοητικών λειτουργιών τους σε σχέση με όσους σε μικρό μόνο βαθμό θεωρούσαν ότι ζούσαν για κάποιο συγκεκριμένο σκοπό.
Δεν είναι ακόμα σαφές για ποιό λόγο και μέσα από ποιό βιολογικό μηχανισμό ο σκοπός στη ζωή συσχετίζεται με την καλύτερη υγεία του εγκεφάλου στα γεράματα. Εξάλλου, από την μελέτη προκύπτει ότι οι πιο μορφωμένοι φαίνεται να είναι πιο ικανοί στο να επιβραδύνουν την άνοια.
Το «μυστικό» για μακροζωία βρίσκεται στο περπάτημα.
Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, διαπιστώθηκε πως η
προσθήκη 1.000 ή ακόμα και 500 βημάτων στην καθημερινότητά σας, μπορεί να
παρατείνει τη διάρκεια ζωής σας.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν εδώ και χρόνια ότι το
περπάτημα αποτελεί έναν εύκολο τρόπο για να αποκομίσουμε πολλά οφέλη για την
υγεία, όπως καλό ύπνο, πρόληψη της αύξησης του βάρους και μειωμένο κίνδυνο
ανάπτυξης πολλών παθήσεων, όπως είναι οι καρδιοπάθειες, το εγκεφαλικό και ο
διαβήτης.
Οι περισσότερες εφαρμογές σωματικής δραστηριότητας
συνιστούν να κάνετε 10.000 βήματα την ημέρα, οι ειδικοί υποστηρίζουν ωστόσο,
ότι δεν υπάρχει μαγικός αριθμός βημάτων για τη βελτίωση της υγείας.
Ομάδα Ευρωπαίων ερευνητών θέλησε να αποκτήσει πιο
ξεκάθαρη άποψη για τον αριθμό των βημάτων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους
ανθρώπους να ζήσουν περισσότερο.
Οι ερευνητές ανέλυσαν 17 μελέτες που συγκέντρωσαν
δεδομένα για τον αριθμό των βημάτων, τους θανάτους από όλες τις αιτίες και
ειδικά από καρδιαγγειακά προβλήματα. Οι 226.899 ενήλικες που συμμετείχαν στις
μελέτες παρακολουθήθηκαν για 7,1 χρόνια κατά μέσο όρο.
Κάθε αύξηση κατά 1.000 βήματα καθημερινά από τους
συμμετέχοντες στις μελέτες, συνδέθηκε με 22% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από
όλες τις αιτίες. Κάθε αύξηση κατά 500 βήματα συνδέθηκε με μείωση κατά 7% των
θανάτων που σχετίζονται με τις καρδιαγγειακές παθήσεις.
Όταν οι ερευνητές εξέτασαν τον διάμεσο αριθμό
βημάτων, διαπίστωσαν ότι το περισσότερο περπάτημα -ειδικά το πολύ περισσότερο-
είχε μεγαλύτερη σχέση με τα μειωμένα ποσοστά θνησιμότητας.
Συγκριτικά με μια ομάδα ανθρώπων που έκαναν σχεδόν
4.000 βήματα καθημερινά, ο κίνδυνος θανάτου από οποιαδήποτε αιτία μειώθηκε κατά:
‒ 49% για 5.500 βήματα
‒ 55% για 7.400 βήματα και
‒ 67% για 11.500 βήματα την ημέρα.
Για τους θανάτους από καρδιαγγειακά αίτια, σε
σύγκριση με τα περίπου 2.350 βήματα την ημέρα, ο κίνδυνος μειώθηκε κατά:
‒ 16% για 4.000 βήματα
‒ 49% για 6.700 βήματα και
‒ 67% για 10.400 βήματα την ημέρα.
Η μελέτη θα παρουσιαστεί στην επιστημονική
συνάντηση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας που θα πραγματοποιηθεί στο
Σικάγο.
«Το μήνυμα είναι ότι δεν χρειάζεται να περπατάτε
πολύ για να αποκομίσετε μεγάλα οφέλη. Το να περπατάτε μόνο 1.000 επιπλέον
βήματα την ημέρα μπορεί να είναι πολύ σημαντικό», δήλωσε ο Δρ. Maciej Banach,
καρδιολόγος και βασικός συγγραφέας της μελέτης, καθώς και επικεφαλής του
τμήματος προληπτικής καρδιολογίας και λιπιδιολογίας στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο
του Λοτζ, στην Πολωνία. «Προφανώς όσο περισσότερα, τόσο το καλύτερο», πρόσθεσε.
Το κλειδί είναι να περπατάτε τακτικά. Ο Banach
συνιστά στους ασθενείς του που κάνουν καθιστική ζωή, να αξιοποιούν οποιαδήποτε
ευκαιρία για να αυξήσουν τα βήματά τους. Τους προτρέπει να αφήνουν το
αυτοκίνητο στο σπίτι και να περπατάνε σε κοντινούς προορισμούς όποτε αυτό είναι
δυνατόν.
«Είναι πολύ εύκολο. Αλλά το σημαντικό είναι ότι
δεν μπορείτε να το κάνετε για μία εβδομάδα ή για ένα μήνα. Θα πρέπει να
προσπαθείτε να περπατάτε κάθε μέρα για το υπόλοιπο της ζωής σας», δήλωσε.
Ο περιορισμός της μελέτης είναι ότι βασίστηκε στην
παρατήρηση και όχι στη δοκιμή μιας συγκεκριμένης παρέμβασης και δεν απέδειξε
σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Τα πιθανά οφέλη από τα επιπλέον καθημερινά βήματα
πρέπει να μελετηθούν σε καλά σχεδιασμένες, τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές
διαφορετικών πληθυσμών, είπε.
ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ
Το Ινστιτούτο Παρατήρησης της Γης (Earthwatch Institute) ανακήρυξε τις μέλισσες ως τα πιο σημαντικά έμβια όντα στον πλανήτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι αποδείξεις και η ανακοίνωση έγιναν στην τελευταία συνάντηση της Βασιλικές Γεωγραφικής Εταιρείας στο Λονδίνο.
Η «διάκριση» αυτή έρχεται σε μια εποχή που οι μέλισσες ανήκουν στα πλέον απειλούμενα είδη του πλανήτη.
Οι πρόσφατες μελέτες αποκαλύπτουν μια δραματική μείωση στην αριθμό των μελισσών, έως και το 90% του πληθυσμού τους λέγεται ότι θα έχει εξαφανιστεί σε λίγα χρόνια. Η ανεξέλεγκτη χρήση εντομοκτόνων και φυτοφαρμάκων, η αποψίλωση και η έλλειψη λουλουδιών είναι οι κύριοι λόγοι γι’ αυτή την εξαφάνιση.
Γιατί το σημαντικότερο πλάσμα
Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι απλούστατη. Από τις μέλισσες εξαρτάται απολύτως ούτε λίγο ούτε πολύ το 70% της παγκόσμιας γεωργίας.
Η εργασία των μελισσών είναι η επικονίαση. Αν αυτή δεν συμβεί, τα φυτά δεν θα μπορούσαν να αναπαραχθούν, με αποτέλεσμα την εξαφάνιση της χλωρίδας.
Εκτός από αυτό, μια έρευνα που διεξήχθη από το Κέντρο Επιχειρήσεων Γεωργίας του Universidad Mayor (CeapiMayor) και της Ένωσης Μελισσοκόμων της Χιλής με τη στήριξη της Ένωσης Αγροτικής Καινοτομίας συμπέρανε ότι οι μέλισσες είναι το μόνο έμβιο ον που δεν μεταφέρει κάποιο είδος παθογόνου μικροοργανισμού.
Ζ.Π.
Σχεδόν 2 στα 3 παιδιά στην Αμερική περνούν περισσότερες από 2 ώρες καθημερινά μπροστά σε μία οθόνη, σύμφωνα με νέα έρευνα που ανέλυσε τα επίπεδα δραστηριότητας 4.800 παιδιών ηλικίας από 8 έως 11 ετών. Τα παιδιά αυτά, μάλιστα, εμφανίζουν προβλήματα στην απομνημόνευση, στη γλώσσα και στα τεστ αντίληψης, συγκριτικά με τα παιδιά που δεν περνούν τόσο χρόνο μπροστά στις οθόνες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα ευρήματα της έρευνας που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Lancet Child & Adolescent Health, ενισχύουν την ανησυχία, ότι η εκτεταμένη χρήση των smartphones, των tablets και της τηλεόρασης μπορεί να βλάψει την ανάπτυξη του εγκεφάλου, ωστόσο απαιτούνται ακόμα εκτενέστερες έρευνες για να το επιβεβαιώσουν αυτό.
Στην συγκεκριμένη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από απαντήσεις γονιών και παιδιών σχετικά με την χρήση οθόνης, την γυμναστική και τον ύπνο, καθώς και σε σχέση με τις πνευματικές τους δυνατότητες. Ως ορόσημο έθεσαν τις 2 ώρες χρήσης οθόνης, καθώς αυτό είναι το μέγιστο που όρισαν ως ασφαλές οι ειδικοί το 2016. Σύμφωνα με τις τότε οδηγίες, τα παιδιά θα πρέπει, επίσης, να αφιερώνουν μία ώρα καθημερινά στην άθληση και περίπου 9-11 ώρες στον ύπνο.
Τα κακά νέα είναι, όμως, ότι μόνο το 5% των παιδιών ακολουθούν τις παραπάνω οδηγίες. Για την ακρίβεια, όπως έδειξαν τα στοιχεία αυτής της έρευνας, τα περισσότερα παιδιά περνούν 3,6 ώρες καθημερινά μπροστά σε μία οθόνη, ενώ κοιμούνται πολύ λιγότερο από το συνιστώμενο. Τα ίδια αυτά παιδιά, όμως, εμφανίζουν χειρότερα αποτελέσματα στα τεστ πνευματικών δεξιοτήτων, συγκριτικά με τα παιδιά που ανήκουν στο προαναφερθέν 5%.
Οι ειδικοί ξεκαθαρίζουν, ότι δεν είναι σαφές ακόμα τι είναι αυτό που κάνει τα παιδιά αυτά να μειονεκτούν σε σχέση με τα άλλα: Οι πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη, το τι βλέπουν εκεί ή η απουσία κάποιας άλλης δραστηριότητας. «Μπορεί απλά τα πιο έξυπνα παιδιά να επιλέγουν να μην περνούν τόσες ώρες μπροστά σε μία οθόνη» λέει ο παιδίατρος Michael Rich από το Boston Children’s Hospital.
Σε κάθε περίπτωση, και μέχρι να πραγματοποιηθούν ακόμα περισσότερες μελέτες που θα δώσουν πιο οριστικές απαντήσεις, έχει νόημα να λάβουμε υπ’όψιν μας τα παραπάνω επιστημονικά ευρήματα και να πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα για να προστατεύσουμε την ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών μας.
Πηγή: sciencenews.org
Ζ.Π.
Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΒΑΣΙΚΟΣ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΛΕΕΙ Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΔΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτην Τουρκία για αμυντικές διαβουλεύσεις η υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ.
H Δρ. Γουόλαντερ θα συμμετάσχει στην Ομάδα Υψηλού Επιπέδου Άμυνας με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας.
Για αμυντικές διαβουλεύσεις στην Τουρκία μεταβαίνει η υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ αρμόδια για Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας, Δρ. Σελέστ Γουόλαντερ. Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Πενταγώνου, η Αμερικανίδα υφυπουργός «αναχώρησε την 5η Νοεμβρίου για την Τουρκία και την Πολωνία προκειμένου να πραγματοποιήσει υψηλού επιπέδου αμυντικές διαβουλεύσεις με αυτούς τους βασικούς νατοϊκούς συμμάχους».
Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Τουρκία, η Δρ. Γουόλαντερ θα συμμετάσχει στην Ομάδα Υψηλού Επιπέδου Άμυνας με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας για να συζητήσει θέματα περιφερειακής ασφάλειας και διμερούς αμυντικής συνεργασίας.
Όσον αφορά το πρόγραμμα της στην Πολωνία, θα συμμετάσχει στην Ομάδα Υψηλού Επιπέδου Άμυνας με το υπουργείο Άμυνας της Πολωνίας για να συζητήσουν την υποστήριξη στην Ουκρανία, θέματα αμυντικών προμηθειών και για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.
Η κυρία Γουόλαντερ θα επισκεφθεί επίσης αμερικανικά στρατεύματα στην Πολωνία.
Ζ.Π.
Τροποποίησαν το DNA των κυττάρων σε 16 ασθενείς για να θεραπεύσουν τον καρκίνο τους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο όλο εγχείρημα χαρακτηρίσθηκε ως «άλμα προόδου» από τους ειδικούς.
Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως χρησιμοποίησαν με επιτυχία μία εξελιγμένη τεχνική επεξεργασίας του DNA, για να ενισχύσουν τους φυσικούς μηχανισμούς με τους οποίους ο ανθρώπινος οργανισμός καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα.
Με τη βοήθεια της τεχνικής αυτής, που λέγεται CRISPR, οι επιστήμονες τροποποίησαν ανοσοποιητικά κύτταρα που είχαν λάβει από 16 ασθενείς με ανίατους καρκίνους. Ύστερα, τα ενέχυσαν πίσω στον οργανισμό τους με την ελπίδα ότι θα επιτεθούν και θα καταστρέψουν τους όγκους τους.
Είναι πολύ νωρίς για να ξέρουν, αν η μέθοδός τους απέφερε τα προσδοκώμενα. Ωστόσο ένα μήνα μετά την έγχυση, η νόσος πέντε εκ των ασθενών έχει σταθεροποιηθεί.
Το όλο εγχείρημα χαρακτηρίσθηκε ως «άλμα προόδου» από τους ειδικούς και ως«πανίσχυρη» επίδειξη για τις δυνατότητες αυτής της τεχνολογίας.
Αποτελεί επίσης τον κολοφώνα της εξατομικευμένης Ιατρικής, καθώς με τη μέθοδο αυτή δημιουργήθηκε μία θεραπεία για κάθε ασθενή ξεχωριστά. Και αυτό, διότι η γενετική τροποποίηση έγινε με τρόπο ώστε να επιτίθεται στα αδύναμα σημεία κάθε όγκου ξεχωριστά.
Έως πρότινος, η τεχνολογία CRISPR είχε χρησιμοποιηθεί επιτυχώς σε ανθρώπους για να αφαιρέσει συγκεκριμένα γονίδια που εμπόδιζαν την επίθεση του ανοσοποιητικού στα καρκινικά κύτταρα. Στη νέα μελέτη, όμως, όχι μόνο αφαιρέθηκαν γονίδια, αλλά προστέθηκαν νέα. Τα νέα γονίδια προγραμματίζουν τα ανοσοποιητικά κύτταρα να καταπολεμούν τον καρκίνο που ήδη έχει αναπτυχθεί.
«Αυτό αποτελεί άλμα προόδου προς την ανάπτυξη μιας εξατομικευμένης θεραπείας για τον καρκίνο», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Antoni Ribas, καθηγητής Ιατρικής, Χειρουργικής και Μοριακής & Ιατρικής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA).
Η νέα μελέτη
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Nature. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, έλαβαν δείγματα αίματος και καρκινικού ιστού από 16 ασθενείς με καρκίνο:
• Του παχέος εντέρου
• Του μαστού
• Του πνεύμονα
Οι όγκοι των ασθενών αυτών δεν είχαν ανταποκριθεί στις συμβατικές θεραπείες στις οποίες είχαν υποβληθεί.
Οι ερευνητές απομόνωσαν από το αίμα των ασθενών τα Τ-κύτταρα του ανοσοποιητικού και ξεχώρισαν όσα μπορούσαν να ανιχνεύουν τον καρκίνο απ’ όσα δεν μπορούσαν. Η ανίχνευση γίνεται με τη βοήθεια ειδικών πρωτεϊνικών υποδοχέων.
Ύστερα, τροποποίησαν γενετικά τα Τ-κύτταρα που δεν ανίχνευαν τον καρκίνο, ώστε να αποκτήσουν και αυτά αντικαρκινικούς υποδοχείς. Τέλος, ενέχυσαν τα τροποποιημένα Τ-κύτταρα πίσω στο αίμα των ασθενών.
Τα ευρήματα
Η μελέτη ήταν σχεδιασμένη να ελέγξει την ασφάλεια της τεχνολογίας. Όπως έδειξε, τα τροποποιημένα κύτταρα όντως εντόπιζαν τους όγκους.
Ο καρκίνος εξακολούθησε να επιδεινώνεται σε 11 από τους ασθενείς, ενώ σταθεροποιήθηκε σε πέντε. Ωστόσο απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να καθοριστεί η ακριβής δόση τροποποιημένων κυττάρων που χρειάζονται οι ασθενείς και η αποτελεσματικότητά της.
Ζ.Π.
H NASA εκτόξευσε τηv ασπίδα για την προσεδάφιση στον Άρη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣκοπός της αποστολής ήταν η δοκιμή της τεχνολογίας που είναι απαραίτητη για την προσεδάφιση στον πλανήτη.
Επιτυχημένη ήταν η πρώτη εκτόξευση της θερμικής ασπίδας που θα χρησιμεύσει για την προσεδάφιση στον Άρη από την NASA.
Από τη Διαστημική Βάση Δυνάμεων Vandenberg στην Καλιφόρνια εκτοξεύτηκε η LOFTID, η δοκιμή πτήσης σε χαμηλή τροχιά της Γης ενός φουσκωτού επιβραδυντή, από έναν πύραυλο Atlas V της United Launch Alliance.
Σκοπός της αποστολής ήταν η δοκιμή της τεχνολογίας που είναι απαραίτητη για την προσεδάφιση στον πλανήτη Άρη, προκειμένου να ακολουθήσουν αποστολές με πλήρωμα ή ρομποτικές αποστολές στην Αφροδίτη ή τον Τιτάνα.
Η αποστολή, ενώ επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την 1η Νοεμβρίου, τελικά καθυστέρησε λόγω τεχνικού προβλήματος στην μπαταρία του πυραύλου. Μετά την αντικατάσταση της μπαταρίας και τη νέα δοκιμή όλα ήταν πλέον έτοιμα.
Έτσι, το LOFTID έφτασε στη χαμηλή τροχιά της Γης, που βρίσκεται λιγότερα από 1.200 μίλια από την επιφάνεια της Γης, στις 4:49 π.μ. με υπερηχητικές ταχύτητες.
Αφού φούσκωσε, ξεκίνησε την επιστροφή του στη Γη στις 6:34 π.μ.
Την ασπίδα πρόκειται να ανακτήσει το σκάφος Kahana ΙΙ σε δύο μέρες από τον Ειρηνικό Ωκεανό, σε σημείο ανατολικά της Χαβάης όπου και προσγειώθηκε ομαλά χάρη στο αλεξίπτωτό της.
Η NASA αποσκοπεί στη χρήση της θερμικής ασπίδας ως επιβραδυντή για τα διαστημόπλοια που εισέρχονται στην ατμόσφαιρα του Άρη.
Οι αεροδυναμικές δυνάμεις βοηθούν στην επιβράδυνση ενός πυραύλου κατά την είσοδό του σε μία ατμόσφαιρα πριν προσγειωθεί.
Βέβαια για ένα διαστημόπλοιο το οποίο έχει προορισμό τον Άρη η πρόκληση είναι σαφώς μεγαλύτερη, λόγω της αρκετά μικρότερης πυκνότητας του σε σχέση με τη Γη.
Σύμφωνα με τον Joe Del Corso διευθυντή έργου LOFTID στο Ερευνητικό Κέντρο Langley της NASA, οι αισθητήρες στη θερμική ασπίδα θα καταγράψουν την εμπειρία της κατά την κάθοδό της, ενώ οι κάμερες πρόκειται να τραβήξουν βίντεο της αποστολής.
Μαζί με τον LOFTID εκτοξεύτηκε και το Joint Polar Satellite System-2 ή JPSS-2, ένας πολικός δορυφόρος ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να συλλέγει δεδομένα σχετικά με την πρόγνωση του καιρού και ο σκοπός του είναι να βοηθήσει στην πρόβλεψη ακραίων φαινομένων.
Ζ.Π.