ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

13 Νοεμβρίου 2022

Ο ΠΟΥΤΙΝ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΧΤΙΖΕΙ (ΕΔΩ ΚΑΙ 10 ΧΡΟΝΙΑ) ΤΕΡΑΤΩΔΕΣ ΥΠΟΓΕΙΟ ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ, ΒΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΟ, ΣΤΑ ΟΥΡΑΛΙΑ. Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΧΤΙΣΕ ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΥΠΟΓΕΙΟ ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ. Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΕΝΑ ΑΘΛΙΟ ΕΥΠΡΟΣΒΛΗΤΟ ΑΡΧΗΓΕΙΟ (ΤΟ "ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ" ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ).

 


ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ ΓΗ

 



TO ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ. ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΠΥΘΙΟ ΕΛΑΣΣΟΝΟΣ, ΔΥΤΙΚΑ, ΣΤΗΝ ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ.


ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ «ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ» ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΝΕΟ ΚΤΙΡΙΟ ΥΨΙΣΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΕ ΣΧΗΜΑ ΗΜΙΣΕΛΗΝΟΥ. ΘΑ ΣΥΝΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΑΙΓΛΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ. Όλα τα κράτη προετοιμάζουν την άμυνά τους εκτός από τους ρωμιούς, που στηρίζονται στους αμερικανούς και στους...ισραηλινούς. Αν είναι δυνατόν.

 


ΤΟ ΝΕΟ «ΟΚΤΑΓΩΝΟ» ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ. Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός του είναι υψηλού συμβολισμού και το νέο συγκρότημα θα «σπείρει τον φόβο» στους εχθρούς της Τουρκίας...



 






Ουράλια: Η τεράστια υπόγεια πόλη των 1.000 τ. χλμ. που χτίζει ο Πούτιν – Ποιο είναι το μυστηριώδες όρος Yamantau. Εκεί που στεγάζεται όλο το ρωσικό πυρηνικό Κέντρο Ελέγχου και Διοίκησης.

Η Ρωσία επεκτείνει τις υπόγειες εγκαταστάσεις της στα Ουράλια  συνολικής εκτιμώμενης έκτασης 1.000 τ. χλμ.(!) με πυρετώδεις ρυθμούς, εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία αναφέρουν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, οι όποιες παρακολουθούν μέσω δορυφόρων τις εκτεταμένες εργασίες που πραγματοποιούνται στα Ουράλια.

 

Δύο είναι οι περιοχές των Ουραλίων που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον.

Η πρώτη είναι το όρος Kosvinsky ένα βουνό στα βόρεια Ουράλια, στην περιφέρεια Sverdlovsk. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται, τα οποία βέβαια στηρίζονται σε εκτιμήσεις η εγκατάσταση μπορεί να φιλοξενήσει έως και 30.000 άτομα και εκεί στεγάζεται το νέο επιχειρησιακό Αρχηγείο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Η δεύτερη περιοχή είναι το όρος Yamantau, το οποίο φιλοξενεί στα έγκατά του μια ακόμη μεγαλύτερη εγκατάσταση από αυτή του Kosvinsky, η οποία είχε ξεκινήσει να κατασκευάζεται το 1967.

Το Yamantau είναι ένα βουνό στα νότια Ουράλια της Ρωσίας.

Είναι το υψηλότερο σημείο στα Ουράλια και την Ευρώπη εκτός από τα βουνά του Καυκάσου. Το Yamantau είναι γνωστό και ως «Tο Μυστηριώδες Βουνό» λόγω των πολλών παράξενων θρύλων και ιστοριών του. Θεωρείται δημοφιλής τουριστικός προορισμός και έχει παρουσιαστεί σε πολλές ρωσικές ταινίες. Υπάρχουν όμως περιοχές που δεν μπορεί να πλησιάσει κάποιος.

Το 2017 η Ρωσία είχε ανακοινώσει ότι θα μετατρέψει τις εγκαταστάσεις στο Yamantau σε «ερευνητικό επιστημονικό κέντρο» και κέντρο ανάπτυξης νέων όπλων.

Τον Νοέμβριο του 2020 το Κρεμλίνο είχε δώσει στη δημοσιότητα ένα ασυνήθιστο αντίγραφο συνάντησης μεταξύ του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και ανώτερων αξιωματούχων της άμυνας και άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων, καθώς και εκπροσώπων των αμυντικών βιομηχανιών της Ρωσίας, σχετικά με τον εκσυγχρονισμό της υποδομής διοίκησης και ελέγχου πυρηνικών της χώρας.

Σε αυτό, μεταξύ άλλων, ο Πούτιν αποκάλυψε ότι οι εργασίες για ένα νέο θωρακισμένο  στρατηγικό διοικητήριο, ένα βαθιά θαμμένο υπόγειο καταφύγιο, πλησιάζουν στην ολοκλήρωση.

Ο Πούτιν είχε πραγματοποιήσει  τη συνάντηση αυτή στο Σότσι στις 11 Νοεμβρίου 2020. Μεταξύ άλλων συμμετείχαν επίσης ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και ο Ρώσος Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Valery Gerasimov.

Την προηγούμενη ημέρα, ο Ρώσος Πρόεδρος είχε μια άλλη συνάντηση, η οποία είχε θίξει  τη γενική πολιτική πυρηνικής αποτροπής της χώρας, όπου ανέφερε ότι θα ενέκρινε πυρηνικό χτύπημα μόνο ως απάντηση σε ένα αντίστοιχο εναντίον της Ρωσίας.

Αυτή η προφανής δήλωση της αποκαλούμενης πολιτικής «χωρίς πρώτη χρήση» φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενες επίσημες δηλώσεις των τελευταίων ετών.

 «Είναι απολύτως σαφές ότι η μαχητική ικανότητα της πυρηνικής τριάδας και η ικανότητα του Στρατού και του Ναυτικού συνολικά να ανταποκρίνονται επαρκώς και γρήγορα σε πιθανές στρατιωτικές προκλήσεις εξαρτώνται άμεσα από τη σταθερότητα, την αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία αυτών των συστημάτων υπό οποιεσδήποτε συνθήκες» είχε πει  ο Πούτιν στη συγκέντρωση της 11ης Νοεμβρίου.

«Θα ήθελα να επισημάνω ότι έχουν γίνει πολλά τα τελευταία χρόνια για να διατηρηθούν όλα τα στοιχεία διοίκησης των στρατηγικών πυρηνικών μας δυνάμεων στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο», προσθέτοντας ότι «όλα τα διοικητικά σημεία μπορούν να λαμβάνουν εκτενείς ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο και να τις χρησιμοποιούν για την αξιολόγηση της κατάστασης και τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων.»

«Όλος ο εξοπλισμός, το υλικό και τα συστήματα επικοινωνίας των συστημάτων ελέγχου πυρηνικών δυνάμεων αναβαθμίζονται τακτικά, αλλά παραμένουν τόσο απλά και αξιόπιστα όσο ένα τουφέκι Καλάσνικοφ», συνέχισε.

Ωστόσο, ο Πούτιν περιέγραψε περαιτέρω βήματα που θεώρησε ότι πρέπει να ληφθούν για να διασφαλιστεί ότι η αρχιτεκτονική πυρηνικής διοίκησης και ελέγχου της Ρωσίας παραμένει ανέπαφη, «ακόμη και σε περίπτωση πυρηνικού χτυπήματος», διασφαλίζοντας έτσι ότι η χώρα θα μπορούσε να εξαπολύσει αντίποινα, εάν χρειαζόταν.

Η ικανότητα πραγματοποίησης ενός δεύτερου χτυπήματος υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, ακόμη και μετά από μια αιφνιδιαστική επίθεση, είναι το βασικό υπόβαθρο της θεωρίας της αποτροπής.

Ο Ρώσος πρόεδρος τονίζοντας ακόμη την ανάγκη διασφάλισης της επιβίωσης της πυρηνικής υποδομής διοίκησης και ελέγχου της χώρας είχε προσθέσει.

«Γνωρίζουμε ότι πολλά εξαρτώνται από τη δυνατότητα επιβίωσης αυτών των συστημάτων και την ικανότητά τους να συνεχίσουν να λειτουργούν σε περιβάλλον μάχης», είπε. «Μου είπαν ότι η δημιουργία μιας απολύτως ασφαλούς εγκατάστασης για τον έλεγχο στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων, μεταξύ άλλων, πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της και ότι θα έχει πολύ υψηλό περιθώριο ασφαλείας».

Δεν είναι απολύτως σαφές από αυτά τα σχόλια εάν ο Πούτιν εννούσε  για μια εντελώς νέα εγκατάσταση ή για επέκταση υπάρχουσας.

Οι παρατηρήσεις του σχετικά με την ανάγκη προστασίας της συνολικής υποδομής διοίκησης και ελέγχου από οποιεσδήποτε απειλές, συμπεριλαμβανομένης μιας πυρηνικής επίθεσης, υποδηλώνουν έντονα την τοποθεσία για την οποία μιλάει ότι είναι βαθιά θαμμένο στα Ουράλια.

Η Ρωσία έχει έχει δύο τοποθεσίες που θα ταιριάζουν με αυτή τη γενική περιγραφή, μια στο Kosvinsky Kamen στα βόρεια Ουράλια Όρη και μια άλλη κάτω από το όρος Yamantau στα Νότια Ουράλια Όρη.

Η κατασκευή και των δύο τοποθεσιών φέρεται να ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Αξίζει να σημειωθεί ότι καμία εγκατάσταση στη γη δεν μπορεί να επιβιώσει πλήρως ενόψει χτυπημάτων από σύγχρονα πυρηνικά όπλα, αλλά οι βαθιά θαμμένες τοποθεσίες προσφέρουν πιθανώς την καλύτερη δυνατή άμυνα.



ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ



























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...