ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

29 Νοεμβρίου 2022

Η Ελλάδα αναδείχτηκε πρώτη δύναμη στη ρομποτική πανευρωπαϊκά και τέταρτη παγκοσμίως για το 2022 ανάμεσα σε 73 χώρες στο Dortmund της Γερμανίας στις 17-19 Νοεμβρίου 2022. Aργυρό μετάλλιο στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής πήραν τρεις Πατρινοί και ένας Κερκυραίος, που κατέκτησαν τη δεύτερη θέση στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής 2022.

 

 

 

Ο ΙΟΣ ΠΑΝΔΩΡΑ 

 

 

ΓΡΕΒΕΝΑ: ΚΑΤΟΙΚΟΙ 15.000, ΕΝΑΣ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ. ΙΩΑΝΝΙΝΑ: ΚΑΤΟΙΚΟΙ 65.000, ΕΝΑΣ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ. ΑΘΗΝΑ: ΚΑΤΟΙΚΟΙ 5.000.000, ΑΤΕΛΕΙΩΤΟΙ ΚΟΠΡΟΝΙΚΕΣ, Ο ΚΟΥΛΗΣ, Ο ΠΡΟΔΟΤΗΣ, Η ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ, Ο ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ... ΑΕΡΓΟΙ, ΑΔΟΥΛΕΥΤΟΙ, ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ. ΣΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΥΝ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ. ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 5.000.000 ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΖΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΠΡΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΣΑΡΩΝΙΚΟ;

 

Η Αλίκη Ράγκου, ο Κωνσταντίνος Μαζαράκης, ο Γιάννης Ράγκος και ο προπονητής τους, Σπύρος Τσουκαλάς,

 

Σε πρώτη δύναμη στη ρομποτική εξελίσσεται πανευρωπαϊκά η Ελλάδα. Οι δικοί μας Robocores ανέβασαν την ελληνική σημαία στο βάθρο, κατακτώντας το αργυρό μετάλλιο στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής 2022.

Τρεις Πατρινοί και ένας Κερκυραίος κατέκτησαν τη δεύτερη θέση στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής 2022 (WRO 2022) που πραγματοποιήθηκε στο Dortmund της Γερμανίας στις 17-19 Νοεμβρίου.

Η Ελλάδα ειδικότερα αναδείχτηκε πρώτη δύναμη στη ρομποτική πανευρωπαϊκά και τέταρτη παγκοσμίως για το 2022 ανάμεσα σε 73 χώρες. Αρκετές ήταν οι ελληνικές ομάδες που βρέθηκαν εντός της πρώτης οκτάδας.

Οι Robocores, δηλαδή η Αλίκη Ράγκου, ο Κωνσταντίνος Μαζαράκης, ο Γιάννης Ράγκος και ο προπονητής τους, Σπύρος Τσουκαλάς, ανέβασαν την ελληνική σημαία στο βάθρο, κατακτώντας το μοναδικό μετάλλιο για τη χώρα μας στη διοργάνωση.

 


«Ο ανταγωνισμός ήταν μεγάλος. Αντιμετωπίσαμε αρκετές δυσκολίες και δυσλειτουργίες, ακόμα και της τελευταίας στιγμής, αλλά καταφέραμε να βρούμε λύσεις και τελικά να πετύχουμε τον στόχο μας. Η πιο έντονη στιγμή μας εκεί, ήταν πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Η αγωνία είχε φτάσει στα ύψη! Με το που ακούσαμε το όνομα της ομάδας μας, είδαμε μήνες δουλειάς να μετατρέπονται σε συναισθήματα. Η χαρά, η ανακούφιση και η περηφάνια μας δεν κρύβονταν», υπογράμμισε ο Κωνσταντίνος Μαζαράκης.

Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής: Το project που μας χάρισε το μετάλλιο
Η ομάδα των Robocores παρουσίασε στον διαγωνισμό το Pop2See, ένα σύστημα συσκευών που διευκολύνει την ένταξη των τυφλών μαθητών στα γενικά σχολεία και πανεπιστήμια. Αναβαθμίζει την αλληλεπίδραση μεταξύ του εκπαιδευτικού και του τυφλού μαθητή και προσφέρει αυτονομία και ανεξαρτητοποίηση.

«Αναγνωρίσαμε ένα σοβαρό πρόβλημα και αποφασίσαμε να το λύσουμε! Ο διαγωνισμός αυτός ήταν μόνο η αρχή. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να αλλάξουμε τις ζωές των τυφλών μαθητών», σημείωσε η Αλίκη Ράγκου.

 

Ανεκτίμητη ήταν και η συνεισφορά της Μαρίνας Τριανταφυλλίδη, εκπροσώπου της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Δυτικής Ελλάδος. Συνόδευσε την ομάδα στη Γερμανία, δοκιμάζοντας τις συσκευές τους και μιλώντας με τους κριτές για την εμπειρία της ως μαθήτρια με απώλεια όρασης.

Στην προσπάθεια συνέβαλαν και οι μέντορες της ομάδας, Ιωάννης Ε. Κοσμαδάκης, co-founder της startup Fisea, Δημήτρης Τσαπλαρής, μέλος της startup Kytion Robotics, καθώς και η Τζίλντα Μαζαράκη, Social Media Manager και η Ambassador της ομάδας, Άννα Μπαλάν, Tik Tok influencer.

Η ομάδα είχε διακριθεί και στον Εθνικό Διαγωνισμό Νέων Επιστημόνων, που διεξήχθη από το Υπουργείο Παιδείας. Ταξίδεψε στην Ολλανδία για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον 33ο Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό των Νέων Επιστημόνων 2022 (EUCYS 2022) μαζί με δύο ακόμα ελληνικές ομάδες.

 

Όπως δήλωσε ο Κωνσταντίνος, ο οποίος θέλει να σπουδάσει στο τμήμα μηχανικών υπολογιστών & πληροφορικής, «είμαι πολύ χαρούμενος για την νίκη μας. Μετά από 1.5 χρόνο δουλειάς οι κόποι μας ανταμείφθηκαν. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια σε όλες τις ομάδες για τα υπέροχα project τους».

Όπως ανέφερε ο Σπύρος, «είναι συγκλονιστική η συνειδητοποίηση πως όλο αυτό το ταξίδι ξεκίνησε πριν 14 μήνες! Το να βλέπεις τα παιδιά να μεγαλώνουν ενώ μεγαλώνεις και εσύ μαζί τους, να πετυχαίνουν τους στόχους τους και να φτάνουν σε τέτοιου είδους επιτυχίες είναι το εντονότερο βίωμα που έχω βιώσει στην ενήλικη ζωή μου».

Η Αλίκη τόνισε πως, «παρά τα άγχη και τις αγωνίες μας, τα συναισθήματα που βιώσαμε είναι ανεπανάληπτα. Ήταν  ανεπανάληπτα. Δε θα ξεχάσω ποτέ τη στιγμή με τη μικρή μας “οικογένεια” πάνω στο βάθρο με την ελληνική σημαία».

Τέλος, το μικρότερο μέλος της ομάδας λέει στο thebest: «Ήμουν υπεύθυνος για την εφαρμογή του Pop2See. Η δημιουργία της και η βελτίωσή της δεν ήταν σε καμία περίπτωση τόσο δύσκολες όσο η παρουσίαση μπροστά στους κριτές. Και όλα αυτά αποτελούν μία μοναδική εμπειρία που δε θα ξεχάσω ποτέ».

Να σημειώσουμε ότι νωρίτερα μέσα στη χρονιά η ομάδα κατέκτησε την 1η θέση στον Εθνικό Διαγωνισμό Νέων Επιστημόνων του Υπουργείου Παιδείας, και εκπροσώπησε τη χώρα μας στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Νέων Επιστημόνων (EUCYS 2022), που διεξήχθη στην Ολλανδία.

Το Pop2See αποτελείται από δύο συσκευές. Η κύρια συσκευή, η οποία μοιάζει με πληκτρολόγιο, εξυπηρετεί την διαδικασία της πληκτρολόγησης και της ανάγνωσης στον κώδικα Braille, ενώ η δεύτερη συσκευή είναι μία κάμερα συνδεδεμένη με έναν μικροϋπολογιστή που τραβάει φωτογραφίες από οποιαδήποτε επιφάνεια με κείμενο, για παράδειγμα σχολικό πίνακα, βιβλία ή σημειώσεις, και τις μετατρέπει ψηφιακά σε κείμενο και ήχο.

Το σύστημα αυτό των συσκευών πλαισιώνει μία εφαρμογή που ενώνει τον μαθητή, τους γονείς και τον εκπαιδευτικό, διευκολύνοντας έτσι την αλληλεπίδρασή τους. 

 

 

 ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ


12 σχόλια:

  1. Στο Υπουργείο Εξωτερικών του Καναδά κλήθηκε ο εκεί Ρώσος πρέσβης να δώσει εξηγήσεις, γιατί ανέβασε στο τουίτερ την φράση "οικογένεια αποτελούν ο μπαμπάς, η μαμά και το παιδί". Το τουίτ κρίθηκε "εξαιρετικά ομοφοβικό και απαράδεκτο".
    Η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Πασκάλ Σεν Ονγκέ που, κατά δήλωσή της, είναι λεσβία, ανέφερε ότι "η Ρωσική ομοφοβική προπαγάνδα δεν είναι ευπρόσδεκτη στον Καναδά".
    Απαντώντας η Ρωσική πρεσβεία τη συμβούλεψε "να σκεφτεί πώς γεννήθηκε".
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΙ ΑΛΛΟ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΟ ΝΕΚΡΟ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ. ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ ΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ. Το μόνο που ενδιαφέρει τους συνταξιούχους ακροδεξιούς είναι να μην πεθάνουν οι ίδιοι από το καταραμένο εμβόλιο. Όσο για τους γνωστούς οπαδούς του Σόρος, αυτοί είναι ενθουσιασμένοι με τον χαμό της Ελληνικής νεολαίας.
    Αγρίνιο: Νεκρός 22χρονος μετά από τροχαίο με μηχανή.
    Οι συνθήκες του τροχαίου ερευνώνται από το Α.Τ. Αιτωλικού.
    Ένας 22χρονος έχασε τη ζωή του μετά από τροχαίο στην περιοχή της Ματαράγκας του δήμου Αγρινίου.
    Το τροχαίο σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης (29/11) όταν η μηχανή που οδηγούσε ο 22χρονος, κάτω από άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες, συγκρούστηκε με τρακτέρ.
    Ο νεαρός, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Αγρινίου με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατος του.
    Οι συνθήκες του τραγικού τροχαίου ερευνώνται από το Α.Τ. Αιτωλικού.
    Ο 22χρονος, σύμφωνα με πληροφορίες του agriniopress, καταγόταν απο το χωρίο Σιταράλωνα του δήμου Θέρμου και σπούδαζε στην Πάτρα.


    Πέθανε η 21χρονη Ελληνίδα που παρασύρθηκε και εγκαταλείφθηκε από το αυτοκίνητο του 26χρονου Αλβανού. ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΟ ΖΩΝΤΑΝΟ. Ο 26χρονος Αλβανός δεν είχε άδεια παραμονής στην Ελλάδα.
    https://zenonpapazaxos.blogspot.com/2022/11/21-26-26.html
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλια: Νεκρός 25χρονος μετά από τροχαίο με μηχανή. ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΟ ΝΕΚΡΟ. ΟΙ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 80ΑΡΗΔΕΣ ΠΟΥ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΞΑΦΝΙΚΑ - ΜΗΠΩΣ ΤΟΥΣ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟ «ΕΜΒΟΛΙΟ».
      Η Τροχαία διεξάγει έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος.
      Όπως αναφέρει το cretapost.gr, το περιστατικό συνέβη περίπου στις 3:30 το μεσημέρι στον παλιό εθνικό δρόμο από τα Μάλια προς τον Άγιο Νικόλαο, στο ύψος που βρίσκονται οι Αρχαιότητες των Μαλίων.
      Όλα συνέβησαν όταν ο νεαρός οδηγός, περίπου 25 ετών, έχασε τον έλεγχο της μηχανής που οδηγούσε κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες.
      Άμεσα ενημερώθηκαν οι Αρχες σπεύδοντας στο σημείο τόσο περιπολικό της Αστυνομίας όσο και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Ωστόσο κανείς δεν μπόρεσε να προσφέρει την παραμικρή βοήθεια στον άτυχο νεαρό καθώς ο θάνατος του ήταν ακαριαίος.
      Η Τροχαία διεξάγει έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος.
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
  3. Η Ιαπωνία εξετάζει την αγορά 500 πυραύλων Κρουζ Tomahawk από τις ΗΠΑ.
    Ο Τόμαχοκ (Raytheon) μπορεί να πλήξει στόχους ως και σε απόσταση 1.000 χιλιομέτρων.
    Σύμφωνα με όσα αναφέρει σήμερα Τετάρτη η εφημερίδα Yomiuri, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, ενδέχεται να αγοράσει ως και 500 πυραύλους Κρουζ Tomahawk μέχρι το οικονομικό έτος που ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2028.
    Το Τόκιο ετοιμάζει το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα των ιαπωνικών ενόπλων δυνάμεων μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς θεωρεί απειλές τον εκσυγχρονισμό του στρατού της Κίνας και τα προγράμματα της Βόρειας Κορέας για την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων.
    Ερωτηθείς για το δημοσίευμα της Γιομιούρι, ο Ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Χιροκάζου Ματσούνο περιορίστηκε να πει πως δεν έχουν ληφθεί ακόμη οριστικές αποφάσεις.
    Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Φουμίο Κισίντα ετοιμάζεται να αναθεωρήσει τη στρατηγική της για την εθνική ασφάλεια και άλλες κατευθυντήριες γραμμές όσον αφορά την άμυνα της χώρας μέχρι τα τέλη της χρονιάς.
    Έχει ήδη αναγγείλει πως θα αποκτήσει πυραύλους με μεγαλύτερο δραστικό βεληνεκές, ώστε να αποκτήσει τη δυνατότητα καταστροφής στόχων στη θάλασσα και στη στεριά.
    Ο Τόμαχοκ (Raytheon) μπορεί να πλήξει στόχους ως και σε απόσταση 1.000 χιλιομέτρων, με άλλα λόγια τομείς της Κίνας και της ρωσικής Άπω Ανατολής θα βρίσκονται εντός εμβέλειας.
    Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η εφημερίδα Nikkei ανέφερε πως το Τόκιο εξετάζει το ενδεχόμενο να αποκτήσει επίσης υπερηχητικούς πυραύλους μέχρι το 2030.
    Αυτή την εβδομάδα ο πρωθυπουργός Κισίντα έκανε σαφές πως ο αμυντικός προϋπολογισμός της Ιαπωνίας θα φθάσει το 2% του ΑΕΠ ως το 2027.
    Η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών παραμένει ζήτημα εξαιρετικά αμφιλεγόμενο στην ασιατική χώρα.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 2 Δεκεμβρίου: Η ώρα της μεγάλης αποκάλυψης για το νέο αμερικανικό βομβαρδιστικό των 203 δισ.$.
    Κανείς δεν έχει δει ακόμη το πιο προηγμένο αμερικανικό αεροσκάφος.
    ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ. ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΜΑΣ, ΒΟΜΒΑΡΔΙΖΟΝΤΑΣ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.
    Η Αεροπορία των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει την πρώτη δημόσια παρουσίαση του νέου της στρατηγικού βομβαρδιστικού του πιο προηγμένου αεροσκάφους που δημιουργήθηκε ποτέ αυτή την εβδομάδα, αφού ξόδεψε σχεδόν 203 δισεκατομμύρια δολάρια για το πρόγραμμα.
    Το βομβαρδιστικό stealth B-21 Raider θα παρουσιαστεί στις εγκαταστάσεις Northrop Grumman στο Palmdale της Καλιφόρνια, την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου.
    Το βομβαρδιστικό σχεδιάστηκε για να εκτελεί αποστολές μεγάλης εμβέλειας και πυρηνικές αποστολές χρησιμοποιώντας τεχνολογίες αιχμής ηλεκτρονικών και stealth.
    Επί του παρόντος, έξι βομβαρδιστικά κατασκευάζονται στο Palmdale με περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια ανά αεροσκάφος. Αναμένεται να πετάξουν το 2023.
    Η Αεροπορία των ΗΠΑ και η Northrop άρχισαν να αναπτύσσουν το βομβαρδιστικό το 2015, αφού η αεροπορική και αμυντική εταιρεία κέρδισε τη σύμβαση για το σχεδιασμό και την παραγωγή του αεροσκάφους.
    Το προηγμένο αεροσκάφος πήρε το όνομά του από την επιδρομή του Doolittle – όπου βομβαρδιστικά B-25 βομβάρδισαν για πρώτη φορά το Τόκιο τον Απρίλιο του 1942, σε μια αποστολή που έμεινε γνωστή στην ιστορία ως «Doolittle Raid»
    Οι εκπρόσωποι της Northrop χαρακτήρισαν το B-21 «πρωτοποριακό» και «τεχνολογική αριστεία».
    «Το B-21 είναι το πιο προηγμένο στρατιωτικό αεροσκάφος που κατασκευάστηκε ποτέ και είναι προϊόν πρωτοποριακής καινοτομίας και τεχνολογίας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του τομέα της Northrop και γενικός διευθυντής Dough Young.
    «Το Raider παρουσιάζει την αφοσίωση και τις δεξιότητες των χιλιάδων ανθρώπων που εργάζονται καθημερινά για να παραδώσουν αυτό το αεροσκάφος», πρόσθεσε.
    https://youtu.be/UcIcuuKCdVs
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ ξεκίνησαν σειρά κοινών αεροπορικών γυμνασίων. Ο ΜΠΑΪΝΤΕΝ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΙΣ ΨΗΦΟΥΣ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΟΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 2024.
    Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες ασκήσεις του είδους τα τελευταία χρόνια.
    Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ και των ΗΠΑ ξεκίνησαν σειρά κοινών αεροπορικών γυμνασίων, ανακοίνωσε χθες Τρίτη το ισραηλινό γενικό επιτελείο.
    Μαχητικά και αεροσκάφη ανεφοδιασμού εν πτήσει των δύο κρατών θα ασκηθούν για την αντιμετώπιση διαφόρων «σεναρίων» που συνδέονται με «περιφερειακές απειλές» για αρκετές ημέρες, συνόψισε ο ισραηλινός στρατός μέσω Twitter. Δεν υπεισήλθε σε περισσότερες λεπτομέρειες.
    Σύμφωνα με δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της Jerusalem Post, πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες ασκήσεις του είδους τα τελευταία χρόνια.
    Η εφημερίδα εξήγησε πως θα εκτελεστούν πτήσεις μεγάλων αποστάσεων, ώστε οι χειριστές να εξοικειωθούν με τις επιχειρησιακές ανάγκες ενδεχόμενης κλιμάκωσης με το Ιράν.
    Ο επικεφαλής του ισραηλινού γενικού επιτελείου Αβίβ Κοχαβί ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα, ολοκληρώνοντας επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, ότι τα κοινά γυμνάσια των ενόπλων δυνάμεων των δύο κρατών θα «επεκταθούν σημαντικά» στο «εγγύς μέλλον».
    Το Ισραήλ κατηγορεί το Ιράν ότι επιδιώκει την απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου με προκάλυψη το πολιτικό πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Παρά τις διαψεύσεις της Τεχεράνης, η ισραηλινή πολιτική ηγεσία βλέπει στο ενδεχόμενο αυτό υπαρξιακή απειλή.
    Ισραηλινοί πολιτικοί έχουν απειλήσει επανειλημμένα ότι μπορεί να προχωρήσουν σε πλήγματα εναντίον υποδομών του προγράμματος πυρηνικής ενέργειας του Ιράν, ενώ εναντιώνονται στην επαναφορά όλων των μερών στην πλήρη τήρηση της διεθνούς συμφωνίας του 2015, του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (ΚΟΣΔ).
    Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ιράν και τα άλλα συμβαλλόμενα μέρη —Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία— προκειμένου να επανενταχθούν οι ΗΠΑ στο ΚΟΣΔ και οι ιρανικές αρχές να ξαναρχίσουν να τηρούν πλήρως τις υποχρεώσεις τους, που άρχισαν να αθετούν εν είδει αντιποίνων για την απόφαση του αμερικανού πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει μονομερώς τη χώρα του το 2018, έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο εδώ και μήνες.
    Ο Iσραηλινός πρώην πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο ηγέτης του Λικούντ (δεξιά), συνεχίζει να διαπραγματεύεται με παρατάξεις υπερορθόδοξων Εβραίων και της άκρας δεξιάς τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης του Ισραήλ. Αναμένεται πως θα βάλει το Ιράν στο επίκεντρο της ατζέντας του, όπως και στις προηγούμενες θητείες του.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αμερικανικό Πεντάγωνο: Μέχρι το 2035 η Κίνα θα έχει 1.500 πυρηνικές κεφαλές.
    Το οπλοστάσιο της Κίνας έχει ήδη ξεπεράσει τις 400 σήμερα.
    Το πυρηνικό οπλοστάσιο της Κίνας αναμένεται ότι θα υπερτριπλασιαστεί μέχρι το 2035, φτάνοντας τις 1.500 πυρηνικές κεφαλές, σύμφωνα με μια έκθεση του Πενταγώνου η οποία διαπιστώνει επίσης ότι η κινεζική Αεροπορία βελτιώνεται συνεχώς.
    Η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι το Πεκίνο είναι η κυριότερη στρατιωτική πρόκληση για τις ΗΠΑ και η ετήσια έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας για τον κινεζικό στρατό επισημαίνει την πρόοδο που επιτυγχάνει η Κίνα όσον αφορά τις πυρηνικές αλλά και τις συμβατικές στρατιωτικές δυνάμεις της.
    «Το υπουργείο Άμυνας εκτιμά ότι το απόθεμα της Κίνας σε πυρηνικές κεφαλές ξεπέρασε τις 400. Εάν συνεχιστεί η αύξηση του αποθέματος με αυτόν τον ρυθμό, η Κίνα θα έχει κατά πάσα πιθανότατα περίπου 1.500 κεφαλές» μέχρι το 2035, αναφέρει η έκθεση.
    Το κινεζικό πυρηνικό οπλοστάσιο πάντως, παραμένει πολύ μικρότερο από εκείνο των ΗΠΑ και της Ρωσίας, δυο χωρών που διαθέτουν πολλές χιλιάδες πυρηνικές κεφαλές.
    Το Πεκίνο, που εργάζεται επίσης για τον εκσυγχρονισμό των βαλλιστικών πυραύλων που μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, έκανε 135 δοκιμές το 2021, «περισσότερες από όλον τον υπόλοιπο κόσμο». Η Πολεμική Αεροπορία επίσης κάνει σημαντική πρόοδο «πλησιάζοντας γρήγορα (στο επίπεδο) των δυτικών αεροπορικών δυνάμεων».
    Στην έκθεση επαναλαμβάνονται οι ανησυχίες των ΗΠΑ για την αυξανόμενη πίεση του Πεκίνου στην Ταϊβάν. Ένας Αμερικανός αξιωματούχος σχολίασε πάντως ότι η Ουάσινγκτον δεν θεωρεί ότι «επίκειται» κάποια κινεζική εισβολή στο νησί.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Άγκυρα: «Τι θα κάνει η Ελλάδα όταν μείνει μόνη χωρίς ΗΠΑ και Γαλλία; – Τότε πώς θα μας αντιμετωπίσει;»
    Ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν μιλώντας στο A Haber έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι η Ελλάδα… προχωρά σε παραβιάσεις των χωρικών υδάτων καθώς και τον τουρκικό εναέριο χώρο. Μάλιστα πρόσθεσε πως η Αθήνα βασίζεται σε άλλες δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία.
    Ακολούθως ανέφερε ότι η Άγκυρα επιθυμεί ειρήνη, συμφιλίωση και συνεργασία με την Ελλάδα και ισχυρίστηκε ότι η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης είναι επιθετική απέναντι στην Τουρκία. Παράλληλα προέτρεψε «ΗΠΑ και Γαλλία να μην… κακομαθαίνουν την Ελλάδα και να τη συμβουλέψουν να συνεργαστεί με την Τουρκία».
    Ακολουθεί απόσπασμα των δηλώσεων του Ιμπραήμ Καλίν:
    «Τα αντίθετα βήματα δεν θα μείνουν αναπάντητα από την Τουρκία. Δίνουμε απάντηση σε αυτά.
    Η Τουρκία δεν παραμένει δίχως αντίδραση. Δηλαδή όταν παραβιάζουν τα χωρικά μας ύδατα, τον εναέριό μας χώρο, όταν υπάρχουν ισχυρισμοί και κατηγορίες εναντίον μας.
    Όταν υπάρχουν παραβιάσεις συνόρων, όταν υπάρχει προπαγάνδα και ενέργειες κατά της Τουρκίας τότε η Τουρκία δεν παραμένει αδρανής. Στο τέλος δεν κερδίζει από αυτό η Ελλάδα.
    Αν η Ελλάδα έχει υιοθετήσει την πολιτική ‘υπέρβασης’ εναντίον της Τουρκίας πάνω σε ένα άλλο ‘μεγάλο κύμα’, να γνωρίζει ότι αυτό το μεγάλο κύμα δεν συνεχίζει για πάντα.
    Τα κύματα έρχονται και φεύγουν. Τι θα κάνεις αν το κύμα αυτό πάει πίσω ή όταν δεν υπάρχει κύμα; Τι θα κάνεις όταν βρεθείς αντιμέτωπη με την Τουρκία; Δεν χρειάζεται όλο αυτό, αυτό λέμε πάντα.
    Προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, επιτρέψτε μου να τις κατονομάσω, ειδικά τη Γαλλία…
    Η έκκλησή μας προς αυτές είναι η εξής: Μην ενθαρρύνετε την Ελλάδα να υιοθετεί μια κακομαθημένη στάση με την οποία θα εκμεταλλευτεί αυτές τις συνθήκες.
    Θα πρέπει επίσης οι χώρες αυτές να την συμβουλεύουν και να συστήνουν στην Ελλάδα ότι ορίζει η κοινή λογική προς αυτή την κατεύθυνση. Όλοι θα επωφεληθούμε από κάτι τέτοιο».
    Ζ.Π΄.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πακιστάν: 3 νεκροί από έκρηξη με στόχο ομάδα που εμβολίαζε παιδιά.
    Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη της επίθεσης. ΜΗΠΩΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΥΦΥΕΙΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΙ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΕΔΩ ΤΕΤΟΙΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ;
    Τρεις νεκροί και 28 τραυματίες είναι ο απολογισμός από επίθεση βομβιστή-καμικάζι στην πόλη Κουέτα, στο νοτιοδυτικό Πακιστάν, με στόχο όχημα της αστυνομίας και ομάδα που έκανε εμβόλια σε παιδιά.
    Σύμφωνα με τον ανώτερο αξιωματικό της αστυνομίας, Αζχάρ Μεχεσάρ, ο καμικάζι είχε στόχο όχημα των δυνάμεων επιβολής της τάξης που συνόδευε ομάδα επιφορτισμένη με τον εμβολιασμό κατά της πολιομυελίτιδας. Τα θύματα είναι «ένας αστυνομικός, μια γυναίκα κι ένα παιδί», διευκρίνισε.
    Άλλος αστυνομικός, ο Άμπντουλ Χακ, έκανε λόγο για πάνω από 30 τραυματίες, ανάμεσα στους οποίους είναι «15 αστυνομικοί».
    Την ευθύνη για την έκρηξη ανέλαβε το Κίνημα των Ταλιμπάν του Πακιστάν με ανακοίνωσή του που διανεμήθηκε σε μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων του πρακτορείου ειδήσεων Reuters και του Γαλλικού Πρακτορείου.
    Την Δευτέρα (28/11), οι πακιστανοί Ταλιμπάν ανακοίνωναν ότι τερματίζουν την κατάπαυση του πυρός που είχαν κηρύξει τον Ιούλιο.
    Οι ομάδες που εμβολιάζουν παιδιά κατά της πολιομυελίτιδας γίνονται συχνά στόχος των Ταλιμπάν του Πακιστάν καθώς οι ισλαμιστές πιστεύουν ότι η εκστρατεία ανοσοποίησης δεν είναι παρά εργαλείο μυστικών υπηρεσιών προκειμένου να τους κατασκοπεύουν.
    Το Τεχρίκ-ι-Ταλιμπάν Πακιστάν («Κίνημα των Ταλιμπάν του Πακιστάν») είναι οργάνωση διακριτή από τους αφγανούς Ταλιμπάν μεν, αλλά με την ίδια ιδεολογία και έχει σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, άμαχους και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, από το 2007. Υπολογίζεται πως τα θύματα της δράσης του είναι περί τα 80.000.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Βρετανία: Οι μισές γαλοπούλες που εκτρέφονταν για τα Χριστούγεννα πέθαναν από τη γρίπη των πτηνών.
    Σήμερα, γίνονται έλεγχοι για τη γρίπη των πτηνών στο 36% των πτηνοτροφείων της χώρας.
    Περίπου οι μισές γαλοπούλες και χήνες ελευθέρας βοσκής που εκτρέφονταν στη Βρετανία για τις γιορτές των Χριστουγέννων, πέθαναν ή σφαγιάστηκαν λόγω της έξαρσης της γρίπης των πτηνών στη χώρα, ανέφερε ο επικεφαλής της βιομηχανίας σήμερα.
    Ο Ρίτσαρντ Γκρίφιθς, επικεφαλής του Βρετανικού Συμβουλίου Πτηνοτροφίας, είπε σε βουλευτές ότι οι Βρετανοί πτηνοτρόφοι συνήθως παράγουν 1,2-1,3 εκατομμύρια πουλερικά ελευθέρας βοσκής για την περίοδο των εορτών.
    Περίπου 600.000 από αυτές τις γαλοπούλες και τις χήνες προσβλήθηκαν από τη γρίπη των πτηνών.
    Μιλώντας στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων, ο Γκρίφιθς είπε ότι η συνολική παραγωγή για την περίοδο των Χριστουγέννων συνήθως φτάνει τα 8,5-9 εκατομμύρια πουλιά. Από αυτά, περίπου ένα εκατομμύριο πέθαναν ή σφαγιάστηκαν.
    Ο Γκρίφιθς σημείωσε ότι δεν γνωρίζει τι επίπτωση θα έχει αυτό στις τιμές.
    Σήμερα, γίνονται έλεγχοι για τη γρίπη των πτηνών στο 36% των πτηνοτροφείων της χώρας.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολωνία: Θα αρχίσει να χρεώνει τους Ουκρανούς πρόσφυγες για σίτιση και στέγαση!
    Πάνω από 1 εκατ. Ουκρανοί έχουν καταφύγει στην Πολωνία.
    Η Πολωνία σχεδιάζει να χρεώσει Ουκρανούς πρόσφυγες για σίτιση και στέγαση μετά από 4 μήνες παραμονής τους σε καταλύματα του κράτους, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.
    Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν καταφύγει στην Πολωνία, μετά την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, βασιζόμενοι στην κρατική βοήθεια και στην καλοσύνη αγνώστων πολιτών που άνοιξαν σε αυτούς τα σπίτια τους.
    Ωστόσο, μετά από μια αρχική έκρηξη δημόσιας στήριξης για τους πρόσφυγες, οι πόροι εξαντλούνται και οι πρόσφυγες δυσκολεύονται να βρουν διαμερίσματα και να λάβουν υποστήριξη, καθώς η Πολωνία αντιμετωπίζει κρίση κόστους ζωής και πιέσεις στον προϋπολογισμό.
    «Οι πολίτες της Ουκρανίας που μένουν στην Πολωνία σε συλλογικά κέντρα φιλοξενίας θα συμμετέχουν στο κόστος στέγασης και σίτισης», ανέφερε η κυβέρνηση σε ανακοίνωση.
    Όσοι διαμένουν σε τέτοια καταλύματα, για παράδειγμα σε δωμάτια ξενοδοχείων ή σχολικών κοιτώνων που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση, για πάνω από 120 ημέρες θα πρέπει να καλύψουν το 50% του κόστους έως και 40 ζλότι (8,87 δολάρια) την ημέρα κατ’ άτομο. Μετά από 180 ημέρες θα πρέπει να καλύψουν το 75% του κόστους έως και 60 ζλότι. Όσοι δεν μπορούν να εργαστούν λόγω ηλικίας ή αναπηρίας θα εξαιρούνται, όπως και οι έγκυες γυναίκες, σύμφωνα με το σχέδιο.
    Η κυβέρνηση θέλει να ισχύσουν οι νέοι κανόνες από την 1η Μαρτίου 2023. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή όπου αναμένεται να ψηφιστεί με ευρεία πλειοψηφία.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ο Α.Οτσαλάν προσφεύγει κατά της Ελλάδας για την παράδοσή του στις τουρκικές Αρχές.
    OTAN OI ΡΩΜΙΟΙ ΕΜΠΝΕΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΦΙΑΛΤΗ.
    Η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) έγινε αναφορικά με την άφιξη του Οτσαλάν στην Ελλάδα το 1998 και την αίτησή του για άσυλο στην Ελλάδα.
    Δεκτή έκανε την προσφυγή του Αμπντουλάχ Οτσαλάν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) κατά της Ελλάδας και ζήτησε υπεράσπιση από την Αθήνα.
    Η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) έγινε αναφορικά με την άφιξη του Οτσαλάν στην Ελλάδα το 1998 και την αίτησή του για άσυλο στην Ελλάδα, αλλά και τη μετέπειτα παράδοσή του στις τουρκικές Αρχές στην Κένυα το Φεβρουάριο του 1999.
    Σύμφωνα με την τουρκική έκδοση της Deutsche Welle, ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν υποστήριξε ότι οι πρακτικές εναντίον του για το διάστημα που παρέμεινε στην Ελλάδα ήταν αντίθετες με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ).
    Παράλληλα αναφέρει ότι είναι αντίθετο με πολλά άρθρα της ΕΣΔΑ το γεγονός ότι οι Ελληνικές Αρχές τον κράτησαν κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ελλάδα και ότι δεν του δόθηκε η δυνατότητα να αναζητήσει τα δικαιώματά του ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων.
    Ποιος είναι ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν
    Ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν ή Οτσαλάν και σπάνια Ότζαλαν (Abdullah Öcalan, προφέρεται: [ød͡ʒaɫan], 4 Απριλίου 1949), λεγόμενος από τους οπαδούς του «Άπο», είναι ο ιδρυτής ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, γνωστού ως Ρ.Κ.Κ.
    Στις 21 Σεπτεμβρίου 1998 ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν εγκατέλειψε τη Συρία προς άγνωστη κατεύθυνση, μετά τις πιέσεις που άσκησαν Αμερικανοί και Τούρκοι στη Δαμασκό για να σταματήσει να παρέχει υποστήριξη στο Ρ.Κ.Κ. και τον ηγέτη του. Από εκεί αρχίζει μια περιπλάνηση, η οποία καταλήγει, σχεδόν πέντε μήνες μετά, στην παράδοση και τη “σύλληψή” του από τους Τούρκους.
    Είκοσι τρια χρόνια πέρασαν από την ντροπιαστική παράδοση του Οτσαλάν από τους Έλληνες και τους Κενυάτες προς τις τουρκικές αρχές.
    Ο ίδιος βρίσκεται αυτά τα χρόνια φυλακισμένος και απομονωμένος χωρίς επικοινωνία με τους συγγενείς και τους δικηγόρους του. Όμως οι Κούρδοι δεν το βάζουν κάτω και οργανώνουν τόσο την κοινότητά τους, όσο και τους φίλους του Κουρδικού κινήματος ελευθερίας ώστε να βροντοφωνάξουν υπέρ της απελευθέρωσης του ιστορικού Κούρδου ηγέτη
    Ζ.Π.


    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...