ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

12 Οκτωβρίου 2021

Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ 15 ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Η ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΒΟΗΘΗΣΕ ΣΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ ΚΑΤΑ 74 ΓΙΓΑΤΟΝΟΥΣ. ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ Η ΓΚΡΕΤΑ ΤΟΥΝΜΠΕΡΓΚ ΑΠΟΔΕΧΘΗΚΕ ΤΗΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΟΤΙ Η ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ.

 

 

Εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» 11.10.2021: «Η πυρηνική ενέργεια διχάζει τους επιστήμονες: Είναι σύμμαχος του κλίματος»; Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ 15 ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ.

 Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΤΗΣ ΒΙΕΝΝΗΣ: «ΣΥΛΛΑΒΑΤΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΖ, ΓΙΑΤΙ ΔΩΡΟΔΟΚΕΙ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΗΜΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ». ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ (ΠΛΙΩΤΑΣ) ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΚΑΜΗΛΑΡΗΣ): «ΣΥΛΛΑΒΑΤΕ ΤΟΥΣ 15ΧΡΟΝΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΙΑΤΙ ΣΥΣΤΗΝΟΥΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ Μ’ΑΥΤΕΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ».

 

 

 


 Το Διακυβερνητικό Συμβούλιο για την Κλιματική Αλλαγή στην τελευταία του έκθεση στα μέσα Αυγούστου, είχε προειδοποιήσει ότι ο στόχος μείωσης της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου δεν θα επιτευχθεί, άνευ της αποδοχής της πυρηνικής ενέργειας.

 

Η κλιματική αλλαγή και η πυρηνική ενέργεια

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 

https://www.kathimerini.gr/economy/561527953/i-klimatiki-allagi-kai-i-pyriniki-energeia/

ROB COX / REUTERS

07.10.2021

Τα οδυνηρά συμπεράσματα της Γκρέτα Τούνμπεργκ και η διαπίστωση του Διακυβερνητικού Συμβουλίου.

 

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ βρίσκεται και πάλι εδώ. Στην εκδήλωση της «Νεολαίας για το Κλίμα»την περασμένη εβδομάδα στο Μιλάνο και ενόψει της παγκόσμιας συνδιάσκεψης για το θέμα αυτό στη Σκωτία τον Νοέμβριο, η νεαρή Σουηδέζα ακτιβίστρια απασχόλησε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Στην ομιλία της, που μεταδόθηκε παντού, αναφέρθηκε περιπαικτικά σε κάθε επενδυτή και διευθύνοντα σύμβουλο, που επικαλούνται την επίτευξη περιβαλλοντικών στόχων όταν χαράσσουν στρατηγική, αλλά και στον Αμερικανό πρόεδρο και άλλους πολιτικούς, που χρησιμοποιούν συχνά το σλόγκαν για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, αλλά δεν κάνουν τίποτε. «Μπλα, μπλα, μπλα. Πράσινη οικονομία. Μηδενικοί ρύποι έως το 2050. Μπλα, μπλα, μπλα» ήταν τα λόγια της. «Αυτά ακούμε από τους αποκαλούμενους ηγέτες. Λέξεις που ακούγονται ωραία, αλλά δεν έχουν οδηγήσει σε πράξεις ακόμα. Οι ελπίδες και οι φιλοδοξίες μας πνίγονται στις άνευ περιεχομένου υποσχέσεις τους» Οδυνηρή διαπίστωση για ακόμα μία φορά από την Τούνμπεργκ. Αλλά έχει ένα δίκιο και τα λόγια της μετράνε, ακόμα και το «μπλα, μπλα, μπλα» Η δεκαοκτάχρονη νεαρή επέτυχε να πείσει εκατομμύρια ομηλίκους της να γίνουν ακτιβιστές για ένα και μόνο θέμα, το κλίμα.

Οι νέοι έχουν απόλυτο δίκιο να εξοργίζονται με τους μπέιμπι μπούμερ, οι οποίοι τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια κατέστρεψαν την ατμόσφαιρα  με τα αυτοκίνητά τους, ενώ χρησιμοποιώντας γαιάνθρακα για να τροφοδοτήσουν τις τηλεοράσεις τους, άφησαν στα παιδιά τους το έργο της απορρύπανσης. Η Γκρέτα Τούνμπεργκ έχει μια εξαιρετική ευκαιρία να χρησιμοποιήσει την παγκόσμια επιρροή της να επισπεύσει την ενεργειακή μετάβαση με έμφαση στην πυρηνική ενέργεια –και να το κάνει όχι μεταφορικά αλλά εμπράκτως. Το Διακυβερνητικό Συμβούλιο για την Κλιματική Αλλαγή στην τελευταία του έκθεση στα μέσα Αυγούστου, είχε προειδοποιήσει ότι ο στόχος μείωσης της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου δεν θα επιτευχθεί, άνευ της αποδοχής της πυρηνικής ενέργειας. Το συμπέρασμα αυτό είναι ακραίο και θέτει σε αμφισβήτηση τη συναίνεση που έχει επιτευχθεί στις πλούσιες χώρες για την απόρριψη αυτής της μορφής ενέργειας. Ωστόσο, κάποιος μετά δυσκολίας θα μπορούσε να απορρίψει τα επιστημονικά δεδομένα.

Οπως το Διακυβερνητικό Συμβούλιο επισημαίνει, μέσα στα τελευταία πενήντα χρόνια η πυρηνική ενέργεια βοήθησε στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά σχεδόν 74 γιγατόνους ή το ισοδύναμο με τις παγκόσμιες εκπομπές ρύπων, που σχετίζονται με την ενέργεια. Η άλλη μοναδική καθαρότερη πηγή είναι η δύναμη του νερού. Η παγκόσμια ζήτηση ενέργειας βαίνει αυξανόμενη και ειδικά ενώ οι οικονομίες, οι οποίες δεν είχαν πρόσβαση σε αυτήν, αναπτύσσονται. Ο δε χρόνος για τη ραγδαία μεταμόρφωση του παγκόσμιου συστήματος ενέργειας εξαντλείται, όπως αναφέρει το Συμβούλιο. Και ενώ η παραγωγική ικανότητα ήλιου και ανέμου ενισχύεται, υπάρχει ένα επιχείρημα για μια εναλλακτική μηδενικών ρύπων και με σταθερότητα. Ωστόσο, δεν υπήρξε αναφορά στην πυρηνική ενέργεια στην κατακλείδα της εκδήλωσης στο Μιλάνο από την «Νεολαία για το Κλίμα». Τα βασικά τους μηνύματα είναι σημαντικά, όπως η αποτελεσματικότερη συμμετοχή νέων και ειδικά από τις αναδυόμενες οικονομίες και από περιθωριοποιημένες ομάδες. Επίσης, ζητούν να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια και λογοδοσία σε μη κρατικούς φορείς, επείγουσα ενεργειακή μετάβαση και κατάργηση της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων έως το 2030. Χωρίς συγκεκριμένες συστάσεις σε επίπεδο πολιτικής κινδυνεύουν να γίνουν και εκείνοι λίγο «μπλα, μπλα» Η Γκρέτα Τούνμπεργκ προ διετίας είχε δηλώσει ότι προσωπικά εναντιώνεται στην πυρηνική ενέργεια «ως πάρα πολύ επικίνδυνη, δαπανηρή και χρονοβόρα» αν και αποδέχθηκε τη διαπίστωση του Διακυβερνητικού Συμβουλίου ότι ίσως αποτελεί μέρος της λύσης.

ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ


Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΠΥΡΗΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΟΥ ΑΚΟΥΓΙΟΥ, ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΙ Ο ΠΟΥΤΙΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ. ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ; 

Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΥΝ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ. Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΕΧΕΙ ΤΕΣΣΕΡΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΕΙ ΑΛΛΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΚΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΠΥΡΗΝΙΚΕΣ ΦΙΛΟΔΟΞΙΕΣ ΤΗΣ. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα απέκτησαν ήδη το πρώτο τους πυρηνικό εργοστάσιο.

 

Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΞΕΚΙΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ 16 ΜΙΚΡΩΝ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΩΝ «ΤΣΕΠΗΣ». Η πυρηνική ενέργεια είναι η κατεξοχήν πηγή ηλεκτρικής ενέργειας σχεδόν χωρίς καθόλου εκπομπές. ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΒΛΑΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ (ΚΟΥΛΗΣ – ΑΛΕΞΗΣ – ΤΖΕΦΡΥ) ΜΑΣ ΠΟΥΛΑΝΕ ΠΡΑΣΙΝΗ (ΥΠ)ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Η κυβέρνηση Τζόνσον θεωρεί ότι τα νέα πυρηνικά εργοστάσια είναι απαραίτητα για να επιτύχει το Ηνωμένο Βασίλειο τον στόχο του: να μηδενίσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...