ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

12 Οκτωβρίου 2021

Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ 15 ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Ξανά στο τραπέζι η χρήση της πυρηνικής ενέργειας ως εναλλακτικής λύσης.

 

Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ 15 ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Πυρηνικά εργοστάσια στο Λονδίνο.

 

 

Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ 15 ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Ο πυρηνικός χάρτης της γειτονιάς της Ελλάδας.

 

Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ 15 ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Πυρηνικά Εργοστάσια στην Ελλάδα. Μετά το 2020;

 

Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ 15 ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Όταν η Ελλάδα ετοιμαζόταν να αποκτήσει τον δικό της πυρηνικό αντιδραστήρα.

 

Η ΙΝΔΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ: «Τουρκία και Πακιστάν σε συζητήσεις υψηλού επιπέδου για μεταφορά πυρηνικής τεχνογνωσίας».

 

ΤΟ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ: «Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟΚΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ. ΟΛΕΘΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ».

 

Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ 15 ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Η ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΒΟΗΘΗΣΕ ΣΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ ΚΑΤΑ 74 ΓΙΓΑΤΟΝΟΥΣ. ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ Η ΓΚΡΕΤΑ ΤΟΥΝΜΠΕΡΓΚ ΑΠΟΔΕΧΘΗΚΕ ΤΗΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΟΤΙ Η ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ.

 

 


Αφού πρώτα υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα στη διάρκεια των τελευταίων 10 ετών, το ουράνιο επανέρχεται και πάλι ως λύση, την εποχή που το ζητούμενο είναι το μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα.

 

Οι πολέμιοι της πυρηνικής ενέργειας υποστηρίζουν πως η καταστροφή του 2011 στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας δεν ήταν παρά μόνον η πλέον πρόσφατη, που μας θυμίζει πόσο επικίνδυνοι είναι οι πυρηνικοί αντιδραστήρες. (REUTERS)

YVONNE YUE LI, WILL WADE, STEPHEN STAPCZYNSKI / BLOOMBERG

10.10.2021 

 

https://www.kathimerini.gr/economy/561531103/xana-sto-trapezi-i-chrisi-tis-pyrinikis-energeias-os-enallaktikis-lysis/

 

Αφού πρώτα υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα στη διάρκεια των τελευταίων 10 ετών, το ουράνιο επανέρχεται και πάλι ως λύση, την εποχή που το ζητούμενο είναι το μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα.

 

Οι τιμές του ουρανίου σημείωσαν αιφνίδια αύξηση περίπου 40% μόνο μέσα στον Σεπτέμβριο.

Οι τιμές του ουρανίου σημείωσαν αιφνίδια αύξηση περίπου 40% μόνο μέσα στον Σεπτέμβριο, υπερβαίνοντας την άνοδο οποιουδήποτε άλλου από τα σημαντικά εμπορεύματα. Την περασμένη εβδομάδα, τα προθεσμιακά συμβόλαια ουρανίου έφτασαν τα 50,80 δολάρια, σημειώνοντας τα υψηλότερα επίπεδα από το 2012. Σε λίγες μόνον εβδομάδες το Sprott Physical Uranium Trust, fund που εμπορεύεται ουράνιο και επενδύει σε ουράνιο, αγόρασε εκατομμύρια κιλά ουρανίου. Στοιχηματίζει δηλαδή στην ανάδυση της πυρηνικής ενέργειας ως εναλλακτικής λύσης για το μέλλον, όταν θα έχει καταργηθεί κάθε μορφή ενέργειας που περιέχει άνθρακα. Για τους επενδυτές, που τοποθέτησαν πάνω από 240 εκατ. δολάρια στο εν λόγω fund, υπάρχει, ωστόσο, πρόβλημα καθώς εξακολουθεί να μαίνεται η διαμάχη για το κατά πόσον και με ποιον τρόπο μπορεί να χρησιμοποιηθεί η πυρηνική ενέργεια.

Το θέμα έχει αποτελέσει κατά κάποιον τρόπο ταμπού μετά το ατύχημα στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας και οι πολέμιοι της πυρηνικής ενέργειας υποστηρίζουν πως η καταστροφή του 2011 δεν ήταν παρά μόνον η πλέον πρόσφατη που μας θυμίζει πόσο επικίνδυνοι είναι οι πυρηνικοί αντιδραστήρες. Επιπλέον, όσο κι αν η πυρηνική ενέργεια είναι καθαρή υπό την έννοια ότι δεν περιέχει άνθρακα, έχουν εναντιωθεί στη χρήση της περιβαλλοντολόγοι και προοδευτικές δυνάμεις που ανησυχούν για τα ραδιενεργά κατάλοιπα. Σύμφωνα με τον Κρις Γκατόμσκι, αναλυτή πυρηνικής ενέργειας για το BloombergNEF, αυτή τη στιγμή κατασκευάζονται 51 πυρηνικοί αντιδραστήρες σε όλον τον κόσμο και είναι ο μικρότερος αριθμός από το 2008. Μετά τη θεαματική άνοδο της τιμής του, πάντως, φαίνεται πως το ουράνιο έφτασε στα όριά του και μπήκε σε πτωτική πορεία. Τα προθεσμιακά συμβόλαια ουρανίου στην αγορά της Νέας Υόρκης υποχώρησαν τις τελευταίες ημέρες κατά 9,8%.

Οι μετοχές των βιομηχανιών ουρανίου που είχαν συμπαρασυρθεί στην ιλιγγιώδη άνοδο τώρα υποχωρούν. Ανάμεσά τους η μετοχή της Cameco Corp, που μέσα στην εβδομάδα σημείωσε πτώση άνω του 13% μετά την εκτόξευσή της στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας. Στο μεταξύ, το μεγαλύτερο ορυχείο ουρανίου στον κόσμο, Kazatomprom, προειδοποίησε πως η πρόσφατη εκτόξευση των τιμών οφειλόταν στη συμπεριφορά των επενδυτών και όχι στις εταιρείες κοινής ωφελείας που χρησιμοποιούν το ραδιενεργό μέταλλο ως καύσιμο για τους πυρηνικούς αντιδραστήρες. Και βέβαια, καθοριστικός στάθηκε ο ρόλος του Sprott Physical Uranium Trust που από τον Αύγουστο έχει συγκεντρώσει απόθεμα ουρανίου που αντιστοιχεί στο 16% της ετήσιας κατανάλωσης όλων των πυρηνικών αντιδραστήρων του κόσμου.

Η πυρηνική ενέργεια υπήρξε, άλλωστε, ανέκαθεν αμφιλεγόμενη, αλλά ίσως δεν ήταν ποτέ τόσο πολωμένη η δημόσια διαμάχη για τη χρήση της. Ακόμη και οι πιο επιφυλακτικοί τείνουν να συμφωνήσουν πως θα έπρεπε να καταλάβει μεγαλύτερο μερίδιο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αν οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο θέλουν πραγματικά να επιτύχουν το φιλόδοξο σχέδιό τους και να εγκαταλείψουν τα ορυκτά καύσιμα. Οσοι υποστηρίζουν την πυρηνική ενέργεια προεξοφλούν την αναγέννηση του κλάδου και εκτιμούν πως θα προσελκύσει επενδύσεις ύψους 5,8 τρισ. δολαρίων έως το 2050, την προθεσμία που έχουν θέσει δεκάδες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της υπερδύναμης, για τη μετάβασή τους στην οικονομία με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα.

 

ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...