ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

12 Οκτωβρίου 2021

Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ 15 ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Πυρηνική ενέργεια και Τουρκία.


Η  ΕΛΛΑΔΑ  ΘΑ  ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ  ΠΑΛΙ  Η  ΜΟΝΑΔΙΚΗ  ΧΩΡΑ  ΤΗΣ  ΕΥΡΩΠΗΣ  ΠΟΥ ΔΕΝ  ΘΑ  ΔΙΑΘΕΤΕΙ  ΠΥΡΗΝΙΚΑ  ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ;  ΘΑ  ΕΧΟΥΝ  ΤΑ  ΣΚΟΠΙΑ,  ΤΟ  ΚΟΣΟΒΟ  ΚΑΙ  Η  ΑΛΒΑΝΙΑ  ΚΑΙ  ΟΧΙ  Η  ΕΛΛΑΔΑ;  ΕΛΛΑΣ,  Η  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ  ΧΩΡΑ  ΣΤΗΝ  ΕΥΡΩΠΗ  ΣΕ  ΕΞΥΠΝΑΔΑ  ΤΩΝ  ΚΑΤΟΙΚΩΝ  ΤΗΣ,  ΘΑ   ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ  ΜΟΝΟ  ΜΕ  ΤΟ  ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟ  ΕΜΒΟΛΙΟ.

 

 

Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ 15 ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Ξανά στο τραπέζι η χρήση της πυρηνικής ενέργειας ως εναλλακτικής λύσης.

 

Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ 15 ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Πυρηνικά εργοστάσια στο Λονδίνο.

 

 

Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ 15 ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Ο πυρηνικός χάρτης της γειτονιάς της Ελλάδας.

 

Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ 15 ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Πυρηνικά Εργοστάσια στην Ελλάδα. Μετά το 2020;

 

Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ 15 ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Όταν η Ελλάδα ετοιμαζόταν να αποκτήσει τον δικό της πυρηνικό αντιδραστήρα.

 

Η ΙΝΔΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ: «Τουρκία και Πακιστάν σε συζητήσεις υψηλού επιπέδου για μεταφορά πυρηνικής τεχνογνωσίας».

 

ΤΟ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ: «Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟΚΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ. ΟΛΕΘΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ».

 

Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ 15 ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Η ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΒΟΗΘΗΣΕ ΣΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ ΚΑΤΑ 74 ΓΙΓΑΤΟΝΟΥΣ. ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ Η ΓΚΡΕΤΑ ΤΟΥΝΜΠΕΡΓΚ ΑΠΟΔΕΧΘΗΚΕ ΤΗΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΟΤΙ Η ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ.

 

 

 

 

 

 


ΗΛΙΑΣ ΧΑΤΖΗΚΟΥΜΗΣ*

05.09.2021 

 

https://www.kathimerini.gr/opinion/561486982/pyriniki-energeia-kai-toyrkia/

 

Οπως είναι λογικό, η ανάπτυξη πυρηνικής τεχνολογίας δεν εκλαμβάνεται θετικά από την πλειοψηφία της κοινής γνώμης. Εικόνες όπως αυτές από το Ναγκασάκι και τη Χιροσίμα, τα ατυχήματα στο Τσερνόμπιλ, τη Φουκουσίμα και αλλού, συνεχίζουν δίκαια να σοκάρουν και να προκαλούν φοβία. Επιπλέον, η πιθανότητα χρήσης της για στρατιωτικούς σκοπούς την καθιστά ζήτημα που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και διεθνούς επιτήρησης.

 

Η Τουρκία είναι μια χώρα με μεγάλη ανάγκη εισαγωγής ενέργειας από το εξωτερικό, ιδιαίτερα τα τελευταία 20 χρόνια. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 74% των ενεργειακών της αναγκών καλύπτεται από την εισαγωγή ενέργειας από το εξωτερικό. Αντιμέτωπη με αυτή την πραγματικότητα, χάραξε τους εθνικούς στόχους, που δημοσιεύονται και στην ιστοσελίδα του τουρκικού ΥΠΕΞ. Ο στόχος να εξελιχθεί σε πυρηνική δύναμη γεννήθηκε πριν από πολλές δεκαετίες, ωστόσο εκπληρώνεται τώρα μέσω του εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας που χτίζεται στο Ακούγιου, μια σεισμογενή περιοχή μόλις 60 χιλιόμετρα μακριά από την Κύπρο. Προκαλεί από τη μία ενδιαφέρον ότι χτίζεται από ρωσική εταιρεία, τη μοναδική εταιρεία του κλάδου που συμμετείχε στον διεθνή διαγωνισμό το 2008, και από την άλλη πολλά ερωτήματα το γεγονός ότι καμία εταιρεία χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ δεν προσπάθησε να μπει στον διαγωνισμό ή/και να μπλοκάρει την εμπλοκή της Ρωσίας.

Το συγκεκριμένο έργο είναι το μοναδικό στο είδος του, διότι βάσει της σύμβασης μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας λειτουργεί υπό το καθεστώς BOO (Build – Own – Operate) με συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Με απλά λόγια, ο στρατηγικός αντίπαλος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ ελέγχει την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας μιας νατοϊκής χώρας και δύναται να χρησιμοποιήσει το έργο αυτό για να προωθήσει και άλλα. Δεδομένης της γνωστής ρωσικής τακτικής να αξιοποιεί την ενέργεια ως όπλο, κάτι τέτοιο δεν θα ήταν διόλου απίθανο.

Μια τέτοια εξέλιξη έχει σοβαρές γεωπολιτικές προεκτάσεις πέραν βεβαίως μιας σειράς κινδύνων που σχετίζονται με την πιθανή πρόκληση ενός ατυχήματος.
Πρώτον, δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν για την επιθυμία του να αποκτήσει η Τουρκία πυρηνικά όπλα. Εάν δίπλα σε αυτή τη δήλωση «κουμπώσουμε» τις μακρόχρονες στρατιωτικές σχέσεις της Αγκυρας με το Πακιστάν, καταλαβαίνουμε ότι δεν αποτελεί σε καμιά περίπτωση όνειρο θερινής νυκτός. Δεύτερον, η συνεργασία Τουρκίας – Ρωσίας στην πυρηνική ενέργεια δείχνει ότι η σχέση των δύο χωρών όχι μόνο άντεξε τις κατά καιρούς αναταράξεις, αλλά φαίνεται να βαθαίνει στον στρατιωτικό τομέα. Το ίδιο ισχύει και για τις σχέσεις της με το Πακιστάν, ενώ έχει ανακοινώσει την επιθυμία της να συμπράξει και με την Κίνα για την κατασκευή ενός δεύτερου πυρηνικού εργοστασίου. Τρίτον, αρκετά κράτη στην ευρύτερη περιοχή έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να αναπτύξουν πυρηνικό πρόγραμμα. Η συζήτηση αυτή έχει μπει στα βαθιά στη Σαουδική Αραβία και στην Ιορδανία, ενώ ήδη το Ιράν διαθέτει τη γνώση για να αναπτύξει και πυρηνικά όπλα. Συνεπώς, η ταχύτατη ολοκλήρωση των εργασιών αυτών στην Τουρκία οπλίζει το χέρι της Αγκυρας με διαπραγματευτικά χαρτιά που μπορεί να αξιοποιήσει στις σχέσεις της με τα κράτη της περιοχής.

Οι ΗΠΑ δεν επένδυσαν σε πυρηνική τεχνολογία στην Τουρκία και το κενό το κάλυψε η Ρωσία. Η Κίνα μπαίνει στο παιχνίδι. Η Τουρκία επιδίωξε να εκπληρώσει το πυρηνικό της όραμα απευθυνόμενη πρώτα από όλα στους παραδοσιακούς νατοϊκούς συμμάχους της και μόλις της γύρισαν την πλάτη απευθύνθηκε αλλού.

Τίθεται λοιπόν το ερώτημα για την Κύπρο: Πώς θα κινηθούμε με δεδομένη τη συνεχή υποχωρητική στάση των συμμάχων μας απέναντι στις επιδιώξεις της Τουρκίας; Τα περιθώρια άσκησης πίεσης είναι πλέον πολύ περιορισμένα. Η Τουρκία δεν μοιράζεται με τα γειτονικά της κράτη πληροφορίες που μπορούν να βοηθήσουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Προηγούμενες ενέργειες της Ε.Ε. ενθάρρυναν το έργο, χωρίς όμως να έχει εκ των προτέρων ασκηθεί πίεση για εφαρμογή σύγχρονων όρων κατασκευής πυρηνικών εργοστασίων. Επιπλέον, η Ε.Ε. δεν αναμένεται πριν από το 2022(!) να καταλήξει σε έκθεση για την προστασία των Ευρωπαίων πολιτών που κινδυνεύουν από ατύχημα στο εργοστάσιο αυτό, σύμφωνα με απάντηση που δόθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο σε ερώτημα που τέθηκε νωρίτερα φέτος.

Το ερώτημα «ποιος θέλει μια Τουρκία με πυρηνικό πρόγραμμα», δεν είναι πλέον έγκυρο ούτε λογικό. Σε μια σχέση quid pro quo, η Κίνα με τη Ρωσία να βοηθούν την Τουρκία, το ΝΑΤΟ με την Ε.Ε. σωπαίνουν. Το σωστό ερώτημα είναι «πώς θα μπουν όρια» έστω και τώρα. Η χάραξη από μέρους μας μιας συνεκτικής και πολυεπίπεδης πολιτικής που θα λαμβάνει υπόψη της τόσο τον άμεσο κίνδυνο ατυχήματος με ό,τι αυτό σημαίνει για τον πληθυσμό και το περιβάλλον, όσο και τους ευρύτερους γεωπολιτικούς κινδύνους που μας απειλούν, είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία.
 
* Ο κ. Ηλίας Χατζηκουμής είναι μέλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Σπουδών, ειδικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας και ασφάλειας.

ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

 

 

5 σχόλια:

  1. Άγνωστη πηγή στέλνει ραδιοκύματα στην Γη.
    Παράξενα ραδιοκύματα φθάνουν στη Γη από άγνωστη πηγή στην κατεύθυνση του κέντρου του γαλαξία μας
    Μια διεθνής ομάδα αστρονόμων ανακάλυψε ασυνήθιστα σήματα που έρχονται από την κατεύθυνση του κέντρου γαλαξία μας. Τα εν λόγω ραδιοκύματα δεν ταιριάζουν με καμία γνωστή ραδιοπηγή, γι' αυτό πιθανώς προέρχονται από κάποιο άγνωστο έως τώρα αντικείμενο του διαστήματος. Κανένας επιστήμονας, προς το παρόν, δεν έχει σαφή απάντηση ποια είναι η προέλευση τους.
    Οι ερευνητές από διάφορες χώρες (Αυστραλία, ΗΠΑ, Καναδα, Ισπανία, Γαλλία, Ν. Αφρική) οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστροφυσικής "Astrophysical Journal", ανέφεραν ότι "η πιο παράξενη ιδιότητα του νέου σήματος είναι ότι έχει πολύ υψηλή πόλωση, πράγμα που σημαίνει ότι το φως του ταλαντώνεται μόνο προς μια κατεύθυνση, αλλά αυτή η κατεύθυνση περιστρέφεται με το πέρασμα του χρόνου".
    Επίσης τόνισαν ότι "η φωτεινότητα του αντικειμένου αυξομειώνεται δραματικά, κατά 100 φορές, και το σήμα φαίνεται να «αναβοσβήνει» με τυχαίο τρόπο. Ποτέ δεν έχουμε δει κάτι παρόμοιο", δήλωσε ο ερευνητής Ζιτένγκ Γουάνγκ του Ινστιτούτου Αστρονομίας και της Σχολής Φυσικής του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ.
    "Κοιτάζοντας προς το κέντρο του γαλαξία μας, βρήκαμε αυτό το αντικείμενο που είναι μοναδικό, καθώς στην αρχή ήταν αόρατο, μετά έγινε φωτεινό, μετά ξεθώριασε και μετά εμφανίστηκε ξανά. Η συμπεριφορά ήταν τελείως ασυνήθιστη", ανέφερε η καθηγήτρια Τάρα Μέρφι επίσης του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ.
    Πολλά είδη άστρων εκπέμπουν μεταβλητό φως στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα. Οι αστέρες νετρονίων (πάλσαρ), οι υπερκαινοφανείς αστέρες (σούπερ-νόβα), τα άστρα που στέλνουν εκλάμψεις στο διάστημα και οι γρήγορες εκρήξεις ραδιοκυμάτων (FRB) είναι τέτοια αστρονομικά αντικείμενα των οποίων η φωτεινότητα αυξομειώνεται.
    Όμως η νέα πηγή, που ανακαλύφθηκε αρχικά με το αυστραλιανό ραδιοτηλεσκόπιο ASKAP και η ύπαρξη της επιβεβαιώθηκε από το νοτιοαφρικανικό ραδιοτηλεσκόπιο MeerKAT, δεν φαίνεται να ταιριάζει με κανένα από αυτά τα φαινόμενα. Έχοντας ανιχνεύσει έξι ραδιοσήματα με το ASKAP στη διάρκεια εννέα μηνών το 2020, οι αστρονόμοι προσπάθησαν στη συνέχεια να το παρατηρήσουν με οπτικό τηλεσκόπιο, αλλά απέτυχαν. Το ίδιο αποτυχημένη ήταν η προσπάθεια και του ραδιοτηλεσκοπίου Parkes, αλλά τελικά το πιο ευαίσθητο MeerKAT ανίχνευσε φέτος ξανά το μυστηριώδες αντικείμενο, το οποίο βαφτίστηκε "το αντικείμενο του 'Αντι" (από το παρατσούκλι του αστρονόμου που πρώτος το ανακάλυψε).
    Όπως είπε η Μέρφι, "ήμασταν τυχεροί που το σήμα επέστρεψε, αλλά βρήκαμε ότι η συμπεριφορά του ήταν δραματικά διαφορετική. Η πηγή εξαφανίστηκε μέσα σε μια μόνο μέρα, μολονότι είχε διαρκέσει επί εβδομάδες, όταν το είχαμε παρατηρήσει με το ραδιοτηλεσκόπιο ASKAP".
    Η νέα άγνωστη πηγή, που πιθανώς είναι μικρή σε μέγεθος και διαθέτει ισχυρό μαγνητικό πεδίο, έρχεται να προστεθεί σε άλλα μυστηριώδη ραδιο-αντικείμενα που έχουν ανακαλυφθεί σχετικά πρόσφατα κοντά στο γαλαξιακό κέντρο και έχουν επίσης μεταβαλλόμενη φωτεινότητα (γι' αυτό ονομάστηκαν "Galactic Centre Radio Transients"). Μέσα στην επόμενη δεκαετία θα τεθεί σε λειτουργία το μεγάλο διασυνδεμένο μέσω διαδικτύου διηπειρωτικό ραδιοτηλεσκόπιο SKA (Square Kilometer Array), το οποίο ελπίζεται να ρίξει περισσότερο φως σε αυτά τα μυστηριώδη αντικείμενα.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δημιουργία κβαντικού φωτός ανοίγει νέους δρόμους στις κβαντικές τεχνολογίες.
    Πώς η κβαντική φύση του φωτός συμμετέχει στις ισχυρές αλληλεπιδράσεις με την ύλη και πώς μπορούμε να την παρατηρήσουμε και να τη χρησιμοποιήσουμε;
    Διεθνής συνεργασία Ερευνητών του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) κατάφερε να δημιουργήσει κβαντικό φως με μοναδικές ιδιότητες και, ταυτόχρονα, να απαντήσει σε καίρια ερωτήματα στην περιοχή της αλληλεπίδρασης της ύλης με ισχυρά πεδία λέιζερ, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τόσο την κβαντική συμπεριφορά της ύλης όσο και αυτή του φωτός.
    Το φως είναι ηλεκτρομαγνητικό κύμα και περιγράφεται κβαντομηχανικά με την έννοια του πακέτου ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας, το λεγόμενο φωτόνιο. Μετά την ανακάλυψη του λέιζερ (T. Maiman 1960) και την κβαντική του περιγραφή (R. J. Glauber 1963), μεγάλο μέρος της επιστημονικής κοινότητας ακολούθησε δύο διαφορετικούς δρόμους: τον τομέα της κβαντικής οπτικής, πουμελετά την κβαντομηχανική συμπεριφορά του φωτός και αναπτύχθηκε κυρίως με τη χρήση λέιζερ χαμηλής ισχύος, και αυτόν της φυσικής της αλληλεπίδρασης της ύλης με ισχυρά πεδία λέιζερ.
    Ο τομέας της κβαντικής οπτικής οδήγησε στην ραγδαία ανάπτυξη των κβαντικών τεχνολογιών με εντυπωσιακά αποτελέσματα σε ένα ευρύ φάσμα κατευθύνσεων που κυμαίνονται από τους κβαντικούς υπολογιστές μέχρι τις υπερευαίσθητες μετρήσεις των βαρυτικών κυμάτων. Αντίστοιχα, ο τομέας της φυσικής της αλληλεπίδρασης της ύλης με ισχυρά πεδία λέιζερ οδήγησε στην ανάπτυξη δευτερογενών πηγών φωτός-ηλεκτρονίων-πρωτονίων με μοναδικές ιδιότητες, οι οποίες χρησιμοποιούνται σε πρωτοποριακές μελέτες κατανόησης της υπερταχείας ηλεκτρονιακής δυναμικής της ύλης και εφαρμόζονταισε πληθώρα κατευθύνσεων στη βιολογία και ιατρική.
    Παρά όμως τη ραγδαία τους ανάπτυξη, αυτοί οι δύο τομείς παρέμεναν ασύνδετοι. Ο κύριος λόγος είναι ότι η αλληλεπίδραση της ύλης με ισχυρά πεδία λέιζερ λαμβάνει υπόψη την κβαντική συμπεριφορά της ύλης αλλά όχι του φωτός.Όμως η κβαντική φύση του φωτός είναι πάντοτε παρούσα ανεξάρτητα από την ισχύ του λέιζερ που χρησιμοποιείται. Συνεπώς τα βασικά ερωτήματα που έπρεπε να απαντηθούν για την κβαντική περιγραφή των ισχυρών αλληλεπιδράσεων και την σύνδεση των δύο τομέων είναι:
    Πώς η κβαντική φύση του φωτός συμμετέχει στις ισχυρές αλληλεπιδράσεις με την ύλη και πώς μπορούμε να την παρατηρήσουμε και να τη χρησιμοποιήσουμε;
    Τα ερωτήματα αυτά απαντά πρόσφατη θεωρητική και πειραματική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο διεθνές περιοδικό υψηλής απήχησης Nature Physics με επιστημονικούς υπεύθυνους τον Δρ. Παρασκευά Τζάλλα (Διευθυντής Ερευνών στο ΙΤΕ) και Καθ. Maciej Lewenstein (ICFO-Ισπανία) σε συνεργασία με ερευνητές και από Technion-Κίνα, MBI-Γερμανία, ELI-ALPS-Ουγγαρία και Παν. Κρήτης.
    Τα αποτελέσματα της μελέτης συνδέουν τους δύο από τους μεγαλύτερους τομείς των σύγχρονων φυσικών επιστμών, και ανοίγουν νέους δρόμους στην εξερεύνηση των ισχυρών αλληλεπιδράσεων του φωτός με την ύλη, και στην ανάπτυξη νέων μεθόδων δημιουργίας κβαντικού φωτός, το οποίο είναι στον πυρήνα της ανάπτυξης των κβαντικών τεχνολογιών.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. CureVac: Ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει το πρώτο υποψήφιο εμβόλιό της κατά του κορωνοϊού.
    Το γερμανικό φαρμακευτικό εργαστήριο CureVac ανακοίνωσε σήμερα ότι εγκαταλείπει την ανάπτυξη του πρώτου υποψήφιου εμβολίου του κατά της Covid-19.
    Η εταιρία που ειδικεύεται στο αγγελιοφόρο RNA "θα εστιάσει τις προσπάθειές της στην ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά της Covid-19 στη δεύτερη γενιά" για το οποίο εργάζεται από κοινού με τη βρετανική GSK και ως εκ τούτου θα "αποσύρει" το παρόν εμβόλιο από την τρέχουσα διαδικασία εξέτασης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA).
    Το γεγονός αυτό "βάζει τέλος" στη συμφωνία προ-παραγγελιών 405 εκατ. δόσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, διευκρινίζει η εταιρία, που συνεχίζει ωστόσο τις συζητήσεις με τις Βρυξέλλες για το εμβόλιο δεύτερης γενιάς.
    "Η παγκόσμια μάχη κατά της Covid-19 συνεχίζεται και είμαστε αποφασισμένοι να συμβάλουμε σε αυτήν αποφασιστικά με ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο", αλλά "οι απαιτήσεις για μια αποτελεσματική μάχη κατά του ιού και των παραλλαγών που εμφανίζονται έχουν αλλάξει", εξήγησε ο Φραντς-Βέρνερ Χάας, διευθύνων σύμβουλος της CureVac, σε μια ανακοίνωση.
    Το γερμανικό εργαστήριο είχε ανακοινώσει στις αρχές Ιουλίου τα οριστικά αποτελέσματα της κλινικής μελέτης του μεγάλης κλίμακας που έδειχναν αποτελεσματικότητα μόνο 48%, ένα ποσοστό πολύ πιο κάτω από εκείνο των άλλων εμβολίων mRNA της συμμαχίας Pfizer/BioNTech και της Moderna.
    Η CureVac και η GSK θέλουν να ξεκινήσουν "τους προσεχείς μήνες" την κλινική έρευνα για το εμβόλιο δεύτερης γενιάς, που λαμβάνει περισσότερο υπόψη τις παραλλαγές, για μια ομολογοποίηση "στη διάρκεια του 2022". Μια έγκριση για το πρώτο εμβόλιο δεν θα ήταν επίσης δυνατή "παρά το νωρίτερο στο δεύτερο τρίμηνο" του επόμενου έτους, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.
    "Χαιρετίζουμε το γεγονός πως η CureVac επικεντρώνει τις προσπάθειές της στο υποσχόμενο εμβόλιο δεύτερης γενιάς", το CV2CoV, για το οποίο οι πρώτες έρευνες δείχνουν "μια σαφή βελτίωση" σε σχέση με το πρώτο υποψήφιο εμβόλιο, το CVnCoV, δηλώνει ο Ρίνο Ραπουόλι, επιστημονικός διευθυντής της GSK.
    Η εταιρία βιοτεχνολογίας, που ιδρύθηκε το 2000 από τον ερευνητή Ίνγκμαρ Χερ, έναν πρωτοπόρο στην έρευνα για το αγγγελιοφόρο RNA, ήταν μεταξύ των πρώτων που ξεκίνησε την κούρσα των εμβολίων.
    Ζ.Π.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φάρμακα εξαφανίζουν καρκινικούς όγκους από κεφάλι και λαιμό.
    Το φως της δημοσιότητας είδε μία νέα αντικαρκινική θεραπεία που μπορεί ακόμα και να εξαφανίζει όγκους από το κεφάλι και το λαιμό.
    Η δοκιμή-«ορόσημο» του κοκτέιλ ανοσοθεραπευτικών φαρμάκων έγινε από ερευνητές του Ινστιτούτου Καρκινικών Ερευνών και του νοσοκομείου Royal Marsden του Λονδίνου. Τα φάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν -και συγκεκριμένα τα nivolumab και ipilimumab- ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς κατά τρόπο που να σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα.
    Η κλινική δοκιμή τρίτης φάσης περιλάμβανε σχεδόν χίλιους ασθενείς με καρκίνο στο κεφάλι ή στο λαιμό στο τελικό στάδιο. Αν και τα αποτελέσματα θεωρούνται ακόμα πρώιμα και στατιστικά αβέβαια, παρόλα αυτά χαρακτηρίζονται «κλινικά σημαντικά» και «ενθαρρυντικά» καθώς δείχνουν πως ασθενείς έζησαν για μήνες ή και χρόνια περισσότερο από το αναμενόμενο, με λιγότερες μάλιστα παρενέργειες σε σύγκριση με άλλες θεραπείες.
    Η θεραπεία και τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα
    Υπάρχει η περίπτωση του 77χρονου Μπάρι Άμπροουζ που είχε διαγνωστεί με καρκίνο του φάρυγγα που είχε επεκταθεί στους πνεύμονες και είχε ενημερωθεί από τους γιατρούς ότι το μοιραίο δυστυχώς δεν… θα αργούσε.
    Ωστόσο, εντός οκτώ εβδομάδων από την έναρξη της θεραπείας με το κοκτέιλ των συγκεκριμένων φαρμάκων οι εξετάσεις έδειξαν πλήρη εξαφάνιση του όγκου στον φάρυγγα. Στη συνέχεια με χημειοθεραπεία και εγχείρηση ο κ. Άμπροουζ απαλλάχθηκε πλήρως από τον καρκίνο και στους πνεύμονες.
    Παράλληλες κλινικές δοκιμές γεννούν ελπίδες ότι το συγκεκριμένο κοκτέιλ φαρμάκων θα μπορούσε να εξελιχθεί σε αποτελεσματικό νέο όπλο κατά διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως των νεφρών, του δέρματος και του εντέρου.
    Ζ.Π.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μυτιληναίος για την άκρατη απολιγνιτοποίηση: «Χωρίς σχέδιο η μετάβαση προς την πράσινη ενέργεια».
    «H ενεργειακή κρίση είναι η πρώτη εκ των πολλών που έρχονται».
    «Η Ευρώπη δεν έχει προετοιμαστεί για την απανθρακοποίηση και πορεύεται χωρίς σχέδιο στην πράσινη μετάβαση», δήλωσε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος:
    «H ενεργειακή κρίση είναι η πρώτη εκ των πολλών που έρχονται», εκτίμησε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος μιλώντας σε πάνελ του συνεδρίου Κύκλου Ιδεών με θέμα η
    «Η Ελλάδα Μετά V: Από την κρίση στην κανονικότητα ή η κρίση ως κανονικότητα;».
    Ο πρόεδρος της Mytilinaios, υποστήριξε παράλληλα πως «η Ευρώπη δεν είχε προετοιμαστεί για την απανθρακοποίηση και πορεύεται χωρίς σχέδιο στην πράσινη μετάβαση», εξηγώντας πως θα έπρεπε να έχουν προηγηθεί οι επενδύσεις και η εξασφάλιση του πληθυσμού για το πιο βασικό αγαθό που είναι η ενέργεια.
    «Δεν έχουν γίνει επενδύσεις για υποδομές αερίου και δεν υπάρχει ακόμη η τεχνολογία για μεγάλης έκτασης αποθήκευση ενέργειας», σημείωσε ο κ. Μυτιληναίος ενώ «η απανθρακοποίηση προχωρά πολύ γρήγορα χωρίς να έχει προηγηθεί η απαιτούμενη προετοιμασία», τόνισε χαρακτηριστικά.
    «Λέμε πως το καύσιμο μετάβασης θα είναι το φυσικό αέριο. Όμως δεν υπάρχουν ούτε οι υποδομές για να δεχτούν το αέριο και δεν έχουν γίνει οι επενδύσεις για αυτή τη μετάβαση. Το μόνο που έχει γίνει είναι φωτοβολταϊκά και αιολικά», επισήμανε και συμπλήρωσε:
    «αλλά αυτές είναι ευρωπαϊκές πολιτικές και όχι εθνικές».
    Πρέπει η Ευρώπη να αποκτήσει μεγάλους χώρους αποθήκευσης αερίου
    «Τώρα στην κρίση επάνω σκέφτηκαν οι αρχές στις Βρυξέλλες ότι πρέπει η Ευρώπη να αποκτήσει μεγάλους χώρους αποθήκευσης αερίου. Και προχωράμε να φτιάχνουμε φωτοβολταϊκά και αιολικά, ενώ ξεχνάμε τη στοχαστικότητα που δεν επιτρέπουν να έχουμε συνέχεια παραγωγή», υπογράμμισε στη συνέχεια και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει ακόμη η τεχνολογία για μεγάλης έκτασης αποθήκευση ενέργειας».
    Ο κ. Μυτηλιναίος προειδοποίησε ταυτόχρονα πως «θα υπάρχουν ελλείψεις σε φυσικό αέριο.
    Η μόνη χώρα που διαθέτει επαρκή αποθέματα είναι η Ρωσία και όχι το Κατάρ. Και εδώ ανοίγουν γεωπολιτικά ζητήματα» και επισήμανε ότι «αφήσαμε τις επενδύσεις στα καύσιμα αυτά, με τους επενδυτές να μην επιλέγουν τις εταιρείες που δεν έχουν κριτήρια ESG και τώρα ξαφνικά διαπιστώνουμε στο χειμώνα ότι δεν έχουμε φυσικό αέριο».
    «Με αυτά τα δεδομένα, αυτή είναι η πρώτη από τις πολλές κρίσεις που θα δούμε μέχρι να γίνει πραγματικότητα η πράσινη μετάβαση.
    "Δεν προετοιμάστηκε η Ευρώπη κατάλληλα και δεν είναι έτοιμη για την πράσινη μετάβαση", κατέληξε θέτοντας το δίλλημα πως «ή θα προχωρήσουμε πολύ γρήγορα στην ενεργειακή μετάβαση όπως θέλουν οι Πράσινοι αλλά θα έχουμε απανωτές ενεργειακές κρίσεις ή θα κάνουμε παράλληλα και υποδομές για φυσικό αέριο».
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...