ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

05 Ιουνίου 2021

Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΞΕΚΙΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ 16 ΜΙΚΡΩΝ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΩΝ «ΤΣΕΠΗΣ». Η πυρηνική ενέργεια είναι η κατεξοχήν πηγή ηλεκτρικής ενέργειας σχεδόν χωρίς καθόλου εκπομπές. ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΒΛΑΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ (ΚΟΥΛΗΣ – ΑΛΕΞΗΣ – ΤΖΕΦΡΥ) ΜΑΣ ΠΟΥΛΑΝΕ ΠΡΑΣΙΝΗ (ΥΠ)ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Η κυβέρνηση Τζόνσον θεωρεί ότι τα νέα πυρηνικά εργοστάσια είναι απαραίτητα για να επιτύχει το Ηνωμένο Βασίλειο τον στόχο του: να μηδενίσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050.

ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ, Ο ΓΚΕΪΤΣ ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΣΑΣ; Ο Βασίλειος Γκέιτς εισβάλει στην Ναυτιλία με την πυρηνική ενέργεια ως καύσιμο.

 

ΣΤΙΣ ΗΠΑ Ο ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΚΑΙΗΤΣ ΚΑΙ Ο ΓΟΥΩΡΕΝ ΜΠΑΦΕΤ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΥΝ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΑ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ 500 MW 1 ΔΙΣ. ΔΟΛΑΡΙΩΝ. Στην Ελλάδα ο αδούλευτος Τζέφρυ Μητσοτάκης προσφέρει χάντρες στους νατιβιστές ιθαγενείς: «Η Αστυπάλαια γίνεται το πρώτο έξυπνο και πράσινο νησί της Μεσογείου».


 

ΕΛΛΗΝΕΣ,  ΕΣΕΙΣ  ΦΑΤΕ  ΠΡΑΣΙΝΗ  ΑΝΑΠΤΥΞΗ.  Στροφή στην πυρηνική ενέργεια σε όλο τον κόσμο.  Ετοιμάζεται η κατασκευή νέων πυρηνικών εργοστασίων και για την παραγωγή υδρογόνου.  Σε  λίγο καιρό  η  Αλβανία  και  τα  Σκόπια  θα  αποκτήσουν  πυρηνικούς  αντιδραστήρες  παραγωγής  ηλεκτρικής  ενέργειας.  Η  ΕΛΛΑΔΑ,  όπως σε  πολλά  άλλα,  εξ αιτίας των  πρακτόρων πολιτικών της  θα  καταντήσει  η  ΜΟΝΑΔΙΚΗ   χώρα  του κόσμου  που  δεν θα  διαθέτει  πυρηνική  ενέργεια.  Η  Τουρκία  με  την βοήθεια  του  Πούτιν  κατασκευάζει  πυρηνικά  εργοστάσια και  εκπαιδεύει εκατοντάδες  μηχανικούς  στην Μόσχα.  Η  Βουλγαρία  έχει  4  πυρηνικά  εργοστάσια  και  σχεδιάζει  άλλα  4.   

ΕΛΛΑΔΑ:  Η  ΜΟΝΑΔΙΚΗ  ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ  ΚΟΛΑΣΗ ΤΟΥ  ΚΟΣΜΟΥ  ΠΟΥ  ΤΗΝ  ΔΙΕΥΘΥΝΟΥΝ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΑ  ΜΕΡΙΚΕΣ ΜΑΦΙΟΖΙΚΕΣ  ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ.

 

Η Βρετανική Κυβέρνηση θα Υποστηρίξει τη Δημιουργία Νέας Γενιάς Μικρών Πυρηνικών Αντιδραστήρων.

Η Βρετανική κυβέρνηση πρόκειται να δαπανήσει έως 2 δις. λίρες από τον κρατικό προϋπολογισμό για να υποστηρίξει τη δημιουργία μιας νέας γενιάς μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων στο πλαίσιο επίτευξης των αυστηρών στόχων για την μείωση εκπομπών του άνθρακα του Ηνωμένου Βασιλείου.  Μια εννεαμελής κοινοπραξία με επικεφαλής τις εταιρείες Rolls-Royce, Laing O'Rourke και Atkins έχει υποβάλλει σχέδια για την δημιουργία και εγκατάσταση έως και 16 μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων (SMR) για την παραγωγή ηλεκτρισμού έως το 2050

  

Σύμφωνα με κύκλους της  Βρετανικής Κυβέρνησης και της βιομηχανίας πρόκειται να υπάρξει δέσμευση της τάξεως των £ 1,5 - £ 2 δισεκατομμυρίων λιρών από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη στήριξη του όλου προγράμματος. Ωστόσο, οι συζητήσεις συνεχίζονται και οποιαδήποτε τελική απόφαση θα ληφθεί στο πλαίσιο της μακροχρόνιας αξιολόγησης κρατικών δαπανών του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία αναμένεται αργότερα μέσα στο έτος.

Όμως, όπως δήλωσαν πηγές προσκείμενες στη βιομηχανία, η κυβέρνηση θα μπορούσε επίσης να θέσει σε λειτουργία τον πρώτο μικρό σταθμό παραγωγής ενέργειας, ενθαρρύνοντας έτσι προμηθευτές και επενδυτές.

Η κοινοπραξία, η οποία περιλαμβάνει επίσης το Εθνικό Εργαστήριο Πυρηνικής Ενέργειας, θα επιδιώξει πρόσθετη χρηματοδότηση τουλάχιστον 2 δις £, που θα προέρχεται από ιδιωτικά επενδυτικά funds και τις κεφαλαιαγορές.

Η υποστήριξη της τεχνολογίας SMR αναμένεται να αποτελέσει μέρος του «σχεδίου των 10 σημείων για μια πράσινη βιομηχανική επανάσταση» του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, το οποίο θα παρουσιάσει αργότερα μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Ο Βρετανός πρωθυπουργός θα σηματοδοτήσει έτσι την ανάγκη για μεγαλύτερη υποστήριξη για τεχνολογίες όπως η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS/CCO) και η χρήση υδρογόνου ως καυσίμου για οχήματα.

Η πρωτοβουλία αυτή λαμβάνεται μετά τις αποτυχίες του πιο συμβατικού πυρηνικού προγράμματος της κυβέρνησης, με τους υπουργούς να είναι όλο και πιο επιφυλακτικοί στο να προσφέρουν υπερβολικά γενναιόδωρες επιδοτήσεις στους επενδυτές. Η πρώτη γενιά των νέων πυρηνικών αντιδραστήρων, όπως αυτοί στο Hinkley Point στο Somerset, έχει ήδη καθυστερήσει και υπερβαίνει τον προϋπολογισμό. Την ίδια στιγμή, ξένοι επενδυτές έχουν αποσυρθεί από τα πυρηνικά projects στο Anglesey και την Cumbria.

Σύμφωνα με αναλυτές η κατάσταση του πυρηνικού προγράμματος έχει εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα του Ηνωμένου Βασιλείου να επιτύχει τον στόχο καθαρού μηδενικού άνθρακα έως το 2050.

Σύμφωνα με τα σχέδια που εξετάζονται από την Βρετανική Κυβέρνηση, οι μικροί αρθρωτοί πυρηνικοί αντιδραστήρες θα κατασκευάζονται σε γραμμές παραγωγής σε κεντρικά εργοστάσια και στη συνέχεια θα μεταφέρονται σε χώρους συναρμολόγησης. Κάθε μικρός σταθμός παραγωγής θα μπορεί να λειτουργήσει για περισσότερα από 60 χρόνια, θα έχει εγκατεστημένη ισχύ 440 MW και θα μπορεί να τροφοδοτήσει μια πόλη στο μέγεθος του Leeds.

Η υποστήριξη της κυβέρνησης «θα πρέπει να προσφέρει επαρκή χρηματοδότηση στην κοινοπραξία για την κατασκευή των απαραίτητων βιομηχανικών υποδομών για την κατασκευή των σταθμών παραγωγής ενέργειας, πριν από την εξεύρεση περισσότερων χρημάτων από άλλες πηγές», δήλωσε παράγοντας της αγοράς.

Το πρώτο SMR αναμένεται να κοστίσει 2,2 δισεκατομμύρια λίρες και θα μπορέσει να συνδεθεί με το δίκτυο έως το 2029, με το κόστος να μειώνεται σταδιακά μετά την κατασκευή των πρώτων πέντε τέτοιων σταθμών, και να διαμορφωθεί τελικά στα 1,8 δισεκατομμύρια λίρες ο καθένας. Το έργο έχει να προσελκύσει το ενδιαφέρον μερικών από τα παλαιότερα βιομηχανικά συγκροτήματα του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών Sheffield Forgemasters και British Steel, οι οποίοι θα είναι προμηθευτές της Rolls-Royce και άλλων.

Η ανάπτυξη του προγράμματος SMR θεωρείται ζωτικής σημασίας για την στήριξη της στρατηγικής της Rolls-Royce, ενός εξέχοντος κατασκευαστή του Ηνωμένου Βασιλείου, για την δημιουργία νέων πηγών εσόδων με σκοπό τη μείωση της εξάρτησής της από τον τομέα της πολιτικής αεροδιαστημικής, ο οποίος έχει πληγεί λόγω της πανδημίας Covid-19.

Η κοινοπραξία αναμένεται να ολοκληρώσει το σχεδιασμό του SMR έως τον Απρίλιο του επόμενου έτους, τη χρονική στιγμή που ελπίζει να ξεκινήσει την τετραετή διαδικασία αδειοδότησης. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ευελπιστεί να ξεκινήσει τις προσλήψεις για την επιχείρηση και να εντοπίσει τις τοποθεσίες για τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και τα εργοστάσια για τη δημιουργία των SMR.

Το Υπουργείο Επιχειρηματικότητας του Ηνωμένου Βασιλείου  έχει ήδη δεσμεύσει 18 εκατομμύρια λίρες για τις αρχικές εργασίες της κοινοπραξίας. Το εν λόγω υπουργείο σε πρόσφατη δήλωση του ανέφερε: «Η πυρηνική ενέργεια αναμένεται να διαδραματίσει βασικό ρόλο στο μελλοντικό ενεργειακό μείγμα του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς μεταβαίνουμε σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, και αυτό συμπεριλαμβάνει επενδύσεις σε μικρούς και προηγμένους αρθρωτούς αντιδραστήρες».

 energia.gr

 

 

Η Βρετανία ξεκινά την κατασκευή 16 μινι-πυρηνικών εργοστασίων.

 

Κοινοπραξία με επικεφαλής την Rolls-Royce ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει την κατασκευή 16 μίνι πυρηνικών εργοστασίων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το έργο αυτό θα δημιουργήσει 6.000 νέες θέσεις εργασίας τα επόμενα πέντε χρόνια, όπως αναφέρει το BBC.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον φέρεται να είναι έτοιμος να δαπανήσει το ποσό των 200 εκατομμυρίων λιρών για την αποπεράτωση του έργου.

Το έργο αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο ενός οικολογικού σχεδίου με στόχο την οικονομική ανάκαμψη της χώρας, όπως επισημαίνει το βρετανικό δίκτυο

Από την πλευρά της, η Rolls-Royce υποστηρίζει ότι, εκτός από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, θα μπορούσε να γίνει και βιομηχανία εξαγωγών.

Πάντως, το πυρηνικό μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου θα αποφασιστεί σε συνάντηση που θα έχουν τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου τις προσεχείς ημέρες.

Η κυβέρνηση Τζόνσον θεωρεί ότι τα νέα πυρηνικά εργοστάσια είναι απαραίτητα για να επιτύχει το Ηνωμένο Βασίλειο τον στόχο του: να μηδενίσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050.

Τι είναι τα μίνι πυρηνικά εργοστάσια;

Η Rolls-Royce και οι συνεργάτες της υποστηρίζουν ότι αντί να κατασκευαστούν τεράστια πυρηνικά εργοστάσια στους αγρούς, θα μπορούν να κατασκευαστούν μικρότερα σε εργοστασιακές μονάδες.

Στόχος, όπως εξηγούν, είναι να αντιμετωπιστεί το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πυρηνική ενέργεια: το υπερβολικό κόστος.

Ο λόγος που είναι τόσο ακριβό είναι ότι τα έργα είναι τεράστια και περίπλοκα και πρέπει να πληρούν πολύ υψηλά πρότυπα ασφάλειας.

Μετά τα πολυτελή αυτοκίνητα και τους κινητήρες αεροσκαφών, η βρετανική Rolls Royce επεκτείνεται σε νέα αγορά: η εταιρεία συμφώνησε με την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον για την κατασκευή μικρών «δομοστοιχειωτών αντιδραστήρων», οι οποίοι ίσως βοηθήσουν στην απεξάρτηση της Βρετανίας από τα ορυκτά καύσιμα.

Ο Τζόνσον αναμένεται να ανακοινώσει επένδυση άνω των 200 εκατ. λιρών στην κοινοπραξία που σχημάτισε η Rolls Royce, αναφέρει την Τετάρτη το BBC. Το πυρηνικό πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο του αναμενόμενου πράσινου σχεδίου οικονομικής ανάκαμψης.

Η βρετανική κυβέρνηση επιμένει ότι η πυρηνική ενέργεια πρέπει να διατηρήσει μερίδιο στο ενεργειακό μίγμα της χώρας προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για μηδενισμό των καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050 –διαφοροποιώντας έτσι τη στάση της σε σχέση με ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, οι οποίες σταδιακά κλείνουν τα πυρηνικά εργοστάσιά τους.

Όμως η πρόταση της Rolls Royce δεν αφορά γιγάντια πυρηνικά εργοστάσια. Η εταιρεία ανέλαβε επικεφαλής της κοινοπραξίας «Μικρού Δομοστοιχειωτού Αντιδραστήρα», ή SMR, η οποία σχεδιάζει την κατασκευή 16 μικρών πυρηνικών σταθμών, καθένας από τους οποίους θα περιλαμβάνει δεκάδες ή εκατοντάδες μίνι αντιδραστήρες. Όλα τα δομοστοιχεία θα παράγονται στο ίδιο εργοστάσιο και θα μεταφέρονται έτοιμα στο εργοτάξιο για εγκατάσταση.

Η προσέγγιση αυτή μειώνει το κόστος, απλοποιεί τον σχεδιασμό και αυξάνει την ασφάλεια, υποστηρίζει η κοινοπραξία, αν και η ιδέα των μίνι αντιδραστήρων δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα στην πράξη.

Κάθε μίνι εργοστάσιο θα προσφέρει ισχύ 400 megawatt με κόστος κατασκευής που εκτιμάται στα 2 δισ. στερλίνες. Το πρώτο προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία σε περίπου δέκα χρόνια.

Συγκριτικά, το πολύ μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο που κατασκευάζεται σήμερα στο Χίνκλεϊ Πόιντ αναμένεται να κοστίσει 22 δισ. λίρες. Θα προσφέρει όμως ισχύ άνω των 3 gigawatt, έξι φορές περισσότερο από ό,τι οι σχεδιαζόμενες μικρές εγκαταστάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα πρέπει να βιαστεί να υλοποιήσει τα πυρηνικά σχέδιά της, δεδομένου ότι έξι από τα επτά πυρηνικά εργοστάσια που λειτουργούν σήμερα στη Βρετανία πρόκειται να κλείσουν έως το 2030, ενώ το έβδομο θα έχει παροπλιστεί έως το 2035.

Σήμερα, τα επτά εργοστάσια καλύπτουν το 20% των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια.

 

Προηγμένους πυρηνικούς αντιδραστήρες ετοιμάζει ο Μπιλ Γκέιτς - Σε τι στοχεύει.

Η πυρηνική ενέργεια είναι η κατεξοχήν πηγή ηλεκτρικής ενέργειας σχεδόν χωρίς καθόλου εκπομπές.

Μικρούς προηγμένους πυρηνικούς σταθμούς που μπορούν να αποθηκεύουν ηλεκτρισμό για να καλύψουν τα δίκτυα που τροφοδοτούνται όλο και περισσότερο από πηγές όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια σκοπεύει να κατασκευάσει επιχείρηση του Μπιλ Γκέιτς. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στα σχέδια του γνωστού δισεκατομμυριούχου να βοηθήσει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και στοχεύει στο να βοηθήσει τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου χωρίς να υπονομεύεται η αξιοπιστία του δικτύου.

Η TerraPower LLC, η οποία ιδρύθηκε από τον Γκέιτς πριν από 14 χρόνια συνεργάζεται με την GE Hitachi Nuclear Energy και από κοινού σχεδιάζουν να ιδρύσουν σταθμούς υπό την ονομασία Natrium στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσα σε αυτήν τη δεκαετία, δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της TerraPower, Chris Levesque.

Πρόκειται για ένα έργο το οποίο δεν είχε δημοσιοποιηθεί ποτέ στο παρελθόν.

Ο Levesque είπε ότι αναζητούν πρόσθετη χρηματοδότηση από ιδιωτικούς εταίρους και το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ και ότι το έργο έχει την υποστήριξη της PacifiCorp, που ανήκει στο Berkshire Hathaway του δισεκατομμυριούχου Warren Buffett, μαζί με την Energy Northwest και την Duke Energy.

Εάν αυτό στεφθεί με επιτυχία, το επόμενο βήμα θα είναι η κατασκευή των εργοστασίων στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο εξωτερικό, δήλωσε ο Levesque. Μέχρι το 2050 «θα δούμε εκατοντάδες από αυτούς τους αντιδραστήρες σε όλο τον κόσμο, να δίνουν λύση σε πολλές διαφορετικές ενεργειακές ανάγκες», δήλωσε ο Levesque.

Οι μονάδες των 345 μεγαβάτ υπολογίζεται ότι θα ψύχονται με υγρό νάτριο με εκτιμώμενο κόστος περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια για την κάθε μονάδα.

Η πυρηνική ενέργεια είναι η κατεξοχήν πηγή ηλεκτρικής ενέργειας σχεδόν χωρίς καθόλου εκπομπές, αλλά πολλές εγκαταστάσεις κλείνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω του υψηλού κόστους και του ανταγωνισμού από την ηλιακή και την αιολική ενέργεια.

 

Πρόγραμμα ύψους 230 εκατ.δολαρίων από τις ΗΠΑ για νέες τεχνολογίες πυρηνικής ενέργειας.

Την έναρξη του προγράμματος Advanced Reactor Demonstration Program (ARDP), με σκοπό να «βοηθήσει την εγχώρια ιδιωτική βιομηχανία να επιδείξει προηγμένους πυρηνικούς αντιδραστήρες στις ΗΠΑ» ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας.

Για τον προϋπολογισμό του 2020 το Κογκρέσο ενέκρινε 230 εκατ. δολάρια για την έναρξη ενός νέου προγράμματος για προηγμένους αντιδραστήρες. Μέσω συνεργασιών διαμοιρασμού κόστους με τη βιομηχανία, το ARDP θα παρέχει 160 εκατ. δολαρία σε αρχική χρηματοδότηση για την κατασκευή δύο αντιδραστήρων που θα μπορούν να είναι σε λειτουργία εντός 5 με 7 ετών.

 «Η επόμενη γενιά πυρηνικής ενέργειας είναι κρίσιμη για την ενεργειακή ασφάλεια και την περιβαλλοντική διαχείριση του έθνους» είπε ο Νταν Μπρουϊλέτ, υπουργός Ενέργειας. «Όπως δείχνει η πρόσφατα δημοσιοποιηθείσα Nuclear Fuel Working Group's Strategy to Restore American Nuclear Energy Leadership, πρέπει να επιδιώξουμε τεχνολογική καινοτομία και προηγμένες επενδύσεις RD&D για την ενίσχυση της αμερικανικής ηγεσίας στην επόμενη γενιά πυρηνικών τεχνολογιών».

«Τα προηγμένα συστήματα πυρηνικής ενέργειας έχουν τεράστιες δυνατότητες για τη μείωση των ρύπων, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη δημιουργία μιας ισχυρής οικονομίας» είπε η Dr Ρίτα Μπάρανβαλ, υφυπουργός για το Office of Nuclear Energy. «Αυτό το νέο πρόγραμμα δημιουργεί τεράστιες ευκαιρίες για τις ΗΠΑ, για να παρέχουν καθαρή ενέργεια και να επεκτείνουμε τις ευκαιρίες μας στην αγορά».

Επιπρόσθετα στους δύο αντιδραστήρες, το ARDP θα χρησιμοποιήσει το National Reactor Innovation Center (NRIC) για τη δοκιμή και αξιολόγηση τεχνολογιών ARD, προκειμένου οι αντιδραστήρες να περάσουν από το στάδιο των σχεδίων σε αυτό της υλοποίησης.

 

 

Πολωνία: «Made in USA» συμφωνία 18 δισ. δολαρίων για πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Πολωνία υπέγραψαν μια νέα συμφωνία πυρηνικής ενέργειας στην οποία η δεύτερη θα αγοράσει πυρηνική τεχνολογία 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων από αμερικανικές εταιρείες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανταγωνίζονται με την Κίνα, τη Ρωσία και άλλες χώρες για την παροχή τεχνολογίας πυρηνικής ενέργειας σε χώρες που ελπίζουν να κατασκευάσουν τους πρώτους αντιδραστήρες τους ή να ενισχύσουν τα προγράμματά τους.

«Ελπίζουμε ότι οι τελικές αποφάσεις που θα ληφθούν από την Πολωνία... θα έχουν ως αποτέλεσμα την επιλογή της τεχνολογίας των ΗΠΑ» δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Dan Brouillette, σε δημοσιογράφους. Ο Brouillette είπε ότι οι αντιδραστήρες θα βοηθήσουν στη μείωση της εξάρτησης της Πολωνίας από τη Ρωσία.

Η Πολωνία, ένας παραδοσιακά μεγάλος αγοραστής φυσικού αερίου από τη Ρωσία, στοχεύει να σταματήσει αυτές τις αγορές μετά το 2022. Αντ 'αυτού, θα παραλάβει αγωγούς από τη Νορβηγία και υγροποιημένο φυσικό αέριο από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους.

Κατά τους επόμενους 18 μήνες, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Πολωνία θα επεξεργαστούν μια έκθεση για το πρόγραμμα που επιδιώκει την κατασκευή έξι αντιδραστήρων, καθώς και πιθανές ρυθμίσεις χρηματοδότησης. Οι πρώτοι αντιδραστήρες έχουν προγραμματιστεί να λειτουργήσουν έως το 2033 σε ένα πρόγραμμα που πιθανώς θα φτάσει σε κόστος τα 40 τα δισεκατομμύρια δολάρια.

 ΗΑΕ: Σε λειτουργία ο πρώτος πυρηνικός αντιδραστήρας του Barakah

ΗΑΕ: Σε λειτουργία ο πρώτος πυρηνικός αντιδραστήρας του Barakah.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) ανακοίνωσαν ότι ξεκίνησε η λειτουργία του πρώτου από τους τέσσερις αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού Barakah - του πρώτου πυρηνικού σταθμού στον αραβικό κόσμο.

Η Emirates Nuclear Energy Corporation (ENEC), η οποία κατασκευάζει και λειτουργεί το εργοστάσιο με την Korea Electric Power Corporation (KEPCO), δήλωσε ότι η θυγατρική της Nawah Energy Company «ξεκίνησε με επιτυχία τη μονάδα 1 του εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας Barakah, που βρίσκεται στην περιοχή Al Dhafrah του Αμπού Ντάμπι».

«Η εκκίνηση της μονάδας 1 σηματοδοτεί την πρώτη φορά που ο αντιδραστήρας παράγει με ασφάλεια θερμότητα, η οποία χρησιμοποιείται για τη δημιουργία ατμού, περιστρέφοντας μια τουρμπίνα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε η ENEC.

Το Barakah, το οποίο είχε αρχικά προγραμματιστεί να ανοίξει το 2017, έχει καθυστερήσει και έχει ξεπεράσει κατά δισεκατομμύρια δολάρια τον αρχικό του προγραμματισμό. Έχει επίσης εγείρει αμέτρητες ανησυχίες μεταξύ βετεράνων της πυρηνικής ενέργειας σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να φέρει στην Αραβική Χερσόνησο.

Με πληροφορίες από aljazeera

Πυρηνικούς αντιδραστήρες «τσέπης» θα κατασκευάσει η Rolls-Royce

Υπό άλλες συνθήκες η είδηση ότι η Rolls-Royce σχεδιάζει την κατασκευή mini πυρηνικών αντιδραστήρων ικανών να δώσουν απάντηση στην ανάγκη για την παραγωγή «πράσινης» ενέργειας όχι μόνον στη Μ. Βρετανία αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη θα περνούσε απαρατήρητη, γνωρίζοντας ωστόσο τη στροφή που επιχειρεί να πραγματοποιήσει η παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία προς την ηλεκτροκίνηση αυτομάτως αποκτά διαφορετική βαρύτητα.

Οι mini πυρηνικές μονάδες που φιλοδοξεί να κατασκευάσει η Roll-Royce διαθέτουν δύο βασικά πλεονεκτήματα. Το πρώτο σχετίζεται τον χώρο που απαιτείται για την εγκατάσταση μιας τέτοιας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ο οποίος σύμφωνα με την βρετανική φίρμα δεν ξεπερνά τα 40,4 στρέμματα, όταν ένα πυρηνικό εργοστάσιο χρειάζεται δεκαεξαπλάσια έκταση.

Ένα ακόμα πλεονέκτημα είναι το μικρότερο και σε μεγάλο βαθμό προβλέψιμο κόστος κατασκευής το οποίο μπορεί να εξασφαλιστεί από τη μαζική παραγωγή των συγκεκριμένων μονάδων.

Το πλάνο της Rolls-Royce προβλέπει την εγκατάσταση 10-15 μονάδων στη Μ. Βρετανία έως και το 2029. Πρακτικά κάθε μεγάλη πόλη μπορεί να αποκτήσει και το δικό της πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες της.

Υπάρχουν, βέβαια, και εκείνοι που αμφισβητούν την επιτυχία του συγκεκριμένου εγχειρήματος, αναδεικνύοντας τους κινδύνους που δημιουργούνται από την παρουσία ενός πυρηνικού εργοστασίου κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

Είναι οι ίδιοι που επιζητούν από την βρετανική κυβέρνηση να επενδύσει στις ανανεώσιμες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας, όπως οι υπεράκτιες ανεμογεννήτριες.

Σε κάθε περίπτωση η επίτευξη του μηδενικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος στη διαδικασία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2050 που έχει θέσει η βρετανική κυβέρνηση απαιτεί δραστικές λύσεις και επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων στερλίνων.  

 

 

Συμβόλαια ανάπτυξης φορητών πυρηνικών αντιδραστήρων δρομολογεί το Πεντάγωνο.

 Πηγή

To Αμερικανικό Πεντάγωνο ανέθεσε στις τρεις εταιρίες, BWX Technologies, Inc., Westinghouse Government Services και X-energy, LLC, συμβόλαιο για την ανάπτυξη πρωτοτύπων μικρο-αντιδραστήρων πυρηνικής ενέργειας κάτω από το αποκαλούμενο “Σχέδιο Pele”.
Το σχέδιο καλεί για την ανάπτυξη ενός συστήματος αυτόνομου, μικρού πυρηνικού αντιδραστήρα σε μια ασφαλή, φορητή και κινητή μορφή για να αναπτύσσεται σε απομεμακρυσμένες περιοχές και προκεχωρημένες βάσεις και να υποστηρίζει τις δυνάμεις των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων με ενέργεια. Το σχέδιο δίνει στις τρεις εταιρίες περιθώριο δύο ετών για να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους. Μία από αυτές θα επιλεγεί και θα παρουσίασει ένα λειτουργικό πρωτότυπο.
Το πρόγραμμα “Pele” έχει τη συνεργασία του υπουργείου Ενεργέιας, της Ρυθμιστικής Επιτροπής Πυρηνικής Ενέργειας, της Εθνικής Διεύθυνσης Πυρηνικής Ασφάλειας και παράγοντες της βιομηχανίας ώστε να εξασφαλιστεί η γρήγορη ανάπτυξη του λειτουργικού πρωτοτύπου, η αξιολόγησή του και ο ποιοτικός έλεγχος και τελικά η ασφαλής κατασκευή και δοκιμή του.

Το σχέδιο είναι ιδιαίτερα φιλόδοξο και απαιτητικό σε επίπεδο μηχανικής, ασφάλειας και απόδοσης. Η συνεργασία με τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες και επιστημονικές επιτροπές παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για την ανάπτυξή του σε ένα πρόγραμμα που το υπουργείο Αμύνης επιθυμεί να αναπτύξει στο πεδίο διακαώς καθόσον οι ανάγκες των σύγχρονων συστημάτων που χρησιμοποιεί απαιτούν όλο και μεγαλύτερα ποσά ενέργειας, ποσά που οι παραδοσιακές μέθοδοι παραγωγής ηλεκτρισμού αδυνατούν να αποδώσουν. Το υπουργείο ανακοίνωσε πως σήμερα χρησιμοποιεί 30 terrawatt-ώρες ενέργειας ανά έτος και 10 εκατομμύρια γαλλόνια καυσίμου ανά ημέρα, ανάγκες που στο μέλλον θα αυξηθούν κατά πολύ.
Ένας μικροαντιδραστήρα πυρηνικής ενέργειας θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα χρήσης των ενεργοβόρων όπλων του μέλλοντος, όπως τα όπλα λέιζερ, να μειώσει το κόστος και το μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας που απαιτούν οι γενήτριες πετρελαίου ως σήμερα, να μειώσουν την εξάρτηση των Ενόπλων Δυνάμεων από πολιτικούς φορείς για ενέργεια και να αυξήσουν την ευελιξία των μονάδων του Στρατού σε περιπτώσεις παροχής υπηρεσιών σε φυσικές καταστροφές, επιτρέποντάς τους να στήνουν γρήγορα, εύκολα και με ασφάλεια πηγές παροχής ενέργειας σε προκεχωρημένες βάσεις.
Ας σημειωθεί για την ιστορία πως το σχέδιο “Pele” δεν είναι πρωτότυπο. Μεταξύ 1961-1965 το Πεντάγωνο ανέπτυξε ένα πειραματικό σχέδιο με τον ίδιο σκοπό, την ανάπτυξη ενός μικρού πυρηνικού αντιδραστήρα που θα μετακινείτο με φορτηγά και θα κινούσαν ατμοστροβίλους παράγοντας ισχύ 3.3 Megawatt σε μονάδες πεδίου. Το σχέδιο ML-1 εγκαταλείφθηκε λόγω τεχνικών δυσκολιών και γιατί θεωρήθηκε πως δεν απέδιδε αρκετά σε σύγκριση με τις συμβατικές  γεννήτριες ντίζελ.

 

Στροφή στην πυρηνική ενέργεια σε όλο τον κόσμο
Ετοιμάζεται η κατασκευή νέων πυρηνικών εργοστασίων και για την παραγωγή υδρογόνου

Στις ΗΠΑ ανακοινώθηκε πρόσφατα η πρωτοβουλία "Πυρηνική Eνέργεια 2010", που προβλέπει την κατασκευή νέων αντιδραστήρων έως τα τέλη της δεκαετίας. Έχοντας δεχτεί ισχυρό πλήγμα από το ατύχημα στο Three Mile Island, το 1978, η πυρηνική βιομηχανία των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι η καρδιά των αντιδραστήρων της νέας γενιάς δεν θα μπορεί να λιώσει σε περίπτωση ατυχήματος.

Μετά το ατύχημα στο Three Mile Island (πριν 25 χρόνια), ανεστάλησαν όλα τα προγράμματα στον τομέα της πυρηνικής βιομηχανίας των ΗΠΑ και από τότε δεν έχει εγκριθεί η κατασκευή κανενός εργοστασίου. Αλλά τώρα η πυρηνική ενέργεια επιστρέφει δριμύτερη.

Εάν το ενεργειακό πρόγραμμα της κυβέρνησης των ΗΠΑ ψηφιστεί το φθινόπωρο στο αμερικανικό Κογκρέσο - κάτι που αναμένεται έως τα τέλη του έτους- θα κατασκευαστούν έξι ή επτά νέοι πυρηνικοί αντιδραστήρες αξίας 15 δισ. δολαρίων.

Αλλά η Γερουσία αναμένεται να εγκρίνει και την έναρξη χρηματοδότησης ενός προγράμματος κόστους 1.1 δις δολαρίων, για την κατασκευή ενός πυρηνικού αντιδραστήρα νέου τύπου. Οι προδιαγραφές του  αντιπροσωπεύουν ένα ποιοτικό άλμα: εκτός από το να είναι ασφαλέστερος και λιγότερο ευάλωτος από τα υφιστάμενα πυρηνικά εργοστάσια σε τρομοκρατικές ενέργειες, ο νέος αντιδραστήρας πρέπει να επιτελεί διπλή λειτουργία: να παράγει τόσο ηλεκτρική ενέργεια όσο και υδρογόνο, πιθανώς το καύσιμο κίνησης του μέλλοντος.

Η διαδικασία επιλογής ξεκίνησε το 2001, όταν ένα διεθνές επιτελείο επιστημόνων, υπό την αιγίδα του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας, το οποίο ονομάστηκε Generation IV Forum, εξέτασε εκατοντάδες φουτουριστικά σχέδια αντιδραστήρων, για να καταλήξει σε έξι. Αυτό το φθινόπωρο, το υπουργείο θα επιλέξει ένα από αυτά για την κατασκευή ενός πιλοτικού εργοστασίου, στον Εθνικό Μηχανολογικό και Περιβαλλοντικό Εργαστήριο στο Idaho.

Ενώ κανένα από αυτά τα σχέδια δεν είναι ιδανικό, λέει ο διευθυντής Πυρηνικής Ενέργειας του Εργαστηρίου στο Idaho, Ralph Bennett, όμως σαφές προβάδισμα έχει ο Αντιδραστήρας Πολύ Υψηλής Θερμοκρασίας (Very High Temperature Reactor, VHTR).

Όπως δείχνει και το όνομα του, ο αντιδραστήρας VHTR έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να παράγει τεράστια ποσά θερμότητας. Χρησιμοποιώντας το υγρό ήλιο ως ψυκτικό, θα λειτουργεί στους 1000° C - σε διπλάσια δηλαδή θερμοκρασία από τους σημερινούς αντιδραστήρες νερού. Από τη στιγμή που απαιτούνται μεγάλα ποσά θερμότητας για τη διάσπαση των δεσμών σε διάφορες χημικές ενώσεις και την απελευθέρωση του υδρογόνου, ο αντιδραστήρας είναι ιδανικός για την παραγωγή του νέου καυσίμου, υποστηρίζει ο Finis Southworth, ειδικός του υπουργείου για τους αντιδραστήρες VHTR.

Εκτός από την περιστροφή των τουρμπίνων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η θερμότητα αυτή, που θα εξάγεται από τον αντιδραστήρα VHTR, θα τροφοδοτεί ένα εργοστάσιο παραγωγής υδρογόνου, πλησίον του πυρηνικού εργοστασίου, όπου θα παράγονται 10 τόνοι υδρογόνου, υποστηρίζει ο Southworth.

Μέσω αυτής της διαδικασίας, θα παράγεται υδρογόνο χωρίς τα παραπροϊόντα αέρια του θερμοκηπίου — το μειονέκτημα των σημερινών εργοστασίων υδρογόνου, τα οποία επιτυγχάνουν υψηλές θερμοκρασίες με την καύση ορυκτών, όπως του άνθρακα και του φυσικού αερίου.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο: χάρη στη μορφή του καυσίμου ουρανίου, θα είναι αδύνατο να λιώσει η καρδιά του VHTR, υποστηρίζει ο πυρηνικός μηχανικός Andrew Kadak του MIT.

Στους σημερινούς αντιδραστήρες, το ουράνιο βρίσκεται μέσα σε κούφιες ράβδους από ζιρκόνιο, ένα μέταλλο που αναφλέγεται σε περίπτωση που υπάρξει διαρροή ψυκτικού. Ως συνέπεια, απελευθερώνεται ραδιενέργεια που μπορεί ν' αποδειχθεί καταστροφική, όπως συνέβη στο ατύχημα στο Three Mile Island.

Στον αντιδραστήρα VHTR, το ουράνιο θα βρίσκεται ή σε μορφή ψηφιδωτών στρώσεων (pebble beds), μικρά βοτσαλάκια ουρανίου καλυμμένων με γραφίτη, ή πρισματικών λίθων, με εξαγωνικό περίβλημα από γραφίτη, ύψους 0.9 m. και μήκους 0.6 m.

Η χρήση γραφίτη αντί ζιρκονίου, για την αποθήκευση του ουρανίου, σημαίνει ότι είναι αδύνατο να συμβεί ένα ατύχημα παρόμοιο με του Three Mile Island.

Αντί ν' αναφλεγεί με την απουσία του ψυκτικού, λόγω του γραφίτη η θερμότητα που εκλύεται ακτινοβολείται ταχύτερα απ' ό,τι παράγεται. Αυτό το σύστημα «παθητικής» ασφάλειας δεν απαιτεί μεγάλες διαδικασίες επίβλεψης του αντιδραστήρα, κάνοντας το έτσι μη ευάλωτο σε μία ενδεχόμενη απόπειρα σαμποτάζ.

Αλλά η υλοποίηση του σχεδίου θα είναι εξαιρετικά δύσκολη για όποιο μοντέλο κι αν επιλεγεί.

Οι επικριτές επισημαίνουν το ακανθώδες ζήτημα αποθήκευσης των πυρηνικών αποβλήτων. (Οι υποστηρικτές της πυρηνικής ενέργειας ευελπιστούν ότι αυτά θα ενταφιαστούν κάτω από το όρος Γιούκα, στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης που έχουν εγκριθεί από τις ομοσπονδιακές αρχές).

Ο πιλοτικός αντιδραστήρας θα χρειαστεί χρόνια για να χτιστεί. Το Τμήμα Ενέργειας των ΗΠΑ ελπίζει να είναι έτοιμος το 2015, οπότε προβλέπεται ότι θα έχει ξεκινήσει η μαζική κυκλοφορία των υδρογονοκίνητων οχημάτων.

Στροφή και στον υπόλοιπο κόσμο προς την πυρηνική ενέργεια

Στις αναπτυσσόμενες χώρες, την ανατολική Ευρώπη και τη νοτιοανατολική Ασία, βρίσκονται υπό κατασκευή δεκάδες νέα εργοστάσια παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, ενώ, την ίδια στιγμή, στις ανεπτυγμένες χώρες της Δύσης τα υπάρχοντα σχέδια που υπήρχαν για τη σταδιακή εγκατάλειψη της χρήσης πυρηνικής ενέργειας ακυρώνονται.

Πολλοί εκμεταλλεύονται τις ανησυχίες του επιστημονικού κόσμου για το κλίμα της Γης, την προστασία του περιβάλλοντος και της προσπάθειας να αποτραπούν οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου.

Από την άλλη μεριά, οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας, όπως είναι η αιολική, ηλιακή, γεωθερμική και υδροηλεκτρική, χρησιμοποιούνται όχι σαν κύρια μορφή ενέργειας αλλά σε πολύ μικρή έκταση.

Κι' αυτό γιατί σε ορισμένες περιοχές εμποδίζεται η χρήση τους εξαιτίας των κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν ή επειδή η εκμετάλλευσή τους απαιτεί τεράστιες επενδύσεις και κόστος, ενώ οι δυνατότητές τους στην παραγωγή ενέργειας είναι πολύ μικρές σε σχέση με αυτές των πυρηνικών αντιδραστήρων.

Ταυτόχρονα, όμως, η τεράστια ανάπτυξη πολλών αναπτυσσόμενων χωρών όπως και η αυξανόμενη χρήση του ηλεκτρισμού στις δυτικές κοινωνίες, κάνουν επιτακτική την ίδρυση πολλών εργοστασίων ηλεκτρισμού. Αποτέλεσμα είναι πολλές χώρες να αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα νέα δεδομένα, πρόσφατα είναι και τα μπλακάουτ στην Ιταλία.

Το πυρηνικό λόμπι ισχυρίζεται πως οι αντιδραστήρες της νέας γενιάς θα είναι καθαρότεροι και ασφαλέστεροι από αυτούς του παρελθόντος.

Οι επικριτές των πυρηνικών εργοστασίων πιστεύουν πως οι ισχυρισμοί τους δεν έχουν επιστημονική βάση και επισημαίνουν το πρόβλημα της αποθήκευσης και ανακύκλωσης των πυρηνικών αποβλήτων ως βασικό εμπόδιο για να αφεθεί στην πυρηνική ενέργεια το ενεργειακό μέλλον του κόσμου.

Στη Βρετανία, η Ακαδημία των Επιστημών προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι η Βρετανία δεν θα μπορέσει να σταματήσει τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου χωρίς νέους πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Στη Γαλλία αναγγέλθηκε, στις 8 Οκτωβρίου, πως θα προταθεί η δημιουργία νέων πυρηνικών αντιδραστήρων τρίτης γενιάς για την ανανέωση αυτών που ήδη λειτουργούν, από το έτος 2020.

Η Φιλανδία αποφάσισε, τον Μάιο του 2002, να κατασκευάσει νέο πυρηνικό σταθμό.

Αλλά και στην υπόλοιπο Ευρώπη, Γερμανία, Σουηδία, Βέλγιο, Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία, προωθείται τώρα η ανάπτυξη ενός νέου αντιδραστήρα βαρέως ύδατος.

Και η υπεύθυνη επίτροπος για θέματα ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Λογιόλα ντε Παλάθιο, δήλωσε ότι για τα επόμενα 20 - 30 χρόνια δεν θα μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας χωρίς πυρηνική ενέργεια.

Παράλληλα, η IAEA (Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας) προωθεί τη χρήση πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς, με το προ τριετίες ανακοινωθέν σχέδιό της «Διεθνές Πρόγραμμα για Νέους Πυρηνικούς Αντιδραστήρες και τα Καύσιμα».

Αναφορά: από την ιστοσελίδα του Popular Science (συγγραφέας BOB IVRY ) και την εφημερίδα Ημερησία.

 

 

 ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ













  1. ΠΕΘΑΝΕ ΑΠΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 52 ΕΤΩΝ Ο ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ.
    Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 52 ετών άφησε γιατρός της ελληνικής Βουλής.
    Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο 52χρονος Γιάννης Μητρόπουλος διαγνώστηκε θετικός στον φονικό και νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Σωτηρία».
    Τα θερμά του συλλυπητήρια εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, προς την οικογένεια του Γιάννη Μητρόπουλου, γιατρού καρδιολόγου, στελέχους της Υγειονομικής Υπηρεσίας της Βουλής. Ο Γιάννης Μητρόπουλος έφυγε από τη ζωή το απόγευμα της Παρασκευής, σε ηλικία 52 ετών. Ο 52χρονος γιατρός φέρεται να είχε υποκείμενα νοσήματα, ενώ στη ΜΕΘ νοσηλευόταν και η σύζυγός του, η οποία έχει διαγνωστεί επίσης θετική στον κορωνοϊό.
    Η γυναίκα αποσωληνώθηκε. Όπως ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Τασούλας, «ο γιατρός Γιάννης Μητρόπουλος υπήρξε διακεκριμένος επιστήμων, καλός οικογενειάρχης και άξιος συνεργάτης στην Υγειονομική Υπηρεσία της Βουλής, έχοντας επί σειρά ετών προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες σε υπαλλήλους και βουλευτές. Η απώλειά του μας συγκλονίζει όλους -τόνισε ο κ. Τασούλας- καθώς ήταν πάντα δίπλα σε όποιον τον χρειάστηκε και ανθρώπινα και επιστημονικά». Τα θερμά του συλλυπητήρια για την πρόωρη απώλεια του γιατρού και στελέχους της Υγειονομικής Υπηρεσίας του Κοινοβουλίου Γιάννη Μητρόπουλου προς την οικογένειά του και τους συναδέλφους του στη Βουλή, εξέφρασε και ο τέως πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης. «Ο αγαπημένος μας Γιάννης, γιατρός για χρόνια μέσα στη Βουλή, δεν είναι πια μαζί μας. Φύλακας άγγελος για όλο το προσωπικό, τους χιλιάδες επισκέπτες αλλά και βέβαια τους βουλευτές έδωσε, παρότι έφυγε πολύ νέος, πάρα πολλά για την επιστήμη του, για το λειτούργημά του και για την υγεία όλων μας. Θέλω προσωπικά να συλλυπηθώ την οικογένεια του και όλους τους συνεργάτες του στο ιατρείο της Βουλής και να καταθέσω την μεγάλη θλίψη μου για τον άδικο πρόωρο χαμό του», αναφέρει ο κ. Βούτσης.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ήταν τα πυρηνικά όπλα το θέμα της μυστικής επίσκεψης Νετανιάχου στη Σαουδική Αραβία; - Συναντήθηκε και με Πομπέο.
    Συνδέονται οι μυστικές συνομιλίας Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας με την εκπεφρασμένη θέληση του αραβικού κράτους να αποκτήσει πυρηνικά όπλα;
    Η Σαουδική Αραβία εδώ και κάποιο καιρό έχει εκφραστεί υπέρ της απόκτηση πυρηνικών όπλων, προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει το Ιράν, σε περίπτωση που η επόμενη διακυβέρνηση των ΗΠΑ "χαλαρώσει" τις κυρώσεις εναντίον του. Μεγάλο εμπόδιο σε αυτό ήταν η στάση του Ισραήλ, που θέλει να παραμείνει η μοναδική χώρα με πυρηνικά όπλα στην Μέση Ανατολή. Μήπως η συγκεκριμένη συνάντηση αφορούσε αυτό το θέμα;
    Συγκεκριμένα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου μετέβη μυστικά στη Σαουδική Αραβία χθες Κυριακή για να συναντηθεί με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στη χώρα, μετέδωσαν σήμερα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.
    Σύμφωνα με τον ισραηλινό Τύπο, ο Γιόσι Κόεν, επικεφαλής της Μοσάντ, συνόδευε τον Νετανιάχου στην επίσκεψή του στην πόλη Νέομ, μια φουτουριστική πόλη στη βορειοδυτική Σαουδική Αραβία, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ.
    Προς το παρόν τις πληροφορίες δεν έχουν σχολιάσει το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού ούτε η αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ.
    Ο Άβι Σαρφ της εφημερίδας Haaretz δημοσίευσε τα στοιχεία για τον εντοπισμό αεροσκαφών, σύμφωνα με τα οποία ένα αεροσκάφος πέταξε χθες από το Τελ Αβίβ στη Νέομ, όπου ο μπιν Σαλμάν είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον Πομπέο.
    Ο Αμερικανός υπουργός προσπαθεί να πείσει το Ριάντ να ακολουθήσει το παράδειγμα των γειτόνων του, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν, και να αποκτήσει επίσημες διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, μια προσέγγιση η οποία βασίζεται κυρίως στην κοινή ανησυχία των χωρών για το Ιράν.
    Μέχρι στιγμής το Ριάντ έχει αρνηθεί να εξομαλύνει τις σχέσεις του με το Ισραήλ, λέγοντας ότι πρώτα πρέπει να λυθεί το ζήτημα του παλαιστινιακού κράτους. Όμως οι Σαουδάραβες επιτρέπουν πλέον σε ισραηλινά αεροσκάφη να περνούν από τον εναέριο χώρο τους προκειμένου να φτάσουν σε άλλους προορισμούς στην περιοχή του Κόλπου ή την Ασία.
    Ζ.Π.



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σύμβουλος Ερντογάν: «Θα πληρώσουμε ξένα σκυλιά για να μας φτιάξουν πυρηνικά όπλα και μαχητικά αεροσκάφη». Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
    H Toυρκία δεν κρύβει τον απώτερο στόχο της να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς και όπως αποκαλύπτουν οι δηλώσεις του Μesut Ηakki Casin, συμβούλου του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, για θέματα Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής, θα πληρώσει όσο χρειάζεται για να τα αποκτήσει και όποιον χρειάζεται για να της τα κατασκευάσει.
    Ο Casin, μιλώντας στη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής, είπε πως η Τουρκία θα νοικιάσει ξένους «σκύλους», για να εξυπηρετήσουν τα τουρκικά κυβερνητικά συμφέροντα όπως πυρηνικούς επιστήμονες με στόχο να καταστήσουν την Τουρκία κάτοχο πυρηνικών πυραυλικών συστημάτων με απώτερο στόχο η Τουρκία να γίνει πυρηνική δύναμη, αλλά και μηχανικούς αεροσκαφών προφανώς εννοώντας ότι η Άγκυρα θα αποκτήσει με αυτό τον τρόπο το δικό της μαχητικό 5ης γενιάς.
    Δήλωσε συγκεκριμένα ο σύμβουλος του προέδρου Ερντογάν: «Στην Τουρκία υπάρχει μία πολύ σημαντική ρήση του Τσάρου: 'Σε κάθε μέρος του κόσμου υπάρχουν σκυλιά που θα μας υπηρετήσουν'. Οπότε η Τουρκία θα βγάλει χρήματα από την τσέπη της. Όποιος μπορεί να μας υπηρετήσει, θα νοικιαστεί. Χρειαζόμαστε για παράδειγμα έναν μηχανικό ατομικής ενέργειας; Θα έρθει στην Τουρκία.
    Χρειαζόμαστε κάποιον μηχανικό αεροσκαφών. Η Τουρκία θα φέρει τον καλύτερο μηχανικό σε αυτήν την μηχανή. Θυμηθείτε το πώς η Τουρκία απήγαγε τον Ορμπάν (Ούγγρος μηχανικός πυροβολικού στη διάρκεια πολιορκίας της Κωνσταντινούπολης) μπροστά στα μάτια της βυζαντινής υπηρεσίας πληροφοριών. Κάναμε το πυροβολικό με τον μηχανικό Ορμπαν. Πού ζεις εσύ; Ζεις στην Κωνσταντινούπολη χάρη στον Οθωμανό σουλτάνο Μωάμεθ τον Πορθητή.
    Η Τουρκία, λοιπόν, που ανέπτυξε τότε το πυροβολικό του κατακτητή δεν μπορεί σήμερα να αναπτύξει τους πυραύλους του κατακτητή; Γιατί νομίζεις τα πλοία εν προκειμένου ονομάστηκαν με τα ονόματα των Οθωμανών σουλτάνων Φατίχ, Γιαβούζ και Σελίμ. Εδώ υπάρχει ένα μήνυμα. Οι Τούρκοι έρχονται άλλα έρχονται για τα καλά. Έρχονται με την οικονομία τους με την ανθρώπινο δυναμικό τους και με το know how. Οι άλλες χώρες ζηλεύουν τα drones που κατασκευάζουμε. Λέω λοιπόν ότι αν δουλέψεις μπορείς να τα πετύχεις το ίδιο καλά».
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Η Ελλάδα δεν θέλει και δεν πρόκειται ποτέ να αποκτήσει πυρηνική ενέργεια" (Γιωργάκης Παπανδρέου)
    Ζ.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...