ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

19 Οκτωβρίου 2021

Η θεραπεία με remdesivir δεν βελτιώνει την επιβίωση και ίσως αυξάνει την διάρκεια νοσηλείας σε ασθενείς με COVID-19. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΟΥΣ ΟΥΤΕ ΘΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΣΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ. ΜΟΝΟ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΕΙΝΑΙ Η ΣΩΤΗΡΙΑ.

 

Τελευταία έρευνα: Η κολχικίνη δεν βοηθά καθόλου τους νοσηλευόμενους ασθενείς με Covid-19. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΟΥΣ ΟΥΤΕ ΘΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΣΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ. ΜΟΝΟ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΕΙΝΑΙ Η ΣΩΤΗΡΙΑ.

 

Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΥΝΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΟΗΤΗ ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΑΚΡΟΔΕΞΙΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ. ΟΙ ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΟΙ ΑΥΤΟΕΓΚΛΩΒΙΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΕΝΑ ΑΔΙΕΞΟΔΟ.

 

 


 

Η θεραπεία με remdesivir αποτελεί μια από τις εγκεκριμένες θεραπείες για την αντιμετώπιση της COVID-19 σε ασθενείς με σοβαρή που χρειάζονται νοσηλεία.

Σε μια μελέτη από τις ΗΠΑ όμως, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό JAMA η αποτελεσματικότητά της αμφισβητείται, τόσο όσον αφορά στην επίδραση της στην επιβίωση (που ούτως ή άλλως δεν έχει αποδειχθεί) αλλά και όσον αφορά στην επίδραση στην συντόμευση της νοσηλείας.

 



Οι Καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) αναφέρουν ότι αυτή η αναδρομική μελέτη κοόρτης χρησιμοποίησε δεδομένα από τη Veterans Health Administration (VHA) (νοσοκομεία που νοσηλεύουν κυρίως αποστράτους) από 123 νοσοκομεία, και αφορούσε ασθενείς που νοσηλεύθηκαν με επιβεβαιωμένη COVID-19 από την 1η Μαΐου έως τις 8 Οκτωβρίου 2020.

Έγινε αντιστοίχιση της βαθμονόμησης της κλινικής κατάστασης των ασθενών που ξεκίνησαν θεραπεία με remdesivir με ασθενείς που δεν είχαν ξεκινήσει θεραπεία με remdesivir την ίδια ημέρα νοσηλείας.

Τα κύρια καταληκτικά σημεία της μελέτης ήταν:

–Ο θάνατος εντός 30 ημερών από την έναρξη της θεραπείας με remdesivir (ή η αντίστοιχη ημέρα νοσηλείας για τα αντίστοιχα άτομα της ομάδας ελέγχου) και,


–χρόνος για μέχρι την έξοδο από το νοσοκομείο.

Η αρχική ομάδα περιελάμβανε 5898 ασθενείς:

–2374 (40,3%) από τους οποίους έλαβαν θεραπεία με remdesivir (2238 άνδρες [94,3%] με μέση ηλικία 67,8 έτη) και,

–3524 (59,7%) που δεν έλαβε ποτέ θεραπεία με remdesivir (3302 άνδρες [93,7%] με μέση ηλικία 67 έτη].

Μετά την αντιστοίχιση της βαθμονόμησης της κλινικής κατάστασης, η ανάλυση περιέλαβε 1172 ασθενείς που έλαβαν remdesivir και 1172 μάρτυρες (άτομα στην ομάδα ελέγχου που δεν έλαβαν το φάρμακο).

Οι ασθενείς που έλαβαν remdesivir και η ομάδα ελέγχου είχαν παρόμοια χαρακτηριστικά όσον αφορά:

–την ηλικία (μέση ηλικία 66,6 έτη έναντι 67,5 έτη),

-το φύλο (1101 άνδρες [93,9%] και στις δύο ομάδες),

-τη χρήση δεξαμεθαζόνης ( 559 [47,7%] και στις δυο ομάδες),

-την νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας (242 [20,7%] έναντι 234 [19,1%]) και,

-χρήση μηχανικού αερισμού (διασωλήνωση) (69 [5,9%] έναντι 45 [3,8%]).

Η θεραπεία με remdesivir δεν συσχετίστηκε με τη θνησιμότητα στις 30 ημέρες (143 λήπτες remdesivir [12,2%], έναντι 124 στην ομάδα ελέγχου κατέληξαν [10,6%], με λόγο σχετικού κινδύνου 1,06).

Τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια για τα άτομα που έλαβαν δεξαμεθαζόνη, έναντι αυτών που δεν έλαβαν δεξαμεθαζόνη κατά την έναρξη της θεραπείας με remdesivir.

Όμως, οι ασθενείς που έλαβαν remdesivir είχαν μεγαλύτερο διάμεσο χρόνο έως την έξοδο από το νοσοκομείο σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μάρτυρες (6 ημέρες έναντι 3 ημερών) και αυτή η διαφορά ήταν στατιστικά σημαντική (P<.001)

Συνεπώς, σε αυτή τη μελέτη κοορτής σε νοσηλευόμενους βετεράνους με COVID-19, στις ΗΠΑ, η θεραπεία με remdesivir:

–Δεν συσχετίστηκε ούτε με βελτιωμένη επιβίωση αλλά αντίθετα,

-συσχετίστηκε με παρατεταμένη παραμονή στο νοσοκομείο.

Συνεπώς, η τακτική χρήση του remdesivir μπορεί να σχετίζεται με αυξημένη χρήση νοσοκομειακών κρεβατιών ενώ δεν σχετίζεται με βελτιώσεις στην επιβίωση.

Οι συγγραφείς αναφέρουν ότι είναι πιθανό οι κλινικοί γιατροί να μην δίνουν εξιτήριο σε ασθενείς που διαφορετικά πληρούσαν τα κριτήρια για την έξοδο από το νοσοκομείο έως ότου ολοκληρωθεί η χορήγηση του remdesivir, καθώς το remdesivir χορηγείται μόνο ενδοφλεβίως.

 

ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

 

2 σχόλια:

  1. ΑΧΡΗΣΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ. ΠΩΣ "ΠΕΙΘΟΥΝ" ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΤΑ ΑΧΡΗΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΤΟΥΣ.
    Μελέτη για τη ρεμδεσιβίρη: Η θεραπεία που εξοικονομεί πόρους για το ΕΣΥ...

    Η ρεμδεσιβίρη είναι το αντιικό φάρμακο που εδώ και έναν χρόνο χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

    Η ρεμδεσιβίρη είναι η πρώτη αντιική θεραπεία -χορηγείται ενδοφλεβίως- που έλαβε την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών σε ΗΠΑ και Ευρώπη, από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), αντίστοιχα, καθώς τόσο στις κλινικές δοκιμές όσο και στην καθ’ ημέρα κλινική πράξη επιταχύνει σημαντικά τον χρόνο ανάρρωσης των νοσηλευομένων ασθενών με λοίμωξη Covid-19, μειώνει την πιθανότητα επιδείνωσης της νόσου και αποτρέπει τον θάνατο, εφόσον χορηγηθεί εντός των πρώτων 10 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων.


    Πέραν, όμως, του κλινικού οφέλους της θεραπείας, που αναδείχθηκε τόσο από τις κλινικές μελέτες όσο και από τα δεδομένα από την ευρεία χρήση της, η αξιοποίηση της ρεμδεσιβίρης φαίνεται πως συμβάλλει και στην ελάφρυνση της πίεσης που δέχεται το σύστημα υγείας.

    Ειδικότερα, βάσει των αποτελεσμάτων μελέτης που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας, η βελτίωση της νόσου λόγω της χρήσης του φαρμάκου, μειώνει το χρόνο νοσηλείας, επιτρέποντας την απελευθέρωση κλινών νωρίτερα και οδηγεί σε εξοικονομήσεις για το σύστημα υγείας.

    Το κλινικό όφελος

    Η ρεμδεσιβίρη αποτελεί μέρος της θεραπευτικής προσέγγισης κατά της Covid-19 σε κάθε στάδιο της νόσου, σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Γώγο, Παθολόγο- Λοιμωξιολόγο, Καθηγητή Ιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Όπως τόνισε ο Καθηγητής, «από την πρώτη τυχαιοποιημένη μελέτη για τη ρεμδεσιβίρη γνωρίζουμε ότι μειώνει τη διάρκεια νοσηλείας κατά 30%».


    Επιπλέον, όμως, πιο πρόσφατα δεδομένα «πραγματικού κόσμου» (real world data, δεδομένα που προκύπτουν δηλαδή από τη χρήση της θεραπείας στα νοσοκομεία) σε περίπου 150.000 νοσηλευόμενους ασθενείς, έδειξαν σημαντικό πλεονέκτημα και στην επιβίωση.

    Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τον κ. Γώγο, πρόσφατα δεδομένα έδειξαν ότι η χορήγηση ρεμδεσιβίρης σε ασθενείς υψηλού κινδύνου εκτός νοσοκομείου, μείωσε κατά 87% τον κίνδυνο για εισαγωγή στο νοσοκομείο και τον κίνδυνο θανάτου.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΠΩΣ "ΠΕΙΘΟΥΝ" ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΤΑ ΑΧΡΗΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΤΟΥΣ.
      Ρεμδεσιβίρη: Οικονομικά αποδοτική επιλογή για τη θεραπεία ασθενών με COVID-19

      Η αποτελεσματικότητα της θεραπείας για τους ασθενείς φαίνεται να μεταφράζεται, παράλληλα, σε ουσιαστικό όφελος για τις αντοχές του συστήματος υγείας.

      Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το άμεσο κόστος για την διαχείριση των κρουσμάτων ανά εβδομάδα και συνολικά για μία περίοδο από 14 Μαρτίου 2020 ως 4 Απριλίου 2021 υπολογίζεται στα 633 εκατ. ευρώ. Αυτό, περιλαμβάνει το κόστος ελέγχων, το κόστος νοσηλείας σε κανονική κλίνη αλλά και σε κλίνη ΜΕΘ / ΜΑΦ.


      «Από τις πρώτες εβδομάδες εμβολιασμού άρχισε να φαίνεται η επίδραση του στη σοβαρή νοσηλεία, αλλά ένα σημαντικό ποσοστό ανεκπλήρωτης ανάγκης για θεραπεία παραμένει και εδώ έρχονται φαρμακευτικές προσεγγίσεις», όπως εξήγησε ο κ. Αθανασάκης.

      Στη χώρα μας η βασική θεραπευτική προσέγγιση είναι η ρεμδεσιβίρη, στην οποία και εστίασε η «Ανάλυση κόστους- αποτελεσματικότητας και επίπτωσης στην πληρότητα κλινών από την εισαγωγή της ρεμντεσιβίρης στην Ελλάδα», που παρουσίασε ο Κώστας Αθανασάκης Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας, Παν. Δυτικής Αττικής στο πλαίσιο του συνεδρίου.

      Η ανάλυση είχε ως σκοπό, όπως επισημαίνει ο τίτλος της, να εκτιμήσει τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας της προσθήκης της ρεμδεσιβίρης «στην τρέχουσα πρακτική έναντι της μη προσθήκης της, από την πλευρά του τρίτου πληρωτή, και στην εκτίμηση των επιπτώσεων από τη χρήση της στην πληρότητα των νοσοκομειακών κλινών».

      Στο πλαίσιο της ανάλυσης, αξιοποιήθηκαν στοιχεία που αναφέρονται στην κλινική αποτελεσματικότητα της τρέχουσας πρακτικής της ρεμδεσιβίρης, καθώς και στοιχεία κόστους νοσηλείας και φαρμακευτικής θεραπείας.

      Τα αποτελέσματα αναδεικνύουν το δυνητικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η χρήση της ρεμδεσιβίρης και στην ενίσχυση των αντοχών των νοσοκομείων και κατ’ επέκταση δίνοντας οικονομικές «ανάσες» στο σύστημα υγείας.

      Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης:

      Η προσθήκη της ρεμδεσιβίρης στην τρέχουσα πρακτική αυξάνει κατά 1,45 και 1,11 τα έτη ζωής και τα ποιοτικά έτη ζωής αντίστοιχα που κερδήθηκαν ανά ασθενή, έναντι της τρέχουσας πρακτικής.
      Η παρέμβαση εξοικονομεί για το σύστημα υγείας 4.742€ ανά ασθενή.
      Στο πλαίσιο της μελέτης εκτιμήθηκε και ο φόρτος των νοσοκομείων με και χωρίς τη χρήση της ρεμδεσιβίρης. Η ανάλυση έδειξε πως χωρίς το φάρμακο, σε δύο περιπτώσεις (σε μία εξ αυτών για μεγάλο χρονικό διάστημα) θα είχαμε υπερβεί την χωρητικότητα, τις δυνατότητες σε κλίνες ΜΕΘ. Δηλαδή τον Απρίλη θα είχαμε ξεπεράσει και τον αριθμό των διαθέσιμων κλινών εντατικής θεραπείας, όπως τονίστηκε κατά την παρουσίαση της ανάλυσης.

      «Συνεπώς, η παρέμβαση θεωρείται κυρίαρχη έναντι της εναλλακτικής, με τον ICER να ισούται με -4.290,9 ανά κερδισμένο QALY», σημειώνεται από τους συντάκτες της μελέτης, που καταλήγουν εκτιμώντας πως «η παρέμβαση οδηγεί σε μικρότερη διάρκεια νοσηλείας σε απλή κλίνη, κλίνη ΜΕΘ και ΜΕΘ με μηχανική υποστήριξη κατά 0,87, 1,49 και 1,37 μέρες ανά ασθενή αντίστοιχα».


      Οι ερευνητές, λοιπόν, καταλήγουν στο συμπέρασμα πως «η ρεμδεσιβίρης αποτελεί μια οικονομικά αποδοτική επιλογή για τη θεραπεία ασθενών με COVID-19 που λαμβάνουν συμπληρωματικό οξυγόνο, η οποία μπορεί να οδηγήσει και σε μείωση της πληρότητας κάλυψης των νοσοκομειακών κλινών».

      Ζ.Π.

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...