ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

12 Οκτωβρίου 2021

Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ 15 ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Πυρηνικά Εργοστάσια στην Ελλάδα. Μετά το 2020;

 

Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ 15 ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Όταν η Ελλάδα ετοιμαζόταν να αποκτήσει τον δικό της πυρηνικό αντιδραστήρα.

 

Η ΙΝΔΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ: «Τουρκία και Πακιστάν σε συζητήσεις υψηλού επιπέδου για μεταφορά πυρηνικής τεχνογνωσίας».

 

ΤΟ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ: «Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟΚΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ. ΟΛΕΘΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ».

 

Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ 15 ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Η ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΒΟΗΘΗΣΕ ΣΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ ΚΑΤΑ 74 ΓΙΓΑΤΟΝΟΥΣ. ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ Η ΓΚΡΕΤΑ ΤΟΥΝΜΠΕΡΓΚ ΑΠΟΔΕΧΘΗΚΕ ΤΗΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΟΤΙ Η ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ.

 

 


 Η  ΕΛΛΑΔΑ  ΘΑ  ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ  ΠΑΛΙ  Η  ΜΟΝΑΔΙΚΗ  ΧΩΡΑ  ΤΗΣ  ΕΥΡΩΠΗΣ  ΠΟΥ ΔΕΝ  ΘΑ  ΔΙΑΘΕΤΕΙ  ΠΥΡΗΝΙΚΑ  ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ;  ΘΑ  ΕΧΟΥΝ  ΤΑ  ΣΚΟΠΙΑ,  ΤΟ  ΚΟΣΟΒΟ  ΚΑΙ  Η  ΑΛΒΑΝΙΑ  ΚΑΙ  ΟΧΙ  Η  ΕΛΛΑΔΑ.  Η  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ  ΧΩΡΑ  ΣΤΗΝ  ΕΥΡΩΠΗ  ΣΕ  ΕΞΥΠΝΑΔΑ  ΤΩΝ  ΚΑΤΟΙΚΩΝ  ΤΗΣ.  ΘΑ   ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ  ΜΕ  ΤΟ  ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟ  ΕΜΒΟΛΙΟ.

 

Της Μανταλένας Πίου

Δευ, 12 Μαΐου 2008  (Από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 10-11/05/2008)

 

https://www.energia.gr/article/19427/pyrhnika-ergostasia-sthn-ellada-meta-to-2020-

 

Πυρηνική Ενέργεια; Όχι ευχαριστώ, λέγαμε κάποτε, τώρα όμως αρχίζουμε και τη συζητάμε... Η κυβέρνηση δια στόματος του αρμόδιου υπουργού Χρήστου Φώλια δηλώνει κατηγορηματικά ότι τα πυρηνικά δεν εντάσσονται στον ενεργειακό σχεδιασμό της, όμως δια του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά την έφερε στο τραπέζι και έθεσε ένα θέμα - ταμπού για την ελληνική κοινωνία, που αμέσως ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση στον δημόσιο διάλογο. 

 

Οι αναφορές στην πυρηνική ενέργεια δεν είναι τυχαίες. Σε όλον τον κόσμο σήμερα, στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ οι πυρηνικοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρισμού επανέρχονται στο προσκήνιο: To ακριβό πετρέλαιο και φυσικό αέριο που κάποτε θα εξαντληθούν και η προοπτική ταχύτερης χειραφέτησης από τις χώρες που τα παράγουν, οι μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, οι νέες τεχνολογίες ασφάλειας και το ελεγχόμενο λειτουργικό κόστος παραγωγής ηλεκτρισμού κάνουν ελκυστική την πυρηνική ενέργεια, παρ ότι ο κίνδυνος του ατυχήματος δεν έχει εκλείψει, ούτε έχει λυθεί το πρόβλημα της αποθήκευσης των πυρηνικών αποβλήτων.

Αναζήτηση περιοχών

Ως το 2020 τα πυρηνικά δεν συμπεριλαμβάνονται στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας μας, δήλωσε σε ημερίδα για την Αναγέννηση της Πυρηνικής Ενέργειας, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής Ραφαήλ Μωυσής, που είναι υπεύθυνος για τον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό. Μετά όμως; To ερώτημα είναι πολύ επίκαιρο, αν συνυπολογιστεί ότι ο μέσος χρόνος κατασκευής ενός πυρηνικού ενεργειακού σταθμού είναι τα 10 χρόνια από τότε που ανακοινώνεται για πρώτη φορά. Στα 10 αυτά χρόνια, οι ειδικοί, που μιλούν με την εμπειρία των δυτικών χωρών, συμπεριλαμβάνουν και τα 2-3 πρώτα χρόνια που χρειάζεται κατά μέσον όρο η κοινή γνώμη για να πειστεί για την εγκατάσταση του σταθμού. Με το δεδομένο αυτό και τη γνωστή ελληνική καθυστέρηση, η δημόσια συζήτηση που άνοιξε για τα πυρηνικά ίσως να μην είναι καθόλου πρώιμη και να προετοιμάζει για την μετά το 2020 εποχή.

Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι έχουν αναζητηθεί και περιοχές, με χαμηλή σεισμικότητα κοντά σε θάλασσα ή ποτάμι, που να μπορούν να φιλοξενήσουν πυρηνική μονάδα και ως καταλληλότερα έχουν εντοπιστεί σημεία στη Βόρειο Ελλάδα.

Η ΕΕ έχει δώσει το πράσινο φως στις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της (και της Ελλάδας) να αποφασίσουν και «κλείνει το μάτι» στα πυρηνικά, καθώς ουσιαστικά τα έχει κατατάξει στην «πράσινη» ενέργεια, τη μόνη, από τις λεγόμενες σταθερές πηγές ηλεκτρισμού που δεν θα τιμωρείται με τα υψηλού κόστους πιστοποιητικά εκπομπής ρύπων: Από το 2013 και μετά, βάσει της συμφωνίας του Κιότο και του μηχανισμού που έχει υιοθετήσει η ΕΕ, όλες οι «συμβατικές» μονάδες παραγωγής, με φυσικό αέριο, πετρέλαιο, λιγνίτη και λιθάνθρακα θα κληθούν να πληρώνουν πρόστιμο ανάλογα με τις ποσότητες του διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων του θερμοκηπίου που εκλύουν ανά παραγόμενη MWh. Και μόνον η εφαρμογή του μέτρου υπολογίζεται ότι θα επιβαρύνει τις τιμές του ρεύματος στην Ελλάδα κατά 45-50%, χωρίς στην αύξηση αυτή να συμπεριλαμβάνεται το κόστος του καυσίμου, που τίποτα δεν αποκλείει να έχει εκτοξευθεί στα ύψη σε περίπτωση που το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο συνεχίσουν το ράλι τους.

Αντιδράσεις

Οι πολίτες στις περισσότερες χώρες αντιδρούν στα πυρηνικά, όμως οι αντιδράσεις μπορεί να καμφθούν, όταν οι καταναλωτές κληθούν να πληρώνουν υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος, που θα ενσωματώνουν το κόστος των ρύπων και των επιδοτήσεων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι οποίες με τη σειρά τους μπορεί στο μέλλον επίσης να ενσωματώσουν κόστος από πιστοποιητικά ρύπων: Οχι, γιατί τα αιολικά ή τα ηλιακά εκπέμπουν αέρια του θερμοκηπίου κατά τη λειτουργία τους -τουναντίον είναι πράσινα- αλλά γιατί καταναλώνεται πολύ ενέργεια για την κατασκευή των ανεμογεννητριών ή των φωτοβολταϊκών πάνελ. Ειδικά για τα φωτοβολταϊκά ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η ενέργεια που καταναλώνεται (και κατά συνέπεια οι ρύποι που εκλύονται) για την κατασκευή των πάνελ είναι μεγαλύτερη από αυτή που το συγκεκριμένο πάνελ θα αποδώσει ως ηλεκτρισμό σε όλη την διάρκεια της παραγωγικής ζωής του !

Επιπλέον, με τα σημερινά τεχνολογικά δεδομένα τουλάχιστον, οι ανεμογεννήτριες και τα ηλιακά δεν εντάσσονται στις «σταθερές» πηγές ενέργειας, έχουν δηλαδή περιορισμούς στην παραγωγή ηλεκτρισμού όταν πχ δεν φυσά ή τη νύκτα, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζονται οι «συμβατικές» μονάδες που μπορούν να παράγουν ρεύμα όλο το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, για να καλύπτουν τα κενά. Γι αυτό τον λόγο οι ΑΠΕ χρησιμοποιούνται συμπληρωματικά στο ενεργειακό ισοζύγιο των χωρών, σε ένα ποσοστό που για την Ελλάδα και την ΕΕ στόχο έχει να φθάσει στο 20% ως το 2020.

Βαλκάνια

Η Τουρκία, η Αλβανία, η ΠΓΔΜ και η Αίγυπτος έχουν ήδη ανακοινώσει ότι επιθυμούν να εισέλθουν στο κλαμπ των πυρηνικών. Η Βουλγαρία μπορεί να έκλεισε το Κοζλοντούι αλλά κατασκευάζει άλλο πυρηνικό σταθμό στο Μπέλενε, κοντά στα σύνορα με τη Ρουμανία, που ήδη διαθέτει πυρηνικά.

Αν η Ελλάδα παραμείνει πιστή στη θέση κατά της πυρηνικής ενέργειας, σε λίγα χρόνια θα είναι η χώρα με το ακριβότερο ηλεκτρικό ρεύμα στην περιοχή, πιθανότατα εξαρτημένη από την ηλεκτρική ενέργεια των γειτόνων της που θα αναγκάζεται να την εισάγει και εκτεθειμένη πολλαπλά στον κίνδυνο πυρηνικού ατυχήματος, από όλες τις γειτονικές της χώρες.

ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...