ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

12 Οκτωβρίου 2021

Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ 15 ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Ο πυρηνικός χάρτης της γειτονιάς της Ελλάδας.

 

Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ 15 ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Πυρηνικά Εργοστάσια στην Ελλάδα. Μετά το 2020;

 

Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ 15 ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Όταν η Ελλάδα ετοιμαζόταν να αποκτήσει τον δικό της πυρηνικό αντιδραστήρα.

 

Η ΙΝΔΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ: «Τουρκία και Πακιστάν σε συζητήσεις υψηλού επιπέδου για μεταφορά πυρηνικής τεχνογνωσίας».

 

ΤΟ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ: «Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟΚΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ. ΟΛΕΘΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ».

 

Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ 15 ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Η ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΒΟΗΘΗΣΕ ΣΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ ΚΑΤΑ 74 ΓΙΓΑΤΟΝΟΥΣ. ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ Η ΓΚΡΕΤΑ ΤΟΥΝΜΠΕΡΓΚ ΑΠΟΔΕΧΘΗΚΕ ΤΗΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΟΤΙ Η ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ.

 

 

 

 

 

 Η Αλβανία από την άλλη πλευρά, φαίνεται να συζητά υπό σοβαρές προϋποθέσεις την πυρηνική επιλογή, σε μια ενδεχόμενη μελλοντική συνεργασία με την Κροατία.

 


 Τα πυρηνικά εργοστάσια στη γειτονιά της Ελλάδας

  Ο παγκόσμιος χάρτης των πυρηνικών μονάδων Τι συμβαίνει με τα πυρηνικά στην Ευρώπη

 

Από τη Λήδα Δεληγιάννη

https://www.news.gr/perivallon/planhths-gh/article/48122/o-pyrhnikos-harths-ths-geitonias-ths-elladas.html

 

Η πυρηνική τραγωδία της Φουκουσίμα άλλαξε αρκετά το πώς βλέπουν λαοί και κυβερνήσεις το θέμα της πυρηνικής ενέργειας. Ωστόσο, περισσότεροι από 400 πυρηνικοί αντιδραστήρες παραμένουν ενεργοί σε ολόκληρο τον κόσμο. Η οικονομική ανάπτυξη, παραμένει σε ευθέως ανάλογη σχέση προς τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας. Εξ ου και πριν την οικονομική κρίση αυξανόταν η ζήτηση για ενέργεια και αυτό οδηγούσε σε δημιουργία νέων πυρηνικών εργοστασίων.

Και στη γειτονιά της Ελλάδας όμως λειτουργούν αρκετές πυρηνικές μονάδες.

Ας επιχειρήσουμε να σκιαγραφήσουμε έναν “πυρηνικό” χάρτη των Βαλκανίων.

Στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, παραμένουν σε λειτουργία πέντε μονάδες παραγωγής πυρηνικής ενέργειας:

  • 2 στη Βουλγαρία,
  • 2 στη Ρουμανία και
  • 1 στη Σλοβενία.

Οι χώρες αυτές καλύπτουν με την πυρηνική ενέργεια τις ενεργειακές τους ανάγκες σε ποσοστό από το 18% έως και το 40% της συνολικής τους ζήτησης.

 

Στη Βουλγαρία, 4 μονάδες παραμένουν πλέον παροπλισμένες.

Αναφορικά με την ηλεκτρική ενέργεια παραγόμενη από πυρηνικές μονάδες Βουλγαρία και Ρουμανία αποτελούν καθαρούς εξαγωγείς, ενώ Ελλάδα, Δυτικά Βαλκάνια και Τουρκία αποτελούν καθαρούς εισαγωγείς.

Τι πιστεύουν οι λαοί των Βαλκανίων για τα πυρηνικά

Το τρομερό δυστύχημα της Φουκουσίμα άλλαξε τη γνώμη του κόσμου για τα πυρηνικά.

Ωστόσο, τόσο στη Βουλγαρία όσο και στη Ρουμανία, η κοινή γνώμη φαίνεται να υποστηρίζει σταθερά τη διατήρηση και την επέκταση των πυρηνικών δραστηριοτήτων, οι οποίες μεταφράζονται σε έσοδα για τις φτωχές χώρες αλλά και σε ενέργεια για εσωτερική κατανάλωση-απαραίτητη τόσο για την ανάπτυξη όσο και για τις συναφείς θέσεις εργασίας που προκύπτουν.

Αντίθετα, σε χώρες όπως η Αλβανία, η Κροατία, η Ελλάδα και η Τουρκία, η αποδοχή συγκεντρώνει συνήθως χαμηλά ποσοστά.

Ήδη Σόφια και Βουκουρέστι προγραμματίζουν την ανέγερση νέων μονάδων έως το 2020, 2 σε κάθε χώρα.

Η Αλβανία από την άλλη πλευρά, φαίνεται να συζητά υπό σοβαρές προϋποθέσεις την πυρηνική επιλογή, σε μια ενδεχόμενη μελλοντική συνεργασία με την Κροατία.

Η Τουρκία τέλος, εντάσσει στα σχετικά σχέδιά της τη δημιουργία δυο σταθμών πυρηνικής ενέργειας, θέτοντας ορίζοντα υλοποίησής τους το έτος 2020.

Όσον αφορά τέλος τη γειτονική Ιταλία, δε διαθέτει πλέον πυρηνικούς σταθμούς, πρόσφατα όμως έχει τεθεί υπό δημοψήφισμα η δημιουργία 4 νέων.

 

(Με στοιχεία από τις μελέτες του Ινστιτούτου Για Την Ενέργεια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη- ΙΕΝΕ) 

 

ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...