ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

13 Οκτωβρίου 2021

Εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» 11.10.2021: «Η πυρηνική ενέργεια διχάζει τους επιστήμονες: Είναι σύμμαχος του κλίματος»; Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ 15 ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ.

 

Η  ΕΛΛΑΔΑ  ΘΑ  ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ  ΠΑΛΙ  Η  ΜΟΝΑΔΙΚΗ  ΧΩΡΑ  ΤΗΣ  ΕΥΡΩΠΗΣ  ΠΟΥ ΔΕΝ  ΘΑ  ΔΙΑΘΕΤΕΙ  ΠΥΡΗΝΙΚΑ  ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ;  ΘΑ  ΕΧΟΥΝ  ΤΑ  ΣΚΟΠΙΑ,  ΤΟ  ΚΟΣΟΒΟ  ΚΑΙ  Η  ΑΛΒΑΝΙΑ  ΚΑΙ  ΟΧΙ  Η  ΕΛΛΑΔΑ;  

ΕΛΛΑΣ,  Η  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ  ΧΩΡΑ  ΣΤΗΝ  ΕΥΡΩΠΗ  ΣΕ  ΕΞΥΠΝΑΔΑ  ΤΩΝ  ΚΑΤΟΙΚΩΝ  ΤΗΣ,  ΠΟΥ   ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ  ΜΟΝΟ  ΜΕ  ΤΟ  ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟ  ΕΜΒΟΛΙΟ.

 

 

 

Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ 15 ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Πυρηνική ενέργεια και Τουρκία.

 

Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ 15 ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Ξανά στο τραπέζι η χρήση της πυρηνικής ενέργειας ως εναλλακτικής λύσης.

 

Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ 15 ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Πυρηνικά εργοστάσια στο Λονδίνο.

 

 

Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ 15 ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Ο πυρηνικός χάρτης της γειτονιάς της Ελλάδας.

 

Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ 15 ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Πυρηνικά Εργοστάσια στην Ελλάδα. Μετά το 2020;

 

Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ 15 ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Όταν η Ελλάδα ετοιμαζόταν να αποκτήσει τον δικό της πυρηνικό αντιδραστήρα.

 

Η ΙΝΔΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ: «Τουρκία και Πακιστάν σε συζητήσεις υψηλού επιπέδου για μεταφορά πυρηνικής τεχνογνωσίας».

 

ΤΟ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ: «Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟΚΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ. ΟΛΕΘΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ».

 

Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ 15 ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Η ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΒΟΗΘΗΣΕ ΣΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ ΚΑΤΑ 74 ΓΙΓΑΤΟΝΟΥΣ. ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ Η ΓΚΡΕΤΑ ΤΟΥΝΜΠΕΡΓΚ ΑΠΟΔΕΧΘΗΚΕ ΤΗΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΟΤΙ Η ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ.

 

 Το κόστος των ανανεώσιμων δεν έχει σταματήσει να πέφτει, ενώ τα μεγάλα πυρηνικά σχέδια έχουν γίνει μακροχρόνια και πολυδάπανα

Η πυρηνική ενέργεια, η οποία δεν εκπέμπει αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, μπορεί να σώσει το Κλίμα, ή τουλάχιστον να συμβάλει στην εξοικονόμηση χρόνου εν αναμονή της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας; Το ερώτημα εξακολουθεί να διχάζει τους ειδικούς και τα κράτη.

«Ο,τι έχει ως αποτέλεσμα την μείωση των εκπομπών είναι καλό», απαντά ο Φατίχ Μπιρόλ, εκτελεστικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας. «Ολες οι καθαρές πηγές ηλεκτρικής ενέργειας με ικανοποιούν».

Ενα από πλεονεκτήματα της πυρηνικής ενέργειας, από την οποία προέρχεται περί το 10% της ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως, είναι ότι δεν εκπέμπει απευθείας CO2.

 


Ακόμη και αναλύοντας το σύνολο του κύκλου ζωής -λαμβάνοντας υπ' όψιν τις εκπομπές που προέρχονται από την εξόρυξη του ουρανίου ή από το μπετόν των πυρηνικών σταθμών- η διαδικασία εκπέμπει πολύ μικρή ποσότητα αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου: πολύ λιγότερο από τον άνθρακα, το φυσικό αέριο, ακόμη και από την ηλιακή ενέργεια...

Ετσι, η πυρηνική ενέργεια αυξάνει το μερίδιό της στα περισσότερα από τα σενάρια που εκπονεί η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC), οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ για το Κλίμα, για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη στον +1,5°C σε σχέση με τα επίπεδα του τέλους του 19ου αιώνα.

Την ώρα που ο κόσμος θα έχει ανάγκη περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια για να αντικαταστήσει τα ορυκτά καύσιμα -όπως στον τομέα των μεταφορών- η πυρηνική ενέργεια φαίνεται ότι έχει να παίξει έναν ρόλο.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) έδωσε στην δημοσιότητα τις προβλέψεις της, για πρώτη φορά από την καταστροφή της Φουκουσίμα το 2011, και προβλέπει πλέον διπλασιασμό της δυναμικότητας από σήμερα μέχρι το 2050 σύμφωνα με το πιο ευνοϊκό σενάριο.

Ο μεγαλύτερος αριθμός νέων αντιδραστήρων αντιστοιχεί στην Κίνα. Και «πολλές χώρες σχεδιάζουν την εισαγωγή της πυρηνικής ενέργειας για να υποστηρίξουν την παραγωγή αξιόπιστης και καθαρής ενέργειας», σύμφωνα με την IAEA.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Ραφαέλ Γκρόσι, εδραιώνεται η αντίληψη ότι η πυρηνική ενέργεια είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη της ουδετερότητας του άνθρακα μέχρι το 2050, που αποτελεί και κεντρικό στόχο της επόμενης διεθνούς διάσκεψης για το Κλίμα, της COP26, τον Νοέμβριο.

Διάσταση απόψεων

Το άτομο συνεχίζει να αντιμετωπίζεται αρνητικά σε ορισμένες χώρες, εξαιτίας των κινδύνων που προέρχονται από καταστροφικά ατυχήματα ή των ανεπίλυτων προβλημάτων που δημιουργούν τα απόβλητα.

Αντίθετες απόψεις επικρατούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση σχετικά με την πυρηνική ενέργεια. Η Γερμανία αποφάσισε την προοδευτική έξοδο από την πυρηνική ενέργεια μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα, ενώ οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης, όπως η Πολωνία και η Τσεχία, θεωρούν ότι η πυρηνική ενέργεια αποτελεί μέσον για να μειώσουν την εξάρτησή τους από τον άνθρακα.

Αλλά διαφορετικές είναι και οι ευαισθησίες της κοινής γνώμης στις ευρωπαϊκές χώρες. «Στην Τσεχία, η πυρηνική ενέργεια θεωρείται αξιόπιστη και σχετικά φθηνή πηγή ηλεκτρικής ενέργειας», σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα ενέργειας του Prague Business School Βαντίμ Στριλκόφσκι.

Αυτή η διάσταση απόψεων μεταφέρεται και στις Βρυξέλλες και στις συζητήσεις σχετικά με την πράσινη φορολογία και την κατηγοριοποίηση των δραστηριοτήτων που θεωρούνται θετικές για το Κλίμα και το Περιβάλλον.

Οι αντίπαλοι του ατόμου, προερχόμενοι κυρίως από το ειρηνιστικό κίνημα, έχουν βάλει στην άκρη τα παραδοσιακά τους επιχειρήματα, για να επικεντρωθούν στους υπολογισμούς της αποδοτικότητας.

Το κόστος των ανανεώσιμων δεν έχει σταματήσει να πέφτει, ενώ τα μεγάλα πυρηνικά σχέδια έχουν γίνει μακροχρόνια και πολυδάπανα.

«Η νέα πυρηνική ενέργεια είναι πολύ ακριβότερη και πολύ πιο αργή σε σχέση με τις ανανεώσιμες», σύμφωνα με τον Μίκλε Σνάιντερ, συγγραφέα ετήσιας έκθεσης για την πυρηνική ενέργεια.

«Το να δαπανώνται σήμερα χρήματα για την νέας γενιάς πυρηνική ενέργεια επιδεινώνει την κλιματική κρίση, διότι οι επενδύσεις δεν τοποθετούνται σε πηγές που είναι φθηνότερες, ταχύτερες και κατά συνέπεια αποδοτικότερες».

Η πυρηνική βιομηχανία θεωρεί πάντως ότι δεν έχει πει την τελευταία της λέξη. Εδώ και λίγα χρόνια, ποντάρει πολύ στην νέα γενιά πυρηνικών αντιδραστήρων (SMR, Small Modular Reactors): πιο απλοί, κατασκευασμένοι εν σειρά σε εργοστάσιο, ασφαλέστεροι στην λειτουργία τους, χρήζοντες λιγότερο πολύπλοκων συστημάτων ασφαλείας σε σχέση με τους παραδοσιακούς φαραωνικούς πυρηνικούς σταθμούς.

«Το μέλλον της πυρηνικής ενέργειας, είτε βρίσκεται στην Τσεχία ή αλλού στον κόσμο, μπορεί να είναι οι μικροί αντιδραστήρες. Αλλά, παρά το ενδιαφέρον που έχει εκφρασθεί από ορισμένες χώρες, μόνο η Ρωσία έχει μέχρι στιγμής θέσει σε λειτουργία τέτοιου τύπου αντιδραστήρες σε μονάδα εξόρυξης στην Αρκτική.

 

ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

 

 

18 σχόλια:


  1. 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΤΙΜΗΣ και ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΗΡΩΑ ΠΑΥΛΟ ΜΕΛΑ - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, ΣΤΙΣ 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΤΟΥ 1904 Ο ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ ΓΡΑΦΕΙ ΜΕ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥ ΧΡΥΣΗ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    «ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ, ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ, ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΞΟΔΕΨΕΤΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΜΕΤΡΙΑ, ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΚΑΨΕΤΕ ΤΙΠΟΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΣΠΙΘΕΣ ΑΠΛΕΣ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΥ, ΜΗ ΛΗΣΜΟΝΕΙΤΕ ΠΟΤΕ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΟΥ.

    O θάνατος του είναι ζωή στους κουρασμένους από τη μετριότητα του κόσμου. Ο θάνατος του ανασταίνει τους κοιμισμένους, ταράζει τούς μαργωμένους, δυναμώνει τους αδύνατους, δροσίζει τους διψασμένους, ο θάνατος του Νέου, ο θάνατος του Ωραίου ο θάνατος του Αντρείου. Ψυχή, ψυχή ωραία, γλυκιά πενταπάρθενη που ερωτεύτηκες τον θάνατο δίδαξε μας, ω, μάθε μας να μη πονεί και να μην καίει το αντίκρισμα της αγωνίας σου, ψυχή ωραία πενταπάρθενη.

    Ακούσετε Ελληνόπουλα! Τις αμαρτίες των γερόντων μας και τις δικές μας αμαρτίες, τις φορτώθηκε ο Παύλος Μελάς και παθαίνουνταν και υπόφερνε γι' αυτές, ενώ δεν ήταν άξιος για τέτοια τιμωρία (.). Σε σας στρέφομαι, παιδιά του Ελληνισμού, αγαπημένα Ελληνόπουλα, και σας εξορκίζω -αν έχετε να ξοδέψετε ενέργεια ας είναι και μέτρια, αν έχετε να κάψετε τίποτε περισσότερο από σπίθες απλές ενθουσιασμού- μη λησμονείτε ποτέ το θάνατο του Παλληκαριού, αλλά προ πάντων μη λησμονείτε τη ζωή του, τον ενθουσιασμό του δηλαδή και τη δύναμη και την τόλμη, μη λησμονείτε και την ιδέα που για κείνη δούλεψε και υπόφερε, ούτε την πανώρια χώρα όπου εσκοτώθη, γιατί και η ιδέα εκείνη και η χώρα θέλουν πολλούς ακόμα Ήρωες».

    Ίων Δραγούμης

    ==================

    ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΕΤΕΙΣ ΕΥΕΛΠΙΔΕΣ

    Η ζωή είναι πόλεμος. Η γη σου είναι φρούριο και χρέος σου η νίκη. Μη μιλάς, να σκέπτεσαι, ν΄ αγαπάς, να μην πονάς. Ένας είναι ο σκοπός σου, ο πόλεμος. Πολέμα για τα ιδανικά σου, για τα Ελληνικά ιδανικά του ανθρωπισμού. Πολέμα για την Μεγάλη Ιδέα. Άνδρες που περπατούν στη ζωή ευθυτενείς και με γαλήνη, μαθημένοι να πονούν χωρίς να υποφέρουν, να νικούν χωρίς να θριαμβολογούν, να νικώνται χωρίς να μοιρολογούν. Αυτοί είναι οι πραγματικοί άνδρες, θεμέλια γενεών. Αυτοί οι Ευέλπιδες, οι αυριανοί ηγήτορες του Έθνους.

    Νεαρέ Εύελπι μάθε και εξασκήσου να είσαι απλός, ολιγόλογος, συγκρατημένος, σεμνός. Λίγα λόγια πολλά έργα. Ανθρωπιά μεγάλη, πειθαρχία, πείσμα, αντοχή. Όποιος σε κοιτά, τα μάτια του σε γεμίζουν παλλικάρι. Περισσότερο να προσβάλλεσαι όταν σε κυριεύει ο πόνος. Μη θυμώνεις, χειρότερα είναι να χτυπήσεις έστω και εάν μόλις κρατιέσαι με έναν κόμπο στο λαιμό. Να φύγεις είναι δειλία. Μόνος σου αποφάσισες να γίνεις Αξιωματικός.

    Απελπισία, ύστερα γελάς και από την μια μεριά στην άλλη γίνεσαι άνδρας, δηλαδή μαθαίνεις να κρατάς μέσα σου τον πόνο και την απορία, έτσι χωρίς να φαίνεται, αλλά να επιμένεις πάντα στον σκοπό σου, στα όνειρά σου.

    Αν προχωρήσω, ακολουθείστε με…
    Αν υποχωρήσω, σκοτώστε με…
    Αν σκοτωθώ, εκδικηθείτε με…

    Παύλος Μελάς (Μίκης Ζέζας), Ανθυπολοχαγός Πυροβολικού, Τάξις 1891

    ====================

    Ο Παύλος Μελάς υπήρξε δραστήριο μέλος της Εθνικής Εταιρείας, μιας μυστικής οργάνωσης, που είχε ως σκοπό την αναζωπύρωση του εθνικού φρονήματος και την απελευθέρωση των υπόδουλων Ελλήνων με κάθε θυσία.
    Με την έκρηξη του πολέμου μάχεται στα μέτωπα της Θεσσαλίας, ως διοικητής ουλαμού της 2ης Πεδινής Πυροβολαρχίας. Είναι αισιόδοξος για την έκβασή του, ώστε γράφει στους γονείς του: «...Αν ο θεός μας βοηθήση ολίγον, σύντομα θα λάβετε γράμμα μου από την Θεσσαλονίκην. ΄Ώστε θάρρος, αγαπητοί μου γονείς, θάρρος και πεποίθησιν· διότι και αν φέρη ο διάβολος, να νικηθώμεν, θα νικηθώμεν παλικαρίσια...».
    Ο θάνατος του Παύλου Μελά έγινε γνωστός στην Αθήνα στις 18 Οκτωβρίου και συγκλόνισε την κοινή γνώμη, λόγω του ακέραιου και αγνού χαρακτήρα του ανδρός, αλλά και του γνωστού ονόματος της οικογένειάς του, που είχε μεγάλους δεσμούς με τη Μακεδονία και την κοινωνία των Αθηνών.
    Η θυσία του σηματοδότησε την ουσιαστική έναρξη του Μακεδονικού Αγώνα, που κορυφώθηκε με τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-1913.

    http://apostolospapaparisis.blogspot.com/ , https://www.sansimera.gr/
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μανωλάκος: Ερώτηση στον υπουργό για τις 112 κενές θέσεις στην Σχολή Ευελπίδων.
    Σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στις Στρατιωτικές Σχολές από τον καθορισμό της ελάχιστης βάσης εισαγωγής.
    Αυτό επισημαίνει σε ερώτησή του προς τον υπουργό Άμυνας ο βουλευτής της ΝΔ, Νίκος Μανωλάκος, τονίζοντας ότι παρατηρήθηκε το φαινόμενο να μη συμπληρώνεται ο αριθμός των θέσεων που είχαν προκηρυχθεί.
    Όπως αναφέρει στην ερώτησή του ο κ. Μανωλάκος λόγω της υψηλής ΕΒΕ, ιδιαίτερα στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων «μένουν κενές 116 θέσεις, αριθμός ο οποίος θα αυξηθεί, με την συνήθη αποχώρηση αριθμού σπουδαστών για διαφόρους λόγους, κενά τα οποία δεν θα μπορούν να πληρωθούν λόγω μη ύπαρξης επιλαχόντων».

    Σημειώνει δε με έμφαση ότι «η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, το μόνο αρμόδιο, σύμφωνα με τον νόμο, όργανο, για να ορίσει την Ε.Β.Ε., είχε προτείνει συντελεστή 1, αντί του 1,2 που τελικώς υιοθετήθηκε, συντελεστής, ο οποίος επίσης δημιουργεί προβλήματα στην προνομιακή μεταχείριση των υποψηφίων ειδικών κατηγοριών, τριτέκνων, πολυτέκνων και τέκνων πεσόντων εν υπηρεσία»
    Ο βουλευτής Α’ Πειραιά και πρώην στρατιωτικός, παρουσιάζει εκτενώς το πρόβλημα, υπογραμμίζοντας ότι «το ίδιο πρόβλημα θα έχουν και άλλες από τις υπόλοιπες στρατιωτικές σχολές, όπου οριακά καλύπτονται οι θέσεις».
    Και προθέτει: «Διαπιστώνεται στην πράξη ότι το ύψος των συντελεστών Ε.Β.Ε., σε σχέση με την ζήτηση των συγκεκριμένων σχολών, αλλά και τις επιδόσεις των υποψηφίων δεν λειτουργεί προς την κατεύθυνση πλήρωσης των προκηρυσσομένων θέσεων, με αποτέλεσμα να μειώνεται η μαχητική ισχύς των Ε.Δ., καθόσον για όσο χρονικό διάστημα υφίσταται το συγκεκριμένο ύψος της Ε.Β.Ε., θα συνεχίσει το πρόβλημα της μη πλήρωσης των θέσεων».

    Επισημαίνεται ότι, ο συντελεστής Ε.Β.Ε. 1,2 για τις παραγωγικές σχολές Αξιωματικών των Ε.Δ., δημιουργεί πρόβλημα στην Σ.Σ.Ε., καθόσον έρχεται τρίτη στην σειρά προτιμήσεων των υποψηφίων, αλλά και παίρνει σχεδόν πενταπλάσιο αριθμό σπουδαστών από την Σ.Ι. και Σ.Ν.Δ., ενώ αφήνει λόγω της Ε.Β.Ε, εκτός σχολής, υποψηφίους με 13.000 έως 14.500 μόρια.

    Η διατήρηση του υψηλού συντελεστή στην Σ.Σ.Ε. αλλά και σε όσες στρατιωτικές σχολές, έχουν το ίδιο θέμα, δημιουργεί επίσης προβλήματα, αφού η εισαγωγή στις σχολές, είναι την ίδια ώρα και πράξη πρόσληψης προσωπικού στο δημόσιο, με συνέπεια να επηρεάζεται η ομαλή λειτουργία του αμυντικού σχεδιασμού και προγραμματισμού του ΥΠΕΘΑ
    Πέραν τούτου, ο υψηλός συντελεστής Ε.Β.Ε. ακυρώνει στην πράξη τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νομοθέτη για τις ειδικές κατηγορίες, τριτέκνων, πολυτέκνων και τέκνων πεσόντων εν υπηρεσία.
    Στη συνέχεια της πρόσφατης παράτασης της προθεσμίας για την υποβολή των Ε.Β.Ε., στο Υπουργείο Παιδείας μέχρι 1/11/2021:

    Ερωτάται ο Υπουργός, εάν προτίθεται, να προτείνει, τη μείωση των Ε.Β.Ε. για τις Στρατιωτικές Σχολές που έχουν πρόβλημα, προκειμένου:
    α.Να αντιμετωπιστεί η δυσάρεστη κατάσταση της μη πλήρωσης των θέσεων που προκηρύσσονται και ειδικότερα να ορίσει συντελεστή Ε.Β.Ε. 1, στην Σ.Σ.Ε., ύψος το οποίο είχε προταθεί από την διοίκηση της Σ.Σ.Ε., το μόνο αρμόδιο όργανο, για να ορίσει την Ε.Β.Ε., σύμφωνα με τον νόμο.
    β.Να μην αποκλείονται οι ειδικές κατηγορίες υποψηφίων».
    Ζ.Π.



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γερμανία: Φωτιά σε ηλεκτρικό λεωφορείο ενώ φορτίζοταν. Ανακαλούνται τα ηλεκτροκίνητα οχήματα.
    Τελικά πόσο ασφαλή είναι τα ηλεκτρικά;
    Αρχίζουν και το ξανασκέφτονται στην Γερμανία για την ηλεκτροκίνηση μετά το σοβαρό ατύχημα που έλαβε χώρα προ ημερών στην Στουτγάρδη όταν ένα ηλεκτρικό λεωφορείο πήρε φωτιά.
    Συγκεκριμένα το λεωφορείο έπιασε ξαφνικά φωτιά ενώ βρισκόταν στην φόρτιση με αποτέλεσμα να καταστραφούν ολοσχερώς αρκετά άλλα λεωφορεία καθώς και ένα μουσείο σπάνιων οχημάτων.
    Συνολικά κάηκαν 20 λεωφορείο όταν το ηλεκτροκίνητο λεωφορείο της Mecedes έπιασε φωτιά κατά την φόρτιση του. Μετά από αυτό το ατύχημα, όπως αναφέρει η Die Welt πολλές δημόσιες εταιρείες συγκοινωνιών αποσύρουν τα ηλεκτρικά τους οχήματα μέχρι να ελεγχθούν τα αίτια που έκαναν το λεωφορείο στην Στουτγάρδη να πάρει φωτιά.
    Παρόμοια πυρκαγιά είχε ξεσπάσει τον Ιούνιο σε αποθήκη λεωφορείων στο Ανόβερο, η οποία κατέστρεψε εννέα λεωφορεία. Τα ηλεκτρονικά λεωφορεία ανακλήθηκαν τότε, αλλά αναμένεται να ξαναρχίσουν τα δρομολόγια τους τον Νοέμβριο. Τον Απρίλιο, μια πυρκαγιά στο αμαξοστάσιο του Rheinbahn στο Ντίσελντορφ προκάλεσε ζημιές συνολικής αξίας αρκετών εκατομμυρίων ευρώ.
    Έτσι φαίνεται να κερδίζουν πόντους όσοι αμφιβάλλουν για την ασφάλεια της τεχνολογίας των ηλεκτροκίνητων οχημάτων...
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ελλάδα-Τουρκία: Σύγκριση στρατιωτικών δυνάμεων. Α.
    Η Ελλάδα βρίσκεται και τυπικά πλέον σε εμπόλεμη κατάσταση με την Τουρκία και μια σύγκριση των στρατιωτικών δυνάμεων των δύο χωρών είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.
    Ποιο είναι όμως το «στρατιωτικό ισοζύγιο» Ελλάδας-Τουρκίας; Ποιος θα επικρατούσε -θεωρητικά- σε μια στρατιωτική σύρραξη; Το Κυπριακό Κέντρο Στρατηγικών Μελετών (ΚΚΣΜ) έκανε προσφάτως έκθεση για το ισοζύγιο δυνάμεων Ελλάδας-Τουρκίας το 2021.
    Όπως αναφέρει το ίδιο το Κέντρο:
    Βασικό συμπέρασμα είναι πως παρά την οικονομική κρίση, διατηρείται προς το παρόν ένας τέτοιος συσχετισμός στρατιωτικών ικανοτήτων ανάμεσα στις δύο χώρες, με ιδιαίτερα μεγάλες θυσίες από ελληνικής πλευράς – τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη – που κάθε άλλο παρά επιτρέπει στην Άγκυρα να έχει καθοριστική αριθμητική υπεροχή και να επιβληθεί στον μεταξύ τους ανταγωνισμό.
    Ωστόσο η έμφαση των ελληνικών προϋπολογισμών, υπό την πίεση των οικονομικών δεδομένων, που είναι περισσότερο στη συντήρηση ή εκσυγχρονισμό υφιστάμενων δυνατοτήτων και λιγότερο σε νέες αγορές, ενδεχόμενα να επιτρέψουν στην σταθερά εξοπλιζόμενη Τουρκία να διευρύνει τη μεταξύ τους διαφορά, ιδίως σε θαλάσσια και εναέρια μέσα (αεροπλανοφόρα, κορβέτες, φρεγάτες, ελικόπτερα μη επανδρωμένα οχήματα, κ.α) προσβλέποντας σε γεωπολιτικά πλεονεκτήματα και άλλα οφέλη.
    Ο τομέας της άμυνας συνεχίζει να απορροφά σημαντικούς εθνικούς πόρους στις δύο χώρες, δεδομένων και των οικονομικών τους προβλημάτων, για τα οποία αισθάνεται ιδιαίτερα βεβαρυμμένη η ελληνική πλευρά. Η Ελλάδα το 2020 διέθεσε για την άμυνα της $4,9 δις και η Τουρκία περισσότερα από τα διπλάσια ($11 δις), κυρίως ένεκα διαφορετικών απαιτήσεων και μεγεθών του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ).
    Ωστόσο για την Ελλάδα, η οποία αντιμετωπίζει ισχυρές προκλήσεις και απειλές από την Τουρκία, η θυσία στην οποία υπόκεινται από τη δεκαετία του 1970 έως σήμερα, όπως αυτή μετριέται ως ποσοστό που διατίθεται για την άμυνα από το ΑΠΕ, είναι μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Κι ενώ ο μέσος όρος δαπανών για την άμυνα επί του ΑΕΠ στον ευρωπαϊκό χώρο το 2020 ήταν 1,50%, η Ελλάδα διέθεσε το 2,56% για το σκοπό αυτό. Ακολουθεί η Εσθονία (2,37%), το Η.Β.(2,33%),η Λετονία (2,31%), η Πολωνία (2,22%) και η Γαλλία (2,16%). Η Τουρκία διαθέτει το 1,6% του ΑΕΠ για την άμυνα.
    Στις χερσαίες δυνάμεις (Στρατός), όσον αφορά τόσο το ανθρώπινο στρατιωτικό δυναμικό όσο και τα κύρια άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα και άλλα μέσα, η τουρκική αριθμητική υπεροχή ναι μεν υφίσταται αλλά γενικά είναι μειωμένη σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. Κατ’ επέκταση η διαφορά σε αναλογίες δυνάμεων μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορες κατηγορίες είναι πιο στενή και θετική για την Ελλάδα από προηγουμένως.
    Στο Ναυτικό η σύγκριση δυνάμεων με την Τουρκία είναι ακόμη πιο θετική για την ελληνική άμυνα, ιδιαίτερα όσον αφορά τα βαριά θαλάσσια μέσα όπως υποβρύχια (11 ελληνικά και 12 τουρκικά) και φρεγάτες (13 ελληνικές και 16 τουρκικές) με ισχυρές ικανότητες αντιμετώπισης οποιασδήποτε τουρκικής πρόκλησης στο Αιγαίο. Τα υπόλοιπα πολεμικά σκάφη αν και αριθμητικά λιγότερα από ό,τι της Τουρκίας, ωστόσο αποτελούν αξιόλογη δύναμη για το Ελληνικό Ναυτικό που η άλλη πλευρά δεν μπορεί να αγνοεί.
    Στην Πολεμική Αεροπορία, η Ελλάδα με 230 μαχητικά αεροσκάφη – 78 λιγότερα από την Τουρκία – διατηρεί μια αναλογία δυνάμεων 1,3 τουρκικών μαχητικών για κάθε ελληνικό. Και παρόλο που απαιτείται εκσυγχρονισμός, σημαντική τεχνολογική αναβάθμιση και αριθμητική αύξηση του συνόλου των διαθέσιμων μέσων στον τομέα αυτό, η Αεροπορία αποτελεί πολύ ισχυρό, αξιόπιστο και αποφασιστικό στοιχείο υπεράσπισης της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας. Το ίδιο ισχύει και για την Τουρκία.
    Να σημειώσουμε εδώ πως η Ελλάδα παίρνει 24 Rafale από την Γαλλία, ενώ η Τουρκία έχει υποβάλει επίσημο αίτημα στην αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin για την προμήθεια 40 σύγχρονων F-16 και για την αναβάθμιση άλλων 80.
    Ζ.Π

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελλάδα-Τουρκία: Σύγκριση στρατιωτικών δυνάμεων. Β.

      Πλεονέκτημα για την Ελλάδα είναι το υψηλό ποσοστό επαγγελματιών στις Ένοπλες Δυνάμεις (52% στο Στρατό, 88% στο Ναυτικό, σε σχέση με 23% και 29% αντίστοιχα στην Τουρκία). Είναι επίσης η συνοχή ανάμεσα στο στράτευμα, η σαφής αντίληψη περί του είδους και της προέλευσης της απειλής και το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης. Πρόβλημα είναι η βεβαρυμμένη οικονομία και περιορισμοί, τα μικρότερα μεγέθη, οι μεγάλες απαιτήσεις – τεχνολογικές και άλλες – που προβάλλει για αποτελεσματική άμυνα ο γεωγραφικός χώρος ανατολικά.
      Για την Τουρκία πλεονέκτημα είναι οι μεγαλύτεροι αριθμοί και μεγέθη, το βάθος της εγχώριας πολεμικής βιομηχανίας που την καθιστά αυτάρκη σε διάφορους τομείς, καθώς και αναδυόμενο σημαντικό εξαγωγέα. Σοβαρό πρόβλημα είναι οι πολλαπλές απειλές που αντιμετωπίζει στον περίγυρο της και στο εσωτερικό, η εμπλοκή της με 40.000 στρατιώτες σε διάφορες κρίσεις στο εξωτερικό με την τεράστια υποστήριξη που χρειάζεται το δυναμικό αυτό, η αποδυνάμωση από τις εκκαθαρίσεις αντιφρονούντων στελεχών, οι κακές σχέσεις με ΗΠΑ και Ε.Ε και χώρες της περιοχής, όπως και οι αμερικανικές απαγορεύσεις και περιορισμοί.

      Ενδεικτικά στοιχεία
      Το εν ενεργεία ανθρώπινο στρατιωτικό δυναμικό στην ελληνική πλευρά ανέρχεται στις 142.700 και στην τουρκική στις 355.200. Η Τουρκία διαθέτει το μεγαλύτερο αριθμό στρατιωτών στο χώρο του ΝΑΤΟ (εκτός ΗΠΑ) και γενικά στην Ευρώπης. Ακολουθούν η Γαλλία με 203.000 στρατιώτες, η Γερμανία με 184.000, η Ιταλία με 166.000,το Ηνωμένο Βασίλειο με 149.000 και μετά η Ελλάδα.
      Με βάση τους αριθμούς αυτούς αναλογούν σήμερα 2,4 Τούρκοι στρατιώτες για κάθε Έλληνα σε σύγκριση με 3,5:1 το 2014. Το στρατιωτικό ανθρώπινο δυναμικό είναι μειωμένο στην Τουρκία ένεκα κυρίως της μείωσης της θητείας, της φυγοστρατίας (οι φυγόστρατοι υπολογίζονται γύρω στις 450.000) και – σε επίπεδο στελεχών – των μαζικών εκκαθαρίσεων «αντιφρονούντων» από το καθεστώτος Ερντογάν.
      Άρματα Μάχης: Η Ελλάδα διαθέτει 1.328 άρματα μάχης και η Τουρκία 2.378 σε σχέση με 1.462 και 2.504 αντίστοιχα το 2014. Παρά τις εκατέρωθεν μειώσεις ωστόσο διατηρείται σχεδόν αναλλοίωτος ο συσχετισμός δυνάμεων αφού το 2021 όπως και το 2014 για κάθε 1 ελληνικό άρμα αναλογούν 1,7 τουρκικά.
      Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού: Η Ελλάδα διαθέτει 2.130 ΤΟΜΠ, ήτοι κατά 437 λιγότερα από ό,τι το 2020, αλλά περισσότερα σε σύγκριση με 1.462 το 2014 και 1.723 το 2004. Χωρίς καμία αριθμητική αλλαγή, η Τουρκία συνεχίζει να έχει για τα αντίστοιχα χρόνια 3.632 ΤΟΜΑ.
      Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης: Στην ελληνική πλευρά παρουσιάζονται μειωμένα στα 169 από 242 το 2020 ενώ παραμένουν περίπου στα ίδια αριθμητικά επίπεδα (645) στην τουρκική πλευρά όπως και προηγουμένως.
      Μη Επανδρωμένα Οχήματα (UAV ή Drones): Στις δυνάμεις Στρατού η Ελλάδα έχει ενταγμένα 8 αναγνωριστικά παλιού τύπου UAV SAGEM Sperwer, ενώ η Τουρκία πέραν των 133 UAV διαφόρων αποστολών συλλογής πληροφοριών εκ των οποίων 33 τουρκικής κατασκευής οπλισμένα για προσβολή στόχων.
      Ναυτική Αεροπορία: Η Ελλάδα διαθέτει 5 αεροσκάφη τύπου P-3 Orion κατά υποβρυχίων (4 υπό εκμοντερνισμό) και η Τουρκία 17 από τα οποία τα 10 είναι περιπολικά (αστυνόμευσης) και τα 7 ελαφρά μεταφορικά. Επίσης η Ελλάδα διαθέτει 20 ελικόπτερα (18 ανθυποβρυχιακά και 2 πολλαπλής χρήσης) και η Τουρκία 29 επιθετικά.
      Τα Μαχητικά Αεροσκάφη της ελληνικής πλευράς ανέρχονται στα 230 όπως και το 2020, σε σχέση με 262 το 2014. Στην Τουρκία τα μαχητικά αεροσκάφη ανέρχονται στα 308 σε σχέση με 352 το 2014. Aνατροπή στα σχέδια ενίσχυσης της Αεροπορίας προκάλεσε η αποπομπή της από το πρόγραμμα παραγωγής και απόκτησης των υπερσύγχρονων μαχητικών F-35 από τις ΗΠΑ.
      Αναγνωριστικά Αεροσκάφη: Διαθέτει 8 η Ελλάδα και 38 η Τουρκία.
      Μεταγωγικά Αεροσκάφη και Ελικόπτερα: Η Ελλάδα διαθέτει 23 C-160, Hercules και Spartan (συν 3 ελαφρά Μεταγωγικά) και 31 ελικόπτερα ελαφρά και μέσου τύπου. Η Τουρκία διαθέτει 89 μεταγωγικά C-27, Hercules και Spartan και 35 ελικόπτερα.

      Ζ.Π.

      Διαγραφή
  5. Ο Πλεύρης είπε πως μόλις το 20% των αλλοδαπών έχει εμβολιαστεί και οι δηλώσεις του διαγράφηκαν από το δελτίο Τύπου!

    Ο διευθυντής των Γιατρών του Κόσμου υποστηρίζει πως μόλις το 2% έχει εμβολιαστεί.
    Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, αποκάλυψε σε χθεσινή του συνέντευξη πως μόλις το 20% των παράνομων μεταναστών που μένουν στις δομές έχει εμβολιστεί κατά του κορωνοϊού και για κάποιον λόγο η δήλωση του σβήστηκε από το δελτίο Τύπου που μοίρασε το Μαξίμου στα ΜΜΕ.
    Να σημειώσουμε εδώ πως εκτός δομών ο αριθμός των εμβολιασμών παράνομων μεταναστών είναι ακόμα πιο χαμηλός.
    Επίσης να θυμίσουμε ότι σε τοποθέτησή του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο επιχειρησιακός διευθυντής των Γιατρών του Κόσμου, Αναστάσιος Υφαντής, υποστήριξε ότι «από μια πρόχειρη εκτίμηση η εμβολιαστική κάλυψη στα κέντρα υποδοχής και στις δομές προσφύγων κυμαίνεται κάτω του 2%, λόγω διοικητικών προβλημάτων».
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο ΠΑΠΑΣ, ΠΟΥ ΦΙΛΑΕΙ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΡΟΤΣΙΛΝΤ, ΠΑΛΙ ΣΤΗΝ ΜΥΤΙΛΗΝΗ.
    Στη Μυτιλήνη αναμένεται να βρεθεί στο πλαίσιο της περιοδείας του ο Πάπας Φραγκίσκος, με πιθανότερες ημερομηνίες στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου 2021.
    Σύμφωνα με τις πληροφορίες, προετοιμάζοντας λεπτομέρειες της επίσκεψης αυτής, αύριο Πέμπτη, καρδινάλιοι από το Βατικανό θα επισκεφθούν, συνοδευόμενοι από πολιτικά στελέχη του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, τον καταυλισμό του προσωρινού ΚΥΤ στο Μαυροβούνι (Καρά Τεπέ) της Μυτιλήνης. Θέση που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα της επίσκεψης του Πάπα στη Μυτιλήνη, κι αυτό γιατί, όπως έγινε γνωστό, ο Πάπας θέλει με την επίσκεψη του να παρέμβει σε ζητήματα της ανθρωπιστικής-προσφυγικής κρίσης. Από το πρωί σήμερα, στη Μυτιλήνη βρίσκεται ο νέος αρχιεπίσκοπος παντός Αιγαίου και μητροπολίτης Νάξου-Άνδρου-Τήνου-Μυκόνου και αποστολικός τοποτηρητής της Επισκοπής Χίου (στην οποία ανήκει και η καθολική κοινότητα της Μυτιλήνης) Ιωσήφ Πρίντεζης.
    Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί επίσκεψη του Πάπα στη Μυτιλήνη τον Απρίλιο του 2016, οπότε και πραγματοποιήθηκε η ιστορική συνάντηση των τριών ιεραρχών, του Πάπα με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο.

    O Πάπας φιλάει τα χέρια του Ρότσιλντ, του Ροκφέλερ και του Κίσσινγκερ...

    https://www.brighteon.com/168cbd12-3ea9-4ad1-a059-32b18f92acb5
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. H Κατίνα Σακελλαροπούλου του ΚΚεσ βράβευσε τους Τούρκoυς ιδρυτές της Biontech.
    Συγκινημένη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τα δυο αυτά παιδιά Τούρκων μεταναστών.
    Η πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε το Βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» στον Ουγκούρ Σαχίν και την Εζλέμ Τουρετσί, τους δύο επιστήμονες που ανέπτυξαν το εμβόλιο της Pfizer.
    «H συσσωρευμένη γνώση, η σκληρή δουλειά, η αυταπάρνηση των ερευνητών, αποτελούν τη μεγαλύτερη εγγύηση για προστασία από τον Covid-19 και η υποχρέωση προς τη ζωή και την ευημερία των ανθρώπων, που με τόση μεγαλοσύνη έχουν αναλάβει, ακυρώνει τις επιφυλάξεις, τους δισταγμούς, την καχυποψία, τον φόβο, ακόμη και την άρνηση όσων επιμένουν να μην εμβολιάζονται», ανέφερε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
    Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας φάνηκε ιδιαίτερα συγκινημένη όταν αναφέρθηκε στο ιστορικό των δύο Τούρκων ερευνητών λέγοντας πως:« Δύο παιδιά Τούρκων μεταναστών στη Γερμανία, μεγάλωσαν στο δυναμικό πεδίο που δημιουργούσε η διασταύρωση δύο πολιτισμών, ενός μεσογειακού και ενός κεντροευρωπαϊκού και συνεργάστηκαν με έναν Έλληνα από τη Θεσσαλονίκη, τον 'Αλμπερτ Μπουρλά της Pfizer»...
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. To Facebook δημιούργησε «μαύρη λίστα» με «επικίνδυνα άτομα και οργανισμούς».
    Εσωτερικά έγγραφα του Facebook που δημοσιεύτηκαν από το The Intercept αποκαλύπτουν πως η εταιρία δημιούργησε μία μαύρη λίστα με 986 απαγορευμένα “στρατιωτικοποιημένα κοινωνικά κινήματα”, τα περισσότερα από τα οποία ήταν οπλισμένες παραστρατιωτικές ομάδες.
    Η λίστα αποτελείται από ομάδες οι οποίες υποστηρίζουν τη βία ή τις λεηλασίες κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων και περιλαμβάνει κυρίως ακροδεξιές οργανώσεις. Στη λίστα των “επικίνδυνων ατόμων” περιλαμβάνονται υποστηρικτές της Λευκής Υπεροχής και ρατσιστικές ομάδες όπως η Κου Κλουξ Κλαν.
    Όλοι οι χρήστες που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα απαγορεύεται να δημιουργούν και να διαχειρίζονται προφίλ, ομάδες και σελίδες στο Facebook. Μάλιστα η λίστα χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες. Στην πρώτη περιλαμβάνονται τρομοκρατικές ομάδες για τις οποίες οι χρήστες του Facebook δεν μπορούν να τους υποστηρίξουν υπό οποιαδήποτε μορφή. Στη δεύτερη περιλαμβάνονται βίαια άτομα τα οποία μπορούν να υποστηριχτούν μόνο για τις μη βίαιες δραστηριότητές τους, ενώ στην Τρίτη περιλαμβάνονται τα στρατιωτικοποιημένα κοινωνικά κινήματα στα οποία ισχύει μόνο η πολιτική ορθής χρήσης του Facebook.
    Συνολικά το Facebook από τον Οκτώβριο του 2020 έχει αφαιρέσει 2.400 σελίδες και 14.200 ομάδες σχετικές με ένοπλη αντίσταση. Το Facebook ισχυρίστηκε πως δεν είχε δώσει στη δημοσιότητα έως τώρα τη λίστα, επειδή η δημοσιοποίηση των λεπτομερειών μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας.
    Πρόκειται για ένα δραστήριο κομμάτι οπότε προσπαθούμε να είμαστε όσο πιο διάφανοι γίνεται χωρίς να θυσιάσουμε την ασφάλεια, να αυξήσουμε τα νομικά ρίσκα και να προσφέρουμε σε αυτές τις ομάδες ευκαιρία να παρακάμψουν τους κανόνες μας. Το Facebook δε θέλει τη βία να οργανώνεται και να υποθάλπεται στην πλατφόρμα μας και αυτή η λίστα είναι μία προσπάθεια να αποτρέψουμε αυτά τα άτομα από το να το πετύχουν αυτό. Δεν είναι τέλειο, αλλά αυτός είναι ο λόγος που υπάρχει. – Brian Fishman, Διευθυντής Αντιτρομοκρατικής Πολιτικής, Facebook
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φοβούνται να κυκλοφορήσουν έξω οι ιολόγοι-λοιμωξιολόγοι που μιλάνε για την covid 19 στα κανάλια.
    Αυτό ισχυρίζεται έρευνα του περιοδικού Nature σύμφωνα με την οποία μεγάλο μέρος των προβεβλημένων επιστημόνων με πρώτο τον Α.Φάουτσι, έχουν δεχτεί επιθέσεις.
    Η έρευνα αφορούσε 321 επιστήμονες από όλο τον κόσμο και οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 15% ανέφεραν ότι κάποια στιγμή οι ίδιοι ή και η οικογένεια τους δέχτηκαν απειλές κατά της ζωής τους, ενώ ένα άλλο 22% ότι δέχτηκαν απειλές σωματικής ή σεξουαλικής βίας, μερικές φορές ακόμη και μέσω τηλεφωνημάτων στο σπίτι τους, ενώ άλλες μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή online σχολίων και αναρτήσεων.
    Η πιο γνωστή από αυτές τις περιπτώσεις είναι αυτή του Α. Φάουτσι που κυκλοφορεί μόνο με σωματοφύλακες εξαιτίας των απειλών που δέχεται. Πάνω από το 25% των επιστημόνων ανέφεραν ότι "πάντα" ή "συνήθως" γίνονταν αποδέκτες σχολίων στο διαδίκτυο από "τρολ", με προσωπικές επιθέσεις εναντίον τους ενώ ένα 60% των επιστημόνων ανέφερε πως είχαν δεχτεί επιθέσεις κατά της αξιοπιστίας τους. Πάνω από το 40% δήλωσαν ότι ένιωθαν συναισθηματικό ή ψυχολογικό στρες εξαιτίας αυτής της κατάστασης, ενώ ένα 30% ότι η φήμη τους είχε τρωθεί.
    Ακόμα και εκείνοι που δεν ανέφεραν να έχουν δεχτεί απειλές, δήλωσαν πλέον διστακτικοί να μιλούν στην τηλεόραση για τον κορωνοϊό. Ωστόσο όλα αυτά δεν συνάδουν με την απάντηση που οι ίδιοι οι ερωτηθέντες επιστήμονες έδωσαν στην τελευταία ερώτηση. Συγκεκριμένα μόνοι τους οι ερωτηθέντες παραδέχτηκαν σε ποσοστό 85% πως θεωρούν ότι έχουν καλή επαφή με τα μέσα και ότι καταφέρνουν να περνούν τα μηνύματα τους στο κοινό.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. «ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΓΕΜΑΤΗ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ».
    Η ελληνική πρωτοβουλία συνεχίζει να στηρίζει την HOPEgenesis στη μάχη ενάντια στην υπογεννητικότητα στην Ελλάδα.

    Ο οργανισμός Hellenic Initiative (THI), πιστός στις αντιλήψεις του και την προσφορά του στην Ελλάδα, προχώρησε σε ανανέωση της συνεργασίας του με την ΗΟPEgenesisγια δεύτερη συνεχή χρονιά.
    Με την χρηματοδότηση των εξόδων κύησης και τοκετού γυναικών που ζουν στα νησιά Σίκινο, Ανάφη, Λειψούς, Γαύδο, Χάλκη, Οινούσσες και Καστελόριζο.
    Ο αντίκτυπος της πρώτης συνεργασίας της Ελληνικής Πρωτοβουλίας και της HOPEgenesis, που αφορούσε στην «υιοθεσία» 6 νησιών των Δωδεκανήσων, είχε ως άμεσο αποτέλεσμα να γεννηθούν περισσότερα από 50 παιδιά με ασφάλεια, σε ακριτικά νησιά με δύσκολη πρόσβαση σε ιατρικές και μαιευτικές υποδομές και, ως εκ τούτου, να επηρεαστεί θετικά η κοινωνική και οικονομική ζωή των νησιών αυτών.
    Αυτό ήταν το έναυσμα για την ανανέωση της συνεργασίας και για το 2021, σε εφτά δυσπρόσιτα νησιά με χαμηλές γεννήσεις και αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων και θανάτων, γεγονός πολύ ανησυχητικό για την εξέλιξη των νησιωτικών αυτών κοινοτήτων.
    Η Ελληνική Πρωτοβουλία (TheHellenicInitiative)εξακολουθεί να υποστηρίζει τηνHOPEgenesis, συμβάλλοντας ενεργά στην αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα και δη σε ακριτικές περιοχές που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.
    Οκ. GeorgeP. Stamas,Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Πρωτοβουλίας, δήλωσε: «Ο οργανισμός Hellenic Initiative υποστηρίζει με υπερηφάνεια την HOPEgenesis στην προσπάθειά της να αντιστρέψει το αρνητικό πρόσημο των γεννήσεων στην Ελλάδα».
    Ο Δρ. Στ. Χανδακάς, Πρόεδρος της HOPEgenesis, δήλωσε: «Πλέον μπορούμε να πούμε ότι ο οργανισμός ΤΗΙ είναι ένας στρατηγικός μας σύμμαχος ενάντια στην υπογεννητικότητα.
    Είμαστε ευγνώμονες που αγκαλιάζει την προσπάθειά μας και ενστερνίζεται το όραμά μας για μια Ελλάδα γεμάτη παιδιά.
    Η συνεχής υποστήριξή του είναι καθοριστικής σημασίας για να ξαναδώσουμε πνοή σε νησιωτικές περιοχές που το έχουν ανάγκη.
    Είμαστε σίγουροι πως για άλλη μια φορά, μαζί, θα καταφέρουμε να δώσουμε την ελπίδα σε πολλά νέα ζευγάρια».
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Οι μισοί ασθενείς θα εμφανίσουν μακρά Covid, προειδοποιεί νέα μελέτη.
    Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να προετοιμαστούν για τη στήριξη πρώην ασθενών της Covid-19 που υποφέρουν από συμπτώματα για μήνες, προειδοποιούν οι συντάκτες νέας μελέτης.
    Όπως αναφέρουν στο JAMA Network Open, οι οι μισοί και πλέον άνθρωποι που προσβάλλονται από κορωνοϊό συνεχίζουν να πάσχουν από μακρά Covid έξι μήνες αργότερα.
    Πυρετός, πόνος κόπωση, δύσπνοια, δυσκολία συγκέντρωσης και προβλήματα κινητικότητας είναι μερικά από τα συμπτώματα που καταγράφει η έρευνα, η οποία έδειξε υψηλότερη συχνότητα μακράς Covid σε σχέση με προηγούμενες μελέτες.
    Η διαφοροποίηση είναι εν πολλοίς αναμενόμενη, καθώς κάθε μελέτη μπορεί να δίνει διαφορετικό ορισμό στη μυστηριώδη πάθηση.
    «Αν και ο επιπολασμός [συχνότητα] της μακράς Covid έχει υπολογιστεί σε προηγούμενες μελέτες, η νέα μελέτη εξέτασε μεγαλύτερο πληθυσμό, συμπεριλαμβάνοντας ασθενείς σε χώρες υψηλού, μέσου και χαμηλού εισοδήματος, και κάλυψε περισσότερα συμπτώματα. Πιστεύουμε επομένως ότι τα ευρήματά μας είναι αξιόπιστα» δήλωσε ο Βέρνον Τσιντσίλι, μέλος της ερευνητικής ομάδας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια.
    Η μελέτη επανεξετάζει 57 προηγούμενες μελέτες για συνολικά 250.0000 μη εμβολιασμένους ασθενείς του κορωνοϊού σε διάφορες χώρες. Το 79% των συμμετεχόντων είχε χρειαστεί νοσηλεία και το μεγαλύτερο μέρος ζει σε χώρες υψηλού εισοδήματος.
    Τα κυριότερα συμπτώματα έως και έξι μήνες μετά την ανάρρωση:
    Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς –ενήλικες και παιδιά- ανέφεραν απώλεια βάρους, πυρετό ή πόνους
    Ένας στους πέντε ανέφερε προβλήματα κινητικότητας
    Ένας στους τέσσερις δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί
    Σχεδόν ένας στους τρεις διαγιγνώσκεται με διαταραχή γενικευμένου άγχους
    Έξι στους δέκα παρουσιάζουν παθολογικά ευρήματα σε ακτινογραφίες θώρακα και περισσότεροι από ένας στους τέσσερις έχει δύσπνοια
    Πόνος στο στήθος και αίσθημα παλμών είναι τα συχνότερα καρδιαγγειακά συμπτώματα
    Σχεδόν ένας στους πέντε εμφανίζει τριχόπτωση ή εκζέματα
    Κοιλιακός πόνος, μειωμένη όρεξη, διάρροια και έμετος είναι τα συχνότερα γαστρεντερικά συμπτώματα.
    «Η επιβάρυνση της υγείας σε επιζώντες της Covid-19 είναι συντριπτική» σχολίασε ο Πάντι Σεντόγκο, μέλος της ερευνητικής ομάδας. «Η μάχη με την Covid-19 δεν τελειώνει με την ανάρρωση από την οξεία λοίμωξη. Ο εμβολιασμός είναι ο καλύτερος σύμμαχός μας».
    Οι ερευνητές καλούν τις κυβερνήσεις να λάβουν υπόψη την προειδοποίηση, καθώς προβλέπουν επιβάρυνση των συστημάτων υγείας λόγω της μακράς Covid.
    Ζ.Π.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η Γαλλία παράγει περίπου το 75% της ενέργειάς της σε πυρηνικά εργοστάσια.
    Λεπέν: Υποσχέθηκε ότι εάν βγει πρόεδρος της Γαλλίας θα απομακρύνει όλες τις ανεμογεννήτριες.
    «Θα σταματήσω κάθε κατασκευή αιολικού πάρκου».
    Η υποψήφια για την γαλλική προεδρία Μαρίν Λεπέν υποσχέθηκε ότι εάν εκλεγεί πρόεδρος της χώρας την επόμενη χρονιά θα απομακρύνει όλες τις ανεμογεννήτριες από τη Γαλλία.
    Η Λεπέν, η οποία θα είναι υποψήφια του κόμματός της, του Εθνικού Συναγερμού, στις εκλογές του Απριλίου, έφτασε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών το 2017 και αναμένεται να κάνει το ίδιο και στις επόμενες παρότι κάποιες πρόσφατες δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι ο επίσης δεξιός Ερίκ Ζεμούρ μπορεί να την κερδίσει αν αποφασίσει να είναι τελικά υποψήφιος.
    «Ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά, αυτές οι πηγές ενέργειας δεν είναι ανανεώσιμες, είναι διακοπτόμενες. Αν εκλεγώ, θα σταματήσω κάθε κατασκευή αιολικού πάρκου και θα ξεκινήσω ένα μεγάλο έργο αποκαθήλωσης των ανεμογεννητριών», δήλωσε η Λεπέν στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL.
    Η Λεπέν πρόσθεσε ότι θα διακόψει τις επιχορηγήσεις για τα φωτοβολταϊκά και τις ανεμογεννήτριες, που όπως είπε επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό της χώρας με έξι ως επτά δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως αλλά και τους λογαριασμούς ενέργειας των καταναλωτών.
    Η Λεπέν είπε ακόμη ότι θα παράσχει μεγάλη στήριξη στην πυρηνική βιομηχανία της Γαλλίας επιτρέποντας την κατασκευή πολλών νέων πυρηνικών αντιδραστήρων, χρηματοδοτώντας μια σημαντική αναβάθμιση του υπάρχοντος πυρηνικού «στόλου» και υποστηρίζοντας την κατασκευή μικρότερων σπονδυλωτών αεριοστροβιλικών αντιδραστήρων όπως έχει προτείνει ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
    Σε έναν οδικό χάρτη για το 2030 που αφορά τη γαλλική οικονομία και τον οποίο παρουσίασε αυτή την εβδομάδα, ο πρόεδρος Μακρόν πρότεινε δισεκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη των ηλεκτροκίνητων οχημάτων, της πυρηνικής βιομηχανίας και του πράσινου ή ανανεώσιμου υδρογόνου αλλά δεν έκανε εκτενή αναφορά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
    Η Γαλλία παράγει περίπου το 75% της ενέργειάς της σε πυρηνικά εργοστάσια, γεγονός που σημαίνει ότι η ηλεκτρική ενέργεια που παράγει έχει από τις χαμηλότερες κατά κεφαλήν εκπομπές άνθρακα σε σχέση με όλες τις άλλες ανεπτυγμένες χώρες. Ωστόσο, βρίσκεται πολύ πίσω από τη Γερμανία και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες στις επενδύσεις σε αιολογικά πάρκα και σε πάρκα ηλιακής ενέργειας.
    Στη χώρα υπάρχει ένα ενεργό κίνημα κατά των ανεμογεννητριών, που υποστηρίζεται από την δεξιά, κυρίως υποκινούμενο από τον Ζαβιέ Μπερτράν, τον επικρατέστερο υποψήφιο των συντηρητικών για τις προεδρικές εκλογές.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΕΜΕΙΣ ΑΧΡΗΣΤΕΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ, Η ΓΑΛΛΙΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ.
    Η σύμμαχος Γαλλία παράγει περίπου το 75% της ενέργειάς της σε πυρηνικά εργοστάσια, γεγονός που σημαίνει ότι η ηλεκτρική ενέργεια που παράγει έχει από τις χαμηλότερες κατά κεφαλήν εκπομπές άνθρακα σε σχέση με όλες τις άλλες ανεπτυγμένες χώρες.
    ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ, ΚΟΥΛΗ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΤΗ, ΘΕΛΕΤΕ ΙΣΧΥΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ.
    ΓΙΑΤΙ ΟΜΩΣ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΤΕ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ, ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ, ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΦΙΛ;
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πυρηνική ενέργεια; Όχι, ευχαριστώ. Του Μωυσή Λίτση
      Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2021 07:00
      ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
      m.litsis@naftemporiki.gr

      Το προχθεσινό φιλόδοξο σχέδιο του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για επενδύσεις 30 δισ. ευρώ περιλάμβανε ένα δισ. ευρώ για τη δημιουργία της νέας γενιάς μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων, γνωστών ως SMRs. Οι αντιδραστήρες αυτοί είναι φθηνότεροι στην κατασκευή τους από ό,τι τα συμβατικά πυρηνικά εργοστάσια και θεωρούνται ασφαλέστεροι από τους 58 αντιδραστήρες που διαθέτει ήδη η Γαλλία.

      Πόσο ασφαλής μπορεί ωστόσο να είναι οποιαδήποτε παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, με δεδομένο το σχετικά πρόσφατο πυρηνικό ατύχημα το 2011 στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας; Ένα ατύχημα το οποίο δεν αφορούσε την «καθυστερημένη» πρώην ΕΣΣΔ -βλέπε Τσέρνομπιλ- ούτε το κατασκευασμένο επίσης επί «υπαρκτού σοσιαλισμού» πυρηνικό εργοστάσιο του Κοζλοντούι στη γειτονική μας Βουλγαρία, αλλά την Ιαπωνία, μία από τις επτά πιο ανεπτυγμένες χώρες στον­ κόσμο (G7).

      Η απόφαση Μακρόν για ενίσχυση της πυρηνικής ενέργειας έρχεται σε αντίθεση με τις αρχικές υποσχέσεις της προεδρίας του πως σκοπεύει να κλείσει 14 πυρηνικούς αντιδραστήρες και να περιορίσει τη συνεισφορά της πυρηνικής ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα από 75% στο 50% έως το 2035.

      Η Γαλλία είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που παράγει το 70% του ηλεκτρικού της ρεύματος από την πυρηνική ενέργεια. Μόνο οι ΗΠΑ παράγουν περισσότερη πυρηνική ενέργεια, αλλά έχουν πενταπλάσιο πληθυσμό από τη Γαλλία. Η Κίνα παράγει περίπου την ίδια ποσότητα πυρηνικής ενέργειας με τη Γαλλία, αλλά με πληθυσμό είκοσι φορές μεγαλύτερο.

      Ο Μακρόν επέλεξε έξι μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές να αναβαθμίσει τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Γαλλίας, ελπίζοντας, πρώτον, πως η ενεργειακή κρίση θα κάμψει τους δισταγμούς της κοινής γνώμης και, δεύτερον, πως θα προλάβει πλειοδοσία για τη χρήση πυρηνικής ενέργειας από την άκρα δεξιά. Ο Ερί Ζεμούρ, νέο ανερχόμενο αστέρι της γαλλικής ακροδεξιάς, που δεν αποκλείεται να βρεθεί αντιμέτωπος με τον Μακρόν στο δεύτερο γύρο των επερχόμενων προεδρικών εκλογών, έγραφε πρόσφατα στο περιοδικό Le Point: «Δεν θέλω η χώρα μας να απολέσει την ενεργειακή της κυριαρχία με πρόσχημα την αντιγραφή της παράλογης ενεργειακής μετάβασης από τη Γερμανία».

      Οι πυρηνικές φιλοδοξίες απειλούν επίσης να φέρουν τον Μακρόν αντιμέτωπο με το Βερολίνο, που, μετά το ατύχημα της Φουκουσίμα, έχει εξαγγείλει το κλείσιμο των πυρηνικών του εργοστασίων.

      Παράλληλα ο Μακρόν θέλει να μετατρέψει τους μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες σε εξαγώγιμο προϊόν για χώρες που αναζητούν νέες χαμηλών ρύπων ενεργειακές πηγές, προκειμένου να ανταποκριθούν στους στόχους για μηδενικές εκπομπές.
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
  14. Γαλλία: Πυρηνικοί αντιδραστήρες νέας γενιάς μπορούν να βοηθήσουν να επιτευχθεί ο στόχος για ουδετερότητα άνθρακα έως το 2050.
    Ο διαχειριστής του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία, η RTE, δήλωσε πως οι επόμενης γενιάς πυρηνικοί αντιδραστήρες προσφέρουν έναν προσιτό τρόπο προκειμένου το ενεργειακό μείγμα της χώρας να απομακρυνθεί από τα ορυκτά καύσιμα και καθιστά εφικτό έως το 2050 τον στόχο της ουδετερότητας άνθρακα.
    "Η κατασκευή νέων πυρηνικών αντιδραστήρων είναι οικονομικά βιώσιμη, ιδιαίτερα καθώς καθιστά δυνατό να διατηρηθεί ένας στόλος περίπου 40 γιγαβάτ το 2050", ανέφερε η RTE σε μια έκθεση όπου εξετάζει διάφορους τρόπους προκειμένου να ανταποκριθεί στην αύξηση της ζήτησης ηλεκτρισμού.
    Η επίτευξη των στόχων για ουδετερότητα άνθρακα στο μέλλον χωρίς πυρηνικούς αντιδραστήρες θα απαιτούσε μια ταχύτερη αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε σχέση με τις πιο δυναμικές ηλεκτρικές μίξεις στην Ευρώπη, ανέφερε η RTE.
    Οι στόχοι για ουδετερότητα άνθρακα θα είναι "αδύνατοι" χωρίς μια σημαντική ανάπτυξη της ανανεώσιμης ενέργειας, ανέφερε η RTE.
    Άλλες επιλογές προσφοράς περιλαμβάνουν την ανάπτυξη περαιτέρω γραμμών διασύνδεσης ανάμεσα σε χώρες, τη διεύρυνση της υδραυλικής αποθήκευσης και την εγκατάσταση μπαταριών για την αποθήκευση ανανεώσιμης ενέργειας.
    Νέα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια που χρησιμοποιούν αέρια που δεν παράγουν διοξείδιο του άνθρακα, όπως το "πράσινο υδρογόνο" το οποίο παράγεται μέσω της χρήσης ανανεώσιμης ενέργειας, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να ανταποκριθούν στις προβλέψεις για αυξανόμενη κατανάλωση, ανέφερε.
    Η RTE ανέφερε πως η τρέχουσα ενεργειακή κρίση δείχνει πως η εξάρτηση της Ευρώπης από υδρογονάνθρακες, όπως το αέριο και ο άνθρακας, έχει ένα οικονομικό κόστος και πως η παραγωγή χαμηλών εκπομπών άνθρακα στη χώρα είναι ένα θέμα ενεργειακής ανεξαρτησίας.
    Η υπηρεσία επιτήρησης της πυρηνικής ασφάλειας στη Γαλλία, η ASN, ενέκρινε τον Φεβρουάριο τη λειτουργία του μισού και πλέον πυρηνικού στόλου για μία ακόμη δεκαετία απ΄ότι σχεδιαζόταν αρχικά έπειτα από εργασίες συντήρησης, καθώς οι αντιδραστήρες 32-900 πλησιάζουν στο τέλος της διάρκειας ζωής τους.
    Η Γαλλία διαθέτει τώρα ικανότητα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας περίπου 62,4 γιγαβάτ η οποία παρέχεται από 57 αντιδραστήρες, σύμφωνα με τα στοιχεία της RTE.
    Η δημοσίευση της έκθεσης αυτής γίνεται σε μια συγκυρία όπου το ενεργειακό μέλλον της Γαλλίας αποτελεί αντικείμενο μιας ζωηρής δημόσιας συζήτησης καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές του 2022. Ορισμένοι υποψήφιοι τάσσονται υπέρ της λιγότερο ή περισσότερο ταχείας εγκατάλειψης της πυρηνικής ενέργειας (οι οικολόγοι ή η ριζοσπαστική αριστερά για παράδειγμα), ενώ άλλοι (κυρίως στη δεξιά αλλά και στο Κομμουνιστικό Κόμμα) είναι ευνοϊκοί στην ενέργεια αυτή. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, που τάσσεται υπέρ της πυρηνικής ενέργειας, διατηρεί προς το παρόν την απόφασή του για έξι νέους EPR (πυρηνικοί αντιδραστήρες νέας γενιάς).
    ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ
    ΣΗΜΕΙΩΣΗ Ζ.Π.: σε πρόσφατη δημοσκόπηση το 59% των Γάλλων υποστηρίζει την πυρηνική ενέργεια.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακρόν: Καθαρή ενέργεια από πυρηνικά εργοστάσια στην Γαλλία.
      Στην Ελλάδα όμως του Κυριάκου Μητσοτάκη αυτή η συζήτηση είναι απαγορευμένη.
      Για καθαρή ενέργεια από πυρηνικά εργοστάσια κάνει λόγο ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν αντίθετα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη που επιμένει όπου βρεθεί και όπου σταθεί να επικαλείται κωμικά την κλιματική κρίση λανσάροντας ως λύση της Γερμανικές ανεμογεννήτριες.
      «Κανείς σήμερα δεν μπορεί αρνηθεί ότι εκείνο που ο κόσμος μας χρειάζεται είναι λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και η προστασία της βιοποικιλότητας. Πρέπει λοιπόν να επιτύχουμε ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα. Και αυτό θα το επιτύχουμε με μια σειρά από επαναστάσεις».
      Εκεί που κάποιος θα περίμενε λοιπόν να ακούσει ένα λογύδριο σαν αυτό που βάζει συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Γάλλος πρόεδρος εξηγεί τι ακριβώς εννοεί λέγοντας «επαναστάσεις» και «ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα».
      Η επανάσταση του Μακρόν, είναι περισσότερες επενδύσεις στην πυρηνική ενέργεια! Πολιτική που έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με την Γερμανική πολιτική, την οποία μάλιστα έχει καταφέρει να επιβάλει και στην ΕΕ.
      «Στην παραγωγή ενέργειας έχουμε μια ευκαιρία και ένα μοντέλο ιστορικής σημασίας, διότι διαθέτουμε πολλά πυρηνικά εργοστάσια εδώ και δεκαετίες. Οι 200.000 απασχολούμενοι σε αυτά είναι μια ευκαιρία. Μέσω αυτών είμαστε η χώρα στην Ευρώπη με τις μικρότερες παραγόμενες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα»!
      Τα επιχειρήματα του Μακρόν είναι συντριπτικά. Η Γαλλία είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης με τις μικρότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ενώ οι επενδύσεις σε πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, δημιουργούν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Το αντίθετο με αυτό που συμβαίνει με τις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά πάρκα. Τα οποία παρότι πολυδάπανα, δημιουργούν ελάχιστες θέσεις εργασίας ανά εκατομμύριο επένδυσης
      Το 78% του ηλεκτρικού στη Γαλλία καλύπτεται από πυρηνική ενέργεια, στους 56 πυρηνικούς αντιδραστήρες που λειτουργούν εδώ και 4 δεκαετίες.
      Αλλά μιλάμε ασφαλώς για ένα μεγάλο και σοβαρό κράτος και όχι φερέφωνο του Βερολίνου όπως η Ελλάς με κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη.
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
  15. 10 κράτη της ΕΕ ζητούν να δοθεί στην πυρηνική ενέργεια πράσινη ετικέτα. ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ. ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.

    ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟ ΕΘΕΣΕ Ο Ζ.Π. ΠΡΙΝ ΜΕΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ.

    Κράτη μέλη πιέζουν για την πυρηνική ενέργεια να συμπεριληφθεί στην πράσινη μετάβαση, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Euractiv.

    Η άνοδος των τιμών στην ενέργεια έφερε την έκτακτη σύνοδο των κρατών μελών την περασμένη Τρίτη (26 Οκτωβρίου). Εκεί δέκα κράτη δια των υπουργών τους ζήτησαν από την Κομισιόν να χορηγήσει στην πυρηνική ενέργεια μια «πράσινη» ετικέτα σύμφωνα με την ταξινόμηση της βιώσιμης χρηματοδότησης της ΕΕ, η οποία λειτουργεί ως οδηγός για επενδύσεις φιλικές προς το κλίμα.


    Στις αρχές του Οκτωβρίου οι υπουργοί Βουλγαρίας, Κροατίας, Τσεχίας, Φινλανδίας, Γαλλίας, Ουγγαρίας, Πολωνίας, Ρουμανίας, Σλοβακίας και Σλοβενίας υπέγραψαν ένα κοινό άρθρο, το οποίο δημοσίευσαν σε μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες. Σε αυτό το άρθρο υποστήριξαν ότι η πυρηνική ενέργεια είναι μέρος της λύσης του προβλήματος της ενεργειακής αυτάρκειας αλλά και της μετάβασης σε πιο καθαρή ενέργεια.

    Όπως αναφέρει το Euractiv, αυτήν την πρόταση είδαν θετικά και οι υπουργοί της Ολλανδίας και της Σουηδίας κατά τη Σύνοδο της Τρίτης.

    Η άνοδος των ενεργειακών τιμών όχι απλά τροφοδότησε τη συζήτηση για το ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης- η συζήτηση καλά κρατεί εδώ και δεκαετίες, αλλά συντάραξε τις ισορροπίες στις κυρίαρχες απόψεις και θέσεις. Όπως είπε στo Euractiv η Τζέσικα Τζόνσον, εκ μέρους της Foratom-είναι η εμπορική ένωση για την βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη:«Αυτό που ήταν πολύ ενδιαφέρον είναι πώς άλλαξε η συζήτηση τις τελευταίες εβδομάδες. Πρώτα απ 'όλα, νομίζω ότι οφείλεται στο ότι έχουμε ολοένα και περισσότερα κράτη μέλη που αναγνωρίζουν ότι, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές, χρειαζόμαστε την πυρηνική ενέργεια».

    Η πυρηνική ενέργεια εξαρτάται λιγότερο από τις εισαγωγές. Το ουράνιο είναι διαθέσιμο από πολλές πηγές και δεν απαιτείται μεγάλη ποσότητα για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας. Αντίθετα, η προμήθεια φυσικού αερίου στην ΕΕ για παράδειγμα, σε μεγάλο βαθμό καθορίζεται από τις διαθέσεις της Ρωσίας.


    Από την άλλη βέβαια, ήδη μερίδα κρατών, όπως η Αυστρία και το Λουξεμβούργο έχουν εκφράσει την ανησυχία τους μπροστά στο ενδεχόμενο ένταξης της πυρηνικής ενέργειας στην πράσινη μετάβαση. Ισχυρίζονται ότι είναι ακριβή, πολύ ακριβότερη από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως στα φωτοβολταϊκά και όχι ασφαλής, πέραν του πολύ χρόνου που απαιτείται για τις υποδομές.

    Η Γερμανία πάντως, παραδοσιακός αντίπαλος της πυρηνικής ενέργειας, είναι πλέον πιο διαλλακτική ενώ και η Κομισιόν στέλνει θετικά σήματα, αναφέρει το Euractiv. Πάντως τίποτα δεν είναι ακόμα ληγμένο οριστικά. Όσο πιέζει όμως η ενεργειακή πραγματικότητα θα πρέπει η ΕΕ να αποφασίσει και έμπρακτα.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...