ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

19 Οκτωβρίου 2021

ΤΑ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΟΥΣ ΟΥΤΕ ΘΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΣΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ. ΜΟΝΟ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΕΙΝΑΙ Η ΣΩΤΗΡΙΑ.

 

Νέα μελέτη: Η ιντερφερόνη δεν βελτιώνει την κατάσταση των νοσηλευομένων ασθενών με Covid-19. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΟΥΣ ΟΥΤΕ ΘΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΣΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ. ΜΟΝΟ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΕΙΝΑΙ Η ΣΩΤΗΡΙΑ.

 

Η ΙΒΕΡΜΕΚΤΊΝΗ, ένα φάρμακο για τις παρασιτώσεις του εντέρου. Μόνο επικίνδυνοι άσχετοι και αγράμματοι θα το έκαναν φάρμακο για ιούς. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΟΥΣ ΟΥΤΕ ΘΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΣΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ. ΜΟΝΟ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΕΙΝΑΙ Η ΣΩΤΗΡΙΑ.

 

Η MSD έχει υποβάλει αίτηση για Άδεια Χρήσης Έκτακτης Ανάγκης στον Αμερικανικό FDA για το molnupiravir. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΟΥΣ ΟΥΤΕ ΘΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΣΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ. ΜΟΝΟ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΕΙΝΑΙ Η ΣΩΤΗΡΙΑ.

 

Τα «φάρμακα» κατά του κορωνοϊού που υπάρχουν μέχρι σήμερα. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΟΥΣ ΟΥΤΕ ΘΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΣΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ. ΜΟΝΟ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΕΙΝΑΙ Η ΣΩΤΗΡΙΑ.

 

Η αζιθρομυκίνη δεν προσφέρει όφελος στην αντιμετώπιση της COVID-19 σε ασθενείς με ήπια νόσο που δεν χρειάζονται νοσηλεία. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΟΥΣ ΟΥΤΕ ΘΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΣΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ. ΜΟΝΟ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΕΙΝΑΙ Η ΣΩΤΗΡΙΑ.

 

Η θεραπεία με remdesivir δεν βελτιώνει την επιβίωση και ίσως αυξάνει την διάρκεια νοσηλείας σε ασθενείς με COVID-19. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΟΥΣ ΟΥΤΕ ΘΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΣΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ. ΜΟΝΟ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΕΙΝΑΙ Η ΣΩΤΗΡΙΑ.

 

Τελευταία έρευνα: Η κολχικίνη δεν βοηθά καθόλου τους νοσηλευόμενους ασθενείς με Covid-19. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΟΥΣ ΟΥΤΕ ΘΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΣΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ. ΜΟΝΟ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΕΙΝΑΙ Η ΣΩΤΗΡΙΑ.

 

Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΥΝΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΟΗΤΗ ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΑΚΡΟΔΕΞΙΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ. ΟΙ ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΟΙ ΑΥΤΟΕΓΚΛΩΒΙΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΕΝΑ ΑΔΙΕΞΟΔΟ.

 

 

 

 

 

Ο εμβολιασμός παράγει μεγαλύτερες ποσότητες κυκλοφορούντων αντισωμάτων από τη φυσική λοίμωξη από COVID-19, αλλά μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature υποδεικνύει ότι δεν δημιουργούνται όλα τα  Β κύτταρα μνήμης με τον ίδιο  τρόπο. Ενώ ο εμβολιασμός δίνει ώθηση στα Β κύτταρα μνήμης που αναπτύσσονται σε μερικές εβδομάδες, η φυσική λοίμωξη γεννά Β κύτταρα μνήμης που συνεχίζουν να αναπτύσσονται για αρκετούς μήνες, παράγοντας ιδιαίτερα ισχυρά αντισώματα, ικανά να εξαλείψουν και τις μεταλλάξεις του ιού.
«Παρόλο που η φυσική λοίμωξη μπορεί να παράγει ώριμα αντισώματα με ευρύτερη δραστηριότητα από ό,τι ένα εμβόλιο, μπορεί ταυτόχρονα και να σας σκοτώσει. Το εμβόλιο δεν θα προκαλέσει κάτι τέτοιο, αλλά πράγματι προστατεύει από τον κίνδυνο σοβαρής ασθένειας ή θανάτου από τη λοίμωξη», αναφέρει ο Michel C. Nussenzweig, επικεφαλής του Εργαστηρίου Μοριακής Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου Rockefeller.

 


Ο Δρ. Nussenzweig και οι συνεργάτες του θέλησαν να εντοπίσουν τυχόν διαφορές στην ανάπτυξη των Β κυττάρων μνήμης συγκρίνοντας δείγματα αίματος από ασθενείς που είχαν αναρρώσει από COVID-19 με αυτά από άτομα εμβολιασμένα με mRNA εμβόλιο που δεν είχαν νοσήσει ποτέ.
Εμβολιασμός και φυσική λοίμωξη παρείχαν παρόμοιο αριθμό Β κυττάρων μνήμης, τα οποία αναπτύχθηκαν τάχιστα μεταξύ της πρώτης και δεύτερης δόσης των εμβολίων της Pfizer και της Moderna, παράγοντας όλο και πιο ισχυρά αντισώματα μνήμης. Μετά από δύο μήνες, όμως, η εξέλιξη σταμάτησε. Τα Β κύτταρα μνήμης υπήρχαν σε μεγάλο αριθμό και εξέφραζαν ισχυρά αντισώματα, που, όμως, δεν ενδυναμώνονταν πλέον. Επίσης, αν και κάποια από αυτά τα αντισώματα μπορούσαν να εξουδετερώσουν τη «Δέλτα» και άλλες μεταλλάξεις, δεν παρατηρήθηκε συνολική βελτίωση στο εύρος τους.
Στους αναρρώσαντες ασθενείς, από την άλλη, τα Β κύτταρα μνήμης συνέχισαν να αναπτύσσονται και να βελτιώνονται έως και ένα χρόνο μετά τη λοίμωξη. Με κάθε ενημέρωση των Β κυττάρων μνήμης, δημιουργούνταν πιο ισχυρά και πιο ευρέως εξουδετερωτικά αντισώματα μνήμης.

 

 

Πόσα αντισώματα στον κορωνοϊό αναπτύσσει κάποιος που δεν είχε παρενέργειες στο εμβόλιο;

 
Τα αντισώματα που δημιουργούνται από τα εμβόλια covid-19 είναι ένα από τα φλέγοντα ζητήματα που επικρατούν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Και αυτό γιατί φαίνεται πως αυτά τα πολυπόθητα αντισώματα δεν δημιουργούνται μέσω των ήδη υπαρχόντων εμβολίων (έστω όχι τα επαρκή για ανοσία). Στις επικρατούσες απόψεις περί αντισωμάτων υπάρχει αυτή που λέει ότι όσο περισσότερες παρενέργειες έχεις από το εμβόλιο τόσο πιο πολύ ενεργοποιήθηκε η ανοσολογική απόκριση του οργανισμού, δηλαδή ότι παρήχθησαν αρκετά αντισώματα.
Έχουν σχέση όμως οι παρενέργειες που έχουμε μετά από τον εμβολιασμό (πυρετός, ρίγη, πονοκέφαλος, μυαλγίες, αδιαθεσία) με το αν έχουν δημιουργηθεί αντισώματα;
Σε αυτό το ερώτημα έρχεται να απαντήσει έρευνα για τις ανάγκες της οποίας συνεργάστηκαν τρία ιδρύματα του Μέριλαντ. Υπό εξέταση τέθηκαν 271 άτομα τα οποία είχαν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer/BioNTech, με την ομάδα των επιστημόνων να καταγράφει λεπτομερώς τις παρατηρήσεις της μετά την χορήγηση κάθε δόσης και ακολούθως να τις συσχετίζει με το εύρος των αντισωμάτων που αναπτύχθηκαν σε κάθε οργανισμό ώστε να επιβεβαιώσει ή να καταρρίψει τον αστικό μύθο που υποστηρίζει ότι «όσο περισσότερα τόσο καλύτερα».
Στα 206 από τα 271 άτομα που συμμετείχαν στην μελέτη δεν παρατηρήθηκε κάποιος συσχετισμός ανάμεσα στην σοβαρότητα των συμπτωμάτων και των παρενεργειών και στην παραγωγή αντισωμάτων, όπως αυτή φαίνεται από την ανοσοσφαιρίνη (IgG), είτε ο έλεγχος αφορούσε την πρώτη είτε την δεύτερη δόση, αφού τα αποτελέσματα έδειξαν ξεκάθαρα ότι και εκείνοι που είχαν πολλές παρενέργειες και εκείνοι που είχαν λίγες ή και καθόλου, εμφάνισαν παρόμοια επίπεδα ανοσοσφαιρίνης, όπως και αντισωμάτων, ακόμη και λαμβάνοντας υπόψη και άλλους παράγοντες που διαφέρουν από υποκείμενο σε υποκείμενο, όπως για παράδειγμα το φύλο, η ηλικία, το βάρος και άλλα.
Μάλιστα η κατακλείδα της έρευνας, έτσι όπως διατυπώνεται από τους ίδιους τους επιστήμονες που την πραγματοποίησαν, δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας και ουσιαστικά κλείνει κάθε διάλογο επί του θέματος. «Δεν βρήκαμε καμία συσχέτιση μεταξύ των συμπτωμάτων που αναπτύσσονται μετά τον εμβολιασμό κατά της νόσου COVID-19 και των αντισωμάτων που δημιουργούνται κατά του SARS-CoV- 2», υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πάντως ότι παρατηρήθηκε ότι οι παρενέργειες ήταν σοβαρότερες σε γυναίκες, σε σχέση με τους άντρες, ενώ η έρευνα κατέληξε σε ακόμη δύο συμπεράσματα.
Το πρώτο είναι ότι τα συμπτώματα μετά την δεύτερη δόση είναι τις περισσότερες φορές πιο έντονα και το δεύτερο εύρημα είναι ότι τα άτομα που εμφάνισαν προβλήματα μετά την πρώτη δόση είχαν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν σημαντικές παρενέργειες και μετά την δεύτερη δόση.

 

 

Τα αντισώματα από τα εμβόλια Pfizer και AstraZeneca μειώνονται απότομα λίγους μήνες μετά.

Για τα άτομα που εμβολιάστηκαν με Pfizer και δεν είχαν νοσήσει από COVID-19, τα επίπεδα αντισωμάτων μειώθηκαν στο μισό μετά από μόλις τρεις μήνες. Επίσης, μετά από μόλις τρεις μήνες, οι εμβολιασμένοι με AstraZeneca είχαν μόνο το ένα πέμπτο των επιπέδων αντισωμάτων σε σχέση με όσους εμβολιάστηκαν με Pfizer.
Ο σουηδικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας SVΤ περιέγραψε τα νέα ευρήματα έρευνας ως ένα κομμάτι του παζλ στο γιατί η Σουηδία και άλλες χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού βλέπουν όλο και περισσότερες λοιμώξεις μεταξύ εκείνων που έλαβαν και τις δύο δόσεις.
Τα επίπεδα αντισωμάτων μεταξύ των πλήρως εμβολιασμένων ατόμων μειώνονται ταχύτερα από ό,τι πίστευαν οι ερευνητές, σύμφωνα με μεγάλη πρόσφατη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στη Σουηδία.
Συνολικά, πάνω από 2.000 υγειονομικοί έχουν συμπεριληφθεί στην εν λόγω μελέτη, στόχος της οποίας είναι να γίνουν γνωστές περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ανοσία μετά τον COVID-19 και τα αποτελέσματα των εμβολίων, στον βαθμό του πόσο γρήγορα μειώνεται η ανοσία.
Για τα άτομα που εμβολιάστηκαν με Pfizer και δεν είχαν νοσήσει από COVID-19, τα επίπεδα αντισωμάτων μειώθηκαν στο μισό μετά από μόλις τρεις μήνες.
Μετά από επτά μήνες, παρέμεινε μόνο το 15% των αρχικών επιπέδων – μείωση 85%.
Καθώς το προσωπικό που έλαβε το εμβόλιο AstraZeneca έλαβε τη δεύτερη δόση αργότερα, οι ερευνητές μπόρεσαν να τους παρακολουθήσουν μόνο για τρεις μήνες. Παρόλα αυτά, η πτώση ήταν ακόμη πιο απότομη.
Μετά από μόλις τρεις μήνες, οι εμβολιασμένοι με AstraZeneca είχαν μόνο το ένα πέμπτο των επιπέδων αντισωμάτων σε σχέση με όσους εμβολιάστηκαν με Pfizer.
Αρκετοί συμμετέχοντες έκαναν το εμβόλιο της Moderna, αλλά ήταν λίγοι και είχαν πολύ σύντομο χρόνο παρακολούθησης για να μπορέσουν οι ερευνητές να βγάλουν συμπέρασμα.
«Το γεγονός ότι τα επίπεδα αντισωμάτων μειώνονται με την πάροδο του χρόνου είναι απολύτως αναμενόμενο, αλλά εκπλήσσομαι που έχει μειωθεί τόσο σημαντικά σε μια σχετικά υγιή και νεαρή ομάδα» αναφέρει σχετικά η επικεφαλής της έρευνας Σαρλότ Ταλίν.
Όπως πρόσθεσε, «τα χαμηλά επίπεδα σημαίνουν ότι μπορούμε να έχουμε αυξημένη εξάπλωση ακόμη και σε ομάδες εμβολιασμένων. Αυτό μπορεί να έχει συνέπειες για τους ηλικιωμένους. Αυτό είναι ανησυχητικό και δείχνει ότι οι ηλικιωμένοι και οι ευάλωτοι πρέπει να λάβουν μια τρίτη δόση το συντομότερο δυνατό».
Το SVT χαρακτήρισε τα νέα αυτά ευρήματα ως ένα κομμάτι του παζλ στο γιατί η Σουηδία και αρκετές άλλες χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού έχουν ξεκινήσει να βλέπουν όλο και περισσότερες μολύνσεις μεταξύ όσων έχουν λάβει και τις δύο δόσεις.
Παρόλα αυτά, οι ερευνητές ακόμη δεν γνωρίζουν έως πού φτάνει η «γραμμή προστασίας».
«Τα αντισώματα είναι μόνο μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος, γνωρίζουμε ότι τα υψηλά επίπεδα αντισωμάτων σχετίζονται με την προστασία ενάντια στη μόλυνση. Αλλά το ανοσοποιητικό σύστημα περιέχει επίσης κύτταρα μνήμης που συμπληρώνουν γρήγορα τα επίπεδα αντισωμάτων όταν είμαστε εκτεθειμένοι στον ιό και δεν γνωρίζουμε πού ακριβώς είναι το όριο για να μολυνθούμε ή να αρρωστήσουμε» καταλήγει η επικεφαλής της έρευνας.

 

ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...