ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΜΗΔΕΝ (ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ -273,15 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ). Η ΕΝΤΡΟΠΙΑ ΕΦΘΑΣΕ ΣΤΗΝ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΤΙΜΗ ΤΗΣ. ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΗΣ ΚΒΑΝΤΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ.
Η ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΧΑΜΗΛΗΣ ΕΥΦΥΪΑΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΗΣ
ΟΙ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ, Ο ΛΑΟΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΣΕ ΕΞΥΠΝΑΔΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ, ΜΕ ΜΕΣΟ ΔΕΙΚΤΗ ΕΥΦΥΪΑΣ 92.
ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ: ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2010 - 2021 ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΩΝ ΡΩΜΙΩΝ ΠΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΜΕΙΩΘΗΚΕ ΚΑΤΑ 4% (ΣΤΗΝ ΕΕ ΑΥΞΗΘΗΚΕ ΚΑΤΑ 4%). ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΩΝ ΡΩΜΙΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ (ΚΑΘΟΛΟΥ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΥΞΗΘΗΚΕ ΚΑΤΑ 8% (ΕΕ ΜΕΙΩΘΗΚΕ ΚΑΤΑ 2%). ΕΛΛΑΔΑ 2021: ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ, ΑΡΙΣΤΕΡΙΣΜΟΣ, ΘΡΗΣΚΟΛΗΨΙΑ, ΔΙΑΣΤΡΟΦΕΣ, ΛΑΘΡΟΕΠΟΙΚΙΣΜΟΣ, ΕΚΤΡΩΣΕΙΣ, ΑΝΕΡΓΙΑ, ΑΠΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΣΗ, ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ ΜΕ ΥΠΕΡΔΑΝΕΙΣΜΟ, ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΕΥΦΥΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΚΜΗ, ΜΑΦΙΟΖΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΟΚΡΑΤΙΑ.
Ricinus-communis-Ρίκινος-ο-κοινός-Ρετσινολαδιά
ΙΣΤΟΡΙΑ - ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑ
Πανικός για το δηλητήριο
Ρόιτερς, Γαλλ. Πρακτορείο
09.01.2003
ΛΟΝΔΙΝΟ. Συναγερμός έχει σημάνει στη Βρετανία μετά την ανακάλυψη κατά τη διάρκεια επιδρομής σε διαμέρισμα του Γουντ Γκριν του Λονδίνου, μικρής ποσότητας ρικίνης, δηλητηρίου χωρίς αντίδοτο που επιφέρει άμεσο θάνατο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όπλο μαζικής καταστροφής. H ανακάλυψη, σύμφωνα με αξιωματούχους, «συνιστά την πρώτη σαφή απόδειξη, μετά την 11η Σεπτεμβρίου, για τον κίνδυνο επίθεσης με όπλα μαζικής καταστροφής στο βρετανικό έδαφος».
Εξι Αλγερινοί ύποπτοι ανακρίνονται ενώ άλλοι τρεις καταζητούνται.
Πανικός στις Αρχές
Ο πανικός είναι έκδηλος, καθώς η αντιτρομοκρατική αστυνομία της Βρετανίας αναζητεί απεγνωσμένα στοιχεία για το πού θα μπορούσαν οι ύποπτοι να κρύβουν μια μεγαλύτερη και συνεπώς πολύ πιο επικίνδυνη ποσότητα του δηλητηρίου, ενώ οι υγειονομικές υπηρεσίες έχουν ενημερωθεί για τα συμπτώματα που προκαλεί η ρικίνη προκειμένου να δράσουν άμεσα για την προστασία του πληθυσμού.
Η ρικίνη, τοξική ουσία γνωστή ήδη από τον A΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οπότε αποτέλεσε αντικείμενο στρατιωτικών μελετών, μπορεί να προκαλέσει θάνατο με την εισπνοή, την κατάποση ή την ένεση. Ελάχιστη ποσότητα αρκεί. Μισό χιλιοστό του γραμμαρίου ήταν αρκετό για τη δολοφονία από μυστικούς πράκτορες το 1978 στο Λονδίνο, του Βούλγαρου εξόριστου Γκεόργκι Μαρκόφ. Οπως εξηγούν Βρετανοί ιατροί, «πρόκειται για πολύ ύπουλη ουσία, καθώς τα συμπτώματα του πυρετού και των στομαχικών διαταραχών που προκαλεί μοιάζουν με τις ακίνδυνες και συνήθεις ασθένεις του χειμώνα». H ρικίνη, όμως, καταστρέφει τα κύτταρα του οργανισμού, προκαλεί σοβαρή αφυδάτωση και αλλεπάλληλες αιμορραγίες στην καρδιά, οδηγώντας σε βέβαιο θάνατο. Αντίδοτο δεν έχει βρεθεί, αν και έχει παρασκευαστεί εμβόλιο, κατόπιν πειραμάτων σε ποντικούς, που ενδέχεται να φανεί σωτήριο σε περίπτωση επίθεσης. Παρά την ύπαρξη του εμβολίου, η ρικίνη, η οποία περιέχεται στον πολτό του καστορέλαιου που παράγεται από το φυτό Ricinus Communis, μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί ως χημικό όπλο. Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές έχουν ανακαλυφθεί μεγάλες ποσότητες σε σπηλιές του Αφγανιστάν, ενισχύοντας τις υποψίες για σχέδια επίθεσης της διαβόητης Αλ Κάιντα του Λάντεν.
Βρίσκεται στη φύση
Η παραγωγή μικρών ποσοτήτων, επειδή πρόκειται για ουσία που παρέχει γενναιόδωρα η φύση, είναι σχετικά εύκολη, ωστόσο η μαζική επίθεση απαιτεί πολύπλοκο εξοπλισμό και δεν είναι τόσο απλή. O κίνδυνος, όμως, διοχέτευσης της ουσίας σε αποθέματα νερού ή στα κλιματιστικά κτιρίων είναι αρκετός για να αναστατώσει τους Βρετανούς.
Ρικίνη
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η ρικίνη είναι μια εξαιρετικά τοξική φυσικώς απαντώμενη λεκτίνη που απαντάται στους σπόρους του φυτού ρετσινολαδιά (Ricinus communis). Μία δόση καθαρής ρικίνης σε σκόνη με μέγεθος ολίγων κόκκων επιτραπέζιου αλατιού μπορεί να επιφέρει τον θάνατο σε ενήλικα άνθρωπο. Η μέση θανατηφόρος δόση (LD 50) ρικίνης είναι περίπου 22 μικρογραμμάρια ανά χιλιόγραμμο σωματικού βάρους (1,78 χιλιοστόγραμμα για τον μέσο ενήλικα). Χάρη σύγκρισης, ένα τυπικό δισκίο παρακεταμόλης (ακεταμινοφαίνη) περιέχει 500 mg ακεταμινοφαίνης και μια χαμηλή δόση ασπιρίνης περιέχει 81 mg ασπιρίνης.[2] Η στοματική πρόσληψη ρικίνης αποβαίνει πολύ λιγότερο τοξική και εκτιμάται ότι η θανατηφόρος δόση στον άνθρωπο είναι περίπου 1 χιλιοστόγραμμο ανά χιλιόγραμμο.
Τοξικότητα
Η ρικίνη είναι πολύ δηλητηριώδης είτε εισπνέεται είτε λαμβάνεται με ένεση είτε με κατάποση. Δρα ως τοξίνη με αναστολή της πρωτεϊνικής σύνθεσης. Αποτρέπει κύτταρα από τη "συναρμολόγηση" διαφόρων αμινοξέων προς πρωτεΐνες σύμφωνα με τα μηνύματα που λαμβάνονται από το αγγελιοφόρο RNA σε μία διαδικασία που διενεργείται από το κύτταρο στα ριβοσώματα, δηλαδή το πιο βασικό επίπεδο του μεταβολισμού των κυττάρων, που είναι απαραίτητη για όλα τα ζωντανά κύτταρα και έτσι για την ίδια τη ζωή. Η ρικίνη είναι ανθεκτική, αλλά όχι αδιαπέραστη, στον μεταβολισμό από πεπτιδάσες. Με κατάποση, η παθολογία της ρικίνης περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό στον γαστρεντερικό σωλήνα, όπου μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς του βλεννογόνου. Με την κατάλληλη θεραπεία, οι περισσότεροι ασθενείς θα έχουν πλήρη ανάκαμψη.
Επειδή τα συμπτώματα που προκαλούνται προέρχονται από την αποτυχία σύνθεσης πρωτεϊνών από τα κύτταρα, κάνουν την εμφάνισή τους μετά από μια όχι σταθερή καθυστέρηση που εκτείνεται από λίγες ώρες μέχρι μια πλήρη ημέρα μετά την έκθεση. Αντίδοτο έχει αναπτυχθεί από τον στρατό του Ηνωμένου Βασιλείου, αν και δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί σε ανθρώπους. Ένα άλλο αντίδοτο που αναπτύχθηκε από τον στρατό των ΗΠΑ, έχει αποδειχθεί ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό σε πειραματόζωα (ποντίκια) με ένεση όταν αίμα πλούσιο σε αντισώματα αναμιγνύεται με ρικίνη, ενώ έγιναν και κάποιες δοκιμές σε ανθρώπους.Συμπτωματική και υποστηρικτική θεραπεία είναι διαθέσιμες. Οι επιζώντες συχνά αναπτύσσουν μακροχρόνια βλάβη ορισμένων οργάνων. Η ρικίνη προκαλεί ισχυρή διάρροια και τα θύματα μπορεί να πεθάνουν από το κυκλοφορικό σοκ. Ο θάνατος επέρχεται συνήθως μέσα σε 3-5 ημέρες από την έκθεση.
Οι σπόροι συνθλίβονται σε μια μορφή ελαιοτριβείου για την εξαγωγή καστορελαίου. Αυτή η διαδικασία αφήνει ως κατάλοιπο τα στερεά τμήματα των σπερμάτων, που ονομάζονται "πίτα", "πίτα του ελαίου", και "πίτα σύνθλιψης". Ενώ οι "πίτες" που προέρχονται από σύνθλιψη καρύδας, φιστικιών και βαμβακιού μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε ως ζωοτροφές ή / και λιπάσματα, η τοξική φύση τους τις εμποδίζει από τη χρήση τους ως ζωοτροφές, εκτός εάν η ρικίνη πρώτα απενεργοποιηθεί με κλίβανο. Τυχαία κατάποση "πίτας" από σπέρματα του ricinus communis που έχει χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα έχει αναφερθεί ότι είναι υπεύθυνη για θανατηφόρα δηλητηρίαση από ρικίνη σε ζώα.
Οι θάνατοι από κατάποση σπόρων του φυτού είναι σπάνιοι, εν μέρει λόγω του δύσπεπτου περιβλήματός τους, και επειδή το σώμα μπορεί, αν και με δυσκολία, να υποβάλει σε διαδικασία πέψης τη ρικίνη.Ο πολτός από οκτώ σπέρματα θεωρείται επικίνδυνος για ενήλικο άτομο. Οι Rauber και Heard αναφέρουν ότι η προσεκτική εξέταση μελετών περιπτώσεων (case studies) των αρχών του 20ού αιώνα, δείχνουν ότι δημόσιες και επαγγελματικές αντιλήψεις της τοξικότητας της ρικίνης «δεν αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια τις δυνατότητες της σύγχρονης ιατρικής διαχείρισης».
Υπερδοσολογία
Πιο σοβαρά επεισόδια δηλητηρίασης στον άνθρωπο είναι το αποτέλεσμα της από του στόματος κατάποσης σπερμάτων του φυτού, 5-20 των οποίων θα μπορούσαν να αποδειχθούν μοιραία για έναν ενήλικα. Ωστόσο, υπήρχε μία περίπτωση 37χρονης γυναίκας που επέζησε ύστερα από πρόσληψη 30 σπερμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2013.Τα θύματα συχνά εμφανίζουν πρόδηλη ναυτία, διάρροια, ταχυκαρδία και υπόταση, και επιληπτικές κρίσεις εξακολουθούν να υπάρχουν μέχρι και για μια εβδομάδα. Οι συγκεντρώσεις ρικίνης ή ρικινίνης στο αίμα, στο πλάσμα ή στα ούρα μπορούν να μετρηθούν για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση.Οι εργαστηριακές εξετάσεις συνήθως περιλαμβάνουν ανοσοδοκιμασία ή υγρή χρωματογραφία-φασματομετρία μάζας.
Θεραπεία δηλητηρίασης
Δεν υπάρχει αντίδοτο για δηλητηρίαση από ρικίνη σε ανθρώπους. Οι υπάρχουσες θεραπείες δίνουν έμφαση στην ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων του δηλητηρίου. Πιθανές θεραπείες περιλαμβάνουν ενδοφλέβια χορήγηση υγρών, υποβοήθηση της αναπνοής ή χορήγηση φαρμάκων για την αντιμετώπιση των επιληπτικών κρίσεων και χαμηλή αρτηριακή πίεση. Εάν η ρικίνη έχει καταποθεί πρόσφατα, το στομάχι μπορεί να υποστεί έκπλυση με ενεργό άνθρακα.
Βιοχημεία
Η ρικίνη έχει ταξινομηθεί ως τύπου 2 πρωτεΐνη αδρανοποίησης ριβοσώματος (RIP). Ενώ ο τύπος 1 RIP αποτελείται από πρωτεΐνες απλής αλυσίδας που έχουν καταλυτική δράση, οι τύπου 2 RIPs, επίσης γνωστές ως ολοτοξίνες, αποτελούνται από δύο διαφορετικές αλυσίδες πρωτεϊνών που σχηματίζουν ένα ετεροδιμερές σύμπλοκο. Στον τύπο 2 RIP οι πρωτεΐνες αποτελούνται από μια Α αλυσίδα που είναι λειτουργικά ισοδύναμη με τον τύπο 1 RIP, ομοιοπολικά συνδεδεμένη με ένα μόνο δισουλφιδικό δεσμό με μια αλυσίδα Β, η οποία είναι καταλυτικά αδρανής, αλλά χρησιμεύει για να μεσολαβήσει στη μεταφορά του συμπλόκου πρωτεΐνης ΑΒ από την επιφάνεια του κυττάρου, μέσω φορέων κυστιδίων, στον αυλό του ενδοπλασματικού δικτύου (ER). Αμφότερες οι τύπου 1 και τύπου 2 RIP είναι λειτουργικά δραστικά έναντι των ριβοσωμάτων in vitro, ωστόσο μόνο οι τύπου 2 RIPs εμφανίζουν κυτταροτοξικότητα που οφείλεται στις λεκτινικές ιδιότητες της Β αλυσίδας. Για να εμφανίσετε τη λειτουργία αδρανοποίησης ριβοσώματος, ο δισουλφιδικός δεσμός στη ρικίνη πρέπει να διασπαστεί με αναγωγή του.
Βιοσύνθεση
Η ρικίνη συντίθεται στο ενδοσπέρμιο του σπέρματος του φυτού ρετσινολαδιά. Η πρόδρομος πρωτεΐνη της ρικίνης αποτελείται από πεπτίδιο 576 αμινοξέων μήκους και περιέχει ένα πεπτίδιο σήματος ( αμινοξέα στις θέσεις 1-35), την αλυσίδα ρικίνης Α (36 έως 302), ένα πεπτίδιο σύνδεσης (303-314), και την αλυσίδα ρικίνης Β (315 - 576).[20] Η Ν-τερματική αλληλουχία σήματος παραδίδει το προ- προπολυπεπτίδιο στο ενδοπλασματικό δίκτυο (ER) και, στη συνέχεια, το πεπτίδιο-σηματοδότης αποκόπτεται. Εντός του αυλού του ενδοπλασματικού δικτύου το προπολυπεπτίδιο είναι γλυκοζυλιωμένο και μία ισομεράση δισουλφιδίου διασπά τον δισουλφιδικό δεσμό σχηματισμού μεταξύ κυστεϊνών 294 και 318. Το προπολυπεπτίδιο υφίσταται περαιτέρω γλυκοζυλίωση εντός του σωματίου Golgi και μεταφέρεται στους σχηματισμούς αποθήκευσης πρωτεΐνης. Το προπολυπεπτίδιο διασπάται με τη βοήθεια μιας ενδοπεπτιδάσης που οδηγεί στην παραγωγή της πρωτεΐνης - ώριμης ρικίνης που αποτελείται από μία αλυσίδα Α 267 αμινοξέων και Β αλυσίδα 262 αμινοξέων, οι οποίες είναι ομοιοπολικά συνδεδεμένες με έναν απλό δισουλφιδικό δεσμό.
Δομή
Η τεταρτοταγής δομή της ρικίνης είναι ένα σφαιρικό, γλυκοζυλιωμένο ετεροδιμερές περίπου 60-65 kDa. Η αλυσίδα Α και η αλυσίδα Β έχουν παρόμοια μοριακά βάρη περίπου 32 kDa και 34 kDa, αντίστοιχα.
Η αλυσίδα Α της ρικίνης (RTA) είναι μία Νγλυκοσίδη - υδρολάση που αποτελείται από 267 αμινοξέα. Έχει τρεις δομικές περιοχές με περίπου το 50% του πολυπεπτιδίου να διατάσσεται σε άλφα-έλικες και βήτα-φύλλα. Σχηματίζει τρεις διακριτές περιοχές, με μια έντονη σχισμή που αποτελεί το ενεργό κέντρο της RTA.
Η Β αλυσίδα της ρικίνης (RTB) είναι μια λεκτίνη που αποτελείται από 262 αμινοξέα που είναι σε θέση να δεσμεύουν τα τερματικά κατάλοιπα της γαλακτόζης στις επιφάνειες των κυττάρων. Η RTB σχηματίζει διλοβική δομή που μοιάζει με έλλειψη άλφα-έλικες ή βήτα-φύλλα όπου οι ατομικοί λοβοί περιέχουν τρεις υποτομείς. Τουλάχιστον ένας από αυτούς τους τρεις υποτομείς σε κάθε ομόλογο λοβού διαθέτει έναν θύλακα δέσμευσης σακχάρου, που προσδίδει στην RTB τον λειτουργικό χαρακτήρα της.
Πολλά φυτά όπως το κριθάρι έχουν την αλυσίδα Α, αλλά όχι τη Β αλυσίδα. Οι άνθρωποι δεν αρρωσταίνουν από την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων των εν λόγω τροφίμων, ενώ η ρικίνη Α εμφανίζει εξαιρετικά χαμηλή τοξικότητα για όσο διάστημα η αλυσίδα Β δεν είναι παρούσα.
Αυτά είναι τα 5 πιο θανατηφόρα δηλητήρια στον κόσμο - Iatropedia
- 30 Ιανουαρίου 2021
Η LD50 (Θανατηφόρα Δόση 50%, δηλαδή η ποσότητα που απαιτείται για να σκοτωθεί το 50% του πληθυσμού δοκιμής) είναι ένα μέτρο υπολογισμού της τοξικότητας μια ουσίας και αναφέρεται συνήθως ανά κιλό σωματικού βάρους. Σε αυτήν την κλίμακα, για παράδειγμα, το κυανιούχο νάτριο βγαίνει περίπου στα 6 χιλιοστόγραμμα ανά kg. Συγκριτικά, το LD50 της τετροδοξοτίνης είναι περίπου 300 μικρογραμμάρια ανά kg εάν λαμβάνεται από το στόμα και μόλις 10 μικρογραμμάρια ανά kg εάν εγχυθεί απευθείας με ένεση.
Η αξιολόγηση της τοξικότητας δεν είναι εύκολη. Η χημική κατάσταση μιας ουσίας είναι σημαντική, όπως είναι και ο τρόπος λήψης της. Εάν καταπίναμε υγρό μέταλλο υδραργύρου (που διαφέρει από το να το εισπνέαμε σε αέρια μορφή), πιθανότατα θα διέλθει ακίνδυνα από τον οργανισμό μας. Και όμως, όταν το 1996 μια Αμερικανίδα καθηγήτρια της έπεσε μόνο μια σταγόνα από τον σύνθετο διμεθυλικό υδράργυρο στα λαστιχένια γάντια της, η ουσία διείσδυσε στα γάντια και στο δέρμα της, στέλνοντάς την σε μοιραίο κώμα μερικούς μήνες αργότερα.
Παρ’ όλα αυτά, εδώ είναι μια αντιπροσωπευτική επιλογή, με αύξουσα σειρά, για τα 5 πραγματικά πιο θανατηφόρα δηλητήρια στον κόσμο. Όλα είναι τουλάχιστον 100 φορές πιο τοξικά από το κυάνιο, το αρσενικό και τη στρυχνίνη.
5. Ρικίνη (Ricin)
Η ρικίνη παράγεται από τους καρπούς του φυτού για καστορέλαιο (Ricinus communis), το οποίο καλλιεργείται για να εξαγάγουμε το λάδι. Η ρικίνη βρίσκεται στις στερεές ίνες του καρπού. Είναι μια γλυκοπρωτεΐνη που παρεμβαίνει στη σύνθεση πρωτεϊνών στο κύτταρο, προκαλώντας κυτταρικό θάνατο. Έχει LD50 1-20 χιλιοστόγραμμα ανά κιλό σε περίπτωση κατάποσης από το στόμα, αλλά απαιτείται πολύ λιγότερη ποσότητα για να σκοτώσει ένα άτομο σε περίπτωση εισπνοής ή ένεσης.
4. VX
Η μοναδική συνθετική ένωση στα πέντε πιο θανατηφόρα δηλητήρια, το VX είναι ένας νευρικός παράγοντας με την υφή ενός του λαδιού κινητήρα. Προέκυψε από την έρευνα της ICI για νέα εντομοκτόνα στις αρχές της δεκαετίας του 1950 αλλά αποδείχθηκε πολύ τοξικό για χρήση στη γεωργία. Το VX σκοτώνει παρεμβαίνοντας στην μετάδοση νευρικών μηνυμάτων μεταξύ των κυττάρων. Αυτό απαιτεί ένα μόριο που ονομάζεται ακετυλοχολίνη. Αφού η ακετυλοχολίνη μεταδώσει το μήνυμά της, πρέπει να διασπαστεί (διαφορετικά θα συνεχίσει να στέλνει το μήνυμα) από έναν ενζυμικό καταλύτη που ονομάζεται ακετυλοχολινεστεράση. Το VX και άλλοι νευρικοί παράγοντες σταματούν αυτό το ένζυμο να λειτουργήσει, έτσι οι συσπάσεις των μυών ξεφεύγουν από τον έλεγχο και πεθαίνετε από ασφυξία.
Έχει LD50 μόλις 3 μικρογραμμάρια ανά kg (αν και ορισμένες αναφορές δείχνουν ότι ο αριθμός είναι λίγο υψηλότερος).
3. Βατραχοτοξίνη (Batrachotoxin)
Όλοι έχουμε ακούσει για τους Ινδιάνους της Νοτίου Αμερικής να χρησιμοποιούν φυσητήρες με δηλητήριο για να κυνηγούν το θήραμά τους. Το Curare είναι το πιο γνωστό και προέρχεται από ένα φυτό. Τα πιο τοξικά, ωστόσο, προέρχονται από τα δέρματα μικροσκοπικών βατράχων και το πιο θανατηφόρο απ’ όλα είναι η βατραχοτοξίνη.
Οι ιθαγενείς Ινδιάνοι συλλέγουν αυτούς τους βατράχους (χρυσαφί χρώμα με ονομασία Phyllobates terribilis και πολύχρωμοι με ονομασία Phyllobates bicolor) και τους αναγκάζουν να βγάλουν το δηλητήριο με το να τους βασανίζουν πάνω από μια φωτιά. Το LD50 της βατραχοτοξίνης είναι περίπου 2 μικρογραμμάρια ανά κιλό, που σημαίνει ότι μια ποσότητα δύο κόκκων αλατιού θα σας σκοτώσει.
Η βατραχοτοξίνη σκοτώνει παρεμβαίνοντας στα κανάλια ιόντων νατρίου στα κύτταρα των μυών και των νεύρων, μπλοκάροντάς τα ανοιχτά, έτσι ώστε να μην κλείσουν. Η συνεχής μετακίνηση των ιόντων Na+ οδηγεί τελικά σε καρδιακή ανεπάρκεια.
Είναι ενδιαφέρον ότι αυτοί οι βάτραχοι που γεννιούνται σε αιχμαλωσία δεν είναι δηλητηριώδεις, γεγονός που υποδηλώνει ότι το δηλητήριο προέρχεται από τη διατροφή τους στην φύση. Πιστεύεται ότι λαμβάνουν την τοξίνη από κάποιου είδους σκαθάρια που τρώνε.
2. Μαϊτοτοξίνη (Maitotoxin)
Υπάρχει μια σειρά ισχυρών θαλάσσιων τοξινών, όπως η σαξιτοξίνη (saxitoxin), οι οποίες είναι συχνά η αιτία δηλητηρίασης μετά την κατανάλωση μολυσμένων οστρακοειδών. Αυτές συχνά συνδέονται με επιβλαβή φύκια στη θάλασσα.
Η μαϊτοτοξίνη είναι η πιο θανατηφόρα από αυτές τις ουσίες και θεωρείται ότι έχει LD50 μια τάξη μεγέθους μικρότερη από τη βατραχοτοξίνη. Σχηματίζεται από ένα δινοφελικό, ένα είδος θαλάσσιου πλαγκτόν, έχει μια πολύ περίπλοκη δομή, η οποία παρουσιάζει μια τεράστια πρόκληση για την χημική της τεχνητή σύνθεση. Η μαϊτοτοξίνη είναι μια καρδιοτοξίνη, επιδρά στο σώμα αυξάνοντας τη ροή ιόντων ασβεστίου μέσω της μεμβράνης του καρδιακού μυός, προκαλώντας καρδιακή ανεπάρκεια.
1. Τοξίνη αλλαντίασης (Botulinum toxin)
Οι επιστήμονες διαφωνούν μεταξύ τους αναφορικά με τη σχετική τοξικότητα των ουσιών, αλλά φαίνεται να συμφωνούν ότι η τοξίνη αλλαντίασης, που παράγεται από αναερόβια βακτήρια, είναι η πιο τοξική ουσία γνωστή στον άνθρωπο. Το LD50 της είναι πολύ χαμηλό: το πολύ 1 νανογραμμάριο ανά κιλό μπορεί να σκοτώσει έναν άνθρωπο. Κατ’ αναλογία από πειράματα σε ποντίκια, μια ενδοφλέβια δόση μόλις 0.0000001g θα ήταν θανατηφόρα για έναν άνθρωπο 70 κιλών.
Αρχικά αναγνωρίστηκε ως αιτία τροφικής δηλητηρίασης σε χαλασμένα λουκάνικα (λατινική ονομασία botulus) στα τέλη του 18ου αιώνα στη Γερμανία. Υπάρχουν αρκετές τοξίνες αλλαντίασης, με τον τύπο Α να είναι ο πιο ισχυρός. Αυτά είναι πολυπεπτίδια, αποτελούμενα από 1.000 μόρια αμινοξέων που ενώνονται μεταξύ τους. Προκαλούν παράλυση των μυών εμποδίζοντας την απελευθέρωση του μορίου ακετυλοχολίνης (νευροδιαβιβαστής).
Αυτή η ίδια παραλυτική ιδιότητα είναι θεμελιώδης για την κλινική χρήση της αλλαντικής τοξίνης στο καλλυντικό Botox. Οι στοχευμένες ενέσεις μικρών ποσοτήτων τοξίνης εμποδίζουν την λειτουργία συγκεκριμένων μυών, χαλαρώνοντας τους μυς που διαφορετικά θα προκαλούσαν ρυτίδες στο δέρμα.
Υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για την φαρμακευτική χρήση των ιδιοτήτων των τοξικών ουσιών. Το δηλητήριο της θανατηφόρου οχιάς της Βραζιλίας (Bothrops jararaca) για παράδειγμα, περιέχει μόρια μείωσης της αρτηριακής πίεσης που έχουν οδηγήσει σε πρωτοποριακές θεραπείες για την υπέρταση.
Πηγή: https://theconversation.com
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΤΑ:
Αλίμονο ή αλλοίμονο;
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ λέξη αλίμονο προέρχεται είτε από το αλί + μόνον είτε από το ἀλλ΄ εἰ μόνον.
Στην πρώτη περίπτωση το αλίμονο προέρχεται από το επιφώνημα πόνου και απόγνωσης αλί, το οποίο είναι μετεξέλιξη του ηλί (=Θεέ μου), από την ευαγγελική φράση “ηλί, ηλί λαμά σαβαχθανί” του Ιησού Χριστού και από το επίθετο μόνον, τα οποία μαζί έφτιαχναν τη φράση "αλί μόνον του τάδε". Έτσι πέρασε με τα χρόνια η φράση "αλίμονο".
Στην δεύτερη περίπτωση το αλίμονο προέρχεται από την αρχαία φράση "αλλ’ ει μόνον" που σημαίνει "αλλά εάν μόνο".
Και στις δύο περιπτώσεις η λέξη γράφεται αλίμονο.
αλίμονο < αλί + μόνον (Έχει προταθεί και: < ἀλλ΄ εἰ μόνον)
Η λέξη αλλοίμονο προϋποθέτει να προέρχεται από την αρχαία ελληνική έκφραση "αλλ' οἴμοι". Το οἴμοι ήταν επιφώνημα θλίψης στα αρχαία. Παρόλα αυτά οι περισσότεροι μελετητές δέχονται την πρόταση της πρώτης περίπτωσης, οπότε αυτή απορρίπτεται απ' την πλειοψηφία και την θεωρούν παρωχημένη γραφή της λέξης αλίμονο.
αλλοίμονο < αρχαία ελληνική ἀλλά + οἴμοι
παρωχημένη γραφή της λέξης αλίμονο
.
Ήδη από το 1933 (Λεξικό της Πρωίας) οι μελετητές έχουν υιοθετήσει τη γραφή "αλίμονο". Πάντως όσοι σήμερα γράφουν την συγκεκριμένη λέξη "αλοίμονο" ή "αλλίμονο" προφανώς έχουν συγχύσει τις δύο περιπτώσεις και λανθάνουν τελείως.
Για το e-didaskalia.blogspot.gr
Αποστόλης Ζυμβραγάκης
Πτυχιούχος Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής - Ψυχολογίας Αθηνών
Ζ.Π.
Ο ΚΟΥΛΗΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΘΕΛΟΥΝ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΚΟΜΜΑ DEB ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο φιλοτουρκικό DEB θέλει να μπει στην Βουλή: Προσεγγίζει μουσουλμάνους της Αθήνας για να περάσει το όριο του 3%.
Κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια της χώρας.
Την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί υπάρχει ένας ακόμη εχθρός για την Ελλάδα και αυτός βρίσκεται εντός των πυλών.
Ο λόγος για το φιλοτουρκικό κόμμα DEB, το οποίο εάν είχε κατεβεί στις προηγούμενες δύο ευρωεκλογές σε Ροδόπη και Ξάνθη στις εθνικές εκλογές δεν κατεβαίνει, καθώς το πλαφόν του 3% είναι ανέφικτο για την εκλογική του δύναμη.
Παρόλα αυτά τα πράγματα δεν είναι διόλου απίθανο να αλλάξουν, καθώς το τελευταίο διάστημα το κόμμα αυτό, κάνει κινήσεις προσέγγισης των μουσουλμάνων στην Αθήνα και δη αυτών με τους οποίους η Τουρκία έχει σαν χώρα καλές σχέσεις, δηλαδή Πακιστανούς και Μπαγκλαντές.
Ο στόχος είναι να υπάρξει μια κοινή πορεία στις εκλογές ώστε να μπορέσουν να ξεπεράσουν το εκλογικό πλαφόν όπως αναφέρουν τα Τουρκικά Νέα.
Την ίδια ώρα τα πρόσφατα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ για το δημογραφικό της χώρας προκαλούν σοκ, καθώς σε περιοχές -όπως τα νησιά- που υπάρχουν πολλοί αλλοδαποί καταγράφεται αύξηση πληθυσμού. Αντιθέτως σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας ο πληθυσμός έχει μειωθεί.
Κάτι για το οποίο έχουν ευθύνες όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά και η τωρινή, διότι με τα μέτρα λιτότητας οδήγησαν τους νέους Έλληνες στην μετανάστευση, ενώ παράλληλα αρκετοί Έλληνες δυσκολεύονται να ξεκινήσουν μια οικογένεια. Και όλο αυτό την ώρα που πολλοί παράνομοι μετανάστες εισβάλλουν σε καθημερινή βάση στη χώρα μας.
Ζ.Π.
Δεν θέλατε τους Γερμανούς και προτιμήσατε τους εβραίους. Τώρα θα δείτε πως νιώθουν για τα γκοϊμ οι εκλεκτοί του γιαχβέ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤσεχία: Καταποντισμός για το Κ.Κ. – Δεν μπαίνει στη Βουλή για πρώτη φορά μετά τον Β΄ΠΠ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο κομμουνιστικό κόμμα της Τσεχίας έλαβε σήμερα στις βουλευτικές εκλογές ποσοστό κάτω από το όριο του 5% που επιτρέπει την είσοδό του στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα, που σημαίνει ότι θα αποκλειστεί από το κοινοβούλιο για πρώτη φορά μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας και Μοραβίας, που κάποτε ήταν κυρίαρχο, έλαβε ποσοστό μόλις 3,81% μετά την καταμέτρηση του 85% και πλέον των ψήφων.
Στα αποτελέσματα των εκλογών η τσεχική κεντροδεξιά συμμαχία «Μαζί» κέρδισε οριακά τις βουλευτικές εκλογές, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα..
Τα πρώτα αποτελέσματα είχαν δώσει τη νίκη στον πρωθυπουργό Αντρέι Μπάμπις.
Μετά την καταμέτρηση του 99% και πλέον των ψήφων, η συμμαχία έλαβε ποσοστό 27,78%, ενώ το κυβερνητικό λαϊκιστικό κίνημα ANO του Μπάμπις έλαβε το 27,14%. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η στροφή αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι τα ψηφοδέλτια των εκλογέων στις μεγάλες πόλεις καταμετρήθηκαν στο τέλος.
Πάντως, ο Τσέχος πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα ηγηθεί των συνομιλιών για την επόμενη κυβέρνηση εάν ο πρόεδρος του το ζητήσει.
Ο Μπάμπις, συνεχάρη τον συνασπισμό της αντιπολίτευσης για τη νίκη του.
Ζ.Π.
Επίθεση με τόξο στη Νορβηγία: Ο δράστης είχε ασπαστεί το Ισλάμ. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ 37χρονος Δανός κατηγορούμενος, μόνιμος κάτοικος Νορβηγίας, εκτιμάται ότι έδρασε μόνος.
Το Ισλάμ είχε ασπαστεί ο φερόμενος ως δράστης της επίθεσης με τόξο στο Νορβηγία, σύμφωνα με τις τοπικές αστυνομικές αρχές.
Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της περιφερειακής αστυνομίας, Όλε Μπρέντρουπ Σόβερουντ, οι αρχές ανησυχούσαν για τα σημάδια της ριζοσπαστικοποίησης του 37χρονου Δανού, ο οποίος έχει τεθεί υπό κράτηση.
Ο 37χρονος κατηγορούμενος, μόνιμος κάτοικος Νορβηγίας, εκτιμάται ότι έδρασε μόνος.
Ο δράστης της επίθεσης με τόξο και βέλη στο Κόνγκσμπεργκ, στη νοτιοδυτική Νορβηγία, άφησε πίσω του πέντε νεκρούς και δύο τραυματίες προτού συλληφθεί, με τις αρχές από την πρώτη στιγμή να ερευνούν το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας.
Μέχρι στιγμής, δεν έχει ανακοινωθεί κάτι για τα κίνητρα του δράστη.
Ζ.Π.
Σύλλογος φίλων του ΠΑΟΚ στη Γερμανία άνοιξε λογαριασμό & κάνει έρανο για την αποθεραπεία της Μυρτούς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠριν από επτά χρόνια κακοποιήθηκε βάναυσα στην Πάρο.
Αρκετά ενθαρρυντικές είναι οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την Μυρτώ από την Πάρο.
Όπως έγινε γνωστό, η άτυχη κοπέλα, που πριν από επτά χρόνια κακοποιήθηκε στην Πάρο, έγινε δεκτή σε ειδικό κέντρο αποκατάστασης στο Ανόβερο της Γερμανία.
Αφορμής δοθείσης, ο σύλλογος φίλων του ΠΑΟΚ στη γερμανική πόλη «PAOK Fan Club Hannover e.V» ανακοίνωσε ότι ανοίγει λογαριασμό σε τράπεζα για την οικονομική ενίσχυση της Μυρτούς, ενώ όποιος θέλει μπορεί να αφήνει απευθείας χρήματα στα γραφεία του συνδέσμου.
«Καλούμε όλα τα μέλη μας να δώσουν δυναμικό παρών έτσι ώστε να πάρουμε πάνω μας ένα βάρος από την Μυρτώ και την μητέρα της, το οικονομικό βάρος. Το κορίτσι αυτό έρχεται στην πόλη που ζούμε και ας την κάνουμε να νοιώσει πως δεν είναι μόνη, είμαστε δίπλα της, μαζί της στον σκληρό αγώνα που θα δώσει», αναφέρει η ανακοίνωση μεταξύ άλλων.
PAOK FAN CLUB HANNOVER
IBAN : DE46250700240548826700
BIC: DEUTDEDBHAN
Αιτιολογία/ Verwendungszweck: MYRTO Spend
Ζ.Π.