ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

09 Ιανουαρίου 2024

Έρευνα του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών: «οι Έλληνες εργάζονται 177 ημέρες τον χρόνο για να πληρώνουν φόρους και εισφορές στον Μητσοτάκη. ΚΑΙ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΜΕ ΤΙ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ; ΜΕ ΤΙ ΑΛΛΟ. - ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΙΣΘΙΟ ΣΩΛΗΝΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ.

 

 

Η Τουρκία αύξησε τις εξαγωγές προϊόντων της στο Ισραήλ κατά 35% από τον Νοέμβριο έως τον Δεκέμβριο 2023, κατά την διάρκεια του πολέμου, από 319 εκατομμύρια δολάρια σε 430 εκατομμύρια δολάρια, βοηθώντας ουσιαστικά την πολεμική προσπάθεια των εβραίων. Η «σύμμαχος» του Ισραήλ Ελλάδα του Μητσοτάκη μείωσε τις λιγοστές εξαγωγές της στο Ισραήλ. Άλλωστε τι έχει να προσφέρει η καταρρέουσα Ψωροκώσταινα στο Ισραήλ; Μόνο γκαρσόνια, διεφθαρμένους πολιτικούς και μαφιόζους "επιχειρηματίες".

Σχεδόν το μισό χρόνο θα πρέπει να εργάζονται οι φορολογούμενοι, προκειμένου να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος καθώς οι πληρωμές σε εφορία και ΕΦΚΑ «τρώνε» τις 177 από τις 365 ημέρες!

Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στις αποδοχές των εργαζομένων από την 1η Ιανουαρίου 2023 είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστεί ο χρόνος εργασίας που απαιτείται για να πληρώσουν τα νοικοκυριά φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

 

Σύμφωνα με τη μελέτη του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦιΜ) για την «Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας» το 2023 για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία οι πολίτες εργάστηκαν 7 ημέρες λιγότερο σε σχέση με το 2022 με το συνολικό χρόνο δουλειάς να διαμορφώνεται στις 177 ημέρες.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η φορολογική επιβάρυνση βαίνει μειούμενη από το 2020, γεγονός που εξηγείται από τη σταδιακή μείωση φορολογικών συντελεστών και κατάργηση φόρων καθώς το 2020 ήταν 183, το 2021 ήταν 180, το 2022 ήταν 184 ενώ το 2023 μειώθηκαν στις 177 ημέρες.

Με βάση τα επικαιροποιημένα οικονομικά στοιχεία του Κέντρου η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας ήρθε τελικά 6 ημέρες αργότερα από τον αρχικό υπολογισμό, διόρθωση που οφείλεται κατά κύριο λόγο στη φορολογική υπεραπόδοση του 2023, η οποία όμως δεν οφείλεται στην επιβολή νέων φόρων.

Σύμφωνα με τα κύρια ευρήματα της μελέτης:

Η 27η Ιουνίου ήταν η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας για το 2023, βάσει των επικαιροποιημένων στοιχείων για τα έσοδα από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Φέτος εργαστήκαμε για το κράτος για 177 από τις 365 μέρες του έτους, 7 ημέρες λιγότερο απ’ ό,τι το 2022, μείωση που επετεύχθη κυρίως λόγω της κατάργησης του φόρου αλληλεγγύης από 1/1/2023.

Αν συνυπολογιστεί το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης για το 2023, το οποίο αντιπροσωπεύει μελλοντικούς φόρους, οι ημέρες εργασίας για το κράτος το 2023 ήταν 187 δηλαδή 7 ημέρες λιγότερες σε σχέση με το 2022.

Τα έσοδα από φόρους και εισφορές είναι αυξημένα κατά 1,9% ως ποσοστό του Καθαρού Εθνικού Εισοδήματος, σε σχέση με την πρόβλεψη του Προγράμματος Σταθερότητας (Απρίλιος 2023), με αποτέλεσμα η φορολογική επιβάρυνση να εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 6 ημέρες εργασίας για το κράτος σε σχέση με τον αρχικό υπολογισμό της Ημέρας Φορολογικής Ελευθερίας. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών Νίκος Ρώμπαπας δήλωσε ότι «το γεγονός ότι το 2023 εργαστήκαμε 7 ημέρες λιγότερες σε σχέση με το 2022 για να πληρώσουμε φόρους και εισφορές στο κράτος είναι μια θετική εξέλιξη. Θετικό είναι επίσης το γεγονός ότι η υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων του κράτους δεν οφείλεται στην επιβολή νέων φόρων. Το σημαντικό είναι πλέον η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των Ελληνίδων και των Ελλήνων να συνεχιστεί, με πρώτο βήμα να αξιοποιήσει η Κυβέρνηση αυτήν την καταγεγραμμένη υπεραπόδοση σε αυτήν την κατεύθυνση στον σχεδιασμό και την υλοποίηση της δημοσιονομικής πολιτικής για το 2024».


ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...