ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

09 Ιανουαρίου 2024

Ρωσική επανάσταση στα επιθετικά drones: Τοποθέτησαν κινητήρα jet στο Geran 2 και το έκαναν μη ανασχέσιμο από την α/α άμυνα. Η Ρωσία σκοπεύει να παράγει περισσότερα από 32.000 drones ετησίως ως το 2030. ΚΑΙ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΜΕ ΤΙ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ; ΜΕ ΤΙ ΑΛΛΟ. - ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΙΣΘΙΟ ΣΩΛΗΝΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ.

 

 

 

Τουρκικό ιπτάμενο βομβιδόλο: Σε υπηρεσία στον Στρατό το RDS40-MGL. Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ – ΜΕ ΤΙ ΑΛΛΟ; - ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΙΣΘΙΟ ΣΩΛΗΝΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ.

 


Στα 5,5 δισ. δολ. έφτασαν οι τουρκικές εξαγωγές πολεμικού υλικού. Η Baykar παράγει τα γνωστά μη επανδρωμένα Bayraktar TB2, Akinci, Kizilelma κ.α. με εξαγωγές στο 1,766 δισ. δολ. Η καταρρέουσα Ψωροκώσταινα του Μητσοτάκη δεν εξάγει τίποτε παρά μόνο γκαρσόνια, διεφθαρμένους πολιτικούς και μαφιόζους "επιχειρηματίες".


Μία ρωσική επανάσταση βρίσκεται σε εξέλιξη στον τομέα των επιθετικών drones,  καθώς όπως αποκαλύπτουν οι Αμερικανοί οι Ρώσοι ήδη χρησιμοποιούν στα ουκρανικά μέτωπα τη νέα εκδοχή του Geran 2, το οποίο διαθέτει κινητήρα jet, αντί ελικοφόρου και αναπτύσσει ταχύτητες που αγγίζουν τα 800 χλμ. την ώρα, κάνοντάς το ουσιαστικά μη ανασχέσιμο από την α/α άμυνα.


Το συγκεκριμένο μπορεί να ανασχεθεί μόνο από α/α συστήματα επιπέδου Patriot ή Crotale (το τελευταίο χρησιμοποιώντας το υπερηχητικό βλήμα VT-1, το οποίο χρησιμοποιεί και η Πολεμική Αεροπορία), τα οποία όμως βρίσκονται γύρω από το Κίεβο.

Μόνο σε αυτές τις περιπτώσεις θα μπορεί να αναχαιτιστεί αλλά και αυτό είναι αμφίβολο, καθώς στην αρχή οι Ρώσοι θα χρησιμοποιούν τα «αναλώσιμα» drones προηγούμενης γενιάς τα οποία θα «τραβούν» πάνω τους όλα τα αντιαεροπορικά βλήματα και μετά θα στέλνουν το νέο εξελιγμένο drone καμικάζι.

Να σημειωθεί ότι το νέο drone καμικάζι, διαθέτει αναβαθμισμένο σύστημα πλοήγησης και μεγαλύτερη κεφαλή, που σημαίνει πως θα προκαλεί ακόμα πιο σοβαρή ζημιά από τον προηγούμενο τύπο.

Αυτό θα συμβαίνει χωρίς ανθρώπινες απώλειες για τον επιτιθέμενο. Μάλιστα πολλά χτυπήματα που είναι υποχρεωμένη να διεξάγει η ρωσική Αεροπορία με κίνδυνο να χάσει πολύτιμα για αυτήν μαχητικά αεροσκάφη, θα μπορούν να πραγματοποιούνται από το νέο drone.

Παρά το γεγονός ότι θα είναι αισθητά ακριβότερο στην παραγωγή του από τους προηγούμενους τύπους drones, ωστόσο το κόστος του θα παραμείνει κατά πολύ μικρότερο από αυτό ενός μαχητικού αεροσκάφους.

Tα κέρδη για την Ρωσία είναι πολλαπλά. Το νέο Geran 2 NV, θα είναι η ρωσική τροποποιημένη εκδοχή του ιρανικού Shahed-238 το οποίο προέρχεται από το Shahed-136 (το οποίο οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν ήδη για περισσότερο από ένα χρόνο).

Η αυξημένη ταχύτητα του έναντι των προκατόχων του και άλλες πρόσθετες δυνατότητες θα αποτελέσουν σοβαρό και άλυτο πρόβλημα για τους Ουκρανούς.

Οι Ουκρανοί ήδη παρουσίασαν εικόνες από υπολείμματα είτε ενός Shahed-238, είτε μίας ρωσικής παραλλαγής του, που εκτοξεύτηκε κατά στόχου στην Ουκρανία.

Το πού και πότε ανασύρθηκαν τα συντρίμμια και ποιο στόχο έπληξε το νέο drone, είναι άγνωστο.

Nα σημειωθεί ότι τα ιρανικά drones, φέρεται ότι χρησιμοποιούν τον κινητήρα Tolue-10/TJ100, τον οποίο χρησιμοποιούν οι ιρανικοί πύραυλοι cruise Ya Ali.

 

 

 

Η Ρωσία σκοπεύει να παράγει περισσότερα από 32.000 drones ετησίως ως το 2030 και οι εγχώριοι παραγωγοί να αποτελούν το 70% της αγοράς, μετέδωσε το πρακτορείο TASS επικαλούμενο τον πρώτο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Αντρέι Μπελούσοφ.

«Η ετήσια παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) – με εξαίρεση τα εκπαιδευτικά UAV- σχεδιάζεται να φτάσει τις 32.500 μονάδες», δήλωσε ο Μπελούσοφ στο TASS. Ο αριθμός αυτός είναι «σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερος από την τρέχουσα παραγωγή», πρόσθεσε. 

«Την ίδια ώρα υπάρχουν σχέδια τα ρωσικά UAV να αποτελούν το 70% της αγοράς», σημείωσε.

Τα drones στον πόλεμο Ουκρανίας -Ρωσίας

Τόσο η Μόσχα όσο και το Κίεβο χρησιμοποιούν ευρέως drones στον πόλεμο που έχει ξεσπάσει μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, ενώ και οι δύο πλευρές αυξάνουν τη στρατιωτική τους παραγωγή καθώς η σύρραξη παρατείνεται. Η Μόσχα χρησιμοποιεί εξάλλου συχνά ιρανικής κατασκευής drones Shahed.

Η Ρωσία θα χρηματοδοτήσει το σχέδιο αυτό παραγωγής UAV με 696 δισεκ. ρούβλια (περίπου 7 δισεκ. ευρώ) ως το 2030, επεσήμανε ο Μπελούσοφ, εξηγώντας ότι θα παρουσιάσει περισσότερες λεπτομέρειες μέσα στον μήνα.

 


ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...