Οι Ευρωπαϊκοί λαοί δεν έχουν την αντοχή να προκαλέσουν την παραμικρή εξέγερση
H τουρκική κατασκευάστρια Aselsan είναι πολύ κοντά να θέσει σε επιχειρησιακή λειτουργία το νέο ραντάρ AESA τύπου Murad, σύμφωνα με πληροφορίες των τουρκικών αμυντικών μέσων ενημέρωσης.
Μάλιστα, οι Τούρκοι τεχνικοί ενσωμάτωσαν το Murad στο μη επανδρωμένο αεροσκάφος Akinci και σε ένα τζετ, την ταυτότητα του οποίου δεν διευκρίνισαν.
Επίσης, αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά οι δοκιμαστικές πτήσεις των αεροσκαφών και των UAV με ενσωματωμένο το ραντάρ Murad, ώστε η Aselsan να είναι κοντά στην επιχειρησιακή ανάπτυξη του τουρκικής κατασκευής ραντάρ ενεργητικής ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA) εντός του 2024.
DÜNYADA 5 ÜLKE ÜRETEBİLİYOR
Defense
Mirror:
Türkiye’nin ASELSAN yapımı AESA radarı “Murad”, 2024 yılında başlaması
planlanan uçuş testleri için AKINCI Muharebe İHA’sına kimliği belirlenemeyen
bir savaş uçağıyla entegre edildi.
AKINCI Taarruz İnsansız Hava Aracı ve F-16 gibi… pic.twitter.com/j9m4gwoMmv
— Oğuzhan Uygun (@ogzhn_uyg) January 2, 2024
Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο ραντάρ θα ενσωματωθεί επίσης στο μη επανδρωμένο αεροσκάφος τύπου ANKA-3, στο μη επανδρωμένο μαχητικό αεροσκάφος Kizilelma, στο εκπαιδευτικό – ελαφρύ μαχητικό αεροσκάφος Hürjet, στα αναβαθμισμένα μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 Block 30 στο πλαίσιο του προγράμματος ÖZGÜR και στο μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων επόμενης γενιάς τύπου Kaan.
Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, στην προσπάθεια της κυβέρνησης Ρ.Τ.Ερντογάν να «απεξαρτηθεί» από ξένα οπλικά συστήματα και εν γένει αμυντικές τεχνολογίες, ειδικά όσων είναι αμερικανικής προέλευσης, κάτι που έχει επιτευχθεί ήδη σε ένα βαθμό, όπως για παράδειγμα με τους πυραύλους τύπου Gokdogan και Bozdogan που είναι ουσιαστικά «αντιγραφές» των αμερικανικών πυραύλων τύπου AIM-120 AMRAAM και AIM-9X αντίστοιχα.
Ανοιχτές πηγές πληροφόρησης αναφέρουν ότι το νέο τουρκικό ραντάρ AESA τύπου Murad θα έχει πολλαπλές λειτουργίες που θα επιτρέπει στο αεροσκάφος να εκτελεί παράλληλα αποστολές κατά εναέριων και χερσαίων στόχων με αυτόματη αναγνώρισή τους, ενώ θα έχει ενισχυμένες ικανότητες στον ηλεκτρονικό πόλεμο, όντας ιδιαίτερα ανθεκτικό σε επιθέσεις ηλεκτρονικού πολέμου από τον εχθρό.
ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ
Οι ΗΠΑ πούλησαν αντιαρματικούς πυραύλους Javelin στους αλβανούς ισλαμιστές του Κόσοβου και δεν τους δίνουν στην Ελλάδα.
ΑπάντησηΔιαγραφήOι ΗΠΑ ενέκριναν την πώληση αντιαρματικών πυραύλων Javelin στο Κόσοβο και δημιούργησαν -μία ακόμα- κρίση στην περιοχή.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πώληση στο Κόσοβο αντιαρματικών πυραύλων «Javelin» και σχετικού εξοπλισμού αξίας 75 εκατομμυρίων δολαρίων.
Πρόκειται για 246 πύραυλους Javelin FGM-148F, καθώς και 24 μονάδες εκτόξευσης που είχε ζητήσει το Κόσοβο, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Συνεργασίας Άμυνας και Ασφάλειας των ΗΠΑ.
Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς εξέφρασε την απογοήτευση του για την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης δηλώνοντας;
«Η πληροφορία για την πώληση αμερικανικών αντιαρματικών πυραύλων στο Κόσοβο μάς προκαλεί μεγάλη απογοήτευση αλλά θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη ανάπτυξη των σερβο-αμερικανικών σχέσεων.
Είναι υψίστης σημασίας για εμάς να μην διαταραχθεί η ειρήνη στην περιοχή και η Σερβία θα συνεχίσει να ενεργεί υπεύθυνα συμβάλλοντας στην διατήρηση της σταθερότητας στα Βαλκάνια», δήλωσε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Ο Πρόεδρος της Σερβίας ενημερώθηκε για την απόφαση πώλησης πυραύλων Javelin στο Κόσοβο από τον Πρέσβη των ΗΠΑ στο Βελιγράδι Κρίστοφερ Χίλ ο οποίος τον επισκέφτηκε χθες, Πέμπτη, στο προεδρικό μέγαρο.
Την τελική απόφαση για την πώληση αυτών των όπλων στο Κόσοβο θα λάβει το Κογκρέσο.
Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την μετεξέλιξη της Δύναμης Ασφαλείας του Κοσόβου (KSF) σε τακτική στρατιωτική δύναμη και βοηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση με την παροχή υλικοτεχνικού υλικού.
Το 2018 το Κόσοβο προμηθεύτηκε 51 θωρακισμένα οχήματα τύπου Humvee ενώ το 2021 υλοποιήθηκε αμερικανική δωρεά 55 οχημάτων M1117 Guardian.
Η κυβέρνηση του Κοσόβου εκδήλωσε πρόσφατα ενδιαφέρον για την αγορά αμερικανικών ελικοπτέρων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Η Δύναμη Ασφαλείας του Κοσόβου σήμερα αριθμεί 2500 μέλη και το 2028 όταν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία μετεξέλιξης της σε τακτικό στρατό, κατά τα πρότυπα του ΝΑΤΟ, θα αποτελείται από 7500 μέλη.
Ζ.Π.