ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

11 Ιανουαρίου 2024

13 χώρες ζητούν την παραπομπή του Ισραήλ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο με την κατηγορία της γενοκτονίας. Υποστηρίζουν και την σύλληψη του Μ.Νετανιάχου.

 

 

 

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΙΔΡΥΕΙ «ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ». ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΡΩΤΑΕΙ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ; ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΕΙΝΑΙ.

 

 



 

 

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICJ) της Χάγης που θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη την πρώτη του ακρόαση στην υπόθεση γενοκτονίας της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ, με πολλές χώρες να χαιρετίζουν την κίνηση αυτή εν μέσω μιας παγκόσμιας χορωδίας για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Το Al Jazeera συγκέντρωσε όλες τις χώρες που πήραν θέση.

 Η Νότια Αφρική κατέθεσε τη μήνυση στα τέλη Δεκεμβρίου, κατηγορώντας το Ισραήλ για γενοκτονία στον πόλεμό του στη Γάζα και ζητώντας να σταματήσει η βάναυση στρατιωτική επίθεση που έχει σκοτώσει περισσότερους από 23.000 Παλαιστίνιους, σχεδόν 10.000 εκ των οποίων είναι παιδιά και 7.000 γυναίκες.

 

 

Η Βολιβία είχε υποβάλει νωρίτερα αίτημα στον εισαγγελέα, τo οποίο όμως στρέφεται κατά προσώπων και όχι με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Η 84σέλιδη κατάθεση της Νότιας Αφρικής αναφέρει ότι το Ισραήλ παραβίασε τη Σύμβαση του 1948 για τη Γενοκτονία, η οποία καταρτίστηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και το Ολοκαύτωμα.

Η Βολιβία είχε υποβάλει νωρίτερα αίτημα στον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Karim Khan μαζί με τη Νότια Αφρική, το Μπαγκλαντές, τις Κομόρες και το Τζιμπουτί για να διερευνήσει την κατάσταση στην Παλαιστίνη.

Ο Χαν δήλωσε ότι έλαβε το αίτημα στις 30 Νοεμβρίου. To οποίο όμως στρέφεται κατά προσώπων και όχι με κατεπείγουσα διαδικασία.

Εφόσον το Ισραήλ καταδικαστεί πως διεξάγει γενοκτονία, θα είναι πολύ διαφορετικές οι αντιδράσεις των υπολοίπων χωρών, ενώ θα έχουν το δικαίωμα να αναλάβουν δράση για να αποσοβήσουν την γενοκτονία.

Ποιες χώρες συνυπέγραψαν ή στηρίζουν την μηνυτήρια αναφορά

Ο Οργανισμός Ισλαμικών Χωρών (OIC): Το μπλοκ των 57 μελών εξέφρασε την υποστήριξή του στην υπόθεση στις 30 Δεκεμβρίου.

Μαλαισία: Σε ανακοίνωση που εξέδωσε στις 2 Ιανουαρίου, το υπουργείο Εξωτερικών της Μαλαισίας χαιρέτισε την αίτηση της Νότιας Αφρικής. Επανέλαβε την έκκληση για ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος «με βάση τα σύνορα πριν από το 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Τουρκία: Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Oncu Keceli δημοσίευσε μήνυμα στο Χ στις 3 Ιανουαρίου χαιρετίζοντας την κίνηση της Νότιας Αφρικής.

Ιορδανία: Ο υπουργός Εξωτερικών Ayman Safadi δήλωσε στις 4 Ιανουαρίου ότι το Αμμάν θα υποστηρίξει τη Νότια Αφρική.

Βολιβία: Την Κυριακή, το υπουργείο Εξωτερικών της Βολιβίας χαρακτήρισε ιστορική την κίνηση της Νότιας Αφρικής, η οποία έγινε η πρώτη χώρα της Λατινικής Αμερικής που υποστήριξε την υπόθεση του κατά του Ισραήλ.

Εκτός από τις χώρες, πολλές ομάδες υπεράσπισης και ομάδες της κοινωνίας των πολιτών παγκοσμίως έχουν επίσης προσχωρήσει στο κάλεσμα της Νότιας Αφρικής.

Σε αυτές περιλαμβάνονται η Terreiro Pindorama στη Βραζιλία, η Asociacion Nacional de Amistad Italia-Cuba στην Ιταλία και η Collectif Judeo Arabe et Citoyen pour la Palestine στη Γαλλία, όπως αναφέρει το ανεξάρτητο μέσο Common Dreams.

Ποιες χώρες υπέβαλαν νωρίτερα αίτημα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο;

Η Βολιβία επεσήμανε επίσης ότι είχε υποβάλει νωρίτερα αίτημα στον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC) Καρίμ Χαν μαζί με τη Νότια Αφρική, το Μπαγκλαντές, τις Κομόρες και το Τζιμπουτί για να ερευνήσουν την κατάσταση στην Παλαιστίνη. Ο Khan είπε ότι έλαβε το αίτημα στις 30 Νοεμβρίου.

Το ΔΠΔ και το ICJ μερικές φορές συγχέονται μεταξύ τους. Και τα δύο δικαστήρια βρίσκονται στη Χάγη της Ολλανδίας. Ενώ ο σκοπός του ICJ είναι η επίλυση συγκρούσεων μεταξύ κρατών, το ΔΠΔ διώκει άτομα για διάπραξη εγκλημάτων, σύμφωνα με την πλατφόρμα Pursuit του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης. Ενώ τα κράτη δεν μπορούν να μηνυθούν στο ΔΠΔ, ο εισαγγελέας μπορεί να ξεκινήσει έρευνα όπου πιθανώς διαπράχθηκαν εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένης της γενοκτονίας.

 

ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

1 σχόλιο:

  1. Υπόθεση γενοκτονίας κατά του Ισραήλ θα εκδικάσει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
    Στο Διεθνές Δικαστήριο προσέφυγε η Νότια Αφρική, που κατηγορεί το Τελ Αβίβ για γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων.
    Με τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα αναμένεται να ασχοληθεί το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, μετά από προσφυγή της Νότιας Αφρικής, που κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων και ζητά να μπει τέλος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις.
    Το Διεθνές Δικαστήριο θα γνωμοδοτήσει μόνον για το ζήτημα της γενοκτονίας, καθώς η υπόθεση δεν αποτελεί ποινική δίκη, αν και παρακολουθείται στενά. Το Τελ Αβίβ απορρίπτει την κατηγορία ως «αβάσιμη».
    Η Νότια Αφρική θα παρουσιάσει την υπόθεση σήμερα Πέμπτη (11.1.2024) και το Ισραήλ την Παρασκευή. Στην εισήγησή της, η Νότια Αφρική αναφέρει ότι οι ενέργειες του Ισραήλ «αποσκοπούν στην καταστροφή σημαντικού μέρους της παλαιστινιακής εθνικής, φυλετικής και εθνοτικής ομάδας», ενώ περιλαμβάνουν τη «δολοφονία Παλαιστινίων στη Γάζα, την πρόκληση σοβαρών σωματικών και ψυχικών βλαβών και την επιβολή συνθηκών ζωής που εκτιμάται ότι θα επιφέρουν τη φυσική τους καταστροφή».
    Παράλληλα, ζητά από το δικαστήριο «προσωρινά μέτρα» μεταξύ των οποίων είναι ο άμεσος τερματισμός όλων των στρατιωτικών δραστηριοτήτων του Ισραήλ στη Γάζα.
    «Αποτρόπαιες και παράλογες» οι κατηγορίες
    Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ έκανε λόγο για «αποτρόπαιες και παράλογες» κατηγορίες, σημειώνοντας ότι στο Διεθνές Δικαστήριο θα επικαλεστούν τη χρήση αυτοάμυνας, κάτι που είναι συμβατό με το ανθρωπιστικό δίκαιο.
    Ο στρατός, πρόσθεσε ο πρόεδρος του Ισραήλ «κάνει ό,τι μπορεί κάτω από εξαιρετικά περίπλοκες συνθήκες στο έδαφος, για να διασφαλίσει ότι δε θα υπάρξουν απρόβλεπτες συνέπειες και δεν θα υπάρξουν απώλειες μεταξύ των αμάχων».
    Η τελική απόφαση ενδέχεται να χρειαστεί πολλά χρόνια
    Το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ στη Χάγη θα μπορούσε να αποφανθεί σχετικά γρήγορα για το αίτημα της Νότιας Αφρικής για να ανασταλεί η στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ. Ωστόσο, η απόφαση για το θέμα της γενοκτονίας ενδεχομένως να χρειαστεί χρόνια.
    Οι αποφάσεις του Δικαστηρίου είναι θεωρητικά νομικά δεσμευτικές για τα μέρη του. Σε αυτά, συμπεριλαμβάνονται το Ισραήλ και η Νότια Αφρική. Όμως, δεν είναι εκτελεστές.
    Το 2022, το δικαστήριο διέταξε τη Ρωσία να «αναστείλει αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις» στην Ουκρανία. Πλην όμως η εντολή αγνοήθηκε.
    Η Νότια Αφρική έχει ασκήσει έντονη κριτική στη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα και το κυβερνών Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο έχει μακρά ιστορία αλληλεγγύης με τον παλαιστινιακό αγώνα, ενώ βλέπει παραλληλισμούς με τον αγώνα κατά του απαρχάιντ.
    Στη Γάζα, πάνω από 23.350 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας που διοικείται από τη Χαμάς, από τότε που άρχισε ο πόλεμος μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ. Στις επιθέσεις αυτές σκοτώθηκαν περίπου 1.300 άνθρωποι -κυρίως άμαχοι- και άλλοι 240 περίπου πιάστηκαν όμηροι.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...