Έγινε σήμερα στην Ελλάδα το πρώτο εμβόλιο κατά του καρκίνου. Ιστορική στιγμή για την ελληνική ογκολογία
Σε έξαρση παραμένει η πανδημία, που συνδυασμό με το κύμα γρίπης έχει γονατίσει πάλι το ΕΣΥ, με τους θανάτους από Covid-19 να ξεπερνούν τους 100 την τελευταία εβδομάδα.
«Έκανα το ετήσιο εμβόλιο της γρίπης. Πρέπει να το κάνω κάθε χρόνο. Έτσι πρέπει να κάνουμε κάθε χρόνο και το ετήσιο εμβόλιο του κορονοϊού», επισήμανε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ “Newsroom” και τους Στέλλα Παπαμιχαήλ και Γιώργο Σιαδήμα, αναφερόμενος στο ποιοι πρέπει να κάνουν το επικαιροποιημένο εμβόλιο, με αφορμή την έξαρση κορονοϊού και γρίπης.
Ενώ πρόσθεσε:
«Το εμβόλιο που σχεδιάστηκε αρχικά για τον κορονοϊό κάλυπτε τον αρχικό που είχε εμφανιστεί στην πόλη Γουχάν. Ήταν το αρχικό στέλεχος. Όλοι έχουμε καταλάβει ότι ο ιός αυτός αλλάζει σιγά – σιγά. Άλλες φορές πιο αργά, άλλες φορές πιο γρήγορα. Κάθε φορά που αλλάζει πιο γρήγορα μας κάνει και νέο ενδημικό κύμα.
(…) Το ίδιο κάνει και ο ιός της γρίπης – και γι’ αυτό κάθε χρόνο επικαιροποιείται, φτιάχτηκε ένα καινούργιο εμβόλιο και για τη γρίπη και για τον κορονοϊό, το οποίο είναι προσαρμοσμένο -κατάλληλα, δηλαδή σχεδιασμένο- να αντιμετωπίζει τα στελέχη τα οποία κυκλοφορούν τον συγκεκριμένο χρόνο.
Αν εγώ έχω κάνει το καλοκαίρι μία δόση του προηγούμενου εμβολίου, εξαιτίας του ότι κάλυπτε διαφορετικά στελέχη αυτή η δόση, αλλά ταυτόχρονα έχει περάσει και πολύς καιρός από τη δόση, δεν καλύπτομαι. Πρέπει να κάνω το καινούργιο εμβόλιο του κορονοϊού.
Εγώ εμβολιάζομαι για τη γρίπη από 25 ετών. Δεν είπα φέτος ότι δεν πάω επειδή κάνω την 31η δόση του εμβολίου της γρίπης επειδή θα είναι η 31η και μου φαίνεται υπερβολική. Έκανα το ετήσιο εμβόλιο της γρίπης. Πρέπει να το κάνω κάθε χρόνο. Έτσι πρέπει να κάνουμε κάθε χρόνο και το ετήσιο εμβόλιο του κορονοϊού.
(…) Όποιος έκανε εμβόλιο μετά τα μέσα Οκτωβρίου, όταν αυτό ήρθε στην Ελλάδα και άρχισε να χορηγείται ως καινούργιο, είναι πλήρως καλυμμένος. Βάλτε όριο τον Οκτώβριο. Όποιος είναι πριν από τον Οκτώβριο δεν έχει επικαιροποιήσει το εμβόλιο».
Για την έξαρση των ιών, σημείωσε:
«Να ξεκαθαρίσω ότι όποιος έχει συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη δε σημαίνει ότι έχει γρίπη. Γρίπη έχω μόνο αν διαγνωστώ. Αν κάνω τεστ και βγει θετικό. Γιατί πολύ συχνά και άλλες ιώσεις του αναπνευστικού που δεν είναι από τον ιό της γρίπης έχουν παρόμοια συμπτώματα. Δεν μπορώ λοιπόν μόνο από τα συμπτώματα να βγάλω διάγνωση.
Σε ό,τι αφορά τις ιώσεις, είμαστε σε μια άνοδο της γρίπης, είμαστε σε μία σταθεροποίηση – και νομίζω ότι θα αρχίσει να κατεβαίνει αυτό το κύμα που είχαμε του κορονοϊου.
Διότι βλέπετε ότι στα λύμματα -με βάση τη χθεσινή έκθεση του ΕΟΔΥ- 9 από τις 10 περιοχές έχουν μείωση του συνολικού ιικού φορτίου σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Όμως ακόμα βλέπουμε τα απόνερα του κύματος το οποίο ήρθε, τις προηγούμενες δηλαδή συνέπειες, όπου θρηνήσαμε αυτή την εβδομάδα 103 νεκρούς από κορονοϊό. Σχεδόν το 99,9% αυτών των ανθρώπων είναι ανεμβολίαστοι.
Εδόθησαν από τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, τον κύριο Χατζηχριστοδούλου, αναλυτικά στοιχεία μέχρι τη συνέντευξη -που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα- από όλους όσους πέθαναν από κορονοϊό, δύο άνθρωποι είχαν εμβολιαστεί.
(…) Το εμβόλιο για να δράσει και να μας προστατεύσει πρέπει να έχουμε εμείς ανοσοποιητικό σύστημα για να κάνει το εμβόλιο την αντίστοιχη αντίδραση.
Αν εγώ έχω ένα νόσημα του ανοσοποιητικού μου συστήματος που το κάνει ανεπαρκές ή αν λαμβάνω τεράστιες δόσεις ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων, γιατί είμαι παράδειγμα μεταμοσχευμένος και για κάποιον άλλο λόγο, τότε ναι, το εμβόλιο δεν είναι πραγματικά αποτελεσματικό, διότι δεν μπορούμε να κάνουμε ανοσολογική απάντηση και να φτιάξουμε προστατευτικά αντισώματα».
Για την χορήγηση εμβολίου και σε ιατρεία – φαρμακεία, τόνισε:
«Είναι πάρα πολύ καλή ιδέα και σωστή. Το μόνο που έχει ως τεχνική δυσκολία είναι ότι αυτό το εμβόλιο χρειάζεται μια ειδική διαχείριση σε χαμηλές θερμοκρασίες που δεν υπάρχουν εύκολα σε κάθε φαρμακείο, σε κάθε ιατρείο.
Άρα θα πρέπει το κράτος να οργανώσει -και εκεί φαντάζομαι τη δυσκολία- ένα σύστημα διανομής. Tο οποίο θα δημιουργηθεί για να μπορέσει κάθε φαρμακείο ή κάθε ιατρείο που επιθυμεί να έχει το αντίστοιχο εμβόλιο – είναι θέμα οργάνωσης και έχει σοβαρές τεχνικές δυσκολίες
(…) Είναι ακόμη η αρχή του χειμώνα. Όποιος δεν έχει εμβολιαστεί πρέπει να πάει να εμβολιαστεί».
ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ
Θ. Βασιλακόπουλος: Η συχνότητα των αυτοάνοσων αυξάνεται μετά τη νόσηση και όχι μετά τον εμβολιασμό για COVID-19
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ συχνότητα των αυτοάνοσων νοσημάτων δεν είναι αυξημένη μετά τον εμβολιασμό για κορονοϊό. Αντίθετα η συχνότητα αυτοάνοσων νοσημάτων αυξάνεται μετά τη φυσική νόσηση, σύμφωνα με πάρα πολλές δημοσιευμένες μελέτες, δηλώνει στο Πρακτορείο FM και στην Τάνια Μαντουβάλου, ο καθηγητής Πνευμονολογίας- Εντατικής θεραπείας ΕΚΠΑ και Διευθυντής στη Β Πνευμονολογική Κλινική και στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ερρίκος Ντυνάν, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
Σε καμία των περιπτώσεων δεν είμαστε στην κατάσταση που ήμασταν τα τραγικά χρόνια της πανδημίας, αναφέρει ο καθηγητής. «Τα πράγματα, είναι πολύ καλύτερα. Η θνητότητα έχει μειωθεί. Θρηνούμε λιγότερους συνανθρώπους μας, δυστυχώς αρκετούς ακόμα, δηλαδή 50-60 την εβδομάδα. Ως εκ τούτου πρέπει όλοι μας να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, για να μειώσουμε αυτό το νούμερο. Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι, τουλάχιστον οι ευπαθείς ομάδες, αλλά ει δυνατόν όσοι περισσότεροι, να εμβολιαστούμε. Είμαστε πολύ πίσω στον εμβολιασμό, καθώς έχουν γίνει 210.000 εμβόλια κορονοϊού, όταν οι ευπαθείς συμπολίτες μας υπολογίζονται περί τα δύο εκατομμύρια. Άρα έχουμε ένα μεγάλο κενό να καλύψουμε και πρέπει άμεσα να εμβολιαστούμε». Ο κ. Βασιλακόπουλος προτρέπει τον κόσμο να φοράει μάσκα σε χώρους με συνωστισμό, και να κάνει πολλά τεστ, μέχρι να καταλαγιάσει αυτό το κύμα.
Αναποτελεσματικά τα παλαιότερα εμβόλια στα νέα στελέχη κορονοϊού
Μέρος της αιτίας που οδήγησε στην έκρηξη των κρουσμάτων που έχουμε αυτή τη στιγμή, ήταν ο συγχρωτισμός των γιορτών, λέει ο καθηγητής. Επισημαίνει όμως ότι σημαντικό ρόλο έχει παίξει και η χαλαρότητα μερίδας του κόσμου, που επειδή τον περασμένο Μάιο ο ΠΟΥ κήρυξε το τέλος της παγκόσμιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης, πήρε λάθος μήνυμα ότι εξαφανίστηκε ο κορονοϊός. «Η πραγματικότητα είναι ότι ο κορονοϊός έγινε ενδημικός. Ζει μαζί μας και θα κάνει εξάρσεις και υφέσεις. Μεγάλες εξάρσεις κάνει όταν αλλάζει πολύ. Τώρα είμαστε σε μία φάση, που παγκοσμίως έχει αρχίσει και επικρατεί το στέλεχος Pirola και το «παιδάκι» του JN.1, τα οποία έχουν πολλές περισσότερες μεταλλάξεις, σε σχέση με τα κλασσικά στελέχη του Όμικρον. Άρα η διαφορετικότητα αυτή δίνει στον ιό το πλεονέκτημα να μολύνει περισσότερους ανθρώπους και κάνει την ανοσία από προηγούμενη νόσηση, αλλά και τα παλαιότερα εμβόλια, πολύ λιγότερο αποτελεσματικά».
Δεν βρισκόμαστε σε επιδημία γρίπης
Όσον αφορά τη γρίπη ο γνωστός πνευμονολόγος αναφέρει ότι δεν βρισκόμαστε σε επιδημία. «Αρκετός κόσμος νοσεί, ελάχιστοι κινδυνεύουν. Είμαστε πολύ καλά εμβολιασμένοι για γρίπη. 2.700.000 έχουν κάνει το εμβόλιο. Και όσοι δεν το έχουν κάνει, έχουν ακόμα καιρό. Κάτι που πρέπει να διευκρινίσουμε είναι ότι πολλές φορές ο κόσμος μιλάει για γρίπη, βαφτίζοντας κάθε εμπύρετο με συμπτώματα, γρίπη, χωρίς να έχει γίνει διάγνωση. Για αυτό το πιο σωστό είναι να το ονομάζουμε γριπώδη συνδρομή».
Διαθέσιμο το εμβόλιο του RSV το φθινόπωρο
Για τον RSV o καθηγητής δηλώνει, ότι πάντα υπήρχε, απλά από πέρσι έχει αρχίσει και συζητιέται. «Και ευτυχώς, γιατί η πανδημία άφησε και μερικά καλά, όπως την αυξημένη εγρήγορση. Φέτος, θα έχουμε διαθέσιμα δύο διαφορετικά εμβόλια, τα οποία θα απευθύνονται στους ανθρώπους που κυρίως κινδυνεύουν, και θα μειώνουν τρομερά την πιθανότητα μίας κακής εξέλιξης. Και τα δύο εμβόλια έχουν εγκριθεί και από τον FDA και από τον EMA. Εξ όσων γνωρίζω είναι στη φάση διαπραγμάτευσης της τιμής και οι πληροφορίες μου λένε ότι το τρίτο τετράμηνο θα είναι διαθέσιμα. Από το φθινόπωρο δηλαδή θα μπορούν και οι Έλληνες να κάνουν χρήση αυτού του προστατευτικού εμβολίου». Ο στρεπτόκοκκος, συνεχίζει ο κ. Βασιλακόπουλος, δεν έχει παρουσιάσει κάτι διαφορετικό, ούτε έχει βγει κάποιο στέλεχος στρεπτοκόκκου ανθεκτικό. «Πάντα δυστυχώς, μερικές μικροβιακές λοιμώξεις δεν πηγαίνουν καλά. Πάντα χάναμε συνανθρώπους μας από μικρόβια, απλά δεν υπήρχε αυτή η μεγάλη εγρήγορση που υπάρχει τώρα».
Ζ.Π.