ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

01 Ιανουαρίου 2022

ΙΑΠΩΝΕΣ ΙΑΤΡΟΙ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΥΝ ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΕΧΕΙ ΙΣΟΒΙΑ ΑΝΟΣΙΑ. ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΑΝΟΣΙΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ. ΘΑ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΥΛΟΓΙΑΣ.

 

2022: ΕΤΟΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΧΙΟΥ. Η ΣΦΑΓΗ ΤΗΣ ΧΙΟΥ. Ο ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΣ ΤΟΥ 1822. ΝΑ ΘΡΗΝΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΘΩΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΧΙΟΥ. ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ.

 

Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Τageszeitung: "Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΕΧΕΙ ΣΤΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΠΙΟ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ, ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΚΑΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥ. ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΜΑΦΙΟΖΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ".




Ιαπωνία: Ετοιμάζουν εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που θα παρέχει ισόβια ανοσία.

Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι τα ζώα που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο ήταν σε θέση να επιβιώσουν ακόμη και μετά τη μόλυνση από τη γρίπη των πτηνών.

Ιάπωνες επιστήμονες του Ινστιτούτου Ιατρικών Επιστημών του Τόκιο αναπτύσσουν ένα εμβόλιο κατά ενός κορωνοϊού που θα μπορούσε να προσφέρει ισόβια ανοσία. Οι κλινικές δοκιμές αναμένεται να πραγματοποιηθούν το 2023, αναφέρει η εφημερίδα The Japan Times.

Οι ερευνητές λένε ότι βασίστηκαν στο εμβόλιο κατά της ευλογιάς που ανέπτυξε ο Έντουαρντ Τζένερ τον 18ο αιώνα. Οι ειδικοί, με επικεφαλής τον καθηγητή Mitinori Kohara, λένε ότι χρησιμοποιεί έναν ιό της αγελαδοπανώλους που δεν είναι επικίνδυνος για τον άνθρωπο.


Η ιδέα είναι να δημιουργηθεί ένας ανασυνδυασμένος ιός με βάση το εμβόλιο κατά της ευλογιάς που θα περιέχει την πρωτεΐνη του κορωνοϊού. Αυτό υποτίθεται ότι θα πρέπει να οδηγήσει σε ισόβια παραγωγή κυτταρικής ανοσίας από τον οργανισμό.

Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι τα ζώα που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο ήταν σε θέση να επιβιώσουν ακόμη και μετά τη μόλυνση από τη γρίπη των πτηνών.

"Έχω εργαστεί σε διάφορες τεχνολογίες εμβολίων, όπως τα εμβόλια αδενοϊού και RNA, αλλά τα παρασκευάσματα που χρησιμοποιούν τον φορέα του ιού της ευλογιάς είναι τα πιο ισχυρά από όλα", δήλωσε ο Kohara.

Είναι προσωρινά γνωστό ότι η ιαπωνική κατασκευάστρια εταιρεία Nobelpharma σκοπεύει να διεξάγει κλινικές δοκιμές φάσης Ι και φάσης ΙΙ το 2023. Η μελέτη θα περιλαμβάνει 150-200 συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν υποβληθεί σε εμβολιασμό κατά του COVID-19 και του εμβολίου εναντίον του. Εάν το φάρμακο αποδειχθεί αποτελεσματικό, θα κυκλοφορήσει στην αγορά το 2024.



Η ΧΥΜΙΚΗ ΚΑΙ Η ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΑΝΟΣΙΑ

Η ανοσία είναι η ικανότητα ενός οργανισμού να αποφεύγει τις λοιμώξεις και διάφορες άλλες ασθένειες. Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι το ιστικό σύστημα που ελέγχει την ανοσία μας. Αποτελείται κυρίως από μεμονωμένα κύτταρα που απλώνονται σε όλο το σώμα. Το ανοσοποιητικό σύστημα αποτελείται βασικά από κύτταρα Τ-λεμφοκυττάρων και Β-λεμφοκυττάρων, είναι σε θέση να αναγνωρίζει διαφορετικά ξένα αντιγόνα με πολύ ακριβή τρόπο και υπάρχει μόνο στα σπονδυλωτά. Η ανοσία χωρίζεται σε χυμική ανοσία και κυτταρική ανοσία. 


Τι είναι η χυμική ανοσία;

Χυμική ανοσία, επίσης γνωστή ως ανοσία που προκαλείται από αντισώματα, είναι ο τύπος ανοσίας που λειτουργεί με αντισώματα που εκκρίνονται από τα Β-λεμφοκύτταρα. Τα Β-κύτταρα προέρχονται από τον μυελό των οστών και κάθε κύτταρο παράγει μόνο ένα είδος αντισώματος που αντιδρά συγκεκριμένα σε ένα συγκεκριμένο παθογόνο. Η αναδιάταξη του DNA διασφαλίζει την ποικιλομορφία των αντισωμάτων.

Επιπλέον, αυτά τα αντισώματα μπορούν να εξουδετερώσουν άμεσα τους ιούς. Γ Έτσι, η ενεργοποίηση Β κυττάρων, ο πολλαπλασιασμός Β κυττάρων και η αλληλεπίδραση αντιγόνου-αντισώματος είναι τρεις κύριοι μηχανισμοί χυμικής ανοσίας.


Τι είναι η κυτταρική ανοσία;

Η κυτταρική ανοσία είναι η ανοσία που προκαλείται από υποδοχείς αντιγόνου Τ-κυττάρων που παράγονται από Τ-κύτταρα που προέρχονται από τον θύμο αδένα. Όπως υποδηλώνει το όνομα, τα ίδια τα Τ-κύτταρα συνδέονται ειδικά με τα αντιγόνα, αντί να απελευθερώνουν τους υποδοχείς από το κυτταρικό σώμα. Ωστόσο, δεν υπάρχει εμπλοκή αντισώματος στην κυτταρική ανοσία.  Η κυτταρική ανοσία διευκολύνεται κυρίως από τα Τ βοηθητικά κύτταρα και τα κυτταροτοξικά Τ λεμφοκύτταρα.

Κάθε Τ-κύτταρο παράγει μόνο ένα είδος υποδοχέα αντιγόνου Τ-κυττάρων. Έτσι, ο υποδοχέας κυττάρων t έχει τέσσερις πρωτεΐνες, δηλαδή, δύο μεγάλες (α) και δύο μικρές (β) αλυσίδες. Κάθε αλυσίδα έχει σταθερές και μεταβλητές περιοχές. Οι μεταβλητές περιοχές καθορίζουν την εξειδίκευση του υποδοχέα προς ένα συγκεκριμένο παθογόνο ενώ οι μεταβλητές περιοχές προεξέχουν βοηθώντας στη σύνδεση των Τ-κυττάρων με το αντιγόνο κύτταρο. Έτσι η κυτταρική ανοσία είναι σημαντική, καθώς εξαλείφει τα καρκινικά κύτταρα προτού μπορέσουν να αναπτυχθούν και να εξαπλωθούν πολύ. Αυτή η διαδικασία είναι γνωστή ως «ανοσολογική παρακολούθηση». Επίσης, όταν ένας ιστός από ένα άσχετο άτομο εισάγεται σε ένα άλλο άτομο, η κυτταρική ανοσία θα ενεργοποιηθεί και θα σκοτώσει (απορρίψει) τον μεταμοσχευμένο ιστό.


Ποια είναι η διαφορά μεταξύ χυμικής και κυτταρικής ανοσίας;

Η βασική διαφορά μεταξύ της χυμικής και της κυτταρικής ανοσίας είναι η παραγωγή αντισωμάτων. Η χυμική ανοσία προκαλείται από τα αντισώματα που παράγονται από Β λεμφοκύτταρα ενώ η ανοσία που προκαλείται από Τ-λεμφοκύτταρα δεν περιλαμβάνει αντισώματα. Περαιτέρω, η χυμική ανοσία λειτουργεί κυρίως εναντίον εξωκυτταρικών παθογόνων που αναγνωρίζονται από τα αντισώματα, ενώ η ανοσία με μεσολάβηση κυττάρων δρα εναντίον ενδοκυτταρικών παθογόνων που αναγνωρίζονται από τους υποδοχείς Τ κυττάρων.  Μια άλλη σημαντική διαφορά μεταξύ της χυμικής και της κυτταρικής ανοσίας είναι ότι η χυμική ανοσία δεν παρέχει ανοσία έναντι των καρκίνων ενώ η κυτταρική ανοσία παρέχει ανοσία έναντι των καρκίνων.



Στηρίζεται η άμυνα μας μόνο στα αντισώματα της χυμικής ανοσίας;

Από τη στιγμή που ο SARS-CoV-2 εισέρχεται στο ανθρώπινο σώμα αναπτύσσεται η φυσική μας ειδική ανοσία, η οποία εκφράζεται από δυο διαφορετικές οδούς, την «χυμική ανοσία» (ενεργοποίηση Β λεμφοκυττάρων για παραγωγή ειδικών αντισωμάτων έναντι του ιού) και την κυτταρική ανοσία (ενεργοποίηση Τ λεμφοκυττάρων).

Μετά την πρώτη μας επαφή με τον SARS-CoV-2, τα λεμφοκύτταρα Β και Τ διατηρούν ανοσολογική μνήμη, η οποία επιτρέπει μια ταχύτερη και ισχυρότερη απόκριση (προστατευτική ανοσία) του οργανισμού μας σε μια επόμενη συνάντηση με το ίδιο ιό.

Σε αντίθεση με την έρευνα για τα αντισώματα, οι μελέτες που εξετάζουν τη δράση των Τ κυττάρων έχουν τραβήξει ελάχιστα την προσοχή μας μέχρι σήμερα, πιθανότατα επειδή ο έλεγχος των αντισωμάτων είναι ευκολότερος, ταχύτερος και φθηνότερος.

Ωστόσο, οι πληροφορίες που μας δίνουν, μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε ότι η συλλογική ανοσία δεν είναι ένα άπιαστο όνειρο, καθώς υποστηρίζουν την ύπαρξη ισχυρής και εξαιρετικά λειτουργικής δράσης Τ κυττάρων, η οποία μπορεί να παρέχει ένα σημαντικό βαθμό προστασίας ακόμη και σε άτομα που ενώ νόσησαν, δεν ανέπτυξαν αντισώματα.

Πόσο χρόνο διαρκεί αυτή η ανοσία και σε ποιο βαθμό μας προστατεύει; Σχετικά με τη διάρκεια δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή στοιχεία. Σε λοιμώξεις από προηγούμενους κορωνοϊούς με υψηλή γενετική συγγένεια με τον SARS-CoV-2, όπως ο SARS-CoV, τα ειδικά T λεμφοκύτταρα συνέχισαν να εντοπίζονται μέχρι και >10 χρόνια μετά τη μόλυνση, χωρίς να ανιχνεύονται αντίστοιχα τα Β λεμφοκύτταρα μνήμης στο αίμα, υποδεικνύοντας ότι η κυτταρική ανοσία διαρκεί και δρα αποτελεσματικά για πολύ μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα από την χυμική ανοσία των αντισωμάτων.

Όσον αφορά τον βαθμό προστασίας που μας παρέχει, τα T κύτταρα μνήμης είναι γνωστά για την ικανότητά τους να επηρεάζουν την κλινική σοβαρότητα και την ευαισθησία μας σε μελλοντική λοίμωξη. Αυτό υποστηρίζεται και από μελέτες που δείχνουν ότι τα προϋπάρχοντα Τ κύτταρα έχουν τη δυνατότητα να προάγουν νωρίτερα την ιική κάθαρση στον οργανισμό μας, με αποτέλεσμα ακόμα και αν κάποιος νοσήσει, τα συμπτώματα που θα αναπτύξει να μην είναι τόσο σοβαρά ώστε να χρειαστεί νοσηλεία.

Οι ερευνητές επίσης σημειώνουν ότι η δράση των Τ-κυττάρων δεν φαίνεται να επηρεάζεται από τις μεταλλάξεις. Σε μελέτες ασθενών COVID-19 που ανάρρωσαν, διαπιστώθηκε ότι οι ειδικές Τ-κυτταρικές αποκρίσεις παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες και τα Τ κύτταρα διατήρησαν την ικανότητα τους να αναγνωρίσουν όλες τις μεταλλάξεις που μελετήθηκαν.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι τουλάχιστον 10 μελέτες μέχρι σήμερα έχουν αναφέρει την παρουσία Τ-κυττάρων κατά του SARS-CoV-2 σε ένα ποσοστό 20%-50% του γενικού πληθυσμού που τεκμηριωμένα δεν έχουν εκτεθεί στον ιό. Πρόκειται για μια ανοσοποιητική μνήμη που σύμφωνα με τους ερευνητές προέρχεται εν μέρει από τους κορωνοϊούς του κρυολογήματος που ήδη κυκλοφορούν από χρόνια και ενδεχομένως και από άλλους άγνωστους κορωνοϊούς, ακόμη και ζωικής προέλευσης.


ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

9 σχόλια:

  1. Η Βρετανία ενέκρινε για χορήγηση το χάπι της Pfizer.
    Το χάπι Paxlovid της Pfizer για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού σε ασθενείς άνω των 18 ετών εγκρίθηκε στη Βρετανία, την ώρα που η χώρα παλεύει να χτίσει την άμυνά της κατά της νόσου εν μέσω και της εκτίναξης των κρουσμάτων.

    Το χάπι κατά του κορωνοϊού θα χορηγείται σε ασθενείς άνω των 18 ετών με ελαφρά έως μέτρια συμπτώματα και οι οποίοι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο επιδείνωσης της νόσου ενώ βάσει επίσημων στοιχείων έχει την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητά του όταν λαμβάνεται στα πρώτα στάδια της νόσου, όπως ανακοίνωσε η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Βρετανίας (MHRA), συνιστώντας την χρήση του σκευάσματος εντός πέντε ημερών από την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

    Υπενθυμίζεται πως η Pfizer ανακοίνωσε φέτος τον Δεκέμβριο ότι το Paxlovid έδειξε αποτελεσματικότητα 90% στην πρόληψη των νοσηλειών και των θανάτων ασθενών που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και πρόσφατα εργαστηριακά δεδομένα δείχνουν ότι το φάρμακο διατηρεί την αποτελεσματικότητά του απέναντι στην υψηλής μεταδοτικότητας μετάλλαξη Όμικρον.

    «Έχουμε τώρα ένα ακόμη αντι-ιικό φάρμακο για την αντιμετώπιση της Covid-19 που μπορούν να ληφθούν από το στόμα και όχι ενδοφλέβια. Αυτό σημαίνει ότι η χορήγησή του μπορεί να γίνεται εκτός νοσοκομειακού πλαισίου», δηλώνει σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της MHRA.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στο Ισραήλ το πρώτο κρούσμα Florona: Συνδυασμός του κορωνοϊού και της γρίπης.
    Όπως δημοσιεύουν ΜΜΕ στο Ισραήλ, η χώρα καταγράφει ήδη το πρώτο κρούσμα της νόσου florona, ονομασία που προέρχεται από τον συνδυασμό των λέξεων Flu (γρίπη) και corona (κορωνοϊός).


    Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας του Ισραήλ, πρόκειται για μια νόσο που συνδυάζει το στέλεχος του κοροναϊου και το στέλεχος της γρίπης, που επιτίθενται ταυτόχρονα στον οργανισμό.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Υediot Ahronot, κρούσμα της florona καταγράφηκε σε έγκυο γυναίκα στο Ιατρικό Κέντρο Rabin.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ισραήλ: Ξεκινά τη χορήγηση τέταρτης δόσης σε ηλικιωμένους που φιλοξενούνται σε μονάδες φροντίδας.
    Πρόκειται για ανθρώπους με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

    Το Ισραήλ θα επεκτείνει την πολιτική της χορήγησης τέταρτης δόσης του εμβολίου κατά της COVID-19 σε ηλικιωμένους ανθρώπους που φιλοξενούνται σε μονάδες φροντίδας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας Νίτζαν Χόροβιτς επικαλούμενος την μεγάλη έκθεσή τους και την ευαλωτότητά τους απέναντι σε μολύνσεις.

    Χθες ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Νάχμαν Ας ενέκρινε τη χορήγηση τέταρτης δόσης του εμβολίου για ανθρώπους με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα και η χορήγηση των δόσεων αυτών ξεκινά σήμερα.

    Ένα ισραηλινό νοσοκομείο χορήγησε τέταρτη δόση σε μια ομάδα υγειονομικών εργαζομένων την Δευτέρα στο πλαίσιο της πρώτης, όπως την χαρακτήρισε, μεγάλης μελέτης για το αν ένας δεύτερος γύρος ενισχυτικών δόσεων θα βοηθούσε να περιοριστεί η εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον.

    Τα αποτελέσματα αναμένονται εντός δύο εβδομάδων.

    Την περασμένη εβδομάδα μια επιτροπή ειδικών του υπουργείου Υγείας πρότεινε να ξεκινήσει το Ισραήλ τη χορήγηση μιας τέταρτης δόσης του εμβολίου της Pfizer σε υγειονομικούς εργαζόμενους και σε όσους είναι άνω των 60 ετών ή είναι ανοσοκατεσταλμένοι.

    Το Ισραήλ είναι η χώρα που κυκλοφόρησε ταχύτερα τα αρχικά εμβόλια πριν από ένα χρόνο και έγινε μια από τις πρώτες που πρόσφερε ενισχυτικές δόσεις έχοντας παρατηρήσει ότι η ανοσία φθίνει με την πάροδο του χρόνου.

    Η πολιτική που ακολουθεί για τις ενισχυτικές δόσεις μελετάται από άλλες χώρες, ανάμεσά τους και τις ΗΠΑ, που εξετάζουν πότε να προσφέρουν ενισχυτικές δόσεις.

    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο αριθμός θερμίδων που καίτε όταν περπατάτε σε ανηφόρα.
    Το περπάτημα σε επίπεδη επιφάνεια ή κατηφόρα δεν έχει αποτελέσματα αν ενδιαφερόσαστε για απώλεια βάρους και σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να στραφείτε σε ανηφορικές διαδρομές.

    Το περπάτημα ή ακόμα και το τρέξιμο είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση για τους καλά γυμνασμένους δρομείς καθώς αυτή η μορφή άσκησης ανεβάζει τους καρδιακούς ρυθμούς και προκαλεί μεγαλύτερη καύση θερμίδων.


    Έτσι κι αλλιώς το περπάτημα ή το τρέξιμο σε μια επίπεδη επιφάνεια αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό. Όταν αυξάνετε την κλίση στον διάδρομο γυμναστικής ή αρχίζετε να περπατάτε σε ανηφορικό δρόμο, ο καρδιακός ρυθμός αυξάνεται, ακόμα και όταν η ταχύτητα επιβραδύνεται.

    Μελέτη που έγινε σε 18 καλά προετοιμασμένους άνδρες δρομείς έδειξε ότι όταν άρχισαν να τρέχουν για 5 λεπτά με κλίση 0%, ο καρδιακός ρυθμός ήταν κατά μέσο όρο 148 παλμοί ανά λεπτό (bpm) και όταν άρχισαν να τρέχουν σε ανηφορική κλίση 2% πάλι για 5 λεπτά, ο καρδιακός ρυθμός ανέβηκε στους 155 παλμούς.

    Όταν, η κλίση αυξήθηκε 15% για 5 λεπτά ο καρδιακός ρυθμός έφτασε 180 bpm. Η ταχύτητα διατηρήθηκε ίδια όλη την ώρα.

    Το κανονικό περπάτημα ή το τρέξιμο σε μια επίπεδη επιφάνεια εξαρτάται περισσότερο από τους τετρακέφαλους και λιγότερο από τους γλουτούς. Ωστόσο, όταν περπατάτε σε ανηφόρα δουλεύουν και οι μύες στην περιοχή των γλουτών. Επιπλέον κινητοποιούνται περισσότερο και οι μύες των πελμάτων και των αστραγάλων.

    Αυξάνει την καύση θερμίδων

    Η καύση θερμίδων κατά το περπάτημα είναι δεδομένη και αυξάνεται ανάλογα με την ένταση και το βάρος του σώματος. Η καύση θερμίδων είναι υψηλότερη όταν το περπάτημα γίνεται σε ανηφορική κλίση.

    Γενικά, όπως έχει διαπιστωθεί από άλλη μελέτη, ένα άτομο 70 κιλών που περπατά για 1 ώρα μπορεί να κάψει περίπου 267 θερμίδες. Με την ίδια ταχύτητα σε ανηφορική κλίση μπορεί να κάψει έως και 422 θερμίδες.

    Ωστόσο, υπάρχουν και κάποια μειονεκτήματα, όπως πόνος στις γάμπες και τους αστραγάλους, ενώ όσοι ταλαιπωρούνται από χρόνια προβλήματα στην πλάτη, θα νιώσουν αυξημένη πίεση στη σπονδυλική στήλη.

    Το περπάτημα είναι μία εξαιρετική άσκηση και όποιος θέλει να αποκομίσει ακόμα μεγαλύτερα οφέλη μπορεί να αλλάξει ελάχιστα την κλίση στο διάδρομο γυμναστικής ή να περπατήσει σε έναν ανηφορικό δρόμο, απλά χρειάζεται σταδιακή προσαρμογή για να μην υπάρξουν προβλήματα και τραυματισμοί.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόσα ακριβώς βήματα πρέπει να κάνουμε την ημέρα για να ζήσουμε περισσότερα χρόνια;

      Πολλοί από εμάς χρησιμοποιούμε smartwatch με βηματομετρητή, αλλά γνωρίζουμε πόσα ακριβώς βήματα πρέπει να κάνουμε για να ωφελήσουμε τη σιλουέτα και κυρίως την υγεία μας;

      Μπορεί να έχουμε διαβάσει ότι ο «χρυσός αριθμός» είναι 10.000 την ημέρα, όμως αυτό δεν είναι τόσο εύκολο, ιδιαίτερα αν έχουμε ένα γεμάτο καθημερινό πρόγραμμα.

      Ωστόσο μια νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «JAMA Network in Nutrition, Obesity, and Exercise», μάς προτείνει έναν πιο ρεαλιστικό στόχο: Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι με 7.000 βήματα ημερησίως μειώνουμε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου και ανοίγουμε το δρόμο για μια μεγαλύτερη και πιο υγιή ζωή.

      Οι επιστήμονες, από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, διεξήγαγαν μια μακροχρόνια μελέτη σε 2.110 άτομα, άντρες και γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 45 περίπου χρόνια, από το 2005 έως το 2018. Μέχρι το τέλος της, το 3% των συμμετεχόντων είχε πεθάνει.

      Οι ειδικοί παρατήρησαν ότι εκείνοι που έκαναν περίπου 7.000 βήματα την ημέρα διέτρεχαν 50-70% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από όσους δεν περπατούσαν πολύ. Ο ρυθμός των βημάτων δεν φάνηκε να συνδέεται ιδιαίτερα με την κατάσταση της υγείας των συμμετεχόντων – μόνο ο αριθμός τους.


      Οι άνθρωποι όμως που έκαναν πάνω από 10.000 βήματα την ημέρα δεν παρατηρήθηκε να απολαμβάνουν επιπλέον οφέλη όσον αφορά τη μακροζωία. Όσο περισσότερο περπατάμε λοιπόν καθημερινά, τόσο το καλύτερο, αλλά δεν υπάρχει λόγος να το «παρακάνουμε», τουλάχιστον αν βρισκόμαστε στη λεγόμενη μέση ηλικία.

      Έτσι θα καταλάβεις πόσα βήματα πρέπει να κάνεις την ημέρα - Καρδιολόγος εξηγεί.
      Όσα πρέπει να ξέρεις, αν η αύξηση της σωματικής σου δραστηριότητας είναι στόχος για τη νέα χρονιά - και όχι μόνο.

      Η παρακολούθηση των καθημερινών βημάτων σου είναι ένας εύχρηστος τρόπος για να ξέρεις εάν ήσουν αρκετά ενεργή ή όχι σε μια δεδομένη ημέρα.


      Σύμφωνα με τον Michael Weinrauch, τον Πρόεδρο Καρδιολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Overlook στο Summit, αυτό που είναι πιο σημαντικό από τον αριθμό είναι η ίδια η κίνηση.

      «Υπάρχει αυτός ο μαγικός αριθμός που ακούμε πάντα για 10.000 βήματα την ημέρα ως στόχο και αυτός είναι ένας καλός στόχος», λέει ο Weinrauch. Αλλά δεν είναι το πρώτο πράγμα που λαμβάνει υπόψη του με κάθε ασθενή. Πρώτον, συνιστά στους ασθενείς να περάσουν μια εβδομάδα περίπου με τον νέο μετρητή βημάτων τους για να αποκτήσουν μια αίσθηση του επιπέδου φυσικής τους κατάστασης. «Πέρασε την πρώτη εβδομάδα μαθαίνοντας ποια είναι τα βήματά σου, ώστε να έχεις μια βασική γραμμή. Εάν είσαι ήδη πολύ δραστήριος άνθρωπος, 10.000 βήματα μπορεί να είναι κάτι παραπάνω από εφικτά», λέει. «Αλλά αν η καταμέτρηση βημάτων προορίζεται να βοηθήσει στη βελτίωση της φυσικής σου κατάστασης ή απλώς να την ελέγξεις, μπορεί να είναι λίγο ακατόρθωτο να ξεκινήσεις με έναν τόσο υψηλό στόχο». Θα πρέπει να υπολογίσεις πόσα βήματα μπορείς να κάνεις κάθε μέρα με συνέπεια, και αυτό είναι το σημείο εκκίνησης σου.

      Αφού δημιουργήσεις αυτή τη γραμμή βάσης, ξεκίνησε με το να κάνεις στόχο σου να κάνεις με συνέπεια επιπλέον 1.000 βήματα. Στη συνέχεια, πρόσθεσε 2.000 ακόμη και ούτω καθεξής. «Είναι τόσο εξατομικευμένο πράγμα και εξαρτάται πραγματικά από το άτομο», εξηγεί. Αντί να εστιάζει στον γενικό στόχο των βημάτων, ο Weinrauch προτιμά να βλέπει τους ασθενείς του να προσπαθούν να περπατούν για 30 ή 45 λεπτά με γρήγορο ρυθμό τις περισσότερες ημέρες την εβδομάδα.


      Αν ψάχνεις για ένα χιλιομετρικό στόχο, ξανασκέψου το - ο Weinrauch λέει ότι είναι πιο σημαντικό να εστιάσεις στον χρόνο που κινείσαι ενεργά κάθε μέρα. «Στην αρχή, μπορεί να μπορείς να περπατήσεις γρήγορα ένα χιλιόμετρο σε 30 λεπτά και αυτό είναι εντάξει», λέει. Ωστόσο, στο τέλος της ημέρας, εάν ο μετρητής βημάτων σου σε κρατά σε κίνηση και αποτελεί κίνητρο, ο Weinrauch λέει να το συνεχίσεις. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη από το John Hopkins Medicine διαπίστωσε ότι η συνεπής χρήση ενός ανιχνευτή φυσικής κατάστασης μπορεί να αυξήσει τα βήματα που γίνονται ανά ημέρα κατά περισσότερο από ένα χιλιόμετρο.
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
  5. Επιστήμονες μελετούν την αποτελεσματικότητα μεγάλων δόσεων Δεξαμεθαζόνης κατά της Covid-19.

    Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων μπαίνει η δεξαμεθαζόνη και η ενδεχόμενη αποτελεσματικότητά της στους ασθενείς με σοβαρή Covid-19.


    Συγκεκριμένα, Βρετανοί επιστήμονες θα εξετάσουν αν οι υψηλότερες δόσεις του φτηνού και ευρέως χρησιμοποιούμενου στεροειδούς φαρμάκου, θα είχαν καλύτερα αποτελέσματα σε ασθενείς με σοβαρή Covid-19, σε σύγκριση με τις δόσεις που χορηγούνται σήμερα.

    Πέρσι, οι ίδιοι επιστήμονες που συμμετείχαν στη μεγάλη κλινική δοκιμή RECOVERY απέδειξαν ότι η δεξαμεθαζόνη μπορεί να σώσει τη ζωή ασθενών με Covid-19, χαρακτηρίζοντας τα συμπεράσματά τους «σημαντική ανακάλυψη» για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η Ρωσία (με το "εξαιρετικό" Σπούτνικ): Δεύτερο υψηλότερο αριθμό θανάτων στον κόσμο από την πανδημία.

    Η Ρωσία ξεπέρασε τη Βραζιλία και έχει πλέον τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό θανάτων στον κόσμο από την πανδημία τoυ κορωνοϊού.


    Σύμφωνα με τη Rosstat, τον Νοέμβριο πέθαναν 87.527 άνθρωποι από αίτια που σχετίζονται με τον νέο κορωνοϊό, ενώ ο Νοέμβριος ήταν ο μήνας με τα περισσότερα θύματα στη Ρωσία από την αρχή της πανδημίας.

    Οι θάνατοι από την πανδημία στη Ρωσία έφτασαν τους 658.634, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters που βασίζονται σε στοιχεία της Rosstat, μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου και δεδομένα της ομάδας αντιμετώπισης της πανδημίας για τον Δεκέμβριο. Έτσι ξεπέρασε τη Βραζιλία, που έχει καταγράψει 618.000 θανάτους.

    Στις ΗΠΑ έχουν πεθάνει 825.663 άνθρωποι, πάντα σύμφωνα με υπολογισμούς του πρακτορείου, όμως ο πληθυσμός της χώρας είναι διπλάσιος από αυτόν της Ρωσίας.

    Οι εκτιμήσεις του Reuters δείχνουν επίσης ότι η Ρωσία κατέγραψε περισσότερους από 835.000 υπερβάλλοντες θανάτους από την αρχή της πανδημίας, τον Απρίλιο του 2020, μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της θνητότητας το διάστημα 2015-19.

    Ορισμένοι επιδημιολόγοι λένε ότι ο υπολογισμός των υπερβαλλόντων θανάτων είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποτιμηθεί ο πραγματικός αντίκτυπος της πανδημίας.


    Μέχρι τώρα ο αριθμός των θανάτων στη Ρωσία δεν έχει επηρεαστεί από την παραλλαγή Όμικρον.

    Σήμερα, οι ρωσικές αρχές κάλεσαν τα νοσοκομεία να προετοιμαστούν για ένα πιθανό νέο κύμα κρουσμάτων της Covid-19.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τουρκία: Ξεκίνησε σήμερα η χορήγηση του τουρκικού εμβολίου Turkovac

    Έλαβε άδεια επείγουσας χρήσης από τις τουρκικές αρχές την περασμένη εβδομάδα

    Η Τουρκία ξεκίνησε σήμερα Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου να χορηγεί το τουρκικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, Turkovac, σε νοσοκομεία σε όλη τη χώρα.


    Η Τουρκία έχει ήδη χορηγήσει περισσότερες από 130 εκατ. δόσεις εμβολίων του κινεζικού Sinovac και εκείνου των Pfizer/BioNTech. Ξεκίνησε επίσης τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων.


    Το Turkovac έλαβε άδεια επείγουσας χρήσης από τις τουρκικές αρχές την περασμένη εβδομάδα, έπειτα από πολύμηνες καθυστερήσεις.

    Μεγάλη αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων

    Οι ημερήσιες μολύνσεις κορωνοϊού ξεπέρασαν τις 30.000 αυτή την εβδομάδα για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο. Οι νέες μολύνσεις αυξήθηκαν κατά 30% τη Δευτέρα και ξεπέρασαν τις 36.000 χθες, Τετάρτη, ο μεγαλύτερος ημερήσιος αριθμός που έχει καταγραφεί από τις 29 Απριλίου.

    Ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά κάλεσε τους πολίτες να κάνουν αναμνηστικές δόσεις.


    Ο Κοτζά είχε την Τετάρτη συνάντηση με το επιστημονικό συμβούλιο της χώρας για τον κορωνοϊό για την έναρξη χορήγησης του Turkovac και την αύξηση των μολύνσεων αφού έλαβε αναμνηστική δόση με το τουρκικό εμβόλιο, αλλά είπε πως για την ώρα δεν εξετάζονται νέοι περιορισμοί.

    «Η γρήγορη εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον δεν προκαλεί καμία αλλαγή στα μέτρα. Η σημασία των ατομικών μέτρων απέναντι σε αυτή την παραλλαγή που εξαπλώνεται ταχύτερα έχει αυξηθεί σημαντικά», ανέφερε ο Κοτζά σε μια δήλωση μετά τη συνάντηση του επιστημονικού συμβουλίου.

    «Το τουρκικό εμβόλιο Turkovac θα αρχίσει να χορηγείται στα νοσοκομεία των πόλεών μας από την Πέμπτη (σ.σ. σήμερα). Είναι πιθανό να ληφθεί η αναμνηστική δόση με το εμβόλιό μας. Ανεξάρτητα από τι είδους εμβόλιο κάνατε προηγουμένως, μπορείτε να κάνετε την αναμνηστική δόση εμβολίου με το Turkovac», πρόσθεσε.

    Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει πει κατ’ επανάληψη πως η κυβέρνησή του θα καταστήσει το Turkovac διαθέσιμο παγκοσμίως, όμως η Άγκυρα δεν έχει ακόμη δώσει αναλυτικές πληροφορίες για το ποσοστό αποτελεσματικότητας του εμβολίου ή αποτελέσματα από κλινικές δοκιμές.
    Ζ.Π.



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Στο Ισραήλ ενέκριναν την 4η δόση στους άνω των 60.
    Ο πρωθυπουργός του εβραϊκού κράτους Ναφτάλι Μπένετ δήλωσε ότι την τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του Covid-19 για τους πολίτες άνω των 60 ετών και για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό

    Ο Μπένετ ανακοίνωσε ότι ο κορυφαίος αξιωματούχος υγείας της χώρας, μελετώντας τα δεδομένα, ενέκρινε τελικώς τη χορήγηση της τέταρτης δόσης, η οποία είχε αναβληθεί προ ημερών προκειμένου να υπάρξουν περισσότερα δεδομένα.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...