ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

22 Νοεμβρίου 2022

ΟΙ ΣΦΑΓΕΣ ΤΩΝ ΔΑΝΑΩΝ ΤΗΣ ΚΙΛΙΚΙΑΣ

 


Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ (ΑΣΙΑΤΙΚΗ) ΜΥΓΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΗ ΝΙΣΙΒΙΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑΣ



«Έφτασαν στην Ελλάδα 11 Ισραηλινοί που ανήκουν στην ελίτ των μυστικών υπηρεσιών. Ήρθαν, έφτιαξαν δίκτυο κατασκοπείας και ως αντάλλαγμα έδιναν πληροφορίες στον Μητσοτάκη για αυτούς που τον ενδιέφεραν».

 

 


Μικρασιατική εκστρατεία, πρόσφυγες από την Κιλικία στο κατάστρωμα του ατμοπλοίου "Θέτις".




  https://science.fandom.com/el/wiki/%CE%9A%CE%B9%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AF%CE%B1



  Η  ΚΙΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΔΑΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Η Κιλικία είναι η νοτιοανατολικότερη παράλια περιοχή της Μικράς Ασίας (έναντι της Κύπρου). Αρχαιότερη ονομασία της ήταν Αώα  (=Ανατολή), πιθανόν από το  όνομα ενός ποταμού της, του Αώου, αγνώστου προσδιορισμού σήμερα. Από το 1400 π.Χ. ήδη  οι Μυκηναίοι  αποκαλούσαν την Ελληνική  Κιλικία  "Αώα" ( = Ηώς = Ανατολή).

Πόλεις άξιες λόγου ήταν  η Ταρσός   (πρωτεύουσα επί του Κύδνου π.), τα Άδανα, η Μοψουεστία (=Μόψου-Εστία),  Μόψου-ΚρήνηΑνάβαρζαΚαυδιούπολη, παράλιες δε το Κορακήσιο (η δυτικότερη πόλη), η Σελινούς (αργ. Τραϊανούπολη), Αντιόχεια Μικρά, η ΑφροδισιάδαΣελεύκεια, οι Σόλοι (Γερμανικούπολη), ΠομπηϊούποληΑρσινόη, ο Μάλλος και η Ισσός (η ανατολικότερη πόλη).

Προ του 1922 είχε 422.000 κατοίκους, εκ των οποίων 128.000 ήταν Έλληνες.

Τα Άδανα της Κιλικίας (τουρκικά Adanaπροφέρεται: [aˈda.na]) είναι πόλη της νότιας Τουρκίας. Έχει 1.715.226 κατοίκους (εκτίμηση 2018) και είναι η 5η σε πληθυσμό πόλη της χώρας. Η πόλη πήρε πιθανώς την ονομασία της από το μυθολογικό βασιλιά Δαναό και την αρχαία ομώνυμη ελληνική φυλή. Στην ελληνιστική εποχή ήταν γνωστή κι ως Ἀντιόχεια τῆς Κιλικίας.

Ως ιδρυτής της πόλεως αναφέρεται ο μυθικός Άδανος. Ο Αντίοχος Δ΄ είχε μετονομάσει προσωρινά την πόλη σε Αντιόχεια (της Κιλικίας ή Αντιόχεια η προς Σάρο). Αυτό μαρτυρείται από σωζόμενα νομίσματα που φέρουν στη μία όψη προσωπογραφία του Βασιλέως με την επιγραφή ΑΝΤΙΟΧΕΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΩ ΣΑΡΩ και στην άλλη παραστάσεις θεών. Πιστεύεται ότι το όνομα της πόλης σχετίζεται με τους Δαναούς.

 



Οκτώβριος 1924. Πρόσφυγες από την Καισαρεία και την Κιλικία, που αποβιβάσθηκαν στην Κέρκυρα.  Αθήνα, Φωτογραφικό Αρχείο Πολεμικού Μουσείου.











Με την συνθήκη της Λωζάνης  (1924) και την ανταλλαγή των πληθυσμών η Κιλικία των  Δαναών    εκκαθαρίστηκε  οριστικά από  τους  Έλληνες    και  τους  Αρμένιους.   Στην  πανάρχαια  Ελληνική  γη  παρέμειναν μόνο  οι  «Τούρκοι»  και  οι  Κούρδοι.

Από  τους  300.000  Έλληνες  της  Κιλικίας  το  1923,  μόνο  20.000   κατάφεραν  να  φθάσουν  ζωντανοί   στην  ελεύθερη Ελλάδα.   Από  τους υπόλοιπους  Δαναούς  Κίλικες  πάνω  από  120.000  δολοφονήθηκαν   με  άγριο  τρόπο  από  τους Ντονμέδες  Κεμαλιστές,  ενώ    παραπάνω από 150.000 εγκλωβίστηκαν  στην Κιλικία  δηλώνοντας  στην συνέχεια   μουσουλμάνοι  Αλεβίτες.

  Πριν  98  χρόνια,  ένα  ζωντανό  και  πανάρχαιο  κομμάτι  του  Ελληνικού   λαού,  έχασε  την  πατρίδα  του.  Οι  Έλληνες  της Κιλικίας  που   γλύτωσαν  από  τις  σφαγές,  οι  μοναδικοί  νόμιμοι  ιδιοκτήτες   αυτής  της  γης,  διώχθηκαν  από  τα  σπίτια  τους και τα  πατρογονικά  χώματά  τους.

Ένας  λαός,  με  μια  αδιάκοπη  δημιουργική  ιστορία  4.000  χρόνων,   έσβησε  οριστικά.








Εδώ  και  μερικά  χρόνια  ένα  επιτελείο  πολύ  αξιόλογων  Ελλήνων προσπαθεί   

να καταγράψει τους απογόνους  των ελληνικών  πληθυσμών,  που διώχθηκαν  από 

τις πατρίδες  τους,  μεταξύ  αυτών  και   τους  Κιλίκιους  Δαναούς.


Παραθέτω  παρακάτω  λίγα  στοιχεία  της  συγκινητικής  αυτής  προσπάθειας.


mnimes @ diasporic.org



Αλησμονιά


ΓΕΝΙΚΑ


Αυτές οι σελίδες είναι αφιερωμένες στις πατρίδες των Ελλήνων που δεν χάθηκαν και δεν αντικαθίστανται στη μνήμη, αλλά και στις πατρίδες που χτίζουν σήμερα οι Έλληνες σ’ όλο τον κόσμο και θα γίνουν μνήμη. Το συναρπαστικό ψηφιακό περιεχόμενο σε πρώτο στάδιο περιλαμβάνει υλικό από το μεγάλο αρχείο του καθηγητή και Διευθυντή του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού της Μητροπόλεως Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως, Κωνσταντίνου Νίγδελη.

ΙΔΡΥΣΗ


Η προσπάθεια της Διασπορικής Λογοτεχνικής Στοάς στις Μνήμες είναι μη κυβερνητική, μη κερδοσκοπική και ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2011 και περιμένει για δωρεές έτσι ώστε να συνεχιστεί το έργο που αναλάβαμε. Η Διασπορική Λογοτεχνική Στοάδεν έχει κανένα άμεσο ή έμμεσο πόρο, δεσμό με κόμματα και πολιτικές ή άλλες παρατάξεις. Οι συνεργάτες μέλη μετέχουν 
σ’ αυτήν μόνο με την προσωπική τους ιδιότητα δωρεάν και εθελοντικά.

ΣΚΟΠΟΙ


Οι κυριότεροι σκοποί της προσπάθειας Μνήμες – Αλησμόνητες Πατρίδες, έχουν ως εξής:


1.  Η προώθηση και προβολή της ελληνικής μας κληρονομιάς, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου έχουν διαπρέψει οι Έλληνες και αυτή που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας.


2.  Η προάσπιση των οικουμενικών και πολιτιστικών αξιών και παραδόσεων καθώς και της 
ιστορίας και πνευματικής κληρονομιάς μας σ’ όλες τις χώρες.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ


Η Διασπορική Λογοτεχνική Στοά προσφέρει την ευκαιρία στον ενημερωμένο και ικανότατο συλλέκτη, όπως τον καθηγητή και διευθυντή μουσείου Κ. Νίγδελη, να εκθέσει το αρχείο του στις σελίδες αυτές δίχως δεσμεύσεις. Προϋπόθεση είναι ο συλλέκτης να έχει όλα τα δικαιώματα του αρχείου και το αρχείο αυτό να συνάδει με την ελληνική ιστορία, πατρίδα, τέχνη, λογοτεχνία κ.ά.

ΣΧΟΛΙΑ


Γράφει ο κύριος Κώστας Νίγδελης:



Λοιπόν, ως ρακοσυλλέκτης των αναμνήσεων, προσπαθώ. Να συλλέξω όλα εκείνα που ο πανδαμάτορας χρόνος φροντίζει να εξαφανιστούν από προσώπου  γης… Που τα στέλνει σιγά, σιγά, μα σταθερά, στα Τάρταρα της λήθης.


Εξάλλου τι πιο ωραίο από το να μαζεύεις αναμνήσεις… Ένας ατελείωτος πλούτος , μια τεράστια συλλογή απόψεων, ιδεών, ευχάριστων- δυσάρεστων στιγμών που απαθανατίζονται στο φακό… κάποιες στιγμές που  «καταχωρούνται»  ανεξίτηλα…


Αναζητώ τα χνάρια της ιστορικής μας μνήμης σε μια ή με μια καινούργια δυναμική προσπάθεια στην αργοπορημένη αφύπνιση της αυτογνωσίας μας γιατί… Μα γιατί «ο χρόνος της μνήμης μας είναι και ο χρόνος της ύπαρξης μας»


Κωνσταντίνος Νίγδελης
Εκπαιδευτικός- συγγραφέας



ΕΠΙΠΛΕΟΝ


Πέραν τούτου θέλουμε υλικό για τις δυο μεγαλουπόλεις της Ελλάδας μόνο. Τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Δεν θα βάλουμε άλλες πόλεις προς το παρόν γιατί η δουλειά είναι πάρα πολύ μεγάλη.


Όταν λέμε υλικό σε όλες τις περιστάσεις εννοούμε –


  • Καρτ ποστάλ
  • φωτογραφίες
  • γραμματόσημα
  • βίντεο (αν υπάρχουν)
  • κείμενα και ντοκουμέντα
  • συμφωνητικά ή κοντράτα
  • διαβατήρια, ταυτότητες και οτιδήποτε αναγνωριστικό
  • μουσικά κομμάτια της εποχής


Για όλα τα παραπάνω προϋπόθεση είναι –


  • Τα δικαιώματα χρήσης και δημοσίευσης να ανήκουν στον κάτοχο.
  • Για κάθε αντικείμενο να υπάρχει σχετικό κείμενο. Δηλαδή τουλάχιστον μια πρόταση τριών-τεσσάρων γραμμών που θα βοηθήσει τον αναγνώστη, και που θα αναφέρει την περιοχή που υπήρχε το εν λόγω αντικείμενο, τη χρονολογία που βγήκε η φωτογραφία, το όνομα του κατόχου, την ιστορική σημασία και ιστορία του. Ακόμη καλύτερα να υπάρχει ένα κείμενο μιας σελίδας Α4 περίπου με το ιστορικό αυτού του αντικειμένου.


Το ρολόι της ζωής μας χτυπάει – μια και μοναδική την έχουμε, γιατί να μην την αξιοποιήσουμε; Γιατί να μη φανούμε χρήσιμοι σ’ αυτό που πιστεύουμε…



Ας μας επιτραπεί να κλείσουμε μ’ ένα ποίημα του μεγάλου Κωστή Παλαμά



Ανατολή


Γιαννιώτικα, σμυρνιώτικα, πολίτικα,
μακρόσυρτα τραγούδια ανατολίτικα
λυπητερά
πως η ψυχή μου σέρνεται μαζί σας!
Είναι χυμένη από τη μουσική σας
και πάει με τα δικά σας τα φτερά.


Σας γέννησε και μέσα σας μιλάει
και βογγάει και βαριά μοσκοβολλάει
μια μάνα, καίει το λάγνο της φιλί,
κι είναι της Μοίρας λάτρισσα και τρέμει,
ψυχή όλη σάρκα, σκλάβα σε χαρέμι,
η λαγγεμένη Ανατολή


Κι ο καημός
όλο αρχίζει, γυρίζει, δεν τελειώνει…
Και μια φυλή ζει μέσα σας και λιώνει,
και μια ζωή δεμένη σπαρταρά,
γιαννώτικα, σμυρνιώτικα, πολίτικα,
μακρόσυρτα τραγούδια ανατολίτικα
λυπητερά.






Μνημες – Αλησμονητες


Ψηφιακά αρχεία




Καταγραφη Προσφυγων Μικρας Ασιας



Καταγραφη Προσφυγων Θρακης



Καταγραφη Προσφυγων Κυπρου



Συνεργάτες


Ο Κώστας Νίγδελης, κατάγεται από την Μαλακοπή της Καππαδοκίας και είναι διευθυντής του Εκπαιδευτικού και Πολιτιστικού Ίδρύματος της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, συγγραφέας, εκπαιδευτικός, φιλόλογος.


Ιάκωβος Γαριβάλδης κατάγεται απο το Μαρμαρά της Προύσας, γεννημένος στη Θεσσαλονίκη, είναι μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών, συγγραφέας, εκδότης, ιδρυτής/συντονιστής των σελίδων Μνήμες.



Ο Σταύρος Ανθόπουλος κατάγεται από τα Λίμνα Καππαδοκίας και είναι προϊστάμενος σε Ιδιωτική Εταιρεία μεταφορών στη Θεσσαλονίκη, τεχνικός, συντονιστής υλικού.

Πιο πάνω είναι τα υπεύθυνα άτομα που έκαναν αυτές τις σελίδες πραγματικότητα, μέσα από μια αγαστή υπερατλαντική συνεργασία που συνηθίζεται τόσο συχνά στις μέρες της τεχνολογίας που ζούμε.

Κατά τον ίδιο τρόπο αφιλοκερδή συνεργασία προσφέρουν οι κάτωθι επιστήμονες, ερευνητές, ιστορικοί, συγγραφείς αλφαβητικά:


  • Αγγελίδης Αλέκος – Ιστορικός, μαθηματικός, αρχιτέκτων
  • Αμανατίδης Κυριάκος – Απόφοιτος των πανεπιστημίων Μελβούρνης (Bachelor of Arts) και Νέας Αγγλίας (Bachelor of Letters), με μεταπτυχιακές σπουδές στη νεοελληνική λογοτεχνία. – Συγγραφέας
  • Αντωνιάδη-Τσάτσαρη Άννα- συγγραφέας- έχει γράψει θεατρικά έργα στα Αγγλικά καθώς και βιβλίο γραμματικής
  • Αρτεμίου-Φωτιάδου Ελένη – συγγραφέας-εκπαιδευτικός, Διευθύντρια Δημοτικού Σχολείου στην Κύπρο.
  • Ζουμπουρλή Ευανθία- Πτυχιούχος Κοινωνικής Διοίκησης Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Ερευνήτρια
  • Ηλιάδης Αντώνιος- Προγραμματιστής υπολογιστών
  • Κοιμίσογλου Συμεών- εκπαιδευτικός ερευνητής- συγγραφέας
  • Παπαδοπούλου Μαρία – κατάγεται απο το Μιστί (ή Μισθί) της Καππαδοκίας, γεννημένη στη Λάρισα, είναι πολιτικός μηχανικός, εργάζεται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, υποψήφια διδάκτωρ σεισμικής μηχανικής, συγγραφέας, εκπαιδευτικός, εκπρόσωπος σωματείων.
  • Παπανικολάου Θανάσης- ερευνητής, σπούδασε Ελληνική και Τουρκική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης ΄΄LaSapienza΄΄
  • Παρασκευά – Κράνη Δέσποινα- καθηγήτρια φιλόλογος, κάτοικος Νέας Τρίγλιας Χαλκιδικής
  • Παράσχος Εμμανουήλ(Δρ)- Emmanuel Manny Paraschos, Ph.D- Καθηγητής και Διευθύνων του Προγράμματος Αποφοίτων (Professor and Graduate Program Director) Τμήμα Δημοσιογραφίας (Department of Journalism), Emerson College
  • Πέστροβας Σ. Παναγιώτης Ερευνητής – δάσκαλος παραδοσιακών χορών
  • Πεχλιβανίδου Ευαγγελία- Αγγελική- συγγραφέας, λογοτέχνις
  • Σαπουντζής Σωτήρης- Γεωλόγος, Εκπαιδευτικός, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Ν. Προποντίδας
  • Σιδηρόπουλος Βασίλης– είναι ερευνητής Καππαδοκικής λαογραφίας και δάσκαλος Καππαδοκικών χορών.
  • Χατζηισαάκ Ιορδάνα- Ιστορικός συγγραφέας Αρχειονόμος




Οικογένεια Δημ. Βερβερίδη, Νικομήδεια – 1921

Εδώ μπορείτε να μας στείλετε ψηφιακά αρχεία που τυχόν έχετε στη διάθεσή σας κυρίως από τις περιοχές της Μικράς Ασίας όπου έζησαν οι προγόνοι μας. Ακόμη ενδιαφερόμαστε και για υλικό από την αποκατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα, τις κακουχίες που πέρασαν, τα άτομα που χάθηκαν στην αντάρα της εκτόπισης, φωτογραφίες και ντοκουμέντα που νομίζετε ότι θα είναι χρήσιμα για την ιστορία, αυτή που δεν καταγράφηκε μέχρι σήμερα σωστά, ή μερικώς καταγράφηκε, που δεν ερευνήθηκε σωστά γιατί το κόστος θα ήταν πέραν των δυνατοτήτων του κράτους και των υπηρεσιών.

Οι ΜΝΗΜΕΣ προσφέρουν ακόμη μια ελπίδα συγκέντρωσης αυτών των στοιχείων μετά από έκκληση που είχαμε από επισκέπτες της σελίδας και ας μην πάει χαμένη έστω και τώρα, μετά από εκατό σχεδόν χρόνια. Τα στοιχεία συγκεντρώνονται δίχως να αφαιρεθούν από κάποια βιβλιοθήκη, τοπικό μουσείο, ιδιωτική συλλογή διότι εφόσον είναι σε ψηφιακή μορφή δεν αλλοιώνονται, δεν χάνονται και θα είναι ανεκτίμητα για τις επόμενες γενεές.

Θα χαρούμε, λοιπόν, να καταχωρήσουμε τα αρχεία σας σε κατηγορίες, γι’ αυτό παρακαλούμε να μας δώσετε όσα περισσότερα στοιχεία έχετε για να γίνει σωστά η καταχώρηση, για παράδειγμα θα ταξινομηθούν ανάλογα με την περιοχή, την χρονολογία, τοπεριεχόμενο κ.ά. Αν δεν μας δοθούν αρκετές πληροφορίες θα τα ταξινομήσουμε στον κατάλογο των διαφόρων και εκεί δεν θα είναι καθόλου εύκολο να εντοπίσει κανείς αρχεία του όταν τελικά μαζευτεί ένας ορισμένος αριθμός.

Επίσης θα παρακαλέσουμε να καταχωρούνται αρχεία τα οποία δεν σας ενοχλεί ούτε ενοχλεί κανένα άλλο πρόσωπο ή οργανισμό αν δημοσιευτούν. Αν δεν είστε σίγουροι μην τα ανεβάζετε σ’ αυτή τη σελίδα. Το πρώτο μέλημά μας είναι ο σεβασμός στους προγόνους μας αλλά και στα άτομα που αμέσως επηρρεάζονται από την δημοσιοποίηση. Παρακαλούμε κι εδώ την κατανόησή σας.

Το όνομά σας (απαραίτητο)


Το email σας (απαραίτητο)

Επιλογή αρχείου (απαραίτητο και μόνο σε μορφή jpg,png,gif,pdf,doc,docx) απώτερο μέγεθος 3ΜΒ

Τίτλος αρχείου



Περιεχόμενο αρχείου (άτομα, τοποθεσία, χρονολογία κ.ά.)


Πιστοποιώ ότι κατέχω όλα τα δικαιώματα αυτού του αρχείου και δεν μ' ενοχλεί αν δημοσιευτεί 


Τέλος αφού καταχωρηθεί σωστά το αρχείο σας θα εμφανιστεί αυτομάτως πιο κάτω εδώ με διασύνδεση που μπορείτε να ελέγξετε. Γι’ αυτό βεβαιωθείτε ότι όλα καταγράφηκαν σωστά. Ο κατάλογος είναι σε αλφαβητική σειρά ονόματος.



ΜΝΗΜΕΣ


Αλησμόνητες Πατρίδες




Άδανα


Περιοχή Αδάνων (στη σημερινή Τουρκία Adana) βόρεια της Κύπρου.

Μπορείτε εδώ να συμπληρώσετε τα στοιχεία σας ανάλογα με την περιοχή Αδάνων, με σκοπό να καταγραφεί στη βάση των πληροφοριών. Αν θέλετε να δείτε πώς ονομάζεται η περιοχή σας σήμερα (στην ελληνική) πατήστε στο χάρτη πιο πάνω για ν’ ανοίξει σε μεγαλύτερο μέγεθος.

Παρακαλούμε συμπληρώστε τις κατάλληλες πληροφορίες σχετικά με το χώρο προέλευσης της οικογένειάς σας. Και αν θυμάστε ή έχετε οι ίδιοι τύχει γεγονότων εξιστορήστε τα όπως μπορείτε. Mε την ίδια αυτή διαδικασία μπορείτε να συμπεριλάβετε (κάθε φορά από έναν) τον εαυτό αας ή κάποιο άλλο άτομο ή οικογένεια πρόσφυγα, επαναλαμβάνοντας την ίδια διαδικασία με το νέο όνομα.




ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΔΑΝΩΝ



Συμπληρώστε τουλάχιστον τα απαραίτητα πεδία.


Μόνον την περιοχή της Αδάνων εδώ καταγράφουμε.


Χώρος στην περιοχή Αδάνων (απαραίτητο)

To όνομα και επώνυμό σας (απαραίτητο)


Όνομα Πατρός (απαραίτητο)


Εmail (απαραίτητο)

Πόσα άτομα ήταν στην οικογένεια όταν έφυγαν


Αν έχετε τα ονόματα των ατόμων που έφυγαν γράψτε τα εδώ (δεν δημοσιεύονται)


Χρονολογία που έφυγαν


Σε ποια περιοχή της Ελλάδας πρωτοεγκαταστάθηκαν (μετά την άφιξή τους στα λιμάνια)



Σημερινός τόπος διαμονής (απαραίτητο)


Πρόσφυγας Α', Β', Γ' ή Δ' γενιάς


Αν έχετε κάποιο φωτογραφικό ή άλλο αρχειακό υλικό να μας στείλετε αναρτήστε το εδώ (όριο μέχρι 1ΜΒ)




Γράψτε δυο λόγια για το χώρο προέλευσης των δικών σας



Γράψτε λίγα περισσότερα (προαιρετικά) για το ιστορικό της μετανάστευσης (των δικών σας ανθρώπων)



Παρακαλούμε βάλτε στο τετράγωνο δίπλα τον αριθμό που είναι με γράμματα εδώ.(απαραίτητο)


Έντεκα=? 

Ενσωματωμένη εικόνα

Αποτελεσματα καταγραφης Αδανων




ΠΕΡΙΟΧΗ

ΟΝΟΜΑ

ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ

ATOMA

ONOMATA ΑΤΟΜΩΝ

ΧΡΟΝΟΣ

ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ

ΔΙΑΜΟΝΗ

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ

IΣΤΟΡΙΚΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ

Αβιντίνπασα Τσιφλίκ

Ελένη Σαχπέλογλου

Ιωάννης

5

Μιχαήλ, Ολυμπία, Πολυξένη, Φιλιππινα, ωάννης

1922

Δουργούτι

Ντυμών 5, Ν. Κόσμος

Από τα Αδανα. Ο παππούς μου Μιχάλης Σαχπέλογλου είχε τον Ιππόδρομο των Αδάνων

Φύγαν το 1922 και ίσως πρωτο λιμάνι να ήταν
η Θεσσαλονίκη. Ο πατέρας μου Ιωάννης Σαχπέλογλου εκείνα τα χρόνια πήγε και δούλεψε στο Μεσολόγγι στα ρύζια για λίγο

Αβιντίνπασα Τσιφλίκ

Σαχπέλογλου Ελένη

Ιωάννης

9

Μιχαήλ, Ιωάννης, Φιλιππίνα, Ολυμπία, Φεβρωνία, Φιλιππος, Ιωάννης, Αντιγόνη, Αννέτα

1922

Στη Θεσσαλονίκη νομίζω

Εχουν πεθάνει

Αδανα. Ο Μιχαήλ Σαχπέλογλου είχε τον
ιπποδρομο των Αδάνων

Εμειναν στις προσφυγικές πολυκατοικίες του
Δουργουτίου οταν κτίστηκαν. Η Αντιγόνη έμεινε στον Καραβά της Κοκκινιάς και παντρεύτηκε τον Χατζόπουλο Θεολόγο.
Η Φιλιππινα παντρεύτηκε τον Ηρακλή Φακίδη από το Ικόνιο τούρκικο όνομα Μερτζιμέκογλου

Αβιντίνπασα Τσιφλίκ

παπαδοπουλος σωκρατισ

λαζαρπσ

10

σωκρατις δημητριος παυλος τα υπολοιπα δεν τα θημαμε πρεπη να ρωτησω τη θεια μου

1922

πλατι και νεο μυλοτοπο γιανιτσων πελλασ

γιαννιτσα

η γιαγια νου τοχοριο τουσ το ελαγφ κουρουμτσα ηταν τουρκοφωνοι ο πατερασ του παππου μου ηταν παπασ ο παπαλαζαρος

πηγαν στα αδανα μετα σε ενα νησι στα δωδεκανισα μετα στη τηεσσαλονικη μετα στο πλατυ σταγιαννιτσα και νεο μυλοτοπο οπου ενκατασταθηκαν

Αβιντίνπασα Τσιφλίκ

Ελενη θυρωτης

Χαριλαος θυρωτης

5

ελενη κωνσταντινος γεωργιος μωυσης χαριλαος

1921

κοκκινια

νικαια

Αβιντίνπασα Τσιφλίκ

ΜΑΡΘΑ ΜΥΛΩΝΑ

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

5

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΑΓΙΑΞΙΖΟΓΛΟΥ,ΚΩΝ/ΝΟΣ, ΜΑΡΘΑ, ΑΡΓΥΡΗ, ΡΑΧΗΛ

1922

ΗΠΕΙΡΟΣ

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

Έφυγαν από το TΣΙΦΛΙΚ ΣΕΛΕΥΚΕΙΑΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ, έφτασαν στην Βυρηττό , έμειναν για ένα μήνα σε μια αποθήκη κοντά στο λιμάνι. Κάποιες οικογένειες έμειναν μαζί με τον ιερέα παπα-Σάββα. Ενα ελληνικό καράβι έφτασαν στην τοποθεσία Ασσος στην Κεφαλονιά . Εκεί έμειναν ένα χρόνο και μετά έμειναν στην Ηγουμενίτσα για τέσσερα χρόνια στο χωριό Νέα Σελευκεια και έπειτα κάποιοι από αυτούς έφυγαν και εγκαταστάθηκαν στο Ηράκλειο Κρήτης στο χωριό Δαμάνια. Η οικογένεια του Γεώργιου Μπαγιαξίζογλου πήραν κλήρο στην περιοχή Αλμυρός που έφτιαξαν νερόμυλο και από αυτόν ζούσαν.

Από το Τσιφλίκ Σελεύκειας έφτασαν στην Βυρηττό , έμειναν για ένα μήνα σε μια αποθήκη κοντά στο λιμάνι. Κάποιες οικογένειες έμειναν στη Βηρυτό μαζί με τον ιερέα παπα-Σάββα. Ένα ελληνικό καράβι τους μετέφερε στην τοποθεσία Άσσος στην Κεφαλονιά . Εκεί έμειναν ένα χρόνο και μετά πήγανστην Ηγουμενίτσα. Έμειναν για τέσσερα χρόνια στο χωριό Νέα Σελεύκεια και έπειτα κάποιοι από αυτούς έφυγαν και εγκαταστάθηκαν στο Ηράκλειο Κρήτης στο χωριό Δαμάνια. Η οικογένεια του Γεώργιου Μπαγιαξίζογλου πήραν κλήρο στην περιοχή Αλμυρός που έφτιαξαν νερόμυλο και από αυτόν ζούσαν.

Άδανα

Χατζηαβραμιδης Γεωργιος

Προδρομος

10

λαζαρος, αβρααμ, μιλτιαδης, αρτεμης, γεωργιος, μιχαλης, μαριανθη, μαρια

1923

αριδαια και αθηνα

αριδαια

οι δικιοι μου ειχαν καταγωγη απο την κερμιρα ο προπαππος μου λαζαρος εγκατασταθηκε στα αδανα οπου διατηρουσε εμπορικη επιχειρηση με τον παπου μου αβρααμ{χατζη αγα}

Άδανα

ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ ΙΩΑΚΕΙΜ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ

10

1922

Ηγουμενίτσα

ΑΘΗΝΑ

Άδανα

ΛΑΖΑΡΟΣ ΚΥΡΙΑΖΑΚΗΣ / ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ

3

ΣΟΦΙΑ ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΚΡΥΣΤΑΛΕΝΙΑ

1922

ΣΥΡΙΑ-ΛΙΒΑΝΟΣ-ΕΛΛΑΔΑ

ΓΛΥΦΑΔΑ

Ο παππούς μου Λάζαρος Κωνσταντινίδηςκαι η γιαγιά μου Σοφία Κωνσταντινίδου μαζί με τα παιδιά τους εν ζωή ήταν 4 Κώστας,Κρυσταλένια,Μαρίκα και Βικτώρια,ζούσε μέσα στα Αδανα έχοντας 2 ταπητουργία κάνοντας παράλληλα εμπόριο χαλιών.Έχοντας και εκμεταλλευόμενος απέραντες εκτάσεις αμπελιών;βάμβακος;ένα από τα δύο.

Τα δύο από τα παιδιά ο Κωνσταντίνος και η Μαρίκα έλειπαν στο Παρίσι όπου σπούδασαν γιατροί.Τα άλλα δύο παιδιά ήταν κοντά στην μητέρα τους.Το 1922 ο παππούς μου είχε πεθάνει,μάλλον το έτος 1917 σε ηλικία 70 χρονών.Το 1922 η γιαγιά μου Σοφία 6 μήνες μετά την καταστροφή πήρε τα δύο παιδιά της και την αδελφή της με το ένα της παιδί τους οποίους είχε κοντά της και μέσω Συρίας πήγε στον Λίβανο.Από εκεί μετά από λίγο καιρό έφυγε μόνο με τα παιδιά της και έφθασε στον Πειραιά.

Άδανα

ΣΩΝΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΩΝΙΔΗΣ

8

ΙΑΚΩΒΟΣ ΠΟΛΥΞΕΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΜΙΧΑΗΛ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΑΛΛΙΟΠΗ

1919

ΠΕΙΡΑΙΑ

Αποθανόντες

Η οικογένεια που αναφέρω είναι απο την μεριά της μητέρας μου και σήμερα φυσικά δεν ζει κανείς απο αυτούς. Ξέρουμε όμως ότι ήταν αρκετά ευκατάστατοι και ότι στην πόλη των Αδάνων είχαν μετωκίσει παλαιότερα από το Χαλέπι, όπου μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί κάποιοι συγγενείς. Στα Αδανα διατηρούσαν Ποτοποιϊα και βιοτεχνία Υφαντών.

Ο Ιάκωβος Καραϊακοβίδης ή Καραϊακόφογλου είχε σύζυγο την Πολυξένη που καταγόνταν από την Σύρο.Τα υπόλοιπα αναφερόμενα ονόματα ήταν τα παιδιά τους. Ήλθαν το 1919ως ανταλάξιμοι και έτσι η οικογένεια δεν είχε θύματα.Φυσικά σήμερα δεν ζει κανείς!

Άδανα

Ελένη Σαχπέλογλου

Ιωάννης

έξι

Ιωάννης, Μιχαήλ, Ολυμπία, Πολυξένη, Φεβρωνια, Φιλιππίνα

1922

Στην Αθήνα

Δουργούτι

Ηταν απ τα Αδανα. Η προγιαγιά μου η Φεβρωνία ήταν απ τη Μουταλάσκη. Ο παππούς μου Μιχαήλ Σαχπέλογλου είχε τον Ιππόδρομο των Αδάνων και είχε πεθάνει στα Αδανα πολύ νέος.

Ηρθαν στη Θεσσαλονίκη. Μετά ο πατέρας μου Ιωάννης Σαχπέλογλου πήγε στο Μεσολόγγι όπου δούλεψε στα ρύζια. Μετά έμεινε σε προσφυγική πολυκατοικία στο Δουργούτι

Σελεύκεια

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΛΑΙΤΖΟΓΛΟΥ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ

5

1927

Ηγουμενίτσα

ΔΑΜΑΝΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

Σελεύκεια

χαράλαμπος ζεπίδης

παυλος

4

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΕΛΕΝΗ

ΔΕΝ ΘΥΜΑΜΑΙ

ΠΡΕΒΕΖΑ

ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΧΩΡΕΜΕΝΟΙ ΟΛΟΙ

η Αναστασία με συζυγο τον Παναγιώτη παντρεύτηκαν στη Σελευκεια και έκαναν 5 παιδιά, οι 4 Αναστασια Παναγιώτης και τα παιδιά τους Βασίλης και Ελένη έφυυφαν με πλοίο απ την Μικρά Ασία και έφθασαν στην Πρέβεζα. Η θεία μου η Ελένη είχε 3 χαρακιές στο τριχωτό της κεφαλής της από σημάδια μαχαιριού απ τους Τούρκους. 50 χρόνια μετά σας μεταφέρω την μαρτυρία μου

1958 - 1960 Ημουν παιδί στο λεωφορείο απ τη Δραπετσώνα προς Πειραιά συνοδευόμενος απ τη θεία μου Ελένη Αντωνιάδου συζυγος Σάββα Γραμματικοπούλου . Μπήκαμε στριμωχτά απ τη πολυκοσμία και κάποιος ενοχλημένος έσπρωξε τη θεία μου βρίζοντας της με το γνωστό παρατσούκλι " Τουρκόσπορε " . Η θεία μου θύμωσε και βρόντηξε, άρπαξε το χέρι του "ντόπιου" έλληνα που την πρόσβαλε και το πίεσε πάνω στο κεφάλι της ώστε να νοιωσει με τα δάκτυλα του τα σημάδια λέγοτάς του "να βρε τζαναμπέτη δες τι μου έκαναν οι Τούρκοι που θα πεις εμένα τουρκόσπορο, τρεις μαχαιριές απο Τούρκο έχω, σώθηκα, έζησα και ήρθα στην Ελλάδα να με χώσεις κι εσύ τη μαχαιριά σου".

Σελεύκεια

ΕΥΔΟΚΙΜΟΣ ΑΡΖΑΜΑΝΟΓΛΟΥ

ΙΩΑΚΕΙΜ

9

ΕΥΔΟΚΙΜΟΣ, ΒΗΘΛΕΕΜ, ΑΒΡΑΑΜ, ΝΙΚΟΣ, ΒΑΣΙΛΗΣ, ΙΩΑΚΕΙΜ, ΣΕΛΕΥΚΟΣ, ΜΑΡΙΚΑ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

1922-1923

ΠΕΙΡΑΙΑ

ΝΙΚΑΙΑ

Ξέρω μόνο τον γενικό τόπο καταγωγής: Σελεύκεια, ότι μέλη της οικογένειας βρίσκονται & στην Ν.Σελεύκεια Ημαθίας & στην Θεσσαλονίκη.

Ο παππούς Ευδόκιμος ήταν γαιοκτήμονας-κτηνοτρόφος και οι Τούρκοι τον αγαπούσαν πολύ και δούλευαν για αυτόν, προσπάθησαν να τον μεταπείσουν για να μείνει με την οικογένειά του στην περιοχή και να τον κρύψουν. Έφυγαν κανονικά και όχι κυνηγημένοι.Ήταν συγγενείς με την οικογένεια του Α. Ωνάση από την πλευρά της μητέρας του...

Ταρσός

Παντελιδης Παναγιωτης

Νικόλαος

Φωτολιβος Δράμας

Ταρσός

Παναγιώτης Παντελίδης

Νικολαος

2

Φωτολιβος Δράμας




ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ




12 σχόλια:

  1. ΔΟΑΕ: «Το Ιράν άρχισε να παράγει εμπλουτισμένο ουράνιο».
    Το Ιράν άρχισε να παράγει εμπλουτισμένο ουράνιο σε ποσοστό 60% στο υπόγειο πυρηνικό εργοστάσιο του Φορντό, επιβεβαίωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ/ΙΑΕΑ), σε μια νέα παραβίαση των δεσμεύσεων της Τεχεράνης, που αποφασίστηκε έπειτα από ένα κρίσιμης σημασίας ψήφισμα του διεθνούς οργανισμού.
    Ο ΔΟΑΕ «θα ενημερώσει το Ιράν για την πρόθεσή του να αυξήσει τη συχνότητα και την ένταση των ελεγκτικών δραστηριοτήτων του», δήλωσε ο γενικός διευθυντής Ραφαέλ Γκρόσι, σε δήλωση που στάλθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
    Η Τεχεράνη είχε ανακοινώσει από τον Απρίλιο του 2021 ότι άρχισε την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου σε ποσοστό 60% στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Νατάνζ, στο κεντρικό Ιράν, πλησιάζοντας το 90% που απαιτείται για την παραγωγή ατομικής βόμβας.
    Αυτό το όριο του 60% ξεπερνά κατά πολύ το όριο του 3,67% που είχε οριστεί στη συμφωνία του 2015 μεταξύ της Τεχεράνης και των μεγάλων δυνάμεων, στόχος της οποίας ήταν να εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο.
    «Το Ιράν προβλέπει επίσης, μια σημαντική επέκταση της παραγωγής ουρανίου χαμηλού εμπλουτισμού», έως 20% «στο Φορντό» και πρόσθεσε «ένα δεύτερο κτίριο παραγωγής» στη Νατάνζ, πρόσθεσε ο ΔΟΑΕ.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ακάρ: «Οι ρωσικοί S-400 είναι πλήρως επιχειρησιακοί πλέον» – Ασκήσεις ταχείας ανάπτυξής τους στο Αιγαίο.
    «Ευχαριστήριο» στις ΗΠΑ για την στήριξη της Άγκυρας στους βομβαρδισμούς των Κούρδων στην Βόρια Συρία έστειλε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος ανακοίνωσε εμφατικά αυτό που οι Αμερικανοί υποστήριζαν ότι δεν συμβαίνει: Το ρωσικής κατασκευής πυραυλικό αντιαεροπορικό σύστημα μακρού βεληνεκούς S-400 είναι πλήρως επιχειρησιακό και αν χρειαστεί ανά πάσα στιγμή «Η χώρα θα τους χρησιμοποιήσει»!
    «Το αμυντικό πυραυλικό σύστημα S-400 έχει αναπτυχθεί και είναι έτοιμο για χρήση. Εάν υπάρξει απειλή, θα το χρησιμοποιήσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χ. Ακάρ και βέβαια το μήνυμα αφορούσε την Ελλάδα.
    Καμία άλλη Αεροπορία δεν μπορεί να απειλήσει τη Τουρκία σε βαθμό τέτοιο ώστε να αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει S-400.
    Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι σύμφωνα με αναφορές της υπηρεσίας πληροφοριών του ΓΕΕΘΑ, πρόσφατα οι Τούρκοι ασκήθηκαν στην ταχεία αερομεταφορά των S-400 από την περιοχή της Σαμψούντας σε περιοχές γύρω από την Κωνσταντινούπολη, την Σμύρνη και την Αττάλεια.
    Είναι τα σημεία που θα αναπτυχθούν σε περίπτωση κρίσης με την Ελλάδα. Η απόσταση των 400 χλμ. που καλύπτουν αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα για την ΠΑ, το οποίο επιβεβαιώθηκε στις επιχειρήσεις στην Ουκρανία, όπου καταρρίφθηκαν ουκρανικά μαχητικά μέχρι και σε 250 χλμ. από το σημείου εκτόξευσης.
    Ο ίδιος αναφερόμενος στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ για την αγορά των F-16, σημείωσε ότι «έγιναν τέσσερις συναντήσεις, τρεις στην Τουρκία και μία στις ΗΠΑ», μεταξύ των στρατιωτικών αντιπροσωπειών των δύο χωρών προσθέτοντας ότι «έχουμε κι άλλα πράγματα στο μυαλό μας».
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τουρκία: «Έχουμε λειτουργικό το 33% του νέου εγχώριου μαχητικού μας TF-X».
    Φαίνεται ότι οι τουρκικές προσπάθειες για την υλοποίηση της δημιουργίας του εγχώριου μαχητικού TF-X συνεχίζουν με αμείωτο ρυθμό και παρά τις δυσκολίες σε κάθε τμήμα του αποτελούν και εφαλτήριο διάχυσης και δημιουργίας νέας τεχνολογίας προς άλλα οπλικά συστήματα.
    Έτσι ο υφυπουργός Αμυντικής Βιομηχανίας Ισμαήλ Ντεμίρ σε αναφορά του σχετικά με την πορεία της εξέλιξης ανέφερε ότι το 33% του μαχητικού βρίσκεται σε λειτουργία.
    Κάτι που σημαίνει ότι σχεδόν το 1/3 του εγχώριου μαχητικού είναι ολοκληρωμένου και με λειτουργικές τεχνολογίες.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΗΣ GPS – ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΕΩΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ ΘΕΣΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ. ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ. ΟΙ ΡΩΜΙΟΙ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ – ΤΣΙΠΡΑ ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΚΑΡΣΟΝΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΥΚΟΝΟ.
      https://zenonpapazaxos.blogspot.com/2022/11/gps.html
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
  4. Politico: «Οι ΗΠΑ είναι οι πιο κερδισμένες από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το αμερικανικό αέριο κοστίζει μία περιουσία στην ΕΕ».
    Πολλές χώρες της ΕΕ παραγγέλνουν μεγάλες ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τις ΗΠΑ για να καλύψουν τις ανάγκες τους πολύ ακριβότερα σε σχέση με το ρωσικό φυσικό αέριο.
    Όταν λέμε ακριβότερα εννοούμε κατά 400%! Είναι σαφές ποιος κερδίζει από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αυτό που δεν είναι σαφές είναι γιατί το επέτρεψαν αυτό οι ευρωπαϊκές ηγεσίες αν και γνώριζαν εξαρχής τι επρόκειτο να συμβεί.
    Όπως σημειώνει το Politico, πολλές από τις αμερικανικές εταιρείες έχουν κάνει μια περιουσία πουλώντας φθηνό αέριο από τις ΗΠΑ στην ευρωπαϊκή ήπειρο σε εντυπωσιακά υψηλές τιμές.
    Δεν είναι τυχαίο που ό ίδιος ο Γάλλος Πρόεδρος Ε.Μακρόν είπε πως «η συμπεριφορά των ΗΠΑ δεν είναι και πολύ φιλική» και όντως έτσι είναι. Άλλωστε όλα στην Ουκρανία ξεκίνησαν για χάρη τους.
    Το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) που φορτώνεται στα δεξαμενόπλοια στα λιμάνια των ΗΠΑ κοστίζει σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερο από ότι κοστίζει το ρωσικό αέριο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, σε μεγάλο βαθμό λόγω της διαταραχής της αγοράς που προκλήθηκε από τη σχεδόν ολική παύση ρωσικών παραδόσεων μετά την ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία.
    Η Κομισιόν, εδώ και αρκετό καιρό, δέχονταν έντονες πιέσεις να εφαρμόσει ένα σχέδιο ανώτατων ορίων τιμών φυσικού αερίου, αλλά ορισμένες χώρες, με επικεφαλής τη Γερμανία, ανησυχούν ότι ένα τέτοιο μέτρο θα μπορούσε να ωθήσει τις προμηθευτές να στείλουν φορτία φυσικού αερίου αλλού.
    Σημειώνεται πως η Κομισιόν κατέληξε σε εφαρμογή ενός πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, μόλις χθες 22/11 στα 275 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα (ΜWΗ), ενώ η σημερινή τιμή (TTF) είναι 115 ευρώ ανά ΜWΗ.
    Όμως, το μεγαλύτερο μέρος της διακίνησης του LNG φτάνει σε Ευρωπαίους προμηθευτές, σύμφωνα με τον μεγαλύτερο εξαγωγέα LNG της Αμερικής.
    «Το 90% απο ό,τι παράγουμε πωλείται σε τρίτους και οι περισσότεροι πελάτες μας είναι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας — οι Enels, οι Endesas, οι Naturgys, οι Centricas και οι Engies του κόσμου», δήλωσε στο Politico, ο Corey Grindal, εκτελεστικός αντιπρόεδρος για το παγκόσμιο εμπόριο στη Cheniere Energy, αναφερόμενος σε ονόματα μεγάλων ευρωπαϊκών παρόχων ενέργειας.
    Η Cheniere, η οποία φέτος είδε το 70% του εξαγόμενου LNG της να πηγαίνει προς την Ευρώπη, πουλάει το φυσικό αέριο της με ένα πρόγραμμα σταθερής τιμής που βασίζεται στην αμερικανική τιμή αναφοράς, που ονομάζεται Henry Hub , η οποία σήμερα είναι περίπου 6 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες.
    Όποιος μεταπωλεί αυτά τα φορτία LNG στην χονδρική αγορά της Ευρώπης, έχει μεγάλο κέρδος, καθώς επωφελείται από τον φόβο πως το φυσικό αέριο της Γηραιάς Ηπείρου δεν θα φτάσει για να βγάλει τον χειμώνα.
    Σε ερώτηση του Politico στον Corey Grindal για το αν η επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου θα έχει αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο η Cheniere συνεργάζεται με ευρωπαϊκές εταιρείες, η απάντησή του ήταν κατηγορηματικά «όχι».
    «Ο ισολογισμός μας στηρίζεται σε αυτά τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια», πρόσθεσε.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. «Το αέριο που πωλούν οι ΗΠΑ σστις ευρωπαϊκές μπανανίες κοστίζει μία περιουσία».

      Η διαφορά μεταξύ των τιμών του φυσικού αερίου ανάμεσα σε ΗΠΑ και την ΕΕ δεν πέρασε απαρατήρητη από τους Ευρωπαίους πολιτικούς αν και τώρα είναι αργά για δάκρυα…
      «Στο σημερινό γεωπολιτικό πλαίσιο, μεταξύ των χωρών που υποστηρίζουν την Ουκρανία, δημιουργούνται δύο κατηγορίες στην αγορά φυσικού αερίου: αυτές που πληρώνουν ακριβά και αυτές που πωλούν σε πολύ υψηλές τιμές», είπε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε ομιλία του με βιομήχανους την περασμένη εβδομάδα.
      «Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι παραγωγός φθηνού φυσικού αερίου που μας πουλάνε σε υψηλή τιμή… Δεν νομίζω ότι αυτό είναι φιλική προσέγγιση».
      Ωστόσο, όπως σημειώνει το Politico, βόλεψε πολύ καλά τον Μακρόν να μην αναφέρει ότι ο μεγαλύτερος Ευρωπαίος κάτοχος μακροπρόθεσμων συμβάσεων αερίου με τις ΗΠΑ δεν είναι άλλος από την TotalEnergies της ίδιας της Γαλλίας.
      Στον τελευταίο πίνακα κερδών της εταιρείας τον περασμένο μήνα, ο οικονομικός διευθυντής της TotalEnergies, Jean-Pierre Sbraire, είπε ότι η πρόσβαση της εταιρείας σε περισσότερους από 10 εκατομμύρια τόνους LNG ΗΠΑ ετησίως «είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα για τους εμπόρους μας, οι οποίοι μπορούν να κάνουν arbitrage μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης».
      «Και τώρα, δεδομένης της τιμής του LNG, κάθε φορτίο αντιπροσωπεύει περίπου 80 εκατομμύρια δολάρια, ακόμη και 100 εκατομμύρια δολάρια.
      Έτσι, όταν είμαστε σε θέση να δρομολογήσουμε ξανά ή να κάνουμε arbitrage μεταξύ των διαφορετικών αγορών, φυσικά, είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος να μεγιστοποιήσουμε την αξία που έρχεται από αυτή την επιχείρηση», πρόσθεσε ο Sbaire.
      «Η δημιουργία ταμειακών ροών αυτής της τάξης μεγέθους σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής για την εταιρεία», σημείωσε.
      Η ισπανική Naturgy από πλευράς της – η οποία έχει μια σύμβαση για περίπου 5 εκατομμύρια τόνους LNG ΗΠΑ ετησίως από τη Cheniere – έχει επίσης κέρδος σχεδόν πέντε φορές περισσότερο μέχρι στιγμής φέτος σε σύγκριση με το 2021 χάρη στην «αυξημένη διαφορά μεταξύ [Henry Hub] και TTF» αναφέρθηκε στην εξαμηνιαία έκθεσή της.
      Εντούτοις, τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια με τις ΗΠΑ δεν ήταν πάντα τόσο κερδοφόρα. Στην πραγματικότητα, από το 2016 έως τουλάχιστον το 2018, οι αγοραστές έχαναν ως επί το πλείστον χρήματα από τις σταθερές συμφωνίες, με αποτέλεσμα ορισμένοι να τα πουλήσουν.
      Το 2019, η ισπανική Iberdrola, για παράδειγμα, έβαλε ενέχυρο το 20ετές συμβόλαιό της με τη Cheniere στον ασιάτη έμπορο Pavilion Energy, η οποία τώρα επωφελείται από τις πωλήσεις σε μια παγκόσμια αγορά με υψηλές τιμές.
      Τώρα που οι τιμές σε πραγματικό χρόνο έχουν εκτιναχθεί ξανά, η Centrica – μέρος της British Gas που ανήκει στη Shell – καρπώνεται τα οφέλη και συνάπτει περισσότερα μακροπρόθεσμα συμβόλαια, το πιο πρόσφατο μάλιστα μια 15ετή συμφωνία με τον αμερικανικό εξαγωγέα LNG Delfin που με έτος έναρξης το 2026.
      «Αυτή είναι μια πραγματικά σημαντική ροή κερδών για εμάς», είπε ο CFO της Centrica, Chris O’Shea.
      Βέβαια αυτό σημαίνει και κάτι άλλο. Πώς από εδώ και στο εξής οι Ευρωπαίοι καταναλωτές για πολλά χρόνια θα πληρώνουν πολύ ακριβό φυσικό αέριο.
      Όποιος ακόμα στην ΕΕ, προμηθεύεται ρωσικό φυσικό αέριο, όπως η Ουγγαρία, είναι ωφελημένος.
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
  5. Ελβετική εταιρεία υπόσχεται ότι θα φορτίζει τα ηλεκτρικά οχήματα σε λιγότερο από 1,5 λεπτό!
    Η ελβετική εταιρεία Morand υποστηρίζει ότι έχει αναπτύξει μια νέα τεχνολογία μπαταριών που δύναται να επαναφορτίσει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο από το 0 στο 80% σε μόλις 72 δευτερόλεπτα!
    Η τεχνολογία που φέρεται να αναπτύσσει η ελβετική εταιρεία Morand, αναμφίβολα θα μπορούσε να φέρει την επανάσταση στην αυτοκινητοβιομηχανία αλλά και σε όλους τους τομείς όπου χρησιμοποιούνται μπαταρίες. Από τη θεωρία βέβαια στην πράξη, η απόσταση είναι χαώδης…
    Όπως και να χει, η Morand, θεωρεί ότι οι μπαταρίες που εξελίσσει (e-Technology) έχουν αποδείξει μέχρι στιγμής ότι όλα είναι εφικτά. Οι Ελβετοί, έχουν υποβάλλει τις εν λόγω μπαταρίες σε δοκιμές χιλιάδων κύκλων επαναφόρτισης καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι τόσο οι χρόνοι επαναφόρτισης όσο και η διάρκεια ζωής των μπαταριών είναι μέσα στα πλαίσια όλων όσων υποστηρίζουν.
    Οι μπαταρίες της Morand χρησιμοποιούν υβριδικά «ultra cells» όπως χαρακτηριστικά τα ονομάζει προϊόν συνεργασίας με την εταιρεία SECH SA, που τους δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν και πολύ λιγότερα πολύτιμα υλικά όπως το λίθιο και το κοβάλτιο. Η τεχνολογία της Morand βασίζεται κατά κύριο λόγο στο αλουμίνιο και το ανθρακόνημα.
    Η Morand μόλις ολοκληρώσει και το τελευταίο στάδιο δοκιμών των μπαταριών της, θα «βγει» στην αγορά προκειμένου να εξασφαλίσει χρηματοδότηση ούτως ώστε να αναπτύξει περαιτέρω την τεχνολογία της με σκοπό να επεκταθεί πέραν των αυτοκινήτων και στα αεροσκάφη, στην ρομποτική, σε γεωργικά μηχανήματα αλλά και σε συστήματα αμυντικής τεχνολογίας.
    Πρώτα απ’ όλα όμως, θα ρίξει στην αγορά το δικό της hypercar το οποίο φυσικά και θα χρησιμοποιεί αυτή τη νέα γενιά μπαταριών και σύμφωνα με όλα όσα υποστηρίζουν οι Ελβετοί θα προσφέρει εκρηκτικές επιδόσεις (400 km/h τελική ταχύτητα και 6,3’’ από στάση έως τα 200 km/h) και εξίσου υψηλή αυτονομία (άνω των 500 km).
    Υπεύθυνος για την εξέλιξη του ελβετικού hypercar είναι ο ιδρυτής της φίρμας και πρώην αγωνιστικός διευθυντής σε πολλές ομάδες στο πρωτάθλημα αγώνων αντοχής, Benoit Morand.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΘΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΥΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ, ΜΟΝΟ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΝΙΚΑΝΟΙ.
    Η Ρωσία μετά από 20 χρόνια ξεκινά πάλι την παραγωγή αυτοκίνητων – Επιστρέφει η θρυλική Moskvich.
    «Τα πρώτα αυτοκίνητα Moskvich θα βγουν από την γραμμή παραγωγής το Δεκέμβριο 2022».
    Το ρωσικό υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου, ανακοίνωσε πως η Ρωσία έπειτα από παύση δύο δεκαετιών, άρχισε και πάλι σήμερα την παραγωγή οχημάτων της σοβιετικής μάρκας Moskvich σε εργοστάσιο κοντά στη Μόσχα, από το οποίο αποσύρθηκε η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault.
    Το Μάιο η Renault πούλησε στο ρωσικό κράτος το πλειοψηφικό μερίδιό της στην αυτοκινητοβιομηχανία Avtovaz έναντι μόλις ενός ρουβλίου, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αλλά και με εξαετή οψιόν να το αγοράσει και πάλι.
    Πούλησε επίσης το εργοστάσιό της, που έχει πλέον μετονομαστεί σε Moscow Automobile Factory Moskvich, για άλλο ένα ρούβλι.
    Καθώς έχει προγραμματιστεί για φέτος η παραγωγή μόνο 600 οχημάτων, η επανάληψη της παραγωγής των Moskvich είναι απίθανο να αλλάξει τις ζοφερές προοπτικές της ευρύτερης ρωσικής αυτοκινητοβιομηχανίας, οι ετήσιες πωλήσεις της οποίας μπορεί να περιοριστούν φέτος κάτω από το 1 εκατομμύριο οχήματα για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Ρωσίας.
    Ο τελικός στόχος για παραγωγή 100.000 Moskvich το χρόνο, μερικά από τα οποία θα είναι ηλεκτρικά, είναι πολύ κάτω από το μέσο όρο παραγωγής ενός εργοστασίου αυτοκινήτων, που φθάνει από 200.000 ως 300.000 οχήματα.
    Η Tesla παράγει 22.000 αυτοκίνητα την εβδομάδα στο εργοστάσιό της στη Σανγκάη.
    «Τα πρώτα αυτοκίνητα Moskvich θα βγουν από την γραμμή παραγωγής το Δεκέμβριο 2022», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο τεχνολογικός εταίρος του εργοστασίου, η εταιρεία κατασκευής φορτηγών Kamaz.
    Το αναγεννημένο Moskvich ενδέχεται να επιστρέψει κάπως διαφορετικό. Πηγές είπαν στο Ρόιτερς πως για την παραγωγή του οχήματος θα χρησιμοποιηθεί η πλατφόρμα σχεδιασμού, μηχανολογίας και παραγωγής της κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας JAC.
    Οι δυτικές κυρώσεις για την στρατιωτική επέμβαση της Μόσχας στην Ουκρανία έχουν αποκλείσει την πρόσβαση σε ξένης κατασκευής εξαρτήματα, ενώ πολλοί ξένοι κατασκευαστές αυτοκινήτων έχουν αποχωρήσει από τη Ρωσία. Η Kamaz και η κυβέρνηση έχουν δημιουργήσει νέες αλυσίδες προμηθειών, αλλά δεν έχουν αποκαλύψει λεπτομέρειες.
    «Ο στόχος για το εγγύς μέλλον είναι να δημιουργηθούν μέχρι το τέλος του 2023 μικροί κόμβοι συναρμολόγησης με τη συμμετοχή ντόπιων προμηθευτών», ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου Ντένις Μαντούροφ.
    Το υπουργείο ανακοίνωσε πως η έναρξη της παραγωγής σε πλήρη κλίμακα θα προσφέρει θέσεις εργασίας σε άλλους περίπου 40.000 ανθρώπους.
    Οι πωλήσεις του Moskvich 3, το οποίο περιγράφεται ως ένα crossover πόλης με βενζινοκινητήρα και αυτόματο ή χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων, θα αρχίσει το Δεκέμβριο, σύμφωνα με το υπουργείο.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. James Webb: Αποκάλυψε στοιχεία για τη χημική σύνθεση και τα νέφη ατμόσφαιρας ενός εξωπλανήτη.
    Πρόκειται για τον καυτό πλανήτη WASP-39b σε απόσταση 700 ετών φωτός από τη Γη.
    Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, παρήγαγε το πιο λεπτομερές «πορτρέτο» μέχρι σήμερα για την ατμόσφαιρα ενός εξωπλανήτη, αποκαλύπτοντας στοιχεία για τη χημική σύνθεση και τα νέφη της με τρόπο που ποτέ έως τώρα δεν είχε γίνει.
    Πρόκειται για τον καυτό πλανήτη WASP-39b σε απόσταση 700 ετών φωτός από τη Γη, ο οποίος γίνεται πλέον ο πλανήτης για τον οποίο γνωρίζουμε τα περισσότερα πράγματα στον γαλαξία μας, μετά τους οκτώ πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος.
    Οι ερευνητές από διάφορες χώρες έκαναν πέντε ξεχωριστές προδημοσιεύσεις με τα ευρήματα τους στο arXiv, ενώ θα ακολουθήσουν κανονικές δημοσιεύσεις στο “Nature”.
    “Είχαμε μελετήσει πολλούς πλανήτες πριν, αλλά ποτέ δεν είχαμε δει δεδομένα όπως αυτά”, ανέφερε η Λάουρα Κράιντμπεργκ, διευθύντρια του γερμανικού Ινστιτούτου Αστρονομίας Μαξ Πλανκ στη Χαϊδελβέργη.
    Ο WASP-39b, ένας αέριος γίγαντας που βρίσκεται στον αστερισμό της Παρθένου, έχει περίπου το ένα τρίτο της μάζας του Δία, χρειάζεται μόνο τέσσερις μέρες για μια πλήρη περιφορά πέριξ του άστρου του (αυτή είναι η διάρκεια του έτους του) και λόγω της μικρής απόστασης μεταξύ εξωπλανήτη-άστρου (μόνο 7 εκατ. χλμ. ή οκτώ φορές μικρότερη από την απόσταση Ήλιου-Ερμή), στον εν λόγω εξωπλανήτη αναπτύσσονται θερμοκρασίες σχεδόν 900 βαθμών Κελσίου. Το γεγονός αυτό τον καθιστά αφιλόξενο για ζωή – τουλάχιστον όπως την ξέρουμε στον δικό μας πλανήτη.
    Το James Webb, που είχε εκτοξευθεί τον Δεκέμβριο του 2021, παρατήρησε τον WASP-39b επί 40 ώρες και, μεταξύ άλλων, βρήκε διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα του (παρατηρείται για πρώτη φορά).
    Επίσης ανίχνευσε σε αυτήν νερό σε μορφή υδρατμών, μονοξείδιο του άνθρακα, νάτριο, κάλιο κ.α., μια χημική σύνθεση παρόμοια με εκείνη του Κρόνου.
    Ακόμη, η ανίχνευση διοξειδίου του θείου μαρτυρά την πραγματοποίηση φωτοχημικών αντιδράσεων στην ατμόσφαιρα του εξωπλανήτη: καθώς πέφτει πάνω της το φως του μητρικού άστρου, διασπά το νερό της ατμόσφαιρας σε υδρογόνο και υδροξείδιο, το οποίο με τη σειρά του αντιδρά με σουλφίδιο του υδρογόνου για να παράγει το διοξείδιο του θείου.

    Είναι η πρώτη φορά που ανιχνεύεται φωτοχημική αντίδραση πέρα από το ηλιακό μας σύστημα και μάλιστα μοιάζει με εκείνη μέσω της οποίας παράγεται όζον στη γήινη ατμόσφαιρα.
    Οι παρατηρήσεις του James Webb ακόμη δείχνουν ότι ο WASP-39b δεν διαθέτει ολική νεφοκάλυψη, κάτι που επίσης δεν είχε ποτέ έως τώρα παρατηρηθεί σε εξωπλανήτη.
    Ο πλανήτης φαίνεται να καλυμμένος με πυκνά σύννεφα σε ποσοστό μόνο 60%, τα οποία δεν περιέχουν υδρατμούς όπως στη Γη αλλά άλλα χημικά στοιχεία.
    Το James Webb, που αποτελεί συνεργασία της αμερικανικής (NASA), της ευρωπαϊκής (ESA) και της καναδικής διαστημικής υπηρεσίας (CSA) και είναι το ισχυρότερο και μεγαλύτερο που έχει ποτέ σταλεί στο διάστημα, έχει βάλει στο στόχαστρο του περίπου 70 εξωπλανήτες, μεταξύ άλλων τους επτά βραχώδεις “γήινους” πλανήτες του κοντινού συστήματος Trappist-1, οπότε αναμένονται νέα στοιχεία για τις ατμόσφαιρες και άλλων εξωπλανητών.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Νέος ιός σε νυχτερίδες εντοπίστηκε σε Τανζανία και Κονγκό.
    Το πώς η ασθένεια μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους εξαρτάται από τον τύπο του hantavirus.
    Ανησυχία προκαλεί στους επιστήμονες ένας νέος ιός που ανακαλύφθηκε σε νυχτερίδες από την Τανζανία και το Κονγκό, καθώς παρόμοια παθογόνα που εντοπίζονται σε άλλες ασθένειες σκοτώνουν ένας στους τρεις ανθρώπους.
    Σύμφωνα με την dailymail.co.uk, οι ερευνητές βρήκαν τον ιό Kiwira -ένας τύπος hantavirus, ή αλλιώς πνευμονικό σύνδρομο από ιό Hanta.
    Οι ιοί Hanta βρίσκονται συνήθως σε τρωκτικά και μολύνουν τους ανθρώπους μέσω σωματιδίων. Μια παραλλαγή τους, μάλιστα, μπορεί να σκοτώσει περισσότερο από το 1/3 αυτών που προσβάλλει.
    Οι ιοί αυτοί μεταδίδονται στον άνθρωπο μέσω της επαφής με τα ούρα, τα κόπρανα και το σάλιο ενός μολυσμένου ζώου. Η συγκεκριμένη ομάδα ιών μπορεί να προκαλέσει από ήπια συμπτώματα ασθένειας που μοιάζουν με γρίπη, μέχρι και υπερβολική αιμορραγία και νεφρική ανεπάρκεια.
    Προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι ο ιός θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για το ανθρώπινο γένος, αλλά οι ερευνητές τον παρακολουθούν μέσω μελετών.
    Παρόλα αυτά, για να κατανοηθεί καλύτερα η σύνθεσή τους και πόσο πιθανό είναι αυτοί οι ιοί να μεταδοθούν στους ανθρώπους, θα διεξαχθεί έρευνα στις νυχτερίδες των δύο αυτών περιοχών.
    Το πώς η ασθένεια μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους εξαρτάται από τον τύπο του hantavirus.
    Προς το παρόν, δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία που να καταδεικνύουν ότι ο ιός Kiwira αποτελεί σημαντικό πρόβλημα ακόμη και για τις νυχτερίδες, καθώς μόλις 6 από τις 334 στην Τανζανία και 1 στις 49 στη ΛΔ του Κογκό βρέθηκαν να φέρουν την ασθένεια.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΠΟΥ για ιλαρά: «Δεκάδες εκατομμύρια παιδιά κινδυνεύουν».
    Ο ιός της ιλαράς είναι ένας από τους πιο μεταδοτικούς.
    Η εμβολιαστική εκστρατεία κατά της ιλαράς έχει μειωθεί παγκοσμίως , θέτοντας εκατομμύρια παιδιά σε κίνδυνο, υπογραμμίζεται σε έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
    Ο ιός της ιλαράς είναι ένας από τους πιο μεταδοτικούς, αλλά το εμβόλιο είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό για την πρόληψη της λοίμωξης.
    Ωστόσο, απαιτείται εμβολιαστική κάλυψη της τάξης του 95% προκειμένου να αποφευχθούν εστίες μετάδοσης.
    «Εδώ και τρία χρόνια κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου για τη μείωση του ποσοστού εμβολιαστικής κάλυψης και τον αυξημένο κίνδυνο για την υγεία των παιδιών σε όλον τον κόσμο», δήλωσε ο Εφραίμ Τέκλε Λεμάνγκο, υπεύθυνος για τα προγράμματα εμβολιασμού της Unicef, υπογραμμίζοντας πως στενεύουν τα περιθώρια για την ανάκτηση του χαμένου εδάφους.
    «Πίσω από κάθε στατιστικό στοιχείο της έκθεσης βρίσκεται ένα παιδί που κινδυνεύει από μια ασθένεια που μπορεί να προληφθεί», επεσήμανε.
    Ως εκ τούτου, το παγκόσμιο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης έναντι της ιλαράς υπολογίζεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008. Στο «κόκκινο» βρίσκονται χώρες όπως η Νιγηρία, η Ινδία, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Αιθιοπία και Ινδονησία.
    Από τις αρχές του 2022 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει καταγράψει αύξηση των σοβαρών επιδημικών κρουσμάτων.
    Τον περασμένο Απρίλιο, ο ΠΟΥ προειδοποίησε ότι τα αναφερόμενα κρούσματα ιλαράς είχαν αυξηθεί κατά σχεδόν 80% το πρώτο δίμηνο του έτους σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. 24 Νοεμβρίου 1958 δολοφονήθηκε στο διαμέρισμα του στο Καράτσι του Πακιστάν ο Σπύρος Παξινός επειδή ήξερε τους δολοφόνους του Μεταξά.


    Ο Παξινός δολοφονήθηκε από άγνωστους στο διαμέρισμα του στο Καράτσι του Πακιστάν υπό συνθήκες που δεν εξακριβώθηκαν. Ήταν 63 ετών.
    Ανώτατος αξιωματικός της Αστυνομίας Πόλεων που υπήρξε ένας από τους πρωτοπόρους των μυστικών υπηρεσιών της Ελλάδος και διατέλεσε διευθυντής της Γενικής Ασφάλειας Αθηνών από το 1936 έως την Γερμανική Κατοχή τον Απρίλιο του 1941 , οταν έφυγε με την Κυβέρνηση για την Αίγυπτο .
    Το 1942 κατά τη διάρκεια δεξίωσης της Αγγλικής πρεσβείας στο Κάιρο, είπε σε Άγγλο διπλωμάτη ότι σκόπευε να γράψει βιβλίο που θα απεκάλυπτε τα πάντα γύρω από τον θάνατο του Ιωάννη Μεταξά και το οποίο θα εξέδιδε μετά τον πόλεμο.
    Την επόμενη ημέρα τον συνέλαβαν οι Άγγλοι και μεταφέρθηκε στις Συριακές φυλακές στο Άκρον, ως πράκτορα των Γερμανών.
    Λίγο πριν το τέλος του πολέμου μεταφέρθηκε σε φυλακές στην Ινδία. Όταν αποφυλακίστηκε δεν επέστρεψε στην Ελλάδα, αλλά εγκαταστάθηκε στο Καράτσι του Πακιστάν άνοιξε δικό του γραφείο και ασκούσε το επάγγελμα του ναυλομεσίτη.
    Επίσης διετέλεσε για ένα διάστημα πρόξενος της Ελλάδας στο Πακιστάν.




    ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1958, Ο ΤΣΩΡΤΣΙΛ, ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΜΕΤΑΞΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΡΥΖΗ, ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΞΙΝΟ.
    https://zenonpapazaxos.blogspot.com/2021/11/24-1958.html


    Ο ΑΣΤΥΝΟΜΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΠΑΞΙΝΟΣ
    https://zenonpapazaxos.blogspot.com/2022/10/blog-post_26.html



    Ο ΑΣΤΥΝΟΜΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΠΑΞΙΝΟΣ ΚΑΙ Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΣΩΡΤΣΙΛ.
    http://zenonpapazaxos.blogspot.com/2021/10/blog-post_29.html

    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...