ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

19 Οκτωβρίου 2021

ΜΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ (TUM) ΚΑΙ ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΙΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟ Helmholtz Zentrum München, ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ "ΦΑΡΜΑΚΩΝ" ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΙΩΝ.

 

Ο ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΪΟΝ ΦΥΣΙΚΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΣΤΑΔΙΩΝ.

 

ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ΘΑ ΑΧΡΗΣΤΕΥΤΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΒΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΟΥΡΛΙΑΖΟΥΝ ΣΑΝ ΒΙΑΣΜΕΝΕΣ ΚΕΡΑΜΙΔΟΓΑΤΕΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΝ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ ΓΙΑ...ΙΟΥΣ.

 

ΤΑ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΟΥΣ ΟΥΤΕ ΘΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΣΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ. ΜΟΝΟ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΕΙΝΑΙ Η ΣΩΤΗΡΙΑ.

 

Νέα μελέτη: Η ιντερφερόνη δεν βελτιώνει την κατάσταση των νοσηλευομένων ασθενών με Covid-19. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΟΥΣ ΟΥΤΕ ΘΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΣΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ. ΜΟΝΟ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΕΙΝΑΙ Η ΣΩΤΗΡΙΑ.

 

Η ΙΒΕΡΜΕΚΤΊΝΗ, ένα φάρμακο για τις παρασιτώσεις του εντέρου. Μόνο επικίνδυνοι άσχετοι και αγράμματοι θα το έκαναν φάρμακο για ιούς. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΟΥΣ ΟΥΤΕ ΘΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΣΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ. ΜΟΝΟ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΕΙΝΑΙ Η ΣΩΤΗΡΙΑ.

 

Η MSD έχει υποβάλει αίτηση για Άδεια Χρήσης Έκτακτης Ανάγκης στον Αμερικανικό FDA για το molnupiravir. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΟΥΣ ΟΥΤΕ ΘΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΣΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ. ΜΟΝΟ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΕΙΝΑΙ Η ΣΩΤΗΡΙΑ.

 

Τα «φάρμακα» κατά του κορωνοϊού που υπάρχουν μέχρι σήμερα. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΟΥΣ ΟΥΤΕ ΘΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΣΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ. ΜΟΝΟ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΕΙΝΑΙ Η ΣΩΤΗΡΙΑ.

 

Η αζιθρομυκίνη δεν προσφέρει όφελος στην αντιμετώπιση της COVID-19 σε ασθενείς με ήπια νόσο που δεν χρειάζονται νοσηλεία. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΟΥΣ ΟΥΤΕ ΘΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΣΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ. ΜΟΝΟ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΕΙΝΑΙ Η ΣΩΤΗΡΙΑ.

 

Η θεραπεία με remdesivir δεν βελτιώνει την επιβίωση και ίσως αυξάνει την διάρκεια νοσηλείας σε ασθενείς με COVID-19. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΟΥΣ ΟΥΤΕ ΘΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΣΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ. ΜΟΝΟ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΕΙΝΑΙ Η ΣΩΤΗΡΙΑ.

 

Τελευταία έρευνα: Η κολχικίνη δεν βοηθά καθόλου τους νοσηλευόμενους ασθενείς με Covid-19. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΟΥΣ ΟΥΤΕ ΘΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΣΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ. ΜΟΝΟ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΕΙΝΑΙ Η ΣΩΤΗΡΙΑ.

 

Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΥΝΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΟΗΤΗ ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΑΚΡΟΔΕΞΙΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ. ΟΙ ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΟΙ ΑΥΤΟΕΓΚΛΩΒΙΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΕΝΑ ΑΔΙΕΞΟΔΟ.

 

 


Ένα 20εδρο με τριγωνικές επιφάνειες μπορεί με τα κατάλληλα αντισώματα να γίνει «παγίδα» αδρανοποίησης ιών για τους οποίους δεν έχουμε θεραπείες ή εμβόλια.

 

«Παγίδα»  - οριγκάμι για ιούς κατασκεύασαν επιστήμονες | in.gr  17  Ιουλίου 2021

Άννα Παπαδομαρκάκη

 

Μέχρι τώρα, έχουμε αναπτύξει αντιβιοτικά κατά των επικίνδυνων βακτηρίων, αλλά λίγα «αντίδοτα» για τη θεραπεία λοιμώξεων από ιούς. Ορισμένες από τις ιογενείς λοιμώξεις μπορούν να προληφθούν με εμβολιασμό, αλλά η ανάπτυξη νέων εμβολίων είναι μακρά και δύσκολη διαδικασία.

 


Μια διεπιστημονική ερευνητική ομάδα από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου (TUM) το Helmholtz Zentrum του Μονάχου και Πανεπιστήμιο Brandeis των ΗΠΑ το επιχειρεί τώρα να προσεγγίσει το πρόβλημα διαφορετικά: εγκλωβίζουν και εξουδετερώνουν τους ιούς με νανο-κάψουλες ειδικά φτιαγμένες από γενετικό υλικό DNA, με την τεχνική των οριγκάμι. Η ομάδα έχει αναπτύξει νανοδομές από DNA, που μπορούν να παγιδεύσουν τους ιούς και να τους καταστήσουν αβλαβείς.

Η μέθοδος, όπως αναφέρει  το  άρθροδοκιμάστηκε σε κυτταρικές καλλιέργειες στους ιούς της ηπατίτιδας και της οικογένειας των αδενοϊών, δημιουργώντας ελπίδες για την επιτυχία της και στους κοροναϊούς.

Νανοδομές DNA

Πριν εμφανιστούν οι νέες παραλλαγές του κορωνοϊού, ο Hendrik Dietz, καθηγητής Βιομοριακής Νανοτεχνολογίας στο Τμήμα Φυσικής του Πολυτεχνείου του Μονάχου και η ομάδα του, ασχολούνταν με την κατασκευή συναρμολογούμενων αντικειμένων μεγέθους ιών.

Ήδη από το 1962, ο βιολόγος Donald Caspar και ο βιοφυσικός Aaron Klug είχαν ανακαλύψει τις γεωμετρικές αρχές σύμφωνα με τις οποίες κατασκευάζονται οι «πρωτεϊνικοί φάκελοι» (το περίβλημα) των ιών. Με βάση αυτές τις γεωμετρικές προδιαγραφές, η ομάδα του Hendrik Dietz στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου, υποστηριζόμενη από τους Seth Fraden και Michael Hagan από το Πανεπιστήμιο Brandeis στις ΗΠΑ, ανέπτυξε μια ιδέα που επέτρεψε την παραγωγή τεχνητών σωμάτων μεγέθους ιού, κενών στο εσωτερικό τους.

Το καλοκαίρι του 2019, η ομάδα διερωτήθηκε αν τέτοια κενά σώματα θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως ένα είδος «παγίδας ιών». Εάν υπήρχε μια εσωτερική επένδυση φτιαγμένη από μόρια που συνδέονται με ιούς, θα μπορούσαν να δεσμεύουν τους ιούς και να τους απομακρύνουν από την κυκλοφορία. Ταυτόχρονα όμως, τα κενά αυτά σώματα, θα έπρεπε επίσης να έχουν αρκετά μεγάλα ανοίγματα, ώστε οι ιοί να μπορούν να μπουν μέσα.

«Κανένα από τα αντικείμενα που είχαμε κατασκευάσει χρησιμοποιώντας τεχνολογία origami DNA εκείνη την εποχή δεν θα μπορούσε να ενσωματώσει ολόκληρο τον ιό – ήταν απλά πολύ μικρά. Η κατασκευή σταθερών κοίλων σωμάτων αυτού του μεγέθους ήταν μια τεράστια πρόκληση», επισημαίνει ο Hendrik Dietz.

Κιτ για «παγίδα» ιών

Ξεκινώντας από το βασικό γεωμετρικό σχήμα του εικοσάεδρου, όπου οι 20 επιφάνειες είναι τριγωνικές, η ομάδα αποφάσισε να κατασκευάσει τα κενά σώματα – «παγίδες» του ιού από τρισδιάστατες, τριγωνικές πλάκες. Για να συνδεθούν οι πλάκες DNA μεταξύ τους, σε μεγαλύτερες γεωμετρικές δομές, οι άκρες πρέπει να είναι ελαφρώς λοξές. Η σωστή επιλογή και τοποθέτηση των σημείων σύνδεσης στα άκρα διασφαλίζει ότι τα πάνελ αυτοσυναρμολογούνται και δημιουργούν τα επιθυμητά αντικείμενα.

«Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε τώρα να προγραμματίσουμε το σχήμα και το μέγεθος των επιθυμητών αντικειμένων χρησιμοποιώντας τις συγκεκριμένες τριγωνικές πλάκες που μπορεί να φτάσουν μέχρι και τις 180, και να πετύχουμε απόδοση ως και 95%. Παρόλα αυτά, η διαδρομή δεν ήταν εύκολη και είχε και πολλές επαναλήψεις», είπε ο Hendrik Dietz.

 

Οι ιοί «μπλοκάρονται» αξιόπιστα

Με την αλλαγή των σημείων σύνδεσης στις άκρες των τριγώνων, οι επιστήμονες της ομάδας όχι μόνο μπόρεσαν να δημιουργήσουν κλειστές άδειες σφαίρες, αλλά και σφαίρες με ανοίγματα ή μισά κελύφη. Αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως παγίδες ιών.

Σε συνεργασία με την ομάδα της καθηγήτριας Ulrike Protzer, επικεφαλής του Ινστιτούτου ιολογίας στο TUM και διευθύντριας του Ινστιτούτου ιολογίας στο Helmholtz Zentrum München, η ομάδα δοκίμασε τις «παγίδες» ιού, σε αδενοϊούς και σε πυρήνες του ιού της ηπατίτιδας Β.

«Ακόμα και ένα απλό μισό κέλυφος του σωστού μεγέθους, δείχνει μια μετρήσιμη μείωση της δραστηριότητας του ιού. Εάν βάλουμε πέντε σημεία σύνδεσης με κατάλληλα αντισώματα, μπορούμε ήδη να αποκλείσουμε τον ιό κατά 80 τοις εκατό, εάν ενσωματώσουμε περισσότερα, επιτυγχάνουμε πλήρη αποκλεισμό» σημείωσε ο Hendrik Dietz.

Για να μην αποδομηθούν αμέσως αυτά τα νανοσωματίδια DNA από τα σωματικά υγρά, η ομάδα ακτινοβόλησε τα τελικά δομικά στοιχεία με υπεριώδη ακτινοβολία και επεξεργάστηκε το εξωτερικό τους περίβλημα με πολυαιθυλενογλυκόλη και ολιγολυσίνη. Τα σωματίδια κρατήθηκαν σταθερά στο πλάσμα ποντικιών για 24 ώρες.

Μια «κατασκευαστική» αρχή

Τώρα το επόμενο βήμα είναι να δοκιμαστούν οι «παγίδες» αυτές σε ζωντανά ποντίκια – πειραματόζωα, αν και ο καθηγητής Ντίετζ εκτιμά ότι το υλικό αυτό, θα είναι ανεκτό και στο ανθρώπινο σώμα. Και επιπλέον μπορούν να κατασκευαστούν με ένα λογικό κόστος.

Η δημιουργία τους ανοίγει νέους δρόμους, αφού εκτός από «παγίδα» ιών, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε νέους ιούς που αναδύονται, μπορεί να αποτελέσει φορέα αντιγόνων για ταυτόχρονους πολλαπλούς εμβολιασμούς ή ως «όχημα» για τη μεταφορά DNA ή RNA για την εφαρμογή γενετικών θεραπειών ή ως «όχημα» για την μεταφορά φαρμάκων.

 

 

ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

 

 

27 σχόλια:

  1. ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΑ. ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΠΟΛΥ ΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΑΠΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ. Ολοταχώς προς lockdown η Ρωσία - Συστάσεις σε ηλικιωμένους να μείνουν σπίτι.
    Τι ανέφερε ο δήμαρχος της Μόσχας.
    Οι Αρχές της Μόσχας συνιστούν στους ηλικιωμένους να παραμείνουν στο σπίτι και στις επιχειρήσεις να βάλουν τουλάχιστον το 30% του προσωπικού να εργάζεται από το σπίτι.
    Ο δήμαρχος της Μόσχας, Σεργκέι Σομπιάνιν δήλωσε στο μπλογκ του ότι μεταξύ των ατόμων που πέθαναν στην Μόσχα λόγω του κορονοϊού, το 86% ήταν ηλικιωμένοι, οι οποίοι κατά κανόνα δεν είχαν εμβολιασθεί.
    Ο Σομπιάνιν είπε ότι επαναλαμβάνεται η περσινή ιστορία, όταν τον Σεπτέμβριο άρχισαν να αυξάνονται τα κρούσματα, με την έξαρση να φθάνει στην κορύφωση της τον Δεκέμβριο.
    Οι νέοι κανόνες στη ρωσική πρωτεύουσα τίθενται σε ισχύ από τις 25 Οκτωβρίου, αναφέρεται σε ανακοίνωση της κυβέρνησης της πόλης της Μόσχας.
    Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 1.015 θάνατοι, ημερήσιος αριθμός ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας και 33.740 νέα κρούσματα.
    Η συχνότητα εμφάνισης της νόσου Covid-19 μεταξύ των ανηλίκων στη Ρωσία έχει πολλαπλασιαστεί, με τους μισούς να έχουν κλινικά συμπτώματα, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκα.
    «Σε σχέση με το προηγούμενο έτος η νοσηρότητα των παιδιών ηλικίας κάτω των 18 ετών έχει επίσης αυξηθεί πολλαπλάσια και περίπου τα μισά [από τα περιστατικά] έχουν έντονα κλινικά συμπτώματα. Γι’ αυτό τον λόγο και η επιβάρυνση της παιδιατρικής διεύθυνσης έχει αυξηθεί σήμερα», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του προεδρείου του Συντονιστικού Συμβουλίου για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όπισθεν ολοταχώς ο Μητσοτάκης: Ανοίγει τα εργοστάσια Πτολεμαΐδας, αλλιώς θα ψοφήσουμε από το κρύο, για να αγοράσει η αδελφή του άχρηστες ανεμογεννήτριες.
    ΑΔΜΗE: «Να διασφαλιστεί η επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας για τον χειμώνα».
    Όπισθεν ολοταχώς από την κυβέρνηση της «πράσινης ανάπτυξης» που έκλεισε τα εργοστάσια λιγνίτη στην προσπάθεια της να κάνει «κλιματικά ουδέτερη» την Ελλάδα, καθώς ανοίγει ξανά τα εργοστάσια, διότι οι ΑΠΕ αποδείχθηκαν... «πεθαμένες».
    Ο ΑΔΜΗΕ ζητά μέριμνα για τη διαθεσιμότητα του συνόλου των θερμικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής (λιγνίτη και φυσικού αερίου) και την εξασφάλιση αντίστοιχα των απαραίτητων ποσοτήτων καυσίμου ενόψει της αυξημένης ζήτησης για ρεύμα.
    Αν σε αυτό βάλει κανείς δίπλα και την ενεργειακή κρίση που έχει οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα τις τιμές και έχει προκαλέσει στενότητα εφοδιασμού με φυσικό αέριο στην Ευρώπη, καταλαβαίνει πως τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα.
    Είναι ενδεικτικό ότι σήμερα οι τιμές για την ηλεκτρική ενέργεια στο Χρηματιστήριο διαμορφώνονται σε νέα υψηλά επίπεδα, καθώς η μέση τιμή για το ρεύμα φθάνει στα 253,33 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ η μέγιστη κλιμακώνεται στα 344 ευρώ.
    Η ζήτηση ρεύματος αναμένεται να κυμανθεί στις 302 γιγαβατώρες και θα καλυφθεί κατά κύριο λόγο από τις μονάδες φυσικού αερίου (47%) και ανανεώσιμες πηγές (29%). Ακολουθούν οι εισαγωγές και τα υδροηλεκτρικά (από 9%) και οι λιγνιτικές μονάδες με 7%.
    Χαμηλά αποθέματα στις υδροηλεκτρικές μονάδες
    Η συμμετοχή των υδροηλεκτρικών στην κάλυψη της ενεργειακής ζήτησης είναι σχετικά μικρή, καθώς τα αποθέματα νερού στους ταμιευτήρες βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα.
    Έτσι η αύξηση της ζήτησης κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, θα πρέπει να καλυφθεί κατά κύριο λόγο από τις θερμικές μονάδες, τις ανανεώσιμες πηγές στο βαθμό που θα είναι διαθέσιμες καθώς και εισαγωγές.
    Οι παραπάνω εκκλήσεις και φόβοι αποτελούν ένα από τα αποτελέσματα της καταστροφικής πολιτικής για την απότομη απολιγνιτοποίηση της χώρας
    Όπως και κατά τους περασμένους καύσωνες, έτσι και στην χειμερινή περίοδο που έρχεται οι ανάγκες για ηλεκτρική ενέργεια και καύσιμα θα εκτοξευθούν ξανά, με τον ΑΔΜΗΕ να φοβάται νέα υπερφόρτωση του δικτύου.
    Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει την απότομη απολιγνιτοποίηση της χώρας με την ταυτόχρονη προώθηση των επενδύσεων στις ΑΠΕ, κυρίως στα φωτοβολταϊκά πάρκα και τις ανεμογεννήτριες, με παράλληλη εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το εξωτερικό, ενώ έχουν δημιουργηθεί λίγες σε αριθμό μονάδες παραγωγής ενέργειας που χρησιμοποιούν ως καύσιμη ύλη το φυσικό αέριο.
    Ωστόσο η χώρα, όπως φάνηκε με τον πλέον επικίνδυνο τρόπο το περασμένο καλοκαίρι, δεν είναι έτοιμη να στηριχτεί ούτε κατά το ήμισυ στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
    Επαναλειτουργούν τα ορυχεία της Πτολεμαΐδας, σε αναμονή η Μεγαλόπολη
    Η αυξημένη ζήτηση λόγω κρύου μάλιστα βάζει ξανά μπρός τα τρία ορυχεία λιγνίτη της Πτολεμαΐδας, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες.
    Μηχανήματα, εκσκαφείς και ταινιοδρόμοι που είχαν παροπλιστεί μπαίνουν ξανά σε λειτουργία! Την ίδια ώρα, σε ετοιμότητα για επαναλειτουργία τίθεται η Μεγαλόπολη 3, με τον ΑΔΜΗΕ μάλιστα να ζητά να μη διαγραφεί από τα μητρώα της ΔΕΗ, όπως είχε προγραμματιστεί.
    Έτσι λοιπόν η απολιγνιτοποίηση πάει αρκετά πιο πίσω λόγω συνθηκών.
    Χαμηλή η συνεισφορά των ΑΠΕ
    Αυτό γίνεται και επειδή οι ΑΠΕ δεν έχουμε μεγάλη συμβολή σε περιόδους ακραίων καιρικών φαινομένων. Για παράδειγμα, το καλοκαίρι με την άπνοια οι ανεμογεννήτριες συμμετέχουν στην παραγωγή ρεύματος σε μικρό ποσοστό.
    Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ίδιο συμβαίνει και σε συνθήκες πάγου.
    Ο χειμώνας επίσης έχει και μια άλλη ιδιαιτερότητα: Η μεγάλη ζήτηση ρεύματος, είναι το βράδυ. Αυτό σημαίνει πως βγαίνει από την εξίσωση η μεγάλη βοήθεια από τα φωτοβολταϊκά, την οποία έχουμε το καλοκαίρι που το μεγαλύτερο ζόρι είναι το μεσημέρι, λόγω της λειτουργίας των air condition μέσα στον καύσωνα.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΙ ΛΑΤΡΕΥΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ;
    Πλουτάρχου, Φιλοσοφικόν σύγγραμμα «Περί του μη δανείζεσθαι»: "ο τόκος φέρνει τόκο και το δάνειο δάνειο".

    "Και δανιείς έθνεσι πολλοίς, σύ δε ου δανιεί και άρξεις εθνών πολλών, σου δε ουκ άρξουσιν" (Παλαιά Διαθήκη, Βιβλίο Δευτερονόμιο, ΙΕ΄6)
    Ιεχωβά: "να δανείζουν τους άλλους λαούς, αλλά αυτοί να μην δανείζονται από κανένα, για να καταφέρουν να κυβερνήσουν πολλά έθνη"...
    ¨Τω αλλοτρίω εκτοκιείς, τω δε αδελφώ σου ουκ εκτοκιείς, ίνα ευλογήση σε Κύριος ο Θεός σου¨ (Παλαιά Διαθήκη, Βιβλίο Δευτερονόμιο, ΚΓ΄21)
    "Τους ξένους να δανείζεις με τόκο, τους δε εβραίους χωρίς τόκο".
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ, ΕΞ ΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΤΟΥ:

    1. πληρώνει δάνεια, τα οποία δεν τα έλαβε ποτέ.
    2. Πληρώνει δάνεια, μέχρι και 200 φορές πάνω την αξία τους
    3. πληρώνει δάνεια, για πράγματα που έχυσε το αίμα του για να τα αποκτήσει.

    ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ: το 1994 χρωστούσαμε 90 δις ευρώ, πληρώσαμε 517 δις ως το 2010 και παρ όλα αυτά χρωστάμε άλλα 340 δις.


    ΟΛΟΙ ΟΙ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΙ ΕΤΡΕΧΑΝ ΝΑ ΔΑΝΕΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Οι τοκογλύφοι δεν έχουν καμία όρεξη να σταματήσουν να δανείζουν την Ελλάδα, γιατί επί 200 χρόνια ο Ελληνικός λαός πληρώνει αδιαμαρτύρητα.
    Αποπληρώναμε δάνεια της πρώτης περιόδου της Επαναστάσεως του 1821 μέχρι και την προηγούμενη δεκαετία, ενώ οι διεθνείς τράπεζες κέρδιζαν τεράστια ποσά από χρεολύσια κάθε χρόνο, χωρίς να κάνουν απολύτως τίποτα. Από το αστρονομικό ποσό που έχουμε πληρώσει τα 200 αυτά χρόνια, ζήτημα να έχουμε λάβει στην πραγματικότητα ένα 25%. Αν σκεφτείτε ότι από το 1994 ως το 2010 πληρώσαμε ως χώρα 571.000.000.000 (πεντακόσια εβδομήντα ένα δισεκατομμύρια ευρώ) φανταστείτε τι έχουμε πληρώσει τα τελευταία 200 χρόνια. Ο ηλίθιος Έλληνας είναι ο πλέον καλοπληρωτής δανείων στον κόσμο τα τελευταία 200 χρόνια.

    Και αυτά που μας ζητάνε σήμερα, δεν είτε τίποτε άλλο παρά υπερτοκοχρεολύσια, ανακεφαλαιοποιήσεις τόκων και σε καμία περίπτωση δεν είναι χρήμα το οποίο το λάβαμε στα χέρια μας και το σπαταλήσαμε.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι απίστευτοι διάλογοι Γκιζίκη – Καραμπέρη στις 19 Ιουλίου 1974
    Του Θ. ΧΑΤΖΗΓΩΓΟΥ
    Με αφορμή το νέο βιβλίο του Αλέξη Παπαχελά για την Κυπριακή Τραγωδία [Διαβασε εδω] που έχει τίτλο «Ένα σκοτεινό δωμάτιο 1967-74: Ο Ιωαννίδης και η παγίδα της Κύπρου – Τα πετρέλαια στο Αιγαίο» και κυκλοφορεί σήμερα Πέμπτη 14/10 από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο», θα κάνω μια πολύ σημαντική αποκάλυψη, που αγνοούν οι πάντες…
    Την παίρνω από την συγκλονιστική αυτοβιογραφία του Πρωτεργάτη της 21ης Απριλίου, υποστρατήγου Στέφανου Καραμπέρη, που κυκλοφόρησε τον περασμένο Σεπτέμβριο από τις εκδόσεις «Πελασγός» του Γιάννη Γιαννάκενα, με τίτλο «Στέφανος Καραμπέρης, ένας ταπεινός και ασυμβίβαστος πατριώτης», σε επιμέλεια του αντιστράτηγου γιού του, Δημήτρη Καραμπέρη, και του ιστορικού της 21ης Απριλίου, Μάνου Χατζηδάκη.
    Πρόκειται για την παντελώς άγνωστη τηλεφωνική συνομιλία του Στέφανου Καραμπέρη με τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Φαίδωνα Γκιζίκη, στις 19 Ιουλίου 1974, δηλαδή την παραμονή της Εισβολής του «Αττίλα» στην Κύπρο και 4 ημέρες μετά το Ιωαννιδικό Πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου.
    ΓΚΙΖΙΚΗΣ: ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙΣ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ; – ΚΑΡΑΜΠΕΡΗΣ: ΕΓΩ ΔΕΝ ΓΙΝΟΜΑΙ ΧΑΤΖΗΑΝΕΣΤΗΣ!..
    Σημειωτέον ότι εκείνη την εποχή ο Καραμπέρης βρισκόταν σε αποστρατεία: Είχε παραιτηθεί από το Στράτευμα στα τέλη Νοεμβρίου 1973, αμέσως μετά την ανατροπή του Γ. Παπαδόπουλου από τον Εβραίο φιλαράκο του, Μίμη Ιωαννίδη. Αξίζει επίσης να πω ότι ο Καραμπέρης είχε υπηρετήσει επί χρόνια ως υφιστάμενος του Γκιζίκη σε διάφορες Μονάδες, συνδεόταν στενά μαζί του και ο Γκιζίκης εκτιμούσε πολύ τα στρατιωτικά του προσόντα.
    ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ο ίδιος ο Καραμπέρης στην σελίδα 447 της αυτοβιογραφίας του, μαγνητοφώνησε την συνομιλία με τον Γκιζίκη για λόγους ασφαλείας και έκανε ο ίδιος την απομαγνητοφώνηση που παραθέτει στο βιβλίο.
    ΜΕΤΑΦΕΡΩ επί λέξει ελάχιστα μόνο σημεία της συνομιλίας με τον Γκιζίκη, όπως τα παραθέτει ο Καραμπέρης στις σελίδες 447 έως 452…
    ΓΚΙΖΙΚΗΣ: Καλημέρα Στέφανε. Υπάρχει σοβαρώτατον πρόβλημα με την Κύπρον. Αλλιώς μού τα έλεγαν ο Μπονάνος (σ.σ.: τότε Αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων) με το Μίμη (σ.σ.: Ιωαννίδη) και αλλιώς εξελίσσεται η κατάστασις… Χρειάζομαι την βοήθειά σου, διότι υπήρξες υφιστάμενός μου και εχειρίσθης άριστα τα ζητήματα τα οποία σου ανέθεσα… Κοίταξε Στέφανε: Ο Ντενίσης, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, απεμακρύνθη εκ της έδρας του, προκειμένου να πραγματοποιηθεί απροσκόπτως η ενέργεια της 15ης Ιουλίου… Έτσι, η Εθνική Φρουρά αυτήν την κρίσιμον στιγμήν είναι ακέφαλος και ο Γεωργίτσης όστις τον αναπληροί, είναι μέν εξαίρετος ως επιτελής, αλλά αι διοικητικαί του ικανότητες είναι μέτριαι. Προς τούτο, θα ήθελα να σου ζητήσω να φορέσης εκ νέου την τιμημένην σου στολήν, προαγόμενος εις Αντιστράτηγον και να μεταβής άμεσα εις την Κύπρον να αναλάβης την Ηγεσίαν της Εθνικής Φρουράς..»
    ΚΑΡΑΜΠΕΡΗΣ: «Δεν γίνονται αυτά, κύριε Πρόεδρε. Εκεί που οδηγήσατε την κατάστασιν, να στείλετε τον ίδιο τον Ιωαννίδη να βγάλει το φίδι από την τρύπα. Ή ακόμη και τον Μπονάνο. Εγώ Χατζηανέστης δεν γίνομαι…»
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΓΚΙΖΙΚΗΣ ΚΑΙ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΕΠΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΝ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟ Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ!..
      ΑΞΙΖΕΙ πραγματικά να προμηθευτείτε το βιβλίο, μόνο και μόνο για να διαβάσετε την συγκλονιστική τηλεφωνική στιχομυθία Φαίδωνα Γκιζίκη – Στέφανου Καραμπέρη, λίγες ώρες πρίν εισβάλη ο «Αττίλας» στην Κύπρο. Μόνο έτσι θα καταλάβετε πόσο πρόχειρα και επιπόλαια ενεργούσε το Δικτατορικό Καθεστώς του Εβραίου Μίμη Ιωαννίδη, που ανέτρεψε την 21η Απριλίου του Γ. Παπαδόπουλου στις 25 Νοεμβρίου 1973. Ο γελοίος ο Γκιζίκης, όταν πείστηκε πως ο Καραμπέρης αρνιόταν πεισματικά να αναλάβει ως Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς κάτω στην Κύπρο, τον ρωτούσε εναγωνιωδώς αν… γνωρίζει «κάποιον εν τω Στρατεύματι, ικανόν να αναλάβην την αποστολήν»!.. Για τέτοια ασύγγνωστη προχειρότητα μιλάμε…
      ΩΣΤΟΣΟ, το καλύτερο βρίσκεται στο τέλος της συνομιλίας Γκιζίκη – Καραμπέρη και είναι πραγματικά εκπληκτικό για την σατανικότητα και το χαμηλό επίπεδο ευφυίας των ανθρώπων που διοικούσαν τότε την Ελλάδα: Γνωρίζοντας ο Γκιζίκης πόσο στενά συνδεόταν ο Καραμπέρης με τον εν απομονώσει διατελούντα (στην βίλλα του Ωνάση στο Λαγονήσι) Αρχηγό της 21ης Απριλίου, Γεώργιο Παπαδόπουλο, του ζήτησε να μεσολαβήσει στον Παπαδόπουλο για να αναλάβει αυτός ξανά Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, ώστε να σωθεί η Κύπρος!!.. Τόσο πολύ τρομοκρατημένοι ήσαν οι Ιωαννιδικοί Προδότες…
      Μεταφέρω επί λέξει τα σημαντικότερα σημεία…
      ΦΑΙΔΩΝ ΓΚΙΖΙΚΗΣ: «Και κάτι τελευταίο, Στέφανε. Μού πέρασε από τον νούν η σκέψις της παραιτήσεώς μου από το αξίωμα του Προέδρου. Πιστεύεις πως αν παραιτηθώ και παρακαλέσω τον Γεώργιον Παπαδόπουλον να αναλάβη εκ νέου τας τύχας του Έθνους εις τας κρισίμους αυτάς ώρας, ούτος θα αποδεχθή την ευθύνην;»
      ΣΤΕΦ. ΚΑΡΑΜΠΕΡΗΣ: «Δεν δίδω ουδεμίαν πιθανότητα. Ο Παπαδόπουλος μπορεί να είναι πατριώτης, μπορεί να είναι συναισθηματικός, πλήν όμως δεν είναι ηλίθιος. Θεωρεί ότι επροδόθη από φίλους και συνεργάτας εις τους οποίους είχε τυφλήν εμπιστοσύνην. Δεν ημπορώ να απαντώ εκ μέρους του. Ρωτήσατε τον ίδιον…»
      Πραγματικά ανυπομονώ να δώ τι θα γράφει για όλα αυτά το νέο βιβλίο του Αλέξη Παπαχελά, που κυκλοφορεί σήμερα 14 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο». Εννοείται ότι θα το μελετήσω και θα επανέλθω δριμύτερος τις ερχόμενες Πέμπτες στον «Στόχο», με την βοήθεια του ακατάβλητου Μάνου Χατζηδάκη, ο οποίος – είμαι σίγουρος – θα έχει πολλή δουλειά τους επόμενους μήνες…
      1η δημοσίευση στον «Στόχο» της 14ης Οκτωβρίου 2021
      Ζ.Π.


      Διαγραφή
  6. ΣΗΜΕΙΩΣΗ Ζ.Π.

    Οι γιατροί ενημερώνοντας τον λαό δεν μπορούν να καταλάβουν ότι μιλώντας για αρρώστιες και θεραπείες, άλλα πράγματα εννοούν αυτοί και άλλα καταλαβαίνει ο λαός, ακόμη και οι διαθέτοντες υψηλή ευφυΐα και μόρφωση, αλλά άσχετοι με την ιατρική. Ο λαός ακούγοντας τους γιατρούς να μιλούν για "φάρμακα" για τον κορωνοϊό, νομίζει ότι μόλις "κολλήσει" τον ιό και εμφανίσει βήχα και πυρετό, θα πάρει μερικά χάπια για δέκα ημέρες και θα σκοτώσει το "μικρόβιο". Ένα παράδειγμα: ο βιαστικός πρόεδρος Τραμπ άκουσε ότι η Χλωροκίνη και η αζιθρομυκίνη «θεραπεύουν» από τον Κορωνοϊό. Έτσι διέταξε, δώστε σε όλους αυτά τα δύο και τελειώσαμε. Και κανένας γιατρός δεν του είπε: «Πρόεδρε, η αζιθρομυκίνη είναι αντιβιοτικό για μικρόβια. Δεν κάνει τίποτε, απολύτως τίποτε, στους ιούς. Όσο αφορά την Χλωροκίνη, μάλλον περισσότεροι θα πεθάνουν από τις παρενέργειες παρά θα θεραπευτούν».

    "Δεν μπορούμε να νικήσουμε με φάρμακα ούτε τον απλό ιό που μας προκαλεί το συνάχι και διαδίδουν ότι βρήκαν φάρμακα για να θεραπεύσουν τον Κορωνοϊό.
    Μόνο το εμβόλιο αποτελεί σωτηρία. Διάφορα "φάρμακα" πιθανόν να ανακόψουν την θανατηφόρα έκβαση της νόσου και να προσφέρουν τον χρόνο στον ίδιο τον οργανισμό να αντιδράσει.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΙΟΣΤΑΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ.
    Τώρα τελευταία, κυρίως με τους ιούς της Γρίπης, του Έρπητος Ζωστήρος, της Ηπατίτιδας B και C και του HIV, προσπάθησαν, με σχετική επιτυχία, να παρασκευάσουν «αντιβιοτικά», που προσπαθούν να σκοτώσουν τους ιούς πριν μπουν στα κύτταρα ή να μιμηθούν τον τρόπο που μπαίνουν στα κύτταρα και να μπλοκάρουν τον πολλαπλασιασμό τους.
    Είναι δηλαδή, σε κάθε περίπτωση, ιοστατικά φάρμακα και όχι ιοκτόνα. Καθυστερούν την λοίμωξη μέχρι ο ίδιος ο οργανισμός να δημιουργήσει ιοκτόνα αντισώματα. Αν η επιστημονική πρόοδος συνεχιστεί ακώλυτη για τα επόμενα 100 χρόνια, ο Ζ.Π. πιστεύει ότι σε 100 με 200 χρόνια η Ιατρική θα έχει αποτελεσματικά φάρμακα για το σύνολο των δολοφόνων ιών.

    Μελέτη της επιδημίας της Ισπανικής Γρίπης του 1918 δείχνει ότι το πρόβλημα με τους ιούς είναι η μετάλλαξη.
    Την Άνοιξη του 1918 η επιδημία της Ισπανικής Γρίπης ξεκίνησε με μεγάλη, αλλά όχι τρελή θνησιμότητα (Α' φάση). Στην συνέχεια οι μολύνσεις κάμφθηκαν το καλοκαίρι και όλοι νόμιζαν ότι πέρασε. Το φθινόπωρο του 1918 (Β' Φάση) η επιδημία επανέκαμψε και σκότωσε σωρηδόν: 20, 50 ή 100 εκατομμύρια νεκροί (ανάλογα με την πηγή) με την συντριπτική τους πλειοψηφία νέοι ανάμεσα στα 25 και στα 40 έτη. Ούτε οι Εσκιμώοι του Καναδά δεν γλύτωσαν την μόλυνση.
    Αυτό που συνέβη ανάμεσα στο καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 1918 ήταν ότι ο ιός μεταλλάχθηκε ανάμεσα στην Α' φάση και στην Β' φάση επειδή ακριβώς βρήκε πολλούς ξενιστές (ανθρώπους) διαθέσιμους.
    Ο αγώνας σήμερα κατά της επιδημίας του κορωνοϊού είναι - όσο είναι δυνατόν - να εμποδιστεί η μεταλλαγή του ιού σε μορφή πιο φονική από την τωρινή - και αυτό το νόημα έχουν οι περιορισμοί - εκτός κι αν δώσουμε την χώρα σε λαθρέποικους για να λύσουμε το δημογραφικό που θα προκύψει μετά την επιδημία εξ αιτίας της πολιτικής της "ανοσίας της αγέλης. Παρ' όλα αυτά δεν ξέρουμε αν 2020 ο ιός θα παραμείνει ο ίδιος ή θα έχει μεταλλαχθεί σε ακόμη φονικότερο στέλεχος. Το παρασκευαζόμενο σήμερα εμβόλιο είναι για το παρόν στέλεχος και πιθανότατα να μην αντιμετωπίζει άλλα επικίνδυνα στελέχη, όπως ακριβώς συμβαίνει με τα στελέχη των ιών της Γρίπης, για τα οποία παρασκευάζονται και όλο και νεότερα εμβόλια για την αντιμετώπισή τους.

    Ο Ζ.Π. πιστεύει ότι ορισμένα απ' αυτά τα φάρμακα ή συνδυασμοί αυτών ή διάφορα άλλα που προτείνονται (π.χ. η Κολχικίνη) θα έχουν κάποια μικρή θεραπευτική επίδραση στις βαριές πνευμονίες από τον Κορωνοϊό, αλλά όχι σημαντική. Εξηγήσαμε τον τρόπο δράσεως των ιών και την ουσιαστική ανυπαρξία φαρμάκων που να είναι ιοκτόνα. 35 χρόνια τώρα διάφοροι συνδυασμοί πανάκριβων "φαρμάκων" δεν θεραπεύουν από τον ιο HIV, απλώς καθυστερούν την επέλευση του μοιραίου. Δεν μπορούμε να "θεραπεύσουμε" ούτε τις πιο απλές ιώσεις. Δεν θα μπορέσουμε να θεραπεύσουμε τον Κορωνοϊό.

    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: καλές και χρήσιμες οι προσπάθειες για "φάρμακα" που ουσιαστικά βοηθούν τον ίδιο τον οργανισμό να αντιμετωπίσει τον ιό. Αν όμως θέλουμε πραγματική αντιμετώπιση του ιού, αυτό θα γίνει μόνο με ένα αποτελεσματικό εμβόλιο.
    Ζ.Π.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΣΗΜΕΙΩΣΗ Ζ.Π. έχουμε γράψει επανειλημμένα: δεν υπάρχει φάρμακο για ιούς, ούτε θα κατασκευασθεί τέτοιο φάρμακο για τα επόμενα 100 χρόνια.
    ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΑ "ΦΑΡΜΑΚΑ" ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ ΘΑ ΑΠΟΤΥΧΟΥΝ. ΤΑ «ΦΑΡΜΑΚΑ» ΓΙΑ ΙΟΥΣ ΘΑ ΑΡΓΗΣΟΥΝ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΟΥΝ ΠΟΤΕ. Δυστυχώς η παραπληροφόρηση συνεχίζεται. Οι Έλληνες περιμένουν το «φάρμακο» - ακόμη και οι γιατροί -. Διάφοροι μεγαλογιατροί, Έλληνες και ξένοι, που αναφέρονται από αγράμματους δημοσιογράφους ότι πέτυχαν "θεραπεία" του Κορωνοϊού, δεν στέκουν στα καλά τους, χρειάζονται ψυχίατρο και πολύ υποπτεύομαι ότι μάλλον παρακολουθούνται και παίρνουν κατάλληλη ψυχιατρική αγωγή και οι συνάδελφοί τους το γνωρίζουν αυτό. Μεγάλη μερίδα των Ελλήνων επιτίθεται χαζοειδώς στο εμβόλιο και γενικά σε κάθε εμβολιασμό. Η βλακεία στο αποκορύφωμα. Άλλοι τα βάζουν με τους κινέζους και με ότι μπορεί να φανταστεί κανένας και ταυτόχρονα ψηφίζουν την μαφιόζικη οικογενειοκρατία του Κούλη, που είναι το βασικό γρανάζι του Σόρος στην πατρίδα μας.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η ανάπτυξη ενός εμβολίου είναι μία δαπανηρή, μακρόχρονη, δύσκολη και απαιτητική διαδικασία. Πολλές φορές δοκιμάζονται εμβόλια ακόμη και στην φάση τρία σε χιλιάδες άτομα με απογοητευτικά αποτελέσματα, όπως έγινε με το πρόσφατο γερμανικό εμβόλιο.
    Ο Πούτιν χορηγεί στον ρωσικό λαό, για πολιτικούς λόγους, ένα εμβόλιο που δοκιμάστηκε στην φάση δύο σε μόνο 38 άτομα. Αν είναι δυνατόν. Και μάλιστα από μία σχολή ιατρικής, την ρωσική, που δεν θεωρείται στην Δύση αξιόπιστη. Είναι γνωστόν ότι οι ιατρικές σχολές στην Ρωσία, τουλάχιστον επί κομμουνιστικού καθεστώτος, ήταν χαμηλού επιπέδου, οι σπουδές διαρκούσαν μόνο 5 χρόνια, και το ένα πέμπτο των μαθημάτων ήταν κομμουνιστική φιλοσοφία και προπαγάνδα. Ετοίμαζαν ουσιαστικά ιατρούς με γνώσεις εξειδικευμένων νοσοκόμων, γιατρούς μειωμένων προσόντων. Πολύ λίγα έχουν αλλάξει από τότε. Στα διεθνή ιατρικά συνέδρια η επιστημονική συμμετοχή της Ρωσίας και γενικά των ανατολικών χωρών είναι πολύ πιο κάτω από την επιστημονική συνεισφορά της Ελληνικής ιατρικής και της Ισραηλινής.
    Τα εμβόλια μπορεί να είναι άχρηστα ή επικίνδυνα. Αχρηστα αν δεν παράγουν εξουδετερωτικά αντισώματα ή παράγουν σε χαμηλό τίτλο ή σε μικρό ποσοστό πληθυσμού.
    Επικίνδυνα αν προκαλούν γενικευμένες άμεσες ή απώτερες επιπλοκές. Επειδή επιδρούν στο ανοσιακό σύστημα του οργανισμού μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρές διαταραχές, (πιθανολογείται ακόμη και η ανάπτυξη Λεμφώματος, δηλαδή καρκίνου του λεμφικού ιστού)... Άρα η έγκριση και η κυκλοφορία ενός εμβολίου δεν είναι υπόθεση πολιτικού. Δεν μπορούμε να εκβιάσουμε την φύση. Μπορεί να το πληρώσουμε ακριβά.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. «Απίθανο ο ΕΜΑ να εγκρίνει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V εντός του 2021».
      «Ο ΕΜΑ δεν μπορεί να προχωρήσει σε κρίση με ατελή στοιχεία».
      Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο πηγή με γνώση της υπόθεσης, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) είναι απίθανο να προχωρήσει στην έγκριση του ρωσικού εμβολίου κατά του κορωνοϊού, Sputnik V, τουλάχιστον μέχρι το πρώτο τετράμηνο του 2022.
      «Μία απόφαση του ΕΜΑ έως το τέλος της φετινής χρονιάς είναι απολύτως αδύνατη» επεσήμανε η πηγή, που μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων υπό τον όρο να διατηρηθεί μυστική η ταυτότητά του - πρόκειται για άνδρα.
      Εάν τα απαραίτητα στοιχεία ληφθούν έως τα τέλη Νοεμβρίου «τότε η ρυθμιστική Αρχή μπορεί να αποφασίσει εντός του πρώτου τετραμήνου της επόμενης χρονιάς» εξήγησε.
      Ο ΕΜΑ, που άρχισε τον επίσημο έλεγχο του ρωσικού εμβολίου τον Μάρτιο, αναμενόταν να λάβει τις τελικές αποφάσεις για το Sputnik V τον Μάιο ή Ιούνιο κάτι που δεν έγινε, τελικώς.
      Τα αποτελέσματα της τρίτης φάσης των κλινικών δοκιμών, όπως δημοσιεύτηκαν από το επιστημονικό περιοδικό The Lancet τον Φεβρουάριο, έδειξαν πως το εμβόλιο της Ρωσίας έχει αποτελεσματικότητα γύρω στο 92%. Η ρωσική πλευρά ενημέρωσε, στη συνέχεια, πως το Sputnik V είναι αποτελεσματικό κατά 83% κατά της μετάλλαξης Δέλτα.
      Το εμβόλιο χρησιμοποιείται ευρέως στη Ρωσία, ενώ έχει λάβει το «πράσινο φως» και από περισσότερες από 70 χώρες.
      Το Ινστιτούτου Γκαμαλέγια, που είναι υπό την εποπτεία του υπουργείου Υγείας της χώρας, ανέπτυξε το εμβόλιο και ανέλαβε τις κλινικές δοκιμές, ενώ το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) έχει αναλάβει τη διανομή του ανά τον κόσμο.
      Το RDIF και το ρωσικό υπουργείο Υγείας δεν αποδέχθηκαν να κάνουν σχόλιο αναφορικά με τις πληροφορίες.
      Ο ΕΜΑ, σε σχετικό email στο Reuters, επεσήμανε πως το εμβόλιο θα παραμείνει υπό εξέταση έως ότου υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την επίσημη έγκριση.
      «Ο ΕΜΑ θα είναι σε καλύτερη θέση δώσει απαντήσει για το πιθανό χρονοδιάγραμμα έγκρισης του Sputnik V, αφού υποβληθεί αίτηση για άδεια κυκλοφορίας στον οργανισμό» σημείωσε ο Οργανισμός και σημείωσε πως έως και τις 9 Σεπτεμβρίου ανέμενε στοιχεία για να προχωρήσει η διαδικασία.
      «Ο ΕΜΑ ζήτησε έναν πιο πλήρη φάκελο της παραγωγής, λεπτομέρειες για το πώς παράγεται το εμβόλιο. Όταν έχουν αυτόν τον φάκελο, θα μπορέσουν να καταλάβουν σε ποια σημεία πρέπει να κάνουν έρευνες» σημείωσε η πηγή και συμπλήρωσε πως, πλην της παραγωγής, απαιτούνται λεπτομέρειες και για την εμφιάλωση του τελικού προϊόντος.
      Αργή πρόοδος
      Οι χαμηλοί ρυθμοί της έγκρισης αποτελούν πλήγμα για τη Μόσχα, που ελπίζει ότι η έγκριση θα της επιτρέψει να ανταγωνιστεί με τα άλλα εμβόλια, που κυριαρχούν στην αγορά. Παράλληλα, το ευρωπαϊκό «πράσινο φως» θα δράσει αποφασιστικά στις προσπάθειες Ρώσων που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη, κάτι που σήμερα γίνεται με μεγάλη δυσκολία καθώς θεωρούνται ανεμβολίαστοι.
      Όσον αφορά στην, παράλληλη, έρευνα που κάνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για το Sputnik V, και εκεί υπάρχουν «αγκάθια». Πηγή είχε πει στο Reuters παλαιότερα πως δεν είχαν δοθεί τα απαραίτητα στοιχεία, σε πολλές περιστάσεις, ενώ έκανε και λόγο για πολλές αλλαγές στα σημεία παραγωγής του εμβολίου.
      Ο ΕΜΑ, να τονιστεί, επιθεωρεί κάθε μέρος όπου γίνεται παραγωγή εμβολίου αλλά η ρωσική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει πως στον τελικό φάκελο θα υπάρχουν όλα αυτά τα σημεία.
      Όπως τόνισε η ίδια πηγή, δεν υπάρχει λόγος αμφισβήτησης της ασφάλειας και αποτελεσματικότητας του ρωσικού εμβολίου αλλά «ο ΕΜΑ δεν μπορεί να προχωρήσει σε κρίση με ατελή στοιχεία».
      Δεύτερη πηγή, που λαμβάνει μέρος στη διαδικασία παραγωγής, επεσήμανε στο Reuters πως η διαδικασία προχωρά αργά γιατί το Γκαμαλέγια δεν έχει εμπειρία στη διαχείριση των συνομιλιών με έναν διεθνή Οργανισμό.
      Άλλη πηγή, που εμπλέκεται στη διαδικασία παραγωγής στη Ρωσία, είπε πως οι ελεγκτές του ΕΜΑ έχουν επισκεφθεί τουλάχιστον δύο σημεία, ενώ ο Οργανισμός δεν έχει αναφέρει κάτι σχετικό με τους ελέγχους εκεί.
      Άλλος ένας έλεγχος αναμενόταν να γίνει σε δομή στη Μόσχα έως το τέλος του χρόνου, αλλά δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες.
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
  10. Coronavir: Εγκρίθηκε στη Ρωσία το ένα άχρηστο φάρμακο κατά του κορωνοϊού – Θα πωλείται στα φαρμακεία με συνταγή.

    Η Ρωσία ενέκρινε το πρώτο αντιικό φάρμακο κατά του νέου κορωνοϊού, με την ονομασία Coronavir, προϊόν της ρωσικής φαρμακευτικής εταιρείας R-Pharm, το οποίο θα χορηγείται με συνταγή για την θεραπευτική αγωγή εξωτερικών ασθενών με μέτρια συμπτώματα της Covid-19 και θα πωλείται στα φαρμακεία της χώρας από την ερχόμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε η εταιρεία.

    Η έγκριση του Coronavir ως φαρμάκου που θα χορηγείται με συνταγή, έπεται της έγκρισης ενός άλλου ρωσικού φαρμάκου κατά του Covid-19 και συγκεκριμένα του Avifavir που δόθηκε τον Μάιο. Και τα δύο φάρμακα βασίζονται στο Favipiravir, το οποίο είχε αναπτυχθεί στην Ιαπωνία και χρησιμοποιήθηκε ευρέως σε ιογενείς θεραπευτικές αγωγές. Η R-Pharm αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι έλαβε την έγκριση του Coronavir μετά την ολοκλήρωση της τρίτης φάσης των κλινικών δοκιμών στην οποία συμμετείχαν 168 ασθενείς με Covid-19.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Χλωρίνη πωλείται στην Amazon ως «θεραπεία» στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

    Μεγάλες ποσότητες χλωρίνης εξακολουθούν να αγοράζουν καταναλωτές στις ΗΠΑ, οι οποίοι θεωρούν πως είναι μια «θαυματουργή θεραπεία» ενάντια στην πανδημία του κορωνοϊού παρά τις προειδοποιήσεις της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων ότι η κατανάλωση του υγρού μπορεί να προκαλέσει ακόμα και θάνατο.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, η χλωρίνη πωλείται στην πλατφόρμα της Amazon με την επωνυμία « CD Kit» και «NatriChlor». Οι πωλητές ωστόσο επισημαίνουν πως το υγρό «δεν ενδείκνυται για εσωτερική χρήση».

    Τα σχόλια από τους πελάτες της εταιρείας αποκαλύπτουν μια διαφορετική ιστορία και στην κυριολεξία σοκάρουν. Οι χρήστες συζητούν πόσες σταγόνες χλωρίνης θα καταπιούν και εξηγούν ότι πίνουν τη χημική ουσία που αποκαλούν «MMS» για «απολύμανση».

    Όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, ένας αγοραστής αναφέρει πως η οικογένειά του άρχισε να πίνει το υγρό αμέσως μετά το ξέσπασμα της πανδημίας στις ΗΠΑ. «Πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να μην το πιστεύουν, αλλά είμαι βέβαιος ότι μας βοήθησε πολύ».

    Ένας άλλος πάλι έγραψε: «Η μητέρα μου, η οποία είναι 77 ετών, διαγνώστηκε με Covid-19 και μεταξύ άλλων έπασχε από στομαχικές διαταραχές, κόπωση και πονοκέφαλο. Μόλις άρχισε να πίνει «MMS» την επόμενη μέρα, ήταν ήδη καλύτερα».

    Οι υποστηρικτές του «MMS» ισχυρίζονται ότι αποτελεί θεραπεία για όλες σχεδόν τις ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της ελονοσίας, του HIV/AIDS, του καρκίνου και τώρα του Covid-19.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. 40χρονος και πατέρας πέντε παιδιών κατέληξε από κορωνοϊό.
    Συγκλονίζει η ανάρτηση του δημοσιογράφου, Άρη Δημοκίδη, αναφορικά με τον θάνατο κοντινού του προσώπου, ο οποίος αρνούνταν να εμβολιαστεί, κρίνοντας οτι λόγω ηλικίας (40 ετών) δεν ήταν απαραίτητο να το κάνει εξαιρώντας τον εαυτό του απο τις ομάδες υψηλού κινδύνου.

    «Μόλις πέθανε αγαπητό μέλος της οικογένειάς μου, 40 ετών, γονιός 5 παιδιών που πάλευε διασωληνωμένο για βδομάδες», αναφέρει στην ανάρτηση του στο Twitter ο δημοσιογράφος και συνεχίζει λέγοντας πως «δεν εμβολιάστηκε θεωρώντας πως ως σχετικά νέο δεν είχε ανάγκη». «Όλοι έχουμε, όχι μόνο για τους εαυτούς μας, αλλά και γι' αυτούς που μας αγαπούν και τώρα μένουν πίσω», καταλήγει ο δημοσιογράφος.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τέσσερις άνθρωποι ηλικιών από 30 έως 49 ετών πέθαναν από κορωνοϊό τα τελευταία δύο 24ώρα - Οι διασωληνωμένοι ηλικίας 18-39 χρόνων έχουν υπερδιπλασιαστεί από τον Ιούνιο
    «Θερίζει» νέους και ανεμβολίαστους ο κορωνοϊός, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία.

    Ενδεικτικό της κατάστασης που εμπνέει ανησυχία, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι, ότι σε μόλις δύο 24ώρα έχασαν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι ηλικιών από 30 έως 49 ετών.

    Το τελευταίο θύμα είναι ένας νέος Ξανθιώτης, μόλις 46 ετών, πατέρας δύο παιδιών.

    Σύμφωνα με το Xanthi2.gr πρόκειται «για το νεότερο θύμα του κορωνοϊού στην Ξάνθη».

    Ο 46χρονος διατηρούσε συνεργείο μοτοσικλετών στην πόλη της Ξάνθης και ήταν ιδιαίτερα αγαπητός.

    Τη Δευτέρα έγινε γνωστός και ο θάνατος μιας 34χρονης, από τα Τρίκαλα. Η νέα γυναίκα βρέθηκε νεκρή μέσα στο σπίτι της. Νοσούσε με κορωνοϊό τις τελευταίες ημέρες και χθες το πρωί ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ, προκειμένου να την μεταφέρει στο νοσοκομείο. Ωστόσο, όταν έφτασαν οι διασώστες, εκείνη είχε ήδη χάσει την μάχη.

    Τραγωδία σημειώθηκε και στα Καλάβρυτα, καθώς ο 32χρονος πυροσβέστης Αλέξανδρος Ρήγας, που νοσηλευόταν τους τελευταίους μήνες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, τελικώς δεν τα κατάφερε.

    Ο 32χρονος διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό τον Αύγουστο. Μέσα σε λίγες ημέρες έπεφταν τα επίπεδα του οξυγόνου του και οι γιατροί προχώρησαν σε εισαγωγή του στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου.

    Ο Αλέξανδρος Ρήγας, παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών, τελικώς κατέληξε σήμερα το πρωί. Ο οικογενειακός φίλος του ανέφερε στο protothema.gr ότι δεν είχε εμβολιαστεί. «Δυστυχώς δεν πρόλαβε να το κάνει, αν και είχε σκοπό να το κάνει με την πρώτη ευκαιρία» ανέφερε ο Αλέξης Λεχουρίτης.

    Την τελευταία του πνοή, λόγω των επιπλοκών του κορωνοϊού άφησε και ένας 49χρονος στο Ηράκλειο Κρήτης στις 8:10 το πρωί της Δευτέρας.

    Ο άνδρας νοσηλευόταν στη ΜΕΘ Covid του Βενιζέλειου Νοσοκομείου. Ο διοικητής του νοσοκομείου Κώστας Τερζάκης ανέφερε ότι ο 49χρονος νοσηλευόταν στη ΜΕΘ και υπέκυψε συνεπεία πολυοργανικής ανεπάρκειας.
    Μέχρι και τον περασμένο Ιούνιο είχαν χάσει τη ζωή τους στα νοσοκομεία λόγω κορωνοϊού 89 άνθρωποι ηλικίας 18-39 χρόνων. Από τον περασμένο Ιούλιο μέχρι και χθες ο αριθμός των ασθενών που κατέληξαν σε αυτην την ηλικιακή ομάδα αυξήθηκε κατά 24%. Ενδεικτικό της «επέλασης» του κορωνοϊού ακόμη και στους νέους, ιδίως τους ανεμβολιαστους, είναι ότι οι διασωληνωμένοι ηλικίας 18-39 χρόνων έχουν υπερδιπλασιαστεί από τον Ιούνιο. Χθες ήταν συμφωνα με τον ΕΟΔΥ 10 διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ όταν μέχρι το τέλος Ιουνίου δεν είχαν ξεπεράσει τους 4. Πρόκειται για αριθμό που προφανώς αποδίδεται στη μέτρια εμβολιαστική κάλυψη της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας.

    Στην ηλικιακή ομάδα των ατόμων 40-64 χρόνων η αύξηση των διασωληνωμένων από το καλοκαίρι είναι σχεδόν 100%. Χθες νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ 149 άνθρωποι διασωληνωμένοι όταν πριν από περίπου τρεις μήνες ήταν 75. Αύξηση καταγράφεται και στους θανάτους αυτής της ομάδας. Έως τον περασμένο Ιούνιο είχαν καταλήξει 1.897 ασθενείς με κορωνοιό και από τοτε έχασαν τη ζωή τους άλλοι 550 άνθρωποι.
    Άλλοι 2.200 άνθρωποι ηλικίας άνω των 65 χρόνων κατέληξαν επίσης το ίδιο διάστημα.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Παρέμενε άταφος επειδή οι συγγενείς του δεν είχαν πειστεί ότι πέθανε από κορωνοϊό!
    Συγγενείς αρνητή που νόσησε και πέθανε από κορωνοϊό εμποδίζουν την ταφή του - Ζήτησαν να πραγματοποιηθεί νεκροψία-νεκροτομή προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια του θανάτου του
    Η πρώτη περίπτωση αρνητή, οι συγγενείς του οποίου ζήτησαν μετά το θάνατό του να πραγματοποιηθεί νεκροψία-νεκροτομή, προκειμένου να… διαπιστώσουν και να πειστούν ότι έχασε τη ζωή του από κορωνοϊό, σημειώθηκε στη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στο νοσοκομείο των Σερρών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για έναν 66χρονο από τη Δράμα, ανεμβολίαστο ο οποίος νόσησε από κορωνοϊό και χρειάστηκε να νοσηλευτεί για περίπου μία εβδομάδα στο νοσοκομείο των Σερρών. Η κατάστασή του ήταν τέτοια που οι γιατροί έκριναν απαραίτητη τη διασωλήνωση και νοσηλεία του στην κλινική ΜΕΘ-covid, όπου και τελικά κατέληξε.

    Το πιστοποιητικό θανάτου από κορωνοϊό δόθηκε στους συγγενείς, αλλά εκείνοι δεν το δέχθηκαν! Δεν πείστηκαν και δεν πίστεψαν ότι ο θάνατός του 66χρονου προήλθε από κορωνοϊό, ενώ είχαν στα χέρια τους και το θετικό PCR.

    Έτσι, τον άφησαν στα ψυγεία του νοσοκομείου για περίπου δύο-τρεις ημέρες, μέχρι να κινήσουν και να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες νεκροψίας-νεκροτομής, στις οποίες και προχώρησαν, ώστε να πειστούν για τα αίτια που τον οδήγησαν στον θάνατο.

    Σημειώνεται ότι οι περιπτώσεις κατά τις οποίες οι συγγενείς δεν αποδέχονται τον κορωνοϊό ως αιτία θανάτου είναι αρκετές στο νοσοκομείο των Σερρών, αυτή όμως είναι η πρώτη που ζητήθηκε επίμονα και τελικά πραγματοποιήθηκε νεκροτομή.

    Για τη διαδικασία μάλιστα, η σορός μεταφέρθηκε στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη. Εκεί, τελέστηκε η νεκροτομή από κρατικό ιατροδικαστή και υπό την παρουσία μάλιστα εμπειρογνώμονα που όρισε η οικογένεια του 66χρονου. Επιβεβαιώθηκε τελικά ότι υπήρξε τεράστια και εκτεταμένη βλάβη πνευμόνων, η οποία προήλθε από τον κορωνοϊό.

    Μόνο τότε, οι συγγενείς του πείστηκαν και τελικά τον παρέλαβαν και προχώρησαν στην ταφή του.

    «Αυτή δυστυχώς δεν είναι η μοναδική περίπτωση κατά την οποία συγγενείς αμφισβητούν ότι αιτία θανάτου είναι ο κορωνοϊός. Είναι αρκετές οι περιπτώσεις στο νοσοκομείο μας. Αυτή ωστόσο ήταν η πρώτη, κατά την οποία ζητήθηκε νεκροψία-νεκροτομή», είπε ο διευθυντής της κλινικής covid του Νοσοκομείου Σερρών, Θεόφιλος Καλλινικίδης.

    Γεμάτες οι ΜΕΘ

    Την ίδια ώρα και σύμφωνα με τον ίδιο, η ΜΕΘ του νοσοκομείου Σερρών έχει γεμίσει ασφυκτικά, με διασωληνωμένους να περιμένουν τη σειρά τους για να μπουν στη ΜΕΘ.

    «Αυτή τη στιγμή και οι δέκα κλίνες στη ΜΕΘ είναι κατηλειμμένες. Δύο ασθενείς διασωληνωμένοι αναμένουν να αδειάσει κάποια κλίνη, ενώ για άλλους δύο ασθενείς έχουν ήδη κατατεθεί αιτήματα στο ΕΚΕΠΥ για τη μεταφορά τους (ο ένας διασωληνωμένος, ο δεύτερος σε θάλαμο), καθώς δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα και περιμένουμε…», υπογραμμίζει ο κ. Καλλινικίδης, αποτυπώνοντας με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο την πίεση που ασκείται στο νοσηλευτικό ίδρυμα.

    Πηγή: grtimes
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης: «Οι νέοι έχουν περισσότερες δυνάμεις να αντέξουν έναν υψηλό πυρετό και μια κακουχία κι επηρεάζονται και από όσα διαβάζουν, την παραπληροφόρηση και δεν πάνε στο νοσοκομείο. Είναι δολοφόνοι όσοι σκορπούν τα fake news. Πρέπει να γίνουν νομικές ενέργειες για να μετατραπούν σε κακουργηματικές πράξεις. Είναι τραγικό να ξέρεις ότι 130 άνθρωποι ηλικίας 18-39 ετών που είχαν 40-50 χρόνια προσδόκιμο ζωής, να είναι νεκροί. Πρόκειται για βλακώδη παράλειψη να μην πάει κανείς να εμβολιαστεί».
    Αναφερόμενος στον 40χρονο μελισσοκόμο που κατέληξε από κορωνοϊό στο Βενιζέλειο νοσοκομείο, είπε ότι επειδή είχε νοσήσει και η οικογένεια του και το πέρασε ελαφριά, θεώρησε ότι και ο ίδιος δε θα είχε πρόβλημα και γι' αυτό δεν εμβολιάστηκε.
    Στο ίδιο πλαίσιο, σημείωσε ότι το ποσοστό των νέων που νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή αγγίζει το 15%-20% κι εκτίμησε ότι θα συνεχίσουν να πεθαίνουν νέοι, «γιατί οι ανεμβολίαστοι είναι ένα ρεζερβουάρ ανθρώπων, οι οποίοι θα νοσήσουν βαριά σε ένα μικρότερο ποσοστό από τους μεγαλύτερους βέβαια».
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΥΝΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΟΗΤΗ ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΑΚΡΟΔΕΞΙΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ. ΟΙ ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΟΙ ΑΥΤΟΕΓΚΛΩΒΙΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΕΝΑ ΑΔΙΕΞΟΔΟ.

    https://zenonpapazaxos.blogspot.com/2021/10/blog-post_19.html?fbclid=IwAR1UUyyte93JdLBMKzXqMx0U9jz7GHMWUj8ACYISfgzxCHN4rjP0G79hOvo
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μετά από 16 μήνες μπορεί να νοσήσει ξανά όποιος έχει μολυνθεί με Covid-19.
    Αμερικανοί επιστήμονες πραγματοποίησαν νέα έρευνα που αναφέρει ότι υπάρχει κίνδυνος της τάξης του 50% κάποιος να μολυνθεί με κορωνοϊό για δεύτερη φορά, κατά μέσο όρο 16 έως 17 μήνες μετά την πρώτη λοίμωξη.
    Όπως υπολογίστηκε, οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον Covid-19 ενδέχεται ότι θα μολυνθούν ξανά μέσα σε ένα έως δύο χρόνια, εκτός και αν εμβολιαστούν ή φοράνε μάσκες συστηματικά.
    Μάλιστα, οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό μικροβιολογίας «The Lancet Microbe», εκτιμούν ότι οι επαναλοιμώξεις θα γίνονται ολοένα και συχνότερες.
    Προειδοποίησαν, δε, ότι οι ανεμβολίαστοι μπορεί να κολλήσουν ξανά ακόμη και λίγους μήνες μετά την πρώτη φορά, γι’ αυτό θα πρέπει να εμβολιαστούν, καθώς η φυσική ανοσία δεν τους προστατεύει για πολύ καιρό.
    Θα χρειαστούν περισσότερα δεδομένα σε βάθος χρόνου, πάντως, για να γίνει γνωστό με μεγαλύτερη ακρίβεια πόσο διαρκεί η φυσική ανοσία έπειτα από μια λοίμωξη Covid-19.
    Το νέο μοντέλο εκτιμά ότι ο μέσος κίνδυνος επαναλοίμωξης αυξάνεται κατά περίπου 5% τέσσερις μήνες μετά την πρώτη μόλυνση, για να φθάσει το 50% μετά από 16 έως 17 μήνες.
    Παραμένει ασαφές πόσο σοβαρή μπορεί να είναι μια δεύτερη λοίμωξη στο ίδιο άτομο. Οι άνθρωποι μπορεί να διαφέρουν αρκετά μεταξύ τους, όσον αφορά το πόσο ευάλωτοι είναι σε μια νέα μόλυνση από κορωνοϊό και, αν όντως μολυνθούν ξανά, πόσο βαριά θα είναι η δεύτερη (ή η τρίτη) λοίμωξη.
    Σημειώνεται ότι το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ ορίζει ως επαναλοίμωξη μια επιβεβαιωμένη με τεστ λοίμωξη Covid-19 που συμβαίνει στον ίδιο άνθρωπο 90 μέρες ή περισσότερες μετά από μια προηγούμενη μόλυνση επιβεβαιωμένη επίσης με τεστ.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Νέα φάρμακα τύπου DARPin μπορεί μελλοντικά να είναι ανώτερα από τα μονοκλωνικά αντισώματα.
    Μια νέα κατηγορία φαρμάκων, τα λεγόμενα DARPin, μπορεί μελλοντικά να αποδειχθούν πιο αποτελεσματικά από τα μονοκλωνικά αντισώματα στην εξουδετέρωση του κορονοϊού, ακόμη και αν αυτός μεταλλάσσεται συνεχώς, όπως ανακοίνωσαν Ελβετοί επιστήμονες. Τα εν λόγω υπό δοκιμή φάρμακα -που απέχουν ακόμη από το να αξιοποιηθούν κλινικά- συνίστανται σε πρωτεϊνικές δομές και είναι αφενός μικρότερα και αφετέρου φθηνότερα από τα μονοκλωνικά αντισώματα.
    Οι ερευνητές των πανεπιστημίων της Λωζάννης, της Βασιλείας και άλλων φορέων, που έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο bioRxiv, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, πραγματοποίησαν εργαστηριακά τεστ με δύο πειραματικά φάρμακα DARPin, τα ensovibep (ΜΡ0420) και MP0423, τα οποία αποδείχτηκαν «άκρως ισχυρά» απέναντι στη «βρετανική» (Β.1.1.7), στη «νοτιοαφρικανική» (Β.1.351) και σε άλλες μεταλλάξεις του ιού SARS-CoV-2 που κυκλοφορούν ανά τον κόσμο.
    Τα φάρμακα στοχεύουν όχι σε ένα αλλά σε τρία διαφορετικά τμήματα της πρωτεΐνης-ακίδας του κορονοϊού που τον βοηθά να διεισδύει στα ανθρώπινα κύτταρα και να τα μολύνει. Ακόμη κι αν μία από αυτές τις πρωτεϊνικές περιοχές μεταλλαχθεί, πάλι το φάρμακο μπορεί να εξουδετερώσει τη δράση του ιού, επιτιθέμενο στις δύο άλλες.
    «Τα ευρήματα αυτά, σε συνδυασμό με το σχετικά μικρό μέγεθος και την υψηλή δυνατότητα παραγωγής τέτοιων μορίων DARPin, αναδεικνύουν τα ensovibep και MP0423 σε ανώτερες εναλλακτικές λύσεις σε σχέση με τα κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων», σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι βλέπουν δυνατότητες των DARPin και έναντι άλλων ιών στο μέλλον.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Το προσδόκιμο ζωής μειώθηκε το 2020 περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
    Οι μειώσεις του προσδόκιμου ζωής ήταν μεγαλύτερες για τους άνδρες απ’ ό,τι για τις γυναίκες στις περισσότερες χώρες.

    Η πανδημία του νέου κορωνοϊού μείωσε το προσδόκιμο ζωής το 2020 περισσότερο από ό,τι οποιαδήποτε άλλη χρονιά αφότου τέλειωσε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, αποκαλύπτει μελέτη που εκπόνησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και δημοσιεύεται σήμερα.
    Το προσδόκιμο ζωής των αμερικανών ανδρών μειώθηκε κατά πάνω από δύο χρόνια. Σε 22 από τις 29 χώρες για τις οποίες συγκεντρώθηκαν και αναλύθηκαν δεδομένα, το προσδόκιμο ζωής μειώθηκε κατά έξι μήνες και πλέον σε σύγκριση με το 2019. Οι χώρες αυτές είναι κυρίως ευρωπαϊκές, αλλά και κάποιες αμερικανικές, όπως οι ΗΠΑ και η Χιλή. Μειώσεις του προσδόκιμου ζωής καταγράφηκαν στις 27 από τις 29.
    Οι ερευνητές του πανεπιστημίου συμπέραναν πως το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης του προσδόκιμου ζωής οφείλεται στους θανάτους εξαιτίας της COVID-19.
    Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, ως αυτό το στάδιο έχουν καταγραφεί σχεδόν 5 εκατ. θάνατοι εξαιτίας της ασθένειας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.
    «Το γεγονός ότι τα αποτελέσματά μας δείχνουν τόσο μεγάλο αντίκτυπο, οφειλόμενο άμεσα στην COVID-19, δείχνει πόσο συντριπτικό ήταν το σοκ για πολλές χώρες», τόνισε η Δρ. Ρίντι Κασιάπ, εκ των βασικών συγγραφέων της μελέτης, που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση International Journal of Epidemiology.
    Οι μειώσεις του προσδόκιμου ζωής ήταν μεγαλύτερες για τους άνδρες απ’ ό,τι για τις γυναίκες στις περισσότερες χώρες, με τη μεγαλύτερη πτώση για τους άνδρες στις ΗΠΑ: συρρικνώθηκε κατά 2,2 χρόνια σε σύγκριση με το 2019.
    Γενικά το προσδόκιμο ζωής μειώθηκε κατά πάνω από έναν χρόνο για τους άνδρες σε 15 χώρες και για τις γυναίκες σε 11 χώρες. Η πρόοδος που είχε επιτευχθεί στη μείωση της θνησιμότητας τα προηγούμενα 5,6 χρόνια διαγράφτηκε.
    Στις ΗΠΑ, η αύξηση της θνησιμότητας καταγράφηκε κυρίως μεταξύ ανθρώπων σε εργάσιμη ηλικία, κάτω των 60 ετών. Στην Ευρώπη, οι θάνατοι ανθρώπων άνω των 60 ετών συνέβαλαν περισσότερο στην αύξησή της.
    Η Δρ. Κασιάπ παρότρυνε κι άλλες χώρες, ειδικά χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, να δημοσιοποιήσουν δεδομένα για τη θνησιμότητα ώστε να μελετηθεί βαθύτερα ο αντίκτυπος της πανδημίας.
    «Καλούμε επειγόντως να δημοσιευθούν και να καταστούν διαθέσιμα πιο αναλυτικά δεδομένα, για κατανοηθεί καλύτερα ο αντίκτυπος της πανδημίας παγκοσμίως», τόνισε η ειδικός του πανεπιστημίου της Οξφόρδης για δημογραφικά και κοινωνικά ζητήματα.
    Ζ.Π.





    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Μειώθηκαν κατά 76% οι πεταλούδες τα τελευταία 45 χρόνια.

    Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει η μείωση του πληθυσμού των πεταλούδων, καθώς αυτές αποτελούν σημαντικό μέρος της τροφικής αλυσίδας.

    Ο πληθυσμός τους φαίνεται πως έχει υποστεί δραματική μείωση τα τελευταία χρόνια, όπως και οι μέλισσες, θέτοντας σε συναγερμό τους ειδικούς.

    Από το 1976 μέχρι σήμερα ο πληθυσμός των πεταλούδων έχει μειωθεί κατά 76% και ο κύριος λόγος είναι οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις.

    Τον Μάιο του 2021 στο Ηνωμένο Βασίλειο είχαμε τον μεγαλύτερο ετήσιο όγκο βροχής, πράγμα που επηρέασε την αναπαραγωγή και την τροφή των πεταλούδων. Έτσι η χώρα κατέγραψε τον χαμηλότερο αριθμό πεταλούδων προκαλώντας ανησυχία στους ειδικούς.

    Ποια είδη έχουν σημειώσει τη μεγαλύτερη μείωση

    Συνολικά καταμετρήθηκαν 1.238.405 πεταλούδες, αριθμός μειωμένος κατά 14% σε σχέση με πέρυσι.

    Μεταξύ των ειδών με σημαντικά μειωμένο αριθμό κατά 32% ήταν οι μικρές πεταλούδες με φτερά, η πολύχρωμη πεταλούδα με φτερά παρόμοια με του παγωνιού, ο πληθυσμός της οποίας μειώθηκε κατά 63% σε σχέση με πέρυσι και η κοινή μπλε πεταλούδα που κατέγραψε μείωση 59%.

    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. 340 νεκροί από Κορωνοϊό τις τελευταίες 52 ημέρες στα νοσοκομεία Μακεδονίας – Θράκης (της 4ης ΥΠΕ).
    Στους 340, εκ των οποίων οι 299 ήταν ανεμβολίαστοι, ανήλθε ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό τις τελευταίες 52 ημέρες σε 14 νοσοκομεία που υπάγονται στην αρμοδιότητα της 4ης ΥΠΕ.
    Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα από την 4η ΥΠΕ, εκ των 340 θανόντων από Covid-19 κατά το διάστημα από 12 Σεπτεμβρίου έως 24 Οκτωβρίου 2021, ποσοστό 88% ήταν ανεμβολίαστοι και μόνο το 12% εμβολιασμένοι.
    Ο συνολικός αριθμός των νοσηλευομένων σε απλές κλίνες Covid στα 14 νοσοκομεία που υπάγονται στην αρμοδιότητα της 4ης ΥΠΕ ανέρχεται σε 340, εκ των οποίων οι 255 (ποσοστό 75%) είναι ανεμβολίαστοι, ενώ ο συνολικός αριθμός των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ είναι 57, εκ των οποίων οι 55 ανεμβολίαστοι (ποσοστό 96,5%).
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. 25η Οκτωβρίου: Παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού.

    Μια τεράστια μάστιγα… Αποτελεί την πρώτη αιτία θνησιμότητας γυναικών 33-49 ετών και ταυτόχρονα τη συχνότερη μορφή καρκίνου που εμφανίζεται στις γυναίκες.
    Σύμφωνα με έρευνες, στη διάρκεια της ζωής τους, τρείς στις οκτώ γυναίκες θα αναπτύξουν καρκίνο του μαστού. Στην χώρα μας υπολογίζεται ότι εμφανίζονται 7500 νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού ετησίως!
    Η πανδημία δημιούργησε δυσμενείς συνθήκες στην προσβασιμότητα σε χώρους πρόληψης, και έτσι τα καταγεγραμμένα περιστατικά είναι άγνωστα για τον επόμενο χρόνο.
    Η έγκαιρη και ολοκληρωμένη διάγνωση, η πιο ουσιαστική προστασία, αποτελεί υποχρέωση κάθε σύγχρονης γυναίκας.
    Φυσικά αυτό θα έπρεπε να αποτελεί και προτεραιότητα για κάθε Κυβέρνηση, μόνο που η τωρινή, απασχολείται με το να εκβιάζει τους Υγειονομικούς, αδιαφορώντας παντελώς για τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών.
    Προληπτικές ετήσιες εξετάσεις και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και νωρίτερα, μαστογραφίες, υπέρηχοι και test-pap μαστού. Εξετάσεις που η Πολιτεία οφείλει να καλύπτει και να προσφέρει δωρεάν σε κάθε Ελληνίδα.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Θα ζούμε με τον κορωνοϊό παρέα! Δεν είναι δυνατή η εξάλειψή τoυ, σύμφωνα με τον Λόταρ Βίλερ, πρόεδρο του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ.
    Δεν είναι δυνατή η εξάλειψη τoυ κορωνοϊού και η ανθρωπότητα θα πρέπει να προετοιμαστεί για μια μακροχρόνια συμβίωση μαζί του, σύμφωνα με τον Λόταρ Βίλερ, τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ
    «Ένας ιός ο οποίος μπορεί να μολύνει μεγάλο αριθμό ειδών ζώων δεν μπορεί να εξαλειφθεί. Δεν είναι δυνατή, επομένως, η εξάλειψη τoυ κορονοϊού και η ανθρωπότητα θα πρέπει να προετοιμαστεί για μια μακροχρόνια συμβίωση μαζί του», είπε σήμερα ο Λόταρ Βίλερ, προέδρος του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, στο 127ο συνέδριο της Γερμανικής Εταιρείας Εσωτερικής Παθολογίας στη Στουτγκάρδη.
    «Γενικώς, η κτηνοτροφία και το εμπόριο ζώων πρέπει να τεθούν υπό έλεγχο, προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση ασθενειών. Ιδίως το παράνομο εμπόριο ζώων είναι ένα ιδιαίτερο πρόβλημα», τόνισε o Βίλερ, ο οποίος είναι κτηνίατρος.
    Προειδοποίησε επίσης για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής: «Παθήσεις όπως το θερμικό στρες, τα προβλήματα ψυχοκοινωνικής υγείας και ο καρκίνος του δέρματος αυξάνονται ήδη, αλλά και ασθένειες που μεταδίδονται από τα έντομα, όπως είναι για παράδειγμα τα κουνούπια και τα τσιμπούρια θα γίνουν επίσης πιο συχνές ως αποτέλεσμα των αλλαγών στους βιοτόπους και της μικρότερης βιοποικιλότητας. Αναμένω επίσης προβλήματα εάν η κλιματική αλλαγή καταστήσει δυσκολότερη την παροχή πόσιμου νερού. Επίσης και η μειωμένη ποιότητα του νερού στα κολυμβητήρια οδηγεί σε γαστρεντερικά προβλήματα», πρόσθεσε.
    Ζ.Π..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Εμβόλια Pfizer & AstraZeneca: Προσφέρουν υψηλή αποτελεσματικότητα έναντι της μετάλλαξης Δέλτα.
    Σύμφωνα με μία πρόσφατη δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό «The New England Journal of Medicine» τα εμβόλια των Pfizer και AstraZeneca έχουν επαρκή προστασία από τη θνητότητα του στελέχους Δέλτα του ιού.
    Τα δεδομένα αντλήθηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο, και συγκεκριμένα από στοιχεία 5,4 εκατομμυρίων ανθρώπων προκειμένου να προσδιοριστεί η αποτελεσματικότητα έναντι στη θνητότητα του στελέχους δέλτα των εμβολίων από την 1η Απριλίου έως και τη 16η Αυγούστου του 2021.
    Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τη δημοσίευση.
    Συνολικά 114.706 άτομα βρέθηκαν θετικοί στον ιό, ενώ οι ανεμβολίαστοι συνήθως ήταν νεότεροι και είχαν λιγότερες συννοσηρότητες σε σχέση με τους εμβολιασμένους.
    Στην ηλικιακή ομάδα 16 έως 39 δεν περιγράφηκε κανείς θάνατος στους 7.180 εμβολιασμένους που νόσησαν, αλλά καταγράφηκαν 17 θάνατοι στους 35.449 μη εμβολιασμένους που νόσησαν αντίστοιχα.
    Στην ηλικιακή ομάδα 40 έως 59 η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca έναντι στη θνητότητα ήταν 88%, και 95% του εμβολίου της Pfizer.
    Τα αντίστοιχα ποσοστά για τους άνω των 60 ήταν 90% και 87%.
    Συνολικά, για το στέλεχος δέλτα η αποτελεσματικότητα των εμβολίων ως προς τη θνητότητα 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση ήταν 90% για το εμβόλιο της εταιρείας Pfizer και 91% για την AstraZeneca.
    Σε μία άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα το εμβόλιο της εταιρείας Pfizer ήταν πολύ αποτελεσματικό σε νέους και εφήβους 12 έως 18 ετών για τη μετάλλαξη δέλτα.
    Στην ομάδα των νέων, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι στην νόσο COVID-19 και στην συμπτωματική νόσηση ήταν 59% και 57% στις 14 έως 20 ημέρες από την πρώτη δόση, 66% και 82% στις ημέρες 21 έως 27 από την πρώτη δόση και 90% και 93% στις ημέρες 7 έως 21 από την δεύτερη δόση αντίστοιχα.
    Τα δεδομένα αυτά επισημαίνουν την υψηλή αποτελεσματικότητα του εμβολίου της εταιρείας Pfizer και σε εφήβους για το στέλεχος δέλτα, με παρόμοια αποτελεσματικότητα με το 88% που είχε υπολογιστεί για τον ευρύ πληθυσμό.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Εμβόλιο Pfizer στο Ισραήλ: Σε ποιες ομάδες είναι αυξημένη η μείωση της ανοσίας που παρέχει μετά από 6 μήνες.

    Χαμηλότερους τίτλους αντισωμάτων μετά από έξι μήνες εμφάνισαν όσοι ήταν άνω των 65, είχαν κάποιου είδους ανοσοκαταστολή, και επίσης, χαμηλότερος τίτλος αντισωμάτων παρατηρήθηκε σε άνδρες.

    Παρά τη μεγάλη αποτελεσματικότητα του εμβολίου και τη μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη στο Ισραήλ, ο αριθμός των ατόμων με σοβαρή νόσο COVID-19 εμφανίζει σταδιακή αύξηση, και αυτό πιθανά αποδόθηκε στην εξασθένηση της ανοσίας που παρέχουν τα εμβόλια με την πάροδο του χρόνου.
    Για το λόγο αυτό, σχεδιάστηκε μία μελέτη* –η οποία δημοσιεύτηκε στο διεθνές περιοδικό The New England Journal of Medicine – που αφορούσε λειτουργούς υγείας, και η οποία μελετούσε μηνιαία τον τίτλο των IgG και των εξουδετερωτικών τους αντισωμάτων. Διάφορα γραμμικά μοντέλα χρησιμοποιήθηκαν για να εκτιμήσουν τη δυναμική της πορείας των επιπέδων των αντισωμάτων μέσα σε έξι μήνες.
    Η μελέτη συμπεριέλαβε 4868 άτομα και 3808 συμμετείχαν στην ανάλυση.
    Τα επίπεδα των IgG αντισωμάτων μειώθηκαν με σταθερό ρυθμό, ενώ τα εξουδετερωτικά αντισώματα μειώθηκαν γρήγορα εντός τριών μηνών, φτάνοντας σε ένα σχετικά σταθερό επίπεδο μετέπειτα.
    Έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση τα εξουδετερωτικά αντισώματα ήταν:
    • χαμηλότερα στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες (λόγος των μέσων τιμών 0,64),
    • χαμηλότερα σε όσους ήταν άνω των 65 ετών σε σχέση με όσους ήταν 18 έως 45 ετών (λόγος των μέσων τιμών 0,58), και
    • χαμηλότερα για όσους ήταν ανοσοκατεσταλμένοι σε σχέση με τους υπόλοιπους (λόγος μέσων 0,30).
    Συμπερασματικά, χαμηλότερους τίτλους αντισωμάτων μετά από έξι μήνες εμφάνισαν όσοι ήταν άνω των 65, είχαν κάποιου είδους ανοσοκαταστολή, και επίσης, χαμηλότερος τίτλος αντισωμάτων παρατηρήθηκε σε άνδρες.
    Για το λόγο αυτό, εγκρίθηκε από τον FDA η χορήγηση μίας τρίτης δόσης ενίσχυσης στους άνω των 65 και στους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση.

    Τη δημοσίευση στο The New England Journal of Medicine συνοψίζουν οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...