ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

03 Μαρτίου 2021

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙ ΤΑ 15 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΤΟ ΑΔΡΑΝΟΠΟΙΗΣΑΝ ΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ "ΕΛΛΗΝΕΣ" ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ.

 

Στο Μαξίμου κλήθηκαν οι δήμαρχοι Μυτιλήνης, Ανατολικής Σάμου και Χίου. Πόσα θα τους δώσει ο Σόρος Μητσοτάκης για να δεχθούν την δημιουργία μουσουλμανικών πόλεων – προγεφυρωμάτων των τουρκικών αρμάτων.

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΩΞΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΕΞΥΜΝΟΥΝ ΤΟΝ ΑΡΧΙΔΟΛΟΦΟΝΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗ ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ. ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΣΟ ΑΝΔΡΙΣΜΟ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΕΣ ΜΕ ΤΑ ΚΟΝΣΕΡΒΟΚΟΥΤΙΑ.

 

 Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού - Βικιπαίδεια

Το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (Σ.Α.Ε.) – συχνά αναφερόμενο ως «Συμβούλιο Απόδημων Ελλήνων» ή απλά «ΣΑΕ» – είναι σύμφωνα με το άρθρο 108 παρ. 2 του Συντάγματος, το κατοχυρωμένο Όργανο των όπου Γης Απόδημων Ελλήνων, που ιδρύθηκε το 1995, με αρχικό σκοπό την αντιμετώπιση των θεμάτων της Ελληνικής διασποράς και την καλύτερη επικοινωνία της με την πατρίδα και με απώτερο στόχο και σκοπό, να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη δύναμη ο Ελληνισμός. Η έδρα του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, που καθιερώθηκε ως μόνιμη έδρα και «πρωτεύουσα» του Οικουμενικού Ελληνισμού. 

 

Ιστορία

Η Ιδρυτική Συνέλευση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού πραγματοποιήθηκε από 29 Νοεμβρίου έως τις 8 Δεκεμβρίου 1995 στη Θεσσαλονίκη, ύστερα από αίτημα των απανταχού Ελλήνων και σε συνδυασμό τη συναίνεση όλου του πολιτικού κόσμου στην Ελλάδα. Το ΣΑΕ συγκροτήθηκε σε τέσσερις (4) γεωγραφικές Περιφέρειες, διοικούμενο από 11μελές Προεδρείο. Πρώτος πρόεδρος του ΣΑΕ εξελέγη ο Ελληνοαμερικάνος Ανδρέας Α. Άθενς (1995-2006). Το Δεκέμβριο του 2006 στην 6η Τακτική Συνέλευση του ΣΑΕ, οι γεωγραφικές Περιφέρειες αυξήθηκαν από τέσσερις (4) σε επτά (7) με βάση την εφαρμογή του Νόμου υπ’ αριθμ. 3480/2006 , ενώ παράλληλα στη θέση του Προέδρου του ΣΑΕ εκλέγεται ο κ. Στέφανος Π. Ταμβάκης.

Σκοπός

Σκοπός και στόχος του ΣΑΕ ήταν και είναι να αγκαλιάσει, να ενώσει, και να στηρίξει όλες οι δυνάμεις της Ελληνικής διασποράς, ώστε να εργαστεί μαζί της, για την διεθνή προάσπιση του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας. Όπως επίσης, η διατήρηση και η εξάπλωσή της ελληνικής γλώσσας.

Γεωγραφικές Περιφέρειες

Όταν ιδρύθηκε το ΣΑΕ, το έτος 1995, συγκροτήθηκε σε τέσσερις (4) Περιφέρειες. Μετά την 6η Τακτική Συνέλευση το Δεκέμβριο του 2006 και σύμφωνα με τον Ν. 3480/2006 συγκροτείται πλέον από επτά (7) Περιφέρειες:

  • Περιφέρεια Αφρικής–Εγγύς/Μέσης Ανατολής
  • Περιφέρεια Ευρώπης
  • Περιφέρεια ΗΠΑ
  • Περιφέρεια Καναδά
  • Περιφέρεια Κεντρικής−Νοτίου Αμερικής
  • Περιφέρεια χωρών πρώην ΕΣΣΔ
  • Περιφέρεια Ωκεανίας–Άπω Ανατολής                                                                   

  •   Τί είναι το Σ.Α.Ε. / What is SAE (in English)

      Τα νέα θεσμικά δίκτυα

      ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ υπ΄αριθμ. 196

      Ο Ελληνισμός στον παγκόσμιο χώρο - Του ΓΡΗΓΟΡΗ Δ. ΝΙΩΤΗ

      Ο Εθνικός μας Υμνος


     

    Τί είναι το Σ.Α.Ε.

    Το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) είναι ένα μοναδικό στην νέα ιστορία κίνημα που ενώνει τους απανταχού της γής Έλληνες. Το ΣΑΕ συστήθηκε με πρωτοβουλία της Ελληνικής Πολιτείας αλλά λειτουργεί ως αυτόνομη οργάνωση των Ελλήνων του εξωτερικού. Έτσι, όπως και στον καιρό του Μεγάλου Αλεξάνδρου, οι Έλληνες βρίσκονται και πάλι ενωμένοι. Σήμερα το ΣΑΕ, με μόνιμη έδρα την θεσσαλονίκη, συσπειρώνει τους απανταχού Έλληνες και πάλι με κέντρο την Μακεδονία. Τώρα τα επτά (7) εκατομμύρια των Ελλήνων του εξωτερικού ενώνονται σε ένα σώμα με τα δέκα (10) εκατομμύρια που ζούν στην Ελλάδα.

    Η ίδρυση και διάρθρωση του ΣΑΕ

    Το ΣΑΕ ιδρύθηκε με νόμο της βουλής των Ελλήνων και πήρε ισχύ με το Προεδρικό Διάταγμα του 1995. Το Δεκέμβριο του 1995, στο Διεθνές δεκαήμερο διοργανωτικό Συνέδριο της Θεσσαλονίκης, οι διακόσιοι εξήντα πέντε (265) σύνεδροι που αντιπροσώπευαν οργανισμούς, κοινότητες και εκκλησίες από πενήντα (50) τουλάχιστον κράτη, εξέλεξαν το διεθνές Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΣΑΕ.

    Το πρώτο συνέδριο πλαισίωσε το ΣΑΕ θεσμικά. Από τότε, η στρατηγική του ΣΑΕ και η λειτουργία του εκτελούνται από το εννεαμελές Εκτελεστικό Συμβούλιο που αποτελείται από τοn Πρόεδρο, τον Αναπληρωματικό Πρόεδρο, τέσσερις (4) Αντιπροέδρους και τρείς (3) Γραμματείς. Ο κάθε Αντιπρόεδρος ταυτόχρονα κατέχει και την θέση του Προέδρου σε μιά από τις ακόλουθες τέσσσερις (4) περιφέρειες: Βόρεια & Νότια Αμερική, Ευρώπη, Ασία & Αφρική και Ωκεανία.

    Μέλη του ΣΑΕ είναι οι διεθνείς αντιπρόσωποι που πήραν μέρος στο Συνέδριο, οι οργανώσεις και κοινότητες δύνανται να αντιπροσωπευθούν από νέα πρόσωπα. Με αυτόν τον τρόπο, οι πανταχού οργανώσεις διατηρούν μεν την αυτονομία τους, αλλά ταυτόχρονα εργάζονται και μέσω του ΣΑΕ όπως επεξηγείται στην παράγραφο σχετικά με την αποστολή του ΣΑΕ. Εκτός από τους αντιπρόσωπους, δίνεται η ευκαιρία και σε πολλούς άλλους Απόδημους να συμμετέχουν στις εργασίες του ΣΑΕ μέσω των Θεματικών Επιτροπών που έχουν συσταθεί.

    Η αποστολή του ΣΑΕ

    Το ΣΑΕ είναι το συμβουλευτικό σώμα της Ελληνικής Πολιτείας σχετικά με όλα τα ζητήματα που απασχολούν τον Απόδημο Ελληνισμό. Το Συμβούλιο είναι ο επίσημος φορέας που διεξάγει το διάλογο τόσο ανάμεσα στους Έλληνες του εξωτερικού, όσο και μεταξύ των Απόδημων και της Ελληνικής Πολιτείας. Το ΣΑΕ είναι επίσης το κέντρο ενημέρωσης εξωτερικού σχετικά με τα ποικίλα θέματα που απασχολούν τους Απόδημους.

    Οι Στόχοι του ΣΑΕ

    Όπως αναφέρεται στο Προεδρικό Διάταγμα και στις αποφάσεις του Ιδρυτικού Συνεδρίου, οι στόχοι του ΣΑΕ περιλαμβάνουν:

  • Ενδυνάμωση στις σχέσεις μεταξύ Απόδημων ανξάρτητα τόπου διαμονής και υπηκοότητας.
  • Σύσφιξη των δεσμών της Ελλάδας με χώρες που ζούν οι Έλληνες του εξωτερικού.
  • Προβολή συμπαγούς μετώπου στα εθνικά θέματα.
  • Ενδυνάμωση του διεθνή ρόλου του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας.
  • Διατήρηση της Ελληνικής ταυτότητας, παράδοσης και πoλιτιστικής κληρονομιάς.
  • Ενίσχυση των δυνατοτήτων των οργανώσεων των Αποδήμων.
  • Προβολή Ελλήνων παγκόσμια αναγνωρισμένων στις τέχνες, στις επιστήμες, στο εμπόριο και την πολιτική ζωή.
  • Συμπαράσταση στους παλινοστούντες ομογενείς.

 

Πως θα υλοποιήσουμε τους στόχους του ΣΑΕ

Το ΣΑΕ θα υλοποιήσει τους στόχους του μέσω των προγραμμάτων και του έργου των οκτώ θεματικών Επιτροπών του. Τα θέματα των επιτροπών είναι:

  Εκπαίδευση/Πολιτισμός
Ελληνική γλώσσα, Μελέτες, Τέχνη.

  Νέα γενιά
Ολυμπισμός, αθλητικά, επιστροφή στις ρίζες μας.

  Κοινωνικά ζητήματα
Προσαρμογή, παλιννόστευση, στρατιωτική θητεία.

  Επιστήμη
Ερευνητικά κέντρα, επιστημονικό υλικό, Έλληνες επιστήμονες.

  Επικοινωνία
Ενημέρωση, Δορυφορική επικοινωνία, χρήση internet.

  Θρησκεία
Ορθοδοξία και ξένο περιβάλλον.

  Εθνικά θέματα
Ενότητα, συντονισμός.

  Επιχειρησιακά
Εμπόριο, επενδύσεις.

Στο παγκόσμιο προσκήνιο

Εκτός απο την έδρα του ΣΑΕ στην Θεσσαλονίκη, ο Παγκόσμιος Πρόεδρος του ΣΑΕ και οι Περιφερειακοί Πρόεδροι δημιούργησαν ιδαίτερα γραφεία, κατάλληλα εξωπλισμένα, για την υλοποίηση των στόχων του ΣΑΕ, των αποφάσεων του Εκτελεστικού Συμβουλίου και την λειτουργία των θεματικών Επιτροπών. Η διοίκηση του ΣΑΕ αποβλέπει στην εφαρμογή ταχείας επικοινωνίας μεταξύ όλων των γραφείων του ΣΑΕ, και με τις Ελληνικές οργανώσεις και κοινότητες σε όλη την υφήλιο μέσω ευρείας χρήσης του φαξ και του internet.


What is SAE?

The Council of Hellenes Abroad (SAE) is a historic, international movement that unites Hellenes around the globe under one non-profit, non-governmental organizationl It is the first time that such an effort has been undertaken since antiquity when Alexander the Great - the unifier of the ancient Hellenes - accomplished that feat. With Thessaloniki as the permanent head-quarters of SAE, the unity of hellenism is once again centered in Greek Macedonia. SAE’s constituency consists of seven 97) million hellenes around the world in unity with ten 910) million hellenes in Greece.

SAE is the advisory body to the Hellenic Republic on all matters of interest to hellenes Abroad (i.e. hellenes who reside in or are citizens of a country other than Greece). It is the formal entity through which a continuing dialogue takes place between and among Hellenes abroad and the Hellenic republic. It is recognized as the clearinghouse of information and issues which are of concern to hellenes through-out the world.

How is SAE organized?

The founding convention of SAE set some broad policies as well as a general frame-work for the organization. Since then, the policies and activities of SAE are deremined by the nine-member elected EXEcutive Board which consists of a president, a Substitute President and four (4) Vice Presidents, each of whom also functions as President of a specific geographic Region, and Three 93) Secretaries. The regions areQ North/South America, Asia/Africa, Europe and Oceanina.

SAE was created in Greece through a non-partisan bill voted into law by the Greek Parliament and was Established by a Presidential Decree in 1995. The founding convention of SAE was held in December, 1995 in Thessaloniki, when two hundred sixty five (265) representatives of Greek organizations, communitites and churches, from over fifty (50) countries around the world, met for ten (10) days. It concluded with the electin of an international executive board.

Who is a SAE member?

SAE is composed of the representatives of organizations which sent delegates to the Organizing Convention in Thessaloniki in December, 1995. These delegates are described as "Members" of Sae and, will in turn, be delegates to Regional SAE Convention takes place, nes delegates (Members) may be selected by their organizations. Thus, all exiszting organizations retain their identity and autonomy. SAE delegates are expected to be outstanding individuals in their own countries of residence.

What are SAE’S goals?

As set forth in the Presidential decree and the decisions of the Founding Convention, some of SAE’s goals are:

  Strengthening of the ties between hellenes abroad and those in Greece as well as among hellenes in their countries of citizenship or residence.

  Strenthening cultural and economic ties between Greece and the countries in which hellenes reside.

  Presenting a united voice in support of our Ethnic concerns.

  Strengthening the Hellenic identity, heritage and culture of hellenes abroad.

  Strengthening the role of hellenism and Orthodoxy in world affairs.

  Supporting the greater effectiveness of greek organizations, societies and communitites abroad.

  Showcasing outstanding hellenes and their accomplishments in such areas as the arts, business, science and government.

  Assisting Hellenes who return permanently to Greece in their transition.

How will SAE accomplish its goals?

SAE will seek to fulfill its mission and meet its goals by securing information and advice worldwide through the Program committees whose areas of concern are: Education/Culture

  Greek language, heritage 7 studies, fine arts, exhibits, exchange; youth

  Olympic movement, athletics, return to roots program; Sciences

  Scientific resources, science centers, information exchange; Social issues

  Cultural and transitional adjustment, immigration to Greece, Greek military service: Communication

  information, satellite links, the Internet; Religion

  Orthodoxy and non-Orthodox environments; Ethnic concerns

  unity and coordination of actrivities; Business

  Trade and investments.



Τα νέα θεσμικά δίκτυα

1. Κοινοβούλιο του Ελληνισμού (ή Π.Σ.Ε.)
2. Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (Σ.Α.Ε.) Θεμελιακά μέσα για την υλοποίηση της στρατηγικής είναι :

1. Το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού ( Σ.Α.Ε) το οποίο στηρίζεται στην εξουσιοδότηση του άρθρου 108 του Συντάγματος το οποίο επιτάσσει / υποχρεώνει την Ελληνική Πολιτεία να "μεριμνά για τη ζωή του απόδημου Ελληνισμού και τη διατήρηση των δεσμών του με την μητέρα - πατρίδα".

Το Σ.Α.Ε ως κορυφαίος οικουμενικός θεσμός της αυτοοργάνωσης του Απόδημου Ελληνισμού καλείται με το Προεδρείο του και την συνέλευση του να συμβάλει αποτελεσματικά στην υλοποίηση από κοινού με την Ελληνική πολιτεία του στόχου του άρθρου 108 και να διατηρεί των Ελληνισμό της διασποράς ενεργό και συντονισμένο.

Με βάση τη νομοθετική εξουσιοδότηση του άρθρου 17 του ν. 1867/89 ομάδα εργασίας Συνταγματολόγων - Διεθνολόγων υπό την προεδρία του Υφυπουργού Γρ. Νιώτη σε συνεργασία με την Γ.Α.Α.Ε., προχώρησε στην επεξεργασία ενός προσχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο υποβλήθηκε στη "Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για την 'Ερευνα του Ελληνισμού της Διασποράς" της Βουλής των Ελλήνων και υπεγράφη ήδη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Με τις ρυθμίσεις του Π.Δ. αυτού επιδιώκεται να λειτουργήσουν με συγκεκριμένα κριτήρια η Συνέλευση του Απόδημου Ελληνισμού, η οποία θα επιτελέσει τους σκοπούς και τους στόχους που προβλέπονται στο Νόμο και συγκεκριμενοποιούνται με το ίδιο το Π.Δ.

Το όργανο αυτό (Σ.Α.Ε.), αντιδιαστέλλεται από πολλά άλλα ξένα πρότυπα και κυρίως το Γαλλικό. Το τελευταίο επιτρέπει ακόμα και την εκλογή Γερουσιαστών από τις υπερπόντιες χώρες.

Το Σ.Α.Ε. υποστηρίζεται από το "Ίδρυμα του Κοινοβουλίου του Ελληνισμού", ενώ απ' τους κόλπους του εκλέγονται τα μέλη που συμμετέχουν στην Παγκόσμια Συνέλευση του Ελληνισμού.

Ειδικότερα με το Π.Δ. καθιερώνεται ως ανώτατο όργανο του Σ.Α.Ε.

(α) Η Συνέλευσή του η οποία (θα) συνέρχεται κατά τακτά χρονικά διαστήματα, ετησίως ή ανά διετία στην έδρα του Συμβουλίου, που καθορίζεται η Θεσσαλονίκη. Επίσης το Π.Δ., αρθρώνονται οι σκοποί του Σ.Α.Ε και προβλέπονται η σύνθεση και οι διαδικασίες επιλογής εκπροσώπων του στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων που βασίζονται στην αρχή του σεβασμού της υφιστάμενης δομής του Ελληνισμού σε κοινότητες, κληρικολαϊκές κοινότητες συλλόγους κ.λ.π.

(β) Το εκλεγμένο από τη Συνέλευση Προεδρείο, επιφορτίζεται να εξασφαλίσει την τυπική παρουσία του Σώματος και να αποτελεί το σταθερά διαβουλευόμενο όργανο των Αποδήμων με την Ελληνική Πολιτεία. Με το Π.Δ. το Σ.Α.Ε. αποκτά ένα κατοχυρωμένο συμβουλευτικό ρόλο για την υλοποίηση των προνομιακών δεσμεύσεων της Ελληνικής Πολιτείας. Έτσι η Ελληνική Πολιτεία έρχεται να καλύψει ένα διαπιστωμένο θεσμικό έλλειμμα στην αυτοοργάνωση του Ελληνισμού.

(γ) Η Ελληνική Πολιτεία από την πλευρά της μέσω του Ιδρύματος του Κοινοβουλίου του Ελληνισμού - που θα στηρίξει και την Παγκόσμια Συνέλευση παρέχει την απαραίτητη οργανωτική, λειτουργική, λογιστική, οικονομική και άλλη υποστήριξη προκειμένου το Σ.Α.Ε. να ασκήσει αποτελεσματικά τον συμβουλευτικό του ρόλο.

2. Με το θεσμό του "Κοινοβουλίου του Ελληνισμού" (ή της Παγκόσμιας Συνέλευσης του Ελληνισμού) προωθείται στην βάση της συνταγματικής επιταγής του άρθρου 1@ 3 ή μεγαλύτερη δυνατή "συσπείρωση και ενεργοποίηση των κορυφαίων δυνάμεων του Ελληνισμού προκειμένου να στηριχθούν οι στόχοι του Έθνους".

Ο θεσμός του Κοινοβουλίου του Ελληνισμού/Παγκόσμια Συνέλευση κινείται στα πλαίσια ενός Forum αποτελώντας μια ξεχωριστή άσκηση του δικαιώματος του συνέρχεστε.

Πρόκειται δηλαδή για ένα θεσμοποιημένο Συνέδριο, το οποίο από τον τρόπο συγκρότησης του και την εθνική του σημασία και εμβέλεια, επιβάλλεται να ρυθμισθεί από τον εθνικό νομοθέτη. Η Ελληνική Πολιτεία υποστηρίζει, μέσω του ιδρύματος οργανωτικά, λειτουργικά και οικονομικά τις διακεκριμένες λειτουργίες/αποστολές του ύπατου "οργάνου" του Ελληνισμού, που θα είναι η Παγκόσμια Συνέλευση του.

Το Ίδρυμα που θα λειτουργεί ως υποστηρικτικός μοχλός των δραστηριοτήτων της Παγκόσμιας Συνέλευσης, θα είναι το αυτό για την Συνέλευση των Αποδήμων(Σ.Α.Ε.)

Έδρα του ΚΤΕ/ΠΣΕ προβλέπεται, όπως και στο Σ.Α.Ε., να είναι η Θεσσαλονίκη, σε χώρο που έχει ήδη εξευρεθεί σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα για να στεγάσει τις υπηρεσίες που θα στελεχώσουν τα δύο θεσμικά όργανα (συμπεριλαμβανομένου και του "Ληξιαρχείου του Ελληνισμού").

Ως προς την συγκρότηση του, το Κοινοβούλιο του Ελληνισμού, θα ακολουθεί ορισμένες πάγιες αρχές και κριτήρια ως εξής:

(α) Ένα μεγάλο μέρος επιλέγεται ή ορίζεται μέσα από τις διαδικασίες αυτοοργάνωσης του Απόδημου Ελληνισμού (Σ.Α.Ε.)

(β) Ένα άλλο μέρος, θα επιλέγεται από τα Κοινοβούλια της Ελλάδας και της Κύπρου για να συμπεριλάβει ελληνικής και κυπριακής ιθαγένειας εκπροσώπους.

(γ) Μία τρίτη κατηγορία εκπροσώπων είναι οι αριστίδην, με κριτήριο της εμβέλειας και δράσης τους θα καλούνται μέσω των αρμοδίων κοινοβουλευτικών επιτροπών, για να συμμετάσχουν στις εργασίες της Συνέλευσης του, κορυφαίες εκφράσεις του Ελληνισμού (δηλ. προσωπικότητες από τον πνευματικό, επιστημονικό, επιχειρηματικό, καλλιτεχνικό και παραγωγικό χώρο).

Στις τρεις παραπάνω κατηγορίες προστίθενται τα προσκαλούμενα και τιμώμενα πρόσωπα - προσωπικότητες - που κατέχουν κυβερνητικά ή άλλα αξιώματα φίλων χωρών.

Οργανωτικά, το ΚΤΕ/ΠΣΕ, συγκαλείται κάθε δύο χρόνια και λειτουργεί ως Ολομέλεια και σε Τμήματα, στηριζόμενα από ειδικές επιτροπές που συνδέονται με την υλοποίηση των επιμέρους δικτύων του Ελληνισμού.

Αποστολή του ΚΤΕ/ΠΣΕ είναι η μελέτη και διατύπωση προτάσεων και ψηφισμάτων - συμπερασμάτων για θέματα που αφορούν τον Ελληνισμό και τον τρόπο διατήρησης των δεσμών του με την μητέρα - πατρίδα.

Τέλος, στις βασικές αρχές δομής του νέου θεσμού προβλέπεται ότι το ΚΤΕ/ΠΣΕ θα εκλέγει ένα ευέλικτο προεδρείο και θα λαμβάνει υπόψιν, στην συγκρότησή του την παγκόσμια διάταξη του Ελληνισμού.

Το Κοινοβούλιο του Ελληνισμού δεν θα αποτελεί πολιτειακό ή κρατικό όργανο. Έτσι, δεν έρχεται σε αντίθεση με τα άλλα υφιστάμενα εντός της Ελληνικής Επικράτειας πολιτικά ή διοικητικά όργανα και κυρίως, δεν θα έρχεται σε σύγκρουση με τη διεθνή έννομη τάξη. Και δεν υπεισέρχεται στις εσωτερικές υποθέσεις των τρίτων χωρών.

Τέλος, πορίσματα ή συμπεράσματα των εργασιών της Παγκόσμιας Συνέλευσης, θα υποβάλλονται στο Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων.


 

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ υπ΄αριθμ. 196
Συγκρότηση και λειτουργία του ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Α Ρ Θ Ρ Ο 1
ΕΔΡΑ - ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), όπως αυτό ιδρύθηκε με το άρθρο 17 ν. 1867/89, έχει ως έδρα την Θεσσαλονίκη. Αποτελεί συμβουλευτικό όργανο της Ελληνικής Πολιτείας για όλα τα θέματα που αφορούν τον Aπόδημο Ελληνισμό.

Ειδικότερα, το ΣΑΕ παρέχει την γνώμη του και διατυπώνει τις προτάσεις του προς τα αρμόδια όργανα του ελληνικού κράτους, μεταξύ άλλων για θέματα:

α. Στη σύσφιγξη των δεσμών του Απόδημου Ελληνισμού και της γενέτειρας όπως επίσης και μεταξύ των απόδημων Ελλήνων στις χώρες που διαμένουν.
β. Στην βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και ειδικότερα στην προστασία και προώθηση των εκπαιδευτικών, οικονομικών, εργασιακών, πολιτιστικών και λοιπών δικαιωμάτων των απόδημων Ελλήνων, τόσο στις χώρες διαμονής όσο και στην Ελλάδα.
γ. Στην παροχή στήριξης και συμπαράστασης στον Απόδημο Ελληνισμό για την καλύτερη οργανωτική του ανάπτυξη.
δ. Στην ενίσχυση των οικονομικών, εμπορικών, πολιτιστικών και μορφωτικών σχέσεων μεταξύ των χωρών διαμονής και της Ελλάδος.
ε. Στην ομαλή επανένταξη των παλιννοστούντων Ελλήνων στην Ελληνική Κοινωνία.
στ. Την υπόδειξη των εκπροσώπων του απόδημου ελληνισμού ως μελών της Παγκόσμιας Συνέλευσης του Ελληνισμού (ΠΣΕ).
ζ. Επίσης, συμβάλλει με κάθε πρόσφορο τρόπο στην ολοκλήρωση της αυτοοργάνωσης του Αποδήμου Ελληνισμού.

Α Ρ Θ Ρ Ο 2
ΣΥΝΘΕΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

1. Στο ΣΑΕ εκπροσωπούνται όλες οι υπάρχουσες μορφές κοινοτικής και διακοινοτικής οργάνωσης σε αυτοτελείς ή ενοριακές κοινότητες ως και άλλες οργανώσεις που παρουσιάζουν ιδιαίτερα γεωγραφικά ή οργανωτικά γνωρίσματα.

2. Σε εφαρμογή της πιο πάνω παραγράφου το ΣΑΕ αποτελείται από εκλεγμένους εκπροσώπους:

Α.Ι. Των τριτοβαθμίων ή αν δεν υπάρχουν των δευτεροβαθμίων Οργανώσεων των αυτοτελών Ελληνικών Κοινοτήτων του Εξωτερικού.
Α.ΙΙ. Των Αρχιεπισκοπικών Κληρικολαϊκών Συνελεύσεων των Κοινοτήτων-Ενοριών του Εξωτερικού.

Σε χώρες που δεν υπάρχουν οι ως άνω (υπό Ι και ΙΙ) οργανώσεις επιλέγεται για εκπροσώπηση η Κοινότητα ή η Κοινότητα-Ενορία που έχει να επιδείξει το μεγαλύτερο αριθμό εκδηλώσεων κατά το προηγούμενο έτος.

Β. Των Οργανώσεων Απόδημων Ελλήνων που είναι στρατηγικής σημασίας για τον Ελληνισμό. Ως στρατηγικής σημασίας οργανώσεις νοούνται οι οργανώσεις Απόδημων που έχουν μεγάλη επιρροή, απήχηση και ακτινοβολία τόσο στους Ελληνες του εξωτερικού όσο και στις κοινωνίες των χωρών διαμονής και της Ελλάδας. Ανάμεσα στις οργανώσεις συγκαταλέγονται:

Ι. Οι Ομοσπονδίες εθνικοτοπικών οργανώσεων οι οποίες λειτουργούν σε πολιτειακό, εθνικό ή διεθνικό επίπεδο μιάς χώρας ή χωρών και έχουν ως σημείο αναφοράς και οργάνωσης ένα εκ των νομών της Ελλάδος, μία ευρύτερη ελληνική γεωγραφική περιφέρεια ή μία γεωπολιτική περιφέρεια ιστορικής σημασίας.
ΙΙ. Εκκλησιαστικές Οντότητες. Ελληνικά Πολιτιστικά Κέντρα σε ευρύτερες Μητροπολιτικές περιοχές, οργανώσεις Απόδημων επιστημόνων, επιχειρηματιών, δημοσιογράφων, ομοσπονδίες νέων.

Α Ρ Θ Ρ Ο 3
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ

1.Α. Στο ΣΑΕ εκπροσωπούνται,σύμφωνα και με το προηγούμενο άρθρο, ομογενειακές οργανώσεις χωρών όπου υπάρχουν τουλάχιστον 10.000 ΄Ελληνες. Τα πληθυσμιακά δεδομένα τα οποία λαμβάνονται υπ΄όψιν για τον καθορισμό των εκπροσώπων αυτής της παραγράφου προκύπτουν από τα τηρούμενα στη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού σχετικά στοιχεία.

Ο αριθμός των εκπροσώπων του άρθρου 2,παρ. 2, εδαφ. Α (1 και 2 καθορίζεται ως εξής:

I. Mέχρι 100.000 Απόδημοι ΄Ελληνες δύο (2) εκπρόσωποι
ΙΙ. Από 100.000 Απόδημοι Ελληνες έως 300.000 οκτώ (8) εκπρόσωποι.
ΙΙΙ.Από 300.000 Απόδημοι Ελληνες έως 1.000.000 δεκαέξι (16) εκπρόσωποι
ΙV. Από 1.000.000 Απόδημοι Ελληνες και άνω τριάντα δύο (32).

Β. Σε χώρες όπου διαμένουν πάνω από 10.000 απόδημοι ΄Ελληνες και όπου δεν υπάρχουν ακόμη ομοσπονδίες Ελληνικών Κοινοτήτων επιλέγεται για εκπροσώπηση η Κοινότητα με την πιο έντονη δραστηριότητα.

Γ.Σε χώρες όπου διαμένουν πάνω από 10.000 Απόδημοι ΄Ελληνες και υπάρχουν περισσότερα του ενός τριτοβάθμια ή δευτεροβάθμια όργανα της αυτής οργανωτικής μορφής, και ανάμεσα στα όργανα αυτά παρουσιάζονται επικαλύψεις οποιασδήποτε μορφής και βαθμού, εκπροσωπούνται εκείνα τα οποία έχουν την μεγαλύτερη γεωγραφική διάρθρωση, εθνική ή περιφερειακή").

Η κατανομή των εκπροσώπων ανά οργάνωση γίνεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού.

Κατά τον αριθμό των εκπροσώπων αυτής της παραγράφου ο Γενικός Γραμματέας συνεκτιμά:

α. Την συνολική δραστηριότητα και εμβέλεια της οργάνωσης για την προώθηση και προβολή των συμφερόντων των απόδημων Ελλήνων και των εθνικών θεμάτων.
β. Τον αριθμό των εγγεγραμμένων μελών.
γ. Την ομοσπονδιακή διάρθρωση.
δ. Την ευρύτερη γεωγραφική εκπροσώπηση.

Δ.Από τις λοιπές χώρες, στις οποίες ο αριθμός των Αποδήμων Ελλήνων είναι μικρότερος των 10.000, επιλέγονται οργανώσεις απ΄όλο τον κόσμο, οι οποίες έχουν επιδείξει την μεγαλύτερο αριθμό εκδηλώσεων κατά το προηγούμενο έτος και συμμετέχουν με ένα εκπρόσωπο εκάστη. Η επιλογή των οργανώσεων αυτών γίνεται με επιλογή του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού.

2. Οι οργανώσεις του άρθρου 2.2.Β.ΙΙ εξαιρούνται από τις διαδικασίες του άρθρου 3 και συμμετέχουν στο ΣΑΕ με έναν εκπρόσωπό τους.

3. Οι οργανώσεις του άρθρου 2.2.Β.ΙΙ και ο αριθμός εκπρόσωπων τους προσδιορίζονται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποδήμου Ελληνισμού. Για τον ορισμό των εκπροσώπων της παραγράφου αυτής ο Γενικός Γραμματέας συνεκτιμά τα κριτήρια της παραγρ. 1 εδ. Γ. του παρόντος άθρου.

Α Ρ Θ Ρ Ο 4
ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού δύναται να συγκροτηθεί Τιμητική Επιτροπή των Συνεδριάσεων του ΣΑΕ αποτελούμενη από προσωπικότητες του εκκλησιαστικού, πολιτικού, πνευματικού και καλλιτεχνικού κόσμου του Ελληνισμού.

ΑΡΘΡΟ 5

Στο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού δύναται να συμμετέχουν με δικαίωμα λόγου δέκα εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Απόδημων Κυπρίων.

ΑΡΘΡΟ 6
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Πέρα από το Κεντρικό Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού λειτουργούν και περιφερειακά ΣΑΕ. Τα περιφερειακά ΣΑΕ έχουν ως έργο την κατάρτιση του απολογισμού και του προγραμματισμού του ΣΑΕ κατά το μέρος που τα αφορά και συγκαλούνται πριν την ετήσια συνεδρίαση του ΣΑΕ. Τα περιφερειακά ΣΑΕ είναι:

α. Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού Αμερικής.
β. Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού Ευρώπης.
γ. Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού Ωκεανίας.
δ. Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού Ασίας και Αφρικής.

Τα περιφερειακά Συμβούλια Αποδήμου Ελληνισμού απαρτίζονται από τους εκπροσώπους τους στο Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού.

Α Ρ Θ Ρ Ο 7
ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

1. Το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού συγκαλείται σε τακτική συνεδρίαση μία φορά κάθε έτος και συγκαλείται από το Γενικό Γραμματέα Αποδήμου Ελληνισμού.

2. α.΄Εκτακτες συνεδριάσεις του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού πραγματοποιούνται μόνο όταν προκύψουν εξαιρετικής σοβαρότητας λόγοι που συνδέονται με τα συμφέροντα του απόδημου Ελληνισμού και μετά από πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα Αποδήμου Ελληνισμού ή μετά από αίτηση των 2/3 του αριθμού των εκπροσώπων στο Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού.

β. Εκτακτες συνεδριάσεις των Περιφερειακών Συμβουλίων Αποδήμου Ελληνισμού πραγματοποιούνται μόνο όταν προκύψουν εξαιρετικής σοβαρότητας λόγοι που συνδέονται με τα συμφέροντα του απόδημου Ελληνισμού και μετά από πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα Αποδήμου Ελληνισμού ή μετά από αίτηση των 2/3 του αριθμού των εκπροσώπων στο αντίστοιχο περιφερειακό Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού.

γ. Και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις η σύνθεση του ΣΑΕ ή των περιφερειακών ΣΑΕ είναι η ίδια με τη σύνθεση της τελευταίας συνεδρίασης του ΣΑΕ ή των περιφερειακών ΣΑΕ αντιστοίχως.

3. Η Ημερήσια Διάταξη καταρτίζεται από Πρόεδρο του ΣΑΕ, μετά από γνώμη του Προεδρείου του ΣΑΕ και σε αυτή συμπεριλαμβάνονται υποχρεωτικά τα θέματα που προτείνει ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού. Η Ημερήσια Διάταξη μπορεί να τροποποιηθεί μετά την απόφαση της πλειοψηφίας των μελών του ΣΑΕ.

Α Ρ Θ Ρ Ο 8
ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

1. Αμέσως μετά την επίσημη κήρυξη της έναρξης των εργασιών, το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού εκλέγει Προεδρείο αποτελούμενο από τον Πρόεδρο, τον Αναπληρωτή Πρόεδρο, τέσσερις Αντιπρόεδρους και τρείς Γραμματείς.

Πρόεδρος εκλέγεται εκείνος ο οποίος θα συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των ψηφισάντων εκπροσώπων στο Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού μετά από μυστική ψηφοφορία.

Οι τέσσερις Αντιπρόεδροι προέρχονται και εκπροσωπούν ο καθένας μία ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, δηλαδή κατά σειράν την Αμερική, την Ευρώπη, την Ωκεανία και την Αφρική-Ασία και εκλέγονται μετά από μυστική ψηφοφορία στν οποία λαμβάνουν μέρος οι εκπρόσωποι των περιοχών αυτών στο ΣΑΕ. Οι Αντιπρόεδροι είναι ταυτόχρονα και Πρόεδροι των αντιστοίχων περιφερειακών ΣΑΕ. Ο Αναπληρωτής Πρόερος και οι Γραμματείς εκλέγονται όπως ο Πρόερδος του ΣΑΕ.

2. Ο Πρόεδρος διευθύνει τις εργασίες της συνεδρίασης του ΣΑΕ επικοινωνεί με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο, τους Προέδρους των περιφερειακών Συμβουλίων Απόδημου Ελληνισμού και τους Γραμματείς και καταρτίζει την Ημερήσια Διάταξη σύμφωνα με το άρθρο 7, παρ.3.

3. Σε περίπτωση κωλύματος ή παραίτησης, τον Πρόεδρο αντικαθιστά ο Αναπληρωτής Πρόεδρος.

Α Ρ Θ Ρ Ο 7
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

1.Στις εργασίες του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού παρίστανται ο Υπουργός Εξωτερικών, ο Υφυπουργός που είναι αρμόδιος για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού, ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού, εκπρόσωποι των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Ελληνικό ή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθώς και εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου της Κύπρου.

2. Οι αποφάσεις του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού λαμβάνονται με πλειοψηφία των παρόντων εκπροσώπων.

3.Το Προδρείο του ΣΑΕ κοινοποιεί τα πρακτικά και ανακοινώνει τα συμπεράσματα της Συνεδρίασης στον Πρόεδρο της Βουλής και στο Γενικό Γραμματέα Αποδήμου Ελληνισμού.

4. Τα αυτά ισχύουν και για τις συνεδριάσεις των περιφερειακών Συμβουλίων Αποδήμου Ελληνισμού.

Α Ρ Θ Ρ Ο 10
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ

Την ευθύνη για την γραμματειακή στήριξη τόσο των συνεδριάσεων του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού όσο και της όλης προεργασίας για τη σύγκλησή του έχει η Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού.

Α Ρ Θ Ρ Ο 11
ΔΑΠΑΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

1.Οι κάθε είδους δαπάνες σχετικά με τη σύγκληση και λειτουργία του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού βαρύνουν τον προϋπολογισμό της Γ.Γ.Α.Ε.

Α Ρ Θ Ρ Ο 12

Ειδικά για τη σύγκληση και συνεδρίαση του ΣΑΕ τις αρμοδιότητες του Προέδρου τοου ΣΑΕ ασκεί ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού.

Στον Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού αναθέτουμε τη δημοσίευση και εκτέλεση του διατάγματος αυτού.

Αθήνα, 30 Μαϊου 1995

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΝΙΩΤΗΣ



Ο Ελληνισμός στον παγκόσμιο χώρο - Του ΓΡΗΓΟΡΗ Δ. ΝΙΩΤΗ

Κατά την τελευταία δεκαετία του 20ού αιώνα, η ανθρωπότητα διανύει μια περίοδο ιστορίας αλλαγών, μεταβολών και ανακατάξεων. Μέσα σε αυτό το νέο διεθνές περιβάλλον, ο Ελληνισμός ως κρατικό, κοινωνικό και εθνικό μέγεθος, αλλά και η διασπορά ειδικότερα, διαδραματίζουν πολύπλευρο ρόλο σε διάφορους τομείς.

Ο Ελληνισμός κατά συνέπεια, ως μέγεθος με την παραπάνω έννοια, αλλά και ως πολιτιστική οντότητα, οφείλει να ανταποκριθεί σε ένα σύνολο προκλήσεων/προσκλήσεων, με πολλαπλές δυνατότητες λαμβάνοντας υπόψη ως θεμελιακό δεδομένο την ιστορική διαδρομή του έθνους μας - που δραστηριοποιείται μέσα και ταυτόχρονα, πέρα και έξω από την γεωγραφία του.

Χωρίς αμφιβολία, παρακολουθούμε σήμερα τον ραγδαίο μετασχηματισμό της διεθνούς κοινωνίας, ως αποτέλεσμα του τέλους της ψυχρό-πολεμικής αντιπαράθεσης που σφράγισε την πορεία της ανθρωπότητας, από τη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, το 1945.

Στην μεταβατική αυτή περίοδο προς ένα "πολύ-πολιτικό" σύστημα "ισορροπίας δυνάμεων" δημιουργούνται βάσιμες ελπίδες και προσδοκίες για μια ειρηνική επίλυση των διεθνών και περιφερειακών διαφορών, βασισμένες στην λογική της άμβλυνσης και ενδεχομένως μείωσης ιδεολογικού-πολιτικού και στρατιωτικού ανταγωνισμού. Η εντεινόμενη οικονομική, τεχνολογική, οικολογική, επικοινωνιακή και πολιτική αλληλεξάρτηση, ανάμεσα στα 185 κράτη του πλανήτη, και η ανάγκη πολύπλευρης μεταξύ τους συνεργασίας για τη συνδιαχείρηση και τελικά επίλυση των παγκόσμιων προβλημάτων, έχει οδηγήσει τους θεωρητικούς να μιλούν για την συνύπαρξη των λαών σε ένα "Παγκόσμιο Χωριό" (Global Village).

Σε ένα σημαντικό παράγοντα που επηρεάζει καθοριστικά και επιδρά καταλυτικά στην σύζευξη των κοινωνικό-πολιτικών, οικονομικών και πολιτιστικών επιπέδων των διαφόρων χωρών, αναδεικνύονται οι υφιστάμενες διασπορές - που δραστηριοποιούνται, συνυπάρχουν και λειτουργούν, τις περισσότερες φορές, αρμονικά στο διαμορφωμένο αλλά και εξελισσόμενο περιβάλλων των χωρών υποδοχής. Λειτουργούν παράλληλα και ως εν δυνάμει γέφυρες φιλίας και συνεργασίας των χωρών καταγωγής με τις χώρες υποδοχής σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου, συγκροτώντας τα παγκόσμια ανθρώπινα δίκτυα που αποτελούν μια ενδιαφέρουσα συνιστώσα του "Παγκόσμιου Χωριού".

Οι διασπορές αυτές, διαδραματίζουν αυξανόμενο ρόλο, εξ αιτίας ακριβώς των δραματικών αλλαγών που παρατηρούνται στο διεθνές σύστημα. Ο ρόλος αυτός - και οι επιπτώσεις του στις διακρατικές σχέσεις - εξηγείται ειδικότερα αν ληφθούν υπόψη:

(α) Τα αυξανόμενα μεταναστευτικά κύματα ανάμεσα στα κράτη και
(β) Η ανάπτυξη πολιτικών και κοινωνικών μορφών πλουραλιστικής δημοκρατίας καθώς και η προσπάθεια εδραίωσης της οικονομίας της αγοράς.

Πιο συγκεκριμένα, η ριζικές ανακατατάξεις στις πολιτικές και οικονομικές δομές των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, (χώρες ΚΑΕ) των Βαλκανίων, της πρώην Σοβιετικής Ένωσης (ΚΑΚ) και των χωρών του τρίτου κόσμου, έχουν οδηγήσει σε πολυάνθρωπες μετακινήσεις πληθυσμού από την Ανατολή προς την Δύση, και από τον υπ'ανάπτυκτο Νότο, στο Βιομηχανικό και ανεπτυγμένο Βορρά.

Σε ό,τι αφορά τον Ελληνισμό, η Ομογένεια συνδιαμορφώνει - όπως άλλωστε και στο παρελθόν, σημαντικότατο, θεμελιακό ρόλο.

Στο σημείο αυτό, οφείλουμε να καταγράψουμε τα ειδικότερα χαρακτηριστικά του υπάρχοντος, εκτός των συνόρων της χώρας μας, Ελληνισμού. Ο οποίος, χωρίς ν'αποτελεί χωριστή ή απομονωμένη εθνική οντότητα έχει -κατ' αρχήν- αρμονικά και ισότιμα ενταχθεί στο κοινωνικό-οικονομικό περιβάλλον και γενικότερα στο πολιτειακό σύστημα των χωρών υποδοχής σχεδόν χωρίς εξαιρέσεις. Αποτελείται, δηλαδή, από πολίτες των χωρών οι οποίοι αρχικά αποτέλεσαν μεταναστευτικό ρεύμα και σταδιακά εντάχθηκαν στις κοινωνικό-οικονομικές συσσωματεύσεις των Ην. Πολιτειών, του Καναδά, της Λατ. Αμερικής και της Αυστραλίας, στα πλαίσια του αναπτυσσόμενου "Πολύ-πολιτισμικού" (Multicultural) μοντέλου.

Μπορούμε επίσης να υπογραμμίσουμε ότι στην Ευρώπη, ο Ελληνισμός κινείται στα πλαίσια της Μετά-Μάαστριχτ Ευρωπαϊκής Ένωσης με αυξανόμενα πολιτικά δικαιώματα, όπως για παράδειγμα, αυτό του εκλέγειν και εκλέγεστε σε επίπεδο τοπικής Αυτοδιοίκησης ή ακόμη και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Άλλες σημαντικές συσπειρώσεις του Ελληνισμού όπως, για παράδειγμα, στη πρώην Σοβιετική Ένωση, δεν αποτελούν ή συγκροτούν κάποιας μορφής μειονοτικής ομάδα, αλλά αποτελούν -κατά κανόνα- παράγοντα σταθερότητας όπως διαπιστώθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψή μας σε τέσσερις χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών - δηλαδή στην Αρμενία, την Γεωργία, την Ρωσία και την Ουκρανία. Στα πλαίσια των αναπτυσσόμενων διμερών σχέσεων και συμφωνιών, οι λαοί και οι κυβερνήσεις των -ανεξαρτήτων- Δημοκρατιών αυτών, έχουν καταστήσει σαφές ότι επιθυμούν και επιδιώκουν τόσο την εκεί παραμονή των Ελλήνων, όσο και την αρμονική συμβίωσή τους με αυτούς -παρά τις υπάρχουσες δυσκολίες στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα που χαρακτηρίζουν το μεταβατικό στάδιο από το οποίο σήμερα διέρχονται.

Ακόμη και στην Αφρικανική ήπειρο, η οποία χαρακτηρίζεται από μια αυξημένη ρευστότητα, υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι ο Ελληνισμός θα αρθρωθεί τελικά και θα οργανωθεί με, ανάλογο προς τις άλλες γεωγραφικές περιοχές, τρόπο.

ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΥΜΕ, σε σχέση με τις παραπάνω επισημάνσεις, ότι καθίσταται αναγκαία η διατύπωση μιας Στρατηγικής του Ελληνισμού, ιδιαίτερα καθώς ο νέος "παγκόσμιος χώρος" - το Παγκόσμιο Χωριό - αποτελεί ήδη μια υπαρκτή διεθνή πραγματικότητα.

Η Ελλάδα συνδεόμενη με τον ελληνισμό της διασποράς ( χώρος Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μ. Ανατολής/Ανατολικής Μεσογείου, πρώην Σοβιετική Ένωση, Βαλκάνια και άλλες υπερπόντιες περιοχές - ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία, Ν. Αφρική) δέχεται επιρροές και πιέσεις αλλά, ταυτόχρονα, μπορεί και πρέπει να συμβάλει δημιουργικά-και να εντάσσεται με αξιώσεις σε μορφές συνεργασίας, φιλίας, προώθησης της ειρήνης, του πολιτισμού και της κοινωνικό-οικονομικής ανάπτυξης των χωρών υποδοχής. Αξιοποιώντας μάλιστα και δημιουργώντας περαιτέρω ευκαιρίες που παρουσιάζονται σε ένα σύστημα δομών,-όπου εξαλείφονται σταδιακά τα εμπόδια στον οικονομικό, επικοινωνιακό, μορφωτικό και πολιτιστικό τομέα. Χωρίς ιστορικά να διαφεύγει της προσοχής το γεγονός, ότι υπάρχουν: αφενός ιστορικά διαμορφωμένοι πρωτογενείς δεσμοί της χώρας μας, με ομογενείς πολίτες τρίτων χωρών που διατηρούν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά της εθνικής μας ταυτότητας (γλώσσα, θρησκεία, ισχυρή εθνική συνείδηση) και αφ' ετέρου, δεσμοί με άτομα ελληνικής καταγωγής- τέταρτης και πέμπτης γενεάς -οι οποίοι, κυρίως, εντάσσονται στις κοινωνίες αυτές, πρωταρχικά ως γηγενείς πολίτες.

Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης στη σύλληψη της Στρατηγικής του Ελληνισμού, προϋποθέτει συνεπώς, την ανάπτυξη και λειτουργία μιας αμφίδρομης σχέσης, τόσο ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Διασπορά της, όσο και προς την αντίστροφη κατεύθυνση, της αυτοοργανωμένης Ομογένειας προς την χώρα καταγωγής, στην βάση τόσο της "προνομιακής διάταξης" του άρθρου 108 του Συντάγματος καθώς και του άρθρου 1 παρ. 3, που αναφέρεται στο Έθνος, αντιστοίχως. Αυτή η στρατηγική επιβάλλεται κατά πρώτον, να εστιάζεται γύρω από την προώθηση της "θεσμικής ενότητας" του Ελληνισμού, που περιλαμβάνει ως ολοκληρώματά της το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) και το "Κοινοβούλιο του Ελληνισμού" (ή την Παγκόσμια Συνέλευση του Ελληνισμού) (ΚΤΕ/ΠΣΕ) αλλά και δεύτερον, την ανάπτυξη σε διμερές και πολυμερές επίπεδο, συμφωνιών και επιτρεπτών δράσεων. Με άλλες λέξεις, την ανάπτυξη των παγκόσμιων δικτύων/σχέσεων του Ελληνισμού, που είναι ταυτόχρονα και σχέσεις της Ελλάδος με τις φίλες χώρες υποδοχής.

Πρωταρχικοί άξονες αυτών των δράσεων θα αφορούν κυρίως:

α. Την ελληνική γλώσσα και την διατήρησή της.
β. Την Ορθοδοξία.
γ. Τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και
δ. Τον Πολιτισμό.

Όσον αφορά τον πρώτο άξονα, η πολιτική διατήρησης και εξάπλωσης της ελληνικής γλώσσας ως μητρικής, έστω και ως δεύτερης γλώσσας νοείται στο πλαίσιο μιας πολιτικής συνακόλουθης προς την προτεραιότητα που πρακτικά θα απολαμβάνει η γλώσσα της χώρας υποδοχής. Η καλλιέργεια και η διάδοση της ελληνικής γλώσσας αποτελεί ένα ένα πρωταρχικό καθήκον. Σφυρηλατεί τους δεσμούς και διαδραματίζει ένα συνεκτικό ρόλο στη συγκρότηση της σχέσης ανάμεσα στον Ελληνισμό και την Ελλάδα. Σε τελική ανάλυση αποτελεί τον ιστορικό, πολιτισμικό, θεμελιακό και ταυτόχρονα συνθετικό κρίκο των σχέσεων της διασποράς με την ρίζα/καταγωγή.

Πάνω δε στη γλώσσα οικοδομούνε παράλληλα η γνώση της Ιστορίας, ο Πολιτισμός και ασφαλώς η Ορθοδοξία. Μαζί και οι γέφυρες συνεργασίας που συγκροτούν τα "δίκτυα του Ελληνισμού" (ανθρώπινα, - Ληξιαρχείο του Ελληνισμού - μορφωτικά, εκπαιδευτικά, πολιτιστικά, επικοινωνιακά και επιχειρηματικά δίκτυα σχέσεων).

Η προτεινόμενη εθνική στρατηγική και πλήρης αξιοποίηση αυτών των "ανοικτών" δικτύων/σχέσεων διατηρεί, ενδυναμώνει και εδραιώνει την εκπληκτική αντοχή του ρεύματος φιλελληνισμού στις κοινωνίες τρίτων χωρών κι ιδιαίτερα των χωρών υποδοχής των μεγάλων συγκεντρώσεων του Ελληνισμού.

Η Διεθνής συγκυρία υπό το φως των ανωτέρω, αποτελεί μία μοναδική, ευνοϊκή περίοδο για τη συγκρότηση, την ανάπτυξη, την ενθάρρυνση και την ολοκλήρωση των δικτύων-σχέσεων του Ελληνισμού, σ' όλο τον κόσμο. Υπάρχουν δε, όπως θα εκθέσουμε παρακάτω, δύο σημαντικοί λόγοι που μας καλούν να σχεδιάσουμε με ολοκληρωμένο τρόπο, να προτείνουμε, να θεσμοθετήσουμε και να υλοποιήσουμε μία Εθνική Στρατηγική, εδραιωμένη στην ευρύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση.

Ο πρώτος λόγος είναι το ευνοϊκό παγκόσμιο περιβάλλον όπως αυτό διαμορφώνεται μέσα από τα επικοινωνιακά και τεχνολογικά επιτεύγματα, δηλ. την επανάσταση στον τομέα της πληροφορικής, τη διάχυση των ιδεών και τελικά την διαμόρφωση ενός "ανοιχτού" διεθνούς συστήματος.

Ο δεύτερος λόγος, συνδέεται με τον μετασχηματισμό του παγκόσμιου περιβάλλοντος στις προδιαγραφές και το σχήμα/μόρφωμα ενός -αποκαλούμενου από τους θεωρητικούς- "Παγκόσμιου Χωριού" (Global Village).

Τα νέα αυτά δεδομένα, συγκροτούν μία διαφορετική πραγματικότητα που "επιβάλλει" (και κυρίως προτρέπει) στον Ελληνισμό να "ακουμπήσει" στα παγκόσμια δίκτυα/σχέσεις του μέσα από επιτρεπτές, ανεκτές, ενθαρρυνόμενες και προβλεπόμενες διμερείς ή πολυμερείς σχέσεις. Διότι από το "κλειστό" πρότυπο του Έθνους-Κράτους βρισκόμαστε, τώρα, μπροστά σε μία προοπτική υπερεθνικών συσσωματώσεων και συνεργασιών αλλά και σε ένα παγκόσμιο σύστημα αλληλεπιδράσεων και αλληλοεπιρροών. Δηλαδή σε μία διεθνή κοινωνία που χαρακτηρίζεται από την ανάγκη συνδιαχείρησης και επίλυσης των παγκόσμιων προβλημάτων (οικολογία, φτώχεια, υπανάπτυξη, αναλφαβητισμός, θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα κ.λ.π.).

Μέσα σ΄αυτό το μοναδικό και ευνοϊκό περιβάλλον μια στρατηγική προώθησης των δικτύων/σχέσεων του ελληνισμού, οφείλει να υπακούει σε απτούς και ευκρινείς στόχους απελευθερωμένους από "πανελληνιστικά" ιδεολογήματα.

Θεσμικά μέσα για την πραγματοποίηση/υλοποίηση της στρατηγικής αυτής αποτελούν:

(Α) Το Forum της Παγκόσμιας Συνέλευσης του Ελληνισμού και
(Β) Το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (Σ.Α.Ε.) με την αντίστοιχη συνέλευση του.

Οι δύο αυτές Συνελεύσεις (Fora) και ο κοινός υποστηρικτικός τους μηχανισμός (στα πλαίσια ενός "Ιδρύματος του Ελληνισμού" ή του "Εθνικού Συμβουλίου του Ελληνισμού")- με την απαραίτητη οργανωτική/ γραμματειακή τους διάρθρωση, σε τομείς και αντίστοιχες επιτροπές, έχουν ως βασική αποστολή, το να εντάξουν και να προωθήσουν στο διαμορφούμενο διεθνές σύστημα τα παγκόσμια ανθρωποδίκτυα του Ελληνισμού και τις 3000 περίπου οργανώσεις του, χωρίς να αποτελούν κρατικά/πολιτειακά μορφώματα, ούτε να συγκροτούν διοικητικά όργανα. Στοχεύουν να συναρθρώσουν τον Ελληνισμό στην βάση του δικαιώματος του συνέρχεστε, με μία χαλαρή οργανωτική "καλύπτρα" στήριξης της αυτοοργάνωσης του και ενίσχυσης ειδικότερα, της πολιτιστικής ταυτότητας του έθνους μας στο μεταβαλλόμενο διεθνές σύστημα.

Συμπερασματικά, οι γενεσιουργοί λόγοι δημιουργίας των δύο ανωτέρω θεσμικών ολοκληρωμάτων μπορούν να αναζητηθούν τόσο στην υπόσταση του Ελληνισμού, ως ιστορικής-υπαρκτής οντότητας, όσο και στις νέες παραμέτρους της διεθνούς κοινωνίας, και των επιμέρους συστατικών στοιχείων της, καθώς στην παρούσα εξελικτική φάση, συγκεκριμενοποιούνται οι λειτουργικές απαιτήσεις του "Παγκόσμιου Χωριού".

Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι η διαμορφούμενη εθνική στρατηγική συνδέεται:

  • Αφενός μεν με την συγκρότηση μιας γενικότερης σχέσης και συνεργασίας ανάμεσα στο ελληνικό κέντρο και τη Διασπορά του.
  • και από την άλλη πλευρά, "το Παγκόσμιο Χωριό", συγκαθορίζει την αμφίδρομη σχέση της Διασποράς με το νέο διεθνοπολιτικό περιβάλλον, που όπως αναλύθηκε παραπάνω, κυριαρχείται όλο και εντονότερα από τις αρχές της αλληλεξάρτησης, της διαπλοκής και της συνεργασίας.

 

 

Πέθανε ο επίτιμος πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Αντριου Αθενς  τον Μάρτο  του 2013,  σε  ηλικία  91  ετών.

 

 Πέθανε ο επίτιμος πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Αντριου Αθενς

Σε ηλικία 91 ετών έφυγε από τη ζωή ο γνωστός παράγοντας της ελληνοαμερικανικής κοινότητας της Αμερικής και πρώτος πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), Άντριου Άθενς.

Ο Άντριου Άθενς ταυτίστηκε με την προσπάθεια οργάνωσης και συντονισμού του απανταχού Ελληνισμού και έφερε τον τίτλο του επίτιμου προέδρου του ΣΑΕ. Κατά τη διάρκεια της πολύχρονης δράσης του στα ομογενειακά δρώμενα συμμετείχε σε αρκετούς φορείς, ξεχωρίζοντας κυρίως για τη δραστηριότητά του στο «ελληνικό λόμπι» στην Ουάσιγκτον, μαζί με τον Έντι Μανάτο, τον Φίλιπ Κρίστοφερ και άλλα στελέχη της ομογένειας.

Τα τελευταία χρόνια συνεργάστηκε με τον συντονιστή ΣΑΕ ΗΠΑ Θεόδωρο Σπυρόπουλο και το όνειρό του ήταν να παραμείνει ο Ελληνισμός ενωμένος για την στήριξη και την ανόρθωση της Ελλάδας, όπως τόνιζε συχνά. Όλα αυτά τα χρόνια δραστηριοποιήθηκε για την προβολή των ελληνικών ζητημάτων και κυρίως του κυπριακού, του θέματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ και των τουρκικών απειλών στο Αιγαίο, καθώς και για τα θρησκευτικά δικαιώματα του οικουμενικού πατριαρχείου.

Τιμήθηκε τόσο από την Ελλάδα, την Κύπρο και το Πατριαρχείο, όσο και από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και το Κογκρέσο, αλλά και από αρκετούς αμερικανούς οργανισμούς.

Ποιος ήταν ο Άντριου Άθενς

Ο Άντριου Άθενς ή Ανδρέας Αθανασούλας γεννήθηκε το 1922 στο Σικάγο των ΗΠΑ από γονείς Έλληνες μετανάστες. Το πλούσιο σε προσφορά έργο του προς τον ελληνισμό και την ορθοδοξία επάξια τον κατατάσσει στις εξέχουσες ηγετικές προσωπικότητες του ελληνισμού της διασποράς.

Διατέλεσε πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) από την ίδρυσή του (1995) μέχρι το Δεκέμβριο του 2006, όταν η 6η Παγκόσμια Συνέλευση τον ανακήρυξε ομόφωνα επίτιμο πρόεδρο.

Ο Ανδρέας Άθενς αποτέλεσε υπόδειγμα ανδρός με όραμα, αφοσίωση και αυτοθυσία, που ήξερε να εμπνέει και να συμπαρασύρει σε αγώνες για τα δίκαια των Ελλήνων. Προσέγγισε κάθε έργο στη ζωή του με απόλυτη αφοσίωση και σκληρή εργασία, πάντα ακούραστος και γεμάτος ζωντάνια, μα πάνω απ' όλα διακρίνεται για την ακλόνητη πίστη του στα ιδανικά και τους στόχους του. Διακρίθηκε στα πεδία της μάχης κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όσο και στην πορεία της ανοικοδόμησης της Ευρώπης. Με το βαθμό του λοχαγού στον Στρατό Πεζικού των ΗΠΑ έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή. Μετά τον πόλεμο τιμήθηκε με το Χάλκινο Αστέρα και το παράσημο Επιδοκιμασίας του Αμερικανικού Στρατού, όπως και με Εύφημο Μνεία από την Ουγγρική κυβέρνηση για την συνεισφορά του στην ανοικοδόμηση της χώρας.

Την επιτυχημένη επιχειρηματική του πορεία ο Ανδρέας Άθενς ξεκίνησε το 1950 με την ίδρυση της Χαλυβουργίας Metron Steel Corporation, μία ιδιαίτερα επιτυχημένη βιομηχανική μονάδα, η οποία και σήμερα αποτελεί σημαντικό κέντρο επεξεργασίας χάλυβα των ΗΠΑ στην περιφέρεια Midwest.

Η ανάμειξη του στα κοινά της ομογένειας ξεκίνησε από πολύ νωρίς. Όλες οι σημαντικές πρωτοβουλίες υποστήριξης του ελληνισμού και τις ορθοδοξίας στις ΗΠΑ, και όχι μόνο, έχουν τη δική του σφραγίδα. Άλλοτε ως ιδρυτικό μέλος, άλλοτε ως πρόεδρος οργανώσεων και ιδρυμάτων, ηγήθηκε των προσπαθειών και των επιτυχιών του ελληνισμού της διασποράς.

Ο Ανδρέας Άθενς πρωτοστάτησε σε κάθε αγώνα για τα δικαιώματα των Ελλήνων, για δικαιοσύνη και ειρήνη, για την Ελλάδα και την Κύπρο, το Οικουμενικό Πατριαρχείου και των άλλων Ορθοδόξων Πατριαρχείων, για τους Έλληνες που χρίζουν άμεσης βοήθειας, όπως στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, στην Αλβανία και αλλού. Κατείχε ηγετικές θέσεις σε περισσότερους από 50 ομογενειακούς οργανισμού και εμπορικά επιμελητήρια στις ΗΠΑ, την Ελλάδα, το Βέλγιο και άλλες χώρες.

Αμέσως μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Ελληνικού Λόμπι στην Ουάσιγκτον, ενώ ιδρύει το Ηνωμένο Ελληνοαμερικανικό Κογκρέσο (United Hellenic-American Congress- UHAC), μία οργάνωση με σημαντικά επιτεύγματα και παρουσία, της οποίας προέδρευσε μέχρι το θάνατό του. Στην προσπάθεια αυτή εργάσθηκε μέσω της Συντονιστικής Επιτροπής Εθνικών Θεμάτων με έδρα την Ουάσιγκτον, της οποίας ήταν και συνιδρυτής.

Επίσης ήταν επίτιμος πρόεδρος της οργάνωσης «Ηγεσία των 100» (Leadership 100), της οποίας ήταν ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος του ΔΣ (1986 - 1996), και συνιδρυτής και πρώην πρόεδρος της Διεθνής Ορθόδοξης Χριστιανικής Φιλανθρωπικής Οργάνωσης (ΙΟСС). Επί δύο δεκαετίες (1974-995) διατέλεσε πρόεδρος του Συμβουλίου της Αρχιεπισκοπής της Ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησίας Β και Ν Αμερικής. Είναι επίσης συνιδρυτής του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου (Hellenic-American Chamber of Commerce), του οποίου έχει διατελέσει και πρόεδρος (1991-1997).

Οι υπηρεσίες του Ανδρέα Άθενς έχουν αναγνωριστεί παγκοσμίως. Έχει λάβει περισσότερα από 42 βραβεία, μετάλλια και τιμητικές διακρίσεις από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, Ορθόδοξα Πατριαρχεία, Φιλανθρωπικούς Οργανισμούς και παραγωγικούς φορείς σε κάθε ήπειρο. Μεταξύ άλλων, έχει τιμηθεί από την Ελληνική Πολιτεία με το Χρυσό Σταυρό της Τάξης του Φοίνικα (1977), με το βραβείο Ellis Island (1977), με τον Μέγα Σταυρό της Τάξης της Τιμής της Κυπριακής Δημοκρατίας (1997), με το Τιμητικό Μετάλλιο του Αμερικανικού Κογκρέσου (1993), με το ανώτατο μετάλλιο της Δημοκρατίας της Γεωργίας (2001), με το μετάλλιο του Κοινοβουλίου της Δημοκρατίας της Ουκρανίας (2003) κ.α. Επίσης το 1979 αναγορεύτηκε σε Ιππότης της Τάξης του Θρόνου του Βελγίου.

Ο Ανδρέας Άθενς ήταν Άρχων της Μεγάλης Εκκλησίας του Χριστού, τιμητικός τίτλος που αποδίδεται από τον οικουμενικό πατριάρχη σε άτομα για την προσφορά τους και την αφοσίωση τους στην εκκλησία, ενώ έχει τιμηθεί και από άλλα ορθόδοξα πατριαρχεία και εκκλησίες για τις άοκνες προσπάθειες τους για την προάσπιση της θρησκευτικής ελευθερίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων: Ταξίαρχος των Ιπποτών του Πανάγιου Τάφου, βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Αθηναγόρας», Χρυσός Σταυρός της Θεολογικής Σχολής του Τίμιου Σταυρού που του απονεμήθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο κ.α.

Το Μάιο του 1979 του απονεμήθηκε το Χρυσό Μετάλλιο του Αγίου Βαρνάβα της Εκκλησίας της Κύπρου σε αναγνώριση της μεγάλης προσφοράς του προς τον λαό της μεγαλονήσου.

Από το 1995 με την ίδρυση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), ο Άθενς αγωνίστηκε να ενώσει και να ενδυναμώσει τον Ελληνισμό της Διασποράς. Είχε διανύσει τα τελευταία δέκα χρόνια εκατομμύρια μίλια ταξιδεύοντας σε όλες τις ηπείρους. Έργο ζωής και ανιδιοτελής προσφοράς αποτελεί το Hellenicare, ένα Πρόγραμμα Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης και Φιλανθρωπικής Βοήθειας, που ιδρύθηκε με δική του πρωτοβουλία το 1997. Μέσω του προγράμματος έχουν ιδρυθεί επτά ιατρικά κέντρα σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης (Γεωργία, Ουκρανία, Αρμενία), αλλά και στην Αλβανία, όπου προσφέρονται δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες σε ελληνικής και μη καταγωγής πολίτες.

Ο Ανδρέας Άθενς ήταν και ένας εξαίρετος οικογενειάρχης. Γνώρισε τη σύζυγο του Λουίζ κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, με την οποία απέκτησε ένα γιο και μία κόρη, όπως και τέσσερα εγγόνια.

 

 

 

«Επανασύσταση και επαναλειτουργία του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) και του Ιδρύματος Απόδημου Ελληνισμού (ΙΑΕ)».  

Θεσσαλονίκη, 19 Μαΐου 2017

Αρ. Πρωτ.:5731/19.05.2017

Προς Υπουργό:
-Εξωτερικών
-Οικονομικών
-Εσωτερικών

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Επανασύσταση και επαναλειτουργία του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) και του Ιδρύματος Απόδημου Ελληνισμού (ΙΑΕ)»

Το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) είναι το κατοχυρωμένο Όργανο των Απόδημων Ελλήνων, αποτελώντας έτσι την εφαρμογή του άρθρου 108 παρ. 2 του Ελληνικού Συντάγματος. Ιδρύθηκε το 1995, θέτοντας ως πρωταρχικό στόχο την αντιμετώπιση των ζητημάτων της ελληνικής διασποράς και την γονιμότερη επικοινωνία της με την πατρίδα και με απώτερο σκοπό να ενισχύσει τους δεσμούς μεταξύ των απανταχού Ελλήνων.
Η έδρα του ΣΑΕ βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, η οποία καθιερώθηκε ως μόνιμη έδρα του Οικουμενικού Ελληνισμού και έως τον Νοέμβριο του 2016 στεγαζόταν σε γραφείο, στο κτίριο του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης.
Τα τελευταία χρόνια δυστυχώς το ΣΑΕ παραμένει ανενεργό, αφού αναμένεται η κατάθεση και ψήφιση νομοσχεδίου, στο οποίο σύμφωνα και με την προ έτους απάντηση του αρμόδιου Υπουργού κ. Νίκου Κοτζιά σε σχετική ερώτηση, θα προβλέπεται η αναδιοργάνωση του και η αναβάθμισή του στο πλαίσιο της νέας πραγματικότητας, ως ενός σύγχρονου και ευέλικτου αντιπροσωπευτικού οργανισμού.
Παράλληλα με το ΣΑΕ, υφίσταται και το Ίδρυμα Απόδημου Ελληνισμού (ΙΑΕ), το οποίο είναι το νομικό πρόσωπο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού στην Ελλάδα (με ταυτόσημο Δ.Σ. με αυτό του ΣΑΕ), για το οποίο αναμένεται απόφαση ορισμού προσωρινής διοίκησης από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης για την ενεργοποίησή του, ύστερα από την υπ' αριθμ. 192/2014 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και τις ενέργειες που ακολούθησαν από τα συναρμόδια για το θέμα Υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών.
Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι σήμερα ο Απόδημος Ελληνισμός αλλά και το Ελληνικό κράτος στερούνται του ανώτατου θεσμικού οργάνου που είναι το ΣΑΕ, προκειμένου να συσπειρώσουν και οργανώσουν τον απανταχού Ελληνισμό.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

-Το σχέδιο νόμου για το πλαίσιο λειτουργίας και το ρόλο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού που προετοιμάζεται, σύμφωνα και με τον κ. Κοτζιά εδώ και τουλάχιστον δυο χρόνια, πότε προβλέπεται τελικά να κατατεθεί;

-Πότε προβλέπεται να πραγματοποιηθεί η παγκόσμια συνέλευση του ΣΑΕ προκειμένου να επαναλειτουργήσει το συνταγματικά κατοχυρωμένο θεσμικό όργανο του απόδημου Ελληνισμού;

-Τι προβλέπεται να γίνει με τη στέγαση της έδρας του ΣΑΕ στο κτίριο του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης;

-Ποια είναι τελικά η πολιτική της Κυβέρνησης για τη συσπείρωση και ενεργοποίηση του απόδημου Ελληνισμού και ποιες οι ενέργειες που γίνονται προς αυτήν την κατεύθυνση;

 

 

Η έδρα του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού είναι στη Θεσσαλονίκη

Η έδρα του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού είναι στη Θεσσαλονίκη

 

Γιατί δεν έγινε το παγκόσμιο συνέδριο του ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ  ΑΠΟΔΗΜΟΥ  ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ  ΤΟ  2006;

Έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει στις ομογενειακές οργανώσεις και στα κόμματα της αντιπολίτευσης η αναβολή της Παγκόσμιας Συνέλευσης του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, η οποία είχε προγραμματισθεί να γίνει τον περασμένο Δεκέμβριο στη Θεσσαλονίκη.

Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών και βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μαγκριώτης κατέθεσε μάλιστα πρόσφατα σχετική ερώτηση στην νέα υπουργό Ντόρα Μπακογιάννη.

Το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού είναι εισηγητικό και γνωμοδοτικό όργανο της ελληνικής πολιτείας για ζητήματα που αφορούν τους έλληνες του εξωτερικού. Συμμετέχουν σε αυτά ομογενειακές και μεταναστευτικές συλλογικότητες, καθώς επίσης οργανώσεις στρατηγικής σημασίας και ορθόδοξες εκκλησίες του εξωτερικού. Η λειτουργία του ΣΑΕ προβλέπεται από το σύνταγμα και η παγκόσμια συνέλευση του που είναι το ανώτερο όργανο συνέρχεται κάθε δύο χρόνια στη Θεσσαλονίκη.

Κανονικά θα έπρεπε η παγκόσμια συνέλευση να είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Δεκέμβριο. Αναβλήθηκε ωστόσο με την αιτιολογία ότι θα πρέπει πρώτα να ψηφισθεί ο νέος εκτελεστικός νόμος για τη λειτουργία του ΣΑΕ και όπως υποστηρίζει ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης: «Σύμφωνα με το νόμο και το καταστατικό του ΣΑΕ το παγκόσμιο συνέδριο, στο οποίο εκλέγεται η ηγεσία του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια, τον Δεκέμβριο. Τον περασμένο Δεκέμβριο το συνέδριο δεν πραγματοποιήθηκε, χωρίς να δοθεί μια επαρκής αιτιολόγηση. Είχε εκφραστεί βέβαια η επιθυμία να προέλθει το νέο προεδρείο βάσει του νέου νόμου, που επρόκειτο να ψηφιστεί. Η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε έτοιμο το εν λόγω νομοσχέδιο, το οποίο είχε ήδη συζητηθεί στην Ομογένεια. Στο χρονικό διάστημα των δύο ετών που μεσολάβησε η νέα κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει τις απαιτούμενες αλλαγές και να το θέσει σε ψηφοφορία. Φαίνεται όμως ότι ολιγώρησε», λέει ο πρώην υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ.

Πράγματι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε εκπονήσει σχέδιο εκτελεστικού νόμου για τη λειτουργία του ΣΑΕ, το οποίο παρουσιάστηκε στις οργανώσεις των αποδήμων. Αυτό όμως που όμως δεν λέει ο κ. Μαγκριώτης είναι ότι το σχέδιο αυτό είχε απορριφθεί από την πλειονότητα των οργανώσεων και για τον λόγο αυτόν δεν κατετέθη στη Βουλή για ψήφιση. Ο κ. Μαγκριώτης θεωρεί πάντως σήμερα παράτυπη τη λειτουργία του ΣΑΕ: «Το προεδρείο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού και τα όργανα του δεν είναι νομιμοποιημένα και οι αποφάσεις του δεν έχουν ισχύ, ανά πάσα στιγμή μπορούν να αμφισβητηθούν».

«Ο απόδημος Ελληνισμός δεν ενδείκνυται για κομματική εκμετάλλευση», απαντά ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Παναγιώτης Σκανδαλάκης, τονίζοντας: «Δεν έγινε πέρυσι η συνέλευση, ανεβλήθη ύστερα από προτάσεις και συμφωνίες της διακομματικής επιτροπής της Βουλής, και του ΣΑΕ, διότι η πρόταση πλέον ήταν η συνέλευση να γίνεται κάθε τρία χρόνια. Έτσι λοιπόν αποφασίστηκε ότι η συνέλευση θα γίνει τον επόμενο Δεκέμβριο, γιατί το χρονικό διάστημα των δύο ετών είναι μικρό. Είχαμε εξετάσει το ενδεχόμενο της διεξαγωγής της παγκόσμιας συνέλευσης κάθε τέσσερα χρόνια. Το διάστημα αυτό όμως θεωρήθηκε μεγάλο. Καταλήξαμε στα τρία χρόνια με τη σύμφωνη γνώμη όλων των περιφερειών. Αυτή είναι η πραγματικότητα».

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που ανέλαβε πριν από δύο χρόνια διακήρυξε ότι θα άρχιζε από την αρχή τις σχετικές διαδικασίες δίνοντας έμφαση στον διάλογο με τις ομογενειακές οργανώσεις. Και όπως δηλώνει ο κ, Σκανδαλάκης: «Θεώρησα σωστό ότι αυτός ο νόμος, ο οποίος απευθύνεται στους απόδημους Έλληνες και στο ΣΑΕ να γίνει από τους ίδιους τους Απόδημους και το ΣΑΕ. Πράγματι ήταν μια δύσκολη και επίπονη διαδικασία, η οποία κράτησε περίπου δεκαπέντε μήνες. Ως κριτήριο χρησιμοποιήσαμε τον εκτελεστικό νόμο, που είχε φέρει και δεν ψηφίστηκε ο κύριος Μαγκριώτης, τις απόψεις της διακομματικής επιτροπής και τις εισηγήσεις του ΣΑΕ, οι οποίες ήρθαν από την περιφέρεια, και κάθε περιφέρεια είχε πάρει τις απόψεις των ομοσπονδιών και των συλλόγων. Γι’ αυτό λοιπόν στη διάρκεια των συνεδριάσεων του ΣΑΕ στη Θεσσαλονίκη γινόταν αναλυτική συζήτηση του νομοσχεδίου, τόσο για την καλύτερη δυνατή διατύπωση του νόμου όσο και για τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα του αναφορικά με τα ενδεχόμενα προβλήματα των δέκα επόμενων ετών». 

 

 

 

Δ΄ Παγκόσμια Συνέλευση του ΣΑΕ.  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  2001 

Αφιερωμένες στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και τη συμβολή των απόδημων Ελλήνων στην προβολή και την προετοιμασία τους θα είναι οι τριήμερες εργασίες της 4ης Παγκόσμιας Συνέλευσης του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) που αρχίζουν την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη.

Σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, ο αρμόδιος υφυπουργός για θέματα απόδημου ελληνισμού, Γιάννης Μαγκριώτης, υπογράμμισε ότι η συμβολή των 5.000 περίπου απόδημων Ελλήνων, που θα εργαστούν ως εθελοντές, θα είναι ιδιαίτερα σημαντική ενώ σημείωσε ότι είναι αναγκαίο να ενισχυθεί η επικοινωνία και η συνεργασία των δικτύων του ΣΑΕ με αντίστοιχους φορείς στην Ελλάδα. Ο πρόεδρος του ΣΑΕ ΄Αντριου ΄Αθενς ανακοίνωσε ότι θα είναι ξανά υποψήφιος για τη θέση του προέδρου του Συμβουλίου, ενώ αναφέρθηκε στις δραστηριότητες του ΣΑΕ μέχρι σήμερα και τις νέες πρωτοβουλίες που θα αναλάβει.

Στις εργασίες της 4ης Παγκόσμιας Συνέλευσης, κατά τις οποίες θα εκλεγεί το νέο προεδρείο και θα προσδιοριστούν οι άξονες δράσης του Συμβουλίου για τα επόμενα χρόνια, θα λάβουν μέρος 800 εκλεγμένοι αντιπρόσωποι και 200 περίπου παρατηρητές. Θα παραστούν επίσης ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος –είναι η πρώτη φορά που Οικουμενικός Πατριάρχης παίρνει μέρος–, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος και ελληνορθόδοξοι Πατριάρχες.

 

 

"ΤΟ  ΚΑΛΑΜΙ"  ΓΙΑ  ΤΟ  ΣΑΕ

 «'Eλληνες ενωθείτε εναντίον του κοινού εχθρού, εναντίον του μίσους, της διχόνοιας και της διαίρεσης, που είναι ό ίδιος μας ο εαυτός» - Θ. ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ-

 Η παγκόσμια Συνέλευση του...5%: ''Τα στοιχεία του υπουργείου Eξωτερικών αναφέρουν ότι μόνο το 5% της ελληνικής διασποράς δραστηριοποιείται σε οργανωμένους φορείς''. (Γιά 8 χρόνια το ''Καλάμι'', που το ''έβριζαν'' γι' αυτό, γράφει γιά ...6-7%. Ομολογούμε ότι ''πέσαμε έξω'')
...........................................................................................
Κωμική, ασοβάρευτη δήλωση υφυπ. Εξωτερικών, Θεόδωρου Κασσίμη (10 Δεκ. '06, λήξη εργασιών 6ης Συνέλευση ΣΑΕ): «Νομίζω ότι και οργανωτικά, είναι όλοι έτοιμοι και ώριμοι πλέον για να δώσουμε μια άλλη οντότητα στο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, το οποίο δεν θα είναι τίποτα άλλο από ένα συντονιστικό όργανο όλης της ομογένειας και όλων των οργανώσεων»... Μα, καλά, μόνοι σας ομολογείτε ότι μόνο... 5% της ελληνικής Διασποράς δραστηριοποιείται σε οργανωμένους φορείς που εκπροσωπούνται στο ΣΑΕ. Πως μπορεί ένα ''όργανο'' του 5% να εκπροσωπεί ''όλη την Ομογένεια και όλες τις οργανώσεις'' της; Λίγη σοβαρότητα δεν θα έβλαπτε.
...........................................................................................

Η πολυέξοδη κληρικολαϊκή ''φιέστα'' στην Θεσσαλονίκη, γιά το... 5% των Απόδημων!

ΣΑΕ: Πάλι ''ωραία λόγια'', υποσχέσεις και ''θα''
Σε άδεια αίθουσα η 6η παγκόσμια Συνέλευση, μετά την αποχώρηση των πολιτικών...
Oι ίδιοι ηλικιωμένοι αντιπρόσωποι, μόνιμοι προεδρο-παράγοντες ομογενειακών οργανώσεων. Αισθητή η έλλειψη νέων.

Νέος πρόεδρος του Συμβούλιου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ)
, ο Στέφανος Ταμβάκης (Αλεξάνδρεια, Αίγυπτος) με 238 ψήφους, έναντι 189 του Χρήστου Τομαρά (Σικάγο, ΗΠΑ). Βρέθηκαν 37 ψηφοδέλτια λευκά ή άκυρα
Στον πρώτο γύρο έλαβαν: Αγαθάγγελος Ασλανίδης, 110. Στέφανος Ταμβάκης, 184. Χρήστος Τομαράς, 170.
Γραμματέας εκλέγηκε η Όλγα Σαραντοπούλου, από την Βιέννη και ταμίας ο Κώστας Δημητρίου, από την Κολωνία.
Εκπρόσωπος των κυπριακών Ομογενειακών Οργανώσεων ΠΟΜΑΚ και ΠΣΕΚΑ εκλέγηκε ο Φίλιπ Κρίστοφερ, από τη Νέα Υόρκη.
Συντονιστές (είχαν εκλεγεί στις Περιφέρειες): Περιφέρειας Αμερικής: Θεόδωρος Σπυρόπουλος. Περιφέρειας Καναδά: Κώστας Μενεγάκης. Περιφέρειας Λ.Αμερικής: Νικηφόρος Νικολαϊδης. Περιφέρειας Ευρώπης: Γιώργος Αμαραντίδης. Περιφέρειας Αφρικής-Εγγύς Μέσης Ανατολής: Χάρης Γκουβέλης. Περιφέρειας Ωκεανίας: Γιώργος Αγγελόπουλος

Αναγγέλθηκε ότι εγγεγραμμένοι ήταν 509, αλλά ψήφισαν ...514 (άκυρα και λευκά 25), υπήρξαν και μερικοί που δεν ψήφισαν! Επίσημα είχε αναγγελθεί την παραμονή, ότι στη Συνέλευση συμμετέχουν 450 αντιπρόσωποι.

Γιά Γραμματέας, έλαβαν: Όλγα Σαραντοπούλου 146, Ηλίας Ράλλης 113, Χαϊδευτός Κομνηνός 71, Αθανάσιος Τσουχαντάρης 54, Παναγιώτης Ιασωνίδης 31, Γεώργιος Γιαννακάκης 15, Βασίλειος Ματαράγκας 11
Γιά Ταμίας, έλαβαν: Κώστας Δημητρίου 205, Πασχάλης Παπαχριστόπουλος 189, Χρήστος Πρασσάς 45


Ο νέος πρόεδρος: Ο  Στέφανος Π. Ταμβάκης γεννήθηκε και ζει στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όπου αναπτύσσει σοβαρή επιχειρηματική δράση. Έχοντας διατελέσει μ' επιτυχία πρόεδρος της ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας από το 1990 και για δώδεκα συναπτά έτη, του απονεμήθηκε ο τίτλος του επίτιμου Προέδρου της ιστορικής κοινότητας το 2002, χρονιά κατά την οποία εκλέγηκε αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), θέση την οποία κατέχει μέχρι σήμερα.
Στο προεδρείο της Παγκόσμιας οργάνωσης μετέχει από την ίδρυσή της το 1995, ως Αντιπρόεδρος ΣΑΕ- Συντονιστής Περιφέρειας Ασίας – Αφρικής μέχρι και το 2001.
Κυριότερα σημεία που χαρακτηρίζουν το έως τώρα έργο του στα ομογενειακά δρώμενα και δη του ΣΑΕ, είναι η ενίσχυση της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας, η οργάνωση των ομογενών, η επίλυση των προβλημάτων και η προβολή των δραστηριοτήτων τους, καθώς και η στήριξη της Νεολαίας.
Ο κ. Ταμβάκης είναι επίσης μέλος του ΔΣ του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης», από το 2003.
Για την προσφορά του στον Απόδημο Ελληνισμό και ειδικότερα σε θέματα πολιτισμού και παιδείας βραβεύτηκε το 2004 από τον τ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας  κ. Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο.

Προγραμματικές δηλώσεις του προέδρου, μελών του νέου προεδρείου
Την αποφασιστικότητα του νέου προεδρείου του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού να συνεχίσει το σημαντικό έργο που επιτέλεσε η απερχόμενη διοίκηση, υπό τον Ανδρέα Άθενς, έκφρασαν ο νέος πρόεδρος του ΣΑΕ, Στέφανος Ταμβάκης και οι συντονιστές των επτά Περιφερειών της παγκόσμιας οργάνωσης, μιλώντας στην ολομέλεια της 6ης τακτικής συνέλευσης του συμβουλίου, παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Κασσίμη.
Στις ομιλίες τους, τα μέλη του νέου προεδρείου ευχαρίστησαν τον κ. Άθενς και τόνισαν την ανάγκη να ενισχυθούν ουσιαστικά, σε σταθερή και μόνιμη βάση, οι δομές συνεργασίας των απανταχού Ελλήνων. 'Εκφρασαν, επίσης, τη βεβαιότητα ότι μέσα από τις συντονισμένες ενέργειες του προεδρείου και σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών και ειδικότερα με τον υφυπουργό, αρμόδιο για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Θεόδωρο Κασσίμη, μπορούν να δρομολογηθούν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ομογενείς.
Ο κ. Ταμβάκης ευχαρίστησε το απερχόμενο προεδρείο και προσωπικά τον κ. Άθενς, ευχόμενος να υπάρχει συνεργασία μαζί τους, προσφέροντας ο κάθε ένας από το «δικό του μετερίζι» για την ευόδωση των στόχων του ΣΑΕ. Παρουσιάζοντας τις πρώτες προγραμματικές του δηλώσεις, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος έθεσε ως προτεραιότητα την οργάνωση της βάσης, ώστε να επιτευχθεί μεγαλύτερη αντιπροσωπευτικότητα και κυρίως να γνωρίσουν όλοι οι απόδημοι το ΣΑΕ.
Ανέφερε ακόμη ότι θα ενισχυθεί ο ρόλος όλων των ομογενειακών οργανώσεων και, παράλληλα, θα δρομολογηθεί η πλήρης καταγραφή του Ελληνισμού της διασποράς. Τόνισε επίσης την ανάγκη το ΣΑΕ να αποκτήσει οικονομική αυτοδυναμία μέσω του Εθνικού Ταμείου Ομογενών, ώστε να μην περιμένει πάντα την ενίσχυση από την ελληνική Πολιτεία και να μπορέσει, έτσι, να δώσει έμφαση στην παιδεία των ομογενών αλλά και κίνητρα για μεγαλύτερη προσέλευση νέων.
Από την πλευρά της, η νέα γραμματέας του ΣΑΕ Όλγα Σαραντοπούλου ευχαρίστησε τους συνέδρους και διαβεβαίωσε ότι θα εργασθεί με όλες τις δυνάμεις της για την επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν τους απόδημους ανά τον κόσμο.
Ο νέος ταμίας του ΣΑΕ Κώστας Δημητρίου, αναφέρθηκε στα προγράμματα που πρέπει να δρομολογηθούν αλλά και στις συνεργασίες που θα αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια της θητείας του νέου συμβουλίου. Ευχαρίστησε, επίσης, όλο το απερχόμενο συμβούλιο για το έργο του, καθώς και τους συνέδρους για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό του.

Οι Συντονιστές των Περιφερειών ΣΑΕ
sae-1206Ο εκπρόσωπος των κυπριακών οργανώσεων ΠΣΕΚΑ και ΠΟΜΑΚ, Φίλιπ Κρίστοφερ, επισήμανε, από την πλευρά του, ότι οι Έλληνες ομογενείς, σ’ όλον τον κόσμο, στάθηκαν εδώ και 32 χρόνια στο πλευρό των Κυπρίων, ενώ χαρακτήρισε το ΣΑΕ ως τη «χρυσή ευκαιρία του Απόδημου Ελληνισμού».
Ο συντονιστής της Περιφέρειας Ωκεανίας, Γιώργος Αγγελόπουλος, έδωσε έμφαση στο ζήτημα της διδασκαλίας και διάδοσης της ελληνικής γλώσσας αλλά και στη συνεργασία των οργανώσεων, που αποτελούν τη βάση του ΣΑΕ, με την «κεντρική» διοίκηση του Συμβουλίου.
Από την πλευρά του, ο συντονιστής της Περιφέρειας Ευρώπης Γιώργος Αμαραντίδης, υπογράμμισε ότι «το ΣΑΕ ανήκει στη βάση». Σε ό,τι αφορά στην εκλογική διαδικασία, ανέφερε πως δεν υπάρχουν ούτε νικητές, ούτε ηττημένοι και τόνισε πως από την ΣΤ’ τακτική συνέλευση αναδείχτηκε ο Απόδημος Ελληνισμός.
Η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών θα προσδώσει μια άλλη «διάσταση» στην επικοινωνία των ομογενών, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο συντονιστής της Περιφέρειας Αφρικής - Εγγύς - Μέσης Ανατολής, Χάρης Γκουβέλης. Παράλληλα, δε, τόνισε πως είναι αναγκαίο να ενεργοποιηθεί η νεολαία.
Ο συντονιστής της Περιφέρειας ΣΑΕ Καναδά, Κώστας Μενεγάκης, μίλησε για την ανάπτυξη των σχέσεων των ομογενειακών οργανώσεων μεταξύ των Περιφερειών, κάτι που - όπως είπε - πρέπει να υπάρχει παντού, τονίζοντας ότι καμία οργάνωση δεν εξαιρείται.
Ο συντονιστής της Περιφέρειας Λατινικής Αμερικής, Νικηφόρος Νικολαΐδης, αναφέρθηκε στις δράσεις για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας. Αναφερόμενος στη νεολαία, είπε πως τα τοπικά και τα περιφερειακά δίκτυα πρέπει να είναι εναρμονισμένα με το κεντρικό ΣΑΕ.
Την ικανοποίησή του για τη δημιουργία της νέας Περιφέρειας, βάσει του νέου εκτελεστικού νόμου, εξέφρασε ο συντονιστής της Περιφέρειας χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, Ιβάν Σαββίδης. Ταυτόχρονα, έδωσε έμφαση στη διατήρηση της ελληνικότητας, ενώ αναφέρθηκε και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ομογενείς στην περιφέρεια του.
Ο συντονιστής της Περιφέρειας των ΗΠΑ, Θεόδωρος Σπυρόπουλος, τόνισε ότι θα υπάρξει απόλυτη συνεργασία για την επίτευξη των στόχων που θέτει το ΣΑΕ. Δήλωσε ότι ο Ελληνισμός στις ΗΠΑ ξαναγεννιέται και πως είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το ότι ομογενείς τρίτης και τέταρτης γενιάς δραστηριοποιούνται ολοένα και περισσότερο.

Κασσίμης για Συνέλευση
Με την έκδοση των ψηφισμάτων ολοκληρώθηκε η 6η τακτική Συνέλευση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, που πραγματοποιήθηκε από τις 8 έως τις 10 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Θεόδωρος Κασσίμης δήλωσε:
«Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος. Σήμερα το πρωί είχαμε και μια συνάντηση του νέου προεδρείου του ΣΑΕ και με ικανοποίηση άκουσα ότι είναι όλοι έτοιμοι για δράση. Ήδη τον επόμενο μήνα θα έχουμε έτοιμους τους κανονισμούς λειτουργίας του προεδρείου και της οικονομικής διαχείρισης. Οι Περιφέρειες θα στείλουν τις προτάσεις τους για τον Οργανισμό της κάθε περιφέρειας και αυτό που ομόφωνα αποφάσισαν όλοι οι συντονιστές είναι ότι πρέπει να δώσουν ρόλο ύπαρξης μέσα στο ΣΑΕ σε όλες τις οργανώσεις μας στο εξωτερικό. Να υπάρχει ένας συντονισμός των δράσεων και μια στενή συνεργασία με στόχο τα παιδιά μας μετά τη δεύτερη γενιά, που είναι σημαντικό, την ανάπτυξη της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, της παροχής ελληνικής παιδείας, τον πολιτισμό και ιδίως να συσφίξουμε τις σχέσεις των ομογενών 3ης, 4ης και 5ης γενιάς με την μητέρα πατρίδα. Νομίζω ότι και οργανωτικά, είναι όλοι έτοιμοι και ώριμοι πλέον για να δώσουμε μια άλλη οντότητα στο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, το οποίο δεν θα είναι τίποτα άλλο από ένα συντονιστικό όργανο όλης της ομογένειας και όλων των οργανώσεων. Τον επόμενο μήνα θα παρουσιάσουμε με την υπουργό Εθνικής Παιδείας, κ. Μαριέττα Γιαννάκου επτά μέτρα πολιτικής που αλλάζουν δομές οι οποίες υπήρχαν και σήμερα έχουμε σύγχρονα εργαλεία που μπορούν να μας βοηθήσουν. Θα είναι αύξηση υποτροφιών σε δασκάλους, ώστε να έχουν οι ομογενείς μας δασκάλους στους τόπους που μένουνε, θα είναι αύξηση υποτροφιών για μεταπτυχιακά στην ελληνική γλώσσα, θα είναι η ανάπτυξη, κάτι που ήδη ξεκινήσαμε σε συνεργασία με τις Έδρες Ελληνικών Σπουδών στο εξωτερικό, θα είναι προσκλήσεις για φιλοξενία περισσοτέρων Ελληνοπαίδων και μικρών και νεαρών στην Ελλάδα ώστε φεύγοντας να παίρνουν ένα κομμάτι της πατρίδας πίσω. Έχουμε μια σειρά δράσεων και χάρηκα διότι το σύνολο των εκπροσώπων της Ομογένειας συμφωνούνε ότι πρέπει να πάμε και είμαστε έτοιμοι να πάμε σε τέτοιες σύγχρονες δράσεις».

Τα ψηφίσματα
Εγκρίθηκαν ομόφωνα τέσσερα ψηφίσματα που αφορούν το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, την επίλυση του Κυπριακού, της εκπαίδευσης των Ελλήνων ομογενών και την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων. Στο ψήφισμα για την ονομασία της πΓΔΜ εκφράζεται προβληματισμός για την συνέχιση της αδιάλλακτης στάσης της γειτονικής χώρας αναφορικά με την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης και καλούνται οι πολιτικοί αρχηγοί να προτείνουν ένα κοινό ψήφισμα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο στο οποίο θα δηλώνεται με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν θα επιτραπεί η συνέχιση των διαπραγματεύσεων της πΓΔΜ με το ΝΑΤΟ ή την Ε.Ε. έως ότου υπάρξει συμφωνία για το όνομα. Στο ψήφισμα για την επίλυση του Κυπριακού καλείται η διεθνής κοινότητα να ασκήσει πιέσεις προς την Τουρκία ώστε να προβεί σε εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για την Κύπρου που καλούν για σεβασμό της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ενότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, για την άμεση αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων, την επιστροφή των προσφύγων, την απόσυρση της παράνομης ανακήρυξης της αποσχιστικής οντότητας των κατεχομένων κ.ά. Στο ψήφισμα για την εκπαίδευση των Ελλήνων ομογενών υπογραμμίζεται η ανάγκη ενδυνάμωσης της ελληνικής παιδείας των ομογενών και προτείνεται η δημιουργία ενός σώματος ομογενών εκπαιδευτικών που θα αναλάβουν την ελληνόγλωσση εκπαίδευση. Στο ψήφισμα για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων καλείται η Τουρκία να την αναγνωρίσει και η ελληνική κυβέρνηση να προωθήσει το θέμα της Γενοκτονίας σε διεθνείς οργανισμούς και ειδικά την Ευρωβουλή ως συνέχεια της απόφασης της Βουλής των Ελλήνων για την 19η Μαΐου. Για την έκδοση των συμπερασμάτων των εργασιών της ΣΤ’ Τακτικής Συνέλευσης του ΣΑΕ εξουσιοδοτήθηκε το νέο προεδρείο το οποίο θα τα παρουσιάσει σ' ένα μήνα.

.................................................................

'
'Αφήστε με κ. πρόεδρε να τελειώσω, σε άδεια αίθουσα μιλάω...'' (πρόεδρος Παν-Ηπειρωτικής, 7:57μ.μ.)
Πρόεδρος Συνέλευσης (8:48μ.μ.): ''Οι λίγοι που μείναμε, καθήστε όλοι... υπάρχουν και μερικοί εκεί πίσω που κοιμούνται...''
Ομιλήτρια (8:54μ.μ.): ''Αυτοί που πρέπει να τ' ακούσουν, δεν είναι εδώ... Μιλάμε σε άδειες καρέκλες και μιλάμε γιά συνέλευση''


H εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γιά ΣΑΕ: Πενιχρά αποτελέσματα''
Η εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η παγκόσμια Συνέλευση του 5%
H εφημερίδα ΤΟ ΕΘΝΟΣ: ''Ψηφοθηρική εξαγγελία''

H ομιλία του πρωθυπουργού... Η ομιλία του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ... O χαιρετισμός της υπουργού Εξωτερικών

Η αριστερά και το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού  - Oι θέσεις του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

Ψήφο στους Απόδημους υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός, αλλά δεν μίλησε και γιά έδρες στην Βουλή
Μήνυμα ομόνοιας και εθνικής ομοψυχίας έστειλαν στους Έλληνες απόδημους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, από το συνέδριο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού στη Θεσσαλονίκη.
krmnls_sae_dec 06«Η εποχή μας επιβάλλει να ενισχύσουμε την μεταξύ μας σύνεση και ομόνοια ώστε να διασφαλίσουμε την ισχυρή παρουσία του Ελληνισμού στο διεθνές στερέωμα κατά τις επόμενες δεκαετίες. Για την επίτευξη αυτού ου στόχου, θεωρώ ότι η συμβολή του ΣΑΕ, που είναι εξ ορισμού φορέας οικουμενικότητας του Ελληνισμού, μπορεί να αποβεί καθοριστική», επισήμανε ο Κ.Παπούλιας.
Σημείωσε πως ο απόδημος Ελληνισμός αποτελεί γέφυρα φιλίας και συνεργασίας, μεταξύ των νέων πατρίδων τους και του μητροπολιτικού κέντρου, τα εθνικά θέματα του οποίου υπερασπίζεται με αποτελεσματικότητα.
Το συνέδριο του ΣΑΕ εκπέμπει μήνυμα εθνικής ομοψυχίας και συστράτευσης των Ελλήνων του κόσμου, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.
«
Oι Έλληνες, ενωμένοι και αποφασιστικοί, μπορούμε να βάζουμε μεγάλους στόχους και να τους πετυχαίνουμε... Με τις εμπειρίες των προσπαθειών, που έγιναν στα τελευταία 11 χρόνια, με την αξιοποίηση του σχετικού εκτελεστικού νόμου του Συντάγματος, αλλά και παν' απ' όλα, με την εκφρασμένη θέληση, τη συμβολή και τη συνέργια, όλων των πολιτικών δυνάμεων της Χώρας, μπορούμε τώρα να προχωρήσουμε πιο δυνατά: Να ανοίξουμε καινούριους δρόμους ανάμεσα στις Κοινότητες των απανταχού Ελλήνων, να ενισχύσουμε τις γέφυρες ανάμεσα στις χώρες που σας φιλοξενούν και την Πατρίδα μας, να προσεγγίσουμε, πιο ουσιαστικά, το όραμα του Οικουμενικού Ελληνισμού».
Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη καλωσόρισε τους συνέδρους και όπως ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε και αυτή τον απερχόμενο πρόεδρο του ΣΑΕ Αντριου Αθενς για την προσφορά του.
Χαρακτήρισε τους απόδημους παράγοντα ισχύος για την Ελλάδα και για την εξωτερική πολιτική της και αναφέρθηκε στις ενέργειες της κυβέρνησης για την αναδιοργάνωση και αναβάθμιση του ΣΑΕ. Δεσμεύτηκε για ενίσχυση της συνεργασίας της κυβέρνησης με τους απόδημους για ένα καλύτερο μέλλον για τον ελληνισμό σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στο μήνυμά της τόνισε: ''Είναι γνωστό ότι πρωτοστατήσαμε στην δημιουργία του. Είμαστε όμως κατά αυτού του ΣΑΕ όπως λειτουργούσε και όπως θεσμοθετήθηκε, που θέλει τον έλεγχο και την χειραγώγηση των οργανώσεων των Αποδήμων σε οριοθετημένα πλαίσια δράσης και πολιτικές επιλογές...Ο υπουργός αναγορεύει, το νομοσχέδιο δηλαδή, έμμεσα ο Υπουργός, αναγορεύει ως εκπροσώπους του Απόδημου Ελληνισμού, τις λεγόμενες οργανώσεις στρατηγικής σημασίας, ενώ περιορίζει ασφυκτικά τον ρόλο των εκλεγμένων δημοκρατικά ζωντανών οργανισμών, που είναι οι κοινότητες που διεκδικούν και απαιτούν ελληνική παιδεία, ελληνικό πολιτισμό, τα ήθη και έθιμα μας, τις παραδόσεις, δημοκρατικές συμβάσεις για συντάξεις, κοινωνική πρόνοια, χρηματοδότηση των κοινοτήτων κ.ά.''.
Ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος τόνισε την ανάγκη αυτονομίας του ΣΑΕ από την κυβέρνηση, τα κόμματα και την Εκκλησία.
Τη θεσμοθέτηση Βουλής Απόδημου Ελληνισμού πρότεινε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. Ζήτησε να προβλεφθεί η δυνατότητα οι απόδημοι να εκλέγουν απόδημους στη Βουλή (12 βουλευτές, όπως οι Επικρατείας) και να δεσμευτούν τα κόμματα ότι στις προσεχείς εκλογές θα βάλουν απόδημους επικεφαλής στα ψηφοδέλτια Επικρατείας τους.
Τον αγιασμό της Συνέλευσης τέλεσε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Ανθιμος.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, σ
την ομιλία του, την 2η ημέρα της Συνέλευσης επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ δίνει ιδιαίτερη σημασία στους Έλληνες της διασποράς. «Ποτέ δεν είδαμε τον ελληνισμό της διασποράς ως έμβασμα ή ως συνάλλαγμα που στέλνουν στην πατρίδα και το χωριό. Τον είδαμε ως τεράστιο πλούτο δημιουργίας, πολιτισμού και ιδιαίτερης παράδοσης». Όσον αφορά στην επιστολική ψήφο για τους απόδημους, μια πρόταση που ανακοίνωσε από το βήμα της ΣΤ’ Συνδιάσκεψης του ΣΑΕ ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι ήταν παλιότερα προσωπική του δέσμευση, ενώ υποστήριξε ότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα. «Δεν επιτρέπονται ούτε επικοινωνιακά τερτίπια, ούτε μικροκομματικές σκοπιμότητες», τόνισε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος για το ίδιο ζήτημα έθεσε τρία ερωτήματα: «Ποιοι, που και πως θα ψηφίζουν». Επισήμανε δε ότι η κυβέρνηση έπρεπε να είχε ζητήσει έγκαιρα τη γνώμη των αποδήμων πριν προχωρήσει στην εξαγγελία.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος γιά τους Απόδημους, Θεόδωρος Κασίμης, αναφέρθηκε  στο μεγάλο ρόλο που μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ) στη νέα εποχή που ανοίγεται μπροστά του, τις νέες προσπάθειες που θα καταβάλει η ελληνική πολιτεία για την ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας, αλλά και τις προσδοκίες για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. «Έχουμε όλοι την ίδια απαίτηση: να έχουμε αποτελέσματα» είπε επισημαίνοντας την σημασία της παρουσίας στη Συνέλευση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή αλλά και του αρχηγού της αντιπολίτευσης Γιώργου Παπανδρέου. «Είστε η ζωντανή εικόνα της Ελλάδος, φωτεινά στίγματα στις κοινωνίες που ζείτε, μας κάνετε περήφανους, αλλά και εσείς σήμερα μπορείτε να είστε περήφανοι για τη νέα Ελλάδα» τόνισε ο κ. Κασσίμης. «Το ΣΑΕ, κατέληξε ο υφυπουργός, δεν είναι ούτε συνταγματική επιταγή, ούτε νόμος, ούτε υπουργικές επιλογές αλλά είναι η δική σας θέληση και απόφαση να προσφέρετε στον ελληνισμό. Δεν επιβάλλεται με νόμους αλλά με τη δουλειά μας. Θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση του οράματος να κάνουμε όλοι μαζί πράξη αυτά που ονειρευόμαστε: οι κοινότητές μας, ο λαός μας, η Εκκλησία μας, προχωράμε χέρι χέρι».

'Αντριου 'Αθενς: "Ήταν ένα ωραίο ταξίδι. Ήταν τιμή για μένα να ηγηθώ του ΣΑΕ αυτά τα 11 χρόνια", τόνισε στην ομιλία του ο απερχόμενος πρόεδρος -και τώρα επίτιμος πρόεδρος- του ΣΑΕ. Ο κ. 'Aθενς τόνισε ότι οι Έλληνες όπου και αν βρίσκονται πρέπει να είναι ενωμένοι, να εργαστούν από κοινού για την προώθηση των εθνικών μας θεμάτων σε συνεργασία με την ελληνική και κυπριακή Κυβέρνηση, το οικουμενικό Πατριαρχείο και τα άλλα Πατριαρχεία.«Δεν είναι μόνον οι Έλληνες της πρώην ΕΣΣΔ που χρειάζονται την στήριξή μας, σε λίγο καιρό θα πάμε και στην Αφρική να προσφέρουμε».

Οι θέσεις του υποψήφιου πρόεδρου, Χρήστου Τομαρά (ΗΠΑ)
Οι θέσεις του υποψήφιου πρόεδρου, Στέφανου Ταμβάκη (Αφρική-Ασία)
Οι θέσεις τους υποψήφιου πρόεδρου, 'Αγγελου Ασλανίδη (Ευρώπη)


................................................................................................................................

''Παγκόσμια Συνέλευση'' - παρωδία
- Με υποτίμηση του θεσμού από την ελληνική κυβέρνηση και την συμμετοχή των ίδιων ''ψώνιων''-τουριστών των ομογενειακών Οργανώσεων (ίδια άτομα σε ποσοστό 90% και στις 6 Συνελεύσεις), η πολυέξοδη κληρικολαϊκή ''φιέστα'' στην Θεσσαλονίκη, 8-10 Δεκεμβρίου 2006.
- Γιατί, μετά από 11 χρόνια και 40 εκατομ. δολάρια, η Οργάνωση, δεν κατάφερε να εκπροσωπεί ποσοστό μεγαλύτερο του... 6-7% των Απόδημων;
- Τα έξοδα γιά τις ιερόδουλες και τα ''σκυλάδικα'', όπως έγινε 2001 (ειδικά) και 2003, θα καλυφθούν από το ελληνικό δημόσιο;


Μετά την ψήφιση του Νομοσχέδιου γιά την οργάνωση και λειτουργία του ΣΑΕ, τον Ιούλιο από την Βουλή των Ελλήνων, την διοργάνωση των Συνεδρίων των 7 περιφερειών, οι (μόνιμοι γιά δεκαετίες, που πάνε κι έρχονται σε διαφορετικούς συλλόγους γιά να διατηρούν αξιώματα) παράγοντες ανά τις παροικίες, επωφελούμενοι των δωρεάν εισιτήριων, ξενοδοχείων κ.ά. βρέθηκαν στην Θεσσαλονίκη γιά την 6η παγκόσμια (κληρικολαϊκή) Συνέλευση-Συνέδριο του Συμβούλιου Απόδημου Ελληνισμού, γιά ν' ακούσουν τους χαιρετισμούς επισήμων, αρχηγών κομμάτων κ.ά. (που μίλησαν γιά το πόσο πολύ ''αγαπούν'' τους Απόδημους, πόσο τους ''υπολογίζει'' η Ελλάδα κ.ά), να ψηφίσουν ''παγκόσμιο πρόεδρο'', γραμματέα, ταμία την πρώτη ημέρα και τις υπόλοιπες δύο να κάνουν τουρισμό (ο τουρισμός ουσιαστικά άρχισε 3 ημέρες ενωρίτερα και τελειώνει 5-10 ημέρες αργότερα, ενώ οι αντιπρόσωποι ήδη είχαν κανονίσει το πρόγρμμά τους, γιά επισκέψεις στα χωριά τους, σε συγγενείς και φίλους).
Κατά συνέπεια, οι αντιπρόσωποι, καλέστηκαν μέσα σε λίγες ώρες, να διαπιστευτούν, ν' ακούσουν τους υποψήφιους και να ψηφίσουν (το αποτέλεσμα, όπως έγινε και στο παρελθόν, δεν το βγάζει κατ' ανάγκη η ψήφος τους, αλλά η ''άνωθεν εντολή''.
Με την μεγάλη πλειοψηφία των ομογενών, σε ποσοστό που ξεπερνά το...90% να χαμογελά αμήχανα ή να ''σιχτιρίζει'' γιά τον εξευτελισμό του Θεσμού, που γίνεται στ'...όνομά τους, οι αρμόδιοι της ελληνικής κυβέρνησης (υφυπ. Εξωτερικών, Γεν. Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού), 7 ημέρες πριν την έναρξη του Συνέδριου, ούτε καν το πρόγραμμα ή τα βασικά οργανωτικά ζητήματα είχαν τακτοποιήσει, ένδειξη του πόσο ''σοβαρά'' αντιμετωπίζουν τους Απόδημους και την ''παγκόσμια Συνέλευσή'' τους.
Το δράμα είναι ότι αν τα χρήματα που θα δαπανηθούν γιά την άνοστη ''φιέστα'', που πληρώνονται από τον ταλαίπωρο 'Ελληνα φορολογούμενο, χρησιμοποιούνταν διαφορετικά, θα είχαμε, γιά παράδειγμα άλλες 4 έδρες ελληνικών σπουδών, σε ισάριθμα πανεπιστήμια ή την προκαταβολή γιά την ιδρυση ελληνικού Πανεπιστήμιου
, γιά παράδειγμα στις ΗΠΑ.
Στο Συνέδριο, συμμετείχαν συνολικά: 117 αντιπρόσωποι από την περιφέρεια Ευρώπης. 44 από την περιφέρεια χωρών πρ. ΕΣΣΔ, 59 από την περιφέρεια Αφρικής -Ασίας. 81 από την περιφέρεια Ωκεανίας. 31 από την περιφέρεια κεντρικής και λατινικής Αμερικής. 42 από την περιφέρεια Καναδά. 129 από την περιφέρεια ΗΠΑ. Σύνολο, σύν 11 του τωρινού Συμβουλίου: 514.
Εξυπακούεται, ότι όλοι αυτοί πήγαν στην Θεσσαλονίκη, ουσιαστικά, μόνο γιά ...μία ημέρα. Γιά ν' ακούσουν τους πολιτικούς και να ψηφίσουν! Τόσα έξοδα, απλά γιά να ψηφίσουν!

(Δηλαδή, μόνο γι' αεροπορικά εισιτήρια και ξενοδοχεία διατέθηκαν το ολιγότερο, 1.5 εκατομ. ευρό, χωρίς, σε αυτά, να υπολογίζονται, συνεδριακό κέντρο, δεξιώσεις, φαγητά, μεταφορές κ.ά, αλλά και -εισιτήρια, ξενοδοχεία γιά τους 40-45 προσκεκλημένους ''ημέτερους'' ομογενείς δημοσιογράφους, που οι περισσότεροι δεν έχουν ή δεν εκπροσωπούν... ΜΜΕ.
Γιά τις ιερόδουλες -όπως έγινε ειδικά τον χρόνο 2001, αλλά και τον χρόνο 2003- που κατέκλυσαν τους παρακείμενους χώρους του συνεδριακού κέντρου και των ξενοδοχείων όπου διέμεναν οι σύνεδροι και γιά τα ''σκυλάδικα'' -χωρίς να ξεχνάμε και τις ταινίες πορνό στα δωμάτια των ξενοδοχείων-, δεν γνωρίζουμε, ακόμα, αν θα συνδράμει οικονομικά η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού ή ο... νομάρχης Θεσσαλονίκης. Eπίσης, δεν γνωρίζουμε αν η Γενική Γραμματεία, θα διαθέσει δωρεάν... viagra στους συνέδρους. Προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με τον γεν. διευθυντή της ΓΓΑΕ, αλλά είναι απασχολημένος με την προώθηση εκλεκτού του γιά γραμματέα, στο προεδρείο).

Προϊστορία
Στα πρώτα 11 χρόνια ''παγκόσμιος'' του ΣΑΕ ήταν ο 'Αντριου 'Αθενς, από το Σικάγο (στις 5 παγκόσμιες Συνελεύσεις επανεκλέγονταν τα ίδια μέλη του πρώτου -1995- Συμβούλιου). Την πρώτη τετραετία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο κήρυξε τον πόλεμο στο ΣΑΕ. Μετά, οι ιθύνοντες των Αθηνών, πράττοντας επιπόλαια, όπως συνηθίζουν, παράδωσαν την υποτιθέμενη Οργάνωση των Απόδημων στους ''Φαναριώτες'', με αποτέλεσμα αυτή να εξελιχθεί σε "κληρικολαϊκή" Οργάνωση ημι-φιλανθρωπικού χαραχτήρα, οπότε κι ευτελίστηκε ως ''παγκόσμια Οργάνωση'' των Απόδημων Ελλήνων, με αποτέλεσμα οι Ομογενείς να μην ασχολούνται μαζί της ή να την κοροϊδεύουν. Μ' εξαίρεση, φυσικά, τους μόνιμους αντιπρόσωπους ομογενειακών Οργανώσεων, που κάθε 2 χρόνια είχαν δωρεάν ολιγοήμερες ''διακοπές'' στην Θεσσαλονίκη, στις υποτιθέμενες ''παγκόσμιες Συνελεύσεις'', όπου, ως αντάλλαγμα γιά τις ''διακοπές'', ψήφιζαν ότι τους υποδείκνυαν και άκουγαν τους λόγους των πολιτικών.
Eνδεικτικά αναφέρουμε ότι, όταν δημιουργήθηκε το ΣΑΕ, το οικουμ. Πατριαρχείο και οι αρχιεπισκοπές του, το πολέμησαν με κάθε τρόπο και κατάφεραν να γίνει το πραξικόπημα στην 1η παγκόσμια Συνέλευση (1995) -χρησιμοποιώντας τον Γρηγόρη Νιώτη- ώστε να τοποθετηθεί πρόεδρος ο εκλεκτός τους, άρχοντας του Πατριαρχείου, Άντριου Άθενς αν και στην ψηφοφορία ήρθε δεύτερος. Οι "άγιοι" ήξεραν τι έκαναν. Με τον  Άντριου πρόεδρο, το ΣΑΕ δεν πήγαινε (όπως και δεν πήγε) πουθενά. Στην 4η παγκόσμια Συνέλευση του ΣΑΕ (2001), το οικουμ. Πατριαρχείο "αγκάλιασε" το ΣΑΕ, αφού έλαβε διαβεβαιώσεις από την ελληνική κυβέρνηση ότι οι Απόδημοι ειναι "δική" του υπόθεση. Μην ξεχνάμε ότι στα 1995 ο οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε πει γιά το ΣΑΕ: «Δόλιο κατασκεύασμα που αποβλέπει στην υποκατάσταση του λειτουργούντος ιστού της Εκκλησίας μεταξύ των Ελλήνων της διασποράς».
........................................................

ΣΑΕ: Ο "προεδρικός κύκλος" ή το τάγμα των εκλεκτών, ο Μέγας Αλέξανδρος, οι "Ηράκλειοι άθλοι" και ο... κακός μας ο καιρός
Θέλετε να συμμετέχετε στις συγκεντρώσεις- φιέστες της "ηγεσίας" μας, σε "αποστολές υψηλού επιπέδου" στην Ουάσιγκτον γιά συναντήσεις με την ηγεσία του Λευκού Οίκου και του Κογκρέσσου; Εκεί, όπου παραμυθιάζονται μεταξύ τους και η αμερικάνικη κυβέρνηση τους δουλεύει κανονικά; Τότε ανοίχτε τα πορτοφόλια και μπείτε στον "προεδρικό κύκλο" του άρχοντα, 'Αντριου, γιά να νιώθετε, ως καθώς πρέπει νεόπλουτοι ομογενείς, ότι μπήκατε στα...κέντρα εξουσίας και είσαστε "σπουδαίοι"!
Μιά κωμική διαφημιστική καμπάνια της ηγεσίας του ΣΑΕ, στην οποία -εκτός των άλλων- το "έργο" του Οργανισμού παρομοιάζεται με αυτό του ....Μ. Αλεξάνδρου και οι "άθλοι" του με αυτούς του... Ηρακλή!!!
'Οτι θα διαβάσετε παρακάτω, το μεταφέρουμε λέξη με λέξη από ενημερωτικό-διαφημιστικό δελτίο, γιά ν' αντιληφθείτε το μέγεθος της κωμικοτραγικής κατάστασης- αφασίας που επικρατούσε στην ηγεσία του ΣΑΕ.
Το δελτίο δινόταν σ' "εκλεκτούς", κυρίως Ελληνοαμερικανούς. Αντί άλλων σχόλιων λοιπόν, ολόκληρο το κείμενο του διαφημιστικού και τα συμπεράσματα δικά σας:

«Το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ)  είναι ένα ιστορικής σημασίας διεθνές κίνημα που ενώνει τους απόδημους 'Ελληνες κάτω από ένα μη-κερδοσκοπικό, μη-κυβερνητικό οργανισμό.
Είναι η πρώτη τέτοια προσπάθεια από την αρχαιότητα, όταν ο Μέγας Αλέξανδρος πραγματοποίησε ένα παρόμοιο έργο. Το ΣΑΕ είναι το συμβουλευτικό όργανο της ομογένειας και το επίκεντρο συνεχούς διαλόγου και παροχής πληροφοριών επί διαφόρων θεμάτων με το Ελληνικό Κράτος.
Υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι να παράσχετε οικονομική υποστήριξη στο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού και στα προγράμματά του. Θα μπορούσατε να γίνετε χορηγός σε μία από τις προγραμματισμένες δραστηριότητες ή να κάνετε μιά προσφορά προς κάλυψη των καθημερινών εξόδων.

ΔΩΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ, ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΑΖΙ!
'Οπως είπε ο Αρχιμήδης, χρειαζόμαστε μιά σταθερή βάση.
Το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) έχει ήδη πετύχει αυτό που οραματίστηκαν οι δημιουργοί του: Μιά ενωμένη κοινωνία Ελλήνων στην διασπορά, κάτω από το λάβαρο του οικουμενικού Ελληνισμού. Με δραστήριες οργανώσεις σε 4 ηπείρους, βαδίζουμε σταθερά γιά μιά ενωμένη ελληνική θέση στα θέματα των επιχειρήσεων, των γραμμάτων, του πολιτισμού, της πολιτικής, της κοινωνίας και της επικοινωνίας.
Η αποτελεσματικότητά μας φαίνεται ήδη σε πρωτεύουσες ανά την υφήλιο. Η οικονομική σας υποστήριξη είναι ζωτικής σημασίας γιά τον Ηράκλειο άθλο μας. Πρωτοποριακά προγράμματα, όπως οι συνεδριάσεις της Ελληνικής Ηγεσίας Αποδήμων, εξαρτώνται από την βοήθειά σας. Οι συναντήσεις με τους παγκόσμιους ηγέτες στον επιχειρηματικό τομέα και στην πολιτική δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς την συμπαράσταση και το ενδιαφέρον σας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ - Το σημείο που θα σταθούμε μαζί, γιά να κινήσουμε τον κόσμο
Ο πιό αποτελεσματικός τρόπος να βοηθήσετε είναι να μπείτε στον Προεδρικό Κύκλο, μιά ομάδα ξεχωριστών υποστηρικτών. Ως αναγνώριση της γενναιοδωρίας σας και σαν μέλος του Κύκλου θα λαμβάνετε:
- Πρόσκληση σε μιά αποστολή υψηλού επιπέδου στην Ουάσιγκτον κάθε Φθινόπωρο, γιά συναντήσεις με την ηγεσία του Λευκού Οίκου και του Κογκρέσσου.
- Πρόσκληση σε συνάντηση κάθε άνοιξη με διεθνείς προσωπικότητες και επιχειρηματικούς ηγέτες, που θα έρχονται στην Ελλάδα ύστερα από πρόσκληση του προέδρου.
- Αναφορά. Θα συσταθεί μιά 11μελής Ειδική Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου από τον Προεδρικό Κύκλο, η οποία θα λαμβάνει αναφορές γιά την οικονομική κατάσταση και τη γενικότερη πρόοδο του ΣΑΕ.
- Τακτικές ειδικές αναφορές από τον πρόεδρο σχετικά με τις παγκόσμιες εξελίξεις και δραστηριότητες.
- Πρόσβαση σε επιχειρησιακό αρχείο και άλλες πληροφορίες που σχεδιάζονται αυτή τη στιγμή από το ΣΑΕ στην Αμερική.
- Παρουσίαση του ονόματός σας ως οικονομικός υποστηρικτής στο Ενημερωτικό Δελτίο του ΣΑΕ και άλλες δημοσιεύσεις που κυκλοφορούν παγκόσμια»

..............................................................................

H κρατική ΕΡΤ (VoiceofGreece), γιά το ΣΑΕ-Υποψήφιους
«ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
6/12/2006 3:17:00 μμ
Στην τελική ευθεία μπήκαν οι προετοιμασίες για τη διεξαγωγή της 6ης τακτικής συνέλευσης του Παγκοσμίου Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού. Την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει το πρωί της Παρασκευής ο πρωθυπουργός κ. Κώστα Καραμανλής με τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Θεόδωρο Κασσίμη, ενώ παρόντες θα είναι ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος και ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη ο Μητροπολίτης Αυστρίας κ. Μιχαήλ.
Η συνέλευση αυτή αποκτά ξεχωριστή σημασία καθώς ένδεκα χρόνια μετά την ίδρυση του ΣΑΕ οι εκπρόσωποι των απόδημων θα εκλέξουν τον νέο πρόεδρο του οργάνου. Υποψήφιοι διάδοχοι του Ανδρέα Αθενς είναι οι κ.κ Χρήστος Τομαράς και Στέφανος Ταμβάκης ενώ αναμένεται να θέσουν υποψηφιότητα ο κ. Αγγελος Ασλανίδης και η κυρία Φίμπη Σκυλάκη.
Ο γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας κ. Νίκολας Γκετζ, ο οποίος αναμενόταν να είναι υποψήφιος, τελικά αποσύρεται. Ετσι ο κ. Τομαράς θα είναι ο μόνος υποψήφιος που προέρχεται από την Αμερική. Η πλειονότητα των 132 εκπροσώπων των ομογενών της Αμερικής επιθυμεί ο νέος πρόεδρος του ΣΑΕ να προέρχεται από τις ΗΠΑ καθώς εκτιμά ότι αποτελούν το σημαντικότερο κομμάτι της ομογένειας.
Απέναντι στον κ. Τομαρά θα βρεθεί ο κ. Ταμβάκης, ο οποίος προέρχεται από την Αίγυπτο και αντλεί τη δύναμη του από τους εκπροσώπους των ομογενών της Αφρικής, της Ευρώπης και της Αυστραλίας.»

.......................................................................

Επιστολή διαμαρτυρίας από ομογενείς της Γερμανίας

Λάβαμε και δημοσιεύουμε την ακόλουθη επιστολή, που απευθύνεται στον γεν. διευθυντή της Γεν. Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού

Θέμα: «Ερωτήματα με αφορμή το Περιφερειακό και Παγκόσμιο ΣΑΕ»
Αξιότιμε κύριε Κυπαρισσίδη,
Η καθυστερημένη ενημέρωσή μας για το Περιφερειακό Συνέδριο ΣΑΕ Ευρώπης και η μη πρόσκλησή μας στο Παγκόσμιο Συνέδριο του ΣΑΕ, μας υποχρεώνει να σας επισημάνουμε ορισμένα σοβαρά ζητήματα:
 Καθυστερημένη ενημέρωση–πρόσκληση στο Περιφερειακό ΣΑΕ / Ευρώπης
Το πρόγραμμα για την Πανευρωπαϊκή συνέλευση στην Πάφο, 26 -28 Οκτ., περιήλθε στην Εταιρεία μας - η οποία είναι μέλος του ΣΑΕ. και εκπροσωπεί τους επιστήμονες της Βορειοδυτικής Γερμανίας. - στις 13 Οκτωβρίου, δηλαδή μόλις 13 ημέρες πριν απο το Περιφερειακό Συνέδριο.
Φυσικά και δεν μπορέσαμε να λάβουμε μέρος γιατί τα  χρονικά περιθώρια - για ανθρώπους  που έχουν ανειλημμένες υποχρεώσεις και δη σε βάθος χρόνου – ήταν πλέον εξαιρετικά στενά ώστε να προλάβουμε να ρυθμίσουμε τη συμμετοχή μας στο Συνέδριο.
Μήπως ειδοποιηθήκαμε τόσο αργά για να μην λάβουμε μέρος;
2) Κριτήρια επιλογής των φορέων-συνέδρων για την  Παγκόσμια Συνέλευση
Εντελώς τυχαία πληροφορηθήκαμε ότι δεν δικαιούμαστε συμμετοχή στο παγκόσμιο συνέδριο  στη  Θεσσαλονίκη, χωρίς μέχρις στιγμής να μας έχει περιέλθει κάποια επίσημη ενημέρωση και εξήγηση για τα κριτήρια συμμετοχής ή αποκλεισμού από την εν λόγω συνέλευση.
3)Ποιος επιλέγει και με τι κριτήρια τον έναν από τους τέσσερις φορείς Επιστημόνων Γερμανίας στο Παγκόσμιο ΣΑΕ ;
Κατανοούμε την λογική της απόφασης για μείωση του αριθμού των συνέδρων αλλά όχι και την μείωση των προσκαλούμενων - και δη σοβαρών - φορέων. Και εν πάση περιπτώσει, με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή του ενός μόνο Συλλόγου-φορέα Επιστημόνων από τους τέσσερις που υπάρχουν στην Γερμανία, προκειμένου να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Συνέδριο ;
-Ποιοι αποφάσισαν τελικά για τους συνέδρους ;
-Με ποια κριτήρια ;
Τον αριθμό των μελών των συλλόγων;
Τις δραστηριότητες των συλλόγων;
Γνωριμίες με τον πρώην ή νυν συντονιστή;
Τον Γ. Διευθυντή της ΓΓΑΕ;
Τον Υφυπουργό;
Το προεδρείο του ΣΑΕ;
Ή κομματικές τοποθετήσεις ;
-Είναι ευθύνη της ΓΓΑΕ, του κυρίου Συντονιστή, πρώην ή νυν, του προεδρείου του ΣΑΕ ή του κυρίου Υφυπουργού ;
Με τις αυθαίρετες αυτές ενέργειες απαξιώνεται το ΣΑΕ, μια και εκτός των  άλλων δημιουργείται η εντύπωση ότι η κρατική εξουσία όχι μόνο αποφασίζει ερήμην των Αποδήμων, αλλά ούτε καν, στη συνέχεια, μπαίνει στον κόπο να ενημερώσει ή να εξηγήσει για τις αποφάσεις της.
Ως επιβλέπουσα αρχή, είχατε την υποχρέωση να κατοχυρώσετε τη διαφάνεια στις διαδικασίες των Συνεδρίων και επίσης να εξασφαλίσετε τις νόμιμες διαδικασίες όπου αυτές καθορίζονται από τα Προεδρεία του ΣΑΕ.
Προσβλέπουμε σε άμεση και εμπεριστατωμένη  απάντηση στα ερωτήματά μας, όντας άλλωστε βέβαιοι ότι δεν είμαστε και οι μόνοι.
Ο Πρόεδρος
Ζώης Βρεττός
Καρδιολόγος, Ειδικός  Παθολόγος, Αθλητίατρος

 

 

  20  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ  2021

Χωρίς διαβούλευση με τους Απόδημους από τη Βουλή ψηφίζεται η ανασυγκρότηση του ΣΑΕ.

 

Νέα Υόρκη.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη

Τα θέματα του Αποδήμου Ελληνισμού και της επανασύστασης του διαλυθέντος με την έναρξη της κρίσης ΣΑΕ χάθηκαν στην συνεδρίαση της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, κατά την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου για την «Οργάνωση και λειτουργία του υπουργείου Εξωτερικών, Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού και ρύθμιση θεμάτων διεθνούς αναπτυξιακής συνεργασίας και ανθρωπιστικής βοήθειας».

Ούτε ο εισηγητής της πλειοψηφίας, αλλά ούτε και οι εισηγητές των κομμάτων της αντιπολίτευσης αφιέρωσαν πάνω από μία φράση (κι όχι όλοι) για τα θέματα που αφορούσαν την επανασύσταση του ΣΑΕ.

Την Δευτέρα έχουν κληθεί να καταθέσουν στη Βουλή διάφοροι επηρεαζόμενοι φορείς (σύλλογοι υπαλλήλων του ΥΠΕΞ, μεταφραστές κι άλλων υπηρεσιών). Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος πρότεινε να συμμετάσχουν και εκπρόσωποι των οργανώσεων ομογενών της Γερμανίας και Σουηδίας, ενώ ο προεδρεύων της επιτροπής είπε πως θα κληθούν εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης (των εκλεγμένων ελληνικής καταγωγής πολιτικών). Να σημειώσουμε πάντως ότι οι ομογενείς πολιτικοί δεν γνωρίζουν καθόλου τα θέματα οργάνωσης του Ελληνισμού της Διασποράς.

Με την επανασύσταση του ΣΑΕ ασχολούνται τα άρθρα 452-457 του νομοσχεδίου για το υπουργείο Εξωτερικών.

Τα συνέδρια του ΣΑΕ πλέον περιορίζονται σε 50 αντιπροσώπους από 7 γεωγραφικές περιφέρειες. ΗΠΑ, Καναδά, Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής, Ευρώπης, Παρευξεινίων και χωρών Κεντρικής Ασίας, Ωκεανίας και Άπω Ανατολής, Αφρικής – Εγγύς και Μέσης Ανατολής.

Στις ΗΠΑ των 1.550.000 Ελληνικής καταγωγής (με βάση την απογραφή των ΗΠΑ του 2010) δίνονται 10 εκπρόσωποι, ενώ στον Καναδά των 224.000 (με βάση την απογραφή του 2006) 6 και στην ακόμη πιο ολιγομελή Κεντρική και Νότια Αμερική 5. Όλες οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης παίρνουν 9 αντιπροσώπους, ενώ η πολύ μικρότερη περιοχή του Εύξεινου Πόντου και της Κεντρικής Ασίας 6. Ανισοβαρής είναι και η διανομή αντιπροσώπων στην Ωκεανία-Άπω Ανατολή, σε σύγκριση με την Αφρική.

Πέραν των γενικόλογων κατά καιρούς αναφορών της σημερινής αλλά και της προηγούμενης κυβέρνησης, δεν έχει γίνει καμία διαβούλευση με τις οργανώσεις του Ελληνισμού της Διασποράς.

Να σημειωθεί ότι ο τρόπος οργάνωσης των περιφερειών του Απόδημου Ελληνισμού θα ρυθμιστεί από τον Κανονισμό Λειτουργίας του, τον οποίο θα ψηφίσει η Γενική Συνέλευση.

Βάση του σχετικού άρθρου του νομοσχεδίου, η Γενική Συνέλευση συγκαλείται την πρώτη φορά από τον Πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής τωv Ελλήνων εντός τριμήvου από την απόφαση του προηγούμενου εδαφίου. Στην πρώτη συνεδρίασή της εκλέγει τον Πρόεδρό της και αποφασίζει τον Προσωρινό Κανονισμό Λειτουργίας της, μέχρις ότου ψηφιστεί ο επίσημος Κανονισμός Λειτουργίας του Σ.Α.Ε. Δηλαδή, προφανώς η πρώτη Γενική Συνέλευση του ΣΑΕ δεν αποκλείεται να γίνει από ένα διορισμένο σώμα.

(Ρεπορτάζ από τη συζήτηση στην επιτροπή στη σελίδα 11)

Τι προνοεί για το ΣΑΕ το κυβερνητικό

νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή

Άρθρο 452

Επαναλειτουργία και σκοποί του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού

1.       Το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (Σ.Α.Ε.), το οποίο προβλέπεται στην παρ. 2 του άρθρου 108 του Συντάγματος και έχει ως αποστολή του την έκφραση όλων των δυνάμεων του παγκοσμίου Ελληνισμού, επαναλειτουργεί με τον παρόντα νόμο, ως συμβουλευτικό όργανα της ελληνικής Πολιτείας για θέματα που αφορούν στον Απόδημο και Ομογενειακό Ελληνισμό.

2.       Σκοποί του Σ.Α.Ε. είναι, ιδίως:

α) η γνώση, η τήρηση και προώθηση της ελληνικής γλώσσας, του ελληνικού πολιτισμού και του Φιλελληνισμού,

β) η μέριμνα, προαγωγή και αξιοποίηση των Ελλήνων που εργάζονται έξω από την Επικράτεια

γ) η ενδυνάμωση και η εξωστρέφεια της εθνικής, πολιτισμικής και πολιτιστικής ταυτότητας του Ελληνισμού,

δ) η προαγωγή των συμφερόντων του αποδήμου Ελληνισμού και η προσέλκυση επενδύσεων,

ε) η σύσφιξη των δεσμών του παγκοσμίου Ελληνισμού, τόσο του αποδήμου και ομογενειακού, όσο και με τη μητέρα Πατρίδα,

Άρθρο 453

Σύνθεση, συγκρότηση και όργανα του Σ.Α.Ε.

1.       Στο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού συμμετέχουν εκπρόσωποι του απόδημου και ομογενειακού Ελληνισμού ανά Περιφέρεια.

Οι Περιφέρειες από τις οποίες εκλέγονται οι εκπρόσωποι στο Σ.Α.Ε. είναι:

α) Περιφέρεια Καναδά,

β) Περιφέρεια Η.Π.Α.,

γ) Περιφέρεια Χωρών Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής, δ) Περιφέρεια Χωρών Ευρώπης,

ε) Περιφέρεια Χωρών της Παρευξείνιας Ζώνης και Κεντρικής Ασίας,

στ) Περιφέρεια Χωρών Ωκεανίας – Άπω Ανατολής και

ζ) Περιφέρεια Χωρών Αφρικής- Εγγύς και Μέσης Ανατολής.

2.       Οι εκπρόσωποι του απόδημου και ομογενειακού Ελληνισμού ανά Περιφέρεια εκλέγονται μέσω εσωτερικών διαδικασιών του απόδημου και ομογενειακού Ελληνισμού, που διενεργούνται από τις αντιπροσωπευτικές τους οργανώσεις. Ο αριθμός των εκπροσώπων του απόδημου και ομογενειακού ελληνισμού στο Σ.Α.Ε. ανά Περιφέρεια καθορίζεται βάσει πληθυσμιακής κατανομής, ως εξής:

σ) Περιφέρεια Καναδά: Έξι εκπρόσωποι,

β) Περιφέρεια Η.Π.Α.: Δέκα εκπρόσωποι,

γ) Περιφέρεια χωρών κεντρικής και Νοτίου Αμερικής: Πέντε εκπρόσωποι,

δJ Περιφέρεια χωρών Ευρώπης: Εννέα εκπρόσωποι,

ε] Περιφέρεια χωρών της Παρευξείνιας Ζώνης και Κεντρικής Ασίας: Έξι εκπρόσωποι,

στ) Περιφέρεια χωρών Ωκεανίας – Άπω Ανατολής: Εννέα εκπρόσωποι,

ζ) Περιφέρεια χωρών Αφρικής – Εγγύς/Μέσης Ανατολής: Πέντε εκπρόσωποι.

3. Η δομή του Σ.Α.Ε. σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο καθορίζεται με εσωτερικές διαδικασίες που διενεργούνται από τον απόδημο και ομογενειακό Ελληνισμό.

4. α) Όργανα του Σ.Α.Ε. είναι το Προεδρείο, η Γενική Συνέλευση και λοιπά όργανα, όπως αυτά προβλέπονται αnό τον Κανονισμό Λειτουργίας του Σ.Α.Ε ..

β} Το Προεδρείο εκπροσωπεί το Σ.Α.Ε. και ασκεί τις αρμοδιότητες που προβλέπονται από τον Κανονισμό Λειτουργίας του Σ.Α.Ε. Με τον Κανονισμό ορίζονται, επίσης, ο αριθμός, η σύνθεση και η διαδικασία εκλογής των μελών του Προεδρείου.

γ) Η Γενική Συνέλευση είναι το ανώτατο όργανο του Σ.Α.Ε. και ασκεί τις αρμοδιότητες για τις οποίες δεν προβλέπει διαφορετικά ο Κανονισμός Λειτουργίας του Σ.Α.Ε. Στη Γενική Συνέλευση συμμετέχουν ως τακτικά μέλη με δικαίωμα ψήφου οι εκπρόσωποι των Περιφερειών της παρ. 2.

5. α) Για να συγκροτηθεί για πρώτη φορά η Γενική Συνέλευση πρέπει να έχουν ορισθεί και επισήμως γνωστοποιηθεί τριάντα {30) τουλάχιστον μέλη της από τέσσερις {4} τουλάχιστοv Περιφέρειες. Το γεγονός αυτό πιστοποιεί με απόφασή της η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της βουλής των Ελλήνων, η οποία έχει αρμοδιότητα να κρίνει και επί της αντιπροσωπευτικότητας της διαδικασίας επιλογής, βάσει στοιχείων που προσκομίζουν, σε περίπτωση αμφισβήτησης, οι αρμόδιες διπλωματικές και προξενικές Αρχές.

β) Η Γενική Συνέλευση συγκαλείται την πρώτη φορά από τον Πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της βουλής τωv Ελλήνων εντός τριμήvου από την απόφαση του προηγούμενου εδαφίου. Στην πρώτη συνεδρίασή της εκλέγει τον Πρόεδρό της και αποφασίζει τον Προσωρινό Κανονισμό Λειτουργίας της, μέχρις ότου ψηφιστεί ο επίσημος Κανονισμός Λειτουργίας του Σ.Α.Ε.

Άρθρο454

Γενική Συνέλευση – Επωνυμία Γενικής Συνέλευσης :Έδρα

1. α) Η Γενική Συνέλευση του Σ.Α.Ε. φέρει την επωνυμία «το Κοινόν του Απόδημου Ελληνισμού», στο εξής «το Κοινόν» και έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη.

β) Ο αριθμός, ο χρόνος και ο τρόπος των συνεδριάσεων τοu «Κοινού», μετά από tην πρώτη σύγκλησή τοu, καθορίζονται από το ίδιο, βάσει των προβλέψεων τοu Κανονισμού Λειτουργίας που θα καταρτίσει.

γ) Γραμματειακή \ υποστήριξη στο «Κοινόν» παρέχει η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, κατόπιν σχετικής ενημέρωσης τρεις {3) τουλάχιστον μήνες πριν από την προγραμματιζόμενη συνεδρίασή του.

2. Το «Κοινόν» μπορεί να συγκαλείται εκτάκτως και από τον Υπουργό Εξωτερικών για ενημέρωση ή διαβούλευση επί θεμάτων εθνικού ενδιαφέροντος. Στην περίπτωση αυτή, η γραμματειακή υποστήριξη παρέχεται από τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας.

3. Στις συνεδριάσεις του «Κοινού» μπορεί να συμμετέχουν ως μέλη χωρίς δικαίωμα ψήφου:

α) προσωπικότητες τοu Απόδημου Ελληνισμού, οι οποίες διαπρέπουν στον πολιτειακό, επιστημονικό, επιχειρηματικό, τεχνολογικό. στρατιωτικό, εκκλησιαστικό, πολιτιστικό και κοινωνικό τομέα. Οι ανωτέρω προτείνονται από την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της βουλής των Ελλήνων και τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας. Η επιλογή τους γίνεται με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, η οποία εκδίδεται μετά από γνώμη του Προεδρείου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων.

β) προσωπικότητες διακεκριμένες που, αν και δεν έχουν ελληνική καταγωγή, έχουν διακριθεί: βα} για την έμπρακτη προάσπιση των ελληνικών εθνικών θεμάτων και ββ) για τη συμβολή τους στην προώθηση του ελληνικού πολιτισμού, αναγνωριζομένης της διαχρονικής προσφοράς του φιλελληνικού κινήματος ανά τον κόσμο, Η επιλογή τους γίνεται με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, η οποία εκδίδεται μετά από γνώμη του Προεδρείου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της βουλής των Ελλήνων.

γ) ένας εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ένας εκπρόσωπος κάθε Πρεσβυγενούς Πατριαρχείοu, οι οποίοι ορίζονται από τον Υπουργό Εξωτερικών, μετά από εισήγηση του Οικουμενικού Πατριάρχη ή του οικείου Πατριάρχη.

δ) εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Απόδημωv Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) και της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) που ορίζονται από τον Υπουργό Εξωτερικών, μετά από εισήγηση των τελευταίων. Το σύνολο των μελών της παρούσας δεν μπορεί να υπερβαίνει το ήμισυ των τακτικών μελών της Γενικής Συνέλευσης.

4. Το «κοινόν» αποφασίζει με απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των τακτικών μελών του και, οπωσδήποτε με όχι λιγότερες από είκοσι έξι (26) ψήφους, τον Κανονισμό Λειτουργίας του Σ.Α.Ε .. Με τον Κανονισμό ρυθμίζονται όλα τα θέματα για τα οποία δεν προβλέπει ειδικά ο νόμος, συμπεριλαμβανομένου του καθορισμού της διαδικασίας εκλογής των εκπροσώπων στο Σ.Α.Ε. των αρμοδιοτήτων και της λειτουργίας του Προεδρείου και του «Κοινού ».

5. Για κάθε θέμα σχετικό με τη λειτουργία του «κοινού», που δεν ρυθμίζει ο Κανονισμός Λειτουργίας του Σ.Α.Ε. ή ο παρών, εφαρμόζονται αναλόγως οι γενικές διατάξεις περί σωματείων.

Άρθρο 455 Πόροι τοu Σ.Α. Ε.

Το Σ.Α.Ε. λειτουργεί με ιδίους πόρους, όπως ορίζει ο Κανονισμός Λειτουργίας του,

Άρθρο456 Ασυμβίβαστα

1. Η ιδιότητα  του εκλεγμένου εκπροσώπου στο Σ.Α.Ε. είναι ασυμβίβαστη με τα έργα ή την ιδιότητα μέλους, τακτικού ή αναπληρωματικού. του διοικητικού συμβουλίου οποιασδήποτε μορφής νομικού προσώπου της ημεδαπής, το οποίο επιχορηγείται εν όλω ή εν μέρει από το Σ.Α.Ε. ή ενισχύεται οικονομικά καθ’ οποιονδήποτε τρόπο από αυτό.

2. Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η συμμετοχή του εκλεγμένου εκπροσώπου στο Σ.Α.Ε. σε προσωρινή διοίκηση, διορισμένη με δικαστική απόφαση και σε εκτέλεση αυτής, νομικού προσώπου της ημεδαπής, το οποίο επιχορηγείται εν όλω ή εν μέρει ή ενισχύεται οικονομικά καθ’ οποιονδήποτε τρόπο από το Σ.Α.Ε.

Άρθρο 457 Εξουσιοδοτική διάταξη

Με διάταγμα, το οποίο εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών και γνώμη της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής των Ελλήvωv, καθορίζονται οι ειδικότερες λεπτομέρειες εφαρμογής τοu άρθρου 453. Μετά από τη συγκρότηση της Γενικής Συνέλευσης, η τροποποίηση του ως άνω π.δ. γίνεται κατόπιν εισήγησης της τελευταίας.

 

 

Το   1995  πραγματοποιήθηκε  στη Θεσσαλονίκη η πρώτη Συνέλευση του Παγκόσμιου Απόδημου  Ελληνισμού (ΣΑΕ). Εκεί μαζεύτηκαν, για πρώτη φορά, όλα τα παγκόσμια, φωτισμένα ελληνικά μυαλά. Έκτοτε  δεν ξαναπάτησαν, γιατί  κατάλαβαν ότι έχουν να κάνουν με… Φουρτουνάτσιδες και Βροντάτσιδες (τα γνωστά  βρωμερά  κομματικά).

 

ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

 

                                                                                                                                               

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...