ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

02 Δεκεμβρίου 2022

ΤΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΤΙΣ ΚΡΥΒΟΥΝ. Με πρωτοβουλία Μπακογιάννη, Σακελλαροπούλου και εβραϊκών οργανώσεων, συναντήθηκαν στην Αθήνα 25 δήμαρχοι απ’ όλο τον κόσμο, για να στείλουν μήνυμα κατά τού αντισημιτισμού. ΟΙ ΜΑΦΙΟΖΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ «ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ» ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΞΥΠΝΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥΣ ΜΟΝΟ ΣΤΟΝ «ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟ». ΣΕ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ. ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΩΡΕΣ ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΓΝΟΙΑ ΤΟΥΣ: Ο «ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΣ». ΠΟΙΟΣ ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ; ΔΕΚΑΡΑ ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΝ.

 



Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΣΣΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΜΑΡΙΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΣΚΟΥΛΗΚΟΤΡΥΠΑ ΣΕ ΚΒΑΝΤΙΚΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΣΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑΣ








«Oικοδεσπότης» της Συνόδου Κορυφής Δημάρχων κατά του αντισημιτισμού o Kώστας Mπακογιάννης


Στην Αθήνα πραγματοποιείται, αύριο Τετάρτη και μεθαύριο Πέμπτη, το 2022 Mayors Summit Against Antisemitism (MSAA), με οικοδεσπότη τον Δήμαρχο Αθηναίων και Πρόεδρο του 2022 MSAA, Κώστα Μπακογιάννη. Είναι η μεγαλύτερη συνάντηση Δημάρχων, στο πλαίσιο των παγκόσμιων δράσεων κατά του αντισημιτισμού, καθώς σε αυτό θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 25 Δήμαρχοι και δεκάδες αξιωματούχοι της τοπικής αυτοδιοίκησης, από όλο τον κόσμο, προκειμένου να μοιραστούν τις προκλήσεις και τις προτάσεις τους για την καταπολέμηση του μίσους, του φανατισμού και του αντισημιτισμού στις πόλεις τους, διαφυλάσσοντας ένα κοινό δημοκρατικό μέλλον.

Η Σύνοδος Κορυφής αποτελεί συν-διοργάνωση του Δήμου Αθηναίων, του Οργανισμού Combat Antisemitism Movement (CAM)* και του Centre for Jewish Impact, σε συνεργασία με τις Εβραϊκές Ομοσπονδίες της Βόρειας Αμερικής**.
H έναρξη των εργασιών της Συνόδου, θα γίνει αύριο Τετάρτη στις 19.00 σε επίσημο δείπνο στο ξενοδοχείο Grand Hyatt, όπου θα μιλήσουν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης, κ. Παναγιώτης Πικραμμένος. Χαιρετισμό θα απευθύνουν επίσης, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, καθώς και ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς ο οποίος μάλιστα θα βραβευθεί από το CAM για την αφοσίωσή του στον αγώνα κατά του αντισημιτισμού και της μισαλλοδοξίας.

 

Στο πλαίσιο του δείπνου, ο κ. Μπακογιάννης θα απονείμει μια τιμητική πλακέτα -εκ μέρους των διοργανωτών του Συνεδρίου- στον Enes Kanter Freedom, ακτιβιστή και διεθνή μπασκετμπολίστα για την ενεργό του δράση στην υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την Ελευθερία.

Την Πέμπτη οι εργασίες του Συνεδρίου θα ξεκινήσουν στις 8:30 το πρωί στο ξενοδοχείο Grand Hyatt με τις επίσημες τοποθετήσεις της ΠτΔ, του Δημάρχου Αθηναίων, του Δημάρχου Νέας Υόρκης και των λοιπών συμμετεχόντων.

Η Σύνοδος Κορυφής θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Πέμπτης στο ξενοδοχείο King George όπου θα υπογραφεί η κοινή δήλωση δημάρχων για την ανάληψη δράσης για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού, στο πλαίσιο του επίσημου δείπνου που παραθέτει ο οικοδεσπότης Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

Η Αθήνα αδελφοποιείται με τη Νέα Υόρκη του ανθέλληνα φιλότουρκου νέγρου δημάρχου

Κατά την παραμονή του στην Αθήνα, ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης, ο οποίος είναι επίσημος προσκεκλημένος του κ. Μπακογιάννη θα επισκεφθεί το Δημαρχείο της πόλης, όπου μαζί με τον Δήμαρχο Αθηναίων θα υπογράψουν ένα Μνημόνιο αδελφοποίησης, μεταξύ Αθήνας και Νέας Υόρκης. Οι δύο πόλεις, βάσει του μνημονίου, πρόκειται να συνεργαστούν στενά στους τομείς του τουρισμού, της προστασίας του περιβάλλοντος, του πολιτισμού, αλλά και στην ανταλλαγή πρακτικών στον τομέα της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών.

Αμέσως μετά την εκδήλωση της αδελφοποίησης, ο κ. Μπακογιάννης θα ενημερώσει τον Δήμαρχο Νέας Υόρκης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Αθήνας, αλλά και για τις δράσεις του Δήμου Αθηναίων στον τομέα της καθαριότητας, παρουσιάζοντάς του τα υπερσύγχρονα μηχανήματα καθαρισμού της πόλης.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, Μπακογιάννης και Άνταμς θα παρακολουθήσουν την αλλαγή της Φρουράς στο Προεδρικό Μέγαρο και θα συναντηθούν με τον Πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα. Στη συνέχεια, οι δύο Δήμαρχοι θα κατευθυνθούν προς το Προεδρικό Μέγαρο για την προγραμματισμένη συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ το απόγευμα, θα συναντηθούν με τους Συνέδρους για επίσκεψη και κατάθεση στεφάνου, στο Μνημείο Ολοκαυτώματος Ελλήνων Εβραίων στο Θησείο.

Δήμαρχοι από την Ευρώπη, την Αμερική και την Αφρική

Περισσότερους από 17 εκατομμύρια πολίτες από την Ευρώπη, την Αμερική και την Αφρική, εκπροσωπούν οι Δήμαρχοι και οι ανώτατοι αξιωματούχοι της τοπικής αυτοδιοίκησης που θα βρίσκονται στην Αθήνα, το ερχόμενο διήμερο. Σημειώνεται ότι η πρώτη Διάσκεψη Δημάρχων κατά του Αντισημιτισμού, φιλοξενήθηκε διαδικτυακά από την πόλη της Φρανκφούρτης επί του Μάιν και συγκέντρωσε -online- επικεφαλής της τοπικής αυτοδιοίκησης από 32 πόλεις, οι οποίοι εργάστηκαν για την εξάλειψη του αντισημιτισμού και των θρησκευτικών προκαταλήψεων από τις κοινότητές τους. Η διαδικτυακή αυτή Διάσκεψη συγκέντρωσε περισσότερους από 60.000 θεατές και εκπροσώπους από περισσότερους από 400 δήμους παγκοσμίως.

Από τότε μέχρι σήμερα, το παγκόσμιο δίκτυο των Δημάρχων διευρύνεται συνεχώς, με δηλώσεις ενότητας και αφοσίωσης στην προσπάθεια καταπολέμησης της μισαλλοδοξίας και του αντισημιτισμού.

Η φετινή Σύνοδος Κορυφής στην Αθήνα, φιλοδοξεί να αναδείξει το σημαντικό πρόβλημα του αυξανόμενου αντισημιτισμού, να παρουσιάσει στρατηγικές και λύσεις, καθώς και να προσφέρει το πλαίσιο ανταλλαγής ιδεών και συνεργασίας μεταξύ πόλεων.


ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ


5 σχόλια:

  1. Ν.Δ. ΚΑΙ ΕΞΑΓΟΡΑΣΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ.
    Στη Νέα Δημοκρατία δεν λείπουν οι δημοσιογράφοι. Στην ομάδα που έχει αναλάβει την κατάρτιση των ψηφοδελτίων μετέχουν μεταξύ άλλων ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Παύλος Μαρινάκης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος, καθώς και ο στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, Θανάσης Νέζης.
    ***
    Στις εκλογές του 2019 η ΝΔ είχε, από τον δημοσιογραφικό κλάδο (επαν)εκλέξει 14! Κωνσταντίνος Μπογδάνος, Μπάμπης Παπαδημητρίου, Φωτεινή Πιπιλή, Θοδωρής Ρουσόπουλος, Αννα Καραμανλή, Σοφία Βούλτεψη, Δημήτρης Μαρκόπουλος, Γιάννης Αδριανός, Σίμος Κεδίκογλου, Κώστας Γκιουλέκας, Μακάριος Λαζαρίδης, Γιώργος Αμυράς, Μάξιμος Χαρακόπουλος και Γιάννης Λοβέρδος.
    ***
    Ο Μπογδάνος έχει, ως γνωστόν, διαγραφεί και άπαντες οι υπόλοιποι θα είναι εκ νέου υποψήφιοι εκτός κι αν υπάρξει κάποια έκπληξη, ήτοι μετακύλιση στις αυτοδιοικητικές του Οκτωβρίου 2023 όπου θα κατέβουν ως υποψήφιοι περιφερειάρχες ή δήμαρχοι.
    ***
    Εντός συνόρων επανέρχεται η Μαρία Σπυράκη που αποχωρεί από την Ευρωβουλή και θα κατέλθει στην Α’ Θεσσαλονίκης.
    ***
    Για τη Σάμο συζητούνται τα ονόματα του πρώην δημάρχου, Μιχάλη Αγγελόπουλου και του δικηγόρου, Γιώργου Νούλα, όχι όμως του Γιώργου Αυτιά, για τον οποίο ακούγεται ότι θα είναι εντέλει υποψήφιος με τη ΝΔ στις επόμενες Ευρωεκλογές.*** Για τη Λέσβο όλα δείχνουν ότι θα είναι υποψήφιος ο δημοσιογράφος και σύμβουλος του πρωθυπουργού, Ιάσωνας Πιπίνης.
    ***
    Δεν έχει ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με τους προερχόμενους από τον χώρο των ΜΜΕ που ήταν υποψήφιοι το 2019 αλλά δεν εξελέγησαν. ***Ανάμεσά τους ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας, αλλά και οι Φώτης Καρύδας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, Χαρά Ξάνθη, Γρηγόρης Ψαριανός, Νικολέττα Σφακιανάκη, Χρήστος Μπουκώρος, Κωνσταντίνα Ταράντου, Αργυρή Κατωπόδη, Γιώργος Κοντογιάννης, Έμυ Λιβανίου ενώ δύσκολα θα κατέλθει πάλι ο Αντώνης Πανούτσος.
    periodista.gr
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χ.Ακάρ: «Υπάρχουν Έλληνες πολιτικοί και απόστρατοι αξιωματικοί που συμφωνούν με τις θέσεις της Τουρκίας» – Σε ποιους αναφέρεται; «Να μοιράσουμε το Αιγαίο» - Το ΕΛΙΑΜΕΠ εννοεί;
    Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, πιστός στο αφήγημα της ισχυρής Τουρκίας με τον νεαρό Στρατό και πληθυσμό όπως είπε και της «αδύναμης Ελλάδας που προκαλεί», προχώρησε σε νουθεσίες για το πώς η Ελλάδα πρέπει η Αθήνα να προσεγγίσει την Τουρκία για να μοιραστεί το Αιγαίο, ενδεχομένως και γεωγραφικά.
    Παράλληλα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας μίλησε για κάποιους Έλληνες «απόστρατους στρατιωτικούς, πολιτικούς και ακαδημαϊκούς» που όπως είπε συμφωνούν με τις τούρκικες θέσεις.
    Θα ήταν ενδιαφέρον να μας έλεγε ποιοι είναι αυτοί.
    Είπε ο Ακάρ.
    «Στις σχέσεις με την Ελλάδα, είμαστε εξαιρετικά υπομονετικοί, με βάση το διεθνές δίκαιο, ό,τι χρειάζεται για την ειρήνη, για τη δίκαιη κατανομή του εδώ πλούτου είμαστε σε διάλογο.
    Έχουμε τα προβλήματά μας εδώ. Να λύσουμε αυτά τα προβλήματα με διάλογο. Υπάρχουν βαθιά προβλήματα.
    Καλέστε μας, να έρθουμε στην Ελλάδα να μιλήσουμε, ελάτε εδώ να μιλήσουμε. Μπορούμε να λύσουμε τα δικά μας προβλήματα μεταξύ μας.
    Αναμένουμε από την Ελλάδα να εγκαταλείψει αυτές τις ενέργειες και τη ρητορική που αυξάνουν την ένταση και να μιλήσει όσο το δυνατόν πιο υπεύθυνα και λογικά.
    Μην αυξάνετε την ένταση, μην διαταράσσετε το περιβάλλον του διαλόγου. Εμείς λέμε ότι είμαστε υπομονετικοί. Παρά τα λάθη που έγιναν, πιστεύουμε ότι αυτό μπορεί να επιλυθεί με υπομονή και ειρήνη.
    Μην παρεξηγείτε την έκκλησή μας για διάλογο, αυτό δεν είναι φόβος, θέλουμε να το λύσουμε με αξιοπρέπεια, ευγένεια και διεθνές δίκαιο. Αυτό δεν είναι αδυναμία. Από την άλλη, θα προστατεύσουμε το δίκαιό μας. Δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο γεγονός. Δεν θα επιτρέψουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματά μας».
    «Μαζέψτε τα μυαλά σας»
    «Μαζέψτε τα μυαλά σας, μην παίρνετε αέρα λόγω δηλώσεων τρίτων με κανέναν τρόπο, κρατήστε τα δικά σας πόδια στο έδαφος.
    Να είστε έξυπνοι και λογικοί. Να μιλήσουμε, να έχουμε ειρήνη και ησυχία. Δυστυχώς, ορισμένοι πολιτικοί στην Ελλάδα ανακατώνουν την κατάσταση με εσωτερικούς πολιτικούς υπολογισμούς και εντείνουν την ατμόσφαιρα.
    Υπάρχει αυτή η ένταση και η μάταιη προσπάθεια εξοπλισμού. Όλα αυτά είναι μάταιες προσπάθειες κούρσας εξοπλισμών.
    Ειδικότερα, βλάπτει την ευημερία του ελληνικού λαού. Η Ελλάδα είναι επίσης πρόθυμη να πάρει τα όπλα, γεγονός που διαταράσσει την ισορροπία τους.
    Αυτό πρέπει να το δουν όλοι. Μερικοί λογικοί πολιτικοί στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων απόστρατοι στρατιωτικοί, διπλωμάτες, ακαδημαϊκοί, βλέπουν και προειδοποιούν.
    Ακούστε αυτούς.
    Να καθιερώσουμε εδώ την ειρήνη και τη σταθερότητα μέσω του διαλόγου και του διεθνούς δικαίου.
    Να μοιραστούμε δίκαια τα πλούτη του Αιγαίου. Υπάρχουν ακόμα προβλήματα, μερικά από αυτά καταστρέφουν αυτή την καλή θέληση, τα καλά βήματα.
    Το γνωρίζουμε και αυτό επίσης. Δηλώνουμε ότι η Τουρκία δεν αποτελεί απειλή. Η Τουρκία είναι ένας ισχυρός, αξιόπιστος και αποτελεσματικός σύμμαχος. Να το ξέρετε αυτό και προσαρμόστε τη συμπεριφορά και τη δράση σας ανάλογα».
    Εθνικό θέμα η Κύπρος
    «Η Τουρκία είναι μια χώρα με σημαντική επιρροή. Ένας παράγοντας που εξασφαλίζει την ειρήνη και την ηρεμία. Οι συναντήσεις του Τ/Προέδρου μας ήταν αποτελεσματικές σε όλα αυτά. Παρείχε σοβαρή ανακούφιση.
    Είμαστε μαζί με τα αδέρφια μας από το Αζερμπαϊτζάν μέρα και νύχτα.
    Οι «Κύπριοι» αδελφοί μας είναι αδέρφια μας. Η εθνική μας υπόθεση. Εκεί δεν τίθεται θέμα παραχώρησης. Θέλουμε δύο ίσα, κυρίαρχα ‘κράτη’.
    Υπάρχουν 500 χρόνια φιλίας με τη Λιβύη. Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε για να φέρουμε ειρήνη στους Λίβυους αδελφούς μας, και συνεχίζουμε να το κάνουμε.
    Ό,τι έχει να γίνει με τις φιλικές και αδελφικές χώρες της Μέσης Ανατολής, της Κεντρικής Ασίας και της Αφρικής, συνεχίζουμε τη φιλία μας.
    Η Τουρκία είναι πραγματικά ισχυρή, αποτελεσματική και αποτρεπτική με τις ιστορικές αξίες και τη γεωγραφία της.
    Δείχνει ότι είναι μια σημαντική χώρα με τον νεαρό στρατό και τον πληθυσμό της και ότι είναι μια ισχυρή χώρα.
    Ένα από τα σημαντικά ζητήματα είναι ότι πρέπει να είμαστε δυνατοί για να επιβιώσουμε, να ζήσουμε σε αυτή τη γεωγραφία».
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπακογιάννη της μαφιόζικης οικογενειοκρατίας, η μαφία σε τοποθέτησε δήμαρχο στην Αθήνα, όχι δήμαρχο στα Τίρανα ή στην Ντάκα του Μπαγκλαντές.

    Προφανώς θεωρεί ότι η πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους τελεί υπό κατοχή.
    Ο Κώστας Μπακογιάννης προφανώς θεωρεί πως είναι δήμαρχος στα Τίρανα ή στην Ντάκα του Μπαγκλαντές και όχι στην Αθήνα στην πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους. Αυτό συμπεραίνει κανείς αφού αποφάσισε να τιμάει τις εθνικές γιορτές των χωρών προέλευσης των διαμενόντων αλλοδαπών.
    Συγκεκριμένα… γιόρτασε την ημέρα της ανεξαρτησίας της Αλβανίας και φέτος (το είχε κάνει και πέρσι) καθώς έδειξε το συντριβάνι στην πλατεία Ομονοίας φωταγωγημένο στα χρώματα της αλβανικής σημαίας πανηγυρίζοντας μάλιστα στο Instagram και το ίδιο ετοιμάζεται να κάνει και για το Μπαγκλαντές.
    Θυμίζουμε ότι ο Κ.Μπακογιάννης έχει δηλώσει: «Οι Αλβανοί της Αθήνας είναι τόσο Αθηναίοι όσο εγώ».
    Τώρα μαθαίνουμε από τις ειδήσεις του SATV που εδρεύει στη Ντάκα πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές, πως ο Κ.Μπακογιάννης στις 16 Δεκεμβρίου θα φωταγωγήσει το συντριβάνι της Ομόνοιας στα χρώματα της σημαίας της χώρας για να τιμήσει την Ημέρας Ανεξαρτησίας (Ημέρα Νίκης) του. Μήπως θα κάνει και καμία… γιορτούλα και για τους Πακιστανούς; Να θυμίσουμε ότι το Μπαγκλαντές μέχρι το 1971 ονομάζονταν Ανατολικό Πακιστάν και αποσχίστηκε από το Πακιστάν μετά την ήττα των Πακιστανών από τους Ινδούς στον πόλεμο του 1971.
    Ο Κ.Μπακογιάννης με τις ενέργειές του αυτές δίνει την εικόνα μίας πόλης κατεχόμενης από αλλοδαπούς και παρατημένης στην μοίρα της.
    Άλλωστε όσοι ζουν στο σύνολο της περιφέρειας πρωτευούσης έχουν πλήρη εικόνα για το τι συμβαίνει από το κέντρο των Αθηνών μέχρι την Κυψέλη, το Μεταξουργείο τον Κολωνό και τον Κεραμεικό που η πλειοψηφία των κατοίκων έχει δημογραφικά αλλάξει εις βάρος των Ελλήνων.
    Ίσως να τους σκέφτεται ως μελλοντικούς ψηφοφόρους.
    Τις γιορτές τους ας τι τιμούνε οι ίδιοι, στην ελληνική επικράτεια ο ίδιος οφείλει να τιμάει τις ελληνικές γιορτές.
    Δεν είναι ένα χαριτωμένο… φολκλορικό ζήτημα είναι εθνικό θέμα.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τζορτζ Μίτσελ: Ο Έλληνας μεγιστάνας που ίδρυσε μια βιώσιμη πόλη κοντά στο Χιούστον. Frankfurter Allgemeine Zeitung.
    «Λίγοι επιχειρηματίες έχουν κάνει τόσα πολλά για να αλλάξουν τον κόσμο όσο ο Τζορτζ Μίτσελ» γράφει ο Economist.
    Μεγιστάνας της ενέργειας, δισεκατομμυριούχος και ένας από τους μεγαλύτερους φιλάνθρωπους της Αμερικής.
    Με αυτές τις λέξεις η Frankfurter Allgemeine Zeitung παρουσιάζει τον Τζορτζ Μίτσελ, τον Αμερικανό δεύτερης γενιάς με καταγωγή από την Ελλάδα, που ήταν πρωτοπόρος σε θέματα περιβαλλοντικής και οικονομικής βιωσιμότητας, έναν όρο που όταν μεγαλούργησε ήταν σχεδόν άγνωστος, αλλά στην εποχή μας αποτελεί ζητούμενο.
    Ο μεγιστάνας πέθανε το 2013, στο σπίτι του στο Γκάλβεστον, σε ηλικία 94 ετών.
    Πέραν όλων των άλλων, ο Μίτσελ, που κατά σύμπτωση το δεύτερο όνομά του ήταν Φειδίας, ίδρυσε στα μέσα της δεκαετίας του ‘70 την κοινότητα Γούντλαντς, που συνδυάζει μια νέα μορφή οικισμού που σέβεται τη φύση. Έχοντας συνεργαστεί με προνοητικούς πολεοδόμους της εποχής, ο Μίτσελ δεν ήθελε απλώς άλλο ένα προάστιο, αλλά και ένα μέρος που θα μπορούσε να προσελκύσει επιχειρήσεις και να αποτελεί βάση εργασίας, ώστε οι κάτοικοι να έχουν πρόσβαση στη δουλειά με τα πόδια ή το αυτοκίνητο.
    Με τη σύζυγό του δημιούργησαν το Ίδρυμα «Cynthia and George Mitchell Foundation». Το ίδρυμα χρηματοδοτεί έργα που προάγουν το περιβάλλον, την κοινωνική ισότητα και την οικονομία, στον τομέα της καθαρής ενέργειας, της βιωσιμότητα του φυσικού αερίου, την βιωσιμότητα και το νερό.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις

    1. Το «βιώσιμο» όνειρο ενός μεγιστάνα. Στον Τζορτζ Μίτσελ και στο όραμά του για μια κοινωνική βιώσιμη πόλη αναφέρεται και η γερμανική FAZ.
      «Ο Μίτσελ ίδρυσε την κοινότητα Γούντλαντς, βόρεια του Χιούστον, μέσα της δεκαετίας ‘70 σε 117 τετραγωνικά χιλιόμετρα δασικής έκτασης τα οποία αγόρασε. Στόχος του ήταν να δημιουργήσει εκεί μια μορφή οικισμού, που να βρίσκεται σε αρμονία με τη φύση».
      «Στις ΗΠΑ η καταγωγή διαδραματίζει μικρότερο ρόλο στην πορεία που θα πάρει κανείς στη ζωή του σε σύγκριση με άλλες χώρες. Ο πατέρας του Μίτσελ μετανάστευσε στις ΗΠΑ, όντας ένας φτωχός, αναλφάβητος βοσκός στην Ελλάδα. Η οικογένειά του, η οποία είχε εγκατασταθεί στο Γκάλβεστον, νότια του Χιούστον, βρισκόταν διαρκώς αντιμέτωπη με οικονομικά προβλήματα. (…) Ο Τζορτζ Μίτσελ εξελίχθηκε σε μεγιστάνα της ενέργειας, δισεκατομμυριούχο και έναν από τους μεγαλύτερους φιλάνθρωπους της Αμερικής. Και ελάχιστα μαρτυρούσαν τότε ότι θα εξελισσόταν και σε πρωτοπόρο σε θέματα βιωσιμότητας», γράφει η εφημερίδα.
      Η πορεία του Τζορτζ Μίτσελ δεν ήταν εύκολη. Μπορεί το 2004 το όνομά του να βρέθηκε στους 500 πλουσιότερους ανθρώπους παγκοσμίως, σύμφωνα με το Forbes, όμως ο πατέρας του, με καταγωγή από την Αρκαδία, ήταν φτωχός και αναλφάβητος.
      «Ο πατέρας του Μίτσελ (Σάββας Παρασκευόπουλος) μετανάστευσε στις ΗΠΑ, όντας ένας φτωχός, αναλφάβητος βοσκός στην Ελλάδα. Η οικογένειά του, η οποία είχε εγκατασταθεί στο Γκάλβεστον, νότια του Χιούστον, βρισκόταν διαρκώς αντιμέτωπη με οικονομικά προβλήματα. (…) Ο Τζορτζ Μίτσελ εξελίχθηκε σε μεγιστάνα της ενέργειας, δισεκατομμυριούχο και έναν από τους μεγαλύτερους φιλάνθρωπους της Αμερικής. Και ελάχιστα μαρτυρούσαν τότε ότι θα εξελισσόταν και σε πρωτοπόρο σε θέματα βιωσιμότητας», γράφει η FAZ.
      Διθυραμβικό κείμενο έχει γράψει για τον Μίτσελ και ο Economist. «Λίγοι επιχειρηματίες έχουν κάνει τόσα πολλά για να αλλάξουν τον κόσμο όσο ο Τζορτζ Μίτσελ», αναφερόταν.

      «Η άνοδος (στην εκμετάλλευση σχιστολιθικού αερίου) έχει βοηθηθεί από διάφορους παράγοντες… Αλλά η μεγαλύτερη διαφορά οφείλεται στις προσπάθειες ενός ανθρώπου: του Τζορτζ Μίτσελ… που είδε τις δυνατότητες βελτίωσης μιας γνωστής τεχνολογίας, του fracking, για να προσεγγίσει τα κοιτάσματα αερίου. Μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου ενδιαφέρθηκαν για το σχιστολιθικό αέριο, αλλά δεν μπόρεσαν να κάνουν την ανακάλυψη στο fracking για να εκμεταλλευτούν το αέριο. Ο κ. Μίτσελ ξόδεψε δέκα χρόνια και 6 εκατομμύρια δολάρια για να λύσει το πρόβλημα…. Όλοι, έλεγε, του είπαν ότι απλώς σπαταλά τον χρόνο και τα χρήματά του».

      Σήμερα, η κοινότητα Γούντλαντς εξακολουθεί να παραμένει πρωτοποριακή, παρότι δημιουργήθηκε πριν πέντε δεκαετίες. Μόνο φέτος θεωρείται η καλύτερη κοινότητα για διαβίωση στις ΗΠΑ, ενώ πρόσφατα, η Rocket Mortgage την συμπεριέλαβα στη λίστα των καλύτερων περιοχών για να μεγαλώσει κανείς μια οικογένεια.
      Ζ.Π.

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...