ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

13 Δεκεμβρίου 2022

Όσοι νόσησαν (και επέζησαν) από Κορωνοϊό έχουν ισχυρή ανοσία έναν χρόνο μετά

 

 

Ερντογάν: «Οταν λες “Tayfun” (Τυφώνας), ο Έλληνας φοβάται. Στην Ελλάδα, λένε ότι ο πύραυλος θα χτυπήσει την Αθήνα. Φυσικά και θα χτυπήσει, αν δεν κάτσετε ήρεμα». Πυραυλικό σύστημα επακτίου αμύνης “Barbaros”: Η νέα μείζονα τουρκική απειλή για τον ελληνικό Στόλο σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο. Δένδιας: «Απαράδεκτο να διατυπώνονται απειλές για πυραυλική επίθεση εναντίον της Ελλάδας».

 








Νέα μελέτη βρίσκει στοιχεία «μακροπρόθεσμης» φυσικής ανοσίας στον COVID-19, διαπιστώνοντας πως άτομα που ανάρρωσαν από τον COVID-19  (και επέζησαν), εξακολουθούσαν να έχουν προστασία ένα χρόνο αργότερα.

Η ανάρρωση από τον COVID-19 συχνά παρέχει μια μορφή προστασίας γνωστή ως φυσική ανοσία.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η σοβαρή νόσηση από COVID-19 προκαλεί φυσική ανοσία, αλλά ερευνητές στην Ολλανδία προσπάθησαν να δουν εάν τα άτομα που δεν χρειάζονταν νοσοκομειακή περίθαλψη εξακολουθούν να έχουν την προστασία.
Ανίχνευσαν αντισώματα για τον COVID-19, ή σημάδια προηγούμενης λοίμωξης, μεταξύ 95 συμμετεχόντων από τους 497.
Περίπου 
το 70% είχε υψηλά επίπεδα αντισωμάτων.
Από αυτό το υποσύνολο, 
όλα εκτός από ένα παρέμειναν «έντονα οροθετικά» σε όλες τις επισκέψεις παρακολούθησης, οι οποίες διήρκεσαν έως και ένα χρόνο.

 

Βρέθηκαν χαμηλά ποσοστά αποσύνθεσης αντισωμάτων, «υποδηλώνοντας μακροπρόθεσμη φυσική ανοσία», έγραψε με τους συναδέλφους της στην εφημερίδα η Dymphie Mioch, ερευνήτρια υγείας στην Ολλανδία και μία από τους ερευνητές που πραγματοποίησαν τη μελέτη στην επαρχία της North Brabant.
«Η μελέτη επαληθεύει ό,τι γνωρίζουμε για την ανοσία μετά τη μόλυνση: πως επιμένει», δήλωσε στους The Epoch Times σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ο Δρ Jeffrey Klausner, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια που δεν συμμετείχε στην έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Infectious Diseases.

Oι λεπτομέρειες Μελέτης

Η μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε από τις περιφερειακές υγειονομικές αρχές και το Ολλανδικό Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος, ήταν μια μελέτη κοόρτης που περιελάμβανε ανάλυση δειγμάτων αίματος από συμμετέχοντες, οι οποίοι έδιναν αίμα κάθε τρεις μήνες για ένα χρόνο.
Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν νοσηλεύτηκε.
Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν επίσης ερωτηματολόγια, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τη δουλειά, την έκθεση και την ιστορία τους.
Παρακολουθήθηκαν έως και ένα χρόνο ή μέχρι να λάβουν εμβόλιο για τον COVID-19.
Η τελευταία παρακολούθηση πραγματοποιήθηκε στα μέσα του 2021.
Οι ερευνητές 
ανέλυσαν τα επίπεδα των ολικών αντισωμάτων και των αντισωμάτων της ανοσοσφαιρίνης G (IgG).

Η παρουσία αντισωμάτων υποδηλώνει ότι το σώμα προστατεύεται από επαναμόλυνση και σοβαρές ασθένειες.

Οι περισσότερες μελέτες που εξετάζουν τη φυσική ανοσία εξετάζουν πληθυσμούς που παρουσίασαν σοβαρό COVID-19 ή ομάδες εργαζομένων στον τομέα της υγείας.
«Ωστόσο, τέτοιοι πληθυσμοί μπορεί να μην αντιπροσωπεύουν επαρκώς τον γενικό πληθυσμό, ενώ είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να γνωρίζουν τη διάρκεια της προστατευτικής ανοσίας στο συνολικό πληθυσμό», ανέφεραν οι Ολλανδοί ερευνητές.
Ένας μικρότερος αριθμός εγγράφων εξέτασε την ανοσολογική απόκριση στη μόλυνση σε γενόσημους πληθυσμούς, συμπεριλαμβανομένων αμερικανών ερευνητών που βρήκαν μια ανταπόκριση ήταν ανιχνεύσιμη σε περισσότερο από το 90% των συμμετεχόντων για περισσότερους από 5 μήνες μετά τη μόλυνση, και Λιθουανοί ερευνητές που βρήκαν στοιχεία προστασίας έξι μήνες μετά από μόλυνση στο 95% των ατόμων που μελετήθηκαν.
Αυτές οι εργασίες «αναφέρουν αντικρουόμενα δεδομένα σχετικά με τη διάρκεια των ανιχνεύσιμων επιπέδων αντισωμάτων», υπογραμμίζοντας την ανάγκη για διαχρονικές μελέτες ή μελέτες που εξετάζουν τους ανθρώπους με την πάροδο του χρόνου για να μετρήσουν τις αλλαγές, είπαν οι Ολλανδοί ερευνητές.

Περισσότερα για τα ευρήματα

Μεταξύ των συμμετεχόντων, 38 είχαν μειωμένα επίπεδα αντισωμάτων IgG και 44 όχι.
Οι περισσότεροι συμμετέχοντες που αντιμετώπισαν μειώσεις έχασαν αργά την προστασία τους.
Το 11% παρουσίασε μείωση άνω του 50% σε μια περίοδο τριών μηνών. η πλειοψηφία είχε μείωση 9 έως 50%.
Μεταξύ των υπολοίπων σημειώθηκε αύξηση.
Σε ολόκληρο το έτος, μειώσεις αντισωμάτων IgG καταγράφηκαν κυρίως κατά τους πρώτους έξι μήνες.
Για 37 άτομα που ολοκλήρωσαν και τις τέσσερις επισκέψεις, όλα είχαν ανιχνεύσιμα αντισώματα στην τέταρτη επίσκεψη.
Οι περισσότεροι είχαν ισχυρά επίπεδα αντισωμάτων IgG.

Υπήρχαν ενδείξεις ότι τα άτομα με χρόνια νόσο σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση, ενώ οι γυναίκες φαινόταν να έχουν πτώσεις λιγότερο συχνά.
Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που εμφανίζουν πιο σοβαρές περιπτώσεις COVID-19 έχουν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων, αλλά οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η διαφορά στη κοόρτη τους δεν ήταν σημαντική όταν έλαβαν υπόψη αυτόν τον παράγοντα, μετρούμενο ως άτομα με πυρετό.
«Αν και οι συμμετέχοντες που ανέφεραν πυρετό είχαν γενικά υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων στην κοόρτη μας, αυτές οι διαφορές δεν ήταν σημαντικές», είπαν οι ερευνητές.
Συμπερασματικά, μετά από μια αρχική ανοσολογική απόκριση λόγω μιας φυσικής λοίμωξης SARS-CoV-2, παρατηρήσαμε μείωση των επιπέδων αντισωμάτων σε περίπου τους μισούς συμμετέχοντες (κομμώτριες και ξενοδοχοϋπαλλήλους) που συμμετείχαν στην ολλανδική έρευνα.
Ωστόσο, οι περισσότεροι συμμετέχοντες συνέχισαν να έχουν ανιχνεύσιμα επίπεδα αντισωμάτων για έως και ένα χρόνο», έγραψαν.
«Ως εκ τούτου, τα αποτελέσματα των δεδομένων μας από τον πραγματικό κόσμο υποδηλώνουν
 μακροπρόθεσμη ανοσοποιητική προστασία μετά από φυσική μόλυνση.
Μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να διερευνήσουν εάν αυτή η ανιχνεύσιμη φυσική ανοσολογική απόκριση οδηγεί επίσης σε λιγότερες (σοβαρές) επαναμολύνσεις μετά από ένα χρόνο, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτός ο ιός εξελίσσεται συνεχώς σε νέες παραλλαγές», δήλωσε ο καθηγητής στην Καλιφόρνια Klausner.


ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

 

8 σχόλια:

  1. ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΓΟΝΙΔΙΑ ΠΟΥ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΗΡΑΝΣΗ.
    https://www.ertnews.gr/eidiseis/epistimi/epistimones-vrikan-poia-gonidia-prokaloyn-giransi/

    Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Northwestern στο Ιλινόι ανακάλυψαν έναν άγνωστο μέχρι σήμερα παράγοντα που οδηγεί στη γήρανση. Συγκεκριμένα, η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι το μήκος των γονιδίων ευθύνεται για τις περισσότερες αλλαγές που συμβαίνουν σε μοριακό επίπεδο όταν γερνάμε.
    Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τεχνητή νοημοσύνη για να αξιολογήσουν δεδομένα από διάφορους ιστούς που συλλέχθηκαν από ανθρώπους, τρωκτικά και ψάρια. Διαπίστωσαν, ότι τα μεγαλύτερα σε μήκος γονίδια συνδέονται με τη μακροζωία, ενώ τα μικρότερα με μικρότερη διάρκεια ζωής. Έδειξε επίσης ότι τα γονίδια γήρανσης αλλάζουν τη δραστηριότητά τους ανάλογα με το μήκος τους.
    «Οι αλλαγές στη δραστηριότητα των γονιδίων είναι πάρα πολύ μικρές και αφορούν χιλιάδες γονίδια», δήλωσε ο Τόμας Στέγκερ, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Northwestern.
    «Εντοπίσαμε αυτή την αλλαγή σε διαφορετικούς ιστούς και σε διαφορετικά ζώα», πρόσθεσε.
    Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε μεγάλα σύνολα δεδομένων, συμπεριλαμβανομένου του Genotype-Tissue Expression Project, μιας τράπεζας ιστών που χρηματοδοτείται από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ και αρχειοθετεί δείγματα από ανθρώπινους δότες για ερευνητικούς σκοπούς. Στη συνέχεια, ανέλυσε δείγματα ιστών από ανθρώπους, ποντίκια, ένα είδος ψαριού γλυκού νερού και αρουραίους.
    Αξιολόγηση γονιδίων σε τρωκτικά και ψάρια
    Οι ερευνητές εξέτασαν αρχικά δείγματα ιστών από ποντίκια ηλικίας 4, 9, 12, 18 και 24 μηνών. Παρατήρησαν ότι το μέσο μήκος των γονιδίων άλλαξε μεταξύ 4 μηνών και 9 μηνών. Ανέλυσαν επίσης δείγματα γονιδίων από αρουραίους ηλικίας 6 έως 24 μηνών, και ψάρια ηλικίας 5 έως 39 εβδομάδων.
    «Όταν είμαστε νέοι, τα κύτταρά μας μπορούν να αντιμετωπίσουν διαταραχές που οδηγούν σε ανισορροπία της γονιδιακής δραστηριότητας. Αργότερα όμως, δεν μπορούν», δήλωσε ο ερευνητής.
    Μελετώντας τα ανθρώπινα γονίδια
    Οι ερευνητές αξιολόγησαν τις αλλαγές σε ανθρώπινα γονίδια ηλικίας 30 έως 49 ετών, 50 έως 69 ετών και 70 ετών και άνω. Οι μετρήσιμες αλλαγές στη γονιδιακή δραστηριότητα εμφανίστηκαν από τη στιγμή που οι συμμετέχοντες έγιναν μεσήλικες.
    Ο Λούις Αμαράλ, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Northwestern, δήλωσε ότι η ομάδα του διαπίστωσε το ίδιο αποτέλεσμα και μοτίβο στα γονίδια.
    «Αυτό που έχει ενδιαφέρον, είναι ότι ενώ όλα τα ποντίκια που μελετήσαμε είναι γενετικά πανομοιότυπα, έχουν το ίδιο φύλο και μεγάλωσαν στις ίδιες εργαστηριακές συνθήκες, οι άνθρωποι είναι όλοι διαφορετικοί. Όλοι πέθαναν από διαφορετικές αιτίες και σε διαφορετικές ηλικίες. Αναλύσαμε δείγματα από άνδρες και γυναίκες ξεχωριστά και εντοπίσαμε το ίδιο μοτίβο», δήλωσε ο Αμαράλ.
    Ανάλυση πολλαπλών γονιδίων
    Οι ερευνητές παρατήρησαν μικρές αλλαγές σε χιλιάδες διαφορετικά γονίδια στα ζώα που μελέτησαν. Τα νέα στοιχεία αποκλίνουν από τις προηγούμενες εκτιμήσεις ότι η γήρανση προκαλείται από μεμονωμένα γονίδια. Αν και υπάρχουν ασθένειες που προκαλούνται από μεταλλάξεις μεμονωμένων γονιδίων, οι ερευνητές δεν γνωρίζουν αρκετά για τις αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη γήρανση.
    «Επικεντρωνόμασταν κυρίως σε έναν μικρό αριθμό γονιδίων, πιστεύοντας ότι μόνο λίγα γονίδια ευθύνονταν για την ασθένεια», δήλωσε ο Αμαράλ. «Έτσι, ίσως δεν είχαμε επικεντρωθεί στο σωστό πράγμα. Τώρα που έχουμε αυτά τα νέα στοιχεία, είναι σαν να έχουμε ένα νέο όργανο. Κοιτάζοντας τη γονιδιακή δραστηριότητα μέσα από αυτό το νέο φακό θα μπορέσουμε να δούμε τα βιολογικά φαινόμενα με διαφορετικό τρόπο», συνέχισε.
    Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η μελέτη θα συμβάλλει στην ανάπτυξη θεραπειών για την επιβράδυνση ή την αναστροφή της γήρανσης στο μέλλον. Θα μπορούσε επίσης ενδεχομένως να οδηγήσει σε θεραπείες για νευροεκφυλιστικές ασθένειες.
    Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Aging».
    ΠΗΓΗ: Interesting Engineering
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η θεραπεία για την οστεοπόρωση (διφωσφονικά), ενισχύει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος στον πνεύμονα.

    Ακόμα μια περίπτωση σκευάσματος που επιδρά θετικά και ποικιλοτρόπως στον οργανισμό διαπίστωσαν οι επιστήμονες από το Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας Garvan όσον αφορά μια γνωστή θεραπεία για την οστεοπόρωση, η οποία φαίνεται πως ωφελεί και την αναπνευστική λειτουργία.

    Όπως παρατήρησαν οι ερευνητές σε πειραματόζωα, η θεραπεία αυτή ενεργοποίησε τα μακροφάγα κύτταρα των πνευμόνων, έτσι ώστε να δημιουργήσουν μια ισχυρότερη απόκριση ενάντια σε μια απειλή του ανοσοποιητικού συστήματος.

    Τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο eLife βασίστηκαν σε παρατηρήσεις που έγιναν σε προηγούμενες κλινικές δοκιμές κατά τις οποίες τα άτομα που έλαβαν διφωσφονικά είχαν παράλληλα και μειωμένο κίνδυνο πνευμονίας.

    α πειράματα έγιναν σε ποντίκια έχοντας ως βάση τις θετικές επιδράσεις του φαρμάκου αυτού σε προηγούμενες κλινικές μελέτες με στόχο όμως να διαπιστώσουν γιατί προστατεύει από την πνευμονία. Οι ερευνητές χορήγησαν ένα διφωσφονικό που ονομάζεται ζολεδρονικό οξύ στα ζώα και παρακολούθησαν πώς το φάρμακο διοχετεύθηκε σε διαφορετικά κύτταρα.

    «Προηγουμένως θεωρούσαμε ότι τα διφωσφονικά δρουν μόνο στα οστά, αλλά διαπιστώσαμε ότι δεσμεύονται από τα μακροφάγα στον πνεύμονα, τα οποία αποτελούν τα κύτταρα της πρώτης γραμμής που μπορούν να αναγνωρίσουν και να καταστρέψουν ένα παθογόνο κατά τη διάρκεια της ανοσολογικής απόκρισης» σημειώνει η δρ. Marcia Munoz, πρώτη συγγραφέας της μελέτης.

    Στη συνέχεια, η ερευνητική ομάδα εξέτασε την ανοσολογική απόκριση του μοντέλου τους εκθέτοντάς τα ποντίκια σε λιποσακχαρίτες (LPS), ένα μόριο που βρίσκεται στην επιφάνεια των βακτηρίων, το οποίο χρησιμοποιείται συνήθως για να εκτιμηθεί η απόκριση στη μόλυνση.

    Διαπίστωσαν ότι ακόμη και μετά από μία μόνο δόση διφωσφονικών, η δραστηριότητα των μακροφάγων στους πνεύμονες είχε αυξηθεί σε σύγκριση με τα ποντίκια που δεν είχαν λάβει τη συγκεκριμένη θεραπεία.

    «Στον σκελετό, τα διφωσφονικά εμποδίζουν την απώλεια του όγκου του οστού μπλοκάροντας ένα ένζυμο που απαιτείται από τα εξειδικευμένα κύτταρα που διασπούν τα οστά», εξηγεί η Ph.D. φοιτήτρια Emma Fletcher, δεύτερη συγγραφέας της εργασίας. «Στα κύτταρα του ανοσοποιητικού στον πνεύμονα, διαπιστώσαμε ότι η θεραπεία μπλοκάρει το ίδιο ένζυμο, το οποίο σε αυτή την περίπτωση ενίσχυσε την ανοσολογική απόκριση».

    O ανώτερος συγγραφέας και καθηγητής Mike Rogers, επικεφαλής του Εργαστηρίου Θεραπευτικής Οστών στο Ινστιτούτο Garvan σημειώνει σχετικά με τη δράση των μακροφάγων: «Τα μακροφάγα είναι μια από τις πρώτες γραμμές άμυνας ενάντια στη μόλυνση. Εάν τα διφωσφονικά ενισχύουν την ικανότητα αυτών των κυττάρων να ανταποκρίνονται όταν αντιμετωπίζουν ιογενή ή βακτηριακή λοίμωξη, μια ισχυρότερη αρχική ανοσολογική απόκριση μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της λοίμωξης και να οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα. Αυτό είναι κάτι που θα διερευνήσουμε στη συνέχεια».
    Ζ.Π.



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εποχική γρίπη: Έρχεται νέο εμβόλιο mRNA που προστατεύει από 20 υποτύπους του ιού.
    Το εμβόλιο της γρίπης σχεδιάζεται κάθε χρόνο με βάση τα τέσσερα πιο συχνά κυκλοφορούντα στελέχη του ιού της γρίπης και γενικά έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό.

    Ωστόσο, δεν μπορεί να εμποδίσει μία μελλοντική εμφάνιση νεότερων ιών που περνάνε από τα ζώα στον άνθρωπο και δυνητικά μπορούν να προκαλέσουν μία πανδημία γρίπης.

    Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα, που δημοσιεύτηκαν στο έγκριτο διεθνές περιοδικό »Science».

    Μία ομάδα στο NIH σχεδιάζει ένα νέο mRNA εμβόλιο μίας δόσης που επάγει την ανοσία έναντι των 20 γνωστών υποτύπων του ιού της γρίπης. Το εμβόλιο αυτό έχει δείξει ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε προκλινικά μοντέλα και αναμένεται να δοκιμαστεί άμεσα και σε ανθρώπους.

    Δεν αναμένεται όπως και με το εμβόλιο του SARS-CoV-2, να εξαλειφθεί η γρίπη αλλά να μειωθούν οι σοβαρότερες περιπτώσεις γρίπης και η θνητότητα.

    Παλαιότερα είχαν χρησιμοποιηθεί διάφορα αντιγόνα της γρίπης για εμβόλιο, με το σκεπτικό να επάγουν ανοσία ευρέως φάσματος έναντι της γρίπης. Όμως με αυτή την τεχνική δεν ήταν εφικτό να συμπεριληφθούν αντιγόνα πάνω από 4 στελεχών.

    Έτσι η mRNA τεχνολογία εμβολίων μπορεί με βάση τη γνώση του γενετικού κώδικα των ιών να συμπεριλάβει στο εμβόλιο γενετικό υλικό από πολλούς ιούς, επεκτείνοντας έτσι το εύρος της ανοσίας που επάγει το εμβόλιο.

    Τα εμβόλια στοχεύουν συνήθως σε μία πρωτεΐνη της ιικής επιφάνειας γνωστή ως αιμαγγλουτίνη (Η). Τα μόρια mRNA που κωδικοποιούν τμήματα της πρωτεΐνης H, εντάσσονται μέσα σε «νανοσωματίδια» πριν ενταχθούν στα κύτταρα.

    Στα ζωικά μοντέλα το mRNA εμβόλιο της γρίπης ήταν αποτελεσματικό έναντι στη σοβαρή νόσο, τόσο σε ζώα που δεν είχαν προηγούμενη ανοσία όσο και σε όσα είχαν νοσήσει προηγουμένως από κάποιο στέλεχος γρίπης.

    Με βάση τα δεδομένα αυτά, αναμένεται να ξεκινήσουν μελέτες και σε ανθρώπους μέσα στον επόμενο χρόνο.

    Έτσι η γνώση που έχει κατακτηθεί από την πανδημία COVID-19, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την πρόληψη μελλοντικών πανδημιών.

    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  4. ΗΠΑ: Πυρηνική σύντηξη – Πρώτη φορά παράγεται περισσότερη ενέργεια απ’ όση χρειάστηκε.
    Αμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν την Τρίτη (13/12) ότι πέτυχαν ένα «τεράστιο επιστημονικό επίτευγμα» στον τομέα της πυρηνικής σύντηξης, μια μέθοδος που θα μπορούσε κάποια μέρα να φέρει επανάσταση στην παραγωγή ενέργειας στη Γη.
    Σε ένα πείραμα που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα «παρήχθη από τη σύντηξη περισσότερη ενέργεια από όση κατανάλωσαν τα λέιζερ» που χρησιμοποιήθηκαν, ανέφερε το εργαστήριο Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL) της Καλιφόρνιας το οποίο υπάγεται στο υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ.
    Σύμφωνα με το υπουργείο, το πείραμα έγινε στις 5 Δεκεμβρίου και για πρώτη φορά οι επιστήμονες του LLNL πέτυχαν να παραχθεί καθαρό κέρδος (net gain) ενέργειας από τη σύντηξη δύο ελαφρών ατόμων υδρογόνου σε ένα βαρύτερο.
    Στο αμερικανικό πείραμα, που κόστισε 3,5 δισ. δολάρια, οι επιστήμονες θέρμαναν με λέιζερ μια κάψουλα με υδρογόνο με μέγεθος ενός κόκκου πιπεριού. Η θέρμανση και η παραγωγή ενέργειας χρειάστηκαν ελάχιστα εκατομμυριοστά του δευτερολέπτου.
    Η ενέργεια που παρήγαγε το πείραμα ήταν περίπου 3 μεγατζάουλ ενέργειας, έναντι των 2 μεγατζάουλ που χρειάστηκε. Στην πράξη η ενέργεια φτάνει απλώς για να ζεστάνει λίγα λίτρα νερό, ποσότητα που μοιάζει πολύ μικρή, είναι, ωστόσο ένα σημαντικό πρώτο βήμα.
    Η Αράτι Πραμπάκαρ, η διευθύντρια του Γραφείου Επιστημών και Τεχνολογίας του Λευκού Οίκου, είπε ότι το πείραμα συνιστά «ένα τεράστιο παράδειγμα του τι μπορούμε να επιτύχουμε με την επιμονή».
    Η σύντηξη θεωρείται η πλέον αποδοτική και «καθαρή» μορφή ενέργειας. Είναι η διαδικασία που παράγει ενέργεια στο εσωτερικό του ΄Ήλίου και όλων των άστρων.
    Πυρήνες ελαφρών στοιχείων, όπως του υδρογόνου, ενώνοται (συντήκονται) παράγοντας τεράστια ποσότητα ενέργειας. Αντίθετα από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες, η σύντηξη παράγει ελάχιστα ραδιενεργά υπολείμματα και καθόλου αέρια του θερμοκηπίου.
    Το μεγάλο πρόβλημα που ως σήμερα δεν έχει ικανοποιητική λύση είναι πώς μπορεί να υλοποιηθεί η σύντηξη, η οποία απαιτεί τεράστιες θερμοκρασίες και πιέσεις, με τρόπο εύκολο και φτηνό.
    Πυρηνικοί επιστήμονες εκτός του LLNL είπαν ότι το επίτευγμα αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα, όμως απομένουν ακόμη να γίνουν πολλά μέχρι να καταστεί η σύντηξη εμπορικά βιώσιμη.
    Ο Τόνι Ράουλστοουν, ειδικός σε θέματα πυρηνικής ενέργειας στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, εκτιμά ότι η παραγωγή ενέργειας στο πείραμα ήταν μόλις το 0,5% της ενέργειας που χρειάστηκε για να τεθούν αρχικά σε λειτουργία τα λέιζερ. «Επομένως, μπορούμε να πούμε ότι το αποτέλεσμα αυτό (…) είναι μια επιτυχία για την επιστήμη.
    Όμως ακόμη είναι πολύ μακριά από την παραγωγή χρήσιμης, άφθονης, καθαρής ενέργειας», σχολίασε.
    Η βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας χαιρέτισε επιφυλακτικά την πρόοδο αυτή, τονίζοντας όμως ότι για να επιτευχθεί η ενεργειακή μετάβαση η σύντηξη δεν θα πρέπει να επιβραδύνει τις προσπάθειες για την προώθηση άλλων εναλλακτικών λύσεων, όπως είναι η ηλιακή και η αιολική ενέργεια και η πυρηνική σχάση.
    «Είναι το πρώτο βήμα που μας λέει ότι ‘Ναι, δεν είναι απλώς μια φαντασία, μπορεί να γίνει, θεωρητικά’» σχολίασε ο Άντριου Σόουντερ, ειδικός σε θέματα τεχνολογίας στο EPRI, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό ενεργειακής έρευνας και ανάπτυξης.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κρήτη: Νεαρός επιτέθηκε με κλωτσιές στη μητέρα του.
    Άρτα: Εγγονός ξυλοκόπησε άγρια την γιαγιά του.
    Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΛΙΓΟΣΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαλκίδα: Νεκρή 20χρονη μετά από σφοδρή σύγκρουση οχημάτων – Θανατηφόρο τροχαίο.
      ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΝΕΑΡΗ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΝΕΚΡΗ.
      . Ακόμα ένα θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης (14/12) στη Χαλκίδα και συγκεκριμένα στην περιοχή Καμάρες.
      Δύο επιβατικά ΙΧ αυτοκίνητα κάτω από συνθήκες που ερευνώνται, συγκρούστηκαν μετωπικά μεταξύ τους.
      Η σύγκρουση των δύο οχημάτων ήταν σφοδρή και η Πυροσβεστική απεγκλώβισε τους δύο οδηγούς, οι οποίοι διακομίσθηκαν στο Νοσοκομείο της Χαλκίδας.
      Για τη μία 20χρονη κοπέλα ωστόσο που επέβαινε σε ένα εκ των δύο ΙΧ η σύγκρουση αποδείχτηκε μοιραία για τη ζωή της, με την ίδια να αφήνει την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο.
      Στον τόπο του ατυχήματος έσπευσε και η αστυνομία για να ρυθμίσει την κυκλοφορία. Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Χαλκίδας.
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
  6. Βρετανία: «Συναγερμός» για νέο ιό – «Έφυγε» ξαφνικά από τη ζωή 4χρονη.
    «Οι οικογένειες των παιδιών είναι πανικόβλητες - Είναι εξαιρετικά ασύνηθες να χάνεις παιδιά από αυτούς τους ιούς».
    Την ώρα που οι ειδικοί ανησυχούν για την έξαρση των ιώσεων, αλλά και του στρεπτόκοκκου στα παιδιά, ένας νέος ιός έκανε την εμφάνισή του στη Βρετανία, καταγράφοντας τον πρώτο θάνατο μιας 4χρονης.
    «Από τον στρεπτόκοκκο έχουν πεθάνει 16 παιδιά. Το τελευταίο ήταν 12 χρονών, ένα κοριτσάκι από το Μπέρμινγχαμ.
    Χτες συνέβη κάτι πολύ σημαντικό: Με κάλεσε η οικογένεια που μένει στο κέντρο του Λονδίνου, ιδιαιτέρως επιφανής, και το παιδί τους το ένα το 4χρονο, είναι σε ένα από τα πιο ακριβά σχολεία.
    Υπήρξε ένα κοριτσάκι το οποίο απεβίωσε ξαφνικά, 4 ετών, τη Δευτέρα το βράδυ, το οποίο εμφάνισε έναν καινούργιο ιό – Human Metapneumovirus.
    Είναι μια ομάδα ιών, όχι ότι δεν υπήρχαν αυτοί οι ιοί, αλλά δεν τους βλέπαμε, δεν είχαμε θανάτους εύκολα και ειδικά παιδιών υγιών σε αυτή την ηλικία», δήλωσε στην ΕΡΤ η Κική Σονίδου, διευθύντρια στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, πρόεδρος Ελλήνων Γιατρών Ηνωμένου Βασιλείου.
    «Αυτό μας απασχολεί. Το παιδί ταξίδεψε με την οικογένειά του στη Γερμανία, ήταν στο σχολείο μέχρι και την Πέμπτη, την Παρασκευή δεν πήγε λόγω πυρετού. Μέσα σε ένα τριήμερο έκανε πνευμονία, διασωληνώθηκε και κατέληξε τη Δευτέρα το βράδυ.
    Οι οικογένειες των παιδιών είναι πανικόβλητες. Φοβούνται διασπορά. Είναι εξαιρετικά ασύνηθες να χάνεις παιδιά από αυτούς τους ιούς ή να προσβάλλονται από αυτούς τους ιούς. Το να βλέπεις αυτούς τους ιούς τους σπάνιους, τους λιγότερο επιθετικούς να αποδεκατίζουν παιδιά…», συμπλήρωσε η ίδια.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κίνα: Εκρηξη στα κρούσματα κορωνοϊού – Ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι το Πεκίνο έχει μπροστά του πολύ δύσκολους καιρούς.
    Οι πραγματικοί αριθμοί των κρουσμάτων δεν μπορούν πλέον να εκτιμηθούν.
    Η επιδημία του covid-19 εξαπλώνεται ραγδαία στην Κίνα και πλέον είναι αδύνατο να εκτιμηθούν οι πραγματικοί αριθμοί των κρουσμάτων, όπως παραδέχθηκε σήμερα το υπουργείο Υγείας, καθώς τα τεστ δεν είναι πλέον υποχρεωτικά μετά την χαλάρωση των υγειονομικών μέτρων στη χώρα.
    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι η Κίνα έχει μπροστά της «πολύ δύσκολους» καιρούς, ενώ τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ασθενείς με covid νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση σε νοσοκομεία του Πεκίνου.
    Την προηγούμενη Τετάρτη η Κίνα ανακοίνωσε σαρωτικές αλλαγές στους κανόνες για τα τεστ και την καραντίνα, έπειτα από τις έντονες διαμαρτυρίες για τα μαζικά lockdown που είχαν επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των πολιτών, αλλά και είχαν περιορίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού.
    Ωστόσο η ανακούφιση για τη χαλάρωση των μέτρων γρήγορα αντικαταστάθηκε από την ανησυχία εν μέσω αυξανόμενων ενδείξεων ότι η Κίνα ενδέχεται να πληρώσει υψηλό τίμημα για την αλλαγή πολιτικής, καθώς δεν έχει χτιστεί «ανοσία της αγέλης» και το ποσοστό εμβολιασμού μεταξύ των ηλικιωμένων είναι χαμηλό.
    «Είναι πάντα δύσκολο για οποιαδήποτε χώρα να βγαίνει από μια κατάσταση στην οποία υπήρχαν πάρα πάρα πολύ αυστηροί έλεγχοι», επεσήμανε η Μάργκαρετ Χάρι, εκπρόσωπος του ΠΟΥ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Γενεύη χθες, Τρίτη, προσθέτοντας ότι η Κίνα είναι αντιμέτωπη «με μια πολύ σκληρή και δύσκολη περίοδο».
    Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των κρουσμάτων της covid είναι μειωμένος τις τελευταίες εβδομάδες, αν και η μείωση αυτή συνέπεσε με τη μείωση των τεστ.
    Εξάλλου τα στοιχεία αυτά δεν συνάδουν με την κατάσταση που παρατηρείται στη χώρα. Σε νοσοκομεία του Πεκίνου νοσηλεύονται 50 ασθενείς σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν υποκείμενα νοσήματα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Xinhua αργά χθες.
    Οι αριθμοί αυτοί είναι μικροί σε σχέση με το 1,4 δισεκ. κατοίκους της Κίνας, αλλά υπάρχουν αυξανόμενοι φόβοι ότι αυτή είναι η αρχή του νέου κύματος της επιδημίας. Στη χώρα δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι λόγω covid από τις 3 Δεκεμβρίου.
    «Αυτό είναι το τίμημα για να είμαστε ελεύθεροι», σχολίασε η 26χρονη Λίου. «Τώρα είναι ζωτικής σημασίας να βελτιώσουμε τα μέτρα αυτοπροστασίας. Πιστεύω ότι τώρα ο κίνδυνος εξαρτάται από τα άτομα», πρόσθεσε.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...