ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

20 Δεκεμβρίου 2022

ΓΙΑΤΙ Η ΑΝΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΥΧΝΟΤΕΡΗ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ; Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΟΡΜΟΝΩΝ ΤΟΥ ΦΥΛΟΥ. ΜΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΣΥΣΧΕΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΕΚΝΟΠΟΙΪΑΣ (ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΟΙΣΤΡΟΓΟΝΩΝ) ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ (ΑΝΟΙΑ). ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η ΦΥΣΗ ΑΠΕΧΘΑΝΕΤΑΙ ΤΗΝ ΑΤΕΚΝΗ ΓΥΝΑΙΚΑ. Η ΦΥΣΗ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΗΝ ΑΝΟΙΑ (ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ) ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΕΚΝΟΠΟΙΟΥΝ. ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ ΞΑΝΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΟΓΜΑ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ: Η ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΕΙΝΑΙ Η ΒΑΣΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ.


 

Η «ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ» ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΟΠΛΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΝ ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΑ. Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ «ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ» ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ ΟΜΩΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ ΟΠΛΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΚΟΤΩΣΟΥΝ ΕΛΛΗΝΕΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΣΦΥΡΙΖΕΙ ΑΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΨΕΙ ΜΕ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ.



ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΓΟΝΙΜΗ ΑΠΟ ΤΑ 15 ΜΕΧΡΙ ΤΑ 45. ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΟΝΙΜΗ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΓΙΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ; Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΜΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ, ΙΑΤΡΙΚΩΣ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΣ, ΔΕΝ ΩΡΙΜΑΖΕΙ, ΣΩΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ, ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΜΕΤΑ 8-10 ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΚΕΤΟΥΣ. ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ. Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΝΝΕΑΜΗΝΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ ΤΗΣ, ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ ΖΩΗ ΜΟΝΟ ΑΥΤΗ ΣΤΟ ΕΜΒΡΥΟ ΑΛΛΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΖΩΗ ΑΠ' ΑΥΤΟ. ΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ ΤΗΣ, ΕΝΩΜΕΝΟ Μ' ΑΥΤΗΝ, ΕΝΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΟΝ, ΜΙΣΟ ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΚΑΙ ΜΙΣΟ ΞΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΤΗΣ, ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΧΕΤΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΤΟΥ ΑΝΔΡΟΣ ΤΗΣ, ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΩΡΙΜΑΖΟΥΝ ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΗΣ. ΧΩΡΙΣ ΜΕΡΙΚΕΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΕΣ, ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΣΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ.

Οι επιστήμονες είναι ένα βήμα πιο κοντά στο να ανακαλύψουν γιατί οι γυναίκες είναι πολύ πιο πιθανό να αναπτύξουν άνοια από τους άνδρες.

Οι αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης απελευθερώνουν μια πρωτεΐνη που προκαλεί φλεγμονή στον εγκέφαλο.

 

Δοκιμές στους εγκεφάλους ασθενών με Αλτσχάιμερ δείχνουν ότι τα επίπεδα αυτής της πρωτεΐνης -γνωστής ως C3- ήταν έξι φορές υψηλότερα στους εγκεφάλους των γυναικών με Αλτσχάιμερ από ότι των ανδρών.

Τα οιστρογόνα δρουν ως φυσικά αντιφλεγμονώδη και πιστεύεται ότι παίζουν ρόλο στην καταστολή των πρωτεϊνών C3. Ενώ τα επίπεδα των ορμονών του σεξ στους άνδρες αυξάνονται καθώς μεγαλώνουν, τα οιστρογόνα πέφτουν απότομα στις γυναίκες κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης.

Οι επιστήμονες ανακαλύπτουν συνεχώς νέα στοιχεία για τον ρόλο της εμμηνόπαυσης στην ανάπτυξη του Αλτσχάιμερ.

Το Αλτσχάιμερ είναι μια ασθένεια που αλλάζει τη ζωή, καθώς οι άνθρωποι χάνουν τη μνήμη τους, δυσκολεύονται να περπατήσουν, ακόμη και να φάνε σε προχωρημένα στάδια της νόσου.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν φάρμακα που να μπορούν να αναστρέψουν τις επιπτώσεις.

Οι ερευνητές εξέτασαν τους εγκεφάλους 40 ανδρών και γυναικών.

Οι μισοί εγκέφαλοι ανήκαν σε ανθρώπους που είχαν πεθάνει από Αλτσχάιμερ.

Οι δοκιμές αποκάλυψαν 1.449 διαφορετικούς τύπους πρωτεϊνών στον εγκέφαλο που σχηματίζονται καθώς οι άνθρωποι γερνούν, αρκετές από τις οποίες έχουν ήδη συνδεθεί με το Αλτσχάιμερ, συμπεριλαμβανομένης της C3.

Οι πρωτεΐνες, όπως η C3, προκαλούν φλεγμονή στα κύτταρα για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση μιας λοίμωξης.

Μπορούν ωστόσο να αντιδράσουν με τα οξείδια του αζώτου και να προκαλέσουν «καταιγίδα» στο σώμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ.

Φυσιολογικά, οι τροποποιημένες πρωτεΐνες απομακρύνονται από τα οιστρογόνα.

Οι γυναίκες όμως με μειωμένα οιστρογόνα λόγω της εμμηνόπαυσης, παύουν να είναι προστατευμένες, επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι εκτός από την πρόκληση φλεγμονής, οι τροποποιημένες πρωτεΐνες μπορούν να ενεργοποιήσουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού στον εγκέφαλο, τα μικρογλοία.

Αυτά επιτίθενται στις συνάψεις στους νευρώνες και τις καταστρέφουν, σταματώντας την επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων. Οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ έχουν σημαντική απώλεια συνάψεων.

Οι έρευνες σε ανθρώπινα εγκεφαλικά κύτταρα στο εργαστήριο, έχουν δείξει ότι η μείωση των οιστρογόνων οδήγησε σε αύξηση των επιπέδων της τροποποιημένης πρωτεΐνης C3.

Ο Δρ. Stuart Lipton, ειδικός στη μοριακή ιατρική στο Scripps Research στη La Jolla της Καλιφόρνια, δήλωσε: «Τα νέα μας ευρήματά υποδηλώνουν ότι η χημική τροποποίηση ενός συστατικού βοηθά στην πρόκληση της νόσου Αλτσχάιμερ. Αυτό μπορεί να εξηγήσει, τουλάχιστον εν μέρει, γιατί η ασθένεια επηρεάζει κατά κύριο λόγο τις γυναίκες».

Και προσθέτει: «Το γιατί οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να πάθουν Αλτσχάιμερ ήταν ένα μυστήριο, αλλά νομίζω ότι τα ευρήματά μας προσθέτουν ένα σημαντικό κομμάτι στο παζλ που εξηγεί μηχανιστικά την αυξημένη ευπάθεια των γυναικών καθώς γερνούν».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Science Advances.


ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

 

6 σχόλια:

  1. Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδόθηκε στην Αθήνα στις 15-11-2022 σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 47 του Συντάγματος, ύστερα από πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης και γνώμη του Συμβουλίου Χαρίτων:


    ΑΙΡΟΝΤΑΙ

    Οι κατά νόμος συνέπειες που απορρέουν από την καταδίκη του TOSKA LORENC του SOTIR, με την υπ’ αρ. 3105/ 26.11.2003 απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, σε ποινή φυλάκισης οκτώ
    (8) μηνών ανασταλείσα επί τριετία και χρηματική ποινή τριακοσίων (300) ευρώ για την αξιόποινη πράξη της παραχάραξης με σκοπό την κυκλοφορία, προκειμένου να δύναται να αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια με πολιτογράφηση.
    Ο Υπουργός
    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ

    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ελπίδες για την αντιμετώπιση του μελανώματος δίνει το εξατομικευμένο εμβόλιο mRNA.

    Από τον Αναστάσση Περράκη, διευθυντή του Τομέα Βιοχημείας στο Ολλανδικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο και καθηγητή Μακρομοριακών Δομών και Σχεδιασμού Φαρμάκων στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης

    https://dailypharmanews.gr/site/post/27396/Elpides-gia-tin-antimetopisi-tou-melanomatos-dinei-to-exatomikeumeno-embolio-mRNA


    Το μελάνωμα αποτελεί έναν από τους πιο επιθετικούς καρκίνους. Παρά τις προοπτικές που δίνει η χειρουργική αντιμετώπιση, οι όγκοι σε εξελιγμένα στάδια (3 και 4) δεν είχαν καλή πρόγνωση μέχρι πρόσφατα, ακόμα και μετά την χειρουργική αφαίρεση. Η ανάπτυξη της ανοσοθεραπείας, οδήγησε σε εξαιρετικά θεραπευτικά αντισώματα, και βελτίωσε κατά πολύ τις προοπτικές αρκετών ασθενών για επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου. Ακόμα και μετά από αυτές τις εξελίξεις όμως, το μελάνωμα παραμένει για πολλούς ασθενείς ένας ιδιαίτερα δύσκολος στην αντιμετώπιση του καρκίνος, με χαμηλό προσδόκιμο επιβίωσης. Η εταιρεία Moderna, γνωστή από την επιτυχία της με ένα από τα εμβόλια κατά του κορονοϊού που προκαλεί την Covid-19, ανακοίνωσε στις 13 Δεκεμβρίου αρχικά αποτελέσματα από μία κλινική μελέτη που δίνει ελπίδες για ακόμα καλύτερη αντιμετώπιση του μελανώματος. Σε συνεργασία με την Merck, 157 ασθενείς με μελάνωμα σταδίου 3 και 4 μετά από χειρουργική εκτομή του όγκου, χωρίστηκαν τυχαία σε δυο ομάδες. Η πρώτη ομάδα υποβλήθηκε σε θεραπεία με το φάρμακο pembrolizumab, ένα από τα θεραπευτικά αντισώματα που έχουν εγκριθεί και χρησιμοποιούνται με επιτυχία στην θεραπεία του μελανώματος. Το pembrolizumab δρα επιτρέποντας στο ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς να επιτίθεται πιο αποτελεσματικά κατά των καρκινικών κυττάρων του. Η δεύτερη ομάδα, εκτός από το pembrolizumab έλαβε και το νέο εξατομικευμένο εμβόλιο κατά του καρκίνου MRNA-4157/V940, που χρησιμοποιεί την τεχνολογία mRNA της Moderna. Καθώς όλοι οι ασθενείς είχαν υποβληθεί ήδη σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του μελανώματος, οι βιοψίες τους χρησιμοποιήθηκαν για γενετική ανάλυση των όγκων. Με βάση τα ευρήματα της ανάλυσης αυτής, και με υπολογιστικούς αλγόριθμους, οι επιστήμονες της Moderna εντόπισαν κάποιες εξατομικευμένες «σημαίες» (τα λεγόμενα νέο-αντιγόνα) στους όγκους του κάθε ασθενούς. Το εμβόλιο mRNA, περιείχε αυτή την εξατομικευμένη πληροφορία, δίνοντας ξεχωριστές εξειδικευμένες οδηγίες στο ανοσοποιητικό σύστημα του κάθε ασθενούς, να επιτίθεται στα καρκινικά κύτταρα του που έχουν αυτές της σημαίες. Αυτό είναι παρόμοιο με τον τρόπο που το εμβόλιο για την COVID-19 έχει δώσει οδηγίες στο ανοσοποιητικό να στοχεύει την πρωτεΐνη-ακίδα του κορονοϊού.
    Ζ.Π.



    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η πρώτη σημαντική επιτυχία εμβολίων mRNA για τον καρκίνο.

      Η δοκιμή αυτή, κρίθηκε ως επιτυχής, μια και οι ασθενείς της δεύτερης ομάδας που έλαβαν το εμβόλιο mRNA, είχαν 44% μικρότερο κίνδυνο υποτροπής ή θανάτου, σε σύγκριση με τη συνήθη θεραπεία που δόθηκε στην πρώτη ομάδα. Σύντομα αναμένεται η δημοσίευση των αναλυτικών αποτελεσμάτων της μελέτης, αλλά μοιάζει σχεδόν βέβαιο πως οι εταιρείες θα συνεχίσουν με πιο εκτεταμένη μελέτη 3ης φάσης, με αρκετές εκατοντάδες ασθενείς. Αυτή είναι η πρώτη πραγματικά σημαντική κλινική επιτυχία εμβολίων mRNA για τον σκοπό που αναπτύχθηκαν αρχικά, την αντιμετώπιση καρκίνων. Δείχνει επίσης την χρησιμότητα της εξατομικευμένης αντιμετώπισης καρκίνων, με βάση την ανάλυση του γενετικού υλικού του όγκου του κάθε ασθενούς χωριστά. Οι κλινικές δοκιμές φάσης 3, που θα περιλαμβάνουν αρκετές εκατοντάδες ασθενείς, αναμένεται να αρχίσουν σύντομα. Υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία πως στα επόμενα δύο με τρία χρόνια ο συνδυασμός του pembrolizumab με το εμβόλιο MRNA-4157/V940 θα αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικός στην θεραπεία του μελανώματος.



      Τεράστια πρόκληση η ανάληψη του κόστους αυτών των θεραπειών από τα ασφαλιστικά ταμεία

      Υπάρχει όμως και ένα σημαντικό πρόβλημα πίσω από την μεγάλη διαφαινόμενη επιτυχία. Η ανοσοθεραπεία δύο ετών μόνον με pembrolizumab, κοστίζει ήδη αρκετές δεκάδες χιλιάδες Ευρώ ανά ασθενή. Ο συνδυασμός με το εξατομικευμένο εμβόλιο mRNA, είναι πολύ πιθανόν να υπερδιπλασιάσει το κόστος της νέας θεραπείας, όταν (και εάν) αυτή εγκριθεί. Η ανάληψη του κόστους για αυτές τις θεραπείες από τα ασφαλιστικά ταμεία όλων των χωρών, θα είναι μια τεράστια πρόκληση. Πως κάθε κράτος θα μπορέσει να εξασφαλίσει για όλους τους πολίτες του πρόσβαση σε όλες τις θεραπείες που θα έχουν ανάγκη; Μήπως η κοινή δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως στην περίπτωση των εμβολίων του κορονοϊού, μπορεί να είναι κλειδί για την πρόσβαση όλων των Ευρωπαίων πολιτών σε εξελιγμένες θεραπείες για τον καρκίνο αλλά και άλλες ασθένειες;
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
  3. Στοιχεία για την εξέγερση των Μακκαβαίων κατά του Ελληνιστικού Βασιλείου των Σελευκιδών.
    https://arxaia-ellinika.blogspot.com/2022/12/exegersi-makkavaion-basileiou-seleukidon.html
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μαζική παραγωγή βαλλιστικών πυραύλων Tayfun εμβέλειας 1.000χλμ έδωσε ο Ερντογάν.
    Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΙΣΟΠΕΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΩΝ 5.000.000 ΚΑΤΟΙΚΩΝ.
    Αποφάσεις για μαζική παραγωγή διαφόρων πυρομαχικών ελήφθησαν στη σύσκεψη που έγινε υπό την προεδρία του Ταγίπ Ερντογάν αλλά το πιο σημαντικό είναι η εντολή για μαζική παραγωγή των βαλλιστικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς (MRBM) τύπου Tayfun.
    Θυμίζουμε ότι η αρχική ανακοινωμένη εμβέλεια των νέων τουρκικών βαλλιστικών πυραύλων ήταν στα 561χλμ. αλλα πλέον το βεληνεκές παραγωγής πηγαίνει στα 1.000χλμ!
    Έτσι ασχέτως του μέλλοντος του τουρκικού αεροπορικού στόλου των μαχητικών η Άγκυρα επενδύει σε μαζικά πυραυλικά χτυπήματα και μάλιστα εξ αποστάσεως ώστε να μπορέσει να έχει ικανότητα πρώτου πλήγματος.
    Στη ίδια σύσκεψη καταρτίστηκε και σχέδιο για τον εκσυγχρονισμό των F-16.
    «Στα εγχώρια και εθνικά μας συστήματα που χρησιμοποιούν οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και μονάδες ασφαλείας και ελήφθησαν αποφάσεις για 25 διαφορετικά έργα. Για την ενίσχυση της αεράμυνας της χώρας μας. Έχουν ληφθεί αποφάσεις για νέα μαζική παραγωγή συστημάτων SİPER, HİSAR και SUNGUR.
    Μαζί από τους πυραύλους TAYFUN, ATMACA, TRLG-230, KARAOK, GÖKDOĞAN και BOZDOĞAN, ελήφθησαν αποφάσεις για τη μαζική παραγωγή διαφόρων πυρομαχικών για την τορπίλη AKYA και διάφορες πλατφόρμες» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
    «Αξιολογήθηκε η τελευταία κατάσταση στο KIZILELMA, το μη επανδρωμένο μαχητικό αεροσκάφος μας, το οποίο πραγματοποίησε με επιτυχία την πρώτη του δοκιμαστική πτήση μένοντας στον αέρα για 5 ώρες, και συζητήθηκαν νέες δυνατότητες για τα UAV μας.
    Έχουν επίσης αποφασιστεί διάφορα έργα για τον εκσυγχρονισμό των F-16 μας, νέα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και ραντάρ, διάφορες αεροπορικές, χερσαίες και ναυτικές πλατφόρμες, συστήματα επικοινωνίας και πληροφοριών, εξοπλισμός και εξοπλισμός, προσομοίωση, επιμελητεία και ασφάλεια στον κυβερνοχώρο» επισημαίνεται ακόμη στην ανακοίνωση.
    Στη συνάντηση τονίστηκε επίσης ότι είναι απόλυτη ανάγκη για μια πλήρως ανεξάρτητη αμυντική βιομηχανία.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΗΠΑ: Το 2022 κατασχέθηκε ποσότητα φαιντανύλης αρκετή για να… σκοτώσει όλους τους Αμερικανούς.
    Πρόκειται για τεχνητό οπιοειδές εξαιρετικά εθιστικό και 50 φορές ισχυρότερο από την ηρωίνη.
    Η ομοσπονδιακή υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών (DEA), ανακοίνωσε χθες, πως το 2022 κατέσχεσε περισσότερη φαιντανύλη από όση θα χρειαζόταν για να πεθάνει ολόκληρος ο αμερικανικός πληθυσμός, υπογραμμίζοντας τον θανάσιμο κίνδυνο εξαιτίας της ευρείας διάθεσης αυτού του τεχνητού οπιοειδούς.
    Η DEA εξήγησε πως κατασχέθηκαν 50,6 εκατομμύρια πλαστά χάπια τα οποία περιείχαν φαιντανύλη και 4,5 εκατ. τόνοι φαιντανύλης σε σκόνη κατά τη διάρκεια αυτής της χρονιάς.
    Πρόκειται για ποσότητα που αντιστοιχεί σε «πάνω από 379 εκατομμύρια δυνητικά θανατηφόρες δόσεις», κατά τους υπολογισμούς της.
    Σύμφωνα με την ανακοίνωση Τύπου της υπηρεσίας, η φαιντανύλη, στην οποία δεν οφειλόταν παρά μικρό μέρος των θανάτων από υπερβολική δόση πριν από δέκα χρόνια, έχει μετατραπεί σήμερα στην «πιο θανάσιμη απειλή» στη χώρα ως προς τη χρήση ναρκωτικών.
    «Πρόκειται για τεχνητό οπιοειδές εξαιρετικά εθιστικό και 50 φορές ισχυρότερο από την ηρωίνη. Μόλις δυο μιλιγκράμ φαιντανύλης, μικρή ποσότητα που θα μπορούσε να τοποθετηθεί στο άκρο ενός μολυβιού, θεωρείται δόση δυνητικά θανατηφόρα», τόνισε.
    Η φαιντανύλη ενοχοποιείται για μεγάλο μέρος των 107.000 και πλέον θανάτων από υπερβολική δόση στις ΗΠΑ μεταξύ του Ιουλίου του 2021 και του Ιουνίου του 2022, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.
    Καθώς είναι φθηνή και μπορεί να παραχθεί εύκολα, η φαιντανύλη υποκατέστησε οπιοειδή που κανονικά χορηγούνται με συνταγή καθώς και την ηρωίνη στην αγορά ναρκωτικών.
    Σύμφωνα με τη DEA, οι βασικοί διακινητές φαιντανύλης στις ΗΠΑ είναι τα μεξικανικά καρτέλ Σιναλόα και Νέα Γενιά του Χαλίσκο.
    Η φαιντανύλη που διακινούν παρασκευάζεται στο Μεξικό, με χημικά προϊόντα που «κατά μεγάλο μέρος τους προμηθεύονται από την Κίνα», υπογράμμισε η ομοσπονδιακή υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών.
    Μέρος της διακινείται υπό μορφή αντιγράφων χαπιών φαρμάκων που χορηγούνται συνήθως με συνταγή, όπως τα Percocet, OxyContin και Xanax, πάντα σύμφωνα με την ίδια πηγή.
    Περίπου το 60% των πλαστών χαπιών με δραστική ουσία στην πραγματικότητα την φαιντανύλη που υποβλήθηκαν σε εργαστηριακές αναλύσεις από τη DEA περιείχαν δυνητικά θανατηφόρα ποσότητα του συνθετικού οπιοειδούς.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...