ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

27 Δεκεμβρίου 2022

ΠΟΥΤΙΝ: «Η ΡΩΣΙΑ ΠΕΘΑΙΝΕΙ. Το 2050 ο πληθυσμός της Ρωσίας θα είναι μόνο 107 εκατομμύρια». ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΡΩΣΙΑ: ΥΠΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΠΑΙΔΙΚΗ ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑ, ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ, ΠΟΡΝΕΙΑ, ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ, ΦΤΩΧΕΙΑ, ΟΛΙΓΑΡΧΕΣ, ΙΣΛΑΜΙΚΟΣ ΛΑΘΡΟΕΠΟΙΚΙΣΜΟΣ.

 

 

  

Πούτιν: «Η μόνη άμυνα είναι η ενίσχυση των πυρηνικών μας». Ν.Μεντβέντεφ: «Μόνο τα πυρηνικά μας όπλα εμποδίζουν τη Δύση να κηρύξει πόλεμο εναντίον μας».

 

 

 

 

Από το  1993, ο πληθυσμός της Ρωσίας, λόγω της εκτίναξης της θνησιμότητας, μειώθηκε (σύμφωνα με την επίσημη στατιστική υπηρεσία της χώρας – Rosstat) κατά 7 εκατομμύρια, από τα 149 εκατομμύρια το 1993 στα 142 εκατομμύρια σήμερα. Υπολογίζεται, δε, ότι η μείωση του πληθυσμού μέχρι το 2025 θα φτάσει τα 18 εκατομμύρια και μέχρι το 2050 θα έχει ξεπεράσει τα 40 εκατομμύρια.
Ήταν ο ίδιος ο Πούτιν που τον Μάρτη του 2012, σε άρθρο του στην «Komsomolskaya Pravda», ενόψει των προεδρικών εκλογών ομολογούσε ότι «σήμερα ζουν στη Ρωσία 143 εκατομμύρια άνθρωποι σύμφωνα με εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων. Αν οι παρούσες συνθήκες παραμείνουν ίδιες, το 2050 ο πληθυσμός θα είναι 107 εκατομμύρια».

 


Ήδη μια δεκαετία νωρίτερα η 10η Σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης της Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών της Ρωσίας, δημοσίευσε τα συμπεράσματά της σε άρθρο υπό τον τίτλο… «Αργός θάνατος». Όπως σημειωνόταν «οι διαστάσεις και η άνευ προηγουμένου αύξηση της θνησιμότητας και η χειροτέρευση της υγείας του πληθυσμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι τόσο σημαντικές που εμφανίστηκε η απειλή της εθνικής ασφάλειας της χώρας».
Το ποσοστό θνησιμότητας στη Ρωσία είναι τόσο υψηλό ώστε να συγκρίνεται με εκείνο χωρών της Αφρικής. Τα αίτια της αυξανόμενης θνησιμότητας αποδίδονται στην κατάρρευση του συστήματος Υγείας, της Πρόνοιας, στην κακή διατροφή και στην υπαγωγή των Ρώσων σε καθεστώς στρεσογόνων καταστάσεων, όπως η ανεργία. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε στην «LeMonde» ο Ανατόλι Βισένσκι, διευθυντής του δημογραφικού ινστιτούτου της Μόσχας, στη Ρωσία «ο ένας στους τρεις άνδρες πεθαίνει μεταξύ 20 και 60 ετών. Οι Ρώσοι άνδρες έχουν σήμερα προσδόκιμο επιβίωσης τα 61,4 έτη. Ο μέσος όρος ζωής των Ρώσων είναι κάτω από πολύ φτωχότερες χώρες, όπως π.χ. το Μπαγκλαντές». Δηλαδή το προσδόκιμο ζωής των ανδρών στη Ρωσία λίγο απέχει από τα επίπεδα που ίσχυαν την εποχή του τσάρου!

Σύμφωνα με τους επιστήμονες γιατρούς της Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών της Ρωσίας «μέσα σε 10 χρόνια (1989 – 1999) όλες οι κατηγορίες ασθενειών στη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 15,4%».
Η κατάρρευση του συστήματος Υγείας με τη Ρωσία να παρέχει για την υγεία το 4,2% του ΑΕΠ έναντι 8%-10% κατά μέσο όρο στη Δύση.


Μόνο από τη μαζική έξαρση του αλκοολισμού που σημειώθηκε σε διάστημα μιας 20ετίας στη Ρωσία έχασαν τη ζωή τους πάνω από 3 εκατομμύρια άνθρωποι!

Σήμερα υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο 500.000 Ρώσοι πεθαίνουν από το αλκοόλ!

Ας κάνουμε μια σύγκριση: Στα 10 χρόνια πολέμου στο Αφγανιστάν σκοτώθηκαν 12.000 στρατιωτικοί. Με άλλα λόγια, από το αλκοόλ πεθαίνουν κάθε χρόνο στη Ρωσία 40 φορές περισσότερα άτομα από όσα σκοτώθηκαν στις στρατιωτικές απώλειες που είχε σε 10 χρόνια η Σοβιετική Ένωση στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με την έκθεση της «Εστίας πολιτών της Ρωσίας» η επιδημία αλκοολισμού έχει οδηγήσει στο εκπληκτικό φαινόμενο η θνησιμότητα των ελευθέρων ανδρών να είναι τριπλάσια εκείνων που είναι κρατούμενοι στις φυλακές…


Μόνο τη δεκαετία 1999 – 2009, όπως καταγράφεται από την υπηρεσία του ΟΗΕ, ο αριθμός των ναρκομανών αυξήθηκε κατά 60%. Στη σημερινή Ρωσία (στοιχεία της ρώσικης ομοσπονδιακής υπηρεσίας – FSKN) υπάρχουν πάνω από 5 εκατομμύριο άνθρωποι εθισμένοι στα ναρκωτικά. Πάνω από 800.000 Ρώσοι έχουν πεθάνει από το 2001 λόγω της χρήσης ναρκωτικών. Τα κέρδη των εμπόρων ναρκωτικών υπολογίζεται ότι ξεπερνούν ετησίως τα 75 δισ. δολάρια, αφού η Ρωσία έχει μετατραπεί στη μεγαλύτερη αγορά ηρωίνης με το 20% του παγκόσμιου εμπορίου του συγκεκριμένου «προϊόντος» να διενεργείται στο έδαφός της. Μόνο από το Αφγανιστάν εκτιμάται ότι διακινείται ετησίως στα εδάφη της Ρωσίας ηρωίνη αξίας 4,5 δισ. ευρώ…

Τρομακτικά διαμορφώθηκαν τα στοιχεία για τη θνησιμότητα των παιδιών και μητέρων. Η θνησιμότητα των παιδιών στον πρώτο χρόνο της ζωής τους έφτασε να είναι έως και 2 φορές υψηλότερη απ’ ό,τι στις οικονομικά αναπτυγμένες χώρες.
Ο παιδικός πληθυσμός, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2009, είχε μειωθεί τουλάχιστον κατά 12%. Η μητρική θνησιμότητα στη Ρωσία καταγράφηκε έως και κατά τουλάχιστον 5 φορές υψηλότερη απ’ ό,τι στις οικονομικά αναπτυγμένες χώρες.
   Η ίδια η διευθύντρια της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ, η Κάρολ Μπέλαμι, είχε αναγκαστεί να παραδεχτεί, παρουσιάζοντας την έκθεση του 2004, ότι «η οικονομική ανάπτυξη (σ.σ. μετά το 1990) στην Ανατολική Ευρώπη και την πρώην ΕΣΣΔ απέκλεισε τα παιδιά».
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία (και πάλι της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ), ένα στα τρία παιδιά έφτασαν στην Ρωσία να ζει κάτω των ορίων της φτώχειας. Στις ρωσικές πόλεις να κυκλοφορούν πάνω από 2 εκατομμύρια «παιδιά του δρόμου», ενώ πάνω από 700.000 παιδιά να βρίσκονται σε ιδρύματα, «παρατημένα» από τις οικογένειές τους.
Και κάτι ακόμα: Κάθε χρόνο στη εξαφανίζονται πάνω από 30.000 παιδιά, τα οποία είτε καταλήγουν στη «βιομηχανία» λευκής σαρκός, την παιδική πορνεία, είτε θυσιάζονται στο εμπόριο οργάνων…
 

Η θνησιμότητα από φυματίωση σε σύγκριση με το 1990 αυξήθηκε κατά 2,5 φορές. Από το 1990 έως το 1997 η νοσηρότητα από σύφιλη αυξήθηκε κατά 64 φορές.
Εν έτη 2015 μια ασθένεια που θα έπρεπε να έχει εξαφανιστεί, η φυματίωση, εμφάνισε 10,4 εκατομμύρια νέα κρούσματα παγκοσμίως. Όπως εξήγησε πριν από λίγο καιρό στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της ελληνικής Βουλής ο κ. Μιχάλης Κουμπής, (πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας)
«ένα μεγάλο πρόβλημα επανεμφάνισης της φυματίωσης ήταν και η κατάρρευση υγειονομικών συστημάτων. Για παράδειγμα, η πρώην Σοβιετική Ένωση είχε και κατάρρευση του υγειονομικού της συστήματος και, εν συνέχεια, χιλιάδες κόσμου από τις χώρες αυτές όδευσε προς την Ευρώπη, κουβαλώντας μαζί και το πρόβλημα της φυματίωσης».   

Σύμφωνα με τη ρωσική στατιστική υπηρεσία «Rosstat», εντός του 2015 ο αριθμός των Ρώσων, τα εισοδήματα των οποίων δεν ξεπερνούσαν το ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης, αυξήθηκαν σε σχέση με το 2014 κατά 6,7 εκατομμύρια άτομα και ανήλθαν στα 23 εκατομμύρια! Δηλαδή 1 στους 6 Ρώσους «ζούσε» – επισήμως – σε συνθήκες φτώχειας, που σημαίνει ότι δεν διέθετε ούτε καν τα 123 ευρώ μηνιαίως που έχουν ορίσει οι ρωσικές αρχές σαν όριο της φτώχειας στη χώρα…

Τρία χρόνια μετά, φέτος, εν έτει 2018, ο Ρώσος υπουργός Εργασίας Μαξίμ Τοπίλιν παραδέχτηκε ότι κάτω από το όριο της φτώχειας ζουν 20 εκατομμύρια Ρώσοι .

Η αλήθεια, όμως, είναι ακόμα χειρότερη: Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα (Δεκέμβρης 2018) του Ινστιτούτου Κοινωνικής Ανάλυσης & Πρόβλεψης της Ρωσικής Ακαδημίας Εθνικής Οικονομίας & Δημόσιας Διοίκησης (σημείωση: υπάγεται στο Κρεμλίνο) α) το 22% των Ρώσων βρίσκεται στην κατηγορία των φτωχών, στην οποία ανήκουν τα άτομα τα εισοδήματα των οποίων δεν τους επιτρέπουν να αποκτήσουν τίποτα περισσότερο από τα βασικά είδη διατροφής, β) το 35,6% των Ρώσων εντάσσεται στην κατηγορία του καταναλωτικού κινδύνου.

Σύμφωνα, δε, με τον διευθυντή του Ινστιτούτου Οικονομίας της ρωσικής Ακαδημίας Ρουσλάν Γκρίνμπεργκ «μόνο το 20% του ρωσικού πληθυσμού ζει άνετα. Για το ήμισυ σχεδόν του πληθυσμού η ζωή είναι απλώς μια μάχη επιβίωσης»…

Σύμφωνα με την έκθεση (GlobalWealthReport) της CreditSuisse για το 2014:
Το 10% των πλουσιότερων ανθρώπων στη Ρωσία κατέχει το 85% του πλούτου της χώρας και από αυτούς το 1% των πλουσίων της χώρας κατέχει το 74% του συνολικού πλούτου της Ρωσίας! Η «επίδοση» κατατάσσει τη Ρωσία στη χώρα με τη μεγαλύτερη κοινωνική ανισότητα στον πλανήτη. 
Επίσης: Σύμφωνα με την αξιολόγηση και κατάταξη των πλουσιότερων ανθρώπων της Ρωσίας, ο αριθμός των Ρώσων δισεκατομμυριούχων σε σχέση με το 2004 τριπλασιάστηκε και από τους 36 πήγε στους 111. Αυτοί οι 111 άνθρωποι – σε ένα πληθυσμό 143 εκατομμυρίων – κατέχουν το 20% σχεδόν του συνολικού πλούτου. Οι 20 πλουσιότεροι εξ αυτών διαθέτουν περιουσία άνω των 227 δισ. δολαρίων.
Επίσης: Το 2013 η αξία των περιουσιακών στοιχείων των 200 πλουσιότερων Ρώσων επιχειρηματιών είχε καταμετρηθεί στα 488,3 δισ. δολάρια, δηλαδή κατά 42 δισ. δολάρια περισσότερα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

 

  

Η ΥΠΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ, χαρακτησιστικό των ορθόδοξων κοινωνιών.

Στην σημερινή Ρωσία οι Ρωσίδες γυναίκες δεν τεκνοποιούν ή τεκνοποιούν ελάχιστα  (ένα – δύο παιδιά.).  Οι μη ρώσικοι πληθυσμοί αυξάνονται ταχύτατα  και συσσωρεύονται  στα αστικά κέντρα.  Η Μόσχα έχει ήδη 2.000.000 μουσουλμάνους  (από τα 15 εκατομμύρια κατοίκους). Αν αυτή  η τάση συνεχισθεί περί το 2060 ο πληθυσμός της Μόσχας θα αποτελείται  κατά το ήμισυ από μουσουλμάνους.




H σιωπηλή εξαφάνιση της Ρωσίας

 

Εναν αιώνα πριν, ένα φάντασμα επλανάτο πάνω από την Ευρώπη, την Τουρκία, τη Μέση Ανατολή, τις βρετανικές Ινδίες, την Κίνα και την Ιαπωνία. Το φάντασμα ήταν η εκπληκτική αύξηση του πληθυσμού της τσαρικής Ρωσία. Το 1857, η Ρωσία είχε 57 εκατομμύρια κατοίκους. Ως το 1919 είχε φθάσει τα 111 εκατομμύρια. Αντίθετα, ο πληθυσμός της αυτοκρατορικής Γερμανίας ήταν μόλις ο μισός και της Μεγάλης Βρετανίας το ένα τρίτο. Ολόκληρος ο κόσμος φοβόταν.

Δημογραφική παρακμή

Εκατό χρόνια αργότερα, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το αντίθετο φαινόμενο: η Ρωσία παρακμάζει δημογραφικά σε κλίμακα που δεν έχει ποτέ επαναληφθεί στην ανθρώπινη ιστορία. Οι πληθυσμοί των Ινδιάνων της Αμερικής και των Πολυνησίων αποδεκατίστηκαν εξαιτίας της εισβολής ξένων ιών, ενώ ο Τζένγκις Χαν με τις ορδές του ισοπέδωσε τις πόλεις της Κεντρικής Ασίας. Το «μεγάλο άλμα προς τα εμπρός» του Μάο μπορεί να κόστισε τη ζωή σε 30 εκατομμύρια Κινέζους. Ομως, αυτό που συμβαίνει στη Ρωσία είναι μια γενικευμένη μείωση του πληθυσμού, που οφείλεται σε ενδογενείς παράγοντες. Με λίγα λόγια, οι Ρώσοι επέλεξαν αυτή την πορεία, αν και όχι επειδή τους αρέσει. Οι γυμνοί αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί. H ετήσια έκδοση του OHE «Κατάσταση του Παγκόσμιου πληθυσμού 2001» υπολογίζει ότι ο ρωσικός πληθυσμός βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα 145 εκατομμύρια, αλλά θα έχει μειωθεί στα 104 ώς το 2050. O διάσημος Αμερικανός αναλυτής της ρωσικής δημογραφίας Μάρεϊ Φέσμπαχ υπολογίζει ότι ο πληθυσμός της Ρωσίας μειώνεται κατά 750.000 ψυχές ετησίως.

Είναι προφανές πως, εφόσον γεννιούνται τόσο λίγα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, παρότι δεν τους φροντίζουν, πολλαπλασιάζονται. H ρωσική κοινωνία είναι άρρωστη. Τα όρια θνησιμότητας των ανδρών πέφτουν σημαντικά εξαιτίας του αλκοολισμού, ο οποίος έχει εκλάβει δραματικές διαστάσεις, αλλά και εξαιτίας της γενικευμένης έκπτωσης του συστήματος υγειονομικής φροντίδας. Οι έγκυοι γυναίκες και τα παιδιά δεν περιθάλπονται σωστά, ενώ η πλειοψηφία των Ρώσων θεωρεί τα νοσοκομεία επικίνδυνους τόπους που πρέπει πάση θυσία να αποφεύγονται.

Καλύτερα μόνες

Η κατάντια των Ρώσων ανδρών απωθεί τις Ρωσίδες, που προτιμούν να μένουν μόνες τους. Αλλες, εξαιτίας των οικονομικών δυσκολιών, καταφεύγουν στην πορνεία. Για να διατηρεί μια κοινωνία σταθερό τον πληθυσμό της χρειάζεται κατά μέσον όρο να γεννιούνται δύο παιδιά ανά γυναίκα (ή κατά κάτι λιγότερα). Ομως η τωρινή αναλογία είναι μόλις 1,2 παιδιά ανά γυναίκα. Εύλογα λοιπόν, πέρυσι, ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε ότι το δημογραφικό είναι το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ρωσία. Το δημογραφικό, όχι η τρομοκρατία, ούτε η ρύπανση του περιβάλλοντος ούτε η πυρηνική απειλή ούτε η Κίνα. O θάνατος του ρωσικού πληθυσμού είναι ζήτημα προτεραιότητας για τη χώρα.

Το θέμα είναι ότι αυτό δεν έχει συμβεί πουθενά αλλού και δεν υπάρχουν ιστορικά παραδείγματα που θα βοηθούσαν στην υπέρβασή του. Είναι γνωστό ότι όσο μια χώρα αναπτύσσεται, τόσο πέφτει η γεννητικότητα. Ετσι, είναι απόλυτα κατανοητό γιατί η ρωσική γεννητικότητα μειώνεται από την εποχή του Στάλιν και ακόμη περισσότερο από την εποχή της πτώσης της ΕΣΣΔ. Πάντως, αν συνυπολογίσουμε σ’ αυτή την τάση τις δραματικές προοπτικές που αντιμετωπίζουν οι Ρωσίδες σήμερα, καταλαβαίνουμε γιατί δεν θέλουν να παντρευτούν και να κάνουν παιδιά.

Ορισμένες άλλες σύγχρονες κοινωνίες έχουν επιτύχει την ισορροπία ανάμεσα στην ανάπτυξη και τη γεννητικότητα. Οι σκανδιναβικές χώρες, παραδείγματος χάριν, κατάφεραν να πολεμήσουν την υπογεννητικότητα εφαρμόζοντας σημαντικές πολιτικές στήριξης της οικογένειας, ώστε να μην αποφεύγουν τα ζευγάρια να αποκτήσουν δεύτερο παιδί.

Ομως, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι η αλκοολική Ρωσία θα εφαρμόσει το ίδιο γενναιόδωρες πολιτικές στήριξης των γυναικών και των παιδιών. Γι’ αυτό, ο Πούτιν θεωρεί πως η μόνη λύση είναι η οικονομική ανάπτυξη, που θα επιτρέψει -τουλάχιστον θεωρητικά- στους νέους Ρώσους να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους και να φτιάξουν οικογένεια.

Οι ρωσικοί οικονομικοί δείκτες δεν είναι τόσο κακοί όπως στο παρελθόν. H καταστροφική μείωση της παραγωγής έχει συγκρατηθεί και βρίσκεται σε πορεία αργής ανάκαμψης. Οι κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες σταθεροποιούνται, τουλάχιστον στις περιοχές που δεν αντιμετωπίζουν μειονοτικά προβλήματα. Οι ξένοι επενδυτές δείχνουν ξανά ενδιαφέρον και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παρέχει τη στήριξή του.

Μπορούν όμως όλα αυτά να αντιστρέψουν τις δημογραφικές τάσεις; Αμφιβάλλω. Ισως ο πληθυσμός να μειώνεται κατά 500.000 ετησίως αντί των 750.000, όμως η αιμορραγία σίγουρα θα συνεχιστεί.

Ταυτόχρονα με την κρίση στη Μέση Ανατολή, τη διεθνή τρομοκρατία, την κούρσα εξοπλισμών στη Νότια Ασία και την άνοδο της Κίνας (για να αναφέρουμε μόνο μερικά από τα ζητήματα), ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με τη σιωπηλή εξαφάνιση της Ρωσίας. Και αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, δεν ξέρουμε ούτε πού μπορεί να οδηγήσει αυτό ούτε πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί.

 

 

 

ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

 

8 σχόλια:

  1. Εξομάλυνση των σχέσεων: Πρεσβευτής του Ισραήλ στην Τουρκία μετά από τέσσερα χρόνια.
    Η Ιρίτ Λίλιαν έγινε πρεσβευτής - Η Τουρκία και το Ισραήλ ξεκίνησαν να βελτιώνουν τις σχέσεις τους.
    Τα διαπιστευτήρια της επέδωσε στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η νέα πρέσβειρα του Ισραήλ στην Τουρκία, καθώς οι δύο χώρες βαδίζουν προς την εξομάλυνση των σχέσεων τους έπειτα από χρόνια εντάσεων.
    Η Τουρκία και το Ισραήλ ξεκίνησαν να βελτιώνουν τις σχέσεις τους με επισκέψεις υψηλού επιπέδου φέτος, συμπεριλαμβανομένης της επίσκεψης του Ισραηλινού προέδρου Ισαάκ Χέρτζογκ στην Άγκυρα. Συμφώνησαν να διορίσουν αμοιβαία πρεσβευτές τον Αύγουστο.
    Μετά τη νίκη του Βενιαμίν Νετανιάχου στις ισραηλινές εκλογές τον περασμένο μήνα, ο εντολοδόχος Ισραηλινός πρωθυπουργός και ο Ερντογάν συμφώνησαν να «συνεργαστούν για να δημιουργήσουν μια νέα εποχή στις σχέσεις» στη βάση του σεβασμού των αμοιβαίων συμφερόντων.
    Η Ιρίτ Λίλιαν, επιτετραμμένη του Ισραήλ στην Άγκυρα από τον Ιανουάριο του 2021, έγινε πρεσβευτής καταθέτοντας την επιστολή εμπιστοσύνης στον Ερντογάν.
    Κάποτε στενοί περιφερειακοί σύμμαχοι, οι σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας ήταν τεταμένες για περισσότερο από μια δεκαετία, με την Άγκυρα να έχει απελάσει τον Ισραηλινό πρεσβευτή έπειτα από την ισραηλινή επιδρομή το 2010 σε ένα πλοίο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, κατά την οποία σκοτώθηκαν 10 Τούρκοι πολίτες.
    Οι διπλωματικές σχέσεις αποκαταστάθηκαν το 2016, αλλά δύο χρόνια αργότερα η Τουρκία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της από το Ισραήλ και απέλασε τον Ισραηλινό απεσταλμένο όταν ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν μεγάλο αριθμό Παλαιστινιών που είχαν λάβει μέρος σε διαδηλώσεις στη Λωρίδα της Γάζας.
    Αντιμετωπίζοντας ήδη κριτική πριν αναλάβει τα καθήκοντά του, ο Νετανιάχου έχει δεσμευτεί ότι θα κυβερνήσει για όλους τους Ισραηλινούς, παρότι θα ηγηθεί μιας από τις πιο δεξιές κυβερνήσεις στην ιστορία της χώρας.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. «Πράσινο φως» από την Τουρκία για την κατασκευή τριών νέων φρεγατών εγχώριας σχεδίασης, στα πλαίσια του προγράμματος MILGEM.
    Στις 20 Δεκεμβρίου 2022, η Εκτελεστική Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας ενέκρινε την κατασκευή τριών φρεγατών κατηγορίας Istanbul για το τουρκικό ναυτικό.
    Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρόεδρο Ερντογάν, συζητήθηκαν θέματα που σχετίζονται με την επέκταση των εγχώριων συστημάτων που χρησιμοποιούνται από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (TAF) και τις μονάδες ασφαλείας και ελήφθησαν αποφάσεις για 25 διαφορετικά έργα.
    Ένα από τα σημαντικότερα θέματα της συνάντησης ήταν η έγκριση κατασκευής τριών φρεγατών κλάσης Istanbul (I-class) για το Τουρκικό Ναυτικό.
    Το πρώτο πλοίο της κατηγορίας, το μελλοντικό TCG Istanbul, καθελκύστηκε τον Ιανουάριο του 2021 και η πρώτη εγχώρια κατασκευασμένη φρεγάτα έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε υπηρεσία για το τουρκικό ΠΝ το 2023.
    «Η προμήθεια του 6ου, 7ου και 8ου πλοίων που θα κατασκευαστούν στο πλαίσιο του έργου MİLGEM (2η, 3η και 4η φρεγάτες) εγκρίθηκε στη σημερινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής Αμυντικής Βιομηχανίας», ανέφερε η ανακοίνωση μετά το τέλος της συνεδρίασης.
    Κατά τη διάρκεια της έκθεσης IDEF 2021 που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη τον Αύγουστο του 2021, ο επικεφαλής της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας, Ισμαήλ Ντεμίρ, δήλωσε ότι η προμήθεια των νέων τριών φρεγατών θα πραγματοποιηθεί σύντομα και ότι εξετάζονται ιδιωτικά ναυπηγεία για την κατασκευή τους.
    Η επιτροπή ενέκρινε επίσης τη μαζική παραγωγή του αντιπλοϊκού πυραύλου Atmaca και της τορπίλης AKYA, τα οποία αναμένεται να εξοπλίσουν τις νέες φρεγάτες.
    Το Πρόγραμμα Φρεγάτας κλάσης Istanbul ξεκίνησε για την κατασκευή τεσσάρων φρεγατών για να αντικαταστήσει τις παλιές φρεγάτες κλάσης YAVUZ στα μέσα της δεκαετίας του 2020.
    Αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος πολεμικών πλοίων MILGEM, η κλάση Istanbul είναι μια διευρυμένη παραλλαγή της ανθυποβρυχιακής κορβέτας κατηγορίας Ada.
    Οι συγκεκριμένες φρεγάτες θα έχουν περίπου 50% αυξημένη χωρητικότητα καυσίμου και ικανότητα λειτουργίας/ιστιοπλοΐας σε σύγκριση με τις κορβέτες της κατηγορίας Ada.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ισραήλ: «Ο στρατός είναι σε ετοιμότητα να πλήξει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν» λέει ο Α/ΓΕΕΔ.
    «Το επίπεδο ετοιμότητας για μια επιχείρηση στο Ιράν έχει βελτιωθεί δραματικά».
    Ο αρχηγός του επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ, Αβίβ Κοτσάβι, δήλωσε σήμερα ότι η ετοιμότητα του στρατού να εξαπολύσει πλήγματα εναντίον ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων «έχει βελτιωθεί».
    «Το επίπεδο ετοιμότητας για μια επιχείρηση στο Ιράν έχει βελτιωθεί δραματικά», είπε ο Κοτσάβι σε ομιλία του για το Ισραηλινό Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας, όπως μεταδίδει η The Jerusalem Post.
    «Εάν ο στρατός λάβει εντολή να ενεργήσει κατά του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος θα εκπληρώσει την αποστολή που του έχει δοθεί μέσα στην ίδια μέρα», πρόσθεσε.
    Ο Κοτσάβι υποστήριξε ότι το Ιράν επιδιώκει να αναπτύξει εκατοντάδες πυραύλους στη Συρία μαζί με την ανάπτυξη «χιλιάδων σιιτών πολιτοφυλακών». Ο αρχηγός του στρατού είπε ότι το Ισραήλ κατάφερε να διαταράξει το «ιρανικό όραμα για να δημιουργήσει μια δεύτερη Χεζμπολάχ στη Συρία».
    Το Ισραήλ κατηγορεί συχνά την Τεχεράνη ότι εκμεταλλεύεται τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Συρία – όπου το Ιράν υποστηρίζει το καθεστώς Άσαντ – για να δημιουργήσει μια μόνιμη στρατιωτική παρουσία κοντά στα σύνορα του Ισραήλ.
    Κατά καιρούς, το Ισραήλ εξαπολύει αεροπορικές επιδρομές σε θέσεις του συριακού καθεστώτος και των ιρανικών δυνάμεων σε διάφορες συριακές επαρχίες.
    Ζ.Π.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Alka: Ολοκληρώθηκαν οι δοκιμές του συστήματος λέιζερ αντι-drone αναφέρουν οι Τούρκοι.
    Η Τουρκία ολοκλήρωσε πρόσφατα άλλον έναν γύρο δοκιμών στο οπλικό σύστημα «Alka» κατευθυνόμενης ενέργειας για την αντιμετώπιση εχθρικών drones.
    Το σύστημα που αναπτύχθηκε από τη Roketsan είναι ένα από τα πολλά κατευθυνόμενα ενεργειακά όπλα που έχουν αναπτύξει οι τουρκικές αμυντικές εταιρείες, όπως το αμυντικό σύστημα λέιζερ LSS της Aselsan.
    Το Alka χρησιμοποιεί ένα σύστημα ηλεκτρομαγνητικής εμπλοκής και ένα λέιζερ των 50 Watt για να απενεργοποιήσει και να καταστρέψει απειλές μικρής εμβέλειας όπως τα drones. Το σύστημα μπορεί επίσης να εξουδετερώσει αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, όπως αναφέρει η κατασκευάστρια εταιρεία Roketsan.
    Το ηλεκτρομαγνητικό σύστημα λειτουργεί σε εμβέλεια έως και 1.000 μέτρα, ενώ το λέιζερ είναι αποτελεσματικό στα 750 μέτρα. Το σύστημα χρησιμοποιεί αυτόματη αναγνώριση στόχων που βασίζεται σε τεχνητή νοημοσύνη (AI) και είναι ικανό για νυχτερινές λειτουργίες.
    Η Roketsan αποκάλυψε το σύστημα το 2019 μετά από πέντε χρόνια ανάπτυξης, ενώ πλέον η τουρκική εταιρεία εργάζεται για να ενσωματώσει το σύστημα σε ένα όχημα ξηράς.
    «Η κινητή μονάδα θα είναι ιδανική για την προστασία των στρατευμάτων και των επιχειρήσεων, ενώ το σταθερό σύστημα θα προσφέρει προστασία για αρχηγεία, βάσεις, πλοία και άλλα στρατηγικά σημεία», υποστήριξε ένας μηχανικός της Roketsan.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ισραήλ: Η νέα ακροδεξιά κυβέρνηση Νετανιάχου θα προωθήσει τον εποικισμό της Δυτικής Όχθης.
    Παρουσίασε σήμερα τα κυριότερα σημεία του προγράμματός της νέα του κυβέρνησης.
    Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου παρουσίασε σήμερα τα κυριότερα σημεία του προγράμματός της νέα του κυβέρνησης που ορκίζεται αύριο, όπου δίνεται έμφαση στην επέκταση των εβραϊκών οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
    «Ο εβραϊκός λαός έχει αποκλειστικό και αναφαίρετο δικαίωμα σε όλα τα μέρη της Γης του Ισραήλ. Η κυβέρνηση θα ενθαρρύνει και θα προωθήσει τον εποικισμό (…) σε Γαλιλαία, Νεγκέβ, Γκολάν, Ιουδαία και Σαμάρεια», αναφέρει δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από το Λικούντ (το κόμμα του Νετανιάχου) μετά την επίτευξη συμφωνίας με κόμματα υπερορθόξων εβραίων και της άκρας δεξιάς για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
    Ο όρος «Ιουδαία και Σαμάρεια» χρησιμοποιείται σε ισραηλινά έγγραφα για να περιγράψει τη Δυτική Όχθη.
    Το δελτίο Τύπου του Λικούντ αναφέρεται επίσης στις απαιτήσεις των ακροδεξιών εταίρων του να δοθούν μεγαλύτερα περιθώρια στις δυνάμεις ασφαλείας για τη χρήση βίας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Η κυβέρνηση θα ενισχύσει τις δυνάμεις ασφαλείας και θα τις στηρίξει στον αγώνα τους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, υπογραμμίζεται.
    Ο Νετανιάχου ανακοίνωσε επίσης σήμερα την επιλογή του Γιοάβ Γκαλάντ για τη θέση του υπουργού Άμυνας. Τον 64χρονο στρατηγό ε.α. είχε εμπιστευθεί ο Νετανιάχου και σε παλαιότερα κυβερνητικά σχήματα. Γιος πολωνών εβραίων που επέζησαν του Ολοκαυτώματος, ο Γιοάβ Γκαλάντ είχε μακρά σταδιοδρομία στις Ένοπλες Δυνάμεις και διετέλεσε στρατιωτικός ακόλουθος του πρώην πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν.
    Το Λικούντ γνωστοποίησε ότι προορίζει για πρόεδρο της Κνεσέτ τον Αμίρ Οχάνα, ο οποίος το 2019 έγινε ο πρώτος ισραηλινός υπουργός που έχει αποκαλύψει δημοσίως ότι είναι ομοφυλόφιλος.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αναστάσιος Λαυρέντζος: «Η αντικατάσταση του πληθυσμού δεν είναι η λύση για το δημογραφικό».
    «Αυτός είναι ο στρατηγικός στόχος της Τουρκίας».
    Ο Αναστάσιος Λαυρέντζος κατέχει πτυχίο Φυσικής και διπλώματα μεταπτυχιακής ειδίκευσης (MSc) στα Οικονομικά Μαθηματικά και στη Θεωρητική Φυσική.
    Έχει εργαστεί ως διευθυντικό στέλεχος στον τομέα Διαχείρισης Κινδύνων σε μεγάλους ελληνικούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.
    Έχει γράψει τα βιβλία: «Η Θράκη στο μεταίχμιο» και «Σιωπηρή Άλωση – Το Δημογραφικό και το Μεταναστευτικό πρόβλημα της Ελλάδας».
    Ο Αναστάσιος Λαυρέντζος και στο πλαίσιο του εκρηκτικού προβλήματος της λαθραίας και παράνομης μετανάστευσης στη χώρα δήλωσε ότι η απάντηση στο δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα, δεν είναι η αντικατάσταση του πληθυσμού, καθώς αυτό είναι που αποτελεί και τον στρατηγικό στόχο της Τουρκίας.
    Z.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αλβανία: Η 28χρονη Διευθύντρια στην Υπηρεσία πληροφοριών συνελήφθη με 58 κιλά ναρκωτικών.
    Η 28χρονη πληροφοριακός μετέφερε ναρκωτικά από την Κορυτσά στα σύνορα με τα Σκόπια.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΠΕΘΑΝΕ ΑΠΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ 2,5 ΕΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ.
    Στο πένθος βυθίστηκε η οικογένεια της μικρής Ευαγγελίας, που πέθανε σε ηλικία μόλις 2,5 ετών από τις επιπλοκές του κορωνοϊού.
    Σύμφωνα με το loutrakiblog.gr το 2,5 ετών κοριτσάκι διασωληνώθηκε στο νοσοκομείο Κορίνθου, όπου είχε μεταφερθεί δύο ημέρες αφότου νόσησε με Covid-19 και ενώ οι γιατροί έδωσαν μάχη να το κρατήσουν στη ζωή.
    Διασωληνωμένη διακομίσθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Παίδων «Παναγιώτης και Αγλαΐα Κυριακού» στην Αθήνα.
    Η Ευαγγελία νοσηλεύτηκε στη ΜΕΘ του νοσοκομείου. Ωστόσο, όπως είχε πει ο πατέρας της, μεταφέροντας τα λόγια των γιατρών, είχε μόλις 1% πιθανότητα να επιζήσει.
    Ο πατέρας της είχε πει ότι η Covid-19 δημιούργησε φλεγμονή στον εγκέφαλο του παιδιού και νεκρώθηκε το νευρικό της σύστημα.
    Ζ.Π.



    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...