ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

24 Ιουλίου 2021

ΗΠΑ: Νεκρή 10χρονη από πανούκλα στο Κολοράντο... ΟΙ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΝΟΥΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΩΝ.

  

ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΙΛΟΤΟΙ, ΟΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΑΙΔΑΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΙΚΑΡΟΣ. ΟΙ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΙ ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΓΑΒΡΙΗΛ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΙΚΡΟΒΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΟΥΚΛΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ, ΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΟΠΛΑ ΤΩΝ ΙΟΥΔΑΙΩΝ. 

Συναγερμός έχει σημάνει στο Κολοράντο των ΗΠΑ καθώς ένα 10χρονο κοριτσάκι πέθανε από πανούκλα. 


Η πανούκλα μια ασθένεια που συνήθως μεταδίδεται στον άνθρωπο από τους ψύλλους εντοπίστηκε στην επαρχία Λα Πλάτα του Κολοράντο.

Οι αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα για να διαπιστώσουν αν έχουν μολυνθεί και άλλοι από την ασθένεια. 

 Στην συγκεκριμένη Πολιτεία έχουν αναφερθεί 22 κρούσματα πανούκλας από το 2005 έως το 2020. Τα 9 από αυτά ήταν στην επαρχία Λα Πλάτα. 

Το 2015 τέσσερις άνθρωποι πέθαναν από πανούκλα σε όλες τις ΗΠΑ και οι δυο εξ’ αυτών ήταν στο Κολοράντο.


Η πανώλης: «κοινώς πανούκλα.


Φοβερή λοιμώδης νόσος της οποίας η κοιτίδα υπήρξε η Άπω ανατολή. Η νόσος προσβάλλει ανθρώπους και ζώα από αρχαιότατων χρόνων. Οι ειδήσεις μας περί της νόσου στηρίζονται σε ασαφείς περιγραφές όπως π.χ. επί επιδημιών αναφερόμενων εις την Παλαιάν Διαθήκην, καθώς και υπό των αρχαίων Ελλήνων ιατρών (Ιπποκρ. Επιδ. Π,3).   Πρώτος άριστα περιγράφει την νόσο ο Ρούφων ο Εφέσιος, ο οποίος την χαρακτηρίζει ως «λοιμώδη, θανατοδεστάτη και οξυτάτη» η οποία συνήθως παρατηρείται στην Λιβύη, Αίγυπτο και Συρία. Ο Διοσκουρίδης και άλλοι μεγάλοι γιατροί της αρχαιότητας την χαρακτηρίζουν «σφόδρα κακοήθη».  (Ορειβ. ΙΙΙ, 608)
Το μικρόβιο της πανώλους, ευρέθη μόλις το 1894. Καλλιεργείται εύκολα επί όλων των γνωστών θρεπτικών μέσων.
Όταν προσβάλλει τον άνθρωπο, η επώαση εκδηλώνεται μετά από 2 έως και 8 ημέρες. Κόπωση, κεφαλαλγία, ανορεξία, πυρετός,  (39-40 βαθ.) ρίγος, ταχυκαρδία και ταχύπνοια, σύντομα επέρχεται θόλωση διανοίας, ακατάσχετοι εμετοί, δυσεντερώδεις κενώσεις, κώμα, παραλήρημα και το πολύ σε 20 ημέρες επέρχεται ο θάνατος. Συχνά σε βαριές περιπτώσεις ο θάνατος έρχεται την τρίτη ή την έβδομη ημέρα.
Στα ζώα προσβάλλει κατά προτίμηση τα βοοειδή, κατόπιν τα αιγοπρόβατα, τους χοίρους και τους ίππους. Πολλές φορές η θνησιμότητα φτάνει τα 90%.
Ιδιαίτεροι φορείς της νόσου είναι οι μεγάλες μύγες, τα κουνούπια και οι αρουραίοι των αποχετευτικών αγωγών.
Επί πτωμάτων και σε ευνοϊκές συνθήκες, διατηρεί επί μακρόν την λοιμώδη του δύναμη.» 

Ακαδημαϊκός και Πανεπιστημιακός Καθηγητής της Ιστορίας της Ιατρικής Αρ. Π. Κούζης    



                                           Η  ΠΑΝΟΥΚΛΑ
Η επιδημία πανούκλας του Μεσαίωνα (1348-1350) αποτέλεσε ίσως τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή στην ιστορία. Πήρε τη μορφή πανδημίας και ο δείκτης θνησιμότητας ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Η επιδημία προκάλεσε τον μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων από οποιοδήποτε άλλο γεγονός στην ιστορία και χαρακτηριστικά έλεγαν ότι σε κάποιες περιοχές οι επιζώντες δεν ήταν αρκετοί για να θάψουν τους νεκρούς. Συνέπεια της επιδημίας ήταν να χαθεί το ένα τρίτο του πληθυσμού της Ευρώπης. Η επιδημία έφτασε στην Δυτική Ευρώπη το 1347 και πέρασε στην Αγγλία ένα χρόνο αργότερα. Ακολούθησαν η Σκανδιναβία και η Ρωσία. Για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης της πανώλης όλα τα καράβια από το 1347 και μετά απομονώνονταν για 40 μέρες, γεγονός από το οποίο προέκυψε η λέξη καραντίνα, από τη γαλλική έκφραση une quarantaine de jours, δηλαδή, 40 μέρες....

Εστία μόλυνσης ήταν οι αρουραίοι. Συγκεκριμένα, πρόκειται για λοιμώδη νόσο που προκαλείται από ένα βακτήριο,  το βακτήριο Yersinia pestis. Μεταδόθηκε στον άνθρωπο από το τσίμπημα των ψύλλων που παρασιτούσαν στους αρουραίους. 

Τον Μεσαίωνα ο πληθυσμός των αρουραίων αυξήθηκε επικίνδυνα όταν ο Πάπας αποκάλεσε τις γάτες όργανα του Σατανά. Ακολούθησε κύμα μαζικής εξόντωσης κάθε γάτας με αποτέλεσμα οι αρουραίοι να πολλαπλασιαστούν με ταχύτατο ρυθμό. Το βακτήριο της πανούκλας έπληττε τα ζωτικά όργανα του ανθρώπινου οργανισμού και οδηγούσε σε βέβαιο θάνατο. Οι συνθήκες διαβίωσης της εποχής και η έλλειψη υγιεινής ευνόησαν την ταχύτατη μετάδοση. Η ασθένεια εμφανίστηκε σε τρεις μορφές : τη βουβωνική, την πνευμονική και τη σηψαιμική.  
Στην Ευρώπη μέσα σε πέντε χρόνια, 50 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ο πληθυσμός μειώθηκε από 80 εκατομμύρια σε 30. Η επιδημία αφάνισε το 60% του πληθυσμού στις αστικές και αγροτικές περιοχές.

ΜΠΟΡΕΙ  ΝΑ  ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ  Η  ΠΑΝΟΥΚΛΑ  ΣΗΜΕΡΑ;

Η πανώλης μπορεί να επιστρέψει στο μέλλον, καθώς η επιστήμη ακόμα δεν έχει κατανοήσει τον τρόπο εξαφάνισής της.
Η πανούκλα προκαλείται από το βακτήριο Yersinia pestis και σήμερα κυκλοφορούν 155 διαφορετικά στελέχη του, που όλα προέρχονται από το θανατηφόρο μεσαιωνικό στέλεχος.
Οι ερευνητές από πολλές χώρες, με επικεφαλής τον Χέντρικ Πουινάρ του Καναδικού Πανεπιστημίου Μακμάστερ και τον Ντέιβ Βάγκνερ του Πανεπιστημίου της Βόρειας Αριζόνα, έκαναν σχετική δημοσίευση στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό για λοιμώδη νοσήματα "The Lancet Infectious Diseases".
Όπως αναφέρεται τόσο στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», την  βρετανική «Γκάρντιαν» αλλά και στο "New Scientist", οι επιστήμονες δήλωσαν ότι δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός για τον κίνδυνο της πανούκλας. «Χρειάζεται να απαντηθούν ορισμένα ζωτικά ερωτήματα, όπως γιατί η πιο πρόσφατη πανδημία πανούκλας στην μεσαιωνική Ευρώπη, που μεταξύ 1347 - 1351, μέσα σε τέσσερα μόλις χρόνια, εξόντωσε 50 έως 100 εκατομμύρια, σχεδόν τον μισό πληθυσμό της Ευρώπης, τελικά «έσβησε» μόνη της», είπαν οι ερευνητές.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι, δεν μπορεί να αποκλειστεί πως ένα νέο στέλεχος της πανούκλας (βουβωνική πανώλης) θα ξαναεμφανιστεί πάλι από τα τρωκτικά - φορείς και θα πλήξει ξανά τους ανθρώπους στο μέλλον. Το βακτήριο «υπνώττει» στα τρωκτικά, ώσπου ξαφνικά υφίσταται μεταλλάξεις και προκαλεί επιδημίες. Σε χώρες όπως η Μαγαδασκάρη, τα ξεσπάσματα πανώλους συνεχίζουν να είναι συχνά.

«Ευτυχώς τώρα έχουμε αντιβιοτικά, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου, πράγμα που λιγοστεύει τις πιθανότητες μιας ακόμα ανθρώπινης πανδημίας μεγάλης κλίμακας», δήλωσε ο Ντέιβ Βάγκνερ.

«Η νέα μελέτη προκαλεί το ερώτημα γιατί ένας παθογόνος μικροοργανισμός, τόσο πετυχημένος και τόσο θανατηφόρος, έσβησε. Μια πιθανότητα είναι ότι οι ανθρώπινοι πληθυσμοί εξελίχτηκαν, έτσι ώστε έγιναν λιγότερο ευάλωτοι. Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι οι αλλαγές στο κλίμα κατέστησαν πιο δύσκολη την επιβίωση του βακτηρίου» δήλωσε ο καθηγητής Έντουαρντ Χολμς του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ.





Βουβωνική πανώλης: Η θανατηφόρα ασθένεια που αφάνισε εκατομμύρια ανθρώπους.

Η βουβωνική πανώλη είναι μια από τις ασθένειες που που έχει κοστίσει στο παρελθόν τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους.

Τον τελευταίο χρόνο βουβωνική πανώλη έχει εμφανιστεί σε χώρες όπως το Κονγκό και η Μογγολία.

Τι είναι η πανώλης

Η πανώλη, γνωστή και ως πανούκλα είναι οξεία λοιμώδης νόσος, που προκαλείται από το βακτήριο Yersinia pestis (παστερέλλα του Υερσέν). Μεταδίδεται στον άνθρωπο από το τσίμπημα ψύλλων που παρασιτούν σε αρουραίους. Πρόκειται για βαριά ασθένεια, με υψηλό πυρετό και τοξική κατάσταση.

Εμφανίζεται δε σε τρεις μορφές:

βουβωνική (έντονη αιμορραγική λεμφαδενίτιδα),

πνευμονική, που είναι ιδιαίτερα μολυσματική μορφή (βαριά πνευμονία)

σηψαιμική.

Τι είναι η βουβωνική πανώλης

Η βουβωνική πανώλη είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος πανώλης και, σύμφωνα με το iatropedia.gr, προκαλεί εξογκώματα από πολύ πρησμένους και επώδυνους λεμφαδένες κάτω από τα χέρια, στον λαιμό ή στη βουβωνική χώρα. Αν δεν υπάρξει θεραπεία τα βακτήρια μπορούν να εξαπλωθούν σε άλλα μέρη του σώματος.

Η πανώλη προκαλείται από βακτήρια και έχει χαραχθεί στη συλλογική μνήμη της ανθρωπότητας ως η πανδημία που αφάνισε πάνω από 50 εκατομμύρια ανθρώπους στη διάρκεια του Μεσαίωνα. Κάθε χρόνο περίπου 1.000 με 2.000 άνθρωποι μολύνονται από διαφορετικούς τύπους πανώλης, ενώ τα τελευταία χρόνια σημειώθηκαν κρούσματα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη Μαδαγασκάρη και το Περού.

Σύμφωνα με την Αθηνά Στούπη, παθολόγο-λοιμωξιολόγο, Διευθύντρια Λοιμωξιολογικής Κλινικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών θα ήταν πολύ δύσκολο να απειληθεί η χώρα μας από αυτή καθώς προκαλείται από βακτήριο και έτσι, σε αντίθεση με την COVID-19, αντιμετωπίζεται εύκολα με αντιβιοτικά.

 











 

Κονγκό: Εκατοντάδες κρούσματα βουβωνικής πανώλους. ΕΜΦΑΝΙΣΘΗΚΕ Ο «ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ» ΣΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΓΚΟ. ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΙΕΡΕΙΣ ΟΝΟΜΑΖΑΝ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟ ΜΙΧΑΗΛ ΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΜΕΝΟ ΜΕ ΠΑΝΟΥΚΛΑ ΝΕΡΟ, ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΞΟΝΤΩΝΑΝ ΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΤΟΥΣ (ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ). 



AΝ ΞΕΡΑΜΕ ΤΙ ΜΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΜΕ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟ 2006 ΤΟΝ ΦΟΝΟ ΤΟΥ 90% ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΗΣ ΓΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΙΟ «ΑΕΡΟΒΙΟ ΕΜΠΟΛΑ».



 Η ΛΥΣΗ ΤΗΣ ΜΑΓΙΟΜΥΓΑΣ 

 

ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ: «ΘΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΚΛΗΡΟΤΡΑΧΗΛΟΥΣ ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥ, ΣΕ ΑΔΕΛΦΕΣ ΠΟΥ ΖΗΤΑΝΕ ΕΡΩΤΑ». «Πούστηδες και παλληκάρια, θα γίνουνε μαλλιά κουβάρια».




Η ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ ΚΑΙ Η ΣΚΗΝΗ ΤΟΥ ΜΑΡΤΥΡΙΟΥ. Η ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ ΜΕ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΟΠΛΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΟΥΔΑΙΟΥΣ, ΑΠΟ ΤΟ 1200 Π.Χ. ΜΕΧΡΙ ΤΟ 600 Π.Χ.

 

Η ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ: ΕΝΑ ΚΙΒΩΤΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΜΕ ΠΤΩΜΑΤΙΚΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑ. ΟΙ ΝΙΚΗΤΗΡΙΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΙΟΥΔΑΙΩΝ ΕΧΟΥΝ ΠΑΝΤΟΤΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΟΤΙΒΟ. ΟΙ ΙΟΥΔΑΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΨΗΛΑ ΣΕ ΜΙΑ ΠΗΓΗ ΧΕΙΜΑΡΡΟΥ, ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ΚΑΤΩ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΑΔΑ, ΝΑ ΠΙΝΟΥΝ ΑΝΥΠΟΠΤΟΙ ΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΜΕΝΟ ΝΕΡΟ ΤΟΥ ΧΕΙΜΑΡΡΟΥ. 




ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ


3 σχόλια:

  1. Πρώτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων καταγράφηκε στο Τέξας!

    Ένα σπάνιο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων καταγράφηκε στο Τέξας, ανακοίνωσαν χθες τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), το πρώτο κρούσμα του ιού που επιβεβαιώθηκε στην Πολιτεία αυτή.

    Η ιογενής ασθένεια εντοπίστηκε σε έναν Αμερικανό κάτοικο, ο οποίος είχε πρόσφατα ταξιδέψει στη Νιγηρία. Επί του παρόντος νοσηλεύεται σε νοσοκομείο στο Ντάλας.

    «Αν και σπάνιο, αυτό το κρούσμα δεν συνιστά λόγο ανησυχίας και δεν αναμένουμε καμία απειλή για το ευρύ κοινό», δήλωσε ο δικαστής της κομητείας του Ντάλας, Κλέι Τζένκινς.

    Εκτός από τη Νιγηρία, κρούσματα του ιού της ευλογιάς των πιθήκων έχουν επιβεβαιωθεί σε χώρες της κεντρικής και της δυτικής Αφρικής από το 1970. Ένα μεγάλο ξέσπασμα κρουσμάτων σε ανθρώπους στις ΗΠΑ καταγράφηκε το 2003, σύμφωνα με τα CDC.

    Η ομοσπονδιακή υπηρεσία τόνισε πως συνεργάζεται με την αεροπορική εταιρεία, πολιτειακούς και τοπικούς αξιωματούχους υγείας για να επικοινωνήσει με επιβάτες και άλλους που ενδέχεται να ήρθαν σε επαφή με τον ασθενή.

    Η ευλογιά των πιθήκων, που ανήκει στην ίδια οικογένεια ιών με την ευλογιά, είναι μια σπάνια αλλά δυνητικά σοβαρή ιογενής ασθένεια που συνήθως ξεκινά με συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη και πρήξιμο των λεμφαδένων και σταδιακά εξελίσσεται σε ένα εκτεταμένο εξάνθημα στο πρόσωπο και το σώμα.

    Μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω αερομεταφερόμενων σταγονιδίων. Τα CDC επισήμαναν ότι καθώς οι ταξιδιώτες φορούσαν μάσκες για προστασία από τον νέο κορονοϊό, ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού της ευλογιάς των πιθήκων μέσω αερομεταφερόμενων σταγονιδίων σε άλλους επιβάτες στα αεροπλάνα και στα αεροδρόμια ήταν χαμηλός.

    Ο ασθενής μολύνθηκε με το στέλεχος του ιού που συναντάται συχνότερα σε περιοχές της Δυτικής Αφρικής, συμπεριλαμβανομένης της Νιγηρίας, πρόσθεσαν τα CDC.


    Έχουν αναφερθεί τουλάχιστον έξι κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων σε ταξιδιώτες που επέστρεψαν από τη Νιγηρία, πριν από το τρέχον κρούσμα, όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ και τη Σιγκαπούρη, σύμφωνα με τα CDC. Η μόλυνση του Αμερικανού δεν σχετίζεται με τις προηγούμενες.

    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κίνα: Σημειώθηκε ο πρώτος θάνατος, σε κτηνίατρο, από τον ιό των μαϊμούδων Β.

      Ένας 53χρονος κτηνίατρος πέθανε στο Πεκίνο αφού μολύνθηκε με τον ιό των μαϊμούδων Β (BV).

      Έτσι, έγινε ο πρώτος άνθρωπος παγκοσμίως που πεθαίνει από τον συγκεκριμένο ιό, σύμφωνα με τις κινεζικές υγειονομικές αρχές.

      Ο άντρας κόλλησε τον ιό μετά από νεκροψία που έκανε σε δύο μαϊμούδες σε εργαστήριο του Πεκίνου στις 4 και 6 Μαρτίου.

      Ένα μήνα αργότερα, ο κτηνίατρος άρχισε να νιώθει ναυτία και κάνει εμετό ενώ τα συμπτώματα στη συνέχεια κλιμακώθηκαν και παρουσίασε πυρετό και νευρολογικά συμπτώματα.

      Τελικά, πέθανε στις 27 Μαΐου αφού επισκέφτηκε διάφορα νοσοκομεία και γιατρούς, ενώ από τη συλλογή ούρων εμφανίστηκε ο ιός, ωστόσο δεν θεωρείται πιθανό να ον μετέδωσε σε άλλους ανθρώπους, καθώς από τον Απρίλιο που νόσησε, δεν μολύνθηκαν οι στενοί συγγενείς του με τους οποίους είχε επαφή καθώς οι εξετάσεις τους ήταν αρνητικές.

      Έχει εντοπιστεί και στις ΗΠΑ, ωστόσο, δεν υπήρχαν θανατηφόρες ή ακόμη και κλινικά εμφανείς μολύνσεις πριν από το 2021.

      Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών (CDC) αναφέρει ότι μέχρι στιγμής έχει εντοπιστεί μόνο μία περίπτωση μετάδοσης του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο, ωστόσο ακόμη δεν έχει σημάνει συναγερμός.
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
    2. Κονγκό: Εκατοντάδες κρούσματα βουβωνικής πανώλους. ΕΜΦΑΝΙΣΘΗΚΕ Ο «ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ» ΣΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΓΚΟ. ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΙΕΡΕΙΣ ΟΝΟΜΑΖΑΝ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟ ΜΙΧΑΗΛ ΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΜΕΝΟ ΜΕ ΠΑΝΟΥΚΛΑ ΝΕΡΟ, ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΞΟΝΤΩΝΑΝ ΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΤΟΥΣ (ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ).
      https://zenonpapazaxos.blogspot.com/2021/02/blog-post_59.html
      Ζ.Π.

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...