ΗΠΑ: Νεκρή 10χρονη από πανούκλα στο Κολοράντο... ΟΙ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΝΟΥΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΩΝ.
Πρωτοφανή κρούσματα λέπρας έκαναν την εμφάνισή τους σε χιμπατζήδες στην Αφρική, με τους επιστήμονες να εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι. Στην Βραζιλία και στο Τέξας τρώγοντας μολυσμένα αρμαντίλλος διαδόθηκε η Λέπρα. Στο Καμερούν τρώγοντας ένα είδος πιθήκου δημιουργήθηκε με μετάλλαξη το AIDS. Στην Κίνα τρώγοντας νυχτερίδες δημιουργήθηκε ο κορωνοϊός.
Τι θα συμβεί στην Αφρική τρώγοντας πιθήκους με Λέπρα;
Με τον όρο λέπρα, ή αλλιώς νόσος του Χάνσεν, εννοείται χρόνια λοιμώδης ασθένεια του ανθρώπου, που προκαλείται από τα μυκοβακτήρια Mycobacterium leprae και Mycobacterium lepromatosis.
Αγγλικά η νόσος λέγεται leprosy και ετυμολογικά η λέξη έχει ελληνική προέλευση από το λέπος=φλούδα, λέπι--> λεπερός = ο έχων λέπια, φλούδες--> λεπρός. H λέξη λέπρα μεταφέρθηκε δια των λατινικών στα αγγλικά και στις άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες.
Η λέπρα είναι μια αρχαία ασθένεια, η παλαιότερη που είναι γνωστό ότι σχετίζεται με ανθρώπους, με ενδείξεις της να εντοπίζονται σε τόπους ταφής στην Ινδία ήδη από το 2000 π.Χ. Είναι σπάνια στις Ηνωμένες Πολιτείες, με κατά μέσο όρο λιγότερες από 200 περιπτώσεις να έχουν διαγνωστεί ετησίως τα τελευταία 10 χρόνια, κυρίως σε άτομα που μετανάστευσαν από ξένες χώρες όπου η ασθένεια είναι διαδεδομένη. Η ασθένεια απαντάται κυρίως σε τροπικές χώρες όπως η Βραζιλία, η Ινδία, η Ινδονησία και άλλες χώρες της Αφρικής, της νοτιοανατολικής Ασίας και των νησιών του Ειρηνικού. Το 2016 υπήρχαν 214.783 νέες περιπτώσεις παγκοσμίως.
Το μυκοβακτήριο της λέπρας ανακαλύφθηκε το 1873 από το Νορβηγό γιατρό Γκέρχαρντ Αρμάουερ Χάνσεν και αναγνωρίστηκε από τον Άλμπερτ Νάισερ. Ως τότε πολλοί νόμιζαν ότι ήταν κληρονομική.Ο Χάνσεν συμπέρανε τη μολυσματικότητά της και έδειξε ότι ήταν δυνατόν να ελεγχθεί κάπως, αν οι πάσχοντες απομονώνονταν. Η λέπρα αναφέρεται συχνά κατ' ευφημισμόν ως νόσος του Χάνσεν. Η λέπρα παραμορφώνει τα άτομα που πάσχουν αλλοιώνοντας το δέρμα τους, ενώ παρουσιάζονται και εξογκώματα. Επίσης μπορεί να απονεκρώσει τα νεύρα του δέρματος με αποτέλεσμα ο ασθενής να μη νιώθει τίποτα στα σημεία αυτά. Η λέπρα μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα κάθε ηλικίας κυρίως μεγαλύτερα των 3 ετών. Υπολογίζεται ότι καθημερινά νοσούν περίπου 1000 άτομα.
Από το 1981 με υπουργική απόφαση δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούμε τον όρο «Λέπρα» ή «λεπρός» στον γραπτό ή προφορικό δημόσιο λόγο, ούτε και σε επίσημα έγγραφα.
Η επώαση της νόσου είναι περίπου πέντε χρόνια (2-10 χρόνια), με περιπτώσεις ακόμα και 20 χρόνια επώασης.
Όπως γράφει η επίσημη Ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη λέπρα, "Ο μηχανισμός μετάδοσης της λέπρας είναι η παρατεταμένη στενή επαφή με πάσχοντα και η μετάδοση γίνεται κυρίως με τα ρινικά σταγονίδια".
Διακρίνονται δυο βασικές μορφές λέπρας, η λεπρωματώδης και η νευρική, από τις οποίες η πιο βαριά και επικίνδυνη για το περιβάλλον είναι η λεπρωματώδης λέπρα που αναπτύσσεται στο δέρμα κυρίως στα άκρα και το πρόσωπο. Το κύριο σύμπτωμα της νόσου είναι η εμφάνιση μεμονωμένων κόκκινων κηλίδων στο δέρμα που μεγαλώνουν και εξαπλώνονται αργότερα σε όλο το σώμα.
Ο πιο γνωστός μύθος που κυκλοφορεί ακόμα για την ασθένεια είναι πως μεταδίδεται εύκολα. Σύμφωνα όμως με τις τελευταίες μελέτες η λέπρα κατατάσσεται στην τελευταία θέση των μεταδοτικών ασθενειών. Με την φαρμακευτική αγωγή ο ασθενής παύει πλέον να μεταδίδει την ασθένεια και μπορεί να ζήσει μια φυσιολογική ζωή.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Χανσενικών, σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 400 χανσενικοί ασθενείς (έπασχαν από λέπρα ), οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν αποθεραπευτεί. Την τελευταία 20ετία καταγράφηκαν μόνο μεμονωμένα κρούσματα που αφορούσαν λαθρομετανάστες, και κυρίως στην Αττική.
H λαθρομετανάστευση ξανάφερε την λέπρα στην Ελλάδα.
Η εξαφανισμένη από την Ελλάδα ασθένεια της λέπρας επιστρέφει δριμύτερη μέσω των λαθρομεταναστών. Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ο καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), κατέγραφε ένα κρούσμα ανά πενταετία. Από το 2010 όμως υπάρχουν πολλές περιπτώσεις λέπρας σε λαθρομετανάστες, όπως το παρακάτω περιστατικό. Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου εντοπίστηκαν από τους δερματολόγους τέσσερις περιπτώσεις λέπρας, που αφορούσαν λαθρομετανάστες, κατοίκους της Αιτωλοακαρνανίας. Οι ειδικοί είχαν βάλει στο μικροσκόπιο τους ασθενείς, αφενός διότι πρόκειται για μέλη μιας οικογένειας, αφετέρου επειδή τα δύο εξ αυτών αφορούν μικρά παιδιά. Η οικογένεια, διαμένει στην Ελλάδα την τελευταία 10 ετία, ταλαιπωρείτο επί μήνες με δερματολογικά συμπτώματα και λανθασμένες ιατρικές διαγνώσεις. Η διάγνωση της λέπρας έγινε στο πλαίσιο επίσκεψης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου κι εφόσον είχαν «εξαντληθεί» οι γιατροί της περιοχής τους. Ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ ενημέρωσαν αμέσως μόλις πιστοποίησαν την μολυσματική μεταδοτική ασθένεια το περιβάλλον, συγγενικό και φιλικό, της οικογένειας καθώς και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου όπου φοιτούν τα παιδιά. Μάλιστα, έχει προγραμματιστεί η διενέργεια ειδικής εξέτασης στους μαθητές του σχολείου ώστε να εντοπιστούν εγκαίρως τυχόν άλλα κρούσματα.
ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ 4 ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΛΕΠΡΑΣ ΑΝΑ 100.000 ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ
Η νόσος του Χάνσεν έχει εξαλειφθεί μεν στην Ελλάδα αλλά συνεχίζει να απειλεί την χώρα εξ ανατολών. Η συχνότητα εμφάνισης της στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Τουρκία και την Αίγυπτο, αποτελεί «πονοκέφαλο» για τους υγειονομικούς φορείς της Γηραιάς ηπείρου. Σε αυτές τις περιοχές καταγράφονται τέσσερα κρούσματα λέπρας ανά 100.000 πληθυσμού, αριθμός που θεωρείται υψηλός δεδομένου ότι σήμερα το φαρμακευτικό οπλοστάσιο για την καταπολέμηση της λέπρας είναι εξαιρετικά ενισχυμένο και οδηγεί πάντοτε στην αντιμετώπισή της.
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΛΕΠΡΑΣ
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λέπρας γιορτάζεται κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του Ιανουαρίου με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά της Λέπρας (ILEP) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με στόχο την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας για την ασθένεια της λέπρας, που πλήττει 3 εκατομμύρια ανθρώπους σ' όλο τον κόσμο.
Στην Ελλάδα Η ΛΕΠΡΑ είναι εξαιρετικά σπάνια.
Η νόσος δεν ανιχνεύεται με εργαστηριακές εξετάσεις αίματος.
Δεν υπάρχει εργαστηριακή εξέταση για να ανιχνεύσει την νόσο σε προκλινικό στάδιο (όπως, π.χ. η καμπύλη Σακχάρου ανιχνεύει την προδιάθεση για Σακαχαρώδη Διαβήτη).
Δεν υπάρχει εξέταση που να ανιχνεύει την ευαισθησία του ατόμου στην νόσηση από το Μυκοβακτηρίδιο της ν. Χάνσεν.
Δεν είναι κληρονομική, όπως πιστευόταν παλαιότερα.
Μεταδίδεται πολύ δύσκολα και μόνον από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Η μετάδοση γίνεται με την αναπνοή.
Δεν είναι απειλητική για την ζωή και δεν ελαττώνει το προσδόκιμο επιβιώσεως.
Δεν καθιστά τον ασθενή ευαίσθητο σε άλλες λοιμώδεις ή αυτοάνοσες παθήσεις.
Είναι απολύτως ιάσιμη με απλά φάρμακα.
Στις μέρες μας η νόσος θεραπεύεται με απλά αντιβιοτικά φάρμακα, που χορηγούνται σε ορισμένους συνδυασμούς για καθορισμένα χρονικά διαστήματα. Φάρμακα παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιούνται στην θεραπεία της ακμής, των ουρολοιμώξεων, της φυματιώσεως, της αμυγδαλίτιδος, κλπ.
Οταν η θεραπεία γίνεται έγκαιρα, συνήθως δεν προκαλείται καμμιά αναπηρία, δυσμορφία, δυσλειτουργία ή ανικανότητα για εργασία. Χρειάζεται μόνον υπομονή γιατί η θεραπεία διαρκεί μεγάλο χρονικό διάστημα, και απαιτείται τακτικός εργαστηριακός έλεγχος και σωστή επικοινωνία με τον Δερματολόγο.
ΤΑ ΑΡΜΑΝΤΙΛΛΟ ΚΑΙ Η ΛΕΠΡΑ
Τα αρμαντίλλο είναι μικρά θηλαστικά της οικογένειας Δασυποδίδες. Είναι γνωστά επειδή το σώμα τους καλύπτεται από οστεώδες κέλυφος, και η ίδια η ονομασία τους σημαίνει στα ισπανικά «μικρό θωρακισμένο» (little armored one) και προφέρεται Αρμαδίγιο. Υπάρχουν πολλά είδη αρμαντίλλο, και κάποια από αυτά διακρίνονται από τον αριθμό των ζωνών στην «πανοπλία» τους. Όλα τα είδη αρμαντίλλο είναι ιθαγενή στην Αμερική, όπου κατοικούν σε διάφορα είδη περιβάλλοντος. Στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχει μόνο το κοινό αρμαντίλλο, ή αρμαντίλλο με τις εννέα ζώνες (επιστημονική ονομασία: Dasypus novemcinctus) που είναι πολύ συνηθισμένο στο Τέξας.
Το αρμαντίλλο έχει γίνει το επίσημο σύμβολο της πολιτείας του Τέξας. Όμως στο Τέξας θεωρείται παράσιτο και συχνά βρίσκεται νεκρό δίπλα στο δρόμο.
Τα αρμαντίλλο χρησιμοποιούνται συχνά στην έρευνα για τη νόσο του Χάνσεν, καθώς είναι μέσα στα λίγα ζώα (μαζί με τους λαγούς, τους πιθήκους και τα ποντίκια) που μπορούν να προσβληθούν από λέπρα. Είναι ευαίσθητα στη λέπρα λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας σώματος που έχουν, η οποία εξυπηρετεί το μυκοβακτήριο της λέπρας. Τα άγρια αρμαντίλλο μπορούν να μεταφέρουν την ασθένεια, αλλά σπάνια παρατηρείται μετάδοση σε ανθρώπους. Το αρμαντίλλο με τις εννέα ζώνες έχει παράξενο αναπαραγωγικό σύστημα: η γονιμοποίηση καθυστερεί αρκετά μετά το ζευγάρωμα, και το θηλυκό γεννά τέσσερα πανομοιότυπα τετράδυμα του ιδίου φύλου κάθε φορά (πολυεμβρυογονία), τα οποία προέρχονται όλα από ένα ωάριο και μοιράζονται τον ίδιο πλακούντα. Επειδή τα μικρά αρμαντίλλο πάντα είναι ολόιδια, η ομάδα με τα τέσσερα νεογνά χρησιμεύει σε επιστημονικούς, συμπεριφορικούς ή ιατρικούς ελέγχους.
Το Dasypus novemcinctus, (αρμαντίλλο), έχει εξαπλωθεί από τη Βόρεια, Κεντρική έως και τη Νότια Αμερική. Yπάρχουν εκατομμύρια αρμαντίλλο στις νότιες ΗΠΑ, και οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν μαζί τους με διάφορους τρόπους. Τα ζώα χρησιμοποιήθηκαν για το δέρμα τους (τσάντες και παπούτσια), μερικά έγιναν κατοικίδια ζώα και φιλοξενήθηκαν σε ζωολογικούς κήπους, ενώ σε κάποιες περιοχές έγιναν ακόμη και μέρος του μενού μας.
H γιατρός Eleanor Storrs διαπίστωσε ότι τα αρμαντίλλο που μολύνθηκαν με λέπρα παρουσίασαν τις ίδιες δερματικές βλάβες και βλάβες νεύρων με τους ανθρώπους. Λίγο μετά από αυτό, η ίδια και η ομάδα της ανακάλυψαν ότι τα ζώα που ζούσαν στην άγρια φύση στο Τέξας και τη Λουιζιάνα μολύνθηκαν φυσικά από το μικρόβιο. H ευαισθησία του αρμαντίλλο στη λέπρα έδωσε μια ώθηση στην επιστήμη και την ιατρική. Καθώς ήταν έν από τα λίγα ζώα, εκτός από τον άνθρωπο, στο οποίο τα βακτηρίδια μπορούσαν να απομονωθούν, τα αρμαντίλλο επέτρεψαν στους επιστήμονες να μελετήσουν τη λέπρα και πιθανές θεραπείες.
Στην Βραζιλία μία μελέτη επικεντρώθηκε σε ανθρώπους που ζουν σε μια αγροτική περιοχή στη δυτική πολιτεία Pará στον Αμαζόνιο της Βραζιλίας. Οι άνθρωποι που ζουν εκεί συχνά έτρωγαν τα αρμαντίλλο ως πηγή πρωτεΐνης. Επίσης υπήρχε πολλή αλληλεπίδραση ανθρώπων και ζώων: το 19% κυνηγούσε τα ζώα στα δάση και το 65% καθάριζε το κρέας για το μαγείρεμα ή έτρωγε αρμαντίλλο τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Η έρευνα έδειξε ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων είχαν μολυνθεί από τον M. leprae.
Ένα εκπληκτικό ποσοστό της τάξης του 62% των αρμαντίλλο που σκοτώθηκαν από κυνηγούς εμφάνισε σημάδια μόλυνσης, ποσοστό τρεις φορές υψηλότερο από ό, τι στο Τέξας και Λουιζιάνα. Το πιο σημαντικό είναι ότι μια ομάδα 27 ατόμων που έτρωγαν το κρέας τους πιο συχνά είχαν εμφανίσει 50% υψηλότερο ποσοστό στελεχών της λέπρας από άλλες ομάδες, υποδεικνύοντας ότι η αυξημένη κατανάλωση σχεδόν διπλασίασε τον κίνδυνο για την ασθένεια. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η λέπρα μεταδίδεται από τα ζώα σε ανθρώπους στη Βραζιλία (ζωοανθρωπονόσος).
Εντοπίστηκε η "βιολογική αλχημεία" των βακτηρίων της λέπρας.
Πρώτη φορά οι επιστήμονες εντόπισαν σε πειραματόζωα τη «βιολογική αλχημεία» που κάνουν τα βακτήρια της λέπρας, καθώς όταν εισέρχονται σε ένα οργανισμό, μετατρέπουν τα νευρικά κύτταρα σε βλαστοκύτταρα. Αυτή η "έξυπνη και εξελιγμένη" -όπως χαρακτηρίστηκε- ικανότητα αναπρογραμματισμού του σώματος μπορεί πιθανώς να αξιοποιηθεί δεόντως από τους επιστήμονες για καλό πλέον σκοπό στο πεδίο της αναγεννητικής ιατρικής, ώστε να υπάρξουν νέου τύπου θεραπείες με βλαστικά κύτταρα.
Με αυτό τον τρόπο, μια λοιμώδης νόσος, όπως η λέπρα, που έχει βασανίσει την ανθρωπότητα για χιλιάδες χρόνια, θα μπορούσε μελλοντικά να βοηθήσει στη θεραπεία άλλων ασθενειών. Πάνω από 200.000 άνθρωποι παγκοσμίως διαγιγνώσκονται ακόμα κάθε χρόνο με λέπρα (γνωστή και ως νόσος του Χάνσεν), η οποία μέχρι σήμερα παραμένει σε μεγάλο βαθμό μυστηριώδης, ιδίως όσον αφορά τον τρόπο που πλήττει τόσο εκτεταμένα το νευρικό σύστημα των πασχόντων.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή αναγεννητικής βιολογίας Ανούρα Ραμπουκάνα του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας "Cell" (Κύτταρο), σύμφωνα με το BBC, το "Science" και το "Nature", ανακάλυψαν ότι οι συγκεκριμένοι παθογόνοι μικροοργανισμοί έχουν τη δυνατότητα να μετατρέπουν μέρη του μολυσμένου σώματος σε ιστούς πιο χρήσιμους για τα ίδια τα βακτήρια. Κάτι ανάλογο έχουν κάνει στο εργαστήριο διάφορες επιστημονικές ομάδες, π.χ. μετατρέποντας κύτταρα του δέρματος σε πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα, που με τη σειρά τους μπορούν να εξειδικευτούν σε επιμέρους κύτταρα (ήπατος, καρδιάς, εγκεφάλου κ.α.).
"Από τη στιγμή που τα κύτταρά μας είναι δυνατό να χειραγωγηθούν, γιατί ένα βακτήριο να μην το εκμεταλλευθεί;", είπε ο Ανούρα Ραμπουκάνα, τα πειράματα του οποίου -με ποντίκια και καλλιέργειες κυττάρων- έδειξαν ότι το βακτήριο της λέπρας, αφού μολύνει τα νευρικά κύτταρα, μετά από μερικές εβδομάδες αρχίζει να τα μετατρέπει σε βλαστοκύτταρα. Με αυτό τον τρόπο ξεφεύγει καλύτερα από τις άμυνες του ανοσοποιητικού συστήματος, το "ραντάρ" του οποίου παραπλανιέται, επειδή δεν αναγνωρίζει τα μολυσμένα βλαστικά κύτταρα ως "καμουφλάζ" του εχθρικού μικροοργανισμού, ο οποίος έτσι εξαπλώνεται με την άνεσή του, όπου θέλει μέσα σε ένα οργανισμό-στόχο.
Εισβολή και "μεταμφίεση"
Συχνά, αυτά τα μολυσμένα βλαστοκύτταρα -μαζί με τα βακτήρια- βρίσκουν καταφύγιο μέσα στους μυς, όπου και μετατρέπονται σε μυϊκά κύτταρα. Ο ακριβής μηχανισμός της αρχικής πυροδότησης και, στη συνέχεια, της «αλχημικής» μετατροπής που χρησιμοποιούν τα βακτήρια, παραμένει προς το παρόν άγνωστος.
Για "εντυπωσιακή ανακάλυψη" έκανε λόγο ο Ραμπουκάνα, τονίζοντας πως "είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτεται ότι μια βακτηριακή λοίμωξη δημιουργεί τα δικά της βλαστικά κύτταρα". Εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία του ότι η ανακάλυψη όχι μόνο θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση της λέπρας (έως τώρα οι γιατροί δεν ήξεραν πώς ακριβώς εξαπλώνονται τα βακτήριά της σε όλο το σώμα), αλλά γενικότερα θα οδηγήσει στη δημιουργία νέων τρόπων για την ανάπτυξη των βλαστοκυττάρων.
Όπως είπε, πιθανώς θα ήταν εφικτό να χειραγωγηθούν κατάλληλα τα βακτήρια της λέπρας, ώστε να μετατρέψουν τα νευρικά κύτταρα του ασθενούς σε βλαστικά. Στη συνέχεια, μέσω αντιβιοτικών θα σκοτωθούν τα βακτήρια και τα βλαστοκύτταρα θα μπορούν πλέον με ασφάλεια να μεταμοσχευθούν στον ασθενή.
Ο Ανούρα Ραμπουκάνα δεν απέκλεισε μάλιστα ότι και άλλου είδους βακτήρια, πέρα από αυτό της λέπρας (Mycobacterium leprae), τα οποία είναι υπεύθυνα για άλλες λοιμώδεις και νευροεκφυλιστικές ασθένειες, έχουν παρόμοια ικανότητα δημιουργίας βλαστοκυττάρων σε ένα ξένο οργανισμό.
Ο καθηγητής Κρις Μέισον του University College του Λονδίνου, ειδικός στα βλαστοκύτταρα, δήλωσε ότι «η ικανότητα των βακτηρίων να μετατρέπουν το ένα είδος κυττάρου των θηλαστικών σε ένα άλλο είδος συνιστά "αλχημεία" στη φύση και μάλιστα σε μείζονα κλίμακα". Όπως είπε, "το επόμενο ουσιώδες βήμα θα είναι να μεταφραστεί αυτή η νέα πολύτιμη γνώση σε χειροπιαστά αποτελέσματα για τους ασθενείς, μια διαδικασία που μπορεί να πάρει μία δεκαετία". Κατ’ αρχήν όμως θα πρέπει να αποδειχτεί ότι τα βακτήρια της λέπρας δουλεύουν όντως με τον ίδιο "αλχημικό" τρόπο και στους ανθρώπους πέρα από τα ποντίκια.
Αφρική: Εντοπίστηκαν ύποπτα κρούσματα λέπρας σε χιμπατζήδες.
Πρωτοφανή κρούσματα λέπρας έκαναν την εμφάνισή τους σε χιμπατζήδες στην Αφρική, με τους επιστήμονες να εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι.
Μάλιστα το στέλεχος του βακτηρίου που ανιχνεύτηκε στους χιμπατζήδες είναι διαφορετικό από τα στελέχη που μολύνουν συνήθως τον άνθρωπο–μια αναπάντεχη διαπίστωση που δημιουργίες υποψίες ότι κάπου στην αφρικανική ζούγκλα υπάρχει μια άγνωστη φυσική δεξαμενή του παθογόνου παράγοντα.
Η μελέτη δεν έχει υποβληθεί ακόμα σε έλεγχο και παραμένει αδημοσίευτη, είναι όμως διαθέσιμη ως προδημοσίευση εδώ.
Η λέπρα, γνωστή και ως νόσος του Χάνσεν, είναι μια χρόνια λοίμωξη που προκαλείται από το βακτήριο Mycobacterium leprae, καθώς και από το συγγενικό είδος Mycobacterium lepromatosis που ανακαλύφθηκε μόλις το 2008.
Η ασθένεια έπληττε κάποτε εκατομμύρια ανθρώπους, σήμερα όμως έχει εξαφανιστεί από τις ανεπτυγμένες χώρες χάρη στον συνδυασμό αντιβιοτικών που αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1980. Κρούσματα, πάντως, συνεχίζουν να καταγράφονται σε χώρες όπως η Ινδία.
Διαφορετικά στελέχη
Πολλά παραμένουν άγνωστα για τη λέπρα, δεδομένου ότι κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να καλλιεργήσει στο εργαστήριο τα δύο βακτήρια που την προκαλούν. Ασαφές παραμένει εξάλλου το πότε και το πώς εμφανίστηκε η ασθένεια, αν και πρόσφατες γενετικές μελέτες υποδεικνύουν ότι έχει ηλικία εκατομμυρίων ετών, και επομένως προϋπήρχε του ανθρώπου.
Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, σποραδικά κρούσματα λέπρας έχουν καταγραφεί σε αρμαδίλλους στις ΗΠΑ και σε κόκκινους σκίουρους στη Βρετανία. Και στα δύο είδη ανιχνεύεται ένα στέλεχος του M.leprae που συνδέεται εξελικτικά με κρούσματα σε ανθρώπους την εποχή του Μεσαίωνα –κάτι που σημαίνει ότι οι αρμαδίλλοι και οι σκίουροι πιθανότητα μολύνθηκαν από τον άνθρωπο.
Αυτό, όμως, δεν φαίνεται να ισχύει στην περίπτωση της πρωτοφανούς επιδημίας στην Δυτική Αφρική. Χιμπατζήδες με φρικτές αλλοιώσεις του προσώπου εντοπίστηκαν πρώτα στη Γουινέα-Μπισσάου και λίγους μήνες αργότερα στην Ακτή του Ελεφαντοστού, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά.
Ο Φάμπιαν Λέντερτζ, κτηνίατρος του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» στο Βερολίνο, ο οποίος μελετά πληθυσμούς χιμπατζήδων στην Ακτή Ελεφανοστού, ενημερώθηκε για το πρώτο κρούσμα το 2017 (εικόνα πάνω). Αποφάσισε τότε να εξετάσει αναδρομικά τα βιολογικά δείγματα που είχαν συλλεχθεί από τον πληθυσμό τα προηγούμενα χρόνια. Και πράγματι, ίχνη του βακτηρίου της λέπρας ανιχνεύθηκαν σε έναν δεύτερο χιμπατζή που είχε σκοτωθεί από λεοπάρδαλη το 2009.
Χωρίς θεραπεία
Όταν ο Λέντερτζ και οι συνεργάτες του προσδιόρισαν τη γενετική αλληλουχία του βακτηρίου, διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για στελέχη που σπάνια ανιχνεύονται στον άνθρωπο. Επιπλέον, το στέλεχος της Νέας Γουινέας ήταν διαφορετικό από ό,τι το στέλεχος της Ακτής Ελεφαντοστού, ένδειξη ότι οι δύο επιδημίες έχουν διαφορετική προέλευση.
Δυστυχώς, οι προσβεβλημένοι χιμπατζήδες δεν είναι δυνατόν να υποβληθούν σε θεραπεία. «Οι ασθενείς πρέπει να λαμβάνουν αντιβιοτικά για μήνες, κάτι που απλά δεν γίνεται στα άγρια ζώα» εξηγεί ο Λέντερτζ στον δικτυακό τόπο του Science.
Ο ερευνητές θεωρεί απίθανο να μολύνθηκαν οι χιμπατζήδες από ανθρώπους, δεδομένου ότι η λέπρα μεταδίδεται δύσκολα και μόνο έπειτα από παρατεταμένη επαφή με ασθενείς. Κρούσματα δεν έχουν καταγραφεί σε ανθρώπινους πληθυσμούς κοντά στις προστατευόμενες περιοχές όπου ζουν οι χιμπατζήδες, και οι επιστήμονες που παρακολουθούν τα ζώα φροντίζουν πάντα να κρατούν απόσταση αρκετών μέτρων.
Η εικόνα που προκύπτει είναι οι χιμπατζήδες μολύνθηκαν είτε από κάποιο άλλο ζώο είτε από βακτήρια που ενδεχομένως κυκλοφορούν ελεύθερα στο περιβάλλον.
Σύμφωνα με το Science, βασικοί ύποπτοι είναι τα τρωκτικά, αν και το M.leprae έχει βρεθεί να μολύνει ακόμα και έντομα και αμοιβάδες σε συνθήκες εργαστηρίου.
Στο μεταξύ, τίποτα δεν μπορεί να γίνει για την προστασία των απειλούμενων χιμπατζήδων στις δύο αφρικανικές χώρες, αν και οι πληθυσμοί στο σύνολό τους δεν δείχνουν να απειλούνται από την ασθένεια.
Όπως όμως επισημαίνει ο Λέντερτζ, η λέπρα «αποτελεί μια επιπλέον απειλή, μετά τη λαθροθηρία, την καταστροφή του ενδιαιτήματος και άλλες ασθένειες».
ΖΩΟΑΝΘΡΩΠΟΝΟΣΟΙ
Εντοπίστηκαν κρούσματα γρίπης των πτηνών σε αγρόκτημα. Η Δανία έδωσε εντολή για θανάτωση 25.000 κοτόπουλων. Η Γερμανία διέταξε να σφαγιαστούν 16.100 γαλοπούλες.
Η Δανία, έπειτα τη σφαγή εκατομμυρίων βιζόν, έδωσε εντολή να θανατωθούν 25.000 κοτόπουλα, αφού εντόπισε κρούσματα γρίπης των πτηνών H5N8 σε ένα αγρόκτημα, σταματώντας τις εξαγωγές πουλερικών και αυγών σε χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τουλάχιστον τρεις μήνες.
Η μαζική θανάτωση των πουλερικών γίνεται αφότου κρούσματα της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκαν σε άγρια πτηνά στο δυτικό τμήμα της χώρας τις τελευταίες ημέρες, την ώρα που κρούσματα καταγράφηκαν και σε άλλες χώρες της Ευρώπης τις τελευταίες εβδομάδες.
Νωρίτερα σήμερα, η Γερμανία διέταξε να σφαγιαστούν 16.100 γαλοπούλες, αφότου εντοπίστηκε η ίδιου τύπου γρίπη των πτηνών σε ένα αγρόκτημα στη βόρεια Γερμανία.
Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής και Τροφίμων της Δανίας επισήμανε σε μια ανακοίνωση ότι δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα μόλυνσης ανθρώπων στην Ευρώπη και ότι για τα σημερινά ευρήματα έχουν ενημερωθεί οι αρχές της ΕΕ.
ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ
Γυναίκα αυτοκτόνησε στο Νοσοκομείο Καβάλας πέφτοντας από τον 3ο όροφο φωνάζοντας «έχω κορωνοϊό» - Κυβέρνηση, «αντιπολίτευση» και ΜΜΕ (τουρκοκάναλα) οδηγούν τους ευάλωτους πολίτες σε απόγνωση;
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ συνεχής τρομολαγνεία που έχει επιβληθεί από την κυβέρνηση οδήγησε μια 52χρονη, που ήταν θετική στον κορωνοϊό, να βάλει τέλος στην ζωή της όταν πήδηξε από τον τρίτο όροφο του νοσοκομείου Καβάλας.
Οι πολίτες έχουν οδηγηθεί σε απόγνωση και σε συνδυασμό με την εύθραυστη ψυχολογική τους κατάσταση οδηγούνται σε πράξεις αυτοκαταστροφικές.
Η 52χρονη γυναίκα έγραψε με ανατριχιαστικό τρόπο τον επίλογο της ζωής της. Σύμφωνα με πληροφορίες αργά χθες το βράδυ (17/11) πήδηξε στο κενό από τον τρίτο όροφο του νοσοκομείου, όπου νοσηλευόταν με κορωνοϊό. Ο θάνατός της, ήταν ακαριαίος.
Στο νοσοκομείο έσπευσαν γρήγορα αστυνομικοί, που διαπίστωσαν πως η 52χρονη είχε προσπαθήσει πριν από λίγες μέρες να αυτοκτονήσει ξανά. Τότε έφτασε μόνη στην πλαζ στην περιοχή Γλάστρες στο Παληό Καβάλας και προσπάθησε πέφτοντας στην θάλασσα να δώσει τέλος στη ζωή της. Έγινε όμως αντιληπτή από περίοικους οι οποίοι την έσωσαν ακούγοντάς την να αναφωνεί συνεχώς ότι έχει προσβληθεί από covid19.
Ζ.Π.
«ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΡΩΤΑ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΛΛΗΝΕΣ Ή ΡΩΣΟΙ. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗ, ΝΑ ΑΠΟΒΑΛΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗ. ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ. ΠΡΩΤΑ Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ».
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος: « Έχει σχεδόν 50 χρόνια που εργαζόμαστε για την σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδοξίας. Πιστεύω ότι η επικείμενη Σύναξη θα είναι καθοριστικής σημασίας για το κατά πόσο θα συνέλθει η Μεγάλη Σύνοδος. Η Ορθόδοξη Εκκλησία πρέπει να δώσει απαντήσεις στον σύγχρονο άνθρωπο για μια σειρά ζητήματα».
Σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο «εκείνο, το οποίο εμποδίζει την Ορθοδοξία να λάβει αποφάσεις είναι ο εθνικισμός. Δηλαδή, κάθε Προκαθήμενος βλέπει πρώτα την εθνική του καταγωγή και έπειτα την Ορθοδοξία». Πρέπει, τονίζει, «πρώτα όλοι να είμεθα Ορθόδοξοι και κατά δεύτερο λόγο να είμαστε Έλληνες, Ρώσοι, Άραβες, Σλάβοι κλπ. Αν δεν αποβάλλουμε τον εθνισμό μας και να θέσουμε υπέρ άνω όλων την Ορθοδοξία, δυστυχώς δεν θα πάμε καλά».
Ζ.Π.
COVID-19: Πόσες μέρες μπορεί να είστε ήδη μεταδοτικοί προτού βγει θετικό το τεστ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι μπορεί να είναι μεταδοτικοί για περίπου δύο ημέρες πριν από την ανάπτυξη συμπτωμάτων COVID-19.
Μάλιστα, ακριβώς πριν από την ανάπτυξη συμπτωμάτων COVID-19 είναι όταν οι άνθρωποι είναι πιθανότατα οι πιο μεταδοτικοί, σύμφωνα με τον δρ. Werner Bischoff, ειδικό μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο Wake Forest.
Άτομα που δεν αναπτύσσουν ποτέ συμπτώματα (ασυμπτωματικοί) μπορούν επίσης να μεταδώσουν τον κορωνοϊό. Αυτό είναι ένα πρόβλημα επειδή πολλοί άνθρωποι δεν σκέφτονται καν να κάνουν τεστ, εκτός εάν ανέπτυξαν συμπτώματα ή ήξεραν ότι είχαν εκτεθεί στον ιό SARS-CoV-2 (π.χ. στενή επαφή με γνωστό κρούσμα).
Αλλά υπάρχει ένα πιο περίπλοκο μέρος σε αυτήν την ερώτηση:
Τι γίνεται αν κάποιος γνωρίζει ότι εκτέθηκε, αλλά το τεστ COVID-19 βγει αρνητικό; Θα μπορούσε να είναι μεταδοτικός ούτως ή άλλως;
Η απάντηση είναι… ίσως.
Ένα αρνητικό τεστ COVID-19 εντός λιγότερο των 7 ημερών μετά την έκθεση στον κορωνοϊό “είναι ένας πολύ, πολύ κακός δείκτης για το αν έχετε τον ιό”, δήλωσε ο δρ. Alan Wells του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ.
Κάποια τεστ είναι λιγότερο ακριβή από άλλα και πρέπει να λάβετε υπόψη την περίοδο επώασης, πρόσθεσε.
Ένα αρνητικό τεστ μεταξύ 7 και 10 ημερών από την έκθεση στον κορωνοϊό είναι ένας καλύτερος δείκτης, είπε ο δρ. Wells, αλλά ακόμα και τότε μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην είναι θετικοί μέχρι αργότερα.
“Γι 'αυτό εάν είστε σίγουροι ότι ήρθατε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, θα πρέπει να φοράτε μάσκα και θα πρέπει να αυτο-απομονωθείτε όσο είναι εφικτό, για να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα”, κατέληξε.
Ζ.Π.
Κομισιόν: Εγκρίθηκε νέα σύμβαση με την CureVac για αγορά 225 εκατ. δόσεων εμβολίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωστοποίησε ότι εγκρίνει πέμπτη σύμβαση με την ευρωπαϊκή φαρμακευτική εταιρεία CureVac, στην οποία προβλέπεται, αφενός, η αρχική αγορά 225 εκατομμυρίων δόσεων για λογαριασμό όλων των κρατών μελών της ΕΕ.
Η σημερινή σύμβαση με την CureVac διευρύνει το ήδη ευρύ χαρτοφυλάκιο εμβολίων που πρόκειται να παραχθούν στην Ευρώπη, στο οποίο περιλαμβάνονται οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί με τις εταιρείες AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV και BioNtech-Pfizer, καθώς και οι διερευνητικές συνομιλίες με την εταιρεία Moderna. Αυτό το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο εμβολίων θα εξασφαλίσει ότι η Ευρώπη είναι καλά προετοιμασμένη για εμβολιασμό, μόλις τα εμβόλια αποδειχθούν ασφαλή και αποτελεσματικά. Τα κράτη μέλη μπορούν επίσης να αποφασίσουν να δωρίσουν τα εμβόλια σε χώρες χαμηλότερου ή μεσαίου εισοδήματος ή να τα ανακατευθύνουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε: «Λίγες ημέρες μετά τη σύμβασή μας με τη BioNTech και Pfizer, είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω μια νέα συμφωνία με μια πολλά υποσχόμενη ευρωπαϊκή εταιρεία. Η Επιτροπή έχει εξασφαλίσει μέχρι σήμερα τουλάχιστον 1,2 δισ. δόσεις και εκπληρώνει τη δέσμευσή της για εξασφάλιση ισότιμης πρόσβασης σε ασφαλή, αποτελεσματικά και οικονομικά προσιτά εμβόλια όχι μόνο για τους πολίτες της ΕΕ αλλά και για τα φτωχότερα και πλέον ευάλωτα άτομα του κόσμου. Τα περισσότερα από αυτά τα υποψήφια εμβόλια βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο κλινικών δοκιμών και ελπίζουμε ότι η διαδικασία έγκρισης θα επιβεβαιώσει αυτά τα θετικά αποτελέσματα. Μόλις εγκριθούν, θα αναπτυχθούν γρήγορα και θα μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε την πανδημία».
Η κ. Στέλλα Κυριακίδου, επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, δήλωσε: «Με την αύξηση του αριθμού των ασθενών που πάσχουν από COVID σε ολόκληρη την ΕΕ, η ύπαρξη ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου είναι πιο σημαντική από ποτέ για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Με αυτή την πέμπτη συμφωνία προαγοράς εμβολίου επεκτείνουμε περαιτέρω τις δυνατότητες για να μπορέσουν σύντομα οι πολίτες της ΕΕ και οι οικονομίες μας να επανέλθουν με ασφάλεια στην ομαλότητα. Αποτελεί ακόμη ένα ορόσημο στη στρατηγική της ΕΕ όσον αφορά τα εμβόλια και απόδειξη των οφελών της συνεργασίας σε μια πραγματική Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας».
Η CureVac, ευρωπαϊκή εταιρεία με έδρα τη Γερμανία, υπέγραψε στις 6 Ιουλίου δανειακή σύμβαση ύψους 75 εκατ. ευρώ με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την ανάπτυξη και την εκτεταμένη παραγωγή εμβολίων, συμπεριλαμβανομένου του υποψήφιου εμβολίου της CureVac κατά της COVID-19. Η CureVac πρωτοστατεί στην ανάπτυξη μιας εντελώς νέας κατηγορίας εμβολίων με βάση το αγγελιαφόρο RNA (mRNA), το οποίο μεταφέρεται στα κύτταρα με νανοσωματίδια λιπιδίων. Αυτή η πλατφόρμα εμβολίων έχει αναπτυχθεί την τελευταία δεκαετία. Η βασική αρχή είναι ότι το εν λόγω μόριο μπορεί να λειτουργήσει ως φορέας δεδομένων, με τη βοήθεια του οποίου ο οργανισμός μπορεί να παραγάγει από μόνος του δραστικές ουσίες για την καταπολέμηση διάφορων νόσων.
Η Επιτροπή αποφάσισε να υποστηρίξει το εμβόλιο αυτό βασιζόμενη σε έγκυρη επιστημονική αξιολόγηση, στην τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε, στην εμπειρία της εταιρείας όσον αφορά την ανάπτυξη εμβολίων, καθώς και στην παραγωγική της ικανότητα να προμηθεύσει το σύνολο της ΕΕ.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ Ζ.Π. Από όλα τα παρασκευαζόμενα εμβόλια ο Ζ.Π πιστεύει ότι αυτό της Γερμανικής εταιρείας CureVac θα είναι το πλέον αποτελεσματικό και κυρίως το περισσότερο ασφαλές. Ο λόγος: η υπερβολική προσοχή που δίνουν οι επιστήμονες της CureVac στην ασφάλεια. Το ίδιο έκαναν και στην παρασκευή των προηγούμενων εμβολίων τους π.χ. της Λύσσας. Μοναδικό μειονέκτημα: λόγω ακριβώς πς υπερβολικής προσοχής και φροντίδας καθυστερούν στην παρασκευή του. Ήδη οι ίδιοι δήλωσαν ότι είναι πίσω τρεις περίπου μήνες από τους ανταγωνιστές τους.
Ζ.Π.
Πρόεδρος CureVac: «Θα παράγουμε από 300 έως 400 εκατ. δόσεις εμβολίου το 2021 και 600 εκατ. το 2022».
ΔιαγραφήΟ Πρόεδρος της CureVac Ζαν Στεφάν, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στη βελγική εφημερίδα Le Soir, ανέφερε πως η εταιρεία αναμένεται να παραγάγει «από 300 έως 400 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου το 2021 και 600 εκατομμύρια το 2022».
«Όταν εμβολιαζόμαστε, δεν το κάνουμε μόνο για εμάς τους ίδιους αλλά για να προστατευτεί και ο πληθυσμός» σημειώνει ο Ζαν Στεφάν και προσθέτει ότι «για να είναι ένα εμβόλιο αποτελεσματικό, πρέπει να καλύψουμε το 60%-70% του πληθυσμού για να σταματήσει να κυκλοφορεί ο ιός. Εάν δεν εμβολιαστεί παρά μόνο το 40%, ο ιός θα συνεχίσει να κυκλοφορεί».
Παράλληλα, ο κ. Στεφάν επισημαίνει ότι «οι πιο ηλικιωμένοι είναι πιο εύκολο να πειστούν, αλλά είναι πιο πολύπλοκο για τους νέους».
«Ορισμένοι θα ανεβάσουν πυρετό, θα έχουν ρίγη για μερικές ημέρες, άλλοι όχι. Είναι φυσιολογικό» αναφέρει ο Πρόεδρος της CureVac.
Ερωτηθείς για το πότε θα ήταν εφικτό να εμβολιαστούν τα 8 εκατομμύρια των Βέλγων, σημειώνει ότι «θα ήταν στο τέλος του 2021, στις αρχές του 2022. Οι πρώτες παραδόσεις πιθανότατα θα ξεκινήσουν τον Μάρτιο και στη συνέχεια θα εμβολιαστούν σταδιακά κατά τη διάρκεια του έτους, καθώς η παραγωγή εξελίσσεται. Και θα υπάρξει μια ευρωπαϊκή διανομή, καθώς προχωράμε, μεταξύ των διαφόρων χωρών».
«Ένα καλό εμβόλιο θα πρέπει να προστατεύει από ασθένειες και λοιμώξεις, να μειώνει τη μετάδοση και να παρέχει ανοσία για χρόνια. Θα υπάρξουν περιπτώσεις επαναμόλυνσης, αλλά πολύ λιγότερες από ό,τι εάν δεν εμβολιάζαμε» συμπληρώνει ο Ζαν Στεφάν.
Σχετικά με την πιθανή τιμή του εμβολίου, αναφέρει: «δεν μπορώ να το πω, αλλά η Ευρώπη έχει διαπραγματευτεί με έξι προμηθευτές και είπε ότι το εύρος τιμών κυμαίνεται μεταξύ 5 και 15 ευρώ».
Τέλος, για τις συνθήκες συντήρησης του εμβολίου, ο πρόεδρος της εταιρείας σημειώνει ότι «το δικό μας είναι σταθερό στους 4 βαθμούς και μας δίνει μια περίοδο τριών μηνών για διανομή».
Ζ.Π.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ Ζ.Π. Από όλα τα παρασκευαζόμενα εμβόλια ο Ζ.Π πιστεύει ότι αυτό της Γερμανικής εταιρείας CureVac θα είναι το πλέον αποτελεσματικό και κυρίως το περισσότερο ασφαλές. Ο λόγος: η υπερβολική προσοχή που δίνουν οι επιστήμονες της CureVac στην ασφάλεια. Το ίδιο έκαναν και στην παρασκευή των προηγούμενων εμβολίων τους π.χ. της Λύσσας. Μοναδικό μειονέκτημα: λόγω ακριβώς της υπερβολικής προσοχής και φροντίδας καθυστερούν στην παρασκευή του. Ήδη οι ίδιοι δήλωσαν ότι είναι πίσω τρεις περίπου μήνες από τους ανταγωνιστές τους.
ΔιαγραφήΖ.Π.
Εμβόλιο BioNTech - Pfizer: Προχωρά η διαδικασία έγκρισης - Αύριο η αίτηση άδειας επείγουσας χρήσης στις ΗΠΑ.
Την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου αναμένεται να ζητήσουν από τις ΗΠΑ, την άδεια επείγουσας χρήσης του υποψήφιου εμβολίου κατά του κορωνοϊού η γερμανική εταιρεία BioNTech και ο συνεργάτης της, η φαρμακοβιομηχανία Pfizer, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος τούρκος Ουγκούρ Σαχίν.
Σε συνέντευξή του στο CNN σήμερα το πρωί, ο Σαχίν είπε ότι η εταιρεία θα υποβάλει έγγραφα για την επείγουσα χρήση του εμβολίου στην Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).
Να σημειωθεί πως η τελική ανάλυση της τρίτης φάσης του εμβολίου έδειξε πως ήταν 95% αποτελεσματικό στην πρόληψη λοιμώξεων, ακόμη και σε ηλικιωμένους ενήλικες, και δεν προκάλεσε σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια, δήλωσε η Pfizer την Τετάρτη.
Μετά την ανακοίνωση του εμβολίου των BioNTech/Pfizer, ακολούθησε η σπουδαία ανακοίνωση από την αμερικανική εταιρεία Moderna, απογειώνοντας τα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο, καθώς όπως φαίνεται ο έλεγχος του κορωνοϊού τελικά φαίνεται να είναι ορατός.
«Εάν όλα πάνε βάση σχεδίου, ο κορωνοϊός θα μπορούσε να τεθεί υπό έλεγχο στα μέσα του 2021»
Όπως δήλωσε ο Σαχίν, αναμένει πως η διαδικασία έγκρισης του εμβολίου θα ολοκληρωθεί και η διανομή θα ξεκινήσει πριν από το τέλος του 2020. Είπε ότι εάν όλα πάνε βάση σχεδίου, ο κορωνοϊού θα μπορούσε να τεθεί υπό έλεγχο στα μέσα του 2021.
«Ανάλογα με το πόσο γρήγορα γίνει η αναθεώρηση, ενδέχεται να λάβουμε έγκριση ή έγκριση υπό όρους μέσα στο 2020, κάτι που μπορεί να μας βοηθήσει να ξεκινήσουν την διανομή των πρώτων παρτίδων εμβολίων ήδη το 2020» δήλωσε ο Σαχίν προσθέτοντας πως δεν μπορούσε να πει ακριβώς πόσο χρόνο θα χρειαζόταν η διαδικασία ελέγχου.
Πώς θα επιτευχθεί μια σχετική κανονικότητα το ερχόμενο καλοκαίρι
Ο Σαχίν τόνισε επίσης πως η BioNTech έχει ήδη στείλει δεδομένα κατασκευής του εμβολίου στην αμερικανική ρυθμιστική αρχή. «Εκπληρώσαμε τις απαιτήσεις που ορίζονται από το FDA και φυσικά κοινοποιήσαμε τα δεδομένα κατασκευής» δήλωσε.
«Στόχος μας είναι να παρέχουμε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις τους πρώτους 4 με 5 μήνες του 2021 και αυτό θα έχει αντίκτυπο στον έλεγχο του κορωνοϊού. Είμαι βέβαιος ότι αν όλα πάνε καλά, και έχουμε μια πολύ οργανωμένη παροχή εμβολίων, θα μπορούσαμε να έχουμε ένα κανονικό καλοκαίρι και χειμώνα το 2021».
Ο διευθύνων σύμβουλος της BioNTech τόνισε επίσης, τον σημαντικό ρόλο που πρέπει να διαδραματίσουν οι κυβερνήσεις στην επόμενη φάση της πανδημίας.
«Ο στόχος πρέπει να είναι, από όλες τις κυβερνήσεις, να διασφαλιστεί ότι υπάρχει υψηλό ποσοστό εμβολιασμού στον πληθυσμό προτού έρθει το φθινόπωρο».
Ζ.Π.