Κωνσταντίνος Μόσιαλος, «Αντάρτικο 1942-1945, μια μαρτυρία».
Ο ΚΑΛΟΘΡΕΜΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΑΔΟΥΛΕΥΤΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ ΜΙΛΑ ΣΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΤΗΝ ΛΕΣΒΟ ΚΑΙ ΔΙΑΚΗΡΥΣΣΕΙ: «ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΧΘΡΟΣ ΜΑΣ Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΛΑΟΣ». ΕΧΘΡΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ...
Την Τρίτη, 6 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο ειδική εκδήλωση για την επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας (CPC), με την ταυτόχρονη διαδικτυακή συμμετοχή υψηλόβαθμων αντιπροσωπειών από ολόκληρο τον κόσμο.
Ο Πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping προήδρευσε της εκδήλωσης, με ομιλητές 22 πολιτικούς ηγέτες και αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.
Ομιλητής από την Ελλάδα ήταν ο πρώην Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Α. Παπανδρέου.
Μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Παπανδρέου, ανέφερε στην ομιλία του:
"Η πανδημία μάς δίδαξε ότι οι προκλήσεις είναι κοινές για όλες τις χώρες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η πολυμερής συνεργασία και η αλληλεγγύη μεταξύ κρατών είναι απολύτως απαραίτητες και θα καθορίσουν την επιτυχία μας.
Μέσα από τη συνεργασία μπορούμε να μειώσουμε το χάσμα μεταξύ αναπτυσσόμενων και αναπτυγμένων χωρών και να καταπολεμήσουμε τις ανισότητες στις κοινωνίες μας.
Μέσα από τη συνεργασία μπορούμε να σώσουμε τη βιόσφαιρα και να πραγματοποιήσουμε τη μετάβαση στην αειφόρο ανάπτυξη.
Μέσα από την συνεργασία μπορούμε να αναπτύξουμε ένα κοινό πλαίσιο για μια ηθικά αποδεκτή, δίκαιη και ειρηνική χρήση νέων ανακαλύψεων στην επιστήμη και την τεχνολογία.
Μέσα από τη συνεργασία μπορούμε να καταφέρουμε να διατηρήσουμε την παγκόσμια ειρήνη, να ενισχύσουμε το διεθνές δίκαιο και την ανθρωποκεντρική ανάπτυξη, προϋπόθεση για μια ανθρωπότητα αλληλέγγυων κοινωνιών.
Μέσω αυτών των κοινών προσπαθειών, ανταλλαγής εμπειριών και μίας θετικής ατζέντας, μπορούμε να κάνουμε τον κόσμο ένα πολύ καλύτερο μέρος για να ζήσουμε, για τους νέους και τις μελλοντικές γενιές".
Ο Γ.Παπανδρέου ζητεί νέους αγώνες από τους Έλληνες και απαιτεί «προώθηση ενός πράσινου μοντέλου ανάπτυξης». Ξεκίνησε στο Λαγονήσι το 23ο Συμπόσιο της Σύμης.
Ο πρώην πρωθυπουργος και προεδρος του Ιδρυματος Ανδρέα Παπανδρέου, Γιώργος Παπανδρέου, κατά την έναρξη των εργασιών του δήλωσε ότι «συμπίπτει με τον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την έναρξη της απελευθερωτικής μας επανάστασης και είναι αφιερωμένο σε εκείνο το μεγαλειώδες γεγονός και στα οικουμενικά μηνύματα που εξέπεμψε».
Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε στη δήλωσή του ότι «σήμερα όμως, η οικουμένη ολόκληρη και μαζί, η Ελλάδα, αντιμετωπίζουν νέες μεγάλες προκλήσεις, που θα καθορίσουν την «επόμενη ημέρα», προκλήσεις που απαιτούν νέους μεγάλους αγώνες. Αγώνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας, των πολλών και διαφορετικών κρίσεων, της συγκέντρωσης του πλούτου στα χέρια λίγων, της καταπολέμησης των ανισοτήτων, την προώθηση ενός βιώσιμου και πράσινου μοντέλου ανάπτυξης. Εντέλει, Αγώνες για την προάσπιση της Δημοκρατίας».
Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό στην επόμενη ημέρα, πρέπει να πάμε όλοι μαζί. «Η ιστορία είναι διδακτική για το πως πρέπει να πορευτούμε στο μέλλον. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι, παρά τις δυσκολίες της συγκυρίας, ήρθαν στη χώρα μας, εδώ στο Λαγονήσι, τόσες προσωπικότητες από όλο τον κόσμο, για το Συμπόσιο της Σύμης. Θα συζητήσουμε για τις μεγάλες προκλήσεις που ήδη επηρεάζουν τη ζωή μας, αλλά και για τις επαναστάσεις που εμείς πρέπει να κάνουμε για να τις αντιμετωπίσουμε. Θα ανταλλάξουμε ιδέες για το πως μπορούμε να δώσουμε όραμα, ελπίδα και προοπτική στο μέλλον της Ευρώπης, αλλά θα αναλύσουμε και τις εξελίξεις στη γειτονιά μας, τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο» επεσήμανε.
«Οφείλουμε να είμαστε εξωστρεφείς, αισιόδοξοι και δημιουργικοί για να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο, αλλά κυρίως διαφορετικό μέλλον», τόνισε ακόμη. Το φετινό Συμπόσιο είναι αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την Ελληνική Ανεξαρτησία και θα διαρκέσει έως τις 15 Ιουλίου.
ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου