Η ΥΠΟΠΤΗ ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΟΡΟΣ; ΗΠΑ: Καθηγήτρια ιατρικής: «Ας ξεφορτωθούμε όλους τους λευκούς. Αυτοί είναι οι αρνητές των εμβολίων».
Στο βιβλίο της Ο συμβιωτικός πλανήτης, η διάσημη βιολόγος Lynn Margulis υποστηρίζει ότι η συμβίωση, δηλαδή το σύνολο των οργανισμών από διαφορετικά είδη που ζουν σε φυσική επαφή μεταξύ τους, έπαιξε κρίσιμο ρόλο στις απαρχές του εξελικτικού νεωτερισμού. Εκτείνοντας την έρευνά της από τις μικρότερες μορφές ζωής, τα βακτήρια, έως τη μεγαλύτερη, την ίδια τη ζωντανή Γη, η Lynn Margulis εξηγεί τη συμβιωτική προέλευση πολλών από τις πιο σημαντικές εξελικτικές καινοτομίες. Τα κύτταρα εξελίχθηκαν ως συμβιωτικές ενότητες διάφορων ειδών βακτηρίων. Το σεξ (και η αναπόφευκτη συνέπειά του, ο θάνατος) εμφανίσθηκε όταν απέτυχαν οι προσπάθειες για κανιβαλισμό, με αποτέλεσμα τις εποχικές επαναλαμβανόμενες συνενώσεις κάποιων μικροσκοπικών προγόνων μας. Η άγονη στεριά έγινε καταπράσινη μόνο μετά τις συμβιώσεις φυκών και μυκήτων, που εξελίχθηκαν σε φυτά. Η Γαία, το μεγαλύτερο τέλεια ρυθμισμένο οικοσύστημα στη γήινη επιφάνεια, αποτελεί ένα συμβιωτικό σύστημα, όπως φαίνεται από το Διάστημα.
Το μισό σώμα του ανθρώπου δεν είναι ανθρώπινο. Δεν είμαστε αυτόνομοι οργανισμοί. Είμαστε συμβιωτικοί οργανισμοί. Συμβιώνουμε με τρισεκατομμύρια μικροοργανισμούς, βακτήρια, μύκητες, πρωτόζωα και ιούς που ζουν στο δέρμα μας, στον πεπτικό μας σωλήνα, στο νευρικό μας σύστημα, στο αναπνευστικό, στο γεννητικό, παντού. Για να καταλάβουμε τα μεγέθη τα μικρόβια είναι πολλαπλάσια σε αριθμό από τα σωματικά μας κύτταρα, ενώ αριθμούν πάνω από 100.000 διαφορετικά είδη. Εμείς και τα βακτήριά μας αποτελούμε ένα οικοσύστημα.
Τα μικρόβια βρίσκονται παντού. Στον αέρα, στο έδαφος, στο νερό, πάνω στο δέρμα και τα μαλλιά μας, στο στόμα και το έντερό μας, πάνω και μέσα στις τροφές που καταναλώνουμε. Μετατρέπουν το έδαφος σε εύφορο, καθαρίζουν το περιβάλλον, μεταβάλλουν - συχνά βελτιώνουν - την τροφή μας, σχηματίζουν στο ανθρώπινο σώμα βιταμίνες προς όφελός μας, μερικά μάλιστα μας προστατεύουν από λιγότερο επιθυμητά μικρόβια. Τα μικρόβια συχνά θεωρούνται επικίνδυνα, διότι ορισμένα είδη (μικρός όμως αριθμός) μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες, να αλλοιώσουν τις τροφές ή να καταστρέψουν πολύτιμα υλικά. Οι περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν την ύπαρξη των μικροβίων μόνο όταν συμβούν παρόμοιες ατυχείς καταστάσεις. Ωστόσο, στο σύνολό τους, αντιπροσωπεύουν έναν συναρπαστικό κόσμο αόρατων, ή μετά βίας ορατών πλασμάτων, τα οποία συμμετέχουν σε όλες τις διαδικασίες που η ζωή πάνω στη Γη διαθέτει την ικανότητα να πραγματοποιεί. Πλάσματα τα οποία έχουν επηρεάσει, και εξακολουθούν να επηρεάζουν, βαθιά τη ζωή μας και το περιβάλλον.
Όλα τα ζώα του πλανήτη μας ζούν συμβιωτικά με έναν τεράστιο αριθμό μικροοργανισμών. Το 57% του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από βακτήρια, ιούς και μύκητες. Tα μικρόβια είναι η πιο πολυπληθής μορφή ζωής στον πλανήτη μας και κατοικούν σε όλα τα πιθανά (και μερικές φορές απίθανα) οικοσυστήματα. Το έντερο του ανθρώπου φιλοξενεί πάνω από 100 περίπου τρισεκατομμύρια μικροοργανισμούς.
Ο άνθρωπος δεν είναι μόνο άνθρωπος (ή μάλλον δεν είναι κατά πλειοψηφία άνθρωπος) ούτε από γενετική άποψη, αφού στο καθαρά ανθρώπινο γονιδίωμα των περίπου 20.000 γονιδίων θα πρέπει να προστεθεί το μικροβιακό γονιδίωμα, κάτι που ανεβάζει τον αριθμό των γονιδίων στο ανθρώπινο σώμα στα δύο έως 20 εκατομμύρια!
Ο ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΑΡΧΗ. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΛΕΝΕ ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΠΑΝΔΗΜΙΑ. Ο ΛΟΓΟΣ: Η ΑΛΜΑΤΩΔΗΣ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΗΣ ΓΗΣ.
Να λάβει επειγόντως μέτρα προετοιμασίας για την επόμενη, μετά το νέο κορωνοϊό, πανδημία καλούν την διεθνή κοινότητα επιστήμονες, που προειδοποιούν ότι η Covid-19 ήταν μόνον η αρχή.
Περιβαλλοντολόγοι επισημαίνουν ότι λόγω της αλματώδους αύξησης του πληθυσμού της Γης ερχόμαστε ολοένα και εγγύτερα σε είδη άγριας πανίδας, με αποτέλεσμα να αυξάνει ο κίνδυνος μόλυνσης από νέους ιούς. Όπως αναφέρει η «Εκστρατεία για τη Φύση» του National Geographic, θα ακολουθήσουν κι άλλα λοιμώδη νοσήματα σαν την Covid-19 λόγω της αποψίλωσης των δασών και τη χρήση άγριων ζώων ως κατοικίδιων, ως πηγή τροφής και για την παρασκευή φαρμάκων.
Ο Enric Sala, οικολόγος θαλάσσιων οικοσυστημάτων που μετέχει στην καμπάνια του National Geographic, υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να σταματήσουμε να αγνοούμε τη σχέση ανάμεσα στις μολυσματικές ασθένειες και τον φυσικό κόσμο. Μέχρι το 2050 ο πληθυσμός του πλανήτη μας θα αυξηθεί, όπως αναμένεται κατά δύο δισεκατομμύρια, φθάνοντας τα 9,7 δισ. με αποτέλεσμα να ασκηθεί περαιτέρω πίεση στις πηγές τροφίμων και να πλησιάσουν οι άνθρωποι περισσότερο την άγρια πανίδα.
Ο δρ Σάμιουελ Μάγιερς της «Συμμαχίας για την Υγεία του Πλανήτη» (Planetary Health Alliance) θεωρεί ότι η ανθρώπινη εισβολή στα οικοσυστήματα της άγριας ζωής θα φέρει τους ανθρώπους σε στενή επαφή με πληθυσμούς άγριων ζώων. «Γνωρίζουμε ότι κάποια ζώα είναι μια τεράστια δεξαμενή παθογόνων και σε πολλά απ’ αυτά δεν έχουμε ακόμη εκτεθεί [οι άνθρωποι].
Ο ειδικός στις λοιμώδεις ασθένειες, Ντέιβιντ Κουάμεν, υπογραμμίζει ότι το οικοσύστημά μας φιλοξενεί διάφορα είδη άγριων ζώων, φυτών, μυκήτων και βακτηρίων κι ότι μέσα στην ποικιλότητα του συστήματός μας υπάρχουν πολλοί ιοί, που μπορεί να περάσουν στον άνθρωπο όπως έκανε ο νέος κορωνοϊός.
«Αν καταφέρουμε να ελέγξουμε την Covid-19 τότε θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε την επόμενη επιδημία», λέει, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να γίνουν δραστικές αλλαγές, περιλαμβανομένης και της διασύνδεσης ανάμεσα στη δημόσια υγεία και την προστασία των οικοσυστημάτων.
«Είμαι απολύτως σίγουρος ότι θα υπάρξουν κι άλλες ασθένειες σαν κι αυτή στο μέλλον αν συνεχίσουμε την ίδια πρακτική να καταστρέφουμε τον κόσμο μας», λέει ο Enric Sala στον Independent. O νέος κορωνοϊός πιστεύεται ότι πέρασε στους ανθρώπους από ζώα που πωλούνταν σε υπαίθρια αγορά της Ουχάν, αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο από επίσημα χείλη. Η Κίνα, πάντως, απαγόρευσε την κατανάλωση άγριων ζώων κι έκλεισε τις σχετικές αγορές.
Ερευνητές υπογραμμίζουν ότι είναι ανάγκη να τεθούν σε εφαρμογή νέα εποπτικά μέτρα ανά την υφήλιο για την προστασία του πλανήτη καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα που να ενημερώνουν για τη σχέση αιτίου-αιτιατού ανάμεσα στην καταστροφή του περιβάλλοντος και την αύξηση των μολυσματικών ασθενειών. «Όταν αποψιλώνουμε τροπικά δάση για να χτίσουμε χωριά, να εκμεταλλευτούμε την ξυλεία τους, να κάνουμε χωράφια ή ορυχεία, όταν σκοτώνουμε άγρια ζώα για να τα φάμε εκθέτουμε τους εαυτούς μας σε ιούς. Είναι όπως όταν γκρεμίζεις έναν παλιό οχυρώνεται και σηκώνεται σύννεφο σκόνης. Όταν καταστρέφεις ένα τροπικό δάσος οι ιοί πετούν…».
ΣΗΜΕΙΩΣΗ Ζ.Π.
Καλά όλα αυτά αλλά οι κύριοι αυτοί αποφεύγουν να θίξουν το βασικό πρόβλημα, το πρόβλημα του υπερπληθυσμού του Τρίτου κόσμου. Εκεί και μόνο εκεί βρίσκεται η αιτία για τις συμφορές που θα πάθει το ανθρώπινο είδος τα ερχόμενα χρόνια. Η γη δεν μπορεί να αντέξει τα 7,5 δις, του ανθρώπινου πληθυσμού σήμερα. Πολύ περισσότερο δεν θα αντέξει με τα 12 με 15 δις το 2100.
Η γη είναι πιθανόν ένας ζωντανός οργανισμός και θα αντιδράσει απρόσμενα.
Η γη είναι ένας ζωντανός πλανήτης που συνεχώς αναδημιουργεί τον εαυτό του.
Η Αφρική πριν 100 χρόνια είχε 100 με 150 εκατομμύρια κατοίκους και τώρα έχει 1 δις και το 2100 θα έχει 4,5 δις. Ο χώρος του Ισλάμ, της Ινδίας, της Κίνας, το ίδιο.
Πού είναι ο έλεγχος των γεννήσεων; Ο δυτικός άνθρωπος βρήκε τα εμβόλια, βρήκε τα φάρμακα και τα έδωσε στον τρίτο κόσμο, ένεκα των οποίων οι γεννήσεις αυτών εκτοξεύθηκαν. Οι γεννήσεις των λευκών σταμάτησαν.
Πως θα αντιδράσει η γη;
Τι μας περιμένει;
ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ
Το σχόλιό σου αναδεικνύει την καρδιά του προβλήματος. Ο πλανήτης δεν έχει υπερπληθυσμό από την λευκή φυλή. Η λευκή φυλή όμως ευθύνεται (άθελά της) για τον υπερπληθυσμό αυτόν. Εάν δεν υπήρχαν εμβόλια και σύγχρονες ιατρικές και γεωπονικές μέθοδοι. Η Αφρική θα ήταν ακόμα στα 100.000.000, η Ασία ολόκληρη δεν θα είχε πληθυσμό άνω του 1 δίς και δεν θα υπήρχε πρόβλημα στον πλανήτη. Η εβραϊκή όμως αντίληψη της ζωής (το κέρδος και η κυκλοφορία του χρήματος είναι ο σκοπός υπάρξεως του ανθρωπίνου είδους) προκάλεσε αυτά τα προβλήματα, τα οποία όμως είναι μόνον η αρχή του ζοφερού μέλλοντος.