ΜΙΑ ΨΥΧΡΑΙΜΗ ΚΑΙ ΣΩΦΡΟΝΑ ΑΠΟΨΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΪΚΗ ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΤΑΚΛΥΖΕΙ. ΕΝΑΣ ΔΙΑΣΗΜΟΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ, Ο ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΑΝΤΩΝΑΡΑΚΗΣ, ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΕ ΤΟ ΓΕΝΩΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΝΤΑΟΥΝ: «Ο ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΕΧΝΗΤΟΣ. ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΪΟΝ ΦΥΣΙΚΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ. ΕΧΕΙ ΕΝΤΟΝΗ ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΤΟΥ ΥΛΙΚΟ ΚΑΙ ΤΑΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΩΝ. ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΠΑΝΙΚΟΥΣ. ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΕΣ ΠΑΝΔΗΜΙΕΣ».
Ο ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΪΟΝ ΦΥΣΙΚΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ. ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΚΕ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΟΠΛΟ.
Ο ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΑΡΧΗ. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΛΕΝΕ ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΠΑΝΔΗΜΙΑ. Ο ΛΟΓΟΣ: Η ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΗΣ ΓΗΣ.
ΔΙΠΛΑΣΙΟΙ (25%) ΟΙ ΠΑΝΕΞΥΠΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΥΝ (ΔΙΕΘΝΩΣ 12%). Ο ΗΛΙΘΙΟΣ ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΟΣ ΛΑΟΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΗ ΚΑΙ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ. Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙ ΓΙΑ ΗΓΕΤΕΣ ΤΟΥ ΜΟΝΟ ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΗ ΜΑΦΙΟΖΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΟΚΡΑΤΙΑ.
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι παιδίατροι της χώρας, καθώς πέρα από τον νέο κορωνοϊό, εμφανίσθηκαν δύο περιστατικά κοκκύτη σε βρέφη.
Μάλιστα, έπειτα από αυτό, προειδοποιούν ότι η επιστροφή ξεχασμένων ασθενειών δημιουργεί μια εκρηκτική κατάσταση, δεδομένης (και) της πανδημίας που έχει προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός.
Μάλιστα, το ένα εκ των δύο βρεφών παρέμεινε στη Μονάδα Εντατικής, με τους θεράποντες γιατρούς να σημειώνουν ότι η κατάσταση της υγείας του συνεχώς βελτιώνεται.
Υπενθυμίζεται, δε, ότι τον Οκτώβριο του 2016 ένα ακόμη βρέφος δύο μηνών άφησε την τελευταία του πνοή σε ιδιωτικό παιδιατρικό νοσοκομείο στην Αθήνα εξαιτίας της ίδιας νόσου.
Εκείνη τη χρονιά μάλιστα παρατηρήθηκε σημαντική έξαρση περιστατικών, γεγονός που, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν αποκλείει το ίδιο να ισχύσει και την περίοδο που διανύουμε.
Επιπλέον και σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, την περίοδο 2004-2014 καταγράφηκαν 320 κρούσματα κοκκύτη στη χώρα μας. Από αυτά, τα 191 (περίπου τα 2/3 των περιστατικών δηλαδή) δεν είχαν εμβολιαστεί με καμία δόση του εμβολίου. Τα δύο από αυτά τα κρούσματα είχαν κατάληξη τον θάνατο.
Εμβολιασμός
«Ο κοκκύτης προλαμβάνεται με εμβολιασμό, ωστόσο τα βρέφη που νόσησαν δεν είχαν προλάβει να εμβολιαστούν ώστε να αποκτήσουν ανοσία, αφού το πρώτο εμβόλιο κατά του κοκκύτη χορηγείται σε ηλικία δύο μηνών και από τη στιγμή εκείνη και μέχρι να ανταποκριθεί ο οργανισμός με δημιουργία αντισωμάτων περνούν ακόμη 2-4 εβδομάδες», διευκρινίζει η παιδίατρος δρ Αννα Παρδάλη.
Και συνεχίζει: «Αυτός είναι και ο λόγος που οι έγκυοι οφείλουν να εμβολιάζονται έναντι του κοκύίτη στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με οδηγία που βρίσκεται σε ισχύ από το 2013, προσφέροντας έτσι προστασία στο νεογνό για τους πρώτους μήνες της ζωής του».
Επιπλέον – και όπως σημειώνει η ειδικός – η Συμβουλευτική Επιτροπή Εμβολιασμών (ACIP) του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) προτείνει τον εμβολιασμό όλων των εγκύων σε κάθε εγκυμοσύνη, κατά προτίμηση την 27η έως 28η εβδομάδα της κύησης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η θνητότητα στις ΗΠΑ ανέρχεται σε 0,2%. Το 90% των θανάτων αφορούσε βρέφη ηλικίας μικρότερων των έξι μηνών που δεν είχαν ολοκληρώσει τη βασική σειρά εμβολιασμού. Η θνησιμότητα στα παιδιά στα αναπτυσσόμενα κράτη φθάνει το 4%.
Θάνατοι
Πώς μεταφράζεται το ποσοστό αυτό σε ανθρώπινες ζωές; Τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως καταγράφονται 50.000.000 περιστατικά κατ’ έτος και 300.000 θάνατοι.
«Ο κοκκύτης προκαλεί σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού και επιπλοκές όπως η πνευμονία, που αποτελεί την κύρια θανατηφόρα επιπλοκή της νόσου, και η κοκκυτική εγκεφαλοπάθεια.
Οφείλεται στο μικρόβιο Bordetella pertussis και μεταδίδεται αερογενώς, με σταγονίδια και σπάνια με μολυσμένα αντικείμενα. Ο κοκκύτης έχει πολύ υψηλή μεταδοτικότητα», εξηγεί η δρ Παρδάλη.
Και συνεχίζει: «Στην Ελλάδα, οι περισσότερες γυναίκες δεν ενημερώνονται για το εμβόλιο αυτό από τον γυναικολόγο τους, μολονότι ο εμβολιασμός συστήνεται σε όλες τις εγκύους.
Σημειώνεται ότι το ολοκυτταρικό εμβόλιο του κοκκύτη σταμάτησε να χρησιμοποιείται από τη δεκαετία του ’80 γιατί βρέθηκε ότι είχε σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες (πυρετός, πόνος και οίδημα). Στη θέση του χρησιμοποιείται το ακυτταρικό εμβόλιο, το οποίο είναι ασφαλέστερο αλλά ασθενέστερο, με αποτέλεσμα να απαιτείται επαναληπτική δόση κάθε 5-10 χρόνια.
Το εμβόλιο χορηγείται όχι μόνο του αλλά ως τριπλό εμβόλιο κατά διφθερίτιδας – τετάνου – κοκκύτη, προστατεύοντας παράλληλα και για άλλα δύο πολύ σοβαρά νοσήματα».
Εξασθένηση ανοσίας
Η ειδικός επικαλείται σχετική μελέτη του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), στην οποία υπογραμμίζεται ότι «υπάρχουν ανεμβολίαστοι θύλακοι στον πληθυσμό».
Επιπλέον, «η εμφάνιση κρουσμάτων κοκκύτη οφείλεται στην εξασθένηση της φυσικής ανοσίας μετά τη λοίμωξη ή μερικά χρόνια μετά τον εμβολιασμό, καθώς οι μεγαλύτεροι δεν κάνουν από άγνοια τα επαναληπτικά εμβόλια. Επίσης, αρκετοί επιλέγουν να μην εμβολιάζονται λόγω της αντιεμβολιαστικής τους ιδεολογίας».
Ομως, με δεδομένο ότι διανύουμε μια ιδιαίτερα επιβαρυμένη λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού περίοδο, «θα ήταν τραγικό να προστεθούν νέες απειλές για τη δημόσια υγεία όπως μια επιδημία κοκκύτη», προειδοποιεί η δρ Παρδάλη.
«Με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά των βρεφών επανέρχεται εκ νέου το θέμα της συνέχισης των απαραίτητων αναμνηστικών δόσεων για όλα τα εμβόλια που προβλέπονται για τους ενηλίκους. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ενημερώνονται από την πολιτεία οι πολίτες και να διασφαλίζεται τόσο η ενημέρωση όσο και η δυνατότητα πρόσβασης και διενέργειας των απαραίτητων εμβολιασμών από τις δομές υγείας του κράτους», καταλήγει.
17/01/17 Πηγή:neakriti.gr
Λίγους μήνες μετά την είδηση πως ένα βρέφος 50 μόλις ημερών πέθανε από κοκκύτη στο Παιδιατρικό Κέντρο στην Αθήνα, προβληματισμό δημιουργεί στους γονείς, η είδηση πως το τελευταίο διάστημα, μόνο στο Ηράκλειο, έχουν εντοπιστεί και νοσηλευτεί δυο βρέφη με συμπτώματα της νόσου.
Συγκεκριμένα, κατά τη περίοδο των εορτών, ένα βρέφος μικρότερο των τεσσάρων μηνών, εισήχθη στην παιδιατρική του Βενιζελείου σε σοβαρή κατάσταση, «χτυπημένο» από κοκκύτη και μάλιστα χρειάστηκε η νοσηλεία του για περισσότερες από 15 ημέρες.
Παράλληλα, αυτή την ώρα νοσηλεύεται στην ίδια κλινική ένα επίσης βρέφος τεσσάρων μηνών με συμπτώματα κοκκύτη.
Στο μεν πρώτο περιστατικό, το βρέφος δεν είχε κάνει το εμβόλιο κατά του κοκκύτη, καθώς η μητέρα, νέα μαμά, θεωρώντας το «βαρύ» για την ηλικία του παιδιού της, είχε αποφασίσει να το κάνει αφού έκλεινε τον 4ο μήνα, ενώ στο δεύτερο περιστατικό το βρέφος έχει ήδη εμβολιαστεί με την α' δόση.
Υπενθυμίζεται πως, το εμβόλιο του κοκκύτη χορηγείται είτε σε συνδυασμό με τα εμβόλια διφθερίτιδας και τετάνου ως τριπλό εμβόλιο (DTaP) είτε σε πολυδύναμα εμβόλια κατά τον 2ο, 4ο, 6ο, 15ο-18ο μήνα ζωής και ακόμη στα 4-6 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορεί επίσης τριπλό ακυτταρικό εμβόλιο (TdaP) ως αναμνηστική δόση για εφήβους και ενήλικες.
Σε πρόσφατη σχετική μελέτη, το ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρει ότι υπάρχουν ανεμβολίαστοι θύλακες στον πληθυσμό, καθώς και ότι η εμφάνιση κρουσμάτων κοκκύτη οφείλεται επίσης στην εξασθένηση της φυσικής ανοσίας μετά τη λοίμωξη και στην ανοσία μετά τον εμβολιασμό, στο γεγονός ότι οι μεγαλύτεροι δεν κάνουν τα επαναληπτικά εμβόλια αλλά και στο ότι αρκετοί επιλέγουν να μην εμβολιάζονται, λόγω της αντιεμβολιαστικής τους ιδεολογίας.
Σχετικά με την αντιεμβολιαστική στάση των γονέων που έχει επικρατήσει να ονομάζεται « αντιεμβολιαστικό κίνημα» σύμφωνα με στοιχεία από διεθνή επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα τον Σεπτέμβριο του 2016, στο ιατρικό περιοδικό «EbioMedicine», με επικεφαλής ερευνητές της Σχολής Υγιεινής & Τροπικής Ιατρικής και του ImperialCollege του Λονδίνου.
Ένας στους τέσσερις Έλληνες θεωρούν ότι τα εμβόλια δεν είναι ασφαλή. Το ποσοστό αυτό (25%) είναι υπερδιπλάσιο από τον μέσο όρο παγκοσμίως (12%) των ανθρώπων που είναι επιφυλακτικοί με τα εμβόλια.
Την βεβαιότητα ότι θα επανέλθουν, μετά την ιλαρά, ο κοκκύτης και η παρωτίτιδα – γνωστή και ως μαγουλάδες – επειδή σημαντικό μέρος του ενήλικου πληθυσμού είναι ανεμβολίαστο, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, καθηγητής κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος.
Ηδη στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί 6.000 κρούσματα παρωτίτιδας από την αρχή του χρόνου και το φαινόμενο είναι υπό στενή επιδημιολογική παρακολούθηση. Σε ό,τι αφορά την ιλαρά, 350.000 παιδιά είναι ανεμβολίαστα στην Ελλάδα και μόνο τον τελευταίο μήνα έχουν γίνει 100.000 εμβολιασμοί.
«Το αντιεμβολιαστικό κίνημα βρίσκει έδαφος, διότι ο κόσμος έχει ξεχάσει όλα αυτά τα νοσήματα που παλαιότερα προκαλούσαν χιλιάδες θανάτους». «Δυστυχώς, ο κόσμος σκέφτεται ατομικιστικά. Δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε ότι δεν χρειάζεται να κάνουν οι ίδιοι και τα παιδιά τους εμβόλιο, επειδή κάνουν όλοι οι υπόλοιποι και προστατεύονται μέσω εκείνων.
Αν αρχίσουν να σκέφτονται περισσότεροι άνθρωποι κατ’ αυτόν τον τρόπο, τότε το τείχος της προστασίας θα αρχίσει να καταρρέει. Δεν σκέφτονται ότι προστατεύοντας τον εαυτό τους προστατεύουν έμμεσα και όλους αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι, επειδή πάσχουν από σοβαρές παθήσεις, όπως οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς, δεν μπορούν να κάνουν όλα τα εμβόλια».
ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ
2,7 εκατομμύρια κάτοικοι της Ν.Υόρκης έχουν μολυνθεί από κορωνοϊό - Στο 0,6% η θνησιμότητα - Επιβεβαίωση Γ.Ιωαννίδη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ καθηγητής ιατρικής του Στάνφορντ Γιάννης Ιωαννίδης, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως «αιρετικός» από τα ελληνικά ΜΜΕ, φαίνεται πως τελικά δεν ήταν και τόσο «αιρετικός», καθώς όλο ένα και περισσότερες έρευνες τον επιβεβαιώνουν, αφού δείχνουν πως οι νοσούντες από τον κορωνοϊό είναι πολλοί περισσότεροι από τους επίσημα καταγεγραμμένους, άρα και τα ποσοστά θνητότητας της επιδημίας πολύ χαμηλότερα, παρόμοια με αυτά της εποχιακής γρίπης.
Ο λόγος που τα περισσότερα περιστατικά δεν καταγράφονται είναι ότι οι άνθρωποι δεν το καταλαβαίνουν καν ότι νοσούν, αφού δεν έχουν κανένα απολύτως σύμπτωμα.
Μετά από την έρευνα στην Ιταλία, έρχεται μία έρευνα αντισωμάτων στη Νέα Υόρκη να επιβεβαίωσει και πάλι τον καθηγητή, καθώς σε εξετάσεις που έγιναν σε 3.000 ανθρώπους διαπιστώθηκε ότι το 13,9% από αυτούς έφεραν αντισώματα του κορωνοϊού, ένα γεγονός που υποδηλώνει ότι περίπου 2,7 εκατομμύρια κάτοικοι της Πολιτείας ενδέχεται να έχουν μολυνθεί.
Αν λάβουμε υπόψιν πως οι νεκροί στην πολιτεία είναι περίπου 14.828 τότε το ποσοστό θνησιμότητας βγαίνει κοντά στο 0,6%.
Όπως τόνισε ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, εξετάστηκαν τυχαία άνθρωποι που είχαν βγει για ψώνια.
Σημαντική ήταν επίσης η απόκλιση ανά περιοχή: στην πόλη της Νέας Υόρκης σχεδόν ένας στους πέντε (ποσοστό 21,2%) έφερε αντισώματα ενώ σε μια όχι τόσο πυκνοκατοικημένη περιοχή της Πολιτείας το ποσοστό ήταν 3,6%.
Ζ.Π.
Το φως του Ήλιου και η ζέστη σκοτώνουν τον κορωνοϊό; Τι έδειξε αμερικανική έρευνα - Αισιοδοξία για το ελληνικό καλοκαίρι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣΗΜΕΙΩΣΗ: ΤΟΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ ΠΟΛΥ ΖΕΣΤΕΣ ΚΑΙ ΗΛΙΟΛΟΥΣΤΕΣ ΧΩΡΕΣ – ΜΕΞΙΚΟ, ΒΡΑΖΙΛΙΑ, ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ – ΓΙΑΤΙ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ;
Νέα έρευνα της αμερικανικής κυβέρνησης που παρουσιάστηκε χθες Πέμπτη στον Λευκό Οίκο, έδωσε αισιόδοξες προβλέψεις καθώς ο κορωνοϊός δείχνει να καταστρέφεται πιο γρήγορα όταν εκτίθεται στον ήλιο, τη ζέστη και την υγρασία, κάτι που ίσως να σημαίνει πως ο ιός θα έχει ελάχιστη μετάδοση το καλοκαίρι και ιδιαίτερα το ελληνικό καλοκαίρι.
Η Ελλάδα θεωρείται μια από τις πιο ηλιόλουστες χώρες του πλανήτη και το πολύ δυνατό της «φως» αποτελεί πλεονέκτημα. Ίσως κάποιοι να θεωρήσουν την Ελλάδα «ασφαλές καταφύγιο».
Ωστόσο ο SARS-CoV-2 έχει αποδειχθεί θανατηφόρος σε πιο θερμά μέρη όπως η Σιγκαπούρη, προκαλώντας ερωτήματα για τον ρόλο που διαδραματίζουν οι κλιματικές συνθήκες.
Ζ.Π.
Το 27% των εντόμων ξηράς έχει εξαφανιστεί τα τελευταία 30 χρόνια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣύμφωνα με μία νέα διεθνή μελέτη, την πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα, διαπιστώθηκε πως ο αριθμός των εντόμων της ξηράς μειώνεται σταδιακά σε όλον τον κόσμο, με μέσο ρυθμό 0,92% ετησίως ή 9% ανά δεκαετία, γεγονός που «μεταφράζεται» σε απώλεια περίπου του 27% των εντόμων, δηλαδή τουλάχιστον ενός στα τέσσερα, κατά τα τελευταία 30 χρόνια.
Από την άλλη, η έρευνα δείχνει ότι τα έντομα του γλυκού νερού, που ζουν σε λίμνες και ποτάμια, τα πάνε μια χαρά, καθώς ο αριθμός τους αυξάνεται διεθνώς με μέσο ετήσιο ρυθμό 1,08% ή σχεδόν 11% ανά δεκαετία.
Η μελέτη, με επικεφαλής Γερμανούς επιστήμονες, η οποία έλαβε υπόψη στοιχεία ερευνών από 1.676 περιοχές ανά τον κόσμο για την περίοδο 1925-2018 και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Science», δείχνει μεγάλες διαφορές στους πληθυσμούς των εντόμων από περιοχή σε περιοχή, καθώς αλλού υπάρχει διαχρονική μείωση των εντόμων αλλού σταθερότητα και αλλού αύξησή τους.
Οι ερευνητές επισήμαναν ότι είναι υπερβολικές οι εκτιμήσεις για «Αποκάλυψη εντόμων» που είχαν γίνει τελευταία, με αφορμή μία έρευνα στη Γερμανία, η οποία το 2017 είχε εκτιμήσει πως κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες έχει χαθεί πάνω από το 75% των ιπτάμενων εντόμων.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα έντομα της ξηράς (πεταλούδες, ακρίδες, μυρμήγκια κ.ά.) έχουν μειωθεί κατά 50% τα τελευταία 75 χρόνια. Ειδικά στην Ευρώπη, η πτωτική τάση των πληθυσμών τους είναι πιο αισθητή μετά το 2005. Η μείωση λαμβάνει χώρα «σιωπηλά» και συνήθως χωρίς να γίνεται αντιληπτή από τους ανθρώπους. Μερικοί άνθρωποι το αντιλαμβάνονται όταν συνειδητοποιούν ότι όσο περνάνε τα χρόνια ολοένα λιγότερα έντομα σκοτώνονται στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου τους.
Όμως, η συρρίκνωση των εντόμων δεν αφορά μόνο τα ιπτάμενα, αλλά και αυτά που είναι τον περισσότερο χρόνο αόρατα, καθώς ζουν στο χώμα ή μέσα στα δέντρα.
Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι λιγότερα τέτοια έντομα ζουν σήμερα από ό,τι στο παρελθόν, όπως συμβαίνει και με τα ιπτάμενα έντομα. Η κύρια εξήγηση για τη σταδιακή εξαφάνισή τους είναι η καταστροφή των ενδιαιτημάτων τους από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.
Από την άλλη πλευρά, έντομα που περνάνε ένα μέρος της ζωής τους στο νερό, όπως εφημερόπτερα και σκνίπες, εκτιμάται ότι έχουν αυξηθεί κατά 38% μετά το 1990. Η πιθανότερη αιτία γι' αυτήν την εξέλιξη είναι ότι οι υδάτινες περιοχές τους προστατεύονται καλύτερα.
Όμως, η αύξηση του πληθυσμού τους, που είναι πιο αισθητή στη Βόρεια Ευρώπη, στις δυτικές ΗΠΑ και στη Ρωσία, δεν μπορεί να αντισταθμίσει την πτώση των εντόμων στην ξηρά, καθώς τα έντομα του γλυκού νερού δεν ξεπερνούν το 10% του συνόλου.
Τα έντομα, παρόλο που μερικές φορές γίνονται ενοχλητικά, είναι από τα πολυπληθέστερα ζώα στη Γη και παίζουν ζωτικούς ρόλους για τα οικοσυστήματα (επικονίαση, ανακύκλωση θρεπτικών συστατικών, ανανέωση χώματος κ.ά.), καθώς και στην τροφική αλυσίδα.
Σε μεγάλο βαθμό δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς από τους επιστήμονες, με μερικές εξαιρέσεις (π.χ. μυρμήγκια).
Ζ.Π.
Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΑΦΗΝΕΙΑ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΣΙΟΔΡΑ ΠΟΥ ΤΣΑΚΙΖΟΥΝ ΚΟΚΚΑΛΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφή1. Δεν μπορείς να φύγεις από το σπίτι σου, αλλά όταν πρέπει να φύγεις, μπορείς να φύγεις.
2. Το να φοράς μάσκα είναι εντελώς άχρηστο, αλλά ίσως είναι καλύτερο να τη φοράς, γιατί μπορείς να προστατευτείς, αλλά ίσως μπλοκάρει τον ιό μόνο προς τα έξω, αλλά ίσως και λίγο προς τα μέσα.
3. Τα καταστήματα και οι πάροχοι υπηρεσιών είναι κλειστά, εκτός από αυτά που είναι ανοιχτά.
4. Μην πηγαίνεις στο νοσοκομείο για εξέταση εκτός εάν χρειαστεί να πάς εκεί. Το ίδιο ισχύει και για τα ιατρεία, να πηγαίνεις εκεί, μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, εκτός εάν είσαι πολύ άρρωστος.
5. Ο συγκεκριμένος ιός είναι θανατηφόρος, αλλά όχι και τόσο τρομακτικός, αλλά μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει ακόμη και παγκόσμια καταστροφή.
6. Τα γάντια δεν βοηθούν, αλλά μπορεί να είναι χρήσιμα.
7. Όλοι μένουμε σπίτι, αλλά είναι σημαντικό να βγούμε στον καθαρό αέρα.
8. Δεν υπάρχει έλλειψη αγαθών στα καταστήματα, αλλά υπάρχουν πράγματα που δεν μπορείς να αγοράσεις το βράδυ. Ή το πρωί. Ή κατά τη διάρκεια της ημέρας.
9. Ο ιός δεν είναι επιβλαβής για τα παιδιά ή για τους νέους, εκτός από εκείνους που αρρωσταίνουν από αυτό.
10. Εάν αρρωστήσεις, μπορεί να έχεις διάφορα συμπτώματα, αλλά μπορεί επίσης να αρρωστήσεις χωρίς συμπτώματα. Μπορεί και να έχεις συμπτώματα χωρίς να αρρωστήσεις.
11. Δεν μπορείς να πας σε ένα εστιατόριο, αλλά μπορείς να παραγγείλεις φαγητό στο σπίτι που μπορεί να έχει παρασκευαστεί από άτομα που δεν φορούσαν μάσκα προσώπου ή γάντια. Ή κανένα. Ή όταν τα φορούσαν, έβηχαν.
12. Ο ιός παραμένει ενεργός σε διαφορετικές επιφάνειες για 2 ώρες. Ή για 3, 4, 6, 18 ώρες. Ή είπαμε ημέρες;
13. Υπολογίζουμε τον αριθμό των θανάτων, ακόμη και το ποσοστό θνησιμότητας, αλλά δεν έχουμε ιδέα με τι να το συγκρίνουμε, επειδή δεν γνωρίζουμε πόσοι αρρώστησαν.
14. Δεν υπάρχει φάρμακο, εκτός από φάρμακα που μπορεί να υπάρχουν ήδη, τα οποία μπορεί να μην είναι επικίνδυνα, φυσικά, μόνο εάν κάποιος δεν παίρνει πολύ.
15. Πρέπει να μείνουμε σπίτι μέχρι να εξαφανιστεί ο ιός. Αλλά αυτός θα εξαφανιστεί μόνο όταν υπάρχει ανοσία της αγέλης. Για αυτό όμως θα πρέπει να συναντηθούμε με άλλους.
16. Νόσησαν κάποιοι αλλοδαποί στην Ελλάδα, αλλά δεν νόσησαν όλοι οι υπόλοιποι που ήταν σε στενή επαφή μαζί τους.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Προχθές δημοσιογράφος στην καθιερωμένη συνέντευξη διάβασε τα στοιχεία της κοινής γρίπης του 2018: «497 διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ και 2.500 άνθρωποι πέθαναν. Τότε δεν ήταν πανδημία»; Ο σαφής Τσιόδρας δεν απάντησε.
Ζ.Π.
ΤΣΙΟΔΡΑΣ, ΕΝΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΜΕ ΠΡΟΒΛΕΨΗ.
ΔιαγραφήΣτις 16 Ιανουαρίου του 2020, ο Τσιόδρας – επίκουρος καθηγητής παθολογίας – λοιμωξιολογίας και επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει ανησυχία στην Ελλάδα για το νέο κορονοϊό που έχει εντοπιστεί στην πόλη Γιουχάν της Κίνας», γιατί όπως είπε ο έγκριτος καθηγητής: «είναι περιορισμένη η πιθανότητα μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο και ο κίνδυνος για την Ευρώπη είναι χαμηλός!».
Ο Τσιόδρας, (μπορείτε να βρείτε τη δήλωσή του στο ΑΠΕ, 16 Ιανουαρίου), δήλωσε ότι οι υγειονομικές υπηρεσίες βρίσκονται σε επαγρύπνηση, συντασσόμενες με τις οδηγίες του παγκόσμιου οργανισμού Υγείας και μάλιστα υπογράμμισε ότι ως σήμερα δεν υπάρχουν αναφορές για μετάδοση από άτομο σε άτομο ή σε επαγγελματίες υγείας. Επίσης είπε, ότι ο ΠΟΥ στον οποίο προεδρεύει ο κος Τέντρος Γκεμπρεγέσους δεν συστήνει προς το παρόν περιορισμό των ταξιδιών.
Στις 22 Ιανουαρίου ο Τσιόδρας είπε στην Καθημερινή, ότι ο COVID 19 αν και μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο φαίνεται να έχει περιορισμένη μεταδοτικότητα και χαμηλή θνητότητα σε σχέση με τον MERS.
Επίσης είπε, ότι ο ΕΟΔΥ ειδικά στους ταξιδιώτες συνιστά, εάν ταξιδεύουν προς την πόλη Γιουχάν, να αποφεύγουν την επαφή με ζώα ζωντανά ή νεκρά, τις αγορές ζώων και την επαφή με ασθενείς και να πλένουν τα χέρια τους καλά με σαπούνι και νερό.
Ζ.Π.
ΤΣΙΟΔΡΑΣ, 16/01/2020 ΣΑΦΗΣ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΝΟΣ ΒΑΡΒΑΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ.
ΔιαγραφήΔεν υπάρχει ανησυχία στην Ελλάδα για τον νέο κοροναϊό που έχει εντοπιστεί στην πόλη Γιουχάν της Κίνας, καθώς η πιθανότητα μιας περιορισμένης μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι μικρή και ο κίνδυνος για την Ευρώπη «χαμηλός», αναφέρει ο Σωτήρης Τσιόδρας, επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Πηγή: https://www.skai.gr/news/ygeia/den-yparxei-anisyxia-stin-ellada-gia-ton-neo-koronaio
Ζ.Π.
ΤΣΙΟΔΡΑΣ. 22.01.2020 ΣΑΦΕΣΤΕΡΗ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΝΟΣ ΒΑΡΒΑΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ.
ΔιαγραφήΛιγότερο επικίνδυνος είναι ο νέος κοροναϊός της Κίνας, από το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο της περιόδου 2002 – 2003 (SARS) και του αντίστοιχου συνδρόμου της Μέσης Ανατολής (MERS) του 2012, τα οποία είχαν επίσης προκαλέσει κοροναϊοί.
Ο νέος κοροναϊός "2019 - nCoV", που ξεκίνησε τη δράση του από το Wuhan της Κίνας, έχει μικρότερη μεταδοτικότητα και θνησιμότητα, ενώ αρχικά είχε εκτιμηθεί πως δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Τα παραπάνω αναφέρει στο Iatronet ο Σωτήρης Τσιόδρας, καθηγητής Παθολογίας - Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Ο καθηγητής είναι καθησυχαστικός και επιχειρεί να βάλει τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση:
Κύριε καθηγητά, ποια είναι τα χαρακτηριστικά του νέου κοροναϊού;
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), πρόκειται για έναν νέο κοροναϊό, ο οποίος εμφανίζει χαμηλή μεταδοτικότητα και μειωμένη θνησιμότητα σε σχέση με τον SARS και MERS.
Γιατί εκτιμήθηκε αρχικά πως δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο;
Από τη μέχρι τώρα εικόνα, προκύπτει πως πρόκειται για έναν κοροναϊό, ο οποίος μεταδίδεται δύσκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η αρχική εκτίμηση του ΠΟΥ αποδίδεται στο ότι από τους 400 εργαζόμενους στις δομές Υγείας του Wuhan που ήρθαν σε επαφή με ασθενείς, δεν εμφάνισε κανείς συμπτώματα της νόσου.
Τι μέτρα λαμβάνονται ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στην Ελλάδα;
Βάση για τη διάγνωση πιθανής νόσησης εξαιτίας του κοροναϊού είναι η επίσκεψη στην Κίνα. Στο πλαίσιο αυτό, η έμφαση δίνεται σε όσους επιστρέφουν από την περιοχή. Η πιθανότητα εμφάνισης κρούσματος στην Ελλάδα είναι περιορισμένη, καθώς η χώρα μας δεν έχει απ' ευθείας αεροπορική σύνδεση με την περιοχή όπου καταγράφηκαν τα πρώτα κρούσματα.
Ζ.Π.
ΤΣΙΟΔΡΑΣ. 22.03.2020
ΔιαγραφήΣΑΦΗΣ ΟΔΗΓΙΑ ΕΝΟΣ ΒΑΡΒΑΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ.
Κατά της απαγόρευσης κυκλοφορίας των πολιτών τάχθηκε η «ψυχή» της μάχης κατά του κορωνοϊού Σωτήρης Τσιόδρας.
https://www.pronews.gr/.../860347_den-symfonei-o-sotiris...
Κατά του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση τοποθετήθηκε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας
Ο Σ.Τσιόδρας μίλησε σε κυριακάτικη εφημερίδα και ξεκαθάρισε ότι είναι κατά της απαγόρευσης κυκλοφορίας που επέβαλε η κυβέρνηση.
«Δεν νομίζω ότι χρειαζόμαστε στρατιωτικού τύπου μέτρα, να τεθούμε υπό επιτήρηση – όπως αυτά που εφαρμόζονται ήδη στην Γαλλία. Δεν θα μας άρεσε κάτι τέτοιο και για αυτό είναι σημαντικό να υπάρχει ομοψυχία στην τήρηση των μέτρων».
«Εκτιμώ ότι μία αρκετά αποτελεσματική θεραπεία της νόσου COVID-19 θα είναι διαθέσιμη μέσα στους επόμενους δύο με τρεις μήνες και θα πρόκειται για διπλό ή τριπλό κοκτέιλ φαρμάκων. Από τα διαθέσιμα στοιχεία φαίνεται πως η μονοθεραπεία, με ένα μόνο φάρμακο, δεν προκρίνεται σε αυτή την νόσο. Η Ελλάδα ακολουθεί όλες τις παγκόσμιες επιστημονικές εξελίξεις και θα μπορεί να καλύψει θεραπευτικά τους ασθενείς ακριβώς όπως και οι άλλες χώρες».
Ζ.Π.
ΤΣΙΟΔΡΑΣ. 22.04.2020 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΑΦΗΣ ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΟΣ ΒΑΡΒΑΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ.
ΔιαγραφήΤΩΡΑ ΕΓΙΝΕ ΟΠΑΔΟΣ ΤΗΣ ΑΝΟΣΙΑΣ ΤΗΣ ΑΓΕΛΗΣ.
Τσιόδρας: Σταδιακά θα εκτεθούμε όλοι στον ιό, είναι αδύνατο να σβήσει. Newsroom 22/04/2020
Συγκεκριμένα ανέφερε: «Θέλει πολύ προσοχή ωστε να πεις οτι μηδένισα την επιδημία. Όσο μάλιστα θα χαλαρώνουν τα μέτρα θα υπάρξουν ευκαιρίες διασποράς από όσους μπορεί να είχαν συμπτώματα και δεν τα πρόσεξαν ή από τους ασυμπτωματικούς. Ειναι αδύνατον να μην εκτεθούμε στον ιό, παρά πολύ δύσκολο. Θα πρέπει να απομονωθούμε και να μην έχουμε επαφή με τον έξω κόσμο, και αυτό δεν γίνεται. Σταδιακά θα εκτεθούμε στον ιό, αυτό που αποφύγαμε είναι να εκτεθούμε όλοι μαζί. Είναι αδύνατο να μείνεις κλεισμένος περιμένοντας πότε θα φτιαχτεί ένα εμβόλιο που μπορεί τελικά να μην ειναι αποτελεσματικό, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί χρησιμοποιώντας την επιστήμη και την υγεία. Έτσι πορευτήκαμε και έτσι θα πορευτούμε».
Παρατηρείστε ότι κάθε λίγο και λιγάκι αλλάζει το αφήγημά του..
Τώρα λέει ότι είναι αδύνατον να μην εκτεθούμε όλοι στον ιό. Ενώ προηγουμένως έλεγε ότι η μαζική καραντίνα θα μας σώσει από τον ιό.
Τώρα λέει ότι ακόμη και αν βρεθεί το εμβόλιο, μπορεί να μην είναι αποτελεσματικό! Τώρα το θυμήθηκε και αυτό.
Ενώ πριν λίγο καιρό άλλα έλεγε, ότι πρέπει να περιμένουμε το εμβόλιο για να σωθούμε και να βγούμε από την καραντίνα.
Το κερασάκι στην τούρτα ήταν το υπονοούμενο ότι τάχα πορεύεται και αποφασίζει βάσει της επιστήμης…
Ζ.Π.
Η ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΣΙΟΔΡΑ.
ΔιαγραφήΟ Τσιόδρας σε δηλώσεις του ομολόγησε ότι το τίμημα της τωρινής "επιτυχίας" θα είναι ότι δεν θα υπάρχει ανοσία του πληθυσμού.
Κανένας νοήμων δημοσιογράφος δεν σκέφτηκε να τον ρωτήσει: "τότε γιατί μιλάτε για επιτυχία;"
Ο βλέπων μακριά Τσιόδρας είπε ότι μετά την καραντίνα, μόλις αυξηθούν τα κρούσματα, αμέσως θα ανακληθούν τα χαλαρά μέτρα, και θα ξαναπάμε σε lockdown, ίσως μέσα στο καλοκαίρι.
Στην Κίνα μόλις βγήκε από το lockdown η πόλη Wuhan με 11 εκατομμύρια κατοίκους, μπήκε σε lockdown η Harbin, με 10 εκατομμύρια κατοίκους.
Καταπληκτική στρατηγική...
Ζ.Π.
Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΙΟΔΡΑ ΚΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΠΑΡΑΓΕΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΤΡΑΚΤΕΡ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Ερντογάν οδήγησε το πρώτο ηλεκτρικό τρακτέρ που παράγεται στην Τουρκία.
Η παραγωγή και εξέλιξη καινοτόμων οχημάτων έχει μπει στο επίκεντρο της βιομηχανικής δραστηριότητας της Τουρκίας του Ερντογάν και έτσι, μετά το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο, η χώρα ετοιμάζεται να παρουσιάσει και το πρώτο ηλεκτρικό της τρακτέρ.
Όπως ανακοινώθηκε από τον Γενικό Διευθυντή του τομέα Αγροτικής Έρευνας του Υπουργείου Γεωργίας της χώρας, Özkan Kayacan, η παραγωγή του νέου ηλεκτρικού τρακτέρ θα ξεκινούσε στα τέλη Αυγούστου/αρχές Σεπτεμβρίου, όμως λόγω κορωνοϊού αυτή θα ξεκινήσει έναν μήνα αργότερα.
Ήδη, υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον για το νέο ηλεκτρικό τρακτέρ, λόγω του οικονομικού του οφέλους από το κόστος των καυσίμων, αφού όπως χαρακτηριστικά ανακοίνωσε ο Kayacan η χρήση του δίνει τη δυνατότητα στον αγρότη να κερδίζει έως και 18.700 δολάρια ανά έτος.
Στόχος του Υπουργείου Γεωργίας της Τουρκίας είναι το νέο ηλεκτρικό τρακτέρ να παράγει 10.000 οχήματα κάθε χρόνο στο εργοστάσιο του Gebze στη βορειοδυτική επαρχία Kocaeli.
Σύμφωνα πάντα με τους Τούρκους, το νέο ηλεκτρικό τρακτέρ θα παίρνει ρεύμα από 236 μπαταρίες και θα έχει ηλεκτροκινητήρα 105 ίππων. Θα συνοδεύεται από 20 χρόνια εγγύηση για την μπαταρίες.
Παράλληλα και ειδικά για εξαγωγές, θα υπάρχει και μια πιο ισχυρή έκδοση του τρακτέρ αυτού, με ισχύ 250 ίππων.
Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι οι Τούρκοι και ακολουθώντας πιστά το σχέδιο του Ερντογάν, το τελευταίο διάστημα είναι ιδιαίτερα δραστήριοι στο κομμάτι της παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων με κορωνίδα βέβαια το TOGG, το νέο του ηλεκτρικό αυτοκίνητο.
Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι κατά την παρουσίαση του TOGG ο Ερντογάν έσπευσε να φωτογραφηθεί δίπλα του, ενώ παράλληλα έχει δώσει γη και ύδωρ στην κοινοπραξία των 5 κορυφαίων τούρκικων εταιρειών που το εξέλιξε και θα το κατασκευάζει, ώστε να εξασφαλίσει την αρτιότερη υιοθέτηση τεχνολογιών που θα το καταστήσουν ακόμη και ανταγωνιστή των αντίστοιχων προτάσεων των μεγαλύτερων αυτοκινητοβιομηχανιών.
ΠΗΓΗ: newsauto.gr
Ζ.Π.
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΦΙΟΖΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ ΕΠΙΤΗΔΕΣ ΤΗΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ Ο ΤΣΙΟΔΡΑΣ.
Ο φιλελεύθερος κ. Θανάσης Μαυρίδης θυμήθηκε την καταστροφή της Ελληνικής βιομηχανίας…
“Η Ελλάδα δεν μπορεί να ζήσει μόνο με ήλιο, σουβλάκι και τζατζίκι:“Η «βαριά βιομηχανία» της χώρας είναι ο τουρισμός. Ας αφήσουμε για τώρα το μόνιμο ερώτημα αν αυτή η «μονομέρεια» της ελληνικής οικονομίας έχει τελικά αποδώσει τα προσδοκώμενα. Η κρίση του κορονοϊού, πάντως, δείχνει ότι η χώρα δεν μπορεί να εξαρτάται μόνο από τον τουρισμό. Μήπως είναι καιρός να θυμηθούμε την βιομηχανία που «θάψαμε» στα χρόνια της σοσιαλμανίας; Πράγματι, η Ελλάδα είχε κάποτε και βιομηχανία! … Ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να θυμηθεί ότι στα παλιά χρόνια υπήρχε βιομηχανία και μάλιστα ισχυρή. Είναι θέμα πολιτικής απόφασης το τι θα συμβεί...”
"liberal.gr: Του Γιώργου Κράλογλου: “Το 1961 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αμέσως μετά την υπογραφή της Συνθήκης Συνδέσεως της Ελλάδας με την ΕΟΚ είπε στον τότε πρόεδρο του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων κ. Λεωνίδα Κανελλόπουλο της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ «...υπέγραψα την συμφωνία με την ΕΟΚ... Σας έριξα εσάς τους βιομήχανους στην θάλασσα. Τώρα μάθετε να κολυμπάτε».
Η βιομηχανία σιώπησε και έκανε έργα. Η απάντηση δόθηκε μετά από 15 χρόνια την 1η Δεκεμβρίου 1975 στην διημερίδα «Συνάντηση των Αθηνών» από τον πρόεδρο του ΣΕΒ Δημήτρη Μαρινόπουλο. «Λοιπόν, κολυμπούμε και πιστεύω πως θα τα καταφέρουμε να βγούμε στην στεριά της Ευρώπης». Είχα παρακολουθήσει την εκδήλωση. Ο Καραμανλής δεν παραβρέθηκε. Παραλήπτης του μηνύματος ήταν ο υπουργός Συντονισμού – Προγραμματισμού Παναγής Παπαληγούρας. Η αλήθεια είναι ότι οι βιομήχανοι πίστευαν πράγματι πως θα τα έβγαζαν πέρα.
Όμως λίγες ημέρες μετά, στις 5 Δεκεμβρίου του 1975, έφθασε στα δημοσιογραφικά γραφεία η είδηση ότι, στις 10 το πρωί οι υπάλληλοι της Τράπεζας της Ελλάδος, Εμ. Κηπουρίδης και Δ. Καλοδούκας (παραδίδοντας στον Διοικητή της Τράπεζας κ. Ξ. Ζολώτα μια έκθεση) ξεκινούσαν, με άνωθεν εντολή, το ξήλωμα του πρώτου ιδιωτικού ομίλου της χώρας.
Του ομίλου Στρατή Ανδρεάδη, κρατικοποιώντας 5 Τράπεζες, ναυπηγεία, ασφαλιστικές, το ΧΙΛΤΟΝ, τα λιπάσματα, 3 ακόμη βιομηχανίες και στην συνέχεια τις εταιρίες μεταφορών.
Οι ίδιοι υπάλληλοι πήραν την θέση του Στρατή Ανδρεάδη στον κρατικό πλέον όμιλο. Πριν ένα χρόνο τα Χριστούγεννα του 1974 ο Καραμανλής κρατικοποιούσε την Ολυμπιακή. Και μετά ένα χρόνο το 1976 τα διυλιστήρια του Νιάρχου....”
Άδωνις Γεωργιάδης: «Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έφερε τη σοσιαλμανία από το Παρίσι στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση ήταν σχεδόν σοσιαλιστική».
Ζ.Π.