ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

26 Ιουλίου 2021

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΠΕΤΥΧΑΝ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΑΝΑΜΝΗΣΕΩΝ.

 

ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ


 

Το σενάριο της επιτυχημένης ταινίας "Η αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού" ίσως τελικά να είναι πολύ πιο ρεαλιστικό από ότι νομίζει κανείς: Επιστήμονες στον Καναδά ανακάλυψαν έναν τρόπο για να "διαγράφουν" τις δυσάρεστες αναμνήσεις από το ανθρώπινο μυαλό.

Τα ευρήματα της έρευνάς τους θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία της διαταραχής μετατραυματικού στρες (PTSD) και του εθισμού. Οι ερευνητές  ωστόσο προειδοποιούν για τεράστιες "ηθικές επιπτώσεις".

ΣΤΟ  ΤΟΡΟΝΤΟ

Ειδικότερα, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο ανακάλυψαν τους νευρώνες που χρησιμοποιούνται για τον σχηματισμό των 'κακών' αναμνήσεων στον εγκέφαλο. Στη συνέχεια βρήκαν έναν τρόπο για να στοχεύουν και να σβήνουν τις μνήμες φόβου σε ποντίκια.

"Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν εκατομμύρια νευρώνες στον εγκέφαλο, μόνο λίγοι από αυτούς είναι απαραίτητοι για τον σχηματισμό μιας μνήμης φόβου ή απειλής" εξήγησε η Δρ. Σίνα Τζόσελιν, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Φυσιολογίας.

Οι ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν τους νευρώνες αυτούς από την υπερπαραγωγή μιας συγκεκριμένης πρωτεΐνης του εγκεφάλου σε ποντίκια και στη συνέχεια στόχευσαν και αφαίρεσαν γενετικά αυτούς τους νευρώνες, για να σβήσουν τις κακές αναμνήσεις, διατηρώντας παράλληλα τις υπόλοιπες.

"Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν πως μια μέρα θα μπορούσε να είναι δυνατή η θεραπεία ατόμων με PSTD με την εξάλειψη αυτών των τραυματικών αναμνήσεων" εξήγησε η Τζοσελίν στην Αμερικανική Ένωση για την Πρόοδο της Επιστήμης (AAAS) στη Βοστόνη.

"Σε αυτούς τους ανθρώπους, οι μνήμες είναι ενοχλητικές και διαταρράσουν τη ζωή τους. Στόχος μας ήταν να βρούμε έναν φαρμακολογικό τρόπο για να στοχεύσουμε και να αδρανοποιήσουμε μόνο αυτούς τους νευρώνες" πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι επιστήμονες ήταν σε θέση να αφαιρέσουν τον εθισμό στην κοκαΐνη στα ποντίκια, αφαιρώντας τις μνήμες που συνδέονται με το ναρκωτικό.

Αν και η ιδέα μιας ζωής χωρίς κακές αναμνήσεις μπορεί να φαίνεται ελκυστική, οι ερευνητές προειδοποιούν για τις "ηθικές συνέπειες" που εμπλέκονται στη διαγραφή αναμνήσεων.

"Θα μπορούσαν να υπάρχουν δυνητικές αρνητικές πτυχές, ιδιαίτερα όταν εφαρμόζεται σε ανθρώπους που θα ήθελαν να διαγράψουν μία ‘κακή ανάμνηση’, όπως ένας άσχημος χωρισμός" εξήγησε η Τζοσελίν. "Όλοι μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Εάν διαγράψουμε από τη μνήμη μας τα λάθη, τι θα μας εμποδίσει από το να τα επαναλάβουμε;"



ΣΤΟ ΠΕΚΙΝΟ

Μέχρι τώρα, η διαγραφή αναμνήσεων είναι κάτι που υπάρχει στη σφαίρα των κινηματογραφικών σεναρίων. Κινέζοι επιστήμονες όμως λένε ότι κατάφεραν να το πετύχουν, σε ποντίκια.

Ερευνητές στο Peking University του Πεκίνου λένε ότι διέγραψαν συγκεκριμένες αναμνήσεις από τον εγκέφαλο ποντικιών στα εργαστήρια. Μια κίνηση που, ισχυρίζονται, μπορεί να παρέχει λύσεις για ανθρώπινα προβλήματα, όπως η εξάρτηση από τα ναρκωτικά και το μετατραυματικό στρες.

«Η κωδικοποίηση και η αποθήκευση της μνήμης είναι πολύ σημαντικές, αλλά είναι επίσης σημαντικό να «ξεχνάμε» αρνητικές αναμνήσεις», δήλωσε ο Γι Μινγκ στην εφημερίδα Technology Daily. «Η ανάμνηση αρνητικών συναισθημάτων είναι μεγάλης σημασίας για την επιβίωση, αλλά όταν γίνεται υπερβολικά επίμονη, μπορεί να μετατραπεί σε βάρος ή ακόμη και ασθένεια, όπως το μετατραυματικό στρες», συμπλήρωσε.

«Οι χρόνιοι πόνοι, οι εξαρτήσεις από τα ναρκωτικά και το χρόνιο στρες είναι ουσιαστικά παθολογικές αναμνήσεις που υπάρχουν μόνιμα και δεν μπορούν να αφαιρεθούν όταν οι ασθενείς έχουν βιώσει τα συναισθήματα και τις πιέσεις που προκαλούν οι πόνοι και τα ναρκωτικά», συμπλήρωσε ο Γι Μινγκ, ο οποίος έχει κάνει ντοκτορά στο University College London.

«Θεωρητικά, αν μπορούμε να «διαγράψουμε» αυτές τις μνήμες, αυτό μπορεί να παρέχει ένα νέο τρόπο σκέψης για τη θεραπεία ασθενειών παθολογικών αναμνήσεων», δήλωσε ακόμη.


Πώς έγινε η μελέτη 

Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Advances, οι ερευνητές προκάλεσαν αναμνήσεις φόβου στα ποντίκια, τοποθετώντας τα σε ατσάλινο θάλαμο και προκαλώντας τους ηλεκτροπληξία.

Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο «διόρθωσης» γονιδίων, το Crispr-SaCas9, απέκλεισαν γονίδια σε συγκεκριμένα κυκλώματα του εγκεφάλου που αποθηκεύουν μνήμες, με αποτέλεσμα να τις απενεργοποιήσουν. Όταν ολοκληρώθηκε η διαδικασία, τα ποντίκια δεν επέδειξαν αποστροφή για τον συγκεκριμένο θάλαμο, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Πάντως, ο Γι Μινγκ προειδοποίησε ότι οι δοκιμές ακόμη απέχουν πολύ από το σημείο του να αποτελούν θεραπευτική θεραπεία για ανθρώπους. Παράλληλα τόνισε ότι απομένει να φανεί αν υπάρχουν ανεπιθύμητες συνέπειες στη διαγραφή αναμνήσεων.  

Αυτό τον μήνα Αμερικανοί επιστήμονες έγιναν οι πρώτοι που χρησιμοποιούν το εργαλείο Crisp σε άνθρωπο, σε κλινική δοκιμή για την αφαίρεση μεταλλάξεων που προκαλούν τη συγγενή αμαύρωση του Leber, η οποία προκαλεί απώλεια όρασης.



ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...