ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

11 Σεπτεμβρίου 2021

«ΠΡΩΤΑ Η ΑΜΕΡΙΚΗ». ΚΑΡΟΛΟΣ ΛΙΝΤΜΠΕΡΓΚ, ΕΝΑΣ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ. O απόλυτος αμερικανός ήρωας. 11 Σεπτεμβρίου 1941: σε λόγο του ο Τσαρλς Λίντμπεργκ κατηγόρησε τους Βρετανούς, τους Εβραίους και τον Φραγκλίνο Ρούζβελτ ότι οδηγούν τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής σε πόλεμο με τη Γερμανία.

 

Στην γη προβλέπεται να διεξαχθεί ένας θανατηφόρος βιολογικός πόλεμος. Ίσως λίγοι άνθρωποι να επιβιώσουν. Όλα τα Έθνη προετοιμάζονται πυρετωδώς. Μία μορφή προετοιμασίας για τους επερχόμενους βιολογικούς πολέμους είναι και τα εμβόλια. Η Τουρκία κατάφερε και δημιούργησε ένα εμβόλιο, το Turkovac. Tο Ισραήλ έφτιαξε ένα. Η Κούβα έκανε άλλο ένα. Η Κίνα δημιούργησε πέντε. Η Ρωσία έφτιαξε ένα και κατασκευάζει κι άλλα. Η Γερμανία δημιούργησε τρία, η Αγγλία άλλα τρία, η Γαλλία δύο, οι ΗΠΑ τέσσερα. Η Ινδία, η Ιαπωνία, το Βιετνάμ, η Κορέα και άλλες χώρες προχωρούν στην κατασκευή εμβολίων για τον κορωνοϊό, σαν μία προκαταρκτική εκπαίδευση για αυτά που επίκεινται. Μόνο η Ελλάδα κοιμάται ήσυχα. Εδώ έχουμε τον Κούλη και τους αντιεμβολιαστές...



 απόλυτος αμερικανός   ήρωας

Ο Τσαρλς Ογκάστας Λίντμπεργκ (Charles Augustus Lindbergh, 4 Φεβρουαρίου 1902 – 26 Αυγούστου 1974), γνωστός και ως Slim, Lucky Lindy και The Lone Eagle (Μοναχικός Αετός), ήταν Αμερικανός αεροπόρος που έγινε γνωστός καθώς το 1927 κατάφερε να διασχίσει τον Ατλαντικό, διανύοντας, μόνος του και χωρίς στάση, 5.800 χιλιόμετρα με το μονοθέσιο μονοκινητήριο αεροπλάνο του Spirit of St. Louis. Για το κατόρθωμά του αυτό έλαβε το έπαθλο των 25.000 δολαρίων που προσέφερε ο Raymond Orteig σε όποιον θα κατάφερνε να διασχίσει χωρίς στάση τον Ατλαντικό. Του απονεμήθηκε επίσης το Μετάλλιο της Τιμής, το πιο μεγάλο στρατιωτικό βραβείο.

Ο  Λίντμπεργκ  ήταν  από  τους  βασικούς  ιδρυτές  της  αμερικανικής  
οργάνωσης  «ΠΡΩΤΑ  Η  ΑΜΕΡΙΚΗ». 
 

  Η μεγάλη πλειοψηφία της αμερικάνικης κοινωνίας ακόμη και λίγο πριν την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ ήταν αντίθετη στην άμεση συμμετοχή της Αμερικής στον Β’  παγκόσμιο  πόλεμο.

Η   κυριότερη οργάνωση των «απομονωτιστών», «Πρώτα η Αμερική» (America First)  αριθμούσε τότε  γύρω στα 800.000 μέλη.

Στους «απομονωτιστές» ανήκαν προσωπικότητες που βρίσκονταν στην ελίτ της αμερικάνικης κοινωνίας. Κορυφαίοι πολιτικοί και από τα δύο κόμματα, όπως οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές Robert Taft, William Borah και Arthur Vandenberg, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Burton K. Wheeler, ο σοσιαλιστής ηγέτης Norman Thomas, ο πατέρας του μελλοντικού Προέδρου John F.Kennedy και πρεσβευτής της χώρας στη Μ.Βρετανία την περίοδο 1937-1940, Joseph Kennedy ,οι κορυφαίοι εκδότες William Randolph Hearst και Robert R. McCormick, οι συγγραφείς John Dos Passos, Sinclair Lewis και Edmund Wilson, η ηθοποιός του Χόλυγουντ Lilian Gish, ο κορυφαίος δημοσιογράφος H.L. Mencken, ο πιο σημαντικός αρχιτέκτονας της χώρας Frank Lloyd Wright, ο μελλοντικός πρόεδρος Gerald Ford, ο νεαρός τότε Gore Vidal. Στις τάξεις τους συνυπήρχαν προσωπικότητες από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα: υπερτερούσαν μεν οι συντηρητικοί αντίπαλοι του New Deal, έβρισκες όμως και πολλούς Σοσιαλιστές καθώς και Προοδευτικούς από τις Μεσοδυτικές Πολιτείες.



                           ΚΑΡΟΛΟΣ  ΛΙΝΤΜΠΕΡΓΚ

Αμερικανός αεροπόρος, μια από τις θρυλικές μορφές στην ιστορία της αεροναυτικής, κυρίως γιατί πραγματοποίησε την πρώτη σόλο υπέρπτηση του Ατλαντικού Ωκεανού από τη Νέα Υόρκη στο Παρίσι στις 20 και 21 Μαΐου του 1927. Ο Τσαρλς Λίντμπεργκ χαρακτηρίστηκε «Οδυσσέας των αιθέρων» και «Μοναχικός Αετός» και λατρεύτηκε ως εθνικός ήρωας από τους συμπατριώτες του.


Ο σουηδικής καταγωγής Τσαρλς Λίντμπεργκ γεννήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 1902 στο Ντιτρόιτ και πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο Λιτλ Φολς της Μινεσότα και στην Ουάσινγκτον, όπου ο συνονόματος πατέρας του, που είχε γεννηθεί στην Στοκχόλμη και μικρός εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στις ΗΠΑ, εκπροσωπούσε την 6η εκλογική περιφέρεια της Μινεσότα στο Κογκρέσο με την σημαία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Ήταν γνωστός για τις ουδετερόφιλες απόψεις του και κατά της συμμετοχής των ΗΠΑ στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο νεαρός Τσαρλς ήθελε να πετάξει από την πρώτη φορά που είδε αεροπλάνο. Το κατάφερε το 1922, όταν παράτησε τις σπουδές του μηχανολόγου μηχανικού στο Πανεπιστήμιο του Γουινσκόνσιν και γράφτηκε σε μια αεροπορική σχολή στο Λίνκολν της Νεμπράσκα. Μετά την αποφοίτησή του αγόρασε ένα αεροπλάνο τύπου «Curtiss JN-4» (γνωστό ως Jenny), με το οποίο πραγματοποιούσε ακροβατικές πτήσεις στις νότιες και μεσοδυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ. Στην συνέχεια φοίτησε σε αεροπορικά σχολεία του αμερικανικού στρατού και ξεκίνησε να εργάζεται ως πιλότος της ταχυδρομικής υπηρεσίας.

Το 1927, ο ιδιοκτήτης ενός νεοϋορκέζικου ξενοδοχείου πρόσφερε αμοιβή 25.000 δολαρίων σε όποιον αποτολμούσε να διασχίσει τα 3.600 μίλια από τη
Νέα Υόρκη στο Παρίσι, μια υπέρπτηση του Ατλαντικού Ωκεανού, που για τα δεδομένα της εποχής ισοδυναμούσε με καθαρή αυτοκτονία. Ο Λίντμπεργκ αποφάσισε να διεκδικήσει το έπαθλο με το μονοπλάνο «The Spirit of Saint Luis» ( «Πνεύμα του Αγίου Λουδοβίκου»).

Ο τολμηρός αεροπόρος δεν περίμενε ένα ευνοϊκό δελτίο καιρού όπως οι υπόλοιποι διαγωνιζόμενοι. Αδημονούσε, όπως εξήγησε ο ίδιος αργότερα, να γευτεί «το κρασί των θεών». Ετσι, στις 20 Μαΐου 1927 πήρε πάραυτα θέση για την απογείωση από το Ρούσβελτ Φιλντ του Λονγκ Αϊλαντ. Η πτήση προς την δόξα διήρκεσε 33,5 ώρες. Πέταξε πάνω από τη Νέα Σκωτία, τη Νέα Γη, πάνω από το νότιο άκρο της Ιρλανδίας και της Αγγλίας. Εν συνεχεία, παρότι ήταν καταβεβλημένος και τα βλέφαρά του ήταν ένα έτοιμα να κλείσουν, πέταξε πάνω από τη Μάγχη και τη Γαλλία.

Λίγο μετά τις 10 το βράδυ το μονοπλάνο του άρχισε να κάνει κύκλους πάνω από το αεροδρόμιο Λε Μπουρζέ του Παρισιού. Ο Λίντμπεργκ δεν μπορούσε να εξηγήσει τι ήταν όλο εκείνο το κυκλοφοριακό χάος που έβλεπε στους δρόμους γύρω από το αεροδρόμιο. Μόνο όταν άγγιξε το έδαφος αντιλήφθηκε ότι εκατο­ντάδες γάλλοι ανέμεναν σε κατάσταση υστερίας τον ήρωα του Νέου Κόσμου. Η υστερία διήρκεσε πολλά χρόνια σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη. Ο Λίντμπεργκ όμως δια­τήρησε ως το τέλος της ζωής του χαμηλό προφίλ.

To 1929, ο Τσαρλς Λίντμπεργκ νυμφεύτηκε την Αν Μόροου (1906-2001), κόρη μεγαλοτραπεζίτη, με την οποία απέκτησε έξι παιδια. Κατά την περίοδο μεταξύ 1929 και 1932, εργάστηκε ως τεχνικός σύμβουλος στις αεροπορικές εταιρείες «Τρανσκοντινένταλ Αιρ Τράνσπορτ» και «Παναμέρικαν Αίργουεϊς», πολλές από τις γραμμές των οποίων εγκαινίασε ο ίδιος.

Την ήσυχη οικογενειακή ζωή του διέκοψε μια προσωπική τραγωδία, που άφησε ανεξίτηλα τα σημάδια πάνω του. Την 1η Μαρτίου 1932, ο πρωτότοκος γιός του Τσαρλς Λίντμπεργκ ο νεότερος, ηλικίας δύο ετών, έπεσε θύμα απαγωγής μέσα στο εξοχικό της οικογένειας στο Ιστ Άμγουελ του Νιού Τζέρσεϊ. Ο δράστης ζήτησε 50.000 δολάρια ως λύτρα και ο Λίντμπεργκ ανταποκρίθηκε. Όμως στις 12 Μαΐου, το παιδί βρέθηκε δολοφονημένο σε ένα δάσος κοντά στο σπίτι της οικογένειας. Ως δράστης της απαγωγής συνελήφθη ένας γερμανός μετανάστης, ο 34χρονος Ρίχαρντ Χάουπτμαν, ο οποίος καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε στην ηλεκτρική καρέκλα το 1936.

Μετά την δολοφονία του γιού του, ο Λίντμπεργκ έζησε για ένα χρονικό διάστημα στην Ευρώπη, προκειμένου να ηρεμήσει και να ανασυντάξει τις δυνάμεις του. Επανειλημμένα επισκέφθηκε γερμανι­κά αεροπορικά κέντρα, όπου έγινε δεκτός με τιμές και προειδοποίησε για την αυξανόμενη αεροπορική ισχύ της ναζιστικής Γερ­μανίας. Η παρασημοφόρησή του από τη γερμανική κυβέρνηση το 1938 δια χειρός του Χέρμαν Γκέρινγκ προκάλεσε έντονες επικρίσεις, όπως και οι ομιλίες που πραγματοποίησε το 1940-1941 μετά την επιστροφή του στις ΗΠΑ υπέρ της αμερικανικής ουδετερότητας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η θέση του αυτή προκάλεσε την οργή του προέδρου Φραγκλίνου Ρούσβελτ που διέταξε την αποπομπή του από Εφεδρικό Αεροπορικό Σώμα, τον Απρίλιο του 1941. Όταν ωστόσο οι ΗΠΑ ενεπλάκησαν στον πόλεμο, ο Λίντμπεργκ συμμετείχε ως ιδιώτης στην πολεμική προσπάθεια, υπηρετώ­ντας ως σύμβουλος στην αυτοκινητοβιομηχανία «Φορντ» και τη εταιρεία κατασκευής αεροπλάνων «Γιουνάιτεντ Αίρκραφτ Κορπορέισον».

Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο συνέχισε να εργάζεται ως σύμβουλος στην «Παναμέρικαν» και το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας. Ήταν μέλος της Εθνικής Συμ­βουλευτικής Επιτροπής Αεροναυτικής και υπηρέτησε σε διάφορα άλλα αεροναυτικά συμβούλια και επιτρο­πές. Ο Λίντμπεργκ κατά την διάρκεια της ζωής του έλαβε πλήθος βραβείων διακρίσεων. Το 1954 αποκαταστάθηκε στο Σώμα της Εφεδρικής Πολεμικής Αεροπορίας με τον βαθμό του ταξιάρχου.

Το βιβλίο του («The Spirit of St. Louis» («Το Πνεύμα του Αγίου Λουδοβίκου», 1953), που περιγράφει την πτήση του στο Παρίσι, του εξασφάλισε το βραβείο Πούλιτζερ. Άλλα βιβλία του τα «We» («Εμείς οι δύο», 1927), όπου περιγράφει τη
νεανική ζωή και την πτήση του 1927, «Of Flight and Life» («Από την πτήση κι από τη ζωή»,1948) και «The Culture of Organs» («Η καλλιέργεια ορ­γάνων», 1938), που συνέγραψε μαζί με τον Γάλλο χειρουργό και βιολόγο Αλεξίς Καρέλ
και αφορά έρευνες στις οποίες είχαν συνεργαστεί.

Ο Τσαρλς Λίντμπεργκ πέθανε στις 26 Αυγούστου 1974, στο νησί Μάουι της Χαβάης, σε ηλικία 72 ετών. Ο θρυλικός αεροπόρος απέκτησε και επτά εξώγαμα παιδιά με τις τρεις γερμανίδες ερωμένες του.


Πηγή: https://www.sansimera.gr/biographies/2234




ΤΟ ΙΟΥΔΑΪΚΟ ΧΟΛΥΓΟΥΝΤ ΚΑΙ Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΗΡΩΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΛΙΝΤΜΠΕΡΓΚ



The Plot Against America: Το σπουδαίο βιβλίο του Φίλιπ Ροθ τώρα στις οθόνες μας
NewsroomNewsroom

 Τρίτη, 21 Απριλίου 2020 10:30

 

The Plot Against America: Το σπουδαίο βιβλίο του Φίλιπ Ροθ τώρα στις οθόνες μας - CNN.gr








 

Μία από τις πιο πολυαναμενόμενες σειρές της φετινής σεζόν είναι το The Plot Against America, που φέρνει η HBO και στην Ελλάδα θα το απολαύσουμε αποκλειστικά στο Vodafone TV. Πρόκειται για τη μεταφορά του αριστουργηματικού μυθιστορήματος του Φίλιπ Ροθ στη μικρή οθόνη. Το βιβλίο, που εκδόθηκε στις ΗΠΑ το 2004 και έκτοτε κάνει πάταγο, εξετάζει ένα βασικό ερώτημα: Πώς θα ήταν η Αμερική και κατ’ επέκταση ο κόσμος ολόκληρος, στην περίπτωση που στις εκλογές του 1940, ο Φράνκλιν Ρούσβελτ είχε ηττηθεί από έναν ακροδεξιό φασίστα πολιτικό, τον Τσαρλς Λίντμπεργκ;

Το βιβλίο αναλύει αυτή την ιστορική υπόθεση μέσα από τη σκοπιά μιας μεσοαστής οικογένειας Εβραίων που ζει στο Νιου Τζέρσεϊ και η οποία βιώνει τη μεταστροφή της αμερικανικής κοινωνίας καθώς αυτή αποδέχεται ολοένα και περισσότερο τον αντισημιτισμό ως κανονικότητα: Η σβάστικα του Χίτλερ εμφανίζεται παντού, οι λευκές κουκούλες της Κου Κλουξ Κλαν αλωνίζουν, η βία και το μίσος υπερνικούν. Νιώθοντας υπό διωγμό στον τόπο τους, στο σπίτι τους, οι Αμερικανοεβραίοι είναι η πιο ευάλωτη ομάδα σε μια Αμερική που δεν θυμίζει σε τίποτα την ανοιχτή κοινωνία που γνωρίζουμε.

Η τηλεοπτική σειρά

Στην τηλεοπτική μεταφορά του The Plot Against America, πρωταγωνιστεί η Winona Ryder που υποδύεται την Evelyn Finkel, μια ανύπαντρη γυναίκα που φροντίζει την ανήμπορη μητέρα της και αγωνίζεται να βρει τον ρόλο της στη ζωή. Η ίδια επηρεάζεται βαθιά από έναν σημαντικό υποστηρικτή του ακροδεξιού Λίντμπεργκ, η στάση του οποίου σταδιακά την μεταμορφώνει σημαντικά. Στον ρόλο της μικρής της αδερφής Elizabeth “Bess” Levin, βλέπουμε τη Zoe Kazan. Η Bess είναι μητέρα και νοικοκυρά και ο φόβος της για το μέλλον υπό τον Λίντμπεργκ, την κάνει υπερπροστατευτική με την οικογένειά της. Ο Morgan Spector είναι ο Herman Levin, ο πατέρας της οικογένειας που προσπαθεί με κάθε τρόπο να διατηρήσει την «κανονικότητα» στη ζωή των δικών του, παρόλο που βλέπει τη χώρα να βυθίζεται στον φασισμό, τον αντισημιτισμό και την ξενοφοβία.

Σε πρωταγωνιστικούς ρόλους βλέπουμε ακόμα τον Anthony Boyle που υποδύεται τον Alvin Levin, τον θυμωμένο νέο, ανιψιό του Herman, που ακροβατεί μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας, ενώ κάποια στιγμή ταξιδεύει στην Ευρώπη για να πολεμήσει. Τον ρόλο του μικρού Philip Levin, κρατάει ο Azhy Robertson, ενώ ο Caleb Malis είναι Sandy Levin, ο μεγάλος γιος της οικογένειας. Πολύ σημαντικός ο ρόλος του ραβίνου Lionel Bengelsdorf, τον οποίο υποδύεται ο John Turturro.

Δείτε το trailer:







Τα ιστορικά στοιχεία

Ο Φίλιπ Ροθ βασίστηκε για το ξετύλιγμα της πλοκής της ιστορίας του σε ένα ιστορικό πρόσωπο. Ο Τσαρλς Ογκάστας Λίντμπεργκ, όπως ήταν το πλήρες όνομα του ακροδεξιού πολιτικού, ξεκίνησε ως αεροπόρος. Το 1927 κατάφερε να διασχίσει τον Ατλαντικό, διανύοντας, μόνος του και χωρίς στάση, 5.800 χιλιόμετρα με το μονοθέσιο μονοκινητήριο αεροπλάνο του, επίτευγμα για το οποίο του απονεμήθηκε το Μετάλλιο της Τιμής, το πιο μεγάλο στρατιωτικό βραβείο των ΗΠΑ, ενώ η φήμη και η δόξα που κέρδισε του έδωσαν ώθηση για τη συνέχεια. Λίγα χρόνια αργότερα άλλη μια ιστορία με πρωταγωνιστή τον ίδιο, τον έφερε στο προσκήνιο: Το 1932 ένας Γερμανός μετανάστης απήγαγε και δολοφόνησε τον μόλις είκοσι μηνών γιο του. Η υπόθεση πήρε τεράστια δημοσιότητα και ο Λίντμπεργκ έγινε πια δημόσιο πρόσωπο. Μέχρι την άνοιξη του 1939 και το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έκανε πολλά ταξίδια στη Γερμανία, έγινε προσωπικός φίλος του Χίτλερ και υιοθέτησε μερικές από τις πιο αποκρουστικές, ρατσιστικές απόψεις και ναζιστικές του πρακτικές.

Ο Λίντμπεργκ ποτέ δεν έγινε στην πραγματικότητα κεντρικό πολιτικό πρόσωπο και διεκδικητής αξιώσεων της προεδρίας των ΗΠΑ. Οι ναζιστικές και αντισημιτικές του απόψεις όμως ήταν γνωστές, καθώς του είχε απονεμηθεί ο γερμανικός Σταυρός του Τάγματος του Αετού για την προσφορά του στο Γ' Ράιχ, ενώ σε ομιλίες του στο πλαίσιο της οργάνωσης «Πρώτα η Αμερική», είχε αναφερθεί επανειλημμένα κατά των Εβραίων της χώρας και είχε προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων. Τελικά πέθανε το 1974, στη Χαβάη, σε ηλικία 72 ετών, χωρίς να επηρεάσει ποτέ την πολιτική σκηνή των ΗΠΑ.

Η αφήγηση του Φίλιπ Ροθ
Πρωταγωνιστής στο βιβλίο του Φίλιπ Ροθ με τον τίτλο The Plot Against America (στα ελληνικά κυκλοφορεί ως «Η Συνωμοσία εναντίον της Aμερικής»), είναι ο μικρός Φίλιπ Ροθ (ο συγγραφέας έδωσε στον ήρωά του το δικό του όνομα), ο γιος της οικογένειας Εβραίων μέσα από την οποία ο αναγνώστης βλέπει πώς θα εξελισσόταν η ιστορία αν οι πρωταγωνιστές ήταν διαφορετικοί. Πράγματι, ο συγγραφέας έχει χρησιμοποιήσει αρκετά βιογραφικά στοιχεία στο βιβλίο του και καταφέρνει να περάσει στον αναγνώστη του μια πολύ ζωντανή εικόνα μιας αμερικανικής κοινωνίας ζοφερής ως το κόκαλο.


Ο Φίλιπ Ροθ (1933 - 2018) θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους Αμερικανούς συγγραφείς. Ήταν εβραϊκής καταγωγής, γεγονός που αντικατοπτρίζεται σε πολλά από τα έργα του. Ήταν πολυγραφότατος και τα πιο γνωστά του βιβλία είναι: «Το σύνδρομο Πόρτνοϊ», «Αμερικανικό ειδύλλιο», «Παντρεύτηκα έναν κομμουνιστή», «Η συνωμοσία εναντίον της Αμερικής», «Φεύγει το φάντασμα», κά. Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων το Βραβείο Πούλιτζερ για το «Αμερικανικό ειδύλλιο» (1997) και το διεθνές βραβείο Man Booker International για το σύνολο του έργου του, το 2011.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι πίσω από το The Plot Against America είναι οι David Simon και Ed Burns, οι δημιουργοί της τεράστιας επιτυχίας του The Wire αλλά και της μίνι – σειράς Generation Kill, που έχουν αναλάβει το σενάριο και την εκτέλεση της παραγωγής. 


ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

3 σχόλια:

  1. 11 Σεπτεμβρίου 1941: Το Ολοκαύτωμα του δάσους Μεντβέντεφ στο Οριόλ και η εκτέλεση των προστατευόμενων από τους Αθέατους Χαλδαίων. ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΤΖΑΡΑΣ


    Τρεις μήνες μετά τη γερμανική εισβολή στη Σοβιετική Ένωση, στο δάσος Μεντβέντεφ κοντά στο Οριόλ,
    368 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Μόσχας, εκτελέστηκαν από τη NKVD στις 11 Σεπτεμβρίου 1941,
    157 , (σημαντικοί), πολιτικοί κρατούμενοι που κρατούνταν στη φυλακή του Οριόλ.

    Με διάταγμα της Προεδρίας του Ανώτατου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ στις 22 Ιουνίου 1941, στην περιοχή του Οριόλ κηρύχθηκε ο στρατιωτικός νόμος, και όλες οι υποθέσεις εγκλημάτων κατά της άμυνας, της δημόσιας τάξης και της κρατικής ασφάλειας παραπέμφθηκαν σε στρατιωτικά δικαστήρια, στα οποία έχει δοθεί το δικαίωμα να εκδίκασης των υποθέσεων εντός 24 ωρών από την άσκηση του κατηγορητηρίου.

    Το 1941, στη φυλακή του Οριόλ βρίσκονταν περίπου πέντε χιλιάδες φυλακισμένοι για πολιτικά αδικήματα.. Όταν οι Γερμανοί προσέγγισαν το Οριόλ όλοι οι κρατούμενοι στάλθηκαν σε πιο μακρινά στρατόπεδα, ενώ παρέμειναν περίπου 400 «επώνυμοι» και «σημαντικοί».


    Στις 5 Σεπτεμβρίου 1941, με εντολή του Λαβρέντι Μπέρια, η NKVD συνέταξε κατάλογο 170 κρατουμένων των φυλακών του Οριόλ που θα εκτελούντο επειδή «πραγματοποίησαν ηττοπαθή διέγερση και προσπάθησαν να οργανώσουν αποδράσεις με σκοπό την ανανέωση των παράνομων δραστηριοτήτων».

    Ο κατάλογος στάλθηκε στον Στάλιν, ο οποίος τον ενέκρινε .

    Στις 8 Σεπτεμβρίου, ο Βασίλι Ουλρίκ ως πρόεδρος του τριμελούς στρατοδικείου της NKVD με μέλη του Ντιμίτρι Καντιμπίν και Βασίλι Μπουκάνοφ, χωρίς καμία δικαστική διαδικασία και χωρίς κανενός είδους έρευνα, καταδίκασαν σε θάνατο 161 άτομα.

    Μέχρι τη στιγμή της εκτέλεσης, ορισμένοι στον κατάλογο είχαν πεθάνει ή είχαν μεταφερθεί και κάποιοι είχαν απελευθερωθεί.

    Στις 11 Σεπτεμβρίου εκτελέστηκαν 157 κρατούμενοι Μεταξύ αυτών που εκτελέστηκαν ήταν ο Κρίστιαν (Χαϊμ Ρακόφσκι, η αδελφή του Τρότσκι και πρώτη σύζυγος του Κάμενεφ Όλγα, η ηγέτης των Εσσέρων Μαρία Σπιριντόνοβα , ο Σεργκέι Έφρον, ο Γκαρεγκίν Απρέσοφ, ο ιατρός Ντιμίτρι Πλετνίοφ που είχε καταδικαστεί σε 25 χρόνια φυλακή και ο διπλωμάτης Σεργκέι Αλεξέιβιτς Μπεσόνοφ που στη δίκη του Ρακόφσκι είχε καταδικαστεί σε 15 χρόνια.

    Ο Βαλεντίν Άρνολντ που στη δεύτερη Δίκη της Μόσχας είχε καταδικαστεί για εγκλήματα σύμφωνα με τα άρθρα 19, 58-8 και 58-11 του Ποινικού Κώδικα του RFSR σε ποινή φυλάκισης 10 ετών, ο Μιχαήλ Στρόϊλοφ που στη δεύτερη Δίκη της Μόσχας είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 8 ετών .
    Ο Μπόρις Μπόροβιτς, ο οποίος είχε δικαιωθεί de jure αλλά είχε κρατηθεί φυλακισμένος για άγνωστους λόγους, εκτελέστηκε επίσης .

    Ο Εβραίος Μαθηματικός
    Πολλοί από αυτούς που εκτελέστηκαν ήταν ξένοι πολίτες, μεταξύ των οποίων ο εβραίος μαθηματικός Φριτζ Νόϊθερ που επειδή δεν μπορούσε να εργάζεται στο Κράτος στη ναζιστική Γερμανία ως Εβραίος, μετακόμισε στη Σοβιετική Ένωση, όπου διορίστηκε σε μια θέση καθηγητή στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Τομσκ.

    Είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 25 ετών με την κατηγορία της κατασκοπείας στις 23 Οκτωβρίου 1938.

    Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν είχε υπογράψει έκκληση για την απελευθέρωση του Αρκετοί από τους εκτελεσθέντες ήταν Κινέζοι.

    Μετά την εκτέλεση των 157 στην φυλακή είχαν μείνει περίπου 200 που εκτελέστηκαν την επομένη.
    Αυτή η εκτέλεση ήταν μία από τις πολλές σφαγές κρατουμένων που διαπράχθηκαν από το NKVD το 1941.

    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 11 Σεπτεμβρίου 1938: Επί Ιωάννη Μεταξά, μετά από 2000 χρόνια σιωπής αντήχησε στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου ο λόγος του Σοφοκλή με την Ηλέκτρα του Σοφοκλή 1938, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Ροντήρη, με πρωταγωνίστριες την Κατίνα Παξινού και την Ελένη Παπαδάκη.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο 21χρονος σκακιστής Νικόλας Θεοδώρου του Σκακιστικού Ομίλου Ρεθύμνου κατέκτησε τον τίτλο του γκραν μετρ.

    Ο Νικόλας Θεοδώρου είναι ο πρώτος σκακιστής της Κρήτης που πετυχαίνει την κατάκτηση αυτού του τίτλου που τον έχουν κατακτήσει μόνο 11 σκακιστές από την Ελλάδα. Ο Νικόλας σε διεθνή αγώνα που διεξήχθη στη Νότια Καρολίνα των Ηνωμένων Πολιτειών κατέκτησε την 1η θέση στο τουρνουά και παράλληλα συγκέντρωσε και την απαραίτητη βαθμολογία για να πάρει την τρίτη του νόρμα του Γκραν μετρ που ήταν και η τελευταία που απαιτούνταν για να κατακτήσει τον τίτλο.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...