ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

27 Σεπτεμβρίου 2021

ΒΛΑΒΗ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΑΦΗΝΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΟΙ ΗΠΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣΒΟΛΗΣ ΑΠΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ



ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ: ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2010 - 2021 ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΩΝ ΡΩΜΙΩΝ ΠΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΜΕΙΩΘΗΚΕ ΚΑΤΑ 4% (ΣΤΗΝ ΕΕ ΑΥΞΗΘΗΚΕ ΚΑΤΑ 4%). ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΩΝ ΡΩΜΙΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ (ΚΑΘΟΛΟΥ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΥΞΗΘΗΚΕ ΚΑΤΑ 8% (ΕΕ ΜΕΙΩΘΗΚΕ ΚΑΤΑ 2%). ΕΛΛΑΔΑ 2021: ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ, ΑΡΙΣΤΕΡΙΣΜΟΣ, ΘΡΗΣΚΟΛΗΨΙΑ, ΔΙΑΣΤΡΟΦΕΣ, ΛΑΘΡΟΕΠΟΙΚΙΣΜΟΣ, ΕΚΤΡΩΣΕΙΣ, ΑΝΕΡΓΙΑ, ΑΠΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΣΗ, ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ ΜΕ ΥΠΕΡΔΑΝΕΙΣΜΟ, ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΕΥΦΥΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΚΜΗ, ΜΑΦΙΟΖΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΟΚΡΑΤΙΑ.




 COVID-19 - Έρευνα: έρευνα: Βλάβη στον εγκέφαλο αφήνουν ακόμη και οι ήπιες περιπτώσεις | Ygeiamasnews.gr

Μετά από σχεδόν δυο χρόνια πανδημίας, οι ερευνητές συνεχίζουν να συγκεντρώνουν νέες και σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τις επιπτώσεις της COVID-19 στο ανθρώπινο σώμα και τον εγκέφαλο.

Τα ευρήματα αυτά εγείρουν ανησυχίες σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που μπορεί να έχει ο κορωνοϊός σε βιολογικές διεργασίες όπως η γήρανση.

Η νευροεπιστήμονας Τζέσικα Μπέρναρντ στο Πανεπιστήμιο του Τέξας Α&M, ερευνά τον τρόπο με τον οποίο οι φυσιολογικές αλλαγές στον εγκέφαλο που σχετίζονται με τη γήρανση, επηρεάζουν την ικανότητα των ανθρώπων να σκέφτονται και να κινούνται, ιδιαίτερα από τη μέση ηλικία και μετά.


Σήμερα, η Μπέρναρντ και η ομάδα της ερευνά πώς η νόσηση με κορονοϊό μπορεί να επηρεάσει και τη φυσική διαδικασία της γήρανσης.

Ερευνώντας την αντίδραση του εγκεφάλου στην COVID-19

Τον Αύγουστο του 2021, μια προκαταρκτική αλλά μεγάλης κλίμακας μελέτη που διερευνούσε τις εγκεφαλικές αλλαγές σε άτομα που είχαν νοσήσει με κορωνοϊό, κίνησε το ενδιαφέρον της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας.

Οι ερευνητές βασίστηκαν σε μια υπάρχουσα βάση δεδομένων που ονομάζεται UK Biobank, η οποία περιέχει δεδομένα απεικόνισης του εγκεφάλου από πάνω από 45.000 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2014.

Γεγονός που σημαίνει ότι υπήρχαν βασικά δεδομένα και απεικονίσεις εγκεφάλου όλων αυτών των ανθρώπων, πριν από την πανδημία.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε τα δεδομένα εγκεφαλικής απεικόνισης και στη συνέχεια επανέφερε όσους είχαν διαγνωστεί με COVID-19 για πρόσθετες εξετάσεις.

Συνέκριναν τα άτομα που είχαν νοσήσει με τους συμμετέχοντες που δεν είχαν νοσήσει, αντιστοιχίζοντας προσεκτικά τις ομάδες με βάση:

-την ηλικία,

-το φύλο,

-την ημερομηνία της βασικής εξέτασης και,

-την τοποθεσία της μελέτης, καθώς και,

-τους κοινούς παράγοντες κινδύνου για τη νόσο, όπως οι μεταβλητές υγείας και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση.

Η ομάδα διαπίστωσε αξιοσημείωτες διαφορές στη φαιά ουσία – η οποία αποτελείται από τα κυτταρικά σώματα των νευρώνων που επεξεργάζονται τις πληροφορίες στον εγκέφαλο – μεταξύ εκείνων που είχαν μολυνθεί με κορωνοϊό και εκείνων που δεν είχαν.

Συγκεκριμένα, το πάχος του ιστού της φαιάς ουσίας στις περιοχές του εγκεφάλου που είναι γνωστές ως μετωπιαίος και κροταφικός λοβός ήταν μειωμένο στην ομάδα με COVID-19.

Στον γενικό πληθυσμό, είναι φυσιολογικό να παρατηρείται κάποια αλλαγή στον όγκο ή το πάχος της φαιάς ουσίας με την πάροδο του χρόνου καθώς οι άνθρωποι γερνούν, αλλά οι αλλαγές ήταν μεγαλύτερες από το φυσιολογικό σε όσους είχαν μολυνθεί με τον κορωνοϊό.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που είχαν μολυνθεί με την COVID-19 παρουσίασαν απώλεια όγκου εγκεφάλου ακόμη και όταν η ασθένεια δεν ήταν αρκετά σοβαρή ώστε να απαιτηθεί νοσηλεία.

Παράλληλα, οι ερευνητές διερεύνησαν τις αλλαγές στις επιδόσεις σε γνωστικά καθήκοντα και διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν προσβληθεί από την COVID-19 ήταν πιο αργοί στην επεξεργασία πληροφοριών, σε σχέση με όσους δεν είχαν νοσήσει.

Αν και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην ερμηνεία αυτών των ευρημάτων– καθώς αναμένουν την επίσημη αξιολόγηση από ομοτίμους- το μεγάλο δείγμα, τα δεδομένα πριν και μετά την ασθένεια στα ίδια άτομα και η προσεκτική αντιστοίχιση με άτομα που δεν είχαν προσβληθεί από COVID-19, έχουν καταστήσει αυτή την προκαταρκτική εργασία ιδιαίτερα πολύτιμη.

Τι σημαίνουν αυτές οι αλλαγές στον όγκο του εγκεφάλου

Στις αρχές της πανδημίας, μία από τις πιο συνηθισμένες αναφορές των ατόμων που είχαν μολυνθεί από το COVID-19 ήταν η απώλεια της γεύσης και της όσφρησης.

Είναι εντυπωσιακό ότι οι περιοχές του εγκεφάλου που επηρεάστηκαν από την COVID-19 συνδέονται όλες με τον οσφρητικό βολβό, μια δομή κοντά στο μπροστινό μέρος του εγκεφάλου που μεταφέρει σήματα σχετικά με τις οσμές από τη μύτη σε άλλες περιοχές του εγκεφάλου.

Ο οσφρητικός βολβός έχει συνδέσεις με περιοχές του κροταφικού λοβού.

Συχνά μιλάμε για τον κροταφικό λοβό στο πλαίσιο της γήρανσης και της νόσου Αλτσχάιμερ, επειδή εκεί βρίσκεται ο ιππόκαμπος.

Ο ιππόκαμπος είναι πιθανό να διαδραματίζει βασικό ρόλο στη γήρανση, δεδομένης της συμμετοχής του στη μνήμη και τις γνωστικές διαδικασίες.

Η αίσθηση της όσφρησης είναι επίσης σημαντική για την έρευνα σχετικά με τη νόσο Αλτσχάιμερ, καθώς ορισμένα δεδομένα έχουν δείξει ότι τα άτομα που κινδυνεύουν να νοσήσουν έχουν μειωμένη αίσθηση της όσφρησης.

Αν και είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αυτών των αλλαγών που σχετίζονται με τον κορωνοϊό, η διερεύνηση πιθανών συνδέσεων μεταξύ των αλλαγών στον εγκέφαλο που σχετίζονται με τον ιό και τη μνήμη παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον – ιδίως δεδομένων των περιοχών που εμπλέκονται και της σημασίας τους στη μνήμη και τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Τα νέα ευρήματα εγείρουν σημαντικά, αλλά αναπάντητα ερωτήματα:

-Τι σημαίνουν αυτές οι αλλαγές στον εγκέφαλο μετά τη νόσηση για τη διαδικασία και τον ρυθμό της γήρανσης;

-Με την πάροδο του χρόνου, ο εγκέφαλος ανακάμπτει σε κάποιο βαθμό από την ιογενή λοίμωξη;

Η έρευνα της Μπέρναρντ δείχνει ότι καθώς οι άνθρωποι γερνούν, ο εγκέφαλος σκέφτεται και επεξεργάζεται τις πληροφορίες διαφορετικά.

Έρευνες αρκετών δεκαετιών έχουν καταδείξει ότι οι ηλικιωμένοι δυσκολεύονται περισσότερο να επεξεργαστούν και να χειριστούν πληροφορίες, αλλά συνήθως θυμούνται γεγονότα και λεξιλόγιο.

Όσον αφορά τις κινητικές δεξιότητες, γνωρίζουμε ότι οι ηλικιωμένοι εξακολουθούν να μαθαίνουν, αλλά το κάνουν πιο αργά σε σχέση με τους νέους ενήλικες.

Όσον αφορά τη δομή του εγκεφάλου, συνήθως παρατηρούμε μείωση του μεγέθους του εγκεφάλου στους ενήλικες άνω των 65 ετών.

Αυτή η μείωση δεν εντοπίζεται μόνο σε μια περιοχή.

Διαφορές μπορούν να παρατηρηθούν σε πολλές περιοχές του εγκεφάλου.

Συνήθως υπάρχει αύξηση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού που γεμίζει το χώρο λόγω της απώλειας εγκεφαλικού ιστού.

Επιπλέον, η λευκή ουσία, η μόνωση των αξόνων – μακρά καλώδια που μεταφέρουν ηλεκτρικά ερεθίσματα μεταξύ των νευρικών κυττάρων – είναι επίσης λιγότερο άθικτη στους ηλικιωμένους ενήλικες.

Καθώς το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες, όλο και περισσότερα άτομα φτάνουν σε μεγαλύτερη ηλικία.

Αν και ο στόχος είναι όλοι να ζήσουν μακρά και υγιή ζωή, ακόμη και στην καλύτερη περίπτωση όπου κάποιος γερνά χωρίς ασθένεια ή αναπηρία, η τρίτη ηλικία επιφέρει αλλαγές στον τρόπο σκέψης και κίνησης.

Το να μάθουμε πώς όλα αυτά τα κομμάτια του παζλ ταιριάζουν μεταξύ τους θα μας βοηθήσει να ξεδιαλύνουμε τα μυστήρια της γήρανσης, ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της λειτουργικότητας των ηλικιωμένων ατόμων.

Σήμερα, στο πλαίσιο της COVID-19, θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε το βαθμό στον οποίο ο εγκέφαλος μπορεί να ανακάμψει και μετά από ασθένεια.


Πηγή: ertnews.gr


ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

12 σχόλια:

  1. «ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΑΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ. ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΑ ΤΟΚΟΧΡΕΩΛΥΣΙΑ»;
    Καμπανάκι κινδύνου για το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας σήμανε το ΔΝΤ, επισημαίνοντας ότι τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη η μέση ηλικία του πληθυσμού θα αυξάνεται καθ’ όλη τη διάρκεια των επόμενων 20 ετών.
    Αυτό, βεβαίως, ήταν γνωστό. Όπως γνωστό ήταν ότι ο πληθυσμός της Ελλάδος φθίνει δραματικά, ως αποτέλεσμα του συγχρόνου τρόπου ζωής. Από πού πηγάζει, όμως, αυτό το... ξαφνικό ενδιαφέρον του ταμείου για το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας;
    Όπως χαρακτηριστικά τονίζει η έκθεση του ταμείου, οι επιπτώσεις θα είναι οι εξής:
    - Πρώτον, το ποσοστό των συνταξιούχων (65 και άνω) θα σημειώσει άνοδο με ρυθμό δυσανάλογα μεγαλύτερο έναντι του ποσοστού του εργατικού δυναμικού (ηλικίας 15 - 64).
    - Δεύτερον, η μέση ηλικία του εργατικού δυναμικού θα αυξηθεί σημαντικά, καθώς το ποσοστό των εργαζόμενων ηλικίας 55 - 64 ετών εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 33% τα επόμενα 20 χρόνια, έναντι 15% - 20% σήμερα.
    Κοινώς, η ανησυχία των διεθνών τοκογλύφων έγκειται στο ότι αν εκλείψουν οι Έλληνες δεν θα υπάρχει κανείς να πληρώνει τα τοκοχρεολύσια. Γι’ αυτό και συνεχώς προκρίνουν την άκρατη λαθρομετανάστευση ως «λύση» για το δημογραφικό!
    Σχεδιάζουν να αντικαταστήσουν τους Έλληνες με λαθρομετανάστες, ώστε να συνεχίσουν οι λαθρομετανάστες να πληρώνουν τις δόσεις των δανείων.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΓΑΙΑΝ ΕΧΟΙΣ ΕΛΑΦΡΑΝ, Ω ΦΙΛΕ.
    Απεβίωσε χθες από κορωνοϊό ο καλός φίλος και εκλεκτός χειρουργός Χρήστος Κωνσταντάρας.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πόσα αντισώματα στον κορωνοϊό αναπτύσσει κάποιος που δεν έιχε παρενέργειες στο εμβόλιο;
    Τα αντισώματα που δημιουργούνται από τα εμβόλια covid-19 είναι ένα από τα φλέγοντα ζητήματα που επικρατούν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Και αυτό γιατί φαίνεται πως αυτά τα πολυπόθητα αντισώματα δεν δημιουργούνται μέσω των ήδη υπαρχόντων εμβολίων (έστω όχι τα επαρκή για ανοσία). Στις επικρατούσες απόψεις περί αντισωμάτων υπάρχει αυτή που λέει ότι όσο περισσότερες παρενέργειες έχεις από το εμβόλιο τόσο πιο πολύ ενεργοποιήθηκε η ανοσολογική απόκριση του οργανισμού, δηλαδή ότι παρήχθησαν αρκετά αντισώματα.
    Έχουν σχέση όμως οι παρενέργειες που έχουμε μετά από τον εμβολιασμό (πυρετός, ρίγη, πονοκέφαλος, μυαλγίες, αδιαθεσία) με το αν έχουν δημιουργηθεί αντισώματα;
    Σε αυτό το ερώτημα έρχεται να απαντήσει έρευνα για τις ανάγκες της οποίας συνεργάστηκαν τρία ιδρύματα του Μέριλαντ. Υπό εξέταση τέθηκαν 271 άτομα τα οποία είχαν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer/BioNTech, με την ομάδα των επιστημόνων να καταγράφει λεπτομερώς τις παρατηρήσεις της μετά την χορήγηση κάθε δόσης και ακολούθως να τις συσχετίζει με το εύρος των αντισωμάτων που αναπτύχθηκαν σε κάθε οργανισμό ώστε να επιβεβαιώσει ή να καταρρίψει τον αστικό μύθο που υποστηρίζει ότι «όσο περισσότερα τόσο καλύτερα».
    Στα 206 από τα 271 άτομα που συμμετείχαν στην μελέτη δεν παρατηρήθηκε κάποιος συσχετισμός ανάμεσα στην σοβαρότητα των συμπτωμάτων και των παρενεργειών και στην παραγωγή αντισωμάτων, όπως αυτή φαίνεται από την ανοσοσφαιρίνη (IgG), είτε ο έλεγχος αφορούσε την πρώτη είτε την δεύτερη δόση, αφού τα αποτελέσματα έδειξαν ξεκάθαρα ότι και εκείνοι που είχαν πολλές παρενέργειες και εκείνοι που είχαν λίγες ή και καθόλου, εμφάνισαν παρόμοια επίπεδα ανοσοσφαιρίνης, όπως και αντισωμάτων, ακόμη και λαμβάνοντας υπόψη και άλλους παράγοντες που διαφέρουν από υποκείμενο σε υποκείμενο, όπως για παράδειγμα το φύλο, η ηλικία, το βάρος και άλλα.
    Μάλιστα η κατακλείδα της έρευνας, έτσι όπως διατυπώνεται από τους ίδιους τους επιστήμονες που την πραγματοποίησαν, δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας και ουσιαστικά κλείνει κάθε διάλογο επί του θέματος. «Δεν βρήκαμε καμία συσχέτιση μεταξύ των συμπτωμάτων που αναπτύσσονται μετά τον εμβολιασμό κατά της νόσου COVID-19 και των αντισωμάτων που δημιουργούνται κατά του SARS-CoV- 2», υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πάντως ότι παρατηρήθηκε ότι οι παρενέργειες ήταν σοβαρότερες σε γυναίκες, σε σχέση με τους άντρες, ενώ η έρευνα κατέληξε σε ακόμη δύο συμπεράσματα.
    Το πρώτο είναι ότι τα συμπτώματα μετά την δεύτερη δόση είναι τις περισσότερες φορές πιο έντονα και το δεύτερο εύρημα είναι ότι τα άτομα που εμφάνισαν προβλήματα μετά την πρώτη δόση είχαν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν σημαντικές παρενέργειες και μετά την δεύτερη δόση.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ασφαλιστικά μέτρα της Μαργαρίτας Θεοδωράκη κατά του εξώγαμου γιου του συνθέτη.
    Αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, κατέθεσε η Μαργαρίτα Θεοδωράκη -κόρη του προσφάτως αποθανόντος Μίκη Θεοδωράκη– εναντίον του Νίκου Κουρή ο οποίος ισχυρίζεται πως είναι γιος -εκτός γάμου- του μεγάλου μουσικοσυνθέτη.
    Η κ. Θεοδωράκη δηλώνει στην αίτησή της πως ο Νίκος Κουρής «αποβλέπει στη δημιουργία κληρονομικού δικαιώματος επί κάθε στοιχείου της κληρονομιαίας περιουσίας» του πατέρα της κι ότι είναι «ξένο απολύτως υφ’ οιανδήποτε άποψη σώμα προς τον πατέρα μου και οικογένειά μου» και άτομο «παντελώς άγνωστο στην οικογένειά μου».
    Στο πλαίσιο αυτό, ζητεί από το δικαστήριο τη λήψη προσωρινών μέτρων σε βάρος του Νίκου Κουρή.
    Σύμφωνα με το MEGA, για τη λήψη των προσωρινών μέτρων το δικαστήριο συνεδριάζει αυτή τη στιγμή κι ενδεχομένως θα αποφανθεί αυθημερόν επί της προσωρινής διαταγής, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.
    Προσερχόμενη στο δικαστήριο, η κ. Μαργαρίτα Θεοδωράκη δήλωσε μεταξύ άλλων πως στο παρελθόν είχε έρθει σε επαφή με τον Νίκο Κουρή για ενδεχόμενη συνεργασία (σ.σ. είναι ραδιοφωνικός παραγωγός).
    Σύμφωνα με την ίδια, ο κ. Κουρής μετά τον θάνατο του πατέρας της προφανώς και θέλει να διεκδικήσει κληρονομικά δικαιώματα.
    Από την πλευρά του, προσερχόμενος στο δικαστήριο ο Νίκος Κουρής ισχυρίστηκε πως είναι γιος του μεγάλου μουσικοσυνθέτη και, προκειμένου να το αποδείξει, θα ζητήσει τη διενέργεια τεστ DNA.
    «Θα προχωρήσω σε επόμενο βήμα, με τεστ DNA με τα παιδιά, για να αποδειχτεί ότι είμαι γιος του. Υιοθέτησα το όνομα αισθανόμενος την ανάγκη να έρθω κοντά στις ρίζες μου» υποστήριξε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Ο Μίκης Θεοδωράκης με είχε αποδεχτεί, δεν με αμφισβήτησε ποτέ».
    Μάλιστα, ο ίδιος δήλωσε πως δεν τον ενδιαφέρει αυτού του είδους η δημοσιότητα και πως «δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτό το σημείο αν δεν είχε καταφερθεί η οικογένεια του κ. Θεοδωράκη εναντίον μου».
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανάμεσα στους 20 ομορφότερους προορισμούς της Ευρώπης το φαράγγι του Βίκου στην Ήπειρο.
    Η Ευρώπη μπορεί να χαρακτηριστεί από μία εκπληκτική ποικιλομορφία, καθώς έχει από νησιά μέχρι υπέροχα βουνά.

    Και ενώ το ιστορικό κέντρο των πόλεων της «παλιάς Ευρώπης» και οι παραλίες της Μεσογείου προσελκύουν τους περισσότερους επισκέπτες, το CNN τονίζει ότι κάποιες φορές, οι καλύτεροι προορισμοί βρίσκονται σε μακρινές γωνιές της ηπείρου, γνωστές μόνο στους ντόπιους και σε λίγους μυημένους επισκέπτες.
    Σύμφωνα με το CNN, λοιπόν, ο ελληνικός προορισμός που αξίζει μία θέση στη λίστα με τα 20 ομορφότερα μέρη της Ευρώπης δεν είναι κάποιο από τα νησιά της χώρας, αλλά το Ζαγόρι.
    «Ενώ τα νησιά της Ελλάδας κερδίζουν τα εύσημα για την ομορφιά τους, η γοητεία της ηπειρωτικής χώρας συχνά αγνοείται», γράφει το CNN, χαρακτηρίζοντας το Ζαγόρι σαν ένα από τα πιο εντυπωσιακά ορεινά τοπία της Ευρώπης.
    Το φαράγγι του Βίκου είναι τέλειο για πεζοπορία και η χιονισμένη κορυφή της Αστράκας είναι ένα θέαμα για να μην χάσει κάποιος. Ψάξτε τα πέτρινα γεφύρια, συστήνει το CNN.
    Η υπόλοιπη λίστα με τα ομορφότερα σημεία της Ευρώπης έχει ως εξής:
    • Λίμνη Inari, Φινλανδία.
    • Νησιά Lofoten, Νορβηγία.
    • Unst, στα νησιά Shetland, Σκωτία.
    • Yorkshire Dales, Αγγλία.
    • Όρη Apuseni, Ρουμανία.
    • Κοιλάδα του Λίγηρα, Γαλλία.
    • Βουνά Picos de Europa, Ισπανία.
    • Adelboden, Ελβετία.
    • Henne Strand, Δανία.
    • Εθνικό Πάρκο Βαυαρικού Δάσους, Γερμανία.
    • Εθνικό Πάρκο Hoge Veluwe, Ολλανδία.
    • Union Hall, Ιρλανδία.
    • Barmouth, Ουαλία.
    • Λίμνη Bohinj, Σλοβενία.
    • Νησί Susak, Κροατία.
    • Εθνικό Πάρκο Hortobagy, Ουγγαρία.
    • Εθνικό Πάρκο Białowieża, Πολωνία.
    • Jurkalne Seashore Bluffs, Λετονία.
    • Λίμνη Vattern, Σουηδία. Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο Ράμσεϊ σε Ιταλό σεφ: «Η ελληνική κουζίνα είναι καλύτερη από τη δική σας».
    Την ελληνική κουζίνα αποθέωσε ο διάσημος Βρετανός σεφ Γκόρντον Ράμσεϊ, εκνευρίζοντας παράλληλα τον Ιταλό συνάδελφό του Τζίνο Ντ' Ακάμπο.
    Συγκεκριμένα, οι τηλεθεατές του δικτύου ITV παρακολούθησαν έναν διάλογο μεταξύ των δύο σεφ και του Γάλλου σερβιτόρου Φρεντ Σιριέιτς, με τον Γκόρντον Ράμσεϊ να τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της ελληνικής γαστρονομίας, με την χαρακτηριστική φράση «ειλικρινά, πιστεύω ότι η ελληνική κουζίνα είναι καλύτερη από την ιταλική».
    «Δεν μπορεί να είσαι σοβαρός», του απάντησε ο Ιταλός συνάδελφός του και γυρνώντας στον Γάλλος σερβιτόρο, του ζήτησε «συμπαράσταση» λέγοντας χαρακτηριστικά «πες κάτι».
    Προς έκπληξή του, ο Φρεντ Σιριέιτς πήρε το μέρος του Ράμσεϊ, απαντώντας πως «Η αλήθεια είναι ότι στην Κρήτη υπάρχει ένα μέρος, όπου οι κάτοικοι ζουν 90-100 χρόνια. Λόγω του φαγητού και του κλίματος».
    Ο διάλογος συνεχίστηκε με τον Ιταλό σεφ να απαντά και στους δύο πως «η ιταλική διατροφή είναι μία από τις πιο διάσημες στον κόσμο και οι άνθρωποι ζουν πολλά χρόνια εξαιτίας της».
    Άμεση ήταν η απάντηση του Ράμσεϊ, που αποδεικνύεται μεγάλος φαν της ελληνικής γαστρονομίας: «Στην Ελλάδα ζουν περισσότερο», του απάντησε, βάζοντας τέλος σε αυτό τον πρωτότυπο ελληνοϊταλικό «διαγωνισμό» μαγειρικής.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καθημερινώς υψώνεται το νέο ηλεκτρονικό σιδηρούν παραπέτασμα μεταξύ Δύσεως και Ανατολής. To youtube έκλεισε/κατέβασε την γερμανόφωνη έκδοση του ρωσσικού καναλιού rt.com.

    Αμέσως η γενική διευθύντρια του RT, Margarita Simonyan, δήλωσε ότι η συγκεκριμένη πράξη αποτελεί κήρυξη μηντιακού πολέμου από την Γερμανία κατά της Ρωσσίας, "A declaration of media war against Russia by Germany". https://www.rt.com/russia/536077-simonyan-media-war-germany/

    Στην συνέχεια ο ρωσσικός οργανισμός εποπτείας των μέσων μαζικής ενημερώσεως Roskomnadzor, μαζί με το ρωσσικό ΥΠΕΞ απείλησαν την Google ότι αν δεν επαναφέρει το γερμανόφωνο κανάλι του RT, άμεσα θα απαγορευθεί το youtube στην Ρωσσία, ως αντίποινα.

    Είναι ξεκάθαρο ότι βρισκόμαστε σε έναν νέο ψυχρό πόλεμο, ο οποίος διεξάγεται μέχρι στιγμής με μη-στρατιωτικά μέσα.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΗΠΑ: Κρούσμα λύσσας σε άνθρωπο μετά από 67χρόνια - Τον δάγκωσε νυχτερίδα.
    Την τελευταία του πνοή άφησε ένας 80χρονος άνδρας που έπασχε από λύσσα, μετά από δάγκωμα νυχτερίδας, στο Ιλινόις των ΗΠΑ.
    Οι υγειονομικές Αρχές του Ιλινόις γνωστοποίησαν ότι ένας 80χρονος άνδρας που έπασχε από λύσσα, έφυγε από τη ζωή και είναι το πρώτο περιστατικό της συγκεκριμένης ασθένειας που εντοπίζεται στην αμερικανική πολιτεία από το 1954.
    Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδει η Daily Mail, πριν από έναν μήνα, ο 80χρονος είχε ξυπνήσει με μία νυχτερίδα στον λαιμό του.
    Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται για κρούσμα λύσσας, ενώ ο άνδρας εν τω μεταξύ παρουσίασε και σχετικά συμπτώματα, όπως πόνο στον λαιμό, πονοκέφαλο, δυσκολία στην ομιλία και στον έλεγχο των άκρων του.
    Να σημειωθεί ότι η λύσσα έχει τα υψηλότερα ποσοστά θανάτου από κάθε άλλη ασθένεια, καθώς σχεδόν το 100% των πασχόντων που εμφανίζουν συμπτώματα, χάνουν τη ζωή τους μέσα σε διάστημα εβδομάδων.
    Αν και υπάρχει εμβόλιο και διαφορές επιλογές αντιμετώπισης της λύσσας, προκειμένου να αποφευχθεί ο θάνατος, η θεραπεία πρέπει να ξεκινήσει άμεσα.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ηλίας Κασιδιάρης, Ιδρυτής Εθνικού Κόμματος ΕΛΛΗΝΕΣ.
    Aνακοίνωση του Ηλία Κασιδιάρη


    «Για πρώτη φορά στα χρονικά της Ελλάδος αλλά και της Ευρώπης είδαμε ένοπλες ομάδες κομμουνιστών και αριστεριστών να πολιορκούν σχολικό συγκρότημα, να απειλούν και να εκφοβίζουν Έλληνες μαθητές με την απόλυτη ανοχή της Αστυνομίας. Το πρωί της Τρίτης είδαμε οργανωμένη επίθεση οπλισμένων αναρχικών και εξωσχολικών στοιχείων και έφοδο στην πύλη ενός σχολείου μιας φιλήσυχης συνοικίας. Οι ίδιοι οι δράστες της επίθεσης διαφήμισαν σε όλα τα ΜΜΕ πως θα επανέλθουν την επομένη απειλώντας με κρεμάλες όσους δεν ασπάζονται τις αντεθνικές απόψεις τους. Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αντί να περιορίσει τα τάγματα εφόδου της αριστεράς, τα καθοδήγησε τελικά μέχρι την πύλη του ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, το οποίο και πολιόρκησαν απειλώντας τη σωματική ακεραιότητα Ελλήνων μαθητών και εκπαιδευτικών.

    Προφανώς ο κομμουνιστής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Θεοδωρικάκος, έδωσε το ελεύθερο στους παλαιούς συντρόφους του να συνεχίσουν την παρακρατική και τρομοκρατική τους δράση ακόμα και εις βάρος ανήλικων παιδιών. Για τα έκτροπα που ακολούθησαν ευθύνονται εξίσου τα ασύδοτα τάγματα εφόδου της άκρας αριστεράς και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που τα ανέχεται και υποθάλπει.

    Όταν το Εθνικό Κόμμα ΕΛΛΗΝΕΣ διοικήσει τη χώρα θα λάβουν τέλος αυτά τα θλιβερά φαινόμενα ανομίας και οι Έλληνες μαθητές θα απολαμβάνουν το ύψιστο αγαθό της ελληνικής παιδείας, χωρίς να απειλούνται από τη βία κομμουνιστικών συμμοριών.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τα αντισώματα από τα εμβόλια Pfizer και AstraZeneca μειώνονται απότομα λίγους μήνες μετά.

    Για τα άτομα που εμβολιάστηκαν με Pfizer και δεν είχαν νοσήσει από COVID-19, τα επίπεδα αντισωμάτων μειώθηκαν στο μισό μετά από μόλις τρεις μήνες. Επίσης, μετά από μόλις τρεις μήνες, οι εμβολιασμένοι με AstraZeneca είχαν μόνο το ένα πέμπτο των επιπέδων αντισωμάτων σε σχέση με όσους εμβολιάστηκαν με Pfizer.
    Ο σουηδικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας SVΤ περιέγραψε τα νέα ευρήματα έρευνας ως ένα κομμάτι του παζλ στο γιατί η Σουηδία και άλλες χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού βλέπουν όλο και περισσότερες λοιμώξεις μεταξύ εκείνων που έλαβαν και τις δύο δόσεις.
    Τα επίπεδα αντισωμάτων μεταξύ των πλήρως εμβολιασμένων ατόμων μειώνονται ταχύτερα από ό,τι πίστευαν οι ερευνητές, σύμφωνα με μεγάλη πρόσφατη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στη Σουηδία.
    Συνολικά, πάνω από 2.000 υγειονομικοί έχουν συμπεριληφθεί στην εν λόγω μελέτη, στόχος της οποίας είναι να γίνουν γνωστές περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ανοσία μετά τον COVID-19 και τα αποτελέσματα των εμβολίων, στον βαθμό του πόσο γρήγορα μειώνεται η ανοσία.
    Για τα άτομα που εμβολιάστηκαν με Pfizer και δεν είχαν νοσήσει από COVID-19, τα επίπεδα αντισωμάτων μειώθηκαν στο μισό μετά από μόλις τρεις μήνες.
    Μετά από επτά μήνες, παρέμεινε μόνο το 15% των αρχικών επιπέδων – μείωση 85%.
    Καθώς το προσωπικό που έλαβε το εμβόλιο AstraZeneca έλαβε τη δεύτερη δόση αργότερα, οι ερευνητές μπόρεσαν να τους παρακολουθήσουν μόνο για τρεις μήνες. Παρόλα αυτά, η πτώση ήταν ακόμη πιο απότομη.
    Μετά από μόλις τρεις μήνες, οι εμβολιασμένοι με AstraZeneca είχαν μόνο το ένα πέμπτο των επιπέδων αντισωμάτων σε σχέση με όσους εμβολιάστηκαν με Pfizer.
    Αρκετοί συμμετέχοντες έκαναν το εμβόλιο της Moderna, αλλά ήταν λίγοι και είχαν πολύ σύντομο χρόνο παρακολούθησης για να μπορέσουν οι ερευνητές να βγάλουν συμπέρασμα.
    «Το γεγονός ότι τα επίπεδα αντισωμάτων μειώνονται με την πάροδο του χρόνου είναι απολύτως αναμενόμενο, αλλά εκπλήσσομαι που έχει μειωθεί τόσο σημαντικά σε μια σχετικά υγιή και νεαρή ομάδα» αναφέρει σχετικά η επικεφαλής της έρευνας Σαρλότ Ταλίν.
    Όπως πρόσθεσε, «τα χαμηλά επίπεδα σημαίνουν ότι μπορούμε να έχουμε αυξημένη εξάπλωση ακόμη και σε ομάδες εμβολιασμένων. Αυτό μπορεί να έχει συνέπειες για τους ηλικιωμένους. Αυτό είναι ανησυχητικό και δείχνει ότι οι ηλικιωμένοι και οι ευάλωτοι πρέπει να λάβουν μια τρίτη δόση το συντομότερο δυνατό».
    Το SVT χαρακτήρισε τα νέα αυτά ευρήματα ως ένα κομμάτι του παζλ στο γιατί η Σουηδία και αρκετές άλλες χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού έχουν ξεκινήσει να βλέπουν όλο και περισσότερες μολύνσεις μεταξύ όσων έχουν λάβει και τις δύο δόσεις.
    Παρόλα αυτά, οι ερευνητές ακόμη δεν γνωρίζουν έως πού φτάνει η «γραμμή προστασίας».
    «Τα αντισώματα είναι μόνο μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος, γνωρίζουμε ότι τα υψηλά επίπεδα αντισωμάτων σχετίζονται με την προστασία ενάντια στη μόλυνση. Αλλά το ανοσοποιητικό σύστημα περιέχει επίσης κύτταρα μνήμης που συμπληρώνουν γρήγορα τα επίπεδα αντισωμάτων όταν είμαστε εκτεθειμένοι στον ιό και δεν γνωρίζουμε πού ακριβώς είναι το όριο για να μολυνθούμε ή να αρρωστήσουμε» καταλήγει η επικεφαλής της έρευνας.

    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:
    «Δεν πρόκειται να βρεθεί χάπι που με το που θα το πάρεις θα γίνεσαι 100% καλά. Κανένα από τα αντιικά που έχουν ανακοινωθεί δεν έχει κριθεί με αναλυτικό και επιστημονικό τρόπο από εμπειρογνώμονες. Είναι ανακοινώσεις εταιρειών. Το χάπι βοηθάει εκείνους που το εμβόλιο δεν έχει πετύχει να μπλοκάρει τελείως τη νόσο, στο να μην χειροτερέψουν. Δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξει αντιικό που θα έχω κορωνοϊό και θα παίρνω το χάπι και θα εξαφανίζεται ο ιός, δεν θα παθαίνω τίποτα και θα είμαι μια χαρά».
    «Μονοκλωνικά αντισώματα έχουν δοθεί πάρα πολλά στην Ελλάδα. Τα δίνουμε όταν επιδεινώνεται η κατάσταση του ασθενούς και προσπαθούμε να αποφύγουμε την διασωλήνωση. Είναι φάρμακα που μπλοκάρουν τον καταιγισμό της φλεγμονής. Δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο».
    «Χάνουμε κάθε μέρα ένα λεωφορείο γεμάτο με ανθρώπους και δεν πάει η ελληνική κοινωνία να εμβολιαστεί. Πρέπει να έχουμε γίνει αναίσθητοι στο θάνατο. Θα πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά ως κοινωνία η εκπαίδευση που πήραμε τα τελευταία 50 χρόνια και δεν μπορούμε να αποδεχθούμε τα ευρήματα της επιστήμης».
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΤΑ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ.
    Ο εμβολιασμός παράγει μεγαλύτερες ποσότητες κυκλοφορούντων αντισωμάτων από τη φυσική λοίμωξη από COVID-19, αλλά μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature υποδεικνύει ότι δεν δημιουργούνται όλα τα Β κύτταρα μνήμης με τον ίδιο τρόπο. Ενώ ο εμβολιασμός δίνει ώθηση στα Β κύτταρα μνήμης που αναπτύσσονται σε μερικές εβδομάδες, η φυσική λοίμωξη γεννά Β κύτταρα μνήμης που συνεχίζουν να αναπτύσσονται για αρκετούς μήνες, παράγοντας ιδιαίτερα ισχυρά αντισώματα, ικανά να εξαλείψουν και τις μεταλλάξεις του ιού.
    «Παρόλο που η φυσική λοίμωξη μπορεί να παράγει ώριμα αντισώματα με ευρύτερη δραστηριότητα από ό,τι ένα εμβόλιο, μπορεί ταυτόχρονα και να σας σκοτώσει. Το εμβόλιο δεν θα προκαλέσει κάτι τέτοιο, αλλά πράγματι προστατεύει από τον κίνδυνο σοβαρής ασθένειας ή θανάτου από τη λοίμωξη», αναφέρει ο Michel C. Nussenzweig, επικεφαλής του Εργαστηρίου Μοριακής Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου Rockefeller.
    Ο Δρ. Nussenzweig και οι συνεργάτες του θέλησαν να εντοπίσουν τυχόν διαφορές στην ανάπτυξη των Β κυττάρων μνήμης συγκρίνοντας δείγματα αίματος από ασθενείς που είχαν αναρρώσει από COVID-19 με αυτά από άτομα εμβολιασμένα με mRNA εμβόλιο που δεν είχαν νοσήσει ποτέ.
    Εμβολιασμός και φυσική λοίμωξη παρείχαν παρόμοιο αριθμό Β κυττάρων μνήμης, τα οποία αναπτύχθηκαν τάχιστα μεταξύ της πρώτης και δεύτερης δόσης των εμβολίων της Pfizer και της Moderna, παράγοντας όλο και πιο ισχυρά αντισώματα μνήμης. Μετά από δύο μήνες, όμως, η εξέλιξη σταμάτησε. Τα Β κύτταρα μνήμης υπήρχαν σε μεγάλο αριθμό και εξέφραζαν ισχυρά αντισώματα, που, όμως, δεν ενδυναμώνονταν πλέον. Επίσης, αν και κάποια από αυτά τα αντισώματα μπορούσαν να εξουδετερώσουν τη «Δέλτα» και άλλες μεταλλάξεις, δεν παρατηρήθηκε συνολική βελτίωση στο εύρος τους.
    Στους αναρρώσαντες ασθενείς, από την άλλη, τα Β κύτταρα μνήμης συνέχισαν να αναπτύσσονται και να βελτιώνονται έως και ένα χρόνο μετά τη λοίμωξη. Με κάθε ενημέρωση των Β κυττάρων μνήμης, δημιουργούνταν πιο ισχυρά και πιο ευρέως εξουδετερωτικά αντισώματα μνήμης.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...