ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

30 Σεπτεμβρίου 2021

ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ Η ΚΥΡΙΑΡΧΟΥΣΑ ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΥΤΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΤΕΧΝΗΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ, ΟΠΩΣ Η ΛΕΓΟΜΕΝΗ «ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ». Αντώνης Φώσκολος. «Κλιματική Αλλαγή: Φυσικό Διαχρονικό Φαινόμενο ή Ανθρωπογενές Δημιούργημα»;

 

Ο ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ ΝΤΑΛΟΥΚΑΣ: "ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΞΕΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟ. ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΧΡΟΝΟΥ ΘΑ ΚΟΛΛΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΤΙΣ ΑΠΩΤΕΡΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΜΕΛΕΤΗ ΟΛΟ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ".

 

 ΕΜΕΙΣ ΠΑΝΑΚΡΙΒΕΣ ΚΑΙ ΑΧΡΗΣΤΕΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΡΚΕΛ «ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΕΙ Ο ΚΟΥΛΗΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ». ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΜΟΣΧΑ. ΕΡΝΤΟΓΑΝ: ΘΕΛΟΥΜΕ 2 ΚΑΙ 3 ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΣΑΝ ΤΟ ΑΚΟΥΓΙΟΥ. ΑΛΒΑΝΟΣ ΡΑΜΑ: «Ο ΘΕΙΟΣ ΣΟΡΟΣ ΘΑ ΜΑΣ ΦΤΙΑΞΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ».

 


 Ακούμε και διαβάζουμε συνεχώς για την ανθρωπογενή υπερθέρμανση της Γης (Κλιματική Αλλαγή) που θα οδηγήσει τον πλανήτη σε ανείπωτες καταστροφές. Αυτές οι προβλέψεις που προέρχονται από επιστήμονες που εργάζονται στον ΟΗΕ, στηρίζονται σε μαθηματικά μοντέλα, τα οποία σχεδόν κανείς δεν γνωρίζει και σχεδόν κανείς δεν ξέρει ποιοι είναι οι συντελεστές που χρησιμοποιούνται στις εξισώσεις. Πίστευε και μη ερεύνα!  

Είναι αξιοσημείωτο ότι η Ευρώπη χρηματοδοτεί με δισεκατομμύρια τόσο τα αστεροσκοπεία τους όσο και τις διαστημικές υπηρεσίες για έρευνες που ασχολούνται με την επίδραση των ηλιακών κηλίδων στην γήινη θερμοκρασία, αλλά ταυτόχρονα και το λεγόμενο Green Deal. Μήπως πίσω από την φιλολογία για την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή κρύβονται μεγάλα οικονομικά συμφέροντα;

(ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ  ΣΤΟ:  https://slpress.gr/koinonia/i-apantisi-gia-tin-klimatiki-allagi-vrisketai-ston-ilio-ochi-stin-gkreta/)

 

 


 ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ

https://www.energia.gr/article/175395/klimatikh-allagh-fysiko-diahroniko-fainomeno-h-anthropogenes-dhmioyrghma

Η κλιματική αλλαγή που είναι αντικείμενο μελέτης των φυσικών επιστημών έχει γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από μια ομάδα ανθρώπων που δεν έχουν γνώση θετικών επιστημών και από επιστήμονες που υπηρετούν ξένα συμφέροντα. Έχει συνδεθεί η κλιματική αλλαγή με την απειροελάχιστη αύξηση του ατμοσφαιρικού CO2 το οποίο αποδίδεται στην καύση των υδρογονανθράκων χωρίς δυστυχώς να τεκμηριώνεται επιστημονικά αυτή η άποψη. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή

Πρώτον η καύση των υδρογονανθράκων δεν είναι η μοναδική πηγή έκλυσης CO2 όπως εσκεμμένα πρεσβεύουν οι διεστραμμένοι επιστήμονες και πιστεύουν οι πολιτικοί. Η μεγαλύτερη έκλυσης CO2 προέρχεται από τους ωκεανούς που περιέχουν 30 τρις τόνους CO2, έναντι της ατμόσφαιρας που περιέχει 3.22 τρις τόνους CO2, (412 ppm X 7.81Gt CO2/ ppm). Όταν η θάλασσα θερμαίνεται από τον ήλιο τότε το CO2 διαφεύγει από την θάλασσα και πάει στην ατμόσφαιρα, σύμφωνα με την αρχή του Le Chatelier. Ποιά είναι η συμμετοχή του εκλυόμενου από τους ωκεανούς CO2 στην ατμόσφαιρα είναι άγνωστο, αλλά πολύ σημαντική.

Οι θασιώτες της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής. επικαλούνται την ατμοσφαιρική συγκέντρωση του CO2 κατά την προβιομηχανική εποχή, πριν το 1720, που ήταν 280 ppm. Δυστυχώς αυτή η περίοδος ήταν η χειρότερη στην ιστορία της ανθρωπότητας διότι λόγω ψύχους αποδεκατίστηκε η ανθρωπότητα.  Η μέση γήινη θερμοκρασία ήταν 13.50 Κελσίου έναντι της ιδεώδους που είναι 15.00 Κελσίου, εικόνα 1. Τότε, 1645-1710, πάγωσαν οι λίμνες και οι ποταμοί όλου του κόσμου και πέθαναν από την πανώλη και το ψύχος  100 εκ. άνθρωποι από τα 400 εκ. που ήταν ο πληθυσμός της γης.  Λόγω λοιπόν ψύχους είχαμε τότε  και την πολύ μειωμένη συγκέντρωση των 280 ppm, διότι το ατμοσφαιρικό CO2 αποθηκεύτηκε στους ωκεανούς, αρχή του Le Chatelier.  Άρα η αναφορά στην συγκέντρωση του ατμοσφαιρικού CO2 κατά την προβιομηχανική περίοδο είναι ατυχέστατη και υποβολιμαία. Φαίνεται όμως πέραν πάσης αμφιβολίας η σχέση της θερμοκρασίας με την συγκέντρωση του ατμοσφαιρικού CO2.

Δεύτερον, το ζωικό βασίλειο, άνθρωποι και ζώα, εκλύουν CO2. Το κάθε άτομο για να επιβιώσει χρειάζεται ημερησίως 2500 θερμίδες με αποτέλεσμα ετησίως ο κάθε άνθρωπος εκλύει στην ατμόσφαιρα 10 τόνους CO2 που προέρχεται από την ημερήσια χρήση/καύση των 2500 θερμίδων που χρειάζεται για να επιβιώσει. Ναι ο κάθε ζων οργανισμός είναι μια μικρή ΔΕΗ. Με δεδομένο ότι ο πληθυσμός της γης υπερβαίνει τα 8 δις άτομα το σύνολο του εκπεμπόμενου CO2 από το ανθρώπινο γένος υπερβαίνει τα 80 δις τόνους, ήτοι 80Gt/έτος. Και βεβαίως όλα τα ζώα οικόσιτα και μη, αγελάδες, βουβάλια, βίσωνες, ελάφια πρόβατα, κατσίκες γουρούνια, ελέφαντες, λιοντάρια, κοκ, επειδή όλοι μας είμαστε ετερότροφοι οργανισμοί, εκλύουμε στην ατμόσφαιρα τουλάχιστον άλλους 80 δις τόνους CO2. Σύνολο 160 δις τόνους ετησίως, έναντι των 39 δις τόνων CO2 πού προέρχονται από την χρήση των υδρογονανθράκων και την παραγωγή τσιμέντου.

Και πέραν αυτών των πηγών που παράγουν ατμοσφαιρικό CO2  υπάρχουν οι εκλύσεις από τα ηφαίστεια, καύση των δασών, οξείδωση της οργανικής ουσίας του εδάφους που προέρχεται από την καλλιέργεια των εδαφών, όργωμα, δισκοσβάρνισμα, κοκ.

Άρα συνολικά έχουμε τουλάχιστον 6 πηγές που προσφέρουν ατμοσφαιρικό CO2 και όχι μία. Η συμμετοχή των υδρογονανθράκων στο ατμοσφαιρικό CO2 είναι λιγότερη από το 10% Αυτή η πραγματικότητα αποκρύπτεται για να κατηγορήσουμε/απαγορεύσουμε την χρήση των υδρογονανθράκων.

Από αυτές τις εκατοντάδες δισεκατομμύρια τόνων CO2 που εκλύονται στην ατμόσφαιρα παραμένουν μόνο 15.7 δισεκατομμύρια τόνοι, ετήσια αύξηση του ατμοσφαιρικού CO2 κατά το πολύ 2 ppm (στοιχεία από το Αμερικανικό παρατηρητήριο Mauna Loa). Και εδώ γεννιούνται δύο ερωτήματα. Πρώτον που πάνε οι υπόλοιποι εκατοντάδες δισεκατομμύρια τόνοι του ατμοσφαιρικού CO2, τουλάχιστον πάνω από 300 δις τόνοι, και δεύτερον, ποια είναι η πηγή η από που προέρχονται αυτά τα 15.7 δισεκατομμύρια τόνοι CO2 που παραμένουν ετησίως στην ατμόσφαιρα; Προέρχονται από την καύση των υδρογονανθράκων η από τις υπόλοιπες πηγές που εκλύουν CO2 στην ατμόσφαιρα;

Το μεγαλύτερο ποσοστό του ατμοσφαιρικού CO2  επανέρχεται κάθε χρόνο στην γη με την βροχή. Το βρόχινο νερό είναι όξινο, pH 5.2, και πολύ άνετα μπορεί να προσδιοριστεί η ποσότητα του ατμοσφαιρικού CO2 που επανέρχεται στην γη. Αυτή η όξινη  βροχή οδηγεί στην αποσάθρωση των πετρωμάτων και την δημιουργία εδάφους.

Το ερώτημα που αφορά την προέλευση του παραμένοντος ατμοσφαιρικού CO2, δηλαδή αν προέρχεται από τους υδρογονάνθρακες η τις άλλες πηγές που επίσης εκλύουν CO2 παραμένει εσκεμμένα αναπάντητο για να κατηγορήσουμε τους υδρογονάνθρακες και να επιβάλλουμε στην ανθρωπότητα φόρους. Κατά την κυρία Ursula van der Leyen χρειαζόμαστε να επιβάλλουμε φόρους αξίας $3 τρις. Μπορούμε όμως να στείλουμε αερόστατα που να έχουν παγίδες αέρος όπως έκαναν επί 160 χρόνια οι Ευρωπαίοι επιστήμονες από το 1820 μέχρι το 1960 για να μελετήσουμε και τα ισότοπα άνθρακα και να δούμε την προέλευση/πηγές του ατμοσφαιρικού CO2. Οι Ευρωπαίοι έστειλαν 93000 αερόστατα σε 4 Ηπείρους για να μελετήσουν την περιεκτικότητα και τις διακυμάνσεις του ατμοσφαιρικού CO2. Τα αποτελέσματα είναι δημοσιευμένα σε επιστημονικά περιοδικά και έδειξαν ότι το 1821 και το 1939 η περιεκτικότητα του ατμοσφαιρικού CO2 να είναι 429 ppm και 400 ppm αντιστοίχως. Αυτά τα στοιχεία δεν είδαν το φως της δημοσιότητας διότι ο μύθος της υπερθέρμανσης του πλανήτη λόγω χρήσης υδρογονανθράκων θα ήταν καθαρή απάτη. Κατά τον ίδιο τρόπο μπορούμε να εγκλωβίσουμε τον ατμοσφαιρικό αέρα και να αναλύσουμε το περιεχόμενό του με φασματογράφο μάζας και να πιστοποιήσουμε αν ο άνθρακας του CO2 έχει ατομικό βάρος 13, 13C, η 12, 12C. To ατμοσφαιρικό CO2 που προέρχεται από την καύση των υδρογονανθράκων έχει ατομικό βάρος 13,13C, διότι ο πυρήνας του έχει ένα επί πλέον ένα νετρίνο ενώ το ατμοσφαιρικό CO2 που προέρχεται από τις άλλες πηγές έχει ατομικό βάρος 12,12C, διότι δεν έχει κανένα επιπρόσθετο νετρίνο. Και όμως δεν το κάνουμε. Και αυτό γίνεται εκ του πονηρού για να κατηγορήσουμε τους υδρογονάνθρακες για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Επίσης είναι δυνατό να εξοπλίσουμε δορυφόρους με συσκευές λέϊζερ για να μελετήσουν τα ισότοπα του άνθρακα που έχει το ατμοσφαιρικό CO2. Ούτε αυτό δεν γίνεται.

Αλλά ας δούμε με αριθμούς την απόλυτη άνοδο των συγκεντρώσεων του ατμοσφαιρικού CO2. Θα εστιάσω την προσοχή μου όχι στην προβιομηχανική και καταραμένη εποχή της ανθρωπότητας όπου η μέση γήινη θερμοκρασία ήταν περίπου 2.50 Κελσίου κάτω από την σημερινή των 15.40 Κελσίου, και με ατμοσφαιρική συγκέντρωση CO2 τα 280 ppm, εικόνα 1, αλλά την ατμοσφαιρική συγκέντρωση του CO2 των 350 που αναφέρει ο ομότιμος καθηγητής της κλιματολογίας του πανεπιστημίου Columbia, USA,  James Edward Hansen εικόνα 2, που δήλωσε στην  βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ στα μέσα του 1988 ότι το 2010 η Νέα Υόρκη θα βρίσκεται 2 μέτρα κάτω από την θάλασσα. Αυτός θεωρείται ο μέντορας του Al Gore και ο οποίος πιθανόν να επηρέασε και τον δικό μας πρωθυπουργό όταν φοιτούσε εκείνη την εποχή στο πανεπιστήμιο Columbia. Από το 1970 μέχρι το 2020, η συγκέντρωση του ατμοσφαιρικού CO2 ανέβηκε στα 412 ppm, μία άνοδος των 62 ppm. Δηλαδή η αλλαγή της εκατοστιαίας σύνθεσης της ατμόσφαιρας όσον αφορά την συγκέντρωση  του ατμοσφαιρικού CO2 είναι 62 χιλιοστά η καλλίτερα 0.0062%. Ερωτώ, υπάρχει νοήμων άνθρωπος με δείκτη νοημοσύνης μεγαλύτερο της κότας που να πιστεύει ότι μια τέτοια απειροελάχιστη αλλαγή του ατμοσφαιρικού CO2 αγνώστου προέλευσης να προκαλεί αυτές τις καταστροφικές προβλέψεις που απαιτούν κατά τους πολιτικούς, Ursula van Der Leyen. $ 3 τρις δολάρια για να μειώσουμε το ατμοσφαιρικό CO2 κατά 62 χιλιοστά που πιθανόν, επαναλαμβάνω, πιθανόν να ΜΗΝ προέρχεται από την χρήση των υδρογονανθράκων;

Το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι αν κατά το Ολόκαινο, δηλαδή τα τελευταία 12000 χρόνια όταν υπήρχε ο άνθρωπος, είχαμε κλιματικές αλλαγές; Η απάντηση είναι ναι, (Βλέπε εικόνα 3). Και βεβαίως είχαμε σοβαρές και μεγάλης κλίμακας κλιματικές αλλαγές τα τελευταία 420 χρόνια και όπως μας δείχνουν τα στοιχεία της ΝΑΣΑ (Βλέπε εικόνα 1). Η περίοδος Maunder (Little Ice Age) κράτησε 70 χρόνια με μέση γήινη θερμοκρασία τους 13.50 Κελσίου ενώ μικρότερης διαρκείας ήταν οι μεσοπαγετώδεις περίοδοι Dalton και Glasberg με μέσες γήινες θερμοκρασίες κάτω των 14.00 Κελσίου. Εκείνο που η ΝΑΣΑ λέει είναι ότι από τον Δεκέμβριο του 2020 μπαίνουμε στην μεσοπαγετώδη περίοδο Eddy όπου η μέση γήινη θερμοκρασία θα πέσει στους 13.50 Κελσίου, ήτοι περίπου 2 βαθμούς Κελσίου κάτω από την σημερινή μέση γήινη θερμοκρασία των 15.50 Κελσίου. Αυτή η περίοδος θα κρατήσει 33+/- 11 χρόνια και θα έχουμε παρόμοιες καιρικές επιπτώσεις όπως είχαμε κατά την μεσοπαγετώδη περίοδο Maunder, (εικόνα 1).

Η κλιματική αλλαγή, αποδίδεται κατά τους επιστήμονες της NASA και ESA (European Space Agency), στην διέγερση η μη των 4 μαγνητικών πεδίων του ηλίου. Αυτή την συμπεριφορά έχουν αποστολή να μελετήσουν οι ηλιακοί δορυφόροι, Parker Solar Probe της NASA και Solar Orbiter της ESA, εικόνα 4. Η αρχή έγινε από το 2010 όταν NASA και ESA έστειλαν τον ηλιακό δορυφόρο Ulysses. Όταν τα 4 μαγνητικά πεδία βρίσκονται σε διέγερση τότε λαμβάνουν χώρα πολλές εκρήξεις στην επιφάνεια του ηλίου (sun spots) ο αριθμός των οποίων είναι συνάρτηση των διεγέρσεων. Αυτές οι διεγέρσεις προκαλούν τους ηλιακούς ανέμους (solar winds) που έχουν μεγάλες ταχύτητες και εντάσεις που επηρεάζουν τις γήινες τηλεπικοινωνίες. Αυτοί οι ηλιακοί άνεμοι που είναι πολύ ισχυροί διώχνουν την αστρική σκόνη (cosmic dust) με αποτέλεσμα οι ακτίνες του ηλίου να πέφτουν ανεμπόδιστα στην γη και να την θερμαίνουν. Όταν τα μαγνητικά πεδία του ηλίου πέσουν σε αδράνεια τότε δεν υπάρχουν ηλιακές εκρήξεις και δεν δημιουργούνται ηλιακοί άνεμοι με αποτέλεσμα η αστρική σκόνη που βρίσκεται μεταξύ ηλίου και γης να είναι πυκνή. Αποτέλεσμα είναι να εμποδίζονται οι ηλιακές ακτίνες να φθάσουν στην γη και να την θερμάνουν.  Αυτό οδηγεί την γη σε παγετώδεις περιόδους όπως δείχνει η εικόνα 1 με πτώση της μέσης γήινης θερμοκρασίας  κατά 1.50 Κελσίου. Αυτή η συσχέτιση μεταξύ ποσότητας αστρικής σκόνης που εμπεριέχει και το ισότοπο 10Be, που υπάρχει μόνο στις αστρικές σκόνες, παρουσιάζεται στην εικόνα 5 και 5α. Η εικόνα δείχνει την συσχέτιση της περιεκτικότητας του 10Be, άρα της ποσότητας της σκόνης που φθάνει στην γη, συναρτήσει του αριθμού των ηλιακών κηλίδων (sunspot numbers) και της μέσης γήινης θερμοκρασίας. Αυτή η συσχέτιση διαπιστώθηκε στην παγικολώνα Dye-3 μήκους 2037 μέτρων που λήφθηκε στην Γροιλανδία.

Με δεδομένο πλέον ότι ο ήλιος θερμαίνει την γη, δηλαδή ξηρά και θάλασσα, είναι πολύ λογικό μετά την θέρμανση της θάλασσας να εκλύεται ετεροχρονισμένα CO2 προς την ατμόσφαιρα από την θάλασσα που είναι και η μεγαλύτερη αποθήκη CO2 στον κόσμο, μεγέθους περίπου 30 Gt. Ήτοι πρώτα ζεσταίνεται η θάλασσα και μετά αρχίζει η έκλυσης CO2, εικόνα 6. Άρα η αιτία της αύξησης του ατμοσφαιρικού CO2 είναι το αποτέλεσμα της θέρμανσης της θάλασσας από τον ήλιο γεγονός που μας βάζει στην σκέψη αν το ετησίως παραμένον CO2 στην ατμόσφαιρα, 15.7 δις τόνοι, προέρχεται από την καύση των υδρογονανθράκων η την θάλασσα. Όπως προανέφερα αυτό άνετα μπορεί να αποδειχτεί κάνοντας ισοτοπικές αναλύσεις του ατμοσφαιρικού CO2.

Συμπερασματικά, δεν γνωρίζουμε την προέλευση του παραμένοντος στην ατμόσφαιρα CO2 διότι πέραν των υδρογονανθράκων υπάρχουν άλλες τέσσερις  πηγές εκ των οποίων δύο πολύ σοβαρές, η θάλασσα και το ζωϊκό βασίλειο, που εκλύουν τεράστιες ποσότητες CO2 στην ατμόσφαιρα. Η ιδέα ότι μόνο η καύση των υδρογονανθράκων εκλύει CO2 είναι λανθασμένη. Επιπροσθέτως η αύξηση του ατμοσφαιρικού CO2 ως ποσοστό της εκατοστιαίας σύνθεσης της ατμόσφαιρας είναι τόσο απειροελάχιστη, 0.006%, που οι προβλέψεις όπως η ανύψωση της θαλάσσιας στάθμης κατά 7 μέτρα και η καταβύθιση της Νέας Υόρκης να είναι γελοίες.

Όσον αφορά το μέλλον των υδρογονανθράκων η χρήση τους θα είναι μάλλον αναγκαία. Όταν κάνουμε προβλέψεις θα πρέπει να κοιτάζουμε σφαιρικά τις προόδους σε τεχνολογία και βιοτεχνολογία/μοριακή βιολογία. Το 2018 απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ στην καθηγήτρια του CALTECH και σύμβουλο του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden, κυρία Frances Hamilton Arnold διότι επενέβη στο γενετικό υλικό του ενζύμου Rubisco το οποίο είναι το βασικό ένζυμο στην διαδικασία της φωτοσύνθεσης. Αυτό το ένζυμο πριν την επέμβαση δέσμευε 5% της ηλιακής ενέργειας και το μετέτρεπε σε βιομάζα. Με την γενετική παρέμβαση/τροποποίηση που έκανε η κυρία Arnold, αυτό το ένζυμο μπορεί να δεσμεύσει, μέσω φωτοσύνθεσης, 35% της ηλιακής ενέργειας και να το μετατρέψει σε βιομάζα. Αυτό σημαίνει υπερδιπλασιαμό της γεωργικής παραγωγής, που μεταφράζεται σε υπερδιπλασιασμό του πληθυσμού της γης από τα 8 δις στα 15 δις. Αυτή η εξέλιξη συνεπάγεται και διπλασιασμό των αναγκών σε ενέργεια κυρίως αργό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Τα αποθέματα θα βρεθούν από την εκμετάλλευση των μη συμβατικών αποθεμάτων πετρελαίου, σχιστολιθικό πετρέλαιο, και φυσικού αερίου,τους υδρίτες που είναι στερεοποιημένο φυσικό αέριο. Βεβαίως θα απαιτηθούν υψηλές τιμές για την εκμετάλλευσή τους, πάνω από $ 75/βαρέλι το αργό, και πάνω από $ 10/1000 κυβικά πόδια το φυσικό αέριο. Μεγάλες ποσότητες σχιστολιθικού πετρελαίου έχει ο γεωλογικός σχηματισμός Green River Shale, που απαντάται στις πολιτείες Utah,Wyoming , Colorado.Τα αποθέματα κυμαίνονται μεταξύ 1.3 τρις έως 2 τρις βαρέλια και τα εκμεταλλεύσιμα σε 700 δις βαρέλια. Υδρίτες απαντώνται σε όλη την υφήλιο όπου υπάρχουν συγκλίνουσες λιθοσφαιρικές πλάκες. Στην Ελλάδα έχουμε, δυτικά και νοτιοδυτικά του νομού Χανίων, κατά την εκτίμησή μου περίπου 50 τρις Μ3 φυσικού αερίου υπό μορφή υδριτών.

 

 

 

ΕΙΚΟΝΕΣ

 

 

 


Εικόνα 1.   Συσχετισμός του αριθμού των ηλιακών κηλίδων (Sunspot Numbers) με την αυξομείωση της μέσης γήινης θερμοκρασίας από το 1600 έως το 2020. Παγετώδεις περίοδοι Maunder, Dalton, Glassberg και, η αναμενόμενη παγετώδης περίοδος Eddy από το 2020 έως το 2053 +/-11 χρόνια

http//en.Wikipedia.org>wiki>Solar-cycle NASA has recently revealed this upcoming solar cycle (25) will be “the weakest of the past 200 years” and they’ve correlated previous solar shutdowns to prolonged periods of global cooling here.

 

 

 

Εικόνα 2. Το ανώτατο όριο, 450 ppm και κατώτατο όριο 350 ppm του ατμοσφαιρικού CO2 κατά τον James Edward Hansen, ομότιμο καθηγητή του πανεπιστημίου Columbia. Πηγή: Dave Rutledge CALTECH,

 

 

 

 

 

Εικόνα 3. Διακυμάνσεις της Μέσης Γήινης Θερμοκρασίας του Βορείου Ημισφαιρίου τα τελευταία 11000 χρόνια. Η μέση γήινη θερμοκρασία είναι 150 Κελσίου, Dansgaard et., al., 1969 και Dansgaard and Schonwiese,1995.

 

 

 

Εικόνα 4. Δεξιά, Parker Solar Probe, NASA, Dec. 4 2019, και αριστερά, Solar Orbiter ESA, Feb. 9, 2020

 

 

 

 

 

Εικόνα 5. Προσομοίωση των ηλιακών δραστηριοτήτων με βάση τις συγκεντρώσεις του ισοτόπου 10 Be που βρέθηκαν στην πάγο-κολώνα Dye-3 που λήφθηκε από την Γροιλανδία, Beer et. al,. 1994. Το 10 Be προέρχεται από την εισερχόμενη γαλακτική σποδό. Συσχετισμός με τον αριθμό των ηλιακών κηλίδων από το 1600 μ. Χ. έως το 2000 μ. Χ., Hoyt and Schatten 1998a and 1998b.

 

 

 

 

Εικόνα 5α. Τοποθεσία της γεώτρησης Due-3 στην Γροιλανδία

 

 

 

 

 

 

Εικόνα 6. Υστέρηση μεταξύ της εμφάνισης της μέσης γήινης θερμοκρασίας και της περιεκτικότητας της γήινης ατμόσφαιρας σε CO2 κατά τον Φανεροζωϊκό Αιώνα Αυτή η διαχρονική παρατήρηση μας λέει ότι η περιεκτικότητα του ατμοσφαιρικού CO2 είναι το αιτιατό και όχι η αιτία της ανόδου της γήινης θερμοκρασίας, Khilyuk and Chillingar, 2003.

 

 

 

 

 


 

 

Λίγα λόγια για το κ.  Αντώνη Φώσκολο, Ομότιμο καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης και  Ομότιμο Ερευνητή της Γεωλογικής Υπηρεσίας του Καναδά

Μετά το πέρας των μεταπτυχιακών σπουδών από το Πανεπιστήμιο  του  Berkeley της Καλιφόρνιας το 1966 προσελήφθηκα στο Ινστιτούτο της Ιζηματογενούς Γεωλογίας και Πετρελαίου της Καναδικής Κυβέρνησης, με στόχο την έρευνα υδρογονανθράκων στην Κεντρική Αλμπέρτα, Βορειοανατολική Βρετανική Κολομβία, την θαλάσσια περιοχή του Beaufort MacΚenzie και των εκβολών του ποταμού Mac-Kenzie και τα πολικά νησιά του Καναδά (Queen Elizabeth islands,Canadian Arctic ). Ένα τρίτο των επιστημονικών δημοσιεύσεων μου σχετίζονται με την έρευνα σε αυτές τις περιοχές. Το 1986 απεχώρησα από το Ινστιτούτο της Ιζηματογενούς Γεωλογίας και Πετρελαίου της Καναδικής Κυβέρνησης αλλά παρέμεινα έως σήμερα ομότιμος επιστημονικός ερευνητής της Γεωλογικής Υπηρεσίας του Καναδά.

Το 1986 εξελέγην καθηγητής στο τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης. Αντικείμενο της διδασκαλίας ήταν η “Ανόργανη και Οργανική Γεωχημεία και Οργανική Πετρογραφία των Ιζηματογενών Πετρωμάτων”. Η διδασκαλία συνεχίστηκε μέχρι το 2003, ήτοι και μετά την συνταξιοδότησή μου.

Μεταξύ των ετών 1986 έως το 1997 (έτος συνταξιοδότησης) διετέλεσα ως Αντιπρόεδρος Ακαδημαϊκών θεμάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης, 1988-1993,  πρόεδρος του τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων, 1993-1995, μέλος της συγκλήτου από το 1985 έως το 1997, σύμβουλος για θέματα ενεργειακά των Ηνωμένων Εθνών κατά την διάρκεια των θητειών των Kurt Waldheim και Xavier Perez de Cuellar,1976-1986, και συμβασιούχος καθηγητής στα τμήματα Γεωγραφίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Κάλγκαρυ, Αλμπέρτας, 1975-1986.

Το επιστημονικό μου έργο συνοψίζεται σε: 84 επιστημονικές δημοσιεύσεις σε περιοδικά με κριτές, Citation Index of 338, 52 ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια στην Ευρώπη στην Αμερική, Ευρώπη Ελλάδα και ΝΑΤΟ και 14 τεχνικές εκθέσεις για λογαριασμό των ΔΕΠ-ΕΚΥ (Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου-Έρευνα Κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων), ΔΕΗ, ΙΓΜΕ και τα Ηνωμένα Έθνη.

 

 

ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

11 σχόλια:

 1. Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ. Σαρκοζί: Ένοχος για την υπόθεση της παράνομης χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας του 2012.
  Νέο σοκ για τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, καθώς κρίθηκε ένοχος σχετικά με την υπόθεση της παράνομη χρηματοδότησης της αποτυχημένης προεκλογικής εκστρατείας του 2012, γνωστή και ως υπόθεση Bygmalion.
  Το δικαστήριο δεν έχει ανακοινώσει ακόμη την ποινή του. Προηγούμενες πληροφορίες ανέφεραν πως εάν κριθεί ένοχος κινδυνεύει να καταδικαστεί σε φυλάκιση ενός έτους και πρόστιμο ύψους 3.750 ευρώ.
  Θεωρείται πάντως απίθανο να οδηγηθεί στη φυλακή αμέσως καθώς αναμένεται να ασκήσει έφεση στην ποινή, σύμφωνα με το Reuters.
  Η λεγόμενη υπόθεση Bygmalion αφορά την υπέρβαση του ορίου των προεκλογικών δαπανών του.
  Είναι η δεύτερη καταδίκη φέτος για τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας. Γαλλικό δικαστήριο έκρινε ένοχο τον περασμένο Μάρτιο για διαφθορά.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μητσοτάκης: « Έχω ένα όραμα για την Ανατολική Μεσόγειο : Αντί να συνεχίσουμε τις διαμάχες του προηγούμενου αιώνα για τους υδρογονάνθρακες - ένα αγαθό που χάνει την αξία του - θα πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να συνεργαστούμε ενάντια στους νέους κοινούς εχθρούς. Την κλιματική κρίση , η οποία επηρεάζει εξίσου τις δύο χώρες μας».
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Επίθεση Κ.Μητσοτάκη στην Βουλγαρία γιατί «μπλοκάρει την ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ»…
   Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε επίθεση στην Βουλγαρία γιατί «δημιουργεί προβλήματα στην ευρωπαϊκή προοπτική» των Σκοπίων!
   Ο πρωθυπουργός που θα ακύρωνε την Συμφωνία των Πρεσπών και γι' αυτό ψηφίστηκε στις τελευταίες εκλογές από χιλιάδες Έλληνες δίνει σκληρή μάχη για τα Σκόπια, όπως άλλωστε είχε πει και ο Ζόραν Ζάεφ.
   Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός είπε τα εξής:
   «Δεν υποστηρίζουμε την Βουλγαρία στα προβλήματα που δημιουργεί στην ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας. Σε λίγες ημέρες θα λάβει χώρα η Σύνοδος ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων στη Σλοβενία και πρέπει ως Ευρώπη να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα υπέρ της ένταξης των συγκεκριμένων χωρών στην ΕΕ». υπογράμμισε ο πρωθυπουργός σε σχετική ερώτηση στη συζήτηση, που είχε με τον δημοσιογράφο των New York Times, Steven Erlanger, στο πλαίσιο των εργασιών του Συνεδρίου Athens Democracy Forum. «Έχω μιλήσει για τα προβλήματα σε ό,τι αφορά στη συμφωνία με την Βόρεια Μακεδονία, δεν την υπερψήφισα, αλλά είχα πει πως είναι διεθνής υποχρέωση της χώρας και ως εκ τούτου θα τη σεβαστώ» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
   Είναι ξεκάθαρο ότι η Νέα Δημοκρατία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει πέσει πολύ χαμηλά, καθώς κάνει ακριβώς τα αντίθετα απ' αυτά που είχε υποσχεθεί προεκλογικά. Αλήθεια όλοι οι βουλευτές (αλλά και νυν υπουργοί) της ΝΔ που συμμετείχαν στα συλλαλητήρια για την Συμφωνία των Πρεσπών ξεχάσαν τα όσα έλεγαν;
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
 3. ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:
  «ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΣΠΟΡΑ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ».
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. O MHTAΡΑΚΗΣ ΘΥΜΗΘΗΚΕ – ΛΙΓΟ ΑΡΓΑ – ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ.
  Εκνευρισμό και δυσφορία προκάλεσαν οι δηλώσεις του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Ν.Μηταράκη, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι δηλώσεις –μέσω απάντησης στη Βουλή– ότι η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει στη δημιουργία έκτακτου μηχανισμού ελέγχου συνόρων, αναφέροντας ότι «Αντιβαίνει στην εθνική κυριαρχία».
  Η ίδια η επίτροπος Μετανάστευσης προσωπικά είχε λάβει τις διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ από τον περασμένο Ιούνιο συμφωνήθηκε να συσταθεί μια ομάδα εργασίας για τη δημιουργία του όπως απάντησε σε ερώτηση ΜΜΕ της Αριστεράς που νιώθουν ότι έπρεπε να δημιουργηθεί.
  Το θέμα ξεκίνησε όταν οι καταγγελίες για... επαναπροωθήσεις μεταναστών στα ελληνικά σύνορα είχαν πιέσει τη Frontex και την Κομισιόν (ποιοι άραγε έκαναν αυτές τις καταγγελίες;).
  Διεθνή ΜΜΕ και οργανώσεις, αλλά και των ευρωβουλευτές ζητούσαν άμεση δράση μέσω της ειδικής επιτροπής παρακολούθησης του θέματος που είχε συσταθεί. Η επίτροπος Ιλβα Γιόχανσον είχε σπεύσει στην Αθήνα και στις συναντήσεις της είχε θέσει το ζήτημα.
  Η ίδια στα τέλη Αυγούστου τόνισε στο «Spiegel» ότι έχει συσταθεί ομάδα εργασίας και ότι περιμένει να δει πρόοδο στο θέμα, προκειμένου να απελευθερωθεί και χρηματοδότηση ύψους 15.800.000 ευρώ προς το Λιμενικό Σώμα σε μια προσπάθεια εκβιασμού.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ΕΡΝΤΟΓΑΝ: «Νόμιμος κάτοχος της Κρήτης ήταν το οθωμανικό κράτος και κληρονόμος η Τουρκική Δημοκρατία»!
  Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΜΕΘΟΔΙΚΑ ΕΠΙ ΣΕΙΡΑ ΕΤΩΝ . Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΟΥΛΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΔΟΤΗ.
  Η Κρήτη που επί δυόμιση αιώνες ήταν τουρκικό έδαφος το 1913 μοιράστηκε από την Αγγλία σε τέσσερις χώρες. Αργότερα από αυτές τις τέσσερις χώρες, οι τρεις αποσύρθηκαν από τη συμφωνία. Και ενώ έπρεπε να αποδοθεί το έδαφος στον παλιό του ιδιοκτήτη οι Έλληνες χωρίς έγκριση από τους Οθωμανούς κατέλαβαν το σύνολο του νησιού.
  Μετά από την ήττα του οθωμανικού κράτους στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο πολλά νησιά φονικά στους Τούρκους στο Αιγαίο αφέθηκαν χωρίς σαφές νομικό status. Μεγάλες δυνάμεις της εποχής χωρίς να πάρουν έγκριση από την Τουρκία χάρισαν αυτά τα νησιά στους Έλληνες μεταξύ των οποίων το πιο σημαντικό είναι η Κρήτη που αναφέρεται ως αεροπλανοφόρο στη μέση της Μεσογείου.
  Η Κρήτη που είναι ένα από τα νησιά με νομικό καθεστώς που παρέμεινε στο κενό για έναν αιώνα μετά τον πόλεμο πότε δεν ανήκε τυπικά στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει καμία επίσημη συμφωνία για το ότι η Αθήνα κατέχει το σύνολο του νησιού.
  ……
  Ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου εθνικής άμυνας συνταξιούχος συνταγματάρχης Ουμίτ Γιαλίμ δήλωσε : “Τα 3/4 της Κρήτης είναι δικαίωμά αυτού που παρέδωσε το νησί σε εκείνες τις χώρες. Αναφορικά με την Κρήτη, νόμιμος κάτοχος της οποίας ήταν το οθωμανικό κράτος, τώρα κληρονόμος της είναι η Τουρκική Δημοκρατία.”
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τουρκικό σχέδιο διεκδίκησης της Κρήτης: «Βρίσκεται υπό κατοχή της Ελλάδας» λέει σύμβουλος του Ε.Τατάρ.
   Υποστηρίζουν πως μόνο το 1/4 της Κρήτης ανήκει στην Ελλάδα.
   Το «φως» της δημοσιότητας βλέπει ένα σχέδιο της Τουρκίας για διεκδίκηση της Κρήτης, με αφορμή τα όσα έγραψε ο Φουάτ Ναλτζίογλου, σύμβουλος του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ, για τον σεισμό που έπληξε το νησί.
   «Υπό την κατοχή της Ελλάδας»
   Σε σχόλιό του στο Twitter, αναφορικά με τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ που έπληξε την Κρήτη, σημειώνει:
   «Στην Κρήτη μας που είναι υπό την κατοχή της Ελλάδας συνέβη σήμερα σεισμός 6,5 ρίχτερ».

   Στρατηγικό βάθος…
   Μπορεί ως προς το μέγεθος του σεισμού να μην είναι τόσο ακριβής ο σύμβουλος του Τατάρ, αλλά ως προς την ελληνική κατοχή… της Κρήτης είναι άριστα πληροφορημένος καθώς η διεκδίκησή της από την Τουρκία έχει εκφραστεί με διάφορους τρόπους τα τελευταία χρόνια.
   Οταν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφερόταν σε αλλαγές ή σε νέες ερμηνείες της Λωζάνης και άλλων Συνθηκών, δεν ήταν μια θέση του αέρα. Είχε… στρατηγικό βάθος.
   Οι Τούρκοι, εφόσον έχουν προχωρήσει σε σχεδιασμό διαμελισμού της κυπριακής ΑΟΖ μεταξύ της ίδιας και των γειτονικών χωρών, έρχονται να τον συμπληρώσουν με ένα άλλο θεωρητικό μοντέλο: Μόνο το ένα τέταρτο της Κρήτης ανήκει στην Ελλάδα και, ως εκ τούτου, ο καθορισμός της ΑΟΖ θα πρέπει να γίνει όπως η Αγκυρα τον αντιλαμβάνεται, με τη δημιουργία μιας τουρκικής λίμνης (χάρτες 3 και 4, κάτω). Μυρίζονται αέριο και επιδιώκουν να βάλουν χέρι και στην Κρήτη.
   Θεωρία…
   Υπάρχει μάλιστα επεξεργασμένη… θεωρία, την οποία έχει διατυπώσει ο πρώην Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Αμυνας της Τουρκίας Umit Yalim καθώς και τούρκοι ακαδημαϊκοί, που υποστηρίζει ότι το καθεστώς της Κρήτης καθορίστηκε από τέσσερις Συνθήκες. Αυτές του Λονδίνου στις 30 Μαΐου 1913, του Βουκουρεστίου της 10ης Αυγούστου 1913, της Αθήνας της 14ης Νοεμβρίου 1913 και της Λωζάνης της 24ης Ιουλίου 1923.
   Σύμφωνα με τις προαναφερθείσες συνθήκες, μόνο το ένα τέταρτο της νήσου Κρήτης ανήκει στην Ελλάδα. Και αυτό συμβαίνει, διότι, εκτός της Ελλάδας, διεκδικούσαν ή είχαν δικαιώματα επί του νησιού η Σερβία, το Μαυροβούνιο και η Βουλγαρία.
   Εφόσον μόνο το ένα τέταρτο της Κρήτης έχει παραχωρηθεί στην Ελλάδα και εφόσον, σύμφωνα με τον τουρκικό ισχυρισμό, οι τρεις εν λόγω χώρες είχαν παραιτηθεί των δικαιωμάτων τους επί του νησιού, αλλά όχι ρητώς υπέρ της Ελλάδας, τα δικαιώματα των τριών τετάρτων του νησιού ανήκαν ιστορικά στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, της οποίας συνέχεια αποτελεί η Τουρκική Δημοκρατία.
   Με βάση την κατοχή της Τουρκίας στα 3/4 της Κρήτης καθορίζεται η τουρκική ΑΟΖ στη Μεσόγειο.
   Αυτή η θεωρία διατυπώνεται από το «βαθύ τουρκικό κράτος», όσο τρελή και αν ακούγεται.
   Μάλιστα, ασκείται κριτική στην κυβέρνηση Ερντογάν γιατί καθυστερεί να διεκδικήσει ό,τι ανήκει στην Τουρκία, την ίδια στιγμή κατά την οποία, όπως οι υποστηρικτές της εν λόγω θεωρίας ισχυρίζονται, η Ελλάδα επιδιώκει να δημιουργήσει τετελεσμένα με την κατάθεση συντεταγμένων στον ΟΗΕ για τα όρια της δικής της ΑΟΖ στην περιοχή.
   και διεκδίκηση
   Τον Μάιο του 2020, επίσης, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας Anadolu είχε μεταδώσει ότι τουρκικές μη κυβερνητικές οργανώσεις ετοιμάζονται να κινηθούν νομικά και να προσφύγουν στη διεθνή δικαιοσύνη διεκδικώντας την «επιστροφή» της Κρήτης και ορισμένων νησιών του Αιγαίου στην Τουρκία.
   Γίνεται έτσι αντιληπτό ότι η ανάρτηση του συμβούλου του Τατάρ, με αφορμή τον σεισμό στην Κρήτη, μόνο τυχαία δεν είναι…
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
  2. Η Άγκυρα θέτει θέμα θρησκευτικής καταπίεσης της «τουρκικής μειονότητας» στην Θράκη.
   Νέες θρασύτατες παρεμβάσεις της Άγκυρας σε ένα καθαρά εσωτερικό ζήτημα δια μέσω του τουρκικού ΥΠΕΞ που έθεσε θέμα θρησκευτικής καταπίεσης της «τουρκικής μειονότητας» στην Θράκη με αφορμή μειονοτικό μαθητή.
   Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (άραγε γιατί απαντά στο τουρκικό κράτος;), επισήμανε πως το ωρολόγιο πρόγραμμα των μειονοτικών δημοτικών σχολείων καθορίζεται με σχετική υπουργική απόφαση του 2006 ως απάντηση στις απαράδεκτες τουρκικές διαμαρτυρίες (αυτόκλητοι προστάτες) για υποτιθέμενους «περιορισμούς στην εκπλήρωση των θρησκευτικών υποχρεώσεων μαθητών και εκπαιδευτικών» της μειονότητας.
   Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης ΑΜΘ, Κωνσταντίνος Μπαντίκος, τονίζει πως όποιος μαθητής θέλει ν’ αποχωρήσει νωρίτερα για την προσευχή της Παρασκευής, μπορεί να το πράξει με συγκατάθεση και υπεύθυνη δήλωση των γονέων του που όμως είναι υποχρεωμένοι να τον παραλάβουν έξω από το σχολείο, αναφέροντας πρόσφατο σοβαρό τραυματισμό μαθητή.
   Πριν από μερικές μέρες, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, καθώς μειονοτικοί παράγοντες και φορείς διατύπωσαν το αίτημα να λήγει νωρίτερα του προβλεπόμενου το ωράριο των μειονοτικών σχολείων στη Θράκη, προκειμένου να διευκολύνονται οι Μουσουλμάνοι εκπαιδευτικοί και μαθητές στην τέλεση των θρησκευτικών τους καθηκόντων. «Η όποια διαμαρτυρία ή ανακοίνωση επί του θέματος εξυπηρετεί αλλότριους σκοπούς και δεν εδράζεται στο νομικό πλαίσιο και τη λογική» σχολιάζει ο κ.Μπαντίκος.
   Η ανακοίνωση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, έχει ως εξής:
   «Το Ωρολόγιο Πρόγραμμα των μειονοτικών δημοτικών σχολείων καθορίζεται με την αριθμ.πρωτ. 103672/Ζ2/Α.Σ.781/4-12-2006 (ΦΕΚ 1859/τ.Β΄./22-12-2006) Υπουργική Απόφαση και αφορά το σύνολο των μειονοτικών σχολείων της Θράκης. Το πρόγραμμα αυτό δεν προβλέπει καμία παρέκκλιση στην ώρα αποχώρησης των μαθητών. Εφαρμόζεται δε στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης από τη θέσπισή του χωρίς να έχει διατυπωθεί κανένα παράπονο, ούτε από γονείς ούτε από εκπαιδευτικούς.
   Στις Περιφερειακές Ενότητες Ροδόπης και Έβρου με ευθύνη των εκπαιδευτικών, ατύπως εφαρμοζόταν για την ημέρα της Παρασκευής πρόωρη αποχώρηση, μολονότι το εγκεκριμένο και από τους ίδιους συνταχθέν ωρολόγιο πρόγραμμα δεν προέβλεπε καμία παρέκκλιση.
   Το γεγονός αυτό πέρα από τους κινδύνους που εγκυμονούσε για την ασφάλεια των μαθητών, είχε ως συνέπεια ο διδακτικός χρόνος να περιορίζεται σημαντικά και ταυτόχρονα οδηγούσε σε μη ισότιμη αντιμετώπιση των μειονοτικών σχολείων των Νομών Ροδόπης και Έβρου με τα αντίστοιχα του Νομού Ξάνθης.
   Μετά από πρόσφατο σοβαρότατο τραυματισμό μαθητή, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με εγκύκλιό της υπενθύμισε το αυτονόητο, δηλαδή, την πιστή και απαρέγκλιτη τήρηση του ωρολογίου προγράμματος όλες τις ημέρες της εβδομάδας.
   Παράλληλα, δόθηκε οδηγία να διευκολυνθούν οι εκπαιδευτικοί του μειονοτικού προγράμματος, με διευθέτηση των κενών (με ανάλογη τροποποίηση του ημερήσιου ωρολογίου προγράμματος) ώστε να μπορούν απρόσκοπτα να εκπληρώσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Η ίδια δυνατότητα δόθηκε και στους γονείς που επιθυμούν να συμμετέχουν τα παιδιά τους στην προσευχή της Παρασκευής να τα παραλάβουν από το σχολείο με την υπογραφή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης. Η ανωτέρω πρακτική εξάλλου εφαρμόζεται από πολλών ετών στα σχολεία της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, όπως ήδη αναφέραμε παραπάνω, χωρίς τη διατύπωση κάποιου παράπονου.
   Σήμερα, ημέρα Παρασκευή, οι γονείς που το επιθυμούσαν παρέλαβαν απρόσκοπτα τα παιδιά τους από το σχολείο, εφαρμόζοντας τη σχετική διαδικασία χωρίς να αναφερθεί κανένα απολύτως πρόβλημα.
   Επομένως, η όποια διαμαρτυρία ή ανακοίνωση επί του θέματος εξυπηρετεί αλλότριους σκοπούς και δεν εδράζεται στο νομικό πλαίσιο και τη λογική. Η Περιφερειακή Διεύθυνση σταθερά προσηλωμένη στο εκπαιδευτικό συμφέρον των μαθητών της περιοχής, θα συνεχίσει αταλάντευτα την προσπάθειά της για ισότιμη και ποιοτική εκπαίδευση σε όλους τους μαθητές».
   Ζ.Π.


   Διαγραφή
  3. Ρωσία: «Συζητήθηκε η δυνατότητα παραγωγής ορισμένων τμημάτων των S-400 στην Τουρκία».
   ΟΡΘΟΔΟΞΕ ΠΟΥΤΙΝ, ΔΩΣΤΑ ΟΛΑ ΣΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ (ΚΑΙ ΠΥΡΗΝΙΚΑ), ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.
   Ο (εκπρόσωπος του Κρεμλίνου) Πεσκόφ δήλωσε ότι στην ατζέντα των δύο ηγετών τέθηκε η συνέχιση της στρατιωτικής και τεχνικής συνεργασίας και η διεύρυνση των επαφών σχετικά με τα αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα S-400. Δήλωσε πως “Συζητήθηκε η δυνατότητα παραγωγής ορισμένων τμημάτων των S-400 στην Τουρκία’.
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
  4. Μόσχα: «Ανοιχτό το ενδεχόμενο απόκτησης ρωσικών μαχητικών από την Τουρκία».
   Ο εκπρόσωπός τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αναφέρθηκε σε «επέκταση τις ρωσοτουρκικής συνεργασίας στους S-400, με κατασκευή τμημάτων τους στην Τουρκία, αλλά και για ενδεχόμενο απόκτησης από την Τουρκία ρωσικών μαχητικών»
   Οι δηλώσεις έγιναν στον απόηχο της συνάντησης του Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ταγίπ Ερντογάν στο Σότσι την Πέμπτη.
   Φυσικά κάτι τέτοιο σημαίνει οριστική διάρρηξη των σχέσεων Τουρκίας-ΝΑΤΟ που θα οδηγήσει ακόμα και στην αποπομπή της.
   Είναι έτοιμος για ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο Ρ.Τ.Ερντογάν;
   Σημειώνεται ότι χθες ο ίδιος ο Ρ.Τ.Ερντογάν δήλωσε πως «η Άγκυρα αποφάσισε να συνεργαστεί με τη Ρωσία για την από κοινού παραγωγή κινητήρων τζετ, πολεμικών πλοίων και υποβρυχίων»!
   Τώρα όμως η Μόσχα αναφέρεται σε προμήθεια ρωσικών μαχητικών προφανώς γνωρίζοντας την ανάγκη της Άγκυρας να «ισοφαρίσει» την απόκτηση των Rafale από την Ελλάδα.
   Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν την συνέχιση της στρατιωτικής τεχνικής συνεργασίας και την επέκταση των επαφών σχετικά με τα πυραυλικά συστήματα αεράμυνας S-400.
   «Συζητήθηκε επίσης η δυνατότητα παραγωγής ορισμένων τμημάτων του S-400 στην Τουρκία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πεσκόφ.
   Υπενθυμίζοντας ότι οι ΗΠΑ έβγαλαν την Τουρκία από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35, ο Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι «η συνεργασία στον τομέα της αεροπορίας μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας ήταν στην ατζέντα».
   «Ο Πούτιν και ο Ερντογάν συζήτησαν επίσης για μεγάλα έργα στην κοινή ατζέντα. Πρώτον, τα χρονοδιαγράμματα για τη συνέχιση της κατασκευής και την ολοκλήρωση της πρώτης μονάδας του πυρηνικού σταθμού Άκουγιου. Μίλησαν για την πιθανή κατασκευή νέων μονάδων και τι πρέπει να γίνει γενικά όσον αφορά τη συνεργασία μας για τον αναδυόμενο τομέα του ‘ειρηνικού ατόμου’, την πυρηνική ενέργεια στην Τουρκία», δήλωσε ο Πεσκόφ.
   Ο Πεσκόφ είπε ότι ο Πούτιν έθεσε το θέμα της συνεργασίας στον τομέα του διαστήματος και οι δύο ηγέτες έθιξαν τις «προετοιμασίες των Τούρκων κοσμοναυτών».
   Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης τις εξελίξεις στο Ιντλίμπ της Συρίας, τόνισε τη σημασία των διμερών συμφωνιών μεταξύ των δύο χωρών και επιβεβαίωσε τη δέσμευσή τους για τις (μεταξύ τους) συμφωνίες, δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.
   Οι ηγέτες αντάλλαξαν επίσης απόψεις για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, τη Λιβύη και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, είπε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι η ρωσική πλευρά είπε ότι τα μέρη πρέπει να αναζητήσουν λύσεις με διαπραγμάτευση για την οριοθέτηση των συνόρων και την ανάπτυξη των υποδομών μεταφορών στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
   Ο Ρώσος αξιωματούχος είπε ότι ο Πούτιν και ο Ερντογάν συζήτησαν επίσης για το φυσικό αέριο και τον εφοδιασμό του.
   «Ο Πούτιν εκτίμησε πολύ τις έγκαιρες και αποτελεσματικές αποφάσεις της τουρκικής διοίκησης σχετικά με το έργο TurkStream. Οι αποφάσεις πάρθηκαν γρήγορα, όλα υλοποιήθηκαν εγκαίρως, πολύ γρήγορα», είπε.
   Ο Πεσκόφ είπε ότι σε μια εποχή που οι τιμές της αγοράς φυσικού αερίου και ενέργειας στην Ευρώπη αυξήθηκαν, η Τουρκία «αισθάνθηκε ασφαλής απέναντι σε τέτοιες ξαφνικές αλλαγές με όλες τις υπάρχουσες υποδομές της».
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
 6. Η ΕΕ εκλιπαρεί την Ρωσία για άνθρακα και εδώ η οικογένεια Μητσοτάκη κλείνει τα λιγνιτωρυχεία και μας αφήνει χωρίς ενέργεια!
  Ο Κούλης και το σόι του γεμίζουν τα βουνά μας με πανάκριβες γερμανικές ανεμογεννήτριες.
  Στα όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στον τομέα της ενέργειας με τις τεράστιες ελλείψεις και το ράλι ανόδου των τιμών στα καύσιμα μια ακόμη σοβαρή εξέλιξη ήρθε να προστεθεί που δείχνει ότι η κυβέρνηση του Κ.Μητσοτάκη το μόνο που δεν σκέφτεται είναι τον Έλληνα-καταναλωτή.
  Σύμφωνα με το Βloomberg η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ζητήσει από την Ρωσία να αυξήσει τις προμήθειες άνθρακα όταν την ίδια στιγμή εδώ η κυβέρνηση αποκηρύσσει το λιγνίτη με τους πολίτες προ του χειμώνα να βρίσκονται έκθετοι!
  Αυτό σημάνει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση λίγο πριν από τον χειμώνα προσπαθεί να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες με τον παλιό καλό τρόπο γυρίζοντας πίσω, πολύ πίσω, τότε που δεν ίσχυε καμιά νόρμα για την περιβόητη Κλιματική Αλλαγή.
  Άρα τα πράγματα είναι μάλλον σοβαρά.
  Η Ρωσία πάντως πάντοτε σύμφωνα με το Blooymberg δήλωσε άγνοια για τέτοιου είδους αίτημα από ΕΕ και Κίνα ( που επίσης αντιμετωπίζει μεγάλες ελλείψεις).
  Αυτό όμως ίσως έχει να κάνει με την προσπάθεια της χώρας να πετύχει καλύτερες τιμές.
  Σε κάθε περίπτωση όμως το ερώτημα εδώ είναι ποιος επωφελείται από την συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση;
  Και δεύτερον: Είναι αυτή άσχετη με τους σχεδιασμούς των παγκοσμιοποιητών για το λεγόμενο GREAT RESET;
  Γιατί αν ο κορωνοϊός και τα lockdown γονάτισαν την παγκόσμια οικονομία με τα χρέη που δημιουργήθηκαν (όλοι χρωστάμε σε αυτούς που τυπώνουν χαρτί FIAT money λέγεται) τότε μια ακόμα κρίση ενεργειακή αυτή την φορά θα την αποτελειώσει και τούτο θα μπορούσε να είναι το έναυσμα που αναζητούν οι ελίτ ώστε να εφαρμόσουν την αχρήματη οικονομία.
  Αν προσθέσει κανείς στην εξίσωση και την κατάρρευση του κατασκευαστικού κολοσσού EVERGRANDE στην Κίνα τότε ίσως να βρισκόμαστε μπροστά προ ενός πολύ δύσκολου χειμώνα σε όλα τα επίπεδα γιατί ενεργειακή κρίση σημαίνει αύξησες στις τιμές όλων των αγαθών.
  Φανταστείτε τι έχει να γίνει στην χώρα με τις τιμές να έχουν ήδη πιάσει ταβάνι.
  Ζ.Π.


  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...