ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

08 Σεπτεμβρίου 2021

3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ. Η ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΡΟΤΣΙΛΝΤ. Σήμερα, 3 Σεπτεμβρίου, όλος ο Ελληνισμός τιμά την οικογένεια Ρότσιλντ, που πάντα είναι πρόθυμη να μας δανείζει. Τιμήστε έλληνες την οικογένεια Ρότσιλντ. Ζήτω η "επανάσταση" του ελληνικού λαού και του Ρότσιλντ της 3ης Σεπτεμβρίου 1843. Ζήτω οι Ρότσιλντ. Ζήτω η αγγλική πρεσβεία. Ζήτω το "σύνταγμα". ΖΗΤΩ ΚΑΙ Η 3η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1974, ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ ΚΛΕΦΤΟΠΑΣΟΚ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΙΟ ΤΗΣ ΣΤΟΑΣ ΤΗΣ ΒΟΣΤΟΝΗΣ "ΤΟ ΞΙΦΟΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΔΑΥΙΔ", ΠΟΥ ΤΟΣΑ ΔΑΝΕΙΑ ΠΗΡΕ (ΚΑΙ ΣΠΑΤΑΛΗΣΕ) ΑΠΟ ΤΟΝ ΡΟΤΣΙΛΝΤ.

 

Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΤΥΡΤΑΙΟΣ. Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΣ Α΄ ΤΗΣ ΒΑΥΑΡΙΑΣ (1786 – 1868). «ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΠΑΡΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΘΡΟΝΟΥ».

 

ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥ ΡΟΤΣΙΛΝΤ ΤΗΣ 3ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1843 ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ. ΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ "ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ" ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΠΡΕΣΒΕΙΩΝ.

 

Η ΒΑΥΑΡΙΑ ΧΡΕΩΚΟΠΗΣΕ ΓΙΑΤΙ ΕΔΙΝΕ ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΗΣ ΚΡΥΦΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Ο ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΣ Α' ΧΡΕΩΚΟΠΗΣΕ ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΒΑΥΑΡΙΑΣ. ΟΛΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ, ΟΛΟΙ ΟΙ ΦΟΡΟΙ ΣΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, ΠΗΓΑΙΝΑΝ ΚΡΥΦΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ. ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ (ΜΕ ΜΗΔΕΝ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΛΕΦΤΑ) ΕΠΑΙΡΝΑΝ ΚΑΙ ΣΠΑΤΑΛΟΥΣΑΝ ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΑΝ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΡΟΤΣΙΛΝΤ.

 
Ο πρόεδρος του ΚΛΕΦΤΟΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου συνομιλεί με τον οικονομολόγο David de Rothschild, την βουλευτή του ΚΛΕΦΤΟΠΑΣΟΚ Λούκα Κατσέλη και τον πρόεδρο του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλο πριν τη διάλεξη του βραβευμένου με Nobel στα οικονομικά Paul Krugman με θέμα την οικονομική κρίση, Αθήνα Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009.
Ο  ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ  ΤΖΕΦΡΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ  ΥΠΟΚΛΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ  ΒΑΡΩΝΟ ΡΟΤΣΙΛΝΤ.  ΠΡΟΣΕΞΤΕ  ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΟΥ  ΒΑΡΑΝΕ  Η  ΚΑΤΣΕΛΗ  ΚΑΙ  Ο  ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ  ΜΠΡΟΣΤΑ  ΣΤΟΝ  ΡΟΤΣΙΛΝΤ.

Το 2009 ο τραπεζίτης David de Rothschild επισκέφθηκε την Αθήνα στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσαν το Μέγαρο Μουσικής και ο Γιάννης Μάνος, πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Επίσης, η τράπεζα επενδύσεων Rothschild έχει συμμετάσχει και σε πολλά επιχειρηματικά deals στη χώρα μας.  Η  οικογένεια  Ρότσιλντ είχε παίξει ενεργό ρόλο στο ελληνικό μνημόνιο.



Ένας από τους κεντρικούς δρόμους των Αθηνών ονομάζεται οδός 3ης Σεπτεμβρίου του  1843  για  να  μας  θυμίζει  την  αισχρή  επέμβαση  των  άγγλων  και  του  Ρότσιλντ  στην  ελληνική  πολιτική.  Το ίδιο και η πλατεία Συντάγματος ονομάζεται έτσι, γιατί εκεί συγκεντρώθηκαν όλοι  οι  πληρωμένοι  πράκτορες   της  αγγλικής  πρεσβείας,  στις 3 Σεπτεμβρίου του 1843, ακριβώς έξω από τα τότε Ανάκτορα  στα οποία ευρίσκετο ο Βασιλεύς Όθων.
Ο Άγγλος πρεσβευτής με πολύ πάθος πολεμούσε εναντίον του Όθωνα, όπως αναφέρει ο Παπαρρηγόπουλος, πιέζοντάς τον, με παράλογες απαιτήσεις για την εξόφληση των τόκων των δανείων  των  εβραίων  τοκογλύφων  του  Λονδίνου  Ρικάρντο  και  Ρότσιλντ.


Η Ελλάδα το 1833, δέκα χρόνια πριν την επανάσταση της 3ης του Σεπτέμβρη 1843 είχε πάρει από τους Ρότσιλντ  δάνειο 60 εκατ. γαλλικών φράγκων, με την εγγύηση των τριών «προστάτιδων» δυνάμεων, προκειμένου να ξεπληρώσει τα δάνεια της Επανάστασης του 1821.
Το καλοκαίρι του 1843, η Ελλάδα έπρεπε να καταβάλει στις τράπεζες της Ευρώπης τα τοκοχρεολύσια παλιότερων δανείων που είχε πάρει η χώρα  από  τους  ιουδαίους  του  Λονδίνου  Ρικάρντο  και  Ρότσιλντ.
Λόγω της αδυναμίας της χώρας να πληρώσει τις υποχρεώσεις της, της επιβλήθηκαν από τις τρεις Μεγάλες Δυνάμεις τρεις πρεσβευτές οι οποίοι θα επέβλεπαν όλες τις προβλεπόμενες πράξεις για την απόσβεση του δανείου και ένας εκπρόσωπος του Οίκου Ρότσιλντ εγκαταστάθηκε στην Αθήνα για να παρακολουθεί την μεταφορά των σχετικών ποσών από το ελληνικό ταμείο στους ξένους πιστωτές. Οι Δυνάμεις, όχι μόνο κατέλυσαν την οικονομική αυτονομία της χώρας αλλά και απαίτησαν την μείωση των δαπανών για το ποσό που αναλογούσε στα 3,5 εκατομμύρια φράγκα του δανείου.
Οι τόκοι που έπρεπε να καταβάλλονται κάθε χρόνο ήταν 7 εκατομμύρια δραχμές και ισοδυναμούσαν με το μισό τών συνολικών εσόδων του… ελληνικού κράτους που έφταναν μετά βίας τα 14 εκατομμύρια ετησίως.
Στην πραγματικότητα, με την καταβολή των τόκων δεν περίσσευε τίποτα να επενδυθεί προς όφελος του ελληνικού λαού. (Μήπως κάτι αρχίζει να μας θυμίζει;)

Πολλοί  «ιστορικοί»  και  «έλληνες  πολιτικοί»  παρουσιάζουν την ανταρσία της 3ης Σεπτεμβρίου του 1843, την  πληρωμένη από  την  αγγλική  πρεσβεία  και  τον  Ρότσιλντ   εξέγερση,   σαν μία αυθόρμητη λαϊκή επανάσταση,  σαν  μια   "Επανάσταση κατά της απολυταρχίας του Όθωνα". 
Αυτό  αποτελεί  τεράστιο  ψεύδος  και  σκόπιμη προπαγάνδα.  
Πίσω από την ενέργεια της 3ης Σεπτεμβρίου 1843 κρυβόταν ο πρεσβευτής της Αγγλίας Λάιονς συνεπικουρούμενος πλήρως και παντοιοτρόπως από τον πρέσβη της Γαλλίας. Οι 2 πρέσβεις είχαν σχηματίσει συνασπισμό κατά του Όθωνα και όταν έκριναν ότι οι μη προβλέψιμες εξελίξεις σε περίπτωση αποχώρησης ή παραίτησης του Βασιλέως θα ήταν περισσότερο επικίνδυνες για τα συμφέροντα των χωρών τους από την παραμονή του, θα χρησιμοποιήσουν το "Σύνταγμα" με ψαλιδισμένες τις εξουσίες του για να τον προστατεύσουν.
Ας σημειωθεί πως, ο φιλέλληνας πατέρας του Όθωνος, Βασιλεύς της Βαυαρίας Λουδοβίκος Α΄ υπέβαλλε ως όρο για να έλθει να βασιλεύσει ο δευτερότοκος γιος του Όθων στην Ελλάδα την μη παραχώρηση Συντάγματος. Ο όρος αυτός έγινε δεκτός και οφειλόταν στις αδυναμίες που θα αντιμετώπιζε αυτό το νέο και μικρό κρατίδιο. Μην ξεχνούμε πως η πληγή της Ελλάδος είναι οι πράκτορες  πολιτικοί της.

Ο Κωνσταντίνος Παπαρηγόπουλος στην «Ιστορία του Ελληνικού  Έθνους» αναφέρει ότι σύνθημα του Άγγλου πρεσβευτή Λάιονς και των αγγλόφιλων της εποχής ήταν να επιβάλουν σύνταγμα στον ΄Οθωνα προκειμένου να τον ταπεινώσουν και να του επιβάλουν την πολιτική τους.

Κων. Παπαρηγόπουλος: «Τα πολιτικά και ηθικά ελατήρια της 3ης Σεπτεμβρίου ήταν κάθε άλλο παρά ηθικά και ειλικρινή, που θα είχαν σκοπό τους την απόκτηση ενός δίκαιου και νόμιμου αγαθού. Από τους ονομαστούς άνδρες της Ελλάδας κανένας δε ζητούσε και δεν συμφωνούσε για θεωρητικό σύνταγμα. […] Οι πολιτικοί άνδρες που συνωμοτούσαν για το σύνταγμα είχαν κυρίως ατομικά ελατήρια. […] …το λεγόμενο σύνταγμα δεν ήταν τίποτε άλλο, παρά ένα όπλο των δημαγωγών εναντίον του καθεστώτος, όπλο πολιτικής φιλοδοξίας και ματαιοδοξίας, για τους Έλληνες πολιτικούς, που είχαν λάβει μάλιστα αρχές και αξιώματα».




Το πρώτο Μνημόνιο της Ελλάδος με τους δανειστάς υπογράφηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 1843. Την υλοποίηση του μνημονίου εγγυήθηκε το Κίνημα του τοκογλύφου Ρουφανογιάννη που εκδηλώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου. 
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΤΖΑΡΑΣ
Στις 2 Σεπτεμβρίου 1843 ο Όθωνας υπέγραψε το Μνημόνιο που συνέταξαν οι Ρότσιλντ, και του παρουσίασαν ως τελεσίγραφο οι πρεσβευτές των Δυνάμεων.
Το Μνημόνιο προέβλεπε μέτρα λιτότητας και εισπρακτικά μέτρα ώστε να δημιουργηθεί πλεόνασμα 3,6 εκατομμυρίων δραχμών για να πληρωθούν οι δανειστές. Με το μνημόνιο του 1843 εφαρμόστηκε δηλαδή το «λιγότερο κράτος».
Απολύθηκε το ένα τρίτο των Δημοσίων υπαλλήλων και μειώθηκαν κατά 20% οι μισθοί όσων παρέμειναν. Απολύθηκαν όλοι οι υπάλληλοι του εθνικού τυπογραφείου, οι δασονόμοι και οι δασικοί υπάλληλοι, οι μηχανικοί του Δημοσίου και σταμάτησαν τα δημόσια έργα. Καταργήθηκαν εντελώς όλες οι υγειονομικές υπηρεσίες του κράτους και μειώθηκαν κατά 60% οι στρατιωτικές δαπάνες, και σταμάτησε η χορήγηση συντάξεων.
Αυξήθηκαν οι δασμοί και οι φόροι χαρτοσήμου και επιβλήθηκε η προκαταβολή στην είσπραξη του φόρου εισοδήματος.
Με το Μνημόνιο του 1843 επιβλήθηκε η φαυλοκρατία και η ρεμούλα.
Νομιμοποιήθηκαν όλα τα αυθαίρετα κτίσματα με πληρωμή προστίμων νομιμοποίησης και περαιώθηκαν συνοπτικά όλες οι εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις με την καταβολή εφάπαξ ποσού.
Όλα αυτά , ανέλαβε να εφαρμόσει η «Επανάσταση» του Μαξ ντε Ροστσίλτντ .
Την επόμενη, 3η Σεπτεμβρίου, εκδηλώθηκε το Κίνημα των Πρεσβευτών για την εκλογή «μεταρρυθμιστικής» βουλής που θα εγγυόταν την εφαρμογή των «μεταρρυθμίσεων» των Ρότσιλντ.
Το «Σύνταγμα» ήταν προοδευτική ... «μεταρρύθμιση».
Τρείς του Σεπτέμβρη να γελάς.







Σημείωση: σήμερα με την γνώση των ελληνικών οικονομικών και των δανείων που έχουμε πάρει και κατασπαταλήσει, μπορούμε να διερωτηθούμε: πού πήγαν και πώς ξοδεύτηκαν άραγε όλα αυτά τα λεφτά από τους αθηναίους κοπρίτες; Άραγε δούλευαν οι Βαυαροί εργάτες για να δίνουν τα χρήματά τους σε αθηναίους αδηφάγους καταχραστές και απατεώνες; Γιατί; Μας είχαν υποχρέωση;



ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ
 
 
 

  1. Οι Τούρκοι γκρέμισαν τον ναό του Αγίου Γεωργίου στην Προύσα.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Κωπρόνυμος και η Ορθοδοξία το βούλωσαν πάλι. Οι "πνευματικοί Ισραηλίτες" κάνουν υπομονή μέχρι να πάνε στην "Ουράνια Ιερουσαλήμ". Είναι γνήσια παιδιά του Αβραάμ, του Ισαάκ και του Ιακώβ. Σαν γνήσια παιδιά το μόνο που ξέρουν είναι να ξελαριγγίζονται στην ασφάλεια των ναών τους, ουρλιάζοντας Γιαχβέ Σαβαώθ, Αλληλουγιάχ (=δόξα στον Ιεχωβά).
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
  2. Η Τουρκία αναπτύσσει τον πρώτο της πύραυλο εδάφους-εδάφους με καθοδήγηση laser.
    Ο πύραυλος TRGL-230 αναμένεται να ενεργεί και να πλήττει στόχους σε συνεργασία με τον στόλο των τουρκικών UAV TB2 Akinci της Τουρκίας, με το UAV να καταδεικνύει το στόχο και τον πύραυλο που εκτοξεύεται από το έδαφος για να καταστρέφει το στόχο τον στόχο.
    Ο κρατικός αμυντικός φορέας της πολεμικής βιομηχανίας της Τουρκίας, Roketsan, έχει ξεκινήσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για την παραγωγή του πρώτου πυραύλου επιφανείας-επιφανείας, καθοδηγούμενου από λέιζερ.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γεννηματά: «Αφιερώνουμε την σημερινή επέτειο του ΚΛΕΦΤΟΠΑΣΟΚ στους εργαζόμενους του ΕΣΥ».
    Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά μέσω ανάρτησης στα social media γνωστοποίησε ότι η φυσική παρουσία στην 46η επέτειο του ΠΑΣΟΚ δεν θα είναι τόσο μεγάλη όσο τα προηγούμενα χρόνια, λόγω κορωνοϊού, ενώ αφιέρωσε την σημερινή ημέρα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).
    Όπως κάνει γνωστό με ανάρτηση της στο Facebook, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, εξαιτίας των συνθηκών που έχει επιβάλλει η πανδημία του κορωνοϊού, η επέτειος από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ θα πραγματοποιηθεί με περιορισμένη φυσική παρουσία.
    «Σας καλούμε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση ζωντανά είτε από το κανάλι της Βουλής, είτε μέσω των λογαριασμών του Κινήματος Αλλαγής και του ΠΑΣΟΚ στο Facebook απόψε στις 19:30», αναφέρει η κα Γεννηματά.
    «Έστω κι από μακριά, οι αναμνήσεις αλλά και οι ελπίδες όλων, θα μας συντροφεύουν» σημειώνει.
    Η ανάρτησή της Γεννηματά στο Facebook:
    «Αγαπητές φίλες και φίλοι.
    Αφιερώνουμε τη φετινή 3η Σεπτέμβρη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, τη μεγάλη μεταρρύθμιση του ΠΑΣΟΚ.
    Εξαιτίας των δύσκολων συνθηκών που επιβάλλει η πανδημία του κορωνοϊού, αποφασίσαμε φέτος η επέτειος να πραγματοποιηθεί με περιορισμένη φυσική παρουσία.
    Γι’ αυτό σας καλούμε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση ζωντανά είτε από το κανάλι της Βουλής, είτε μέσω των λογαριασμών του Κινήματος Αλλαγής και του ΠΑΣΟΚ στο Facebook απόψε στις 19:30.
    Έστω κι από μακριά, οι αναμνήσεις αλλά και οι ελπίδες όλων, θα μας συντροφεύουν».
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γενέθλια χωρίς Κ.Σημίτη και Γ.Παπανδρέου στο ΚΛΕΦΤΟΠΑΣΟΚ που καθόρισε την τραγική μοίρα της Ελλάδας στην Μεταπολίτευση.
      Με ηχηρές απουσίες που προκαλούν πολλά ερωτήματα αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη η εκδήλωση για τα 46 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, με τους Κώστα Σημίτη και Γιώργο Παπανδρέου να μην δίνουν το παρών.
      Το ΠΑΣΟΚ του ιδρυτή Ανδρέα Παπανδρέου. που καθόρισε με τραγικό τρόπο την πορεία της Ελλάδας, θα γιορτάσει στο Ζάππειο την συμπλήρωση σχεδόν μισού αιώνα ζωής και θα μιλήσει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.
      Στην εκδήλωση του Ζαππείου θα μιλήσει η Φώφη Γεννηματά για όλες τις τρέχουσες εξελίξεις δίνοντας έμφαση εκτός από την υγεία, στην οικονομία και τα εθνικά θέματα, ασκώντας κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και τον Αλέξη Τσίπρα.
      Στην εκδήλωση δεν θα παραστούν οι δυο πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου και οι κ.κ. Λαλιώτης και Αυγερινός, οι οποίοι ωστόσο έχουν στείλει χαιρετισμούς.
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
    2. Το ΚΛΕΦΤΟΠΑΣΟΚ με αφορμή την 46η επέτειο της 3ης Σεπτεμβρίου και της ίδρυσης του κόμματος αναμένεται να πραγματοποιηθεί μία εκδήλωση στις 19:30 στο Ζάππειο και η Φώφη Γεννηματά έδωσε στην δημοσιότητα το τρέιλερ του βίντεο που θα προβληθεί εκεί.

      Σε σχετική ανακοίνωση από τη Χαριλάου Τρικούπη τονίζεται πως «η φετινή επέτειος πραγματοποιείται στο πλαίσιο των πολύ δύσκολων συνθηκών που επιβάλλει η πανδημία του κορονοϊού, καθώς και τα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου».

      Έτσι, υπογραμμίζει το ΠΑΣΟΚ, και «με αυτονόητο αίσθημα κοινωνικής και συλλογικής ευθύνης στην ιδιαίτερη συγκυρία που βιώνουμε, και εφαρμόζοντας τον ισχύοντα αριθμητικό περιορισμό για τη διενέργεια συναθροίσεων, η πολιτική μας εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με την υποχρεωτικά περιορισμένη φυσική παρουσία που προβλέπεται, με τη συμμετοχή ΜΟΝΟ της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, του Εκτελεστικού Πολιτικού Συμβουλίου και των πρώην προέδρων του Κινήματος. Καλούμε τα ΜΜΕ, τα μέλη και τους φίλους του Κινήματος να παρακολουθήσουν τη φετινή μας επέτειο ζωντανά μέσω του Καναλιού της Βουλής και τους λογαριασμούς του Κινήματος Αλλαγής και του ΠΑΣΟΚ στο Facebook».
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
  4. Tο «Αραβικό Κόμμα» της Σουηδίας, κάλεσε τους Σουηδούς που δεν δέχονται τους διαφορετικούς ανθρώπους και θρησκείες να εγκαταλείψουν τη Σουηδία «Αν δεν δέχεστε τη διαφορετικότατα να φύγετε από τη χώρα. Η Σουηδία που θέλετε έφυγε και δεν θα επιστρέψει ποτέ», είπαν οι μουσουλμάνοι στους Σουηδούς.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΛΥΓΚΑΣ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ;
    Ο λύγκας είναι ένα σπάνιο αιλουροειδές που παλιότερα ζούσε και στη χώρα μας. Οι μαρτυρίες από την Ελασσόνα στη Λάρισα αξιολογούνται με προσοχή…

    Τελικά όλα δείχνουν ότι δεν είναι μόνο η Ελασσόνα η περιοχή στην οποία κτηνοτρόφοι είδαν το λύγκα, το σπάνιο για την ελληνική πανίδα ζώο, αφού άτομα που επικοινώνησαν με το δημαρχείο της Ελασσόνας υποστηρίζουν ότι είδαν το όμορφο αιλουροειδές και σε άλλες περιοχές του δήμου Ελασσόνας. Σύμφωνα λοιπόν με αυτές τις μαρτυρίες, ο λύγκας εμφανίστηκε στην περιοχή της Δ.Ε. Αντιχασίων και πιο συγκεκριμένα σε περιοχή μεταξύ Λουτρού και Ακρης, στη Βερδικούσια, αλλά και στην Ποταμιά στην περιοχή του Δομένικου.
    Πάντως με αφορμή αυτές τις μαρτυρίες και με δεδομένο ότι ο λύγκας σπάνια συναντάται στη χώρα μας με εξαίρεση την περιοχή της Φλώρινας, αλλά και παλαιότερα των ορεινών της Θεσσαλίας, επιστήμονες είναι επιφυλακτικοί για το κατά πόσο πράγματι το ζώο που εμφανίστηκε στις παραπάνω περιοχές είναι λύγκας.
    Ο λύγκας ήταν ήδη αρκετά σπάνιος στην Ελλάδα του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου. Η εξάπλωσή του τότε έφτανε από τον Όλυμπο έως τη νότια Πελοπόννησο. Όπως μάλιστα αναφέρει ο φυσιοδίφης Heidreich, το 1862 σκοτώθηκε στην Πάρνηθα ένας λύγκας και βρίσκεται ακόμη σήμερα βαλσαμωμένος στην συλλογή του Ζωολογικού Μουσείου του Πανεπιστημίου Κρήτης.
    Ο λύγκας ήταν όμως πιο κοινός εκτός των συνόρων της τότε Ελλάδας. Ο Καλοστύπης (1896), αναφέρει ότι λύγκες, ζούσαν στα βουνά της Πίνδου και στα όρη της Μακεδονίας και Θράκης: Βίτσι, Βαρνούντας, Βόρας και Ροδόπη. Όμως δεν έχουν περάσει περισσότερα από 45-50 χρόνια από τότε που οι χωρικοί συναντούσαν λύγκες στα υδροχαρή δάση γύρω από την Λ. Βιστονίδα και στο Δέλτα του Νέστου, στο Δάσος Κοτζά Ορμάν, πριν γίνει η ολοκληρωτική εκχέρσωση των δασών αυτών κατά την δεκαετία του 1950.
    Τα τελευταία 40 χρόνια η εξάπλωση του λύγκα στην Ελλάδα έχει υποστεί μία συντριπτική συρρίκνωση. Στην Βόρεια Πίνδο μόνο οι γεροντότεροι θυμούνται αμυδρά τον “ρήσιο”, ενώ οι τελευταίες επιβεβαιωμένες μαρτυρίες για παρουσία του λύγκα ή “σαρί γκουτζούκ”, όπως τον ονόμαζαν εκεί είναι από τα βουνά του Έβρου, πριν από 35 περίπου χρόνια. Τότε σταματούν και οι αναφορές για λύγκες στα βουνά της Ροδόπης, καθώς οι νομάδες κτηνοτρόφοι εγκατέλειψαν την ορεινή περιοχή κι εγκαταστάθηκαν στα πεδινά.
    Σήμερα υπάρχουν σποραδικές αξιόπιστες αναφορές για παρουσία λύγκα σε περιοχές της Βόρειας Πίνδου και του Βόρα (Καϊμακτσαλάν), ωστόσο η μόνιμη παρουσία του πανέμορφου αυτού ζώου στην χώρα μας είναι αβέβαιη. Οι ελάχιστες επιβεβαιωμένες αυτές μαρτυρίες των τελευταίων ετών υποδηλώνουν μία άμεση επικοινωνία με τον πληθυσμό των Βαλκανίων κι έτσι το πιθανότερο είναι ότι τα μεμονωμένα άτομα που έχουν αναφερθεί προέρχονται από τον γειτονικό μόνιμο πληθυσμό της Π.Γ.Δ.Μ., καθώς είναι γνωστό ότι ο λύγκας πραγματοποιεί τεράστιες μετακινήσεις που φτάνουν και τα 300 χλμ, και έτσι αποικίζει νέες περιοχές.
    Πηγή: paidis.com
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο ΛΥΓΞ ΤΗΣ ΠΙΝΔΟΥ
      http://autochthonesellhnes.blogspot.com/2017/10/blog-post_30.html
      Ήταν Νοέμβριος του 2008, στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου. Σε έναν απομονωμένο δασικό δρόμο δύο ερευνητές, ο βιολόγος-ζωολόγος δρ Γιώργος Μερτζάνης και ο συνεργάτης του βιολόγος κ. Χαρίλαος Πυλίδης, απορροφημένοι με την εργασία τους, κατέγραφαν για λογαριασμό του Φορέα Διαχείρισης την πανίδα του Πάρκου. Ξαφνικά αντιλαμβάνονται μια σκιά, σαν «φάντασμα», να πετάγεται μπροστά τους. «Το είδαμε φευγαλέα να περνά μπροστά από τα μάτια μας,για κλάσματα του δευτερολέπτου,και να χάνεται στο πυκνό δάσος.Από την κίνηση του ζώου,την ταχύτητά του και το περίγραμμα του σώματός του πιστεύω ότι ήταν λύγκας» λέει ο επιστημονικός υπεύθυνος της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ» κ. Μερτζάνης, ο οποίος μελετά τη βιολογία των μεγάλων σαρκοφάγων θηλαστικών της χώρας μας.
      Τις δύο τελευταίες δεκαετίες δύο προγράμματα για τον λύγκα στον ελληνικό χώρο - ένα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1991 και ένα από την περιβαλλοντική οργάνωση «Αρκτούρος» το 2003- προσπάθησαν να ακολουθήσουν τα ίχνη του και να ρίξουν λίγο φως στην άγνωστη ζωή του. Ενας από τους ερευνητές που συμμετείχε και στα δύο ερευνητικά προγράμματα, ο ζωολόγος κ. Θεόδωρος Κομηνός, συνέχισε από προσωπικό ενδιαφέρον να συγκεντρώνει ως σήμερα στοιχεία για τον λύγκα στην Ελλάδα. Τα τελευταία 16 χρόνια προσπαθεί να συγκεντρώσει πληροφορίες από μαρτυρίες (πήρε περισσότερες από 1.000 συνεντεύξεις) και παρατηρήσεις κυρίως από τη Βόρεια Πίνδο και τα βουνά της Κεντρικής Μακεδονίας. «Οι πιο αξιόπιστες μαρτυρίες καταγράφηκαν στην περιοχή της Βόρειας Πίνδου. Μάλιστα η επιβεβαιωμένη παρουσία ενός θηλυκού λύγκα με μικρό στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 μας αφήνει πολλές ελπίδες για τη μελλοντική παρουσία του είδους εκεί» αναφέρει ο κ. Κομηνός.
      Ζώο νυκτόβιο και μοναχικό, ο λύγκας ήταν σχεδόν πάντα αόρατος για τον πολύ κόσμο. Οι αρχαίοι, πάντως, τον γνώριζαν καλά κι εκείνοι του πρωτοέδωσαν το όνομα λυγξ (ο λυγξ, του λυγκός). είναι το τρίτο μεγαλύτερο αρπακτικό της Ευρώπης, μετά την αρκούδα και τον λύκο. Μεσαίου μεγέθους, με ύψος από 70cm μέχρι και 1,20m και βάρος που δεν ξεπερνά τα 35 κιλά είναι γνωστός για τις αλτικές του ικανότητες. Μοναχικό ζώο, όπως όλα τα αιλουροειδή, τρέφεται με ζαρκάδια, ελάφια, πρόβατα, και άλλα οπληφόρα, αλλά κυρίως μικρότερα ζώα όπως λαγοί, ποντίκια, ακόμα και πτηνά. Γεννάει έως 3 μικρά κάθε χειμώνα και παραμένει μαζί τους μέχρι να ανεξαρτητοποιηθούν, περίπου ένα χρόνο μετά τη γέννηση τους.
      Πρόκειται για ένα υπέροχο αιλουροειδές, περίπου διπλάσιο σε μέγεθος από ένα γάτο. Ξεχωρίζει από την πολύ κοντή ουρά του και τις «φούντες» στις άκρες των αυτιών. Η γούνα του λύγκα είναι πολύ πυκνή, έχει συνήθως στίγματα και το χρώμα της διαφέρει ανά εποχή και είδος, από μπεζ και γκρι μέχρι κοκκινωπή και καφέ, ενώ στο πηγούνι το στήθος και την κοιλιά είναι σχεδόν λευκή. Αν και ανήκει στις Αιλουρίδες, ο λύγκας μπορεί να κολυμπήσει και μάλιστα γρήγορα. Μπορεί επίσης ν' αναρριχάται στα δέντρα και να πηδά ψηλά. Ο λύγκας χαρακτηρίζεται από πολλούς και ως «ζώο φάντασμα», καθώς κυνηγάει τη νύχτα, ενώ την ημέρα παραμένει κρυμμένος στο λαγούμι του.
      Ζ.Π.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...