ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

12 Σεπτεμβρίου 2021

Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΞΕΠΟΥΛΑΕΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΨΩΜΙ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ. ΔΕΗ: Στην αυστραλιανή Macquarie (των Hill Samuel και Stan Owens) το 49% του ΔΕΔΔΗΕ έναντι 2,1 δισ. ευρώ. Άδωνις Γεωργιάδης: "Βιομηχανική παραγωγή, έρευνα και τεχνολογία θα καθορίσουν την οικονομική πρόοδο".

 

«ΠΡΩΤΑ Η ΑΜΕΡΙΚΗ». ΚΑΡΟΛΟΣ ΛΙΝΤΜΠΕΡΓΚ, ΕΝΑΣ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ. O απόλυτος αμερικανός ήρωας. 11 Σεπτεμβρίου 1941: σε λόγο του ο Τσαρλς Λίντμπεργκ κατηγόρησε τους Βρετανούς, τους Εβραίους και τον Φραγκλίνο Ρούζβελτ ότι οδηγούν τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής σε πόλεμο με τη Γερμανία.




Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής προσφορών για την πώληση του 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ - Την υψηλότερη προσφορά έκανε η Spear WTE Investments Sarl, μέλος του Macquarie Infrastructure and Real Assets Group (MIRA) -  Είσοδος ενός ισχυρού παίκτη στην ελληνική ενεργειακή αγορά


Με τίμημα ρεκόρ που ανήλθε σε 2,1 δισ. ευρώ ανακηρύσσεται σε προτιμητέο επενδυτή για το 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ η Spear WTE Investments Sarl, μέλος του Macquarie Infrastructure and Real Assets Group (MIRA).

Σήμερα Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου αποσφραγίστηκαν οι οικονομικές προσφορές των τεσσάρων υποψηφίων επιβεβαιώνοντας τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις της διοίκησης της ΔΕΗ.

Όπως ανακοινώθηκε, η προσφορά της επενδυτικής εταιρείας αποτιμά το 49% της αξίας του ΔΕΔΔΗΕ (Enterprise Value) σε €2.116 εκατ. συμπεριλαμβάνοντας το αντίστοιχο (pro-rata) καθαρό χρέος ύψους €804 εκατ. Η προσφορά, όπως αναφέρεται παραπέμπει σε μία αποτίμηση η οποία ανέρχεται στο 151% της Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί από τα αρμόδια εταιρικά όργανα της ΔΕΗ Α.Ε..

Με το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ ολοκληρώνεται με επιτυχία η διαδικασία υποβολής προσφορών.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση που έχει γίνει στην Ελλάδα, καθώς, η προσφορά είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε μέσα σε 8 μήνες, χωρίς κανένα πρόβλημα ή καθυστερήσεις.

Με το ποσό αυτό η ΔΕΗ θα μειώσει σημαντικά το δανεισμό της (Net Debt/EBITDA) κάτω του 3x, ενώ με το υπόλοιπο θα χρηματοδοτήσει το σημαντικό επενδυτικό της πλάνο σε ΑΠΕ, που θα οδηγήσουν ακόμη γρηγορότερα σε απεξάρτηση από εισαγόμενες και ρυπογόνες μορφές ενέργειας.

Παράλληλα, ο ΔΕΔΔΗΕ, με την υποστήριξη και την τεχνογνωσία ενός διεθνούς εταίρου -και υπό τη διοίκηση της ΔΕΗ- θα αναπτύξει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και ψηφιοποίησης του δικτύου του και θα προσφέρει καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες για όλους τους πολίτες.

Tο αμέσως επόμενο βήμα είναι η συγκρότηση του ΔΣ για να εγκρίνει την πώληση και αμέσως μετά να περάσει από την γενική συνέλευση των μετόχων.

Δέλεαρ των επενδυτών αποτέλεσαν, τα προβλεπόμενα ρυθμιζόμενα έσοδα της εταιρείας, οι θετικές προοπτικές αλλά και οι μεγάλες επενδύσεις για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου, στοιχεία που καλλιέργησαν θετικό έδαφος και συνέβαλλαν στην επιτυχή κατάληξη του διαγωνισμού.

Για την ρυθμιστική περίοδο 2021 – 2024, τα ρυθμιζόμενα έσοδα ξεκινούν από τα 771 εκατ. ευρώ φέτος και φτάνουν στα 798 εκατ. ευρώ το 2024.

Να σημειωθεί πέραν των άλλων ότι ο ΔΕΔΔΗΕ σχεδιάζει ένα φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο για είσοδο και στις τηλεπικοινωνίες. Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία έχει έρθει σε αρχήν συμφωνία με τη Forthnet για την τοποθέτηση οπτικών ινών στο δίκτυο μέσης και χαμηλής τάσης. Το business plan της εταιρείας σε βάθος πενταετίας προβλέπει επενδύσεις περί τα 700 εκατ. ευρώ, πρότζεκτ για το οποίο υπάρχουν προχωρημένες συζητήσεις με τις τράπεζες.



ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΜΑΣ ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΥΝ  

(ΣΑΝ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:  ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΦΕΥΓΟΥΝ, Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ.  Ή ΤΟ ΑΜΙΜΗΤΟ:  ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΙ. ΓΙ ΑΥΤΟ ΣΠΕΥΔΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΔΑΝΕΙΣΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ).



85η ΔΕΘ - Γεωργιάδης: Βιομηχανική παραγωγή, έρευνα και τεχνολογία θα καθορίσουν την οικονομική πρόοδο.


Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας βρίσκεται στο επίκεντρο για την πρόοδο της βιομηχανικής ιδιοκτησίας, της πατέντας,της έρευνας και της αξιοποίησής της τόνισε στην 85η ΔΕΘ ο υπουργός Αδ. Γεωργιάδης

« Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας βρίσκεται στο επίκεντρο των προσπαθειών μας για την πρόοδο της βιομηχανικής ιδιοκτησίας στην Ελλάδα, της πατέντας, της επιστημονικής έρευνας και της αξιοποίησης της σε εμπορικές εφαρμογές» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας σε εκδήλωση του ΟΒΙ στην 85η ΔΕΘ για την «Καινοτομία και Ανάπτυξη από Αξιοποίηση Επιτευγμάτων της Έρευνας στην Ελλάδα».

Όπως είπε ο κ Γεωργιάδης ένα διαχρονικό αίτημα του Οργανισμού, η μεταφορά των σημάτων στις αρμοδιότητες του έγινε πράξη κι ολοκληρώνεται μέσα στους επόμενους μήνες ενώ τόνισε ότι «θα είμαστε μαζί σε όλη αυτή την προσπάθεια μέχρι να έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε, που είναι η οικονομική πρόοδος της χώρα μας που στηρίζεται ολοένα και περισσότερο στην βιομηχανική παραγωγή, στην μεταποίηση, στην έρευνα, στην τεχνολογία και λιγότερο στον τουρισμό, λιγότερο στην κατανάλωση. Δεν υποτιμώ φυσικά ούτε τον τουρισμό ,ούτε την κατανάλωση, αλλά δεν μπορεί η Ελλάδα να είναι μόνο αυτό. Η Ελλάδα είναι πολύ περισσότερα...».

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Παπαθανάσης ανέφερε ότι για να κατανοήσουμε τι σημαίνει βιομηχανική ιδιοκτησία «ας αναλογιστούμε μέσα στην πανδημία πόσο μεγάλη αξία είχαν οι ευρεσιτεχνίες πως άλλαξαν τη ζωή μας, πως προστάτευσαν και θωράκισαν την υγεία μας .

Θα πρέπει να κατανοήσουμε, πρόσθεσε, που βρισκόμαστε ως χώρα που θέλουμε να πάμε,την αλλαγή του παραγωγικού μας μοντέλου. Επομένως η καινοτομία η έρευνα και η ευρεσιτεχνία βρίσκονται στην πυρήνα της δουλειάς που θέλουμε να κάνουμε ...»

«Οι νέες και οι νέοι μας , είναι ένα εξαιρετικότερο δυναμικό αυτή την στιγμή στην Ευρώπη. Αν σήμερα έρχονται εταιρείες στην Ελλάδα έρχονται γιατί αυτό είναι το δυνατό μας στοιχείο που δεν το έχει άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Εύχομαι όλη η δουλειά να συνεχιστεί. Εμείς με τα χρηματοδοτικά εργαλεία να στηρίξουμε περισσότερο έτσι ώστε να φέρουμε νέους και νέες περισσότερο κοντά στην καινοτομία και στην ευρεσιτεχνία και ο ΟΒΙ να επιτελέσει στο ακέραιο το έργο του» κατέληξε ο κ Παπαθανάσης.



ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ



 


14 σχόλια:

  1. Ποια εθνικη περιουσία? Το καρκίνωμα που υπαρχει μονο για μίζες και για να διορίζονται κοπροσκυλα του κερατά και να ωηφιζουν τους εγκληματίες?
    Αυτού του είδους τα καρκινώματα,δεν εξυγιαίνονται, δεν ιδιωτικοποιούνται. Μονο κλείνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το NATO συμμετείχε στους εορτασμούς της “τουρκικής νίκης κατά των Ελλήνων”.
    Το Στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη με μεγάλη άνεση ανακοινώνει ότι συμμετείχε στους τουρκικούς εορτασμούς της Ημέρας της Νίκης. Δηλαδή της νίκης του τουρκικού στρατού επί των ελληνικών δυνάμεων, στη μάχη που διεξήχθη στις 30 Αυγούστου του 1922 στο Ντουμπλουπινάρ, κοντά στο Αφιόν Καραχισάρ της Μικράς Ασίας, με ήττα του ελληνικού στρατού. Το τι ακολούθησε την στρατιωτική νίκη είναι γνωστό και υπάρχουν ευτυχώς και ντοκουμέντα. Μαρτυρίες, έγγραφα, φωτογραφίες ακόμη και κινηματογραφικό υλικό. Οι σφαγές αμάχων, η πυρπόληση της Σμύρνης, οι αγριότητες κατά των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Όλα αυτά θα ΄πρεπε να κάνουν πιο σκεπτικούς τους “συμμάχους” μας για τη συμμετοχή τους στις “χαρές” των Τούρκων.
    Να επισημάνουμε ότι το tweet του νατοϊκού στρατηγείου της Σμύρνης έσπευσαν να “αναμεταδώσουν” οι πάντα καλοί μας “φίλοι”, οι Βρετανοί.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 7% ΟΙ «ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ» ΤΟΥ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗ.
    Δημοσκόπηση κόμματος «Έλληνες για την Πατρίδα».
    Σύμφωνα με πανελλαδική δημοσκόπηση που έκαναν οι «Έλληνες για την Πατρίδα» η πραγματική εικόνα εάν πήγαιναν οι Έλληνες στην κάλπη την επόμενη εβδομάδα είναι η εξής:
    ΝΔ: 22%
    ΣΥΡΙΖΑ: 20%
    ΚΙΝΑΛ: 5%
    ΚΚΕ: 4%
    Ελληνική Λύση: 8%
    ΜέΡΑ 25: 2% (εκτός βουλής)
    Ελληνες για την Πατρίδα: 7%
    Σε γενικές γραμμές τα αποτελέσματα συμφωνούν με τις περισσότερες (μυστικές) δημοσκοπήσεις.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΜΕΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ;

    Το 8% το έχει το Ελληνικό κράτος. Τα υπόλοιπα μικρομέτοχοι (προφανώς εικονικοί) που δεν πωλούν ποτέ τις μετοχές τους.
    Οι μετοχές της Τράπεζας της Ελλάδος είναι ονομαστικές και εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών από 12 Ιουνίου 1930. Το μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος ανέρχεται σήμερα στο ποσό των 111.243.361,60 ευρώ διαιρούμενο σε 19.864.886 μετοχές ονομαστικής αξίας 5,60 ευρώ η καθεμιά, ενώ το πλήθος των μετόχων της ανέρχεται περίπου σε 17.000.
    Γνωρίζουμε πως όποιο όνομα και να έχουν οι 17.000 υπάλληλοι του 92% το αφεντικό τους είναι ένα.
    Μόνο το 8% των μετοχών κατέχει το Ελληνικό Κράτος.
    Ένας αληθινός Κυβερνήτης της Χώρας, θα έφτιαχνε άλλη Κρατική Τράπεζα και θα έκοβε άτοκο Κρατικό Χρήμα, (αν προλάβαινε πριν τον καθαρίσουν, όπως καθάρισαν τον Καποδίστρια και τόσους άλλους Κυβερνήτες Κρατών)...
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως τον Λίνκολν, ο οποίος είχε πει; Έχω 2 εχθρούς: αυτούς που είναι μπροστά μου, (τους Νότιους) και αυτούς που είναι πίσω μου (τους τραπεζίτες).
      Πιο πολύ φοβάμαι τους πίσω μου.

      Διαγραφή
  5. ΑΡΑΓΕ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΕΙ; Παναγιωτόπουλος από Μεγίστη: «Από εδώ η καρδιά της Ελλάδας χτυπά πολύ δυνατά».
    Βρέθηκε στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 78ης επετείοου από την απελευθέρωση του νησιού.
    Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος βρέθηκε στη Μεγίστη συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 78ης επετείου από την απελευθέρωση του νησιού.
    Αρχικά ανέφερε ότι «είναι τιμή να ερχόμαστε σε επαφή με αυτό τον τόπο, τους ακρίτες του κι ένα σημείο στο οποίο η καρδιά της Ελλάδας χτυπά πολύ δυνατά».
    «Με αισθήματα χαράς βρισκόμαστε εδώ, στη Μεγίστη, να εορτάσουμε την επέτειο απελευθέρωσης του νησιού κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» υπογράμμισε.
    «Η αίσθηση», συνέχισε, «είναι ότι δεν βρισκόμαστε σε μία εσχατιά της Ελλάδας, αλλά ακριβώς στο σημείο απ' όπου αρχίζει η Ελλάδα και ο νησιωτικός χώρος της, ακριβώς όπως ο Έβρος είναι το σημείο όπου αρχίζει η Ελλάδα και ο χερσαίος χώρος της».
    «Για εμένα προσωπικά, υπάρχει η αίσθηση ότι δεν περιποιώ τιμή στο Καστελόριζο, διότι παραβρισκόμαστε εδώ, η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας, επ' ευκαιρία της επετείου, αλλά η τιμή είναι δική μας να παραβρισκόμαστε σήμερα στο Καστελόριζο» επισήμανε ο Ν. Παναγιωτόπουλος.
    Όπως ανακοινώθηκε, ο υπουργός παρακολούθησε το πρωί τον αγιασμό στο σχολείο της νήσου και στη συνέχεια την πανηγυρική δοξολογία στον ναό Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης. Στη συνέχεια, μετέβη στο Ηρώο και κατέθεσε στεφάνι, ενώ συναντήθηκε με τον δήμαρχο Μεγίστης, Γεώργιο Σαμψάκο, εκπροσώπους τοπικών φορέων και κατοίκους του νησιού.
    Εξάλλου, ο Ν. Παναγιωτόπουλος επιβιβάστηκε στην πυραυλάκατο «Ρουσσέν» που περιπολεί στην περιοχή και συνομίλησε με τα μέλη του πληρώματος. Επίσης, επισκέφθηκε το στρατόπεδο Δυνάμεως Αμύνης Νήσου Μεγίστης.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανοσία για ένα χρόνο για όσους νόσησαν από τον κορωνοϊό και έχουν κάνει και το εμβόλιο.
    Ανοσία που θα διαρκεί πολύ περισσότερο από ένα χρόνο φαίνεται ότι θα έχουν όσοι νόσησαν πρώτα από κορωνοϊό και εμβολιάστηκαν και με τις δύο δόσεις του εμβολίου BNT162b2 (Pfizer) ενώ διαφαίνεται η αναγκαιότητα μιας τρίτης δόσης για τα άτομα άνω των 60 στους έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό.
    Αυτό προκύπτει από εκτιμήσεις που βασίζονται στα αποτελέσματα ελληνικής μελέτης που μόλις δημοσιεύθηκε και πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία επιστημόνων από τη Μονάδα Κλινικών Ερευνών της Ιατρικής του ΑΠΘ και του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης σε ένα δείγμα 252 συμμετεχόντων οι οποίοι εμβολιάστηκαν πλήρως με το εμβόλιο της Pfizer.
    Έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό τα ευρήματα της μελέτης είναι ενδεικτικά διατήρησης των αντισωμάτων που δημιουργούνται από το εμβόλιο BNT162b2 σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Φαίνεται ότι είναι σημαντικά πιο αργή η μείωση των τίτλων αντισωμάτων στους εμβολιασμένους που νόσησαν προηγουμένως και μάλιστα το όφελος που έχουν είναι ισοδύναμο με το όφελος που θα έχει μία τρίτη δόση σε όσους δεν νόσησαν.
    Στη διάρκεια της μελέτης παρακολουθήθηκαν επί έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό οι τίτλοι αντισωμάτων στους 252 συμμετέχοντες . Φάνηκε ότι οι τιμές των τίτλων αντισωμάτων σχεδόν διπλασιάστηκαν σε σύγκριση με την τιμή που είχαν 14 ημέρες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου αλλά είχαν μειωθεί κατά 94% σε σύγκριση με τα επίπεδα που είχαν 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση.
    Ωστόσο, στο 99% των δειγμάτων οι τίτλοι αντισωμάτων ξεπέρασαν το όριο οροθετικότητας των 50 AU/ml. οι τίτλοι αντισωμάτων των ατόμων στην ηλικιακή ομάδα 60-69 ετών είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα από ό, τι σε άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών. Σε άτομα ηλικίας κάτω των 60 ετών, οι τίτλοι σημείωσαν μείωση από 10000 σε 1000 εντός έξι μηνών, ενώ το ίδιο αποτέλεσμα παρατηρήθηκε σε 4 μήνες μεταξύ εμβολιασμένων ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών.
    Τα προγνωστικά αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι στα άτομα με θετικό ιστορικό λοίμωξης που έλαβαν και τις δύο δόσεις του εμβολίου πιθανότατα θα παρατηρηθεί σημαντική πτώση στους τίτλους αντισωμάτων τους σε χρονικό διάστημα πολύ μεγαλύτερο από ένα χρόνο μετά την ανοσοποίηση.
    Ερευνητές της μελέτης ήταν η Κωνσταντίνα Κοντοπούλου Διευθύντρια Μικροβιολογικού του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς», ο Χρήστος Νάκας καθηγητής Βιομετρίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθώς και οι Α.Αϊνατζόγλου, Γ. Γκουντή και Χ. Κατσιούλης. Τη μελέτη συντόνισε ο Γεώργιος Παπαζήσης, αναπληρωτής καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας της Μονάδας Κλινικών Ερευνών του τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τώρα μας κουβαλούν τους ισλαμιστές και τους νέγρους λόγω «κλιματικής αλλαγής».
    Μέχρι 216 εκατ. λέει η Παγκόσμια Τράπεζα - Θα έρθουν και αυτοί στην Ελλάδα; Ο Κούλης και ο Προδότης τους θέλουν πολύ.
    Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο πλανήτη μας εμφανίζονται ικανές να οδηγήσουν 216 εκατομμύρια ανθρώπους στην μετανάστευση μέχρι το 2050.
    Το ινστιτούτο με έδρα την Ουάσιγκτον δημοσίευσε σήμερα μια έκθεση, που συμπληρώνει την πρώτη έκθεση αυτού του είδους, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα το 2018 και επικεντρωνόταν εκείνη την περίοδο σε τρεις περιοχές του κόσμου: την υποσαχάρια Αφρική, τη νότια Ασία και τη Λατινική Αμερική. Προέβλεπε τότε 143 εκατομμύρια «κλιματικούς μετανάστες» έως το 2050 για αυτές τις αναπτυσσόμενες περιοχές.
    Αυτή τη φορά, η Παγκόσμια Τράπεζα πρόσθεσε άλλες τρεις περιοχές: την ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό, τη βόρεια Αφρική όπως και μια περιοχή που αποτελείται από την ανατολική Ευρώπη και την κεντρική Ασία, προκειμένου να αναπτύξει «μια παγκόσμια εκτίμηση», εξήγησε ο Γιούργκεν Φόγκελε, αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη βιώσιμη ανάπτυξη, σε αυτήν την έκθεση.
    «Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι αυτή η πρόβλεψη δεν είναι δεδομένη», σχολίασε.
    «Εάν οι χώρες αρχίσουν τώρα να μειώνουν τα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τις αποκλίσεις αναφορικά με την ανάπτυξη, να αποκαθιστούν τα ζωτικής σημασίας οικοσυστήματα και να βοηθούν τους ανθρώπους να προσαρμόζονται, η κλιματική μετανάστευση θα μπορούσε να μειωθεί κατά περίπου 80%, στους 44 εκατομμύρια ανθρώπους έως το 2050», υπογράμμισε.
    Αντιθέτως, χωρίς τη λήψη αποφασιστικής δράσης, θα υπάρξουν «hotspots» κλιματικής μετανάστευσης, προειδοποίησε, με σημαντικές επιπτώσεις για τις χώρες υποδοχής, που δεν είναι συχνά καλά προετοιμασμένες στο να υποδεχθούν πολλούς επιπλέον μετανάστες.
    «Η πορεία των κλιματικών μεταναστεύσεων κατά τη διάρκεια του προσεχούς μισού αιώνα εξαρτάται από τη συλλογική δράση μας στο θέμα της κλιματικής αλλαγής και την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια», κατέληξε ο Φόγκελε, απευθύνοντας έκκληση να υπάρξει δράση «τώρα».
    Προς το παρόν, η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει ότι έως το 2050, η υποσαχάρια Αφρική θα μπορούσε να δει έως 86 εκατομμύρια κλιματικούς μετανάστες, η ανατολική Ασία και ο Ειρηνικός 49 εκατομμύρια, η νότια Ασία 40 εκατομμύρια, η βόρεια Αφρική 19 εκατομμύρια, η Λατινική Αμερική 17 εκατομμύρια, η ανατολική Ευρώπη και η κεντρική Ασία, 5 εκατομμύρια.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σφοδρό κύμα γρίπης περιμένει τώρα το Ισραήλ.
    'Ενας νέος πονοκέφαλος για τις υγειονομικές αρχές, που εκτιμούν ότι φέτος η χώρα θα χτυπηθεί σκληρά και από έναν ακόμα ιό. Τι προκαλεί τις δυσοίωνες προβλέψεις.
    Για κύμα γρίπης που μάλιστα αναμένεται να φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα φέτος, προετοιμάζονται οι υγειονομικές αρχές του Ισραήλ. Ο ιός αναμένεται να αφιχθεί το Νοέμβριο, δημιουργώντας κινδύνους για το σύστημα υγείας που ήδη αντιμετωπίζει περίπου 700 σοβαρές περιπτώσεις ασθενών με Covid-19.
    Από τον Μάρτιο του 2020, στη χώρα δεν έχει καταγραφεί κρούσμα γρίπης καθώς οι κάτοικοι ήταν ιδιαίτερα προσεκτικοί στη χρήση της προστατευτικής μάσκας. Επιπλέον την περσινή περίοδο της εποχικής γρίπης, η χώρα ήταν εν πολλοίς σε lockdown και τα σχολεία κλειστά. Ωστόσο, το καλοκαίρι τόσο στο Ισραήλ όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, οι άνθρωποι άρχισαν να βγάζουν τις μάσκες και καταγράφηκε μεγάλη αύξηση σε αναπνευστικούς ιούς και μολύνσεις.
    Στο Ισραήλ, οι παιδιατρικοί θάλαμοι είναι γεμάτοι και οι γιατροί πιστεύουν ότι ο ρυθμός κρουσμάτων γρίπης θα είναι ακόμα μεγαλύτερος φέτος, όχι μόνο από πέρυσι αλλά και από άλλες χρονιές. Μάλιστα εκτιμάται ότι θα χτυπήσει νωρίτερα.
    Υπενθυμίζεται ότι ο ιός μεταλλάσσεται κάθε χρόνο και γι’ αυτό πρέπει να χορηγείται νέα δόση εμβολίου με βάση τις προβλέψεις του ΠΟΥ αναφορικά με ποια στελέχη αναμένεται να κυκλοφορήσουν. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι προβλέψεις είναι σωστές και τα εμβόλια λειτουργούν.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φλωρέττα: Η μηχανή που άφησε εποχή στην Ελλάδα του 1960.
    Το 1903 ένας έξυπνος Γερμανός ο Άντον Κρέιντλερ (Anton Kreidler), αποφασίζει να ξεκινήσει μια μικρή βιοτεχνία παραγωγής μεταλικών τηλεγραφικών καλωδίων κοντά στην πόλη της Στουντγκάρδης στην Γερμανία.
    Φυσικά, ο έξυπνος επιχειρηματίας δεν είχε ιδέα πως μερικά χρόνια αργότερα θα δημιουργούσε ένα εξαιρετικό “κατασκεύασμα” που άφησε ιστορία : Θα ήταν η μηχανή Florett-Kreidler, ή αλλιώς γνωστή στην Ελλάδα ως “φλωρέττα”, μια μοτοσυκλέτα που αποτέλεσε ένα “φαινόμενο” στους Ευρωπαϊκούς δρόμους μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο το 1960 η 1 στις 3 μοτοσυκλέτες που κυκλοφορούσαν στους γερμανικούς αυτοκινητόδρομους να είναι “φλωρέττες”!
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κορωνοϊός: Τι θα συμβαίνει σε 6 μήνες- Για άσχημα νέα κάνουν λόγο ειδικοί στον Bloomberg. Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ επερχόμενες εξάρσεις του ιού αναμένεται να έχουν ως αποτέλεσμα το κλείσιμο των σχολείων και την ακύρωση μαθημάτων.
    Άσχημα νέα, σύμφωνα με το Βloomberg,για όποιον ελπίζει να δει φως στην άκρη του τούνελ όσον αφορά την πανδημία κορωνοιού, μέσα στους επόμενους έξι μήνες, φαίνεται πως φέρνουν οι επιστήμονες οι οποίοι τονίζουν πως πρέπει να προετοιμαστούμε για ακόμη πιο δύσκολες καταστάσεις απ, αυτές που ήδη έχουμε περάσει.
    Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ επερχόμενες εξάρσεις του ιού αναμένεται να έχουν ως αποτέλεσμα το κλείσιμο των σχολείων και την ακύρωση μαθημάτων.

    Την ίδια ώρα, ο κίνδυνος για λοίμωξη θα είναι άμεσος για τους εμβολιασμένους τρόφιμους οίκων ευγηρίας ενώ οι εργαζόμενοι κληθούν να ζυγίσουν τους κινδύνους που θα ενέχει μια επιστροφή στο γραφείο, καθώς τα νοσοκομεία θα δεχθούν εκ νέου ιδιαίτερα μεγάλη πίεση.
    Σχεδόν όλοι θα μολυνθούν ή θα εμβολιαστούν πριν τελειώσει η πανδημία,επιμένουν οι ειδικοί. Ίσως και τα δύο. Λίγοι άτυχοι θα κολλήσουν τον ιό περισσότερες από μία φορές. Ο αγώνας ανάμεσα στα κύματα μετάδοσης που οδηγούν σε νέες παραλλαγές και η μάχη για τον εμβολιασμό του πλανήτη δεν θα τελειώσει μέχρι ο κορονοϊός να μας αγγίξει όλους.
    «Βλέπω αυτές τις συνεχείς εξάρσεις να συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Μάικλ Όστερχολμ, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας και Πολιτικής Λοιμωδών Νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα στη Μινεάπολη και σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. "Τότε θα υπάρξει μια ύφεση, ενδεχομένως κάπως απότομα", είπε. "Και τότε νομίζω ότι πολύ εύκολα θα μπορούσαμε να δούμε άλλη μια άνοδο το φθινόπωρο και το χειμώνα" φέτος, πρόσθεσε.
    Με δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να μην έχουν εμβολιαστεί ακόμη και με ελάχιστες πιθανότητες να εξαλειφθεί ο ιός, μπορούμε να αναμένουμε περισσότερες εστίες στις σχολικές τάξεις, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στους χώρους εργασίας τους επόμενους μήνες, καθώς οι οικονομίες προωθούν το άνοιγμα των δραστηριοτήτων. Ακόμα και όταν τα ποσοστά ανοσίας θα αυξάνονται, πάντα θα υπάρχουν άτομα που είναι ευάλωτα στον ιό: νεογέννητα μωρά, άτομα που δεν μπορούν ή δεν θα εμβολιαστούν, και εκείνα που εμβολιάζονται αλλά υποφέρουν από σημαντικές λοιμώξεις καθώς τα επίπεδα προστασίας σε αυτούς μειώνονται.
    Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι. Ένας βασικός κίνδυνος είναι το εάν θα αναπτυχθεί μια παραλλαγή ανθεκτική στα εμβόλια, αν και δεν είναι ο μόνος κίνδυνος που υπάρχει, επισημαίνει το άρθρο.
    Πηγή: BLOOMBERG
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ και ο πληθωρισμός: «Βόμβα» σε Προϋπολογισμό, καταθέσεις, μισθούς κλπ.
    Πενταπλάσιος του αναμενόμενου βάζει την «ταφόπλακα».
    Ο εφιάλτης του πληθωρισμού, επέστρεψε λόγω των καταστροφικών lockdown που ακολούθησαν την πανδημία και προκαλεί ισχυρές αναταράξεις στις οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες ενώ στην Ελλάδα θα «βυθίσει» ακόμα περισσότερο την ήδη διαλυμένη οικονομία.
    Με τα «πακέτα» χρηματοδότησης σε ΗΠΑ και ΕΕ να έχουν βάλει τις μηχανές των νομισματοκοπείων να δουλεύουν στο «φουλ» (μόνο οι ΗΠΑ έχουν τυπώσει 3,5 τρισ. δολ. και τυπώνουν μέχρι το τέλος της χρονιάς άλλο 1 δισ. χωρίς φυσικά αυτό να ανταποκρίνεται στην παραγωγή που έχει μειωθεί έως και εξαφανιστεί επί 18 μήνες), ο πληθωρισμός, αυτό το σαράκι που κατέτρωγε τις οικονομίες επί δεκαετίες (και είχε εν πολλοίς προκαλέσει τον Β'ΠΠ), επιστρέφει:
    Με τις ΗΠΑ να μετράνε αυτή την στιγμή περί το 6%, την ΕΕ κοντά στo 1,5% και την Ελλάδα να φτάνει στο 2,5-3% μέχρι το τέλος του χρόνου!
    Όλοι οι οικονομολόγοι μιλάνε για «αξίες που δεν υπάρχουν πραγματικά» και αρκετοί αγωνιούν από το φόβο ότι ανά πάσα στιγμή, μπορεί να συμβεί κάτι απροσδόκητο που θα διαταράξει την εύθραυστη ισορροπία των αγορών και των οικονομιών που «κάθονται» πάνω σε 30 τρισ. δολάρια «αέρα» από τις κεντρικές τράπεζες.
    Θεωρητικά, κάποια στιγμή οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να «τραβήξουν» αυτά τα 30 τρισ. δολάρια από την αγορά, αλλά ουδείς μέχρι στιγμής έχει εικόνα για το πώς θα μπορέσει να γίνει κάτι τέτοιο χωρίς να «χυθεί αίμα» στις αγορές.
    Και όλα αυτά χωρίς πρακτικά να κυκλοφορεί χρήμα στην αγορά, τουλάχιστον στην ελληνική αγορά! Μια πραγματική «βόμβα» σε Προϋπολογισμό, καταθέσεις, μισθούς και πάσης φύσεως αμοιβές
    Αν λάβει κάποιος υπ'όψιν του τα παραπάνω, το «πακέτο» (έστω θεωρητικό) του 1 δισ που ανακοίνωσε ο Κ.Μητσοτάκης στην ΔΕΘ είναι απλά... ανέκδοτο, αφού σε ετήσια βάση η απώλειες θα ξεπεράσουν τα 5 δισ. για τα ελληνικά νοικοκυριά!
    Επιπρόσθετα η έξοδος των μη εμβολιασμένων από την αγορά, βάσει των κυβερνητικών μέτρων σημαίνουν μείωση των τζίρων από 15-30% ανάλογα τον κλάδος της κατανάλωσης! Και αυτή η μείωση του τζίρου επιπρόσθετα θα σημάνει και αύξηση των τιμών για να ισοσταθμιστούν οι απώλειες.
    Η τελευταία φορά εντός ευρωζώνης που είχε υπάρξει «έκρηξη» πληθωρισμού στην Ελλάδα ήταν το 2011 με τον πληθωρισμό να φτάνει το 2,5% ως συνακόλουθο αποτέλεσμα της πολιτικής αναταραχής του πρώτου Μνημονίου.
    Τα πολιτικά αποτελέσματα ήταν σεισμικά: Πτώση της κυβέρνησης Παπανδρέου, αλλαγή του πολιτικού σκηνικού με υπηρεσιακές κυβερνήσεις, δύο εκλογικές αναμετρήσεις κλπ.
    Οι αυξήσεις στα ενεργειακά προϊόντα, τα μέταλλα, τα τρόφιμα και το κόστος των μεταφορικών έχουν πυροδοτήσει μια σειρά ανατιμήσεων σε όλη την Ευρώπη, αλλά εκεί υπάρχουν ανεπτυγμένες οικονομίες που μπορούν να αντέξουν τέτοιου είδους αναταράξεις.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην Ελλάδα οι μεγαλύτερες αυξήσεις που έχουν καταγραφεί έως τώρα αφορούν τα ενεργειακά προϊόντα.
      Με την τιμή της διεθνούς τιμής του πετρελαίου να έχει αυξηθεί περίπου 50% από την αρχή του χρόνου, φτάνοντας στα 70 δολάρια το βαρέλι (παρά τη μικρή υποχώρηση που είχε τον Αύγουστο), από 45 δολάρια το βαρέλι που ήταν στο τέλος του 2020, υπήρξε ένα ντόμινο εξελίξεων που συμπαρέσυρε όλα τα ενεργειακά προϊόντα που καταναλώνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις στη χώρα μας.
      Η αμόλυβδη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης είχαν αύξηση από την αρχή του χρόνου κατά 20%.
      Το πετρέλαιο θέρμανσης, που θα αρχίσει να διατίθεται από τα μέσα του επόμενου μήνα, αναμένεται να έχει αύξηση της τιμής του κατά περίπου 25%, από τα 80-82 λεπτά το λίτρο που διατέθηκε τον χειμώνα 2020-2021 να φτάσει τα 99 λεπτά το λίτρο.
      Το ηλεκτρικό ρεύμα, αναμένεται να έχει μέσες αυξήσεις τιμολογίων κατά 25% λόγω της αύξησης του φυσικού αερίου αλλά και των... δικαιωμάτων ρύπων διεθνώς!
      Ο τουρισμός από τον Ιούλιο συμπαρέσυρε τις τιμές που διατίθενται τα καταλύματα αλλά και το κόστος των υπηρεσιών της εστίασης από 3% έως και 5% έως τώρα επίσημα, αλλά ανεπίσημα είναι τουλάχιστον το διπλό!
      Ο Προϋπολογισμός του 2021, προέβλεπε για φέτος πληθωρισμό 0,6% και με αυτήν τη βάση σχεδιάστηκαν και τα μέτρα στήριξης της οικονομίας κατά των επιπτώσεων του κορονοϊού.
      To Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025, το οποίο δημοσιοποιήθηκε τον Ιούνιο, προβλέπει για φέτος μηδενικό πληθωρισμό.
      Όλα αυτά τώρα, απλώς δεν ισχύουν: Ο πληθωρισμός θα είναι τουλάχιστον πενταπλάσιος.
      Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή ξεκίνησε από το -2% τον περασμένο Ιανουάριο και, αυξανόμενος κατά 3,4%, έφτασε τον Ιούλιο στο 1,4%, τιμή που αποτελεί ιστορικό υψηλό από το 2017, με τάση ανοδική για τους επόμενους μήνες μέχρι και το τέλος του χρόνου.
      Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα μειώσει το ρυθμό με τον οποίο αγοράζει ομόλογα σε 70 δισ. ευρώ το μήνα, από 80 δισ. ευρώ που αγόραζε μέχρι τώρα, κάτι που αναμένεται να έχει επιπτώσεις στην ελληνική ρευστότητα.
      Τα ελληνικά ομόλογα των κυβερνήσεων των Μνημονίων απλά αγοράζονται από την ΕΚΤ εν είδει «σωληνακίου επιβίωσης»της Ελλάδας μετά την εκχώρηση της δημοσιονομικής της ανεξαερτησίας. Δεν έχουν πραγματική αξία μεγαλύτερη του 30%!
      Στις ΗΠΑ η «μεγαλοφυής» πολιτική επιδομάτων του Τ.Μπάιντεν έφερε τον δείκτη τιμών καταναλωτή να σπάει ρεκόρ 13ετίας τον περασμένο Ιούλιο, με 5,3%, ενώ ο δείκτης τιμών παραγωγού (χονδρικής) τον Αύγουστο αυξήθηκαν κατά 8,3% σε σχέση με πέρσι -ένδειξη ότι και οι τιμές στην κατανάλωση θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία.
      Στην Ελλάδα, όποιος πληρώσει πάνω από 2 ευρώ αύξηση το ηλεκτρικό ρεύμα, θα πρέπει να στείλει τον λογαριασμό στο Μέγαρο Μαξίμου για τα υπόλοιπα: Ο Κ.Μητσοτάκης δεσμεύθηκε ότι η αύξηση στο ηλεκτρικό ρεύμα ανά καταναλωτή δεν θα υπερβεί τα 2 ευρώ!
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
  12. «Να μας ενημερώσει ο κ.Μητσοτάκης πόσα πληρώνει τον κ.Γκίνμπεργκ για να του φτιάξει το προφίλ του». Ρωτάει ο προδότης.
    O ΣΥΡΙΖΑ μέσω επίσημης ανακοίνωσης διερωτάται για την παρουσία του συμβούλου πολιτικής και εκλογικής στρατηγικής, Σταν Γκρίνμπεργκ, στη ΔΕΘ στο πλευρό του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
    Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μάταια προσπαθεί να πείσει τους πολίτες ότι ένας από τους πιο ακριβοπληρωμένους επικοινωνιολόγους παγκοσμίως, ο κ. Γκρίνμπεργκ, συνοδεύει τον κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος επειδή είναι απλά «φίλος του από παλιά» και μάλιστα «δεν πληρώνεται από πουθενά» αλλά παρέχει τις υπηρεσίες του δωρεάν.
    Καθώς επίσης και ότι συμπτωματικά, τώρα τελευταία, συναντά καουμπόηδες που τον χαρακτηρίζουν «ήρωα» ή κάνει απρόσμενες παρεμβάσεις σε ραδιοφωνικές εκπομπές.
    Το ερώτημα λοιπόν είναι απλό: Με πόσα χρήματα και από πού πληρώνει ο κ. Μητσοτάκης τον κ. Γκρίνμπεργκ για να του φτιάξει το προφίλ και να ανακόψει τη ραγδαία φθορά του, δεδομένου ότι η ΝΔ χρωστάει στις τράπεζες 350 εκατ. ευρώ και δεν εξυπηρετεί καν τους τόκους, αυξάνοντας κάθε χρόνο τα υπέρογκα χρέη της στις τράπεζες.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...