ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

01 Σεπτεμβρίου 2021

Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΑΝΕΙΖΕΤΑΙ ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΑ. Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΠΕΥΔΕΙ ΓΙΑ ΝΕΑ ΔΑΝΕΙΚΑ. Η ΝΕΑ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΤΩΔΗΣ.

 

Ο ΚΟΥΛΗΣ ΜΕ ΤΑ ΚΑΜΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΧΕΙ ΑΠΟΤΡΕΛΑΝΕΙ ΚΑΙ ΝΤΡΟΠΙΑΣΕΙ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ. ΓΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ. Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΠΑΪΑΤ ΠΡΟΛΑΒΕ ΚΑΙ ΕΔΩΣΕ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ ΠΡΟΔΟΤΗ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ. Η ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΤΗΝ ΚΩΜΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ...



ΟΙ «ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ» ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ. ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΥΕΛΠΙΔΕΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΣΤΙΣ ΗΠΑ. ΓΙ ΑΥΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ ΗΓΗΤΟΡΕΣ;

  

ΟΙ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥΣ. ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ (ΣΤΑ ΣΩΜΑΤΑ - ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΖΕΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ - ΟΧΙ ΣΤΑ ΜΑΧΙΜΑ ΟΠΛΑ), ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΝΑ ΑΡΜΕΓΟΥΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ.

 

ΟΙ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ, Ο ΛΑΟΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΣΕ ΕΞΥΠΝΑΔΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ, ΜΕ ΜΕΣΟ ΔΕΙΚΤΗ ΕΥΦΥΪΑΣ 92.


Ο Κ.Μητσοτάκης μετά το φιάσκο με τον Ε.Αποστολάκη «ψάχνει» πρόσωπο για τον νέο υπουργείο - Αύριο πάντως πηγαίνει ταξίδι.  Δεν καταλαβαίνει από ντροπή...




Ομόλογα: Πέμπτη έξοδος του Δημοσίου στις αγορές από την αρχή του χρόνου.

Ήδη από τις προηγούμενες εκδόσεις το Ελληνικό Δημόσιο έχει αντλήσει από τις αγορές περίπου 11,5 δισ. ευρώ.

Την πέμπτη κατά σειρά «έξοδο» του στις αγορές αναμένεται να πραγματοποιήσει -ενδεχομένως και αύριο- το Ελληνικό Δημόσιο, με τις επανεκδόσεις 5ετών και 30ετών ομολόγων.



Ήδη από τις προηγούμενες εκδόσεις το Ελληνικό Δημόσιο έχει αντλήσει από τις αγορές περίπου 11,5 δισ. ευρώ, καλύπτοντας έτσι το στόχο τού δανειακού προγράμματος που είχε τεθεί για φέτος. Βέβαια ο συγκεκριμένος στόχος που είχε τεθεί με την κατάθεση του Προϋπολογισμού στηριζόταν σε διαφορετικά δεδομένα από αυτά που δημιούργησε η πανδημία. Για παράδειγμα όταν συντάχθηκε ο Προϋπολογισμός του 2021, πέρυσι το φθινόπωρο, το πακέτο για την ανακούφιση των συνεπειών από την κρίση του κορωνοϊού υπολογίζονταν στα 7,5 δισ. ευρώ, ενώ πλέον αισίως έχει ξεπεράσει τα 15 δισ. ευρώ.

Η ευχέρεια του Δημοσίου να δανείζεται από τις αγορές -παρόλο που τα ελληνικά ομόλογα δεν διαθέτουν από τους οίκους αξιολόγησης την αναγκαία προς επένδυση βαθμολογία- στηρίζεται τόσο στη βιωσιμότητα του Δημοσίου Χρέους, την οποία αναγνώρισε στην τελευταία του έκθεση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά κυρίως στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της πανδημίας PEPP -και τις επεκτάσεις του- που έχει υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

 Χάρη στο πρόγραμμα αυτό η ΕΚΤ μέχρι το τέλος Ιουλίου είχε αγοράσει ομόλογα του Ελληνικού Δημόσιου ονομαστικής αξίας 29,4 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα αυτό ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2022 ωστόσο σε κάθε περίπτωση η ΕΚΤ θα διατηρήσει την αξία του χαρτοφυλακίου αυτού τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους. Πράγμα που σημαίνει ότι η ΕΚΤ για κάθε ομόλογο που λήγει και αποπληρώνεται, θα αγοράζει ένα ισόποσο από την ελληνική αγορά.

Σημειώνεται ότι ήδη το Ελληνικό Δημόσιο έχει προχωρήσει στις εξής εκδόσεις ομόλογων, οι οποίες συνέβαλαν ώστε τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου στο τέλος Ιουνίου να ανέρχονται σε 32,2 δισ. ευρώ (σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε στις αρχές Ιουνίου ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ΟΔΔΗΧ).

   * Ιανουάριος 2021, 10ετές ύψους 3.5 δισ. ευρώ


   * Μάρτιος 2021, 30ετές ύψους 2,5 δισ. ευρώ


   * Μάιος 2021, 5ετές ύψους 3 δισ. ευρώ


   * Ιούνιος 2021, 10ετές ύψους 2,5 δισ. ευρώ.


Η συγκυρία στην οποία θα επιχειρηθεί η νέα έξοδος του Δημοσίου στις αγορές δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή καθώς η άνοδος του πληθωρισμού στην ευρωζώνη έχει προκαλέσει ισχυρές πιέσεις στις τιμές των ομολόγων με ταυτόχρονη άνοδο των αποδόσεων τους. Παράλληλα η αυξημένη προσφορά νέων ομόλογων επηρεάζει αρνητικά την αγορά.

Σημειώνεται ότι αυτή την εβδομάδα εκτός από την Ελλάδα, έχουν προγραμματίσει ν΄ αντλήσουν από την αγορά περισσότερα από 30 δισ. ευρώ οι Ολλανδία, Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία και Γαλλία.

Πάντως σήμερα στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 61 εκατ. ευρώ τα οποία στο σύνολο τους αφορούσαν σε εντολές πώλησης (59 εκατ. ευρώ). Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,76% από 0,72% έναντι -0,40 του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διευρυνθεί στο 1,16% από 1,15% που έκλεισε χθες.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ






ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ




Υ.Γ.


χρεοκοπία ή χρεωκοπία; (translatum.gr)


χρεοκοπία ή χρεωκοπία;

χρεοκοπία η [xreokopía] O25 : 1.(νομ.) παράνομη ή γενικά σκόπιμη πτώχευση: Δόλια / απλή ~. || (επέκτ.) πτώχευση. 2. (μτφ.) ολοκληρωτική αποτυχία: ~ ενός πολιτικού / μιας κυβέρνησης / μιας ιδεολογίας. [λόγ.: 1: ελνστ. χρεοκοπία· 2: σημδ. ιταλ. bancarotta]
ΛΚΝ

χρεωκοπία κ. χρεοκοπία (η) [μτγν.] |χρεωκοπιών| 1. η αδυναμία πληρωμής των χρεών (ατόμου ή εταιρείας), επειδή οι οφειλές προς τους πιστωτές υπερβαίνουν τα οικονομικά διαθέσιμα ΣΥΝ. πτώχευση 2. (μτφ.) η αποτυχία στην επίτευξη ενός στόχου: η εκπαιδευτική πολιτική οδηγείται σε - || η - των πολιτικών συστημάτων || η - μιας θεωρίας. — χρεωκόπος κ. χρεοκόπος (ο) [μτγν.].
ΛΝΕΓ

χρεωκοπώ κ. χρεοκοπώ ρ. αμετβ. χρεωκοπείς... | χρεωκόπησα, -μένος) 1. δεν είμαι σε θέση να πληρώσω τα χρέη μου: η εταιρεία τυυ χρεωκόπησε ΣΥΝ. φαλιρίζω. πτωχεύω 2. παύω να έχω πια το κύρος, το γόητρο, την αξιοπιστία που είχα: χρεωκόπησε από τη στιγμή που έμπλεξε μαζί τους || ως πολιτικός έχει πια χρεωκοπήσει ΣΥΝ. ξοφλάω, υποβαθμίζομαι 3. (γενικότ.) δεν μπορώ να αποδώσω καρπούς, δεν φέρνω τα προσδοκώμενα αποτελέσματα: η πολιτική τής κυβέρνησης έχει χρεωκοπήσει || χρεωκοπημένες επιλογές στην εκπαίδευση ΣΥΝ. αποτυγχάνω ΑΝΤ. επιτυγχάνω. - χρεωκοπικός, -ή. -ό 11886] κ. χρεοκοπικός.
[ΕΤΥΜ. < μτγν. χρεωκοπώ (-έω) < χρεω- -κοπώ < κόπτω, πβ. κ. πλευ-ρο-κοπώ).
ΛΝΕΓ

χρεοκοπία (η) ουσ.  αξιόποινη πτώχευση | (μτφ.) ηθική έκπτωση | (γεν.) αποτυχία
[<μτγν. χρεωκοπία < χρεωκοπέω -[ù]
ΜΕΛ

χρεοκοπία η, ΝΑ· βλ. χρεωκοπία.
ΠΑΠΥΡΟΣ

χρεωκοπία και χρεοκοπία, η, ΝΑ [χρεωκόπος]· (νεοελλ.) 1. αδυναμία εκπλήρωσης οικονομικών υποχρεώσεων, αδυναμία πληρωμής χρεών, κν. φαλίρισμα, φαλιμέντο· 2. (νομ.) η αξιόποινη πτώχευση, που διακρίνεται σε απλή και σε δόλια, ανάλογα με τον βαθμό υπαιτιότητας τού δράστη· 3. (μτφ.) απώλεια ισχύος και κύρους, αποτυχία («η χρεωκοπία τής οικονομικής πολιτικής είναι πλέον ολοφάνερη»)· 4. (φρ.) «κρατική χρεωκοπία»· (οικον.) η αδυναμία τού κράτους να ανταποκριθεί στις οικονομικές του υποχρεώσεις τόσο προς το εσωτερικό, αλλά, κυρίως, προς το εξωτερικό· || (αρχ.) διαγραφή, απαλειφή χρεών χωρίς να έχει προηγηθεί η πληρωμή τους.
ΠΑΠΥΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...